Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 11:32 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 13:06 - 13:08 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán kolega Pčolinský, ja som vás celkom nepochopil. Vy ste to tu rozprávali, ako keby niekto z nás obhajoval ten elektronický alebo internetový hazard, tie hry, tie internetové kasína, ale veď to tak vôbec nie je. My práve celý čas hovoríme, že poďme to komplexne riešiť, poďme to úplne eliminovať, poďme to úplne likvidovať. A vôbec sa nemusíte nejakým spôsobom rozčuľovať nad tým, že ale elektronické kasína a stávkové kancelárie nikoho nezaujímajú. Lebo nás teda veľmi zaujímajú. A ideálny stav by bol taký, aby ten hazard teda na Slovensku bol čo najmenší, keď teda sa tu vy zhodujete ako predstavitelia vládnej koalície, že sa to nedá úplne eliminovať, tak poviem naschvál čo najmenší. Ale to neznamená, že máme byť ticho a máme tlieskať tomuto návrhu zákona, aký je dokonalý, keď dokonalý nie je. Je naozaj len veľmi čiastkový, aj to len veľmi jemne v tej časti, ktorú chce riešiť, tak veľmi jemne. A to my kritizujeme, že už keď ste sa do tohto pustili, tak ste to mohli spraviť proste nejako tvrdšie, nejako výraznejšie, nejako tak, aby tie mestá a obce si mohli povedať, vďaka poslancom v Národnej rade, ja neviem, od 1. januára 2021 jednoducho vieme, že nebudú žiadne nové hazardné prevádzky a tie, ktoré tie licencie ešte majú, tak tie budú postupne končiť, končiť, končiť. Aj keď ja si myslím, že aj to ukončenie činnosti sa dá z pozície Národnej rady urýchliť.
Takže neberte to tak, že my nie sme proti tým iným formám. My sme proti všetkým formám. My len vytýkame tomuto návrhu, že je príliš všeobecný, že je jednoducho taký opatrnícky, keď to tak poviem, a že mohol viacej ťať do živého.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:45 - 12:47 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Čepček, ja sa vám chcem naozaj úprimne poďakovať a viete za čo? Za to, že ste vo svojom príspevku úplne jasne a bez nejakých servítok pomenovali tie nedokonalosti súčasného nastavenia toho systému, nazvem to, že povoľovania alebo obmedzovania hazardu. Že aké to je v podstate, aké to je postavené úplne na tenkom ľade a že mnohokrát tí ľudia aj samotní tí poslanci, ktorí by aj chceli, tak vlastne nič v tom súkolesí, nič nezmôžu. Nič nezmôžu.
A ja som váš prejav práve vnímal ako také volanie po tom, aby toto bol naozaj len taký prvý krôčik, prvý, ja to nazvem, prvý nesmelý krôčik v boji alebo v skutočnom boji proti hazardu. V skutočnom boji. A vidíte, že v podstate v tomto pléne v tomto volebnom období sa tu zišla naozaj zaujímavá zostava poslancov a poslankýň a je tu obrovská príležitosť s tým naozaj zakročiť. Vykrútiť, vykrútiť tomu hazardu krk. Medzi nami v našom klube budete mať určite podporu.
A aby neboli pochybnosti, my aj tento prvý krôčik určite podporíme, kolegyne, kolegovia z vládnej koalície, ale vnímame ho skutočne len ako taký nesmelý začiatok. To, že ho kritizujeme, neberte tak, že ho nepodporíme, lebo podporujeme každú aktivitu, tak ako pri obmedzení potratov, tak aj pri obmedzení hazardu, lebo je to rovnaké zlo. Ale pri týchto nesmelých začiatkoch to nesmie skončiť, lebo to bude obrovsky premrhaná príležitosť.
Čiže, pán poslanec Čepček, ďakujem aj kvôli tomu, že ste vlastne poslancom koaličným, o to väčší význam a váhu mal hlas tento váš pri tomto vystúpení. A v najlepšej viere, kolegyne, kolegovia, chcem veriť a dúfať, že toto je len začiatok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:03 - 12:05 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán spravodajca, v tom vystúpení zaznel argument, ktorý hovorí, že musíme, že musíme pritvrdiť (zaznievanie gongu), že musíme to zobrať tým obecným poslancom. Bolo tu predtým v rozprave povedané, že predsa zákon o obecnom zriadení dodáva kompetenciu. Veď ale to je ďalší z iks zákonov a my sme tu na to, aby sme tie zákony, ktoré už nezodpovedajú súčasnej dobe, aby sme ich zmenili. A keď ZMOS túto situáciu s hazardom vníma len cez rozpočet, len ako, len ako navýšenie ich príjmov do rozpočtu, tak potom jasne vidíme, že keď takíto ľudia sú v ZMOS-e a prestavujú nejaký silný hlas v ZMOS-e, tak že asi dávať to na obecných poslancov a mestských poslancov asi je nezmyselné, lebo cez ten rozpočet budú na nich tlačiť a jednoducho tí ľudia tomu podľahnú. Lenže, kolegyne, kolegovia, keď niekomu ten hazard zničí rodinu, tak asi chodník opravený za peniaze, ktoré obec alebo mesto dostalo z toho hazardu, mu tú rodinu nezachráni. Asi sa môžme na to vykašľať, že koľko percent v rozpočte bude chýbať, keď tie opravené chodníky alebo nejaké nové svetlá na ulici tým ľuďom tie rodiny nezachránia.
A je to zodpovednosť naša. Ja vítam vašu iniciatívu, že ste s tým ako vláda prišli, ale už keď to začínate robiť, tak to poďme robiť dôsledne, poďme to robiť naozaj tak, aby to nebolo len akože a naoko a chceli sme niečo spraviť, ale aby naozaj to zaťalo do živého, aby došlo k obmedzeniu týchto prevádzok, aby sme znížili dostupnosť tohto hazardu pre všetkých ľudí, aby jednoducho tí, čo budú chcieť hrávať, museli úplne cielene to vyhľadávať a aby štát im kládol čo najväčšie prekážky v tom, aby sa do tohto hazardu mohli zapojiť. Čiže ja očakávam, že vládni poslanci možno v druhom čítaní prídu ešte s nejakými pozmeňovákmi, ktorými pritvrdíme tú muziku a bude to pre Slovensko úplne ešte lepšie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 11:46 - 11:48 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, veď ja; ja vám teda ďakujem za to vystúpenie, lebo vy ste len potvrdili to, čo tu hovoríme my, že tie korupčné a iné tlaky sú obrovské. Keď si už tie skupiny dovolia nejakým spôsobom ohrozovať poslanca Národnej rady, vášho kolegu Pčolinského, čo ste tu priznali, a že musel mať ochranku, tak potom naozaj je absolútne smiešne a alibistické, aby vy ako ústavná väčšina v parlamente, ústavná sila vládnej koalície ste túto obrovskú zodpovednosť, ktorá tu v podaní pána predsedu Národnej rady vyústila do ohrozenia poslanca Národnej rady, aby ste ju dávali na obecných a mestských poslancov. My nechceme žiadnych obecných ani mestských poslancov zhadzovať, ale jediný zákonodarný a ústavodarný orgán v Slovenskej republike je Národná rada Slovenskej republiky, kolegyne, kolegovia. A teraz, keď je tu tá iniciatíva a vy máte tú silu, tak ja vám chcem povedať, že máte nielen príležitosť, ale aj máte zodpovednosť pred národom to použiť a využiť v prospech ľudí, v prospech Slovenska.
A, pán predseda, nemôžem s vami nesúhlasiť, že keď to budeme potláčať, tak to pôjde do pivníc, lebo ak by sme rovnakým spôsobom fungovali aj napríklad v oblasti drogovej, tak sa tu vlastne droguje veselo, lebo však aj dnes sú tie drogy šedá ekonomika, aj dnes to štátu uniká, ale je to tak negatívne, že to zato pre ten štát nestojí. Tak poďme to zatlačiť, poďme k tomu novelizovať aj Trestný zákon a poďme sa s tým vysporiadať! Dajme trestný čin, ja neviem, nelegálneho hazardu, dajme tam vysoké pálky, aby si tí ľudia dobre rozmysleli. A potom zistíme, že z tých hráčov, ktorí dnes sú, tak možno zostane len 10 % tých najskalnejších, ale jednoducho tých ostatných ľudí od toho dostaneme, lebo to bude pre nich nedostupné. A toto by bol obrovský prínos tejto vlády bez ohľadu na všetko ostatné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 11:29 - 11:31 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
No, vážení predkladatelia, ja sa budem trošku opakovať so Štefanom Kuffom, ale v tomto sa zjavne nedá rozmýšľať inak. Keď či predkladateľ, či spravodajca ste rozprávali v úvodnom slove o tom, čo je vašou snahou, čo je vaším cieľom, tak mne ako prvá myšlienka napadla, že fajn, je to fajn, je to proste určite chvályhodné, ale ako druhá, hneď druhá myšlienka ma napadlo, že je to alibizmus, je to alibizmus. Vláda tu má ústavnú väčšinu, úplne hladko by sa to tu dalo presadiť, a vy hádžete túto obrovskú príležitosť a zodpovednosť na nejakých obecných a mestských poslancov, ktorí sú pod úplne inými lokálnymi tlakmi, ktorí možno ani niekedy nechcú a niekedy nevedia odolávať a ktorí potom budú rozhodovať tak, ako budú rozhodovať. Bez ohľadu na petície. Choďte sa pozrieť do Banskej Bystrice! Bystrica je malé Las Vegas. Choďte sa pozrieť do Bystrice, kde bez ohľadu na to, aká politická garnitúra v meste vládla, pribúdali nové herne a nové kasína. Lebo ich menovateľ bolo čo? Mandát ovládaný peniazmi.
A my sme tu dnes poslanci Národnej rady, ktorí môžu rozhodnúť, výrazne obmedziť alebo aj úplne zrušiť hazard na celom území Slovenskej republiky. Prečo to nespravíme? Prečo to neurobíte, keď ste sa do tohto boja pustili?
Ja vám držím palce, pán primátor Nitry, mňa to potešilo veľmi, nevedel som, že máte takéto, takúto, takéto nastavenie. Držíme vám veľmi palce, ale zdá sa nám to, že to je alibistické. Že je alibistické ústavnú väčšinu nechať tak a dať to na nejakých obecných poslancov v Podolínci alebo mestských poslancov niekde, ja neviem, v Zlatých Moravciach. Keď my máme tú možnosť a máme aj tú povinnosť a vy máte aj tú silu a mohli by ste veľmi krásne Slovensko od tohto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:30 - 10:32 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Vážená pani poslankyňa, znova veľmi, veľmi pekný príspevok, ktorému sa asi nedá nič vytknúť, ale z nášho pohľadu je ten vládny návrh taký jemnučký, slabučký, iba také, také skúšanie, že vlastne či aspoň niečo máte odvahu dať, ale aj napriek tomu, aj napriek tomu vidíme tie hlasy, ktoré tu, proste úplne sú z toho vytočení niektorí kolegovia, ale aj, aj mediálne ako sa to začína podávať a jednoducho sa im to nepáči a frflú a boja sa, že proste čo si to, čo si to tu ten parlament dovoľuje. Ale chcem podotknúť, že všetci títo, ktorí nesúhlasia s tým, aby sa aspoň trošičku zlepšil ten, tá úroveň ochrany životov tých najnevinnejších, detí nenarodených, tak aj oni môžu frflať a nesúhlasiť s týmto návrhom len preto, že ich maminky s nimi na ten potrat nešli. Keby s nimi na potrat išli, tak dnes tu tie hlasy nie sú. Takže by si to mali uvedomiť, pretože ak nepriznávajú právo na ochranu života týchto najnevinnejších detí, ktoré sa nijakým spôsobom samé nemôžu brániť, tak v podstate znižujú legitimitu ochrany životov svojich vlastných.
A keď ste ešte hovorili o tom syndróme a o tých následkoch, veľa žien, ktoré sa z nejakého dôvodu rozhodnú pre ten potrat, potom už nikdy alebo len veľmi ťažko môžu následne otehotnieť. Potom majú depresie z toho, že nemôžu otehotnieť, chodia znova po rôznych klinikách, vyšetreniach, ale jednoducho nesú si svoju vinu za to, že sa rozhodli zabiť to malé, nevinné dieťa. A čím menej tých žien na ten potrat pôjde, tým menej týchto problémov následne sa bude musieť riešiť a bude to pre celú spoločnosť omnoho, omnoho lepšie.
Takže, pani poslankyňa, aj vám chcem poďakovať za vaše pekné vystúpenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:14 - 10:15 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Andrejuvová, ja vás nebudem ani dopĺňať, ani sa vyjadrovať k vášmu vystúpeniu, ja vám chcem poďakovať za podľa mňa mimoriadne kultivované vystúpenie na túto citlivú tému. Ste žena, o to viac to proste zaváži. Včera sme tu počuli hlasy, že by sa k tomu muži ani nemali vyjadrovať, že iba ženy, tak váš hlas si mohli dnes vypočuť. Žiaľ, tí, ktorí to včera kritizovali, tu dnes nie sú, mňa to veľmi mrzí.
Dúfam, že teda sa nájde dosť hlasov na to v tomto parlamente, aby tento prvý návrh, úvodný, pilotný bol schválený, a verím, že vy vo vládnej koalícii nájdete odvahu na to, aby sme potom v tejto ochrane pokračovali a aby sme po štyroch rokoch si mohli povedať, že začíname byť naozaj moderná civilizovaná krajina, kde ľudský život sa chráni od počatia.
Ďakujem pekne, pani poslankyňa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 16:48 - 16:50 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Tomáš, iné sme od teba nečakali, čiže vystúpenie absolútne v poriadku. Ale musím povedať, ten návrh z dielne OĽANO je taký chrumkavý, taký ňuňuňu, ako hovorí poslanec Pročko. Jednoducho on je naozaj taký, aby boli u každého za dobrých. Veľmi tú situáciu nerieši, ale je to iste, je to iste zlepšenie oproti súčasnej situácii. Čiže aj my ten návrh určite podporíme, aj keď škoda, že to zlepšuje len o tak máličko percent, ale aj jedno percento lepšie ako nič.
Len ja znova využijem aj reakciu na tvoje vystúpenie a poviem, že dnes máme na Slovensku legislatívu, ktorá vás pošle do väzenia za to, že sa nedostatočne staráte o svoju mačku alebo psa! Nemusíte ho ani týrať. Bola rozšírená skutková podstata trestného činu a je tam zahrnutá nedostatočná starostlivosť o domáce zviera, o mačku alebo psa. Normálne vám hrozí za to väzenie natvrdo, za to, že nejaký fanatik príde a povie, vaša mačička nemá všetko, čo potrebuje, váš psíček musí mať úplne iné podmienky, ako mu viete zaistiť alebo ako mu dávate. A toto je v poriadku! Toto na hlavu postavené je úplne v poriadku!
A potom tu máme druhú situáciu, že sa tu deti zabíjajú bez akéhokoľvek, poviem to tak, administratívneho konania, len tak proste na želanie, a to je tiež v poriadku. A keď je tu snaha vládnej strany aspoň o to ňuňuňu maličké to zlepšiť, tak zrazu tu niektorí skáču meter dvadsať.
Čiže určite to podporíme, ale zároveň vyzývame vládne strany, a najmä teda OĽANO ako konzervatívnu vládnu stranu, že toto nemôže byť koniec. Toto musí byť len začiatok toho, aby na konci volebného obdobia sme si povedali, že naozaj sa táto, táto situácia posunula k lepšiemu.
Tomáš, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 16:13 - 16:15 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Cigániková, ja nebudem reagovať na to, čo ste nám povedali, lebo v podstate to bolo také, taká všehochuť, ale ja by som sa vás len chcel spýtať, že čo je tou vašou takou silnou motiváciou bojovať za zabíjanie detí. Že prečo proste, čo vás ženie k tomu, čo vás núti, čo vás tlačí do toho, že áno, poďme, poďme zabíjať tie deti, však lebo poďme ich zabíjať? Lebo o tom to je, vy teraz tu ste desať minút plamenne bojovali za to, aby sa mohli deti ďalej bez akéhokoľvek obmedzenia, bez akejkoľvek zmeny iba proste zabíjať a aby sa to vôbec neriešilo, a jednoducho vybavené.
No ale na druhej strane bojujete za práva zvierat, psíky a mačičky v reštauráciách. Týranie, alebo teda neposkytnutie dostatočných, dostatočnej nejakej opatery domácemu zvieratku ako trestný čin. Čiže poďme sa starať o mačičky, poďme sa starať o psíkov, poďme sa starať o zvieratká, ale deti poďme ďalej zabíjať.
A ja ku všetkej, pri všetkej úcte k vám, pani poslankyňa, nechápem, čo je toho motívom. Čo je toho motívom? Čo je motívom toho, že pre vás sú tie domáce zvieratá viac ako tie deti, ktoré majú len tú smolu, že sa ešte nestihli narodiť. A prečo tak silno ako za práva tých zvieratiek nebojujete aj za práva tých detí? Za práva tých detí, ale nie nejaké extrémne práva, ale iba, iba to základné právo sa narodiť.
Veď keby vaša mamina s vami šla na potrat, tak dnes tu nie ste. Dnes nie ste poslankyňa a dnes nebojujete za to, aby ostatné deti zabité boli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 11:32 - 11:33 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda vlády Sulík, ja najprv sa chcem poďakovať za to, že ste vystúpili teraz v rozprave. To znamená, ešte sa dá na vás reagovať, lebo nie je to pravidlom, a svedčí to o tom, že chcete naozaj argumentovať, a to si vážim.
Treba ale zdôrazniť, že naozaj všetky banky napriek všetkým tým poplatkom a odvodom, ktoré ste spomínali, stále mali ten zisk tých 630 mil. eur. A aj vy ste v tejto rozprave povedali, že poďme sa rozprávať o tom, čo je primeraný zisk. Tak práve preto, že táto diskusia je tu úplne legitímna, je namieste, tak ja vám chcem navrhnúť, pán podpredseda vlády, oddeľte, oddeľte tento § 30p a zrušenie bankového odvodu od tohto ostatného kilečka, vládneho kilečka, keď to tak môžme nazvať, a bavme sa o nich samostatne a o to konštruktívnejšie. Tým pádom, keby ste toto spravili, tak s kilečkom v podstate nebude nejaký väčší problém a si myslím, že veľkou, výraznou väčšinou to prejde aj opozičnými hlasmi. A môžme sa potom rozprávať naozaj konštruktívne o tom bankovom odvode, o tom primeranom zisku, o tom mechanizme tých bankových nejakých záruk a podobných vecí a bude to úplne fér. Ale takéto tlačenie na pílu silou mocou teraz rýchlo pred ďalšou splátkou to zrušiť. Ak naozaj to vnímate seriózne, pán podpredseda, lebo my vaše vystupovanie vnímame seriózne, tak poďme to takto spraviť. Rozdeľme to a hlasujme o tom samostatne, resp. odhlasujme kilečko a bavme sa potom ešte zvlášť o tom návrhu na tie bankové odvody, prípadne ako reakciu na tie nedostatky EÚ v bankovej oblasti, ktoré ste pomenovali.
Ja vám navrhujem, máte pred sebou celé volebné obdobie, založte ďalšiu komerčnú, ale štátnu banku. Spravme štátnu banku a poďme to skúsiť. Ja viem, že s tým sa nestotožníte, ale keď sa tu bavíme o tých idealistických riešeniach, tak toto by mohlo byť jedno z nich.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis