Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.6.2020 o 10:41 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

9.7.2020 10:57 - 10:58 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán Pročko, začnem s vami. Myslím, že toto je mimoriadne dôležité a ľudia potrebujú počuť skutočnú pravdu, že čo to vláda chystá, ale vo vašom prípade by som sa viac zaujímal o to, aby som nefúkal za volantom.
Pán poslanec Kašper a pani poslankyňa Pleštinská, vaša reč bola viac o takých idealizovaných predstavách, ako by to malo a mohlo byť (ruch v sále a zaznievanie gongu), ale o tom, čo ste tu prezentovali, tak o tom vo vládnom návrhu nie je ani písmenko.
Pán poslanec Kremský a pán poslanec Žiak, no vy ste si faktickú mohli ušetriť, pretože ku bankovému odvodu a k tomu, čo som ja hovoril v rozprave, ste nepovedali ani slovo.
A, pán poslanec Šefčík a pán poslanec Cmorej, tak vy ste sa úplne aj ukázali, ako keby, ako keby ste boli zaplatení bankármi, pretože ak bankový sektor má na Slovensku zisk 630 mil. eur, tak, vážení kolegovia, dvíhanie poplatkov ľuďom, to nie je nevyhnutnosť, to je nenažranosť, to je drzosť, to je vedomie toho, že vláda ich podrží. A o tomto celý čas hovoríme, že keď niekto má zisk na ľuďoch 630 mil. eur, viac ako 0,5 mld., tak neexistuje racionálny dôvod na to, aby mali dvíhať akékoľvek poplatky. To je obyčajná nenažranosť. A ak nie ste tými bankármi zaplatení, tak to musíte pochopiť a § 30p z tohto návrhu stiahnuť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.7.2020 10:29 - 10:38 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán podpredseda vlády Slovenskej republiky, vážené kolegyne, vážení kolegovia, sme v druhom čítaní ku tzv. Sulíkovmu kilečku, ktoré má priniesť zlepšenie, zjednodušenie života, úsporu zbytočných nejakých nákladov a jednoducho má byť akousi reakciou vlády na súčasnú krízu, v ktorej sa nachádzame a ktorá sa bude prehlbovať.
Žiaľ, keď bol pán podpredseda vlády Sulík u nás na klube, aby sa nás spýtal, či túto vec podporíme, či sme ochotní takúto záležitosť podporiť, tak hovoril o tom, že tieto opatrenia budú na podporu ľudí, na podporu podnikateľov, na zlepšenie života. Nepadlo ani slovo o tom, že by boli na podporu bánk.
Sme v druhom čítaní, a preto si dovolím sa venovať trošku samotným paragrafom. Vaše kilečko (rečník zobral do ruky listy papiera, ukazujúc ich plénu), vaše kilečko sa podrobne rozpisuje, kolegovia z koalície, o rôznych naozaj detailných drobnostiach. Čaro skryté v odpustení bankového odvodu je spomenuté na poslednej strane, na poslednej strane pod § 30p na šiestich riadkoch. Na šiestich riadkoch tu vláda len ako keby mimochodom, mimovoľne rozpráva o tom, že banky už nebudú musieť platiť do štátneho rozpočtu tento odvod upravený zákonom, k tomu sa dostanem, a vlastne je to len také mimovoľné opatrenie. To najdôležitejšie, čo sa najviac dotkne života ľudí, je na posledných šiestich riadkoch celého návrhu zákona. Podľa mňa ide o absolútne neseriózne jednanie, ide o snahu vlády a predkladateľa zakryť, zakryť túto aktivitu a túto snahu.
Ale poďme sa rozprávať o konkrétnom znení. Paragraf 35, ktorý som hovoril, hovorí, že: „na zmiernenie negatívnych následkov pandémie sa splátky osobitného odvodu podľa osobitného predpisu, ktorých splatnosť nastane po účinnosti tohto zákona, až do konca roka 2020 neuhrádzajú“. Aby sme vedeli, o čom rozprávame, pre tých, ktorí to ešte nemajú celkom pozreté, naštudované, tak ide o zákon z 20. októbra 2011 o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o doplnení niektorých zákonov a tak ďalej.
A, vážené kolegyne, vážení kolegovia, keďže ja neverím, že hlavne z klubu OĽANO ste tu boli zvolení kvôli tomu, aby ste pomáhali bankám, ale si myslím, že drvivá väčšina z vás sem išla s úprimným záujmom pomáhať ľuďom a Slovensku, tak si dovolím prečítať niektoré zaujímavé časti tohto zákona, ktorý má byť teraz odložený a neskôr zrušený.
Paragraf 4 zákona o bankových odvodoch v ods. 1 hovorí: „Uhradené odvody sú štátnymi finančnými aktívami, ktoré sa vedú na samostatnom mimorozpočtovom účte.“
Odsek 2 § 4 tohto zákona hovorí, že: „výnos zo štátnych finančných aktív podľa odseku 1 sa stáva súčasťou týchto štátnych finančných aktív“.
A dôležitý je ods. 3 § 4 tohto zákona, kolegyne, kolegovia. Počúvajte dobre, aby sme vedeli, o čom je tu reč a prečo, prečo tak veľmi, prečo tak veľmi považujeme za potrebné sa k tomu vyjadriť a donútiť vládu, aby tento jeden § 35 z tohto balíka stiahla.
Odsek 3 § 4 zákona o bankových odvodoch hovorí: „Štátne finančné aktíva podľa odseku 1 sú účelovo určené na krytie nákladov spojených s riešením finančných kríz v bankovom sektore a na ochranu stability bankového sektora Slovenskej republiky. Štátne finančné aktíva podľa odseku 1 možno použiť aj na doplnenie zdrojov fondu ochrany vkladov potrebných na výdavky z dôvodu výplaty náhrad za nedostupné vklady. Tieto štátne finančné aktíva možno použiť aj na posilnenie vlastných zdrojov financovania právnických osôb so stopercentnou majetkovou účasťou štátu.“
A keď si to teraz rozmeníme na drobné, kolegyne, kolegovia, tak vlastne my vidíme, že v rámci boja proti kríze ideme rušiť mechanizmus a zákon, ktorý banky nútil odvádzať istú časť svojich príjmov na boj a prevenciu proti kríze a na riešenie krízových situácií a na ochranu vkladov občanov Slovenskej republiky. A možno sa pýtate, že prečo. Ja som za celý čas, odkedy som si to tu prečítal, sa pýtam prečo. Veď hádam nemohli prísť lobisti z bánk dať po 5 mil. eur konkrétnym ľuďom a jednoducho tí im to sem dali, lebo toto je najjednoduchšie riešenie, a poviete si, že je to pravdepodobné. A je to príklad lobizmu ako z amerického filmu. Ale je tu ešte jedna zaujímavejšia vec, keď sa nad tým začnete zamýšľať.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, na tom mimorozpočtovom účte, na ktorý odchádzajú tieto bankové odvody, je v súčasnosti viac ako 1 mld. eur. Po zrušení, po zrušení tohto zákona o bankových odvodoch už tento účet nebude viazaný na to, aby bol použitý výlučne na ochranu vkladov občanov Slovenskej republiky a na riešenie bankových kríz. Ale vláda Slovenskej republiky bude môcť tieto peniaze z tohto účtu použiť v podstate na svoje vlastné aktivity, na svoje vlastné projekty. Takže prečo by sme to nespravili? Banky, banky si prídu k väčšiemu zisku, vláda bude mať peniaze navyše. Jediný, kto z toho vyjde, jediný, kto z toho vyjde úplne zle, budú občania. Jediný, kto z toho vyjde, budú občania.
A ja sa pýtam, či nie je úlohou vlády a nie je úlohou nás všetkých hľadať práve spôsoby a riešenia, ktoré pomôžu občanom a ktoré nebudú umelo navyšovať zdroje peňazí pre vládu na úkor ochrany vkladov ľudí a ktoré nebudú z toho tučného zisku bánk robiť ešte tučnejší, ešte tučnejší, lebo ak schválite tento balík aj s § 30p, kolegovia z koalície, tak vy bohatým dáte ešte viac, to sú tie banky, a chudobným, to sú tí ľudia, ktorí musia platiť úroky, ktorí musia platiť tie vysoké bankové poplatky, tak tým ešte viac zoberiete. A ja sa pýtam, či to naozaj chcete, pán Sulík. Kde? V § 30p.
A preto dávam procedurálny návrh, aby bol tento materiál vrátený na prepracovanie. My sme ochotní ho podporiť, lebo sú tam veľmi dobré veci, je tam veľmi veľa dobrých vecí, pán Sulík. Sú tam aj detaily, ktoré, s ktorými sa nevieme stotožniť, ako, ako sú tie telekomunikačné antény, to naozaj nemuselo byť, ale, ale ten bankový odvod, ten to celé neguje, ten to celé neguje, celú tú snahu o ten balík na, na zlepšenie života na Slovensku ten bankový odvod neguje.
Takže dal som návrh na dopracovanie, z ktorého očakávame, že predkladateľ stiahne ten § 30p, a keď bude § 30p stiahnutý z tohto návrhu, tak sme pripravení tento návrh ako balík podporiť. Inak si neviem predstaviť, inak si neviem predstaviť, ako sa môže poslanec, ktorý bude hlasovať za toto, pozrieť do očí ľuďom, keď sa ho budú pýtať, prečo ste bankám, ktoré na Slovensku si žijú v totálnom luxuse a majú zisky ako v málo krajinách Európskej únie, prečo ste im dali ešte viac peňazí. A prečo ste nás nútili platiť úroky aj za obdobie, keď sme si odložili splátky?! Rozmýšľajte, kolegyne, kolegovia. Rozmýšľajte a pýtajme sa na to pohľadom ľudí a očami ľudí, ktorí žijú z minimálnej mzdy, ktorí nežijú z poslaneckých platov, ktorí nežijú z miliónov a miliárd ako banky, ale ktorí sú radi, ak vôbec ešte prácu majú, a ako prvú, prvý výdavok zo svojho rodinného rozpočtu si zaplatia hypotéku a všetky tieto dlhy, ktoré proste nikto nechce, ale dnes sú ľudia nútení ich mať. A my v tejto situácii ideme, v rámci akože pomoci ľuďom ideme pomáhať bankám. To je jednoducho neprijateľné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:26 - 10:26 hod.

Marian Kotleba
Pán poslanec Viskupič, ja len takú malú možno technickú poznámku, že sme v druhom čítaní, a ja som vás pozorne počúval a počas celého vášho vystúpenia k paragrafovému zneniu nezaznelo nič. Toto, toto predmet tohto vášho vystúpenia mal byť v prvom čítaní, lebo v druhom čítaní ste boli trošku mimo rokovací poriadok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 9:42 - 9:44 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja som vás počúval, aj keď teda nemôžte sa tu stavať do nejakej roviny, že SMER bol dokonalý, lebo vieme, čo ste všetko popáchali, porobili za tie dlhé roky vlády, ale v tomto, ako hodnotíte tieto predkladané zmeny a návrhy, tak jednoducho sa s vami nedá nesúhlasiť, pretože ak my tu od začiatku tohto nového volebného obdobia počúvame o obrovských očakávaných výpadkoch príjmov v štátnom rozpočte a potom v rámci opatrení ideme zrušiť bankový odvod a dobrovoľne si zobrať jeden z príjmov štátneho rozpočtu len preto, aby sme sa tým bankám zapáčili, aby sme im dali úľavu, ale ľudia musia úroky stále platiť napriek tomu, že sme to tu veľmi jasne kritizovali, bola odpoveď vlády, že ľudia úroky musia platiť, lebo banky musia z niečoho žiť. Tie banky, ktoré za minulý rok mali zisk vo výške takmer 630 mil. eur! Tak im to ideme všetko odpustiť, im to ideme zrušiť, ale tých ľudí, tých živnostníkov, tých malých podnikateľov, ale aj tých zamestnancov a všetkých, ktorí majú tie hypotéky a jednoducho musia tie bankové produkty používať, tak tých ideme nútiť ďalej platiť všetky tie poplatky a úroky.
A ja sa pýtam, kde je tu spravodlivosť, kde je tu zdravý rozum a kde je tu záujem, kde je tu záujem o občana Slovenskej republiky, a či naozaj táto vláda je na výplatnej páske nejakej banky, lebo inak si neviem vysvetliť, čím môže byť toto konanie motivované.
Keď rušíte odvod bankám, rušte aj ľuďom poplatky. Rušte ľuďom poplatky vo výške 600 mil. ročne, aby to bolo aspoň trošku fér.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.7.2020 15:31 - 15:33 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Hajšel, vy ste hovorili o tom, že v horizonte 10, 20 rokov treba, treba ľuďom nejako pomôcť a Slovensko naštartovať. Ale tí ľudia, čo dnes vďaka projektu COVID-19 prišli o prácu a o zamestnanie, o výplaty a o živobytie, tí potrebujú pomoc teraz, nie o 10 ani 20 rokov.
Pán poslanec Šimečka, vy ste povedali, že môžme čerpať tieto európske peniaze, ak začneme dôsledne dodržiavať ľudské práva. Ja sa vás chcem spýtať, či ste tým nemysleli náhodou aj práva LGBT a podobné zvrátenosti, lebo PS/SPOLU ako vaša strana to veľmi často zamieňa, ľudské práva za práva takýchto podobných skupín.
Pán poslanec Bilčík, vy ste si to asi pomýlili. Vy ste dnes neprišli do Národnej rady Slovenskej republiky poučovať a kádrovať poslancov Národnej rady. Vy ste prišli predstaviť to ako Európska únia má a chce pomôcť Slovensku. Kritizovali ste spoločný postup V4. Ale, chvalabohu, V4 ešte ako-tak aspoň spolu drží a tvorí protiváhu bruselskej zvrhlosti.
Pán poslanec Hojsík, vy ste úplne, vy ste úplne emočne uleteli, pretože to, čo ste dokázali, bolo vlastne zosmiešniť úplne všetkých a úplne, a to hovorím ako opozičný poslanec, úplne znížiť legitimitu zvolenej vlády. Veď vy ste povedali v podstate vo svojom vystúpení, že ste pripravený nahradiť premiéra Matoviča (reakcia z pléna) s brožúrkou.
Ďakujem za pripomienku... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Pán poslanec Valášek. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Pani poslankyňa Lexmann... (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Prepáčte, ja som si myslel, že ste skončili, pokračujte, pán Kotleba. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Pani poslankyňa Lexmann, hovoríte, že robíte pre ďalšie generácie. Samozrejme, len dúfam, že myslíte generácie detí občanov Slovenskej republiky a nie imigrantov natlačených Bruselom.
A, Milan Uhrík, tebe sa chcem v mene celého slovenského národa poďakovať za nekompromisnú obhajobu slovenských národnoštátnych záujmov v Bruseli. Ďakujeme ti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:52 - 15:53 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán podpredseda Šeliga, toto vaše plamenné vystúpenie sa, prepáčte, nedá nazvať inak ako povinná jazda, povinná jazda, to sa teraz naozaj Borisa Kollára nebudem zastávať, ale nech je, aký chce, pán Šeliga, ale spojiť diplomovku Borisa Kollára s vraždou Kuciaka, tak to naozaj dokáže len kaliber vášho rangu. To jednoducho tak účelovo to tu pospájať.
Pozrite sa, pán Šeliga, veď ak sa vám to nepáči, čo sa, povedzme, ako sa pán Kollár rozhodne, alebo jeho strana, tak máte možnosť aj s vašou straničkou odísť z koalície.
Spomínali ste tu mená, spomínali ste pána Kollára, pána Danka, ale nejako záhadne ste nespomenuli istého pána Andreja Kisku? Etalón slušnosti v politike! Ticho, ticho, Kiska zmizol, s ním zmizlo všetko.
Pán Šeliga, ja naozaj tu nemusím obhajovať SME RODINA ani pána Kollára, ale to, čo ste predviedli, tak to je proste divadlo, ktoré pozerajú všetci občania Slovenskej republiky a nechápu, čo rieši slovenský parlament. Nechápu, čo rieši Národná rada namiesto toho, aby im pomáhala v ich životoch! A toto je vaša vizitka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:33 - 15:35 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady, mám takú malú faktickú, ale to je skôr taká celokoaličná. Z tohto, čo ste tu povedali, mi vyplýva jedno, že, áno, Kollár môže byť príkladom tohto, tohto systému, ale tu je chyba v systéme.
A, vážená koalícia, ak tu boli nejaké odvážne vystúpenia niektorých poslancov, tak keď máte skutočnú odvahu, tak poďme meniť ten systém, poďme sprísňovať kritériá, ale hlavne poďme sa pozrieť na financovanie súkromných vysokých škôl, ktoré sú proste v obrovskej výhode pred verejnými vysokými školami, ale ktorých výsledky sú minimálne pochybné. Minimálne pochybné.
A bol to práve súčasný premiér Matovič, ktorý v jednej z predvolebných televíznych debát jasne povedal, že ak bude mať tú možnosť rozhodovať o tom vo vláde, tak bude veľmi tvrdo bojovať za zníženie počtu súkromných vysokých škôl.
Takže na toto naberte odvahu, toto poďme robiť a bude to určite účelnejšie ako táto debata dnes tu v parlamente.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.7.2020 13:25 - 13:25 hod.

Marian Kotleba
Vážený pán predseda Národnej rady, vzhľadom na zmeny, ktoré sa udiali v osobitných kontroloch, osobných kontrolných výboroch Národnej rady, vás týmto v mene poslaneckého klubu Ľudová strana Naše Slovensko, poslaneckého klubu SMER - SD, a teda ak môžme rátať aj s vaším poslaneckým klubom, žiadam o zvolanie poslaneckého grémia. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 10:41 - 10:42 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Osuský, vy ste, vy ste skvost tohto parlamentu. Vy ste poslanec, ktorý sa nezdráhal dať facku človeku na ulici len preto, že mu povedal svoj názor. Vy ste človek, vy ste poslanec, ktorý si tu robí narážky o bývalých černochoch, z ktorých existujú svetlé výnimky, ale keď ja nazvem členov alebo príslušníkov cigánskeho etnika cigánmi, tak je to rasizmus. Ale hlavné, pán poslanec Osuský, vy ste majster selektívnej pamäte. Majster selektívnej pamäte. Aj tu ste rozprávali o tom, ako treba všetky tie krivdy jasne pomenovať, vyšetriť, ukázať, ale ja sa vás pýtam, veď to je v poriadku, ale prečo nespomeniete bombardovanie Bratislavy Američanmi? Nehodí sa vám to dnes do vášho, do vašej hodnotovej výbavy, kde vaši oslavovaní spojenci zabili takmer dvesto nevinných ľudí len preto, že si chceli dokázať, že toto bude patriť im a keď nie, tak to tu všetko zničia. Toto treba tým deťom povedať, toto treba v tom múzeu jasne ukázať, že aké to celé bolo humánne, aké to bolo ľudské, aké to bolo nezištné, pán poslanec. Takže na budúce, keď to hovoríte, ak ohodnotíte, tak to hodnoťte naozaj komplexne. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 10:23 - 10:24 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ja sa vám chcem poďakovať za vaše vystúpenie, pretože mňa teší snaha o rozšírenie činnosti Ústavu pamäti národa a o jeho finančné nejaké zlepšenie, teda financovanie, ja poviem to tak, pretože možno konečne vďaka týmto úpravám, ktoré ste tu spomenuli, sa budú môcť odborníci v Ústave pamäti národa začať zaoberať aj Václavom Havlom, jeho deštrukčnou činnosťou na slovenský národ, na Slovenskú republiku a pozadím jeho financovania a jednoducho celým tým príbehom. A možno naozaj potom tie mladé generácie budú vedieť konečne pravdu. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis