Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 10:20 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:28 - 15:30 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec, ten váš príspevok naozaj sa dá označiť ako kultivovaný a taký k veci, že zdvihol alebo dvihol úroveň tejto debaty. Ale ja vám chcem povedať, že tie dôvody na tú voľnú nedeľu, to naozaj nie je o tom, že by niekto mal chodiť do kostola alebo čo. To je jednoducho o tom, že ten voľný deň je predsa aj z pohľadu psychohygieny, aj všetkých možných ostatných sociálnych a možno aj individuálnych pohľadov jednoducho právo toho človeka. A spoločnosť by to tak mala nastaviť. Veď ešte aj za toho socializmu, keď to tu už bolo spomenuté, tak tá práca v nedeľu nebola. Ešte aj tí zlí komunisti prácu chápali, že v nedeľu sa proste robiť nemá. Boli pracovné soboty, pamätáme si to, a potom boli už iba každá druhá pracovná sobota. A postupne sa od, opúšťalo sa aj od toho, aby ľudia museli pracovať v sobotu. Čiže za toho zlého režimu chápali, systém, štát chápal, že proste ľudia si musia oddýchnuť, majú právo si oddýchnuť, v nedeľu a potom už aj v sobotu. Ale vy nie, vy tlačíte na pílu, aby ľudia chodili robiť v sobotu, celý čas a ešte aj v nedeľu.
Tak ja vám teraz dačo poviem, kolegyne, kolegovia. Tak buďme potom takí féroví, transparentní a upravme harmonogram rokovaní Národnej rady, aby aj Národná rada rokovala aj v nedeľu. Keď môžu oni chodiť do roboty a keď tak veľmi obhajujete právo muklovať v nedeľu, tak poďme robiť aj my v sobotu, poďme robiť aj v nedeľu. Čo sú poslanci dačo viac? Prečo ľudia musia ísť do roboty a vy chcete ich do tej roboty poslať, ale poslanci nie? Poslanci v piatok o druhej finito a nič. Víkend voľný. Poďme rokovať v sobotu, poďme rokovať v nedeľu, keď ste takí hrdinovia! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:09 - 15:09 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Naozaj ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda.
Pán poslanec Kazda, ja vám ďakujem tiež za váš príspevok, ale nie preto, že by bol nejaký superkultivovaný alebo čo, pretože naozaj zaváňal tou vašou kapitalistickou demagógiou o tých číslach a percentách a jednoducho všetko chcete dať do tabuliek. Ale ja vám ďakujem za inú vec. Za to, že ste sám povedali, že zavretá nedeľa prináša nárast zákazníkov v sobotu. To znamená, že spolu s tou úpravou tých príplatkov by to riešilo ekonomicky tie vaše otázky absolútne nádherne bez, bez akýchkoľvek pochybností.
Ale povedali ste aj kopec iných vecí, len jednu vec ste nepovedali v súvislosti s tým, čo zaznelo vo vašom, vo vašom prejave, a síce, že dnes sa chodenie po obchodoch stalo akýmsi spôsobom trávenia rodinného času. No veď to je tá katastrofa, pán poslanec, to je, to je to hrozné, že vlastne vy to ešte aj priznáte, že tak sme hlboko klesli, že keď chcú rodičia s deťmi tráviť čas, tak ich berú do obchodov v nedeľu. A potom sa čudujeme, pán poslanec, že namiesto toho, aby tie deti išli – či už samé, alebo s rodičmi – von alebo išli športovať, tak s týmito rodičmi chodia po nákupných centrách, ktoré už sú všade, aj tam, kde boli kedysi pšeničné polia, a stúpa medzi týmito najmenšími deťmi aj v predškolskom veku obezita. A to nehovorím ja, to hovoria zdravotníci a lekári, ktorí sú aj z vašej alebo teda z vašej vládnej koalície, nechcem povedať, že z vašej strany.
Čiže, pán poslanec, nielen o tabuľkách, o percentách, ale aj o tom, aký dopad majú tie obchodné centrá v nedeľu na tie najmenšie deti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 14:47 - 14:49 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, ja som z vášho vystúpenia vycítil taký záujem o celkovo slovenskú ekonomiku, o naše hospodárstvo na úrovni štátu. Ja vám poviem, čo škodí viac nášmu hospodárstvu a našim firmám ako to, že v nedeľu by bolo voľno. Absolútne zle napísaný zákon o verejnom obstarávaní, ktorý dáva na prvé miesto záujmy a príkazy Európskej únie pred potrebami našich firiem, našich podnikateľov. Omnoho viac by slovenským firmám a podnikateľom pomohlo, aby mohli dostávať zákazky regionálne alebo na úrovni kraja, na úrovni okresu, aby sme nemuseli sa riadiť nejakým verejným obstarávaním, ktoré je dnes našité tak, že mnoho z týchto zákazok získajú zahraničné firmy. A keď odstránime vplyv zahraničných firiem a peniaze, ktoré pôjdu zahraničným firmám, potom môžme hovoriť o tom, že nám záleží na hospodárskom výsledku a živote našich firiem a zamestnancov, lebo toto je skutočný problém, kde sa odlievajú peniaze, a nie to, že bude voľno v nedeľu.
Čiže, pán poslanec, vy ste vládny poslanec, ak vám na tom tak záleží, tak príďte s novelou zákona o verejnom obstarávaní. My túto novelu sme už predkladali, my ju môžme predložiť znova, len sa bojím, že keďže sme v takej ťažkej opozícii, že nenájde podporu. Ale príďte s tým, príďte s tou novelou, podporme slovenské firmy, slovenských zamestnancov, a my sme ochotní sa rozprávať o kompromisoch aj v tejto veci, ale aj vo veci tej, ktorá naozaj gniavi ekonomické výsledky našich domácich slovenských firiem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 14:35 - 14:36 hod.

Marian Kotleba
 

9.6.2020 11:25 - 11:40 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani kolegynka, ja sa možno iba tak na ilustráciu chcem spýtať, že keď som počúval vaše argumenty, že teda prečo to je dobré, že ako hodnotíte myšlienku alebo nápad, že do výberového konania na funkciu povedzme primára chirurgického oddelenia by sa prihlásil zubár? Lebo to teraz tu riešime, to teraz tu riešime, len s omnoho, s omnoho širším spoločenským dopadom a treba sa na to pozrieť naozaj tak, ako to je, a nedávať si nejaké ružové filtre pred oči. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.6.2020 11:10 - 11:11 hod.

Marian Kotleba
Vážený pán predseda Národnej rady, dnes je 4. júna, 100. výročie prijatia Trianonskej mierovej zmluvy a v tejto súvislosti, vážený pán predseda, navrhujem, aby pri tejto príležitosti mimoriadne v pléne Národnej rady Slovenskej republiky zaznela štátna hymna Slovenskej republiky. Návrh mám písomne. Odovzdám vám ho.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 10:49 - 10:51 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Rasťo, ty ako člen ústavnoprávneho výboru si v podstate rozprával ako keby zvnútra, zvnútra toho orgánu, ktorý bude aj v zmysle tohto návrhu posudzovať tých adeptov, a preto ja chcem tak trošku vypichnúť tú myšlienku, že ty si povedal, áno, že to, čo máme na stole, ten návrh, že to teda naozaj nie je dobré, že je to v niektorých smeroch katastrofa, ale ako keby tam si zabudol dodať, to mi tam trošku chýbalo, že aj to, čo predviedol SMER naposledy pri voľbe generálneho prokurátora, bola taktiež čistá katastrofa, čiže naozaj to musíme nejako zmeniť, musíme to vylepšiť, upraviť, to sme všetci za, len akým spôsobom.
Pre kolegov, ktorí počúvajú túto debatu možno aj v svojich kanceláriách, chcem taký konkrétny príklad dať tej bezúhonnosti. Vlastne podľa toho, čo tu máme dnes navrhnuté, tak v podstate generálny prokurátor nemohol byť človek, ktorý v minulosti, pred, ja neviem, 20 rokmi, niekde v potýčke dakde v dedinskej krčme niekomu spôsobil zranenie s..., ja neviem, PN-kou osem dní, tento človek by ani po 20 rokoch nemohol byť volený za generálneho prokurátora, ale na druhej strane človek, ktorý autom na prechode, priamo na prechode zabije iného človeka alebo iných ľudí, lebo nehovoríme o konkrétnom, hovoríme o modelovom príklade, tak tomuto by takýto skutok nebol prekážkou toho, aby bol zvolený za generálneho prokurátora, a v tomto je podľa mňa obrovsky, obrovsky nevyvážená tá, tá podmienka tej bezúhonnosti, a keď tu kolegovia z koalície hovoria celý čas o tom, že, že poďme to nastaviť transparentne, férovo a tak, a tak dobre, ako nikdy to predtým nebolo, my s tým súhlasíme a poďme teda to zmeniť, neodvolávajme sa na veci zo zákona o prokuratúre, ktoré sú aj podľa vás už prežitkom, ale poďme to zmeniť tak, aby ten nový generálny prokurátor bol naozaj čistý ako zrkadlo v každej jednej veci a nemal žiadny ani ten najmenší konflikt so zákonom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 10:20 - 10:22 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán podpredseda Grendel, tak vaše vystúpenie bolo naozaj úplne niekde inde aj obsahom, aj formou ako kŕčovité vystúpenie poslanca Baránika, to sa musí naozaj uznať a skutočne dalo sa to vypočuť. Povedali ste, že tá, ten výkon funkcie môže aj pokurátora, ktorý je na začiatku čestný, zlomiť, že môže z neho spraviť nejakého iného, možno nečestného človeka alebo jednoducho ho úplne priviesť niekam inam. Ale však toto môže tá funkcia spraviť s každým jedným adeptom. Aj s civilom, aj s človekom z externého prostredia. Čiže to nie je argument, že prečo tam dať nie prokurátora.
Čo mi však chýbalo vo vašej, vo vašom vystúpení, pán podpredseda, aj keď to bolo naozaj úplne niekde inde ako teda ten váš predchodca, vy ste taktiež nedali odpoveď na tú otázku, ktorá vyplýva z čl. I bod 2, ods. 7 tohto návrhu zákona o tých podmienkach bezúhonnosti, kde hovoríme, že áno, my taktiež vítame tú snahu odpolitizovať Generálnu prokuratúru, ale je na zváženie, či prokurátor, či externista, ale keď chceme, keď chceme tam mať človeka úplne čistého, tak potom nedávajte selektívne podmienky, že kto za čo odsúdený áno, za čo odsúdený nie. Dajme tam podmienku, že tam môže byť len človek, ktorý absolútne nikdy neprišiel do žiadneho konfliktu so zákonom, a bude, budeme mať túto otázku zo stola, o jeden problémový bod menej.
A keď už to dopadne, nech už to dopadne, nech to dopadne hocijako, pán podpredseda, tak my vám držíme palce v tom, že nech ten nový generálny prokurátor konečne naozaj, ako vy ste povedali, začne riešiť Majského a všetkých tých privatizérov, ktorých, na ktorých rukách je rozkradnutie národného majetku a s ktorými nikto nepohol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 9:54 - 9:55 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Baránik, no my nespochybňujeme to, že treba Generálnu prokuratúru odpolitizovať. A my naozaj nemáme dôvod kryť tam tých panáčikov, čo sú tam dnes. Ale toto, čo vy ste dali na stôl, tak to sa dá nazvať naozaj čímkoľvek, len nie pokusom o odpolitizáciu.
Pán poslanec, neviem, či si uvedomujete, ale to, že vy priamo do návrhu zákona dávate možnosť voliť neprokurátora na čele, na čelo prokuratúry, to hovorí, že na, v celej Slovenskej republike neexistuje jeden čestný prokurátor podľa vás. Vy to jasne týmto hovoríte. A ak je to tak, tak potom, aký, ako sa k tomu stavia vaša ministerka spravodlivosti? Ak sú všetci naozaj tak nečestní, všetci skorumpovaní, všetci nepoužiteľní, že vlastne nikto z nich nemôže sa uchádzať o post generálneho prokurátora, preto hľadáte v externistoch, keď to tak poviem. To je jedna vec, s čím sa neviem stotožniť, pretože my sme v minulosti dávali jasné návrhy na zmenu voľby generálneho prokurátora, ale tak, aby boli skutočne odpolitizované, aby to volili prokurátori, sudcovia, advokáti, notári, proste tí, ktorí s tým právom reálne robia, a nie poslanci, ktorí si za tým cez svoje pokyny predsedov vládnych strán riešia vládnu politiku.
A druhá vec, pán poslanec, absolútne neprijateľná v demokratickej spoločnosti je tá selekcia ľudí, ktorú ste úplne ukážkovo, fašisticky, to je váš obľúbený výraz, spravili v čl. 1 bode 2 ods. 7, kde ste si to účelovo našili na to, aby vám to vyhovovalo pre nejakého konkrétneho kandidáta.
Keď chcete byť takí transparentní, takí féroví, takí demokratickí, tak tam dajte jednu vetu, že ten kandidát nesmie byť vôbec nejakým spôsobom trestaný, a bude to krásne a čisté. Ale toto, čo vy ste tam dokázali, tak to je jasné, že vy už máte dopredu nie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 19:02 - 19:03 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Štefan, výborný príspevok. Ja ti ďakujem aj za to, za tú morálnu časť ohľadom tej Varšavskej zmluvy, lebo takých ľudí je na Slovensku veľmi veľa, ktorí stále vnímajú reálnu politiku Spojených štátov a NATO ako politiku agresívnu, imperialistickú a jednoducho vyslovene takú štvavú. A ja musím doplniť zážitok s bývalým ministrom Gajdošom, ktorý bol do vysokých funkcií a vysokých hodností vychovaný a velený práve za Varšavskej zmluvy. Keď som sa ho na výbore pre obranu a bezpečnosť pýtal, že teda ako sa s tým teraz vyrovnal, keď predtým bol na generálnom štábe za Varšavskej zmluvy a teraz je servilný voči, voči politike NATO, tak on mi povedal, že, pán poslanec, zmenila sa geopolitická situácia. A ja som si myslel, že skoro odpadnem, ako, ako sa dá obrátenie kabátu vysvetliť zmenou geopolitickej situácie.
Ale, Štefan, to, čo si ty hovoril, to bolo proste od A po Z naozaj veľká vec a veľká pravda a veľmi mi to pripomínalo tú vec, že tí, ktorí dnes hovoria o tom, pošlime vojakov na ruské hranice, aby sme Ruskú federáciu odstrašili, zastrašili a neviem čo, to sú presne tí, ten istý typ ľudí, ktorý hovorí, prijmime na päťmiliónové Slovensko imigrantov, lebo my tým, že ich na päťmiliónové Slovensko prijmeme, tak tým tých 100 miliónov alebo stá miliónov imigrantov zachránime a celé to, celé to proste zmeníme. Čiže úplná naivita, úplne odtrhnuté od reality a ja si myslím, že to, čo si im ty hovoril, sa im veľmi zle počúvalo, veľmi zle počúvalo, lebo najmä tí, ktorí reálne do toho aspoň trošku vidia, videli, že máš pravdu a jednoducho, že sa to nedá ničím ospravedlniť, že Slovensko bude posielať svojich vojakov na ruské hranice.
Ďakujem ti, Štefan.
Skryt prepis