Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 16:02 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 16:40 - 16:42 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Kamenický, ďakujem pekne za vaše vystúpenie. Súhlasím úplne, je to fakt veľmi dôležitý zákon, tak ako už bolo povedané. Takisto súhlasím, vznik Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, myslím si, že RRZ presvedčila o svojom význame a fakt pôsobenie pána Šramka na jej čele proste urobilo z nej jednu z najdôveryhodnejších inštitúcií v krajine, takže to, myslím, bude, bude pokračovať.
Súhlasím aj s konsenzom pri prijímaní; áno, zákon je ústavný, presahuje, presahuje volebné obdobie, zasahuje do budúcich, urobíme maximum, aby sme dokázali získať dôveru opozície preňho, tak ako aj ten teda pôvodný mal, čiže urobíme maximum.
Tak ako už aj pán minister avizoval, je pripravených do výboru ešte veľa zmien, a teda sľubujem, budeme sedieť, budeme, budeme tieto zmeny prezentovať a vysvetľovať aj opozícii, takže toto tiež sa stane.
Mám len jednu výtku. Najprv hovoríte, že teda zmäkčujeme podmienky a že teda robíme z toho že slabý zákon, nakoniec teda hovoríte, že hrozí až nestabilita krajiny zo sankcií, čo bude až taký prísny. Trošku si to odporuje, pán kolega, ale dobre, beriem to ako politickú reč v pléne. Každopádne, teším sa na tú odbornú reč, odbornú debatu na výbore.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.11.2020 16:11 - 16:12 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, kolegynky, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že zákon prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a takisto Ústavnoprávny výbor Národnej rady. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedené návrhy prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 16:02 - 16:03 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegynka, no, v tom zdravotnom okienku to bolo že fajn. Ale tak som inak čakal, že by bolo dobré skončiť, že najzdravšie je prestať fajčiť úplne. Toľko ku zdraviu.
Ale teda tak vážnejšie. Áno, ďalej už išlo aj o štátny rozpočet a skutočne treba, treba fakt pozrieť a čo najlepšie nastaviť vlastne pomer zdanenia a týchto vecí vlastne pre teda tú zdravšiu alternatívu, tak aby to teda bolo celé spravodlivé a aby skutočne aj ten zdravotný aspekt bol vnímaný.
Len toľko. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.11.2020 15:48 - 15:49 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Ja len pár slov.
Chcem teda oceniť a poďakovať pánovi ministrovi, že teda aj takto prezentoval to, že nájdeme spôsob, ako tie súkromné pálenice zatiaľ zachovať, to je ten prvý krok, a potom, samozrejme, spoločne nájdeme spôsob, ako teda už v tom novom zákone tomu dať aj skutočne zmysel. Lebo pravda je taká, že dnes tie súkromné pálenice, no, nefunguje to, je ich, je ich pár, proste potrebuje to zmenu, tak ako, tak ako pán minister povedal. Takže len toto som chcel deklarovať a myslím si, že na výbore teda zvládneme, zvládneme to, aby to ustanovenie teda sa vlastne, aby vypadlo, aby sa nerušili. Len toľko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.11.2020 15:35 - 15:38 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Ja už len pár slov. No, toto je exemplárny prípad, že prečo je dôležité prijímať dobré a kvalitné zákony. Teraz, teraz vlastne vidíme všetky tie konzekvencie, vidíme, ako, ako ťažké a koľko energie to kopu ľudí stojí, aby sme sa dostali vlastne naspäť do stavu, kde sme vlastne boli pred prijatím tohto škodlivého, tejto škodlivej zmeny zákona.
Ja si to dovolím teda ešte raz zopakovať. Proste zákon o bankovom odvode bol prijatý, ak si dobre pamätám, v roku 2011 či ´12, tak nejak, a postupne mal nejaké sadzby, a teda pre, a mal teda aj nejaké zmeny, ale pre rok 2020 platilo, že teda 0,2 % pasív banky je tam proste presný výpočet, čo bolo okolo tých 150 mil. platba proste, plus-mínus, s tým, že teda to na konci, na sklonku minulého volebného obdobia minulá koalícia proste presunula na 0,4, tak sa vlastne tá platba teda akoby zdvojnásobila. Hej? A keď dneska teda pán, pán Kamenický hovorí, že sme zobrali proste bankám tých 150 miliónov, to, to by proste nebolo. To jednoducho, fakt tá stabilita je dôležitá. Pre budúci rok už by bolo, bola, bola sadzba nula, no a to je vlastne presne to, čo s veľkou námahou teda verím, že sa nám teraz tu podarí dosiahnuť.
No a ešte, ešte teda jedna vec. Samozrejme, pán Kamenický hovoril, dopady na rozpočet sa, samozrejme, vždy vypočítavajú z platných zákonov. To znamená, samozrejme, aktuálne je platná alebo teda bola platná sadzba 0,4, takže tie, tie dopady sú tam, tie čísla tam sú, ale ešte raz. Papierový drak, škodlivo a nesprávne prijatý zákon, a majme to všetci na pamäti, fakt, ako ťažké je potom dostať tie zákony naspäť do stavu férového a slušného. Či sa nám to páči alebo nie, jasné, banky obľúbené nie sú, ale sú chrbtovou kosťou každej ekonomiky nielen tej slovenskej. A verme, máme dosť problémov, ak by sme mali problémy ešte aj teda so stavom bánk a ich kondíciou, tak to by sme mali problémov ešte viac. Takže buďme radi, že teda tie naše banky sú v stave, že teda nemusíme ich zachraňovať, že si plnia tú svoju úlohu v ekonomike, a normálne ja dúfam, že nás touto krízou prevedú tak, že zase zasvietia dobré časy.
Ďakujem, len toľko som chcel.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 15:21 - 15:23 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, začnime od začiatku, aby sme si to ešte raz ujasnili. Zákon bol prijatý kedysi dávno, pre rok 2020 mal, uplatňoval sadzbu bankového odvodu 0,2 percenta a pre rok ´21 mal byť 0 percent, mala byť nulapercentná sadzba. Toto bolo prijaté a platné a tesne pred voľbami strana SMER alebo teda predchádzajúca vládna koalícia pretlačila, to je drakonické zvýšenie, na 0,4 percenta, takže vlastne zdvojnásobila bankový odvod. Čiže ak, ak pán kolega Kamenický rozpráva, že teda odpustili sme bankám 150 mil., no, to nie je žiadne odpustenie, to by normálne že nebolo, ten odvod bol plus-mínus tých 150 mil. pre tento rok a ďalej by banky neplatili. Takže, takže tak.
A potom pokračoval, proste počítal miliardy aj v ďalších rokoch. No tam už vlastne by nebolo čo počítať, to znamená, proste počíta sa to, čo, to, čo vytvorila, vytvorila strana SMER. Ja by som to možno prirovnal, že postavím si papierového draka, dobre veľkého, a potom s ním veľmi úspešne bojujem.
No potom pán kolega Kamenický veľmi rýchlo vyčerpal tému, a teda posunul sa úplne ku inému zákonu. Dobre, to asi veľmi nestihnem skomentovať, ale ešte skúsim aspoň tie opravné položky bánk. Tak to ich, pán kolega, ale teda chválite, pretože sa správajú zodpovedne a už to aj pán podpredseda vlády povedal, banky sú chrbtovou kosťou ekonomiky, či sa nám to páči alebo nie. A ak chceme túto krízu úspešne zvládnuť, tak ich potrebujeme v čo najlepšej kondícii. Ak ich zarežeme, zlikvidujeme alebo im teda hodne sťažíme situáciu, to nijakovsky kríze nepomôže a banky by aj tak našli cestu proste, ako si, ako to vyriešiť iným spôsobom. Čiže pot... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.11.2020 15:09 - 15:10 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, kolegynky, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Zákon spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor NR SR pre financie a rozpočet a takisto Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby uvedené výbory prerokovali, aby uvedené návrhy výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.11.2020 15:02 - 15:03 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, kolegynky, kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 293 z 9. októbra 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 303), na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 26. schôdzi dňa 15. októbra 2020 a prijal uznesenie č. 78, ktorým odporúča Národnej rade vysloviť súhlas s prerokovaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel, v skrátenom legislatívnom konaní na 16. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.11.2020 11:31 - 11:31 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne, pán predsedajúci za slovo. Chcem poprosiť kolegynku, kolegov členov finančného výboru, stretávame sa dnes 12.00 hod. v našej miestnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.10.2020 11:19 - 11:19 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Kolegynka, kolegovia, členovia finančného výboru, ako už bolo avizované, zvolávam zasadnutie výboru dnes o 12.00 hod. v našej štandardnej miestnosti č. 31. Ďakujem pekne.
Skryt prepis