Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.9.2020 o 11:04 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 11:04 - 11:06 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické poznámky. Ja sa nečudujem, že pán Hattas ako primátor Nitry sa mi snažil oponovať, lebo ten nárast kriminality, nárast priestupkov voči verejnému poriadku, voči občianskemu spolunažívaniu, voči majetku by, samozrejme, ak by priznal, tak by priznal, že nezvláda to mesto a že jednoducho mesto nebolo pripravené na takýto masívny príliv ľudí, ktorý si z priestupkov a ktorý si z tej takej bežnej kriminality, ktorá ľuďom zo života robí peklo, nerobia nič.
Ďakujem Andrejovi Ďuricovi ako Nitrančanovi rodenému, dlhoročnému, že proste povedal, ako to naozaj je.
A, pán poslanec Potocký, ďakujem, že aj v radoch vládnej koalície a medzi vládnymi poslancami je aspoň nejaký záujem o túto problematiku, pretože podľa nás je omnoho lepšie, ak vláda povedzme na to východné Slovensko do tých malých okresov dá aj keď menšiu svoju vlastnú investíciu, ako keď má dať zbytočne veľkú investíciu napríklad do tej Nitry. Určite by tých 30 mil. niekde v Humennom, ako ste spomínali, spravilo viacej dobra, viacej tých dobrých externalít, tých dobrých výsledkov, tých dobrých následkov, ako 600 mil. niekde, kde to bolo úplne zbytočné, kde to bolo v podstate aj nechcené a kde to bolo nasilu, len preto, aby sme sa ukázali, že vieme takú investíciu získať. Ešte raz veľká vďaka a dúfam, že aj medzi vládnymi poslancami sa nájdu tí, ktorí to proste apoliticky podporia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2020 10:50 - 11:00 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, milé kolegyne, vážení kolegovia, tu sa už nejaké rúška nachádzajú pre istotu, také erárne. Ja som pôvodne nechcel vystúpiť k tomuto nášmu návrhu, pretože kolegovia toho povedia veľa a vysvetlia to z každej strany, ale chcem reagovať na faktickú poznámku Tomáša Tarabu na kolegu Martina Beluského.
Tento náš návrh zákona bol v podstate motivovaný tou nešťastnou vládnou investíciou Land Rover Jaguar v Nitre v hodnote viac ako 625 mil. eur. Vládnou investíciou v regióne alebo podporou teda zahraničného investora, ale z vládnych peňazí, môžme to nazvať aj vládna investícia, vládnou investíciou v regióne, kde bola a je dlhodobo jedna z najnižších mier nezamestnanosti v rámci okresu v rámci celej Slovenskej republiky.
Pozrime sa teda s odstupom času, aké dopady, ekonomické a sociálne, táto investícia zapríčinila. Negatívne externality tejto investície výrazne prevýšili externality pozitívne. O pozitívnych externalitách môžme hovoriť asi len v akomsi reklamnom alebo marketingovom hľadisku, že Slovensko túto investíciu vybojovalo a získalo. Nič iné pozitívne na tejto investícii nájsť nevieme, pretože investícia Land Rover Jaguar, keď sa na to úplne objektívne pozrieme, aké teda zlepšenie, aké zlepšenie života priniesla ľuďom, či už v regióne, alebo na celom Slovensku, tak tie odpovede sú len negatívne. V Nitre, a to vám povie každý, máme tu ako poslanca aj primátora mesta Nitry, zapríčinila obrovský nárast kriminality cudzincov. Obrovský nárast kriminality cudzincov, pretože táto firma aj s vládnou podporou musela zamestnávať a zamestnať stovky cudzincov, pretože, prirodzene, v regióne, kde bola veľmi nízka nezamestnanosť, nikto nechcel ísť robiť niekde do montážnej haly, nikto nechcel opustiť svoju prácu len preto, že tam prišiel Land Rover. Dokonca niektoré štvrte Nitry zmenili ráz svojho života, kde ľudia prestali večer spoločensky žiť práve v obave pred touto kriminalitou.
Vláda, minulá vláda, vidiac, aká nešťastná bola investícia Land Rover Jaguar za 625 mil. eur, dokonca musela prijať ten zákon, ja ho pracovne nazvem zákon o pracovnej mobilite, kde sa snažila donútiť ľudí z východného Slovenska, aby za päťtisíc eur opustili svoje domy, svoje rodiny a išli robiť na západ, išli robiť do Nitry. A vidíme, že tento zákon má úplne biednu, biedny efekt, biedny výsledok.
Keď sa na to pozrieme z pohľadu tej produktivity, ktorú tu pán Taraba spomínal, tak to, že môže byť v tom, v tej fabrike vyššia produktivita ako niekde, kde by ľudia pracovali povedzme v poľnohospodárstve, je síce pravda, ale z produktivity, z miery produktivity tí ľudia nevyžijú. Nikto z nás nežije z miery produktivity. Miera produktivity je pekný údaj, ktorý hovorí o tom, aká efektívna je práca, ako efektívne sa niečo vyrába, ale, ale nehovorí nič o tom, ako efektívne, ako dobre, ako hodnotne z toho ľudia žijú.
A v konečnom dôsledku, kolegyne, kolegovia, ak by v tom čase platil náš zákon, ktorý tu dnes prejednávame, a vláda by nemohla investovať 625 mil. eur do Nitry, kde to naozaj neprinieslo nič alebo len veľmi málo pozitívneho, tak ak by tie peniaze chcela investovať, musela by ich investovať do tých najmenej rozvinutých okresov, či do prvej desiatky, alebo do dvadsiatich. A keď si 625 mil. eur rozdelíme aj dvadsiatimi okresmi, vychádza nám viac ako 30 mil. eur na jeden okres, ktoré by vláda mohla preinvestovať v každom jednom z tých najmenej rozvinutých okresov... (Ruch v sále. Rečník sa obrátil na predsedajúceho.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Pardon, pán poslanec.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
... v každom jednom z tých najmenej rozvinutých okresov.
A musíte uznať aj vy, čo ste tu poslanci z východného Slovenska, že 30 mil. eur preinvestovaných, ja neviem, v Rožňave, v Sabinove, v Starej Ľubovni, v Sobranciach by prinieslo úplne iný výsledok. Úplne by stačilo, ak by vláda Slovenskej republiky za tie peniaze, za tých 30 mil. v každom z týchto okresov vytvorila napríklad sociálny podnik. Napríklad sociálny podnik, kde by, kde by dlhodobo nezamestnaní ľudia vyrábali povedzme len stavebný materiál, ale mali by prácu, boli by užitoční, získavali by pracovné návyky.
A my sme namiesto toho dali 625 mil. nejakému oligarchovi, ktorý si v Nitre postavil fabriku. Dodnes nevieme, čím bola táto investícia motivovaná, lebo určite nebola motivovaná záujmami Slovenskej republiky a jej obyvateľov. Dodnes nevieme, či a komu sa koľko peňazí z tejto investície nejakými bočnými chodníčkami niekde vrátilo. Lebo inak mi to nedáva súvis. Inak mi to nedáva súvis, aby peniaze daňových poplatníkov, všetkých občanov Slovenskej republiky, neboli investované na zlepšenie života v tých, v tých najmenej rozvinutých, najchudobnejších okresoch, ale aby takáto obrovská čiastka išla na výstavbu zbytočnej, nepotrebnej a nežiaducej fabriky v Nitre.
Náš návrh zákona, ako povedal Martin Beluský, je úplne apolitický. Úplne apolitický a jeho jediným cieľom je zákonným spôsobom donútiť vládu Slovenskej republiky smerovať vládne investície, smerovať peniaze daňových poplatníkov do tých regiónov Slovenska, na ktoré sa dlhodobo programovo zabúda. Na ktoré sa dlhodobo programovo zabúda. A podporou tohto zákona by naozaj aj súčasný parlament ukázal, že sa vie povzniesť nad nejaké politické naťahovačky a že tie sľuby, ktoré tu pred voľbami veľké boli, ako sa to ide všetko zmeniť, tak skutočne začnú naberať na nejakej realite. Na nejakej, na nejakých výsledkoch, na nejakých hmotných činoch, aby aj tí ľudia na východnom Slovensku, aj tí ľudia na južnom Slovensku, aj na juhu bystrického kraja, aby aspoň nadobudli ten pocit, že vláda tu bude chcieť pre nich niečo urobiť, že opäť nepríde, znova niekoľko sto miliónov niekde do Trnavy, ale že sa nezabúda aj na nich. Že sa nezabúda aj na nich.
Keď sa na tento zákon pozriete z akejkoľvek strany, kolegyne, kolegovia, tak mu v podstate nie je čo vytknúť, pretože zákon sa opiera o vládou vytvorený zoznam a aktualizovaný zoznam najmenej rozvinutých okresov. Neboli sme to my ani naša strana, kto vytvoril tento, tento rebríček alebo kto zaviedol toto porovnávanie okresov. Ale keď už ho tu máme, tak ho nemajme len na okrasu, nemajme ho len na to, aby sme hovorili, v tom a v tom okrese sa ťažko žije, ale majme ho na to, aby sme ako vláda, ktorá má zastupovať všetkých občanov Slovenskej republiky, podľa tohto parametru smerovala tie svoje investície.
A verte mi, že keď to ako vláda urobíte, pomôže to politicky vám, nie nám v opozícii, vy to spravíte, vy to spravíte. Vy budete tí, ktorí nasmerujú tie investície do Stropkova, na východ, do tej Rožňavy, do Moldavy, kdekoľvek. Máte to v rukách, je to na vás. Len ja si neviem dosť dobre vysvetliť alebo predstaviť zdôvodnenie alebo nejakú výhovorku, že prečo to nejdeme urobiť. Že prečo to nejdeme urobiť. Lebo čo poviete, však kto chce, môže odísť naozaj do tej Nitry sa zamestnať? To nie je riešenie. Riešenie nie je vyháňať ľudí zo svojich domovov, opúšťať svoje rodiny, aby mali ísť niekde muklovať, do nejakej továrne pre nejakého zahraničného majiteľa. A potom sa čudujeme, keď príde nejaká kríza, ako je táto, umelo vyvolaná, že naša ekonomika je jednotvárne nastavená a že sme závislí od automobilového priemyslu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 18:47 - 18:48 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Miro, ja sa ti chcem poďakovať, pretože ešte stále nie je bežné, aby lekári nabrali odvahu a jasne mnohí povedali to, čo si o tom povinnom očkovaní myslia. Ty ako primár interného oddelenia špičkovej Vojenskej nemocnice v Ružomberku jednoducho môžeš byť príkladom pre tých doktorov, že mnohí naberú odvahu a povedia, áno, povedia tým rodičom, áno, nenúťte, teda nemusíte očkovať tie deti, ja vás nebudem hlásiť, ja vás jednoducho nebudem nútiť, je to vaše dieťa, ja sa oňho budem starať naplno, ako budem vedieť. Som pediater, je to moja povinnosť aj bez toho, aby som vás nútil to dieťa zaočkovať.
Ja si veľmi vážim túto tvoju odvahu a je to super, že takého poslanca, takého kvalitného poslanca sme do tohto parlamentu doniesli práve my. Čiže, Miro, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 18:34 - 18:35 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Kolegom ďakujem za reakcie a trošku na pána Šefčíka.
Pán Šefčík, vy keď rozprávate niečo pri pulte, ja na váš nevykrikujem z pléna. Ja na vás nevykrikujem z pléna, nech rozprávate čokoľvek. Ak ma má niekto upozorniť, tak ma môže upozorniť predsedajúci schôdze, ale nie vy. (Reakcia z pléna a zaznievanie gongu.) Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec Šefčík, poprosím vás, aby ste nevykrikoval. Ďakujem. (Smiech v sále.)

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Pán kolega, vám asi očkovanie na COVID nepomôže. Vy by ste možno nejaké tabletky si mohli nasadiť. Ale ja na vás nevykrikujem. Vy ste sa ani teraz neudržali, ale ja vám chcem povedať, pán kolega, že pred tým,, ako niečo nabudúce poviete, tak si, prosím vás, aspoň prečítajte rokovací poriadok Národnej rady, dobre, pretože telefonovanie je explicitné porušenie rokovacieho poriadku Národnej rady, ale nosenie rúška alebo nenosenie rúška, to porušenie rokovacieho poriadku nie je, dobre, takže keď už sa chcete o tomto baviť. Dobre?
A keď už sme pri tých rúškach a vám na tom tak záleží. Tak keď si kúpite celé balenie rúška, tam máte na tom návode jeden taký papierik a na ňom je napísané, že rúško nechráni proti vírusom. Tak si to, prosím vás, pozrite a potom tu nabudúce nemajte takéto extázy, lebo zbytočne sa zhadzujete.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.9.2020 18:13 - 18:26 hod.

Marian Kotleba
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 16:54 - 16:54 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Milan, ja ťa len chcem podporiť v takej jednej veci, že možno to koaliční kolegovia, niektorí nevedia, ale napríklad v Taliansku je legislatíva nastavená tak, že keď taliansky parlament vykoná zmenu ústavy, tak túto zmenu ústavy musí vždy odobriť celonárodné referendum, aby sa všetci občania k tomu museli vyjadriť, toto by bola zaujímavá myšlienka spraviť aj u nás, ale vidíme, že tí, ktorí rozprávali o demokracii pred voľbami, asi zjavne budú mať dnes s referendom ako s najvyšším inštitútom demokracie veľký problém.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2020 11:09 - 11:10 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán kolega, ja sa chcem iba spýtať, že či som to nepochopil alebo či to ste nejako inak mysleli, že vlastne v rámci nejakej politickej debaty, politickej diskusie predvolebnej by ten zástupca nejakej národnostnej menšiny mal rozprávať tým menšinovým jazykom, či som to správne pochopil. Lebo ja si to neviem potom predstaviť, že bude tam tá diskusia a bude tam povedzme iný politik, ktorý nebude rozumieť tomu menšinovému jazyku, a že teda či jemu sa to má tlmočiť alebo že ako to bude, lebo neviem si to celkom živo predstaviť.
Takže také vysvetlenie poprosím. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 17:45 - 17:47 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Miňo, tento chaos alebo túto diskrimináciu ohľadom minimálnej mzdy, v podstate dá sa to nejako dešifrovať ako jeden z príznakov toho, že súčasná vláda je nielen v chaose, ale je úplne, úplne protiľudsky a proti obyvateľom zameraná. Pretože na jednej strane je to, čo si hovoril ty, na druhej strane vidíme, že stále pokračujú neskutočne štedré dotácie pre pochybné, protislovenské, protinárodné, protikresťanské mimovládky, ktoré podľa vyjadrenia politikov, ktorí dnes sú vo vládnych funkciách a v minulom volebnom období o tieto funkcie bojovali, ktoré mali byť jednoducho dávno zastavené, dávno orezané, zrazu vláda na to nemá odvahu.
Ďalej ideme podporovať za peniaze daňových poplatníkov štátny prevrat v Bielorusku, ideme posielať vojakov do Mali a na iné zahraničné misie, jednoducho na všetky možné aktivity, ktoré nesúvisia so životom ľudí, ktoré nijakým spôsobom život ľudí na Slovensku nezlepšia, na to peniaze sú. Ale keď sa majú dať peniaze ľuďom, keď sa má podporiť niečo, čo by reálne slovenských obyvateľov aspoň trošku v tej COVID kríze, COVID panike pozdvihlo, tak to nie, to nie, to je problém.
Čiže tu ani tak nejde o samotnú tú minimálnu mzdu, ale ako, ako o celkové nastavenie vlády a, žiaľ, tým pádom aj celého štátu, ktorý sa ukazuje, že to nastavenie je naozaj veľmi, veľmi zaujímavé, pretože tí, ktorí kričali napríklad aj o Pente v minulom volebnom období, dnes funkcionárov Penty inštalujú do tých najvyšších manažérskych štátnych funkcií.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:52 - 3:54 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Milan, ja si myslím, že mnohí nestíhali tvojmu tempu, vymysleli si schôdzu, aby sa rokovalo v podstate do skončenia, a potom, potom nevládzu.
Ale spomínal si nové ministerstvo, tak keď Angelika mohla byť markíza, prečo by Veronika nemohla byť ministerka, to je asi, to je asi jej kvalifikácia.
A s tými bankami, s tými bankami si, myslím, veľmi dobre trafil klinček po hlavičke, lebo to je skutočná vizitka tejto vlády. Služba bankám. Likvidácia výhod pre ľudí a služba bankám. A to, že si to trafil, svedčila aj reakcia tuná kolegov zo SaS-ky, ktorí proste nevedeli vydržať na svojich miestach, čiže asi, asi tam niečo na tom pravdy bolo. (Reakcie z pléna.) Škoda, škoda, škoda v dnešnej debate, kde my sme nejako sa nezapájali ani sme v podstate na toho Matoviča nejako neútočili, škoda, že sám premiér tomu dal tú nízku úroveň tým, že počas debaty o jeho odvolávaní odišiel do Trnavy, že odišiel do Trnavy, a ukázal, ako má úplne na háku, keď to musím tak povedať, celý parlament, všetkých poslancov, a že v podstate poslanci sa tu môžu medzi sebou hádať, handrkovať, rozprávať, jedny argumenty, druhé argumenty, jemu to je jedno, on ide spinkať do Trnavy. Toto je to zrkadlo úrovne, ktorú dnes nie poslanci, ale sám premiér, sám premiér dal tomu, ako to vníma a akú úroveň aj podľa neho má parlament a myslím, že to, čo si zhrnul v tých desiatich minútach, je len oprávnenou reakciou na jeho správanie počas dnešnej schôdze. A či sa to niekomu páči alebo, s tým my už neurobíme nič, ale také sú jednoducho tie fakty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:36 - 3:37 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, ja si vážim, aj keď je taká neskorá, alebo teda skorá hodina, váš úprimný prejav, ktorý obsahoval takú, také, povedal by som, odvážne, ale pravdivé konštatovanie. A o to viac si to vážim, že to bolo z úst koaličnej poslankyne. Bolo tam takto na záver, by som povedal, dnešného rokovania taký kus naozaj jemne podanej pravdy. A v tejto chvíli skutočne sa môžem za váš prejav iba poďakovať a vyjadriť nádej, že tieto prejavy zo strany koaličných poslancov nie sú posledné a tá pravda sa jednoducho bude ukazovať tomu Slovensku, aj keď možno niekedy v tom výsledku a v tom hlasovaní sa to ešte neprejaví, ale aspoň to tu v parlamente zaznie. Takže, vážená pani poslankyňa, ešte raz ďakujem.
Skryt prepis