Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 18:28 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2021 11:28 - 11:30 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, budem mať ambíciu reagovať na pána predrečníka.
Pán poslanec Linhart, súhlasím s vaším názorom, že ide o pomerne vážny problém, pred ktorým si nemôžeme zatvárať oči, a som veľmi rád, že pán poslanec Šimko prichádza s návrhom, ako sa dá pomôcť starostom, primátorom a v neposlednom rade mnohým ľuďom, pretože vy ste trošku síce zjednodušene, ale povedali ste, že kto hlasuje proti tomuto zákonu, tak hlasuje proti ľuďom. V konečnom dôsledku dá sa s tým súhlasiť, pretože môžu byť postihnuté mnohé rodiny, ktoré hľadajú, ako sa povie, strechu nad hlavou.
Čo sa týka však vašej prvej časti vystúpenia, to mi nebolo také sympatické, pretože ja nemám rád, keď sa hovorí o niekom, kto sa nemôže brániť. Viackrát ste dosť tvrdo zaútočili na primátora Nových Zámkov, ktorého poznám a s ktorým sme kolegovia v zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja. Hneď poviem, že častokrát máme iné názory, iné postoje, ale napriek tomu sa rešpektujeme a v dnešnej dobe, kedy je tak ľahké človeka obviniť, častokrát aj neopodstatnene, môžeme mu s tým zničiť kariéru, politickú kariéru aj pracovnú kariéru, tak treba naozaj rešpektovať tú prezumpciu neviny a netreba bezhlavo útočiť na človeka, ktorý tu navyše nie je a nemôže sa brániť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 20:24 - 20:26 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Tomáš, ja som veľmi rád, že si pripomenul kolegom z vládnej koalície, že práve ich rozhodnutia zrušili trinásty dôchodok a pripravili deti o sociálnu vymoženosť, a to obedy zadarmo. A teraz k veci.
Z financií, ktoré mali pomáhať, zmizlo 24 mil. eur. Nedávno bol minister Krajniak v jednom súkromnom rádiu, ale nedozvedeli sme sa od neho prakticky nič, povedal, že buď nevie, ale ak predsa niečo vie, tak nepovie. Pred týždňom však jasne vyhlásil, že to boli štyri úradníčky, ktoré spáchali podvod. Dnes toto vyjadrenie koriguje a hovorí, citujem: „Nemusí to tak byť. Niekto, niekto sfalšoval, zobral údaje, prihlasovacie heslá a tak ďalej.“ Veľmi zaujímavý posun.
Pán poslanec, na tvoju fundamentálnu otázku, že čo je s úradníčkami z Úradu práce, sociálnych vecí, rodiny v Pezinku, si zatiaľ odpoveď nedostal a ja doplním tvoju otázku v tom, že akého obdobia sa týkajú tieto podozrivé operácie? Boli predkladané v rámci jedného mesiaca alebo to bolo dlhšie obdobie? Ak sa týkali dlhšieho obdobia, boli na niektorú z firiem predkladané opakovane? A toto sú otázky, ktoré naozaj trápia slovenskú spoločnosť, nielen nás zákonodarcov, a na tieto otázky sme zatiaľ relevantné odpovede nedostali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.11.2021 11:59 - 11:59 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, pán podpredseda Národnej rady. Chcem len upozorniť členov zahraničného výboru, že rokovanie sa uskutoční teraz 12.05 v rokovacej miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.11.2021 11:25 - 11:40 hod.

Marián Kéry
Ďakujem pekne. Ja chcem upozorniť členov zahraničného výboru, že zasadnutie sa uskutoční dnes 12.05 hod. v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.10.2021 11:10 - 11:10 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, pán predseda. Chcel by som upozorniť členov zahraničného výboru, že rokovanie sa uskutoční dnes 12.05 hod. v rokovacej miestnosti výboru pre európske záležitosti, č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 17:36 - 17:37 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán minister Sulík, ocenili ste vecné a odborné vystúpenie pána poslanca Richtera, s čím, samozrejme, súhlasím, ale na druhej strane sa tak trošku čudujete a kritizujete nás, že tie ostatné vystúpenia boli od veci alebo potom príliš kritické, ale hádam si pamätáte, nie je to až tak dávno, keď ste boli aj vy opozičným politikom tu v laviciach Národnej rady Slovenskej republiky a rozdávali ste tvrdé politické údery. A pamätám si, že z času na čas boli aj podpásové, tak sa potom nečudujte kritike z našich radov.
Je to legitímne, máme na to právo zvolať takúto schôdzu a pýtať sa vás a nielen čo sa týka otázok v súvislosti s rastom cien energií, ale máme právo sa pýtať aj na aktuálne témy, ako je kúpa ranča u protinožcov alebo vám pripomínať aj vaše stretnutie s Marianom Kočnerom.
Ja viem, že vy by ste to najradšej zo svojho politického života vygumovali, ale jednoducho nedá sa to a je to neodškriepiteľný fakt, že v pozícii predsedu Národnej rady Slovenskej republiky ste sa stretávali s pánom Kočnerom a dokonca ste sa bavili a dohadovali na tému voľby generálneho prokurátora.
Tak prosím, to sú fakty, a preto sa nemôžete hnevať, že vám to pripomíname.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 10:36 - 10:38 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán minister Sulík, kde sa vo vás berie tá bohorovnosť, že idete niekomu vyčítať, že sa s niekým stretol. Veď vy ste sa sprofanovali vašimi stretnutiami s pánom Kočnerom uňho doma. Vy si myslíte, že to odbijete nejakým ospravedlním a strohou konštatáciou, že nič zlé ste neurobili. Ale musím vám pripomenúť, že vy ste dohadovali voľbu generálneho prokurátora a to je jedna z najdôležitejších pozícií v našom štáte.
Po druhé. Už sme si zvykli, že z času na čas uletíte vo svojich vyjadreniach a že sa správate ako nevyzretý politik, dokonca niekedy ako slon v porceláne, ale vyjadrenie o tom, že úrady práce sú v dnešnej dobe prežitkom, že ich treba zrušiť a ušetriť tým nemalé finančné prostriedky, tak toto vyjadrenie si dajte zarámovať. Pretože to nie sú len, to nie sú úrady práce, to sú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré nemajú v gescií len starať sa o ľudí, ktorí prišli o zamestnania, ktorí si prácu hľadajú, ale majú na starosti vyplácanie viacero dávok. Či je to dávka v hmotnej núdzi, či je to rodičovský príspevok, určite o tom v rozprave povie pán poslanec Richter.
A po tretie, posledná vec. Ja som si zvykol, že keď na vás reagujem, vaša reakcia na mňa je vždy veľmi drzá, arogantná a hlúpa. A myslím si, že viem, kde to tkvie. Viete, vy máte korene v Zlatých Moravciach a z komunálneho pohľadu je strana SaS veľmi neúspešnou politickou stranou, pretože nieže nikdy nemala v histórii primátora, vy nemáte ani jedného jediného poslanca. Za poslanca neprešiel ani váš okresný predseda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 22.10.2021 10:17 - 10:18 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, vážený pán minister, dovoľte mi, aby som predniesol správu Zahraničného výboru Národnej rady o prerokovaní Správy za rok 2020 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí a návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2022.
Návrh pridelil predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 706 zo 6. septembra 2021 na prerokovanie Zahraničnému výboru Národnej rady s tým, že ako gestorský výbor predmetnú správu prerokuje a zaujme k nej stanovisko.
Zahraničný výbor Národnej rady prerokoval predmetnú správu a svojím uznesením č. 61 z 28. septembra 2021 ju odporučil Národnej rade zobrať na vedomie.
Správa gestorského výboru o výsledku prerokovania predmetnej správy, tlač 646a, bola schválená uznesením zahraničného výboru č. 62 z 28. septembra 2021.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 18:38 - 18:40 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Šefčík, povedali ste, že my nejdeme rušiť Múzeum SNP. No to by už len bolo, keby ste išli rušiť takúto inštitúciu, to by vám ľudia teda spočítali (zaznievanie gongu) a neodpustili.
Pán podpredseda Blanár, ja ďakujem za slová podpory a aj to, že si rozšíril tú moju myšlienku ohľadom ministerstva obrany a hlavne osoby ministra Naďa.
Pani poslankyňa Kozelová, že ešte ste nepočuli, prečo by malo zostať pod gesciou ministerstva kultúry. No my sme sa pýtali niečo iné, ale teda keď chcete ešte raz, tak zopakujem, už aj preto, že Múzeum Slovenského národného povstania je moderná inštitúcia, uznávaná doma i v zahraničí. Nie je dôvod niečo meniť.
Druhá vec. To, čo povedal aj pán podpredseda Blanár, obávam sa, že pod gesciou ministerstva obrany môže naozaj dôjsť k spolitizovaniu mnohých vecí a že budeme jednostranne orientovaní a či sa to niekomu páči alebo nie. Územie Slovenskej republiky naozaj počas druhej svetovej vojny oslobodzovali len vojaci Červenej armády a vojaci Rumunskej kráľovskej armády. A to je fakt. A obávam sa, že pán Naď nemá takéto videnie a takýto svetonázor. A opakujem, ak to má byť len kvôli financiám, tak potom je to neschopnosť rezortu ministerstva kultúry. Peňazí na kultúru a šport nikdy nie je dosť. Ale my by sme mali zabojovať, aby sme ich dostali do týchto oblastí čo najviac.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.10.2021 18:28 - 18:34 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, pani ministerka, priznám sa, že som neplánoval vystúpiť, ale po vašom úvodnom slove, pani ministerka, aj po tom, čo teraz vystúpil pán kolega Šefčík, tak som sa rozhodol, že sa prihlásim do rozpravy.
Napriek tomu, že sme počuli mnohé, mnoho vecí vypovedaných bolo, ale tú fundamentálnu odpoveď sme nedostali, že aký je vlastne hlavný dôvod, prečo vôbec rozmýšľate, aby takáto významná inštitúcia, akou je Slovenské národné múzeum, prešlo spod gescie ministerstva kultúry pod Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.
Pani ministerka, v tom úvodnom slove ste spomenuli veľa a mňa teší, že ste spomenuli napríklad aj Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré tu máme hlavne vďaka bývalému ministrovi Marekovi Maďaričovi. Naozaj nedávno sme si pripomenuli 80. smutné výročie od prijatia Židovského kódexu, ktorý aj z celoeurópskeho pohľadu patrí medzi najtvrdšie zákony voči, voči Židom a naši spoluobčania Židia boli pozbavení základných ľudských, občianskych i politických práv. A všetko vyvrcholilo transportami, ktoré začali, ak sa nemýlim, v roku 1942. Ten prvý bol transport 999 dievčat a žien, hlavne z okolia Zemplína a Šarišu. Takže som rád, že toto múzeum máme a samozrejme, že som rád, že máme aj Múzeum Slovenského Národného povstania. Pán podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Juraj Blanár povedal, prečo je dôležité a dobré mať takúto inštitúciu. Ja si myslím, že aj po tých rokoch je Slovenské národné múzeum modernou inštitúciou, ktorá nespí, ale naopak, ide s dobou a je naozaj uznávané nielen doma, ale v zahraničí a naozaj sa výraznou mierou o to zaslúžil riaditeľ Stanislav Mičev.
Pani ministerka, férovejšie by bolo povedať, že ak máte problém alebo mali ste problém s riaditeľom Stanislavom Mičevom, tak ste to mali pomenovať, mali ste ho odvolať, ale nevidím najmenší dôvod stále, prečo by ste sa mali vzdať tejto inštitúcie a dať ju len tak pod ministerstvo obrany. Bolo to tu viackrát spomínané, že ten vojenský rozmer je jeden z viacerých, ktoré Slovenské národné povstanie malo. Bolo to povstanie celoslovenské, kde sme sa vzopreli voči nacizmu a voči ľudáckemu režimu.
Pani ministerka, keď hovoríte o nejakom finančnom aspekte, tak potom prepáčte, ale vy priznávate svoju neschopnosť. Ak toto má byť dôvod, relevantný dôvod na to, aby táto inštitúcia prešla pod ministerstvo obrany, tak je to veľmi slabý argument a opakujem a potom aj vaša neschopnosť. A nikto tu ešte nepovedal hlavne tie obavy, ktoré viacerí ľudia majú, že keď sa múzeum dostane pod gesciu ministerstva obrany. Viete, v poslednej dobe môžeme sledovať, ja si to môžem dovoliť, lebo mám vyštudovanú históriu, povedať, že mnohí historici, ale aj politici majú snahu prekresľovať dejiny. A to najmä dejiny druhej svetovej vojny, ktoré sú úzko späté práve so Slovenským národným povstaním. A dneska, budem veľmi otvorený, na ministerstve obrany je ministrom pán Naď, ktorý je absolútne proamerický a tú svoju proamerickosť, vlastne na každom kroku sa s ňou môžeme stretnúť a vrcholom všetkého bolo, keď po zbabranej akcii Severoatlantickej aliancie na čele so Spojenými štátmi v Afganistane, odtiaľ museli evakuovať nielen vojakov, ale aj civilov, tak miesto toho, aby sme to pomenovali správnymi slovami, tak náš pán minister sa rozhodol, že vyznamená americkú veľvyslankyňu. Ale za čo? Za neúspech? Veď aj v športe sa dávajú medaily len za úspech a nie za neúspech. Tak preto sú tie moje obavy z toho, že aké to bude, keď to bude pod gesciou Ministerstva obrany Slovenskej republiky.
A ja by som naozaj porosil, aby ste ešte raz naozaj zvážili, že len tak jednoducho sa chcete vzdať. To vaši predchodcovia, ich ani takáto myšlienka vôbec nenapadla. Takže verím, že skúsite ešte zvážiť to, aby ste zabojovali, aby tá inštitúcia naozaj zostala pod ministerstvom kultúry. A bol by som rád, keby ste mi mohli či už vo faktickej poznámke alebo vo vystúpení povedať, čo sú hlavné dôvody toho, že táto inštitúcia má odísť spod gescie ministerstva kultúry. Stále som to nepočul ani od vás, ani od ďalších, ktorí vystúpili.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis