Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

4.2.2021 o 9:24 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 30.3.2021 14:53 - 15:05 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené dámy a páni, dovoľte, aby som predložil pozmeňujúci návrh, ktorý vyplýva z dohody vlády a odborníkov, vedcov, ktorí sa stretli s premiérom aj s ďalšími členmi vlády na úrade vlády na rokovaní asi pred tromi týždňami. Tam nám vzniklo niekoľko záväzkov, ktoré sme na seba zobrali, akým spôsobom chceme vylepšiť situáciu občanov zasiahnutých touto covidovou krízou. Nepripravovali sme k tomu nový zákon v skrátenom legislatívnom konaní, lebo sme vedeli, že máme otvorenú túto novelu zákona o sociálnom poistení, a po dohode všetkých štyroch vládnych poslaneckých klubov, spomínaných odborníkov, vlády predkladám tento pozmeňujúci návrh a dovoľte, aby som krátko uviedol, čoho sa týka.
Po prvé. V období od 1. do 30. apríla zvyšujeme pandemickú OČR-ku a péenku. Hneď poviem, akým spôsobom ju zvyšujeme. Takým spôsobom, aby ľudia mali postarané o živobytie aj v čase, keď musia byť v karanténe doma alebo nebodaj keď ochorejú na COVID-19, a, samozrejme, takisto musia byť, takisto musia byť doma. Vláda bude mať možnosť predĺžiť svojím uznesením toto obdobie dovtedy, kým to bude nevyhnutné, kým jednoducho bude bežať táto vlna pandémie.
Zároveň zvyšujeme maximálnu výšku pandemickej péenky, ktorá bola doteraz 1 224,30 eur. Po novom sa zvýši na 1 669,50 eur. Aby ste si vedeli predstaviť, keďže sa nejedná o dávku, ktorú vieme urobiť nejakou pevnou sumou, ale musí tam byť prepočet na základe sociálneho poistenia, tak by som vás chcel informovať, že pri hrubej mesačnej mzde 946 eur, pričom čistá mesačná mzda pri takejto, takomto plate je 735 eur, doteraz bola tá nemocenská alebo ošetrovné 508 eur, po novom to bude 692 eur. 692,90, čiže 94 % čistej mzdy. V prípade príjmu 1 183 eur mesačného a čistého príjmu 901 eur to bude 866 eur, čiže približne 96 % čistej mzdy. Ešte aj pri príjme 2 366 eur, ktorý už teda je výrazne nadpriemerný, to bude 96 % priemernej, 96 % čistej mzdy. Čiže to je prvá vec.
Druhá vec, predlžujeme obdobie čerpania nemocenského. Počas pandémie sa mohlo stať, dlhodobého nemocenského, sa mohlo stať, že kvôli odkladom liečby operácií, tie, ktoré sú, ktoré neboli akútne, bol niekto odkázaný na to, že mu skončila dlhodobá péenka, bol práceneschopný, ale nemal nárok na poberanie tejto dlhodobej péenky aj ďalej, napriek tomu, že jeho liečba nebola ukončená. Týmto pozmeňujúcim návrhom predlžujeme zákonné obdobie o ďalší rok. To znamená, umožňujeme riešiť všetky tieto prípady, kde niekto bol dlhodobo práceneschopný a vinou pandémie jednoducho nemohol absolvovať tú liečbu, ktorú potreboval na doliečenie.
Tretia vec, ktorú meníme, bola tu požiadavka zo strany najmä zdravotníckeho personálu, aby v prípade nakazením, nakazenia sa COVID-19 v práci, aby mohli znovu poberať, zjednodušene povedané, 100 % péenku. Keďže to je znova dávka poistenia, nedá sa to urobiť akoby fixnou sumou, preto sme to urobili prostredníctvom, už sme to v parlamente urobili pred vyše pol rokom, ale bola tam vyššia administratívna náročnosť, ako si to jednotliví lekári, zdravotnícki pracovníci mohli uplatňovať, a rozhodli sme sa to rozšíriť na všetkých, na všetkých zamestnancov, ktorí sa pri výkone činnosti nakazili ochorením COVID-19, na všetkých zamestnancov a nárok na úrazový covidový príplatok bude mať každý zamestnanec, ktorý nakazil ochorením COVID-19 pri výkone činnosti, z povahy ktorej vyplýva väčšia miera rizika vzniku tohto ochorenia. Príplatok sa vypláca od 1. dňa nástupu na pandemickú péenku. Samozrejme, že tento zamestnanec bude to dostávať až do momentu, kým péenka nebude ukončená.
To sú tri podstatné veci, ktoré, ktorými chceme pomôcť ľuďom, ktorí sú zasiahnutí pandémiou a prípadne aj priamo ochorením, alebo karanténou súvisiacou s ochorením COVID-19, a chcel by som vás poprosiť o podporu tohto pozmeňujúceho návrhu, ktorý predkladám v mene 15 poslancov.
A teraz si dajte kávičku, lebo predpokladám, že najbližších 10 minút budem čítať pozmeňujúci návrh. Takže ideme na to.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Milana Krajniaka, Jany Žitňanskej, Lucie Drábikovej, Petra Cmoreja a ďalších k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (tlač 374).
1. V čl. I sa za bod 7 vkladá nový bod 8, ktorý znie:
8. Za § 293feb sa vkladajú § 293fec až 293feh, ktoré znejú:
㤠293fec
(1) Sociálna poisťovňa na žiadosť znovu rozhodne o nároku poistenca na ošetrovné podľa § 293er ods. 3 k prvému dňu osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti, ak tento deň spadá do obdobia odo dňa účinnosti tohto zákona do 30. júna 2021; ustanovenie § 293er ods. 4 sa v tomto prípade nepoužije.
(2) Sociálna poisťovňa na žiadosť znovu rozhodne o nároku poistenca na ošetrovné podľa § 293er ods. 3 k prvému dňu osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti nasledujúcemu po 31. decembri kalendárneho roka a po 30. júni kalendárneho roka; ustanovenie § 293er ods. 4 sa v tomto prípade nepoužije.
§ 293fed
(1) V apríli 2021 je výška nemocenského poistenia, ktorý bol v čase trvania krízovej situácie uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nariadenia karanténneho opatrenia alebo izolácie, 75 % denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55 alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 57; ustanovenie § 293er ods. 1 posledná veta a ods. 2 sa v tomto prípade nepoužije.
(2) Poistencovi, ktorému vznikol nárok na nemocenské z dôvodu nariadenia karanténneho opatrenia alebo izolácie pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona, vzniká nárok na nemocenské podľa odseku 1 aj za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia alebo izolácie po 31. marci 2021.
(3) Zamestnanec nemá nárok na výplatu nemocenského, ku ktorému má nárok na výplatu úrazového príplatku, vo výške podľa odseku 1 za dni, za ktoré má nárok na výplatu úrazového príplatku.
§ 293fee
(1) V apríli 2021 je výška ošetrovného podľa § 293er ods. 3 75 % denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55 alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 57.
(2) Poistencovi, ktorému vznikol nárok na ošetrovné podľa § 293er ods. 3 pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona, vzniká nárok na ošetrovné podľa odseku 1 aj za obdobie osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti po 31. marci 2021.
§ 293fef
O výške nemocenského podľa § 293fed ods. 1 a 2 a o výške ošetrovného podľa § 293fee sa písomné rozhodnutie nevyhotovuje; deň oznámenia rozhodnutia je deň výplaty tohto nemocenského alebo ošetrovného.
§ 293feg
Vláda môže na obdobie trvania krízovej situácie ustanoviť nariadením vlády podmienky nároku na výplatu nemocenského a výšku nemocenského a ošetrovného. Ustanovenia zákona, ktoré upravujú nemocenské a ošetrovné, sa neuplatňujú v rozsahu úpravy nemocenského a ošetrovného ustanovenej nariadením vlády podľa prvej vety.
§ 293feh
(1) Fyzická osoba uvedená v § 17 ods. 2 má nárok na úrazový príplatok, ak je počas krízovej situácie uznaná za dočasne práceneschopnú z dôvodu ochorenia COVID-19, ktoré vzniklo pri výkone činnosti uvedenej v § 17 ods. 2, kde z povahy tejto činnosti vyplýva väčšia miera rizika vzniku tohto ochorenia.
(2) Na účely nároku na úrazový príplatok sa podmienka uznania choroby z povolania považuje za splnenú, ak
a) zamestnávateľ zamestnanca uznaného počas krízovej situácie za dočasne práceneschopného z dôvodu ochorenia COVID-19 potvrdí, že ochorenie COVID-19 vzniklo tomuto zamestnancovi pri práci, kde z povahy práce vyplýva väčšia miera rizika vzniku tohto ochorenia,
b) právnická osoba, pre ktorú fyzická osoba uvedená v § 17 ods. 2 uznaná počas krízovej situácie za dočasne práceneschopnú z dôvodu ochorenia COVID-19 vykonávala činnosť, potvrdí, že ochorenie COVID-19 vzniklo tejto fyzickej osobe pri činnosti uvedenej v § 17 ods. 2, kde z povahy tejto činnosti vyplýva väčšia miera rizika vzniku tohto ochorenia.
(3) Suma úrazového príplatku je
a) 25 % podielu všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na úrazový príplatok, a čísla 365, ak nárok na úrazový príplatok vznikol podľa odseku 1,
b) 25 % denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 84, ak ide o zamestnanca uvedeného v odseku 2 písm. a).
(4) Právnická osoba, pre ktorú fyzická osoba uvedená v § 17 ods. 2 vykonávala činnosť, je povinná vydávať na žiadosť tejto fyzickej osoby na účely odseku 2 písm. b) príslušné potvrdenie.
(5) Ustanovenie § 293fea sa od účinnosti tohto zákona neuplatní.
Nasledujúci bod sa primerane preznačí.
Novelizačný bod nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Pán podpredseda, pokiaľ nie je nutné čítať odôvodnenie, skončil som a ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.3.2021 15:25 - 15:27 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec, otvorili ste dve otázky, na ktoré by som chcel zareagovať, ktoré ste označili nejakým spôsobom za sporné alebo diskutabilné.
Prvá vec je, prečo tam nie sú živnostníci. Živnostníci tam nie sú z toho dôvodu, že my sme od začiatku chceli, aby boli súčasťou tohto systému. Akurát sa ukázalo, že 80 % živnostníkov platí iba minimálne odvody. A keď sme prepočítali z minimálnych odvodov tých 80 % živnostníkov alebo teda SZČO vo všeobecnosti, aká by im vychádzala podpora z toho istého fondu, ako zamestnávatelia môžu dostávať pomoc na svojich zamestnancov, tak by to bolo strašne málo. Preto sme sa rozhodli po dohode nakoniec, všetci akceptovali aj vrátane sociálnych partnerov, že na to urobíme zvláštnu schému.
Predpokladá sa, zatiaľ je teda taký predpoklad, že od toho 1. 1. by zostala nejakým spôsobom nastavená tá schéma z Prvej pomoci tak, ako sú tí živnostníci alebo SZČO v dvoch kategóriách podporovaní doteraz, že toto by zostalo v platnosti alebo, alebo veľmi obdobná schéma ako vlastne trvale zapnuteľná vždy, keď by prišla kedykoľvek takáto kríza.
A druhá vec, to, čo ste spomínali, že ako to financovať. Boli dve možnosti, odkladať 150 mil. ročne a za desať rokov by tam bolo dostatok peňazí, teraz by som to povedal, na takúto krízu, alebo tých 150 mil. každý rok používať na sociálnu pomoc ľuďom a v prípade, ak takáto kríza o 10 rokov príde, zobrať, tak ako teraz, predať štátne dlhopisy a financovať to z pôžičky v tom momente.
Zvolili sme si to, že chceme, aby každoročne tých 150 mil. eur bolo používaných v prospech ľudí a v prospech sociálnej pomoci pre ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 19:23 - 19:24 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Suja, ja rád debatujem, čiže keď vravíte, že situácia, pán poslanec Eštok, na pána poslanca Suju hneď budem pokračovať, že situácia je diametrálne odlišná teraz a pred rokom, no to máte pravdu, že je odlišná. A keď za stavu nula pacientov v nemocniciach, nula mŕtvych a 63 pozitívnych bolo oprávnené podľa vás vyhlásiť núdzový stav, tak je asi logické, že keď máme dnes 78 mŕtvych, keď máme len dnes takmer 5-tisíc pozitívnych a keď máme 3 900 ľudí v nemocniciach, asi to dáva logiku. Keď v oveľa lepšej diametrálne odlišnej situácii ste boli za vyhlásenie núdzového stavu. To je farizejstvo z vašej strany.
Pán poslanec Suja, len na vysvetlenie jednu vec. Viete, v čom bol ten pôvodný zákon o trinástom dôchodku zlý? Ten pôvodný zákon tých najzraniteľnejších ukracoval o peniaze.
Poviem vám to na dvoch príkladoch, prečo si myslím, že ho bolo treba zmeniť. Siroty, zhruba osemnásťtisíc sirôt na Slovensku by dostali podľa toho starého zákonu o 130 eur menej, ako dostali. Podľa toho zákonu, ktorý sme pripravili my. A invalidi približne o deväťdesiat eur menej, zhruba asi stopäťdesiat, stopäťdesiattisíc invalidov. Netvrdím, že sa ten náš zákon nedá vylepšiť. Dá. Ale myslím si, že voči tým najzraniteľnejším bol ústretovejší, oveľa ústretovejší ako ten pôvodný zákon. Preto si za ním stojím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.2.2021 19:17 - 19:21 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Suja, keď ste tu tak zbabelo ohovárali pani ministerku spravodlivosti, ktorá musela ísť na medzinárodné rokovanie a ohlásila to dlhodobo dopredu a boli sme dohodnutí, že ju prídeme vymeniť, napriek tomu, že vám kolegovia povedali, že to bolo dlho dohodnuté, tak do záznamu ste ju chceli ohovárať s tým, že ako zbabelo odišla, nevypočula si vaše pripomienky, tak som chcel prijať tú vašu rukavicu, že som tu, môžeme debatovať, koľko chcete. Ja rád debatujem. Nech sa páči, môžeme debatovať, no len vy ste tu už neboli, tak to sa mi zdalo byť také, že tak buď teda chcem debatovať alebo nechcem.
Viete, hovorili ste, že ako sme nenaplnili naše sociálne prísľuby. Tak ja vám teda niečo poviem. Vy ste tu celú jeseň rozprávali, že ako nevyplatíme trináste dôchodky a vyplatili sme trináste dôchodky. To, čo tu kolegovia sľubovali desať rokov, my sme urobili. Dôchodcovia dostali medzi decembrom a začiatkom januára podľa výplatných termínov najväčšie peniaze mimoriadnych dvanástich dôchodkov v histórii Slovenskej republiky. Dôchodca s priemerným dôchodkom namiesto 80 eur dostal 205 eur. Viete, koľko ľudí mi za to ďakovalo, že sme dodržali to slovo a že sme ich vyplatili napriek tejto pandemickej situácii?
Rozprávali ste tu celý čas, že ideme ľuďom znižovať minimálnu mzdu. A predstavte si, ľudia dostali od začiatku nového roka, áno, o tých 43 eur v hrubej minimálnej mzde viac. Tak ako sme sľubovali. Dneska sa už predsa ukazuje, kde je pravda, kto slovo dodržal a kto si celý čas vymýšľa.
Ďalší kolegovia z opozície, pán poslanec Blaha a neviem, kto ďalší, rozprávali, že ako nefunguje sociálny dialóg, že predsa v tom Rakúsku sa to robí tak, že si všetci sadnú a dohodnú sa. V pondelok prebehlo rokovanie tripartity, plenárne rokovanie tripartity a práve preto, aby sme zachránili čo najviac pracovných miest, tak sme konsenzom po dlhých niekoľkomesačných debatách prijali návrh zákona o udržaní pracovných miest, kurzarbeit, ktorý prešiel včera aj vládou. Čo viacej vieme urobiť pre to, keď to takýmto spôsobom aj so zástupcami odborov, ktorí teda nie sú provládne orientovaní, sme dokázali urobiť takúto dohodu, aby to išlo konsenzom? Čo viac môžeme urobiť? Ale bez ohľadu na to, či sa líšime v názoroch, povedal by som hodnotovo ideologických alebo politických, platí, že ktokoľvek z tohto parlamentu príde za mnou s nejakým dobrým návrhom zákona alebo s nejakou dobrou zmenou, ktorá môže pomôcť ľuďom, budem sa tým zaoberať, aj vláda sa tým bude zaoberať, lebo za to si nás ľudia platia, nie aby sme tu robili divadlo v parlamente alebo niekde na tlačovkách, ale aby sme prijali, pokiaľ možno na každej schôdzi aspoň 3-4 zákony, ktoré reálne môžu pomôcť ľuďom. Ja som na túto debatu pripravený, nevyhýbam sa jej, každému otvorene poviem svoj názor. Samozrejme, že nemusíme spolu súhlasiť vo všetkom, však to sa stáva opozičným, vládnym poslancom, každý máme nejaké predstavy o tom, čo teraz, v akom poradí čo najrýchlejšie treba urobiť, ale každý má u mňa dvere otvorené, tak ako predstavitelia zamestnávateľov, tak ako predstavitelia odborov, tak poslanci opoziční, koaliční, s každým som pripravený debatovať, ak to môže pomôcť ľuďom, je to moja povinnosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.2.2021 19:17 - 19:21 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne kolegom, ktorí ma nejakým spôsobom podporili. Ja som počúval, čiže aj všetky, aj keď som nebol priamo tu v sále, takže pokúsim sa rýchlo zareagovať.
Pán poslanec Šutaj Eštok, hovorili ste, že to je výborné, čo urobila tá Pellegriniho vláda, že teda vyhlásila ten núdzový stav, len teda potom nerozumiem, keď ho vyhlásila za oveľa menších epidemiologických problémov, prečo teraz nehovoríte, že je to výborné, že v tom núdzovom stave chceme pokračovať? Len to, čo ste urobili súčasne, tým by som sa až tak nechválil, pretože na základe toho, čo ste urobili a že ste to urobili takým spôsobom zbrklým, nám nabehlo, zavreli ste celú ekonomiku, zavreli ste všetko, nabehlo nám 70-tisíc nezamestnaných a odvtedy ja sa denno-denne z mesiaca na mesiac snažím zachrániť každé pracovné miesto.
Takže pripomeňme si, keď niekto tuto hovorí, že ako, ako sa to jednoducho dá urobiť. Jednoducho sa dá zavrieť ekonomika, ale potom skúste tým ľuďom nájsť prácu. Tridsaťtisíc nových pracovných miest, dali sme do toho viac ako 100 miliónov euro v minulom roku, aby sme aspoň čiastočne zachránili ten nábeh, ktorý bol.
Pani poslankyňa Tabák, ja nikomu nevnucujem svoju vieru. Rešpektujem, že každý máme na to svoj pohľad, ale zase sa ani nehanbím za to, že som veriaci človek. Máme každý náboženskú slobodu v tomto štáte a ja slobodne budem prezentovať svoje názory, nikomu ich nevnucujem, rešpektujem, že môžeme sa líšiť a ako vidíte, vieme sa kultivovane, normálne rozprávať, pretože sa ľudsky navzájom rešpektujeme.
Pán poslanec Herák, ďakujem za váš príspevok.
Pán poslanec Suja, keď ste tu tak podľa mňa zbabelo... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcia ministra: "Tak ešte idem do rozpravy.".)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.2.2021 18:36 - 18:56 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Chcem sa opýtať, neviete mi poradiť, kde sú tí kolegovia z opozície, ktorí tu pred chvíľou vyzývali, že by teda radi s predstaviteľmi vlády debatovali o tých opatreniach? Ja som teda na to došiel, aby som reagoval na všetky ich pripomienky, ale nikto tu nie je, tak neviem, že či to bol riadny záujem, alebo si vymýšľali. Tak štyria? Štyria (zaznievanie gongu) sú tu kolegovia z opozície? Tak to ma mrzí, keď je to teda tak vážna téma, že zrazu tu nikto nie je. A ja som teda bol pripravený, len som čakal, aby som sa dostal na poradie a aby som počkal, kým sa prihlásia kolegovia do ústnej rozpravy, aby som ich v tom nevyrušoval a vidím, že tu nikto nie je. Kde sú teda kolegovia z opozície, ktorí chceli diskutovať a debatovať?
Dobre, tak prosím vás, keďže kolegovia z opozície tu nie sú a je známe teda, že v našom rezorte sa snažíme čo najviac pomáhať ľuďom a naše ministerstvo je známe ako rezort práce, že vyplatilo, nie prisľúbilo, ale vyplatilo najviac pomoci vo finančnom meradle, doteraz už je to 1,4 miliardy eur, tak napriek tomu, že sa snažíme pomáhať ľuďom, ako najviac vieme, predsa len teraz ja by som vás chcel poprosiť o pomoc. Tuto kolegov z vládnej koalície. Chcel by som sa opýtať, či by ste mi vedeli poradiť, kto v tomto štáte v súvislosti s COVID-om vyhlásil núdzový stav? Pamätáte si to? Ja si to teda pamätám dobre. Bol to pán súčasný poslanec Pellegrini a SMER. Vy ste vyhlásili núdzový stav. Asi ste to považovali za dôležité. Len znovu poraďte mi, prosím vás, kolegovia z vládnej koalície, pamätáte si, koľko bolo vtedy pozitívnych prípadov na Slovensku, keď vyhlásili núdzový stav? Pätnásteho marca 2020 viete, koľko bolo pozitívnych prípadov na Slovensku? Šesťdesiattri. Šesťdesiattri. Vedeli by ste mi poradiť, koľko máme pozitívnych prípadov dnes nových? Takmer 5 000, takmer 5 000 dnes nových prípadov. Čiže pán Pellegrini, kolegovia z HLAS-u, kolegovia zo SMER-u vyhlásili na Slovensku núdzový stav v stave, keď sme mali 63 pozitívnych, ale dnes, keď rokujeme o predĺžení núdzového stavu a pribudlo nám ďalších takmer 5 000 pozitívnych, sa čudujú, prečo to navrhujeme.
Chcel by som sa opýtať ešte otázku. Viete, koľko sme mali pred tým rokom, keď vyhlasoval pán Pellegrini a SMER núdzový stav, koľko sme mali ľudí v nemocniciach? Nemali, nemali. A viete, koľko máme dnes v nemocniciach aktuálne? Tritisíc deväťsto ľudí. Ale kolegovia zo SMER-u, z HLAS-u a z opozície nevedia, nevedia, z akého dôvodu sa bavíme o núdzovom stave. Keď ho vyhlasovali, bolo tu nula ľudí, ktorí boli v nemocniciach a keď ho vyhlasovali, bolo to nula ľudí, ktorí zomreli na COVID. Dnes zomrelo na COVID 84 ľudí, máme ďalších 84 prípadov, ale kolegovia z HLAS-u, zo SMER-u pán Pellegrini, pán Fico nevedia, nevedia, prečo sa bavíme o núdzovom stave.
Tak ja vám teda úplne vecne a fakticky poviem, a to budem hovoriť iba za svoj rezort práce, sociálnych vecí a rodiny, na čo potrebujeme predĺženie núdzového stavu. Na to, aby sme vedeli pomôcť 45-tisíc klientom, ktorí sú v zariadeniach sociálnych služieb, viac ako 40-tisíc zamestnancom, ktorí sú v zariadeniach sociálnych služieb, aby sme mohli pomôcť 950 subjektom hospodárskej mobilizácie, ktoré sú v našom rezorte. A viete, prečo sú to subjekty hospodárskej mobilizácie? Pretože to sú subjekty, ktorým môžeme nad rámec bežného stavu pomáhať v čase krízy. Ako všetci viete, v tomto štáte sú bývalé detské domovy, takzvané CDR-ká, ktoré vlastní štát. Ale okrem nich sú stovky a stovky a stovky, celkovo tisíce zariadení sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľmi sú mestá, obce, kraje a neštátni zriaďovatelia. Bez núdzového stavu im nevieme legálne ako ministerstvo alebo ako štát distribuovať zadarmo ochranné osobné pomôcky.
Mimochodom len sa tak chcem opýtať, čo si myslíte, čo si myslíte, keď už vyhlásila vláda pána Pellegriniho núdzový stav, koľko osobných a ochranných pomôcok za akúkoľvek cenu doručili do zariadení sociálnych služieb? (Reakcie z pléna.) Nula, nula, samozrejme, že nula. Tak vás chcem informovať, že vďaka tomu, že sme v núdzovom stave a že sme určili subjekty hospodárskej mobilizácie, tak sme bez ohľadu na to, kto zriadil to zariadenie sociálnych služieb, rozdistribuovali doteraz osobné ochranné pomôcky za 15,5 milióna eur. Bezodplatne. Dali sme jedenásť miliónov rúšok bezodplatne všetkým zariadeniam bez ohľadu na to, bez ohľadu na to, či to zriadil starosta alebo primátor, alebo župan, alebo súkromný zriaďovateľ, ktorý je opozičný, koaličný, nezávislý, bez ohľadu na to jedenásť miliónov rúšok, 374-tisíc ochranných oblekov, 278-tisíc respirátorov FFP2 a 7 800 ochranných štítov. Všetko bezodplatne.
Ďalej. Vďaka núdzovému stavu každých 14 dní posielame zariadeniam 200-tisíc nových, nových testov, aby mohli testovať svojich klientov a samozrejme aj zamestnancov, aby sa mohli chrániť. Ďalej vďaka núdzovému stavu, keďže mnohé tie zariadenia sú v zlej finančnej situácii, vďaka núdzovému stavu majú garantované dodávky energií, nikto ich nemôže odpojiť. Nemôže sa stať to, že náhodou nezaplatí jednu faktúru a proste elektrárne alebo plynári, alebo ktokoľvek ich odopnú. Vďaka núdzovému stavu majú garantované dodávky energií.
A ďalej vám chcem oznámiť, že momentálne máme v platnosti 350 tzv. "povolávacích rozkazov", ktoré nám umožňujú do tých zariadení, kde náhle sa rozšíri nákaza a všetci zamestnanci musia ísť do karantény, domov, sú chorí, my, samozrejme, dodávame do týchto zariadení dobrovoľníkov, ale keď tri zariadenia vedľa seba, myslím regionálne sa niečo takéto stane, tak potrebujeme prostredníctvom prednostov okresných úradov nájsť v okrese takpovediac každého kvalifikovaného človeka, aby tam na tých 14 dní, kým sa situácia zlepší, vypomohol. To všetko robíme vďaka núdzovému stavu.
Čiže ak ma vedie nejaká obava k tomu, aby som vás požiadal o predĺženie núdzového stavu, tak je to obava o zdravie a životy klientov zaradení sociálnych služieb, ktorým predĺženie núdzového stavu veľmi pomáha. Respektíve pomáha štátu, aby sme im mohli finančne aj materiálne pomáhať.
Teraz by som sa chcel zmieniť o jednej takej poznámočke, ktorú povedal pán Pellegrini na tlačovke, teraz pán Tomáš to spomenul tiež, že či teda naozaj tá situácia je taká, že sa treba modliť. My v zariadeniach sociálnych služieb okrem tej materiálnej, materiálnej podpore, ktorú dávame, zabezpečujeme aj psychologickú a duchovnú potrebu, duchovnú pomoc, psychologickú pomoc podľa žiadostí klientov. Nerozlišujeme. Keď si vyžiadajú z niektorého zariadenia klienti, zamestnanci psychológa, máme vlastných psychológov, najímame aj ďalších, ktorí sú ochotní navliecť si ten oblek a ísť sa porozprávať priamo do toho zariadenia alebo minimálne teda prostredníctvom online prenosu, ale chodia do zariadení. Klienti bez ohľadu na to, akej denominácie sú náboženskej, snažíme sa zabezpečiť duchovných, aby jednoducho išli do tých zariadení, pomodlili sa s klientami a verte, že tie ohlasy sú také, či už je človek veriaci alebo neveriaci, že im to pomáha a že sú za to vďační. Zúčastnil som sa najmä v tých zariadeniach, ktoré sú, kde je tá krízová situácia, to znamená, že akurát v zariadení majú COVID, zúčastnil som sa na rozhovore onlinového s riaditeľmi týchto zariadení, tlmočili takúto požiadavku, snažíme sa každému vyjsť v ústrety.
Ja by som sa nevysmieval v takomto stave, keď ľudia potrebujú nádej z toho, že pre veriaceho človeka modlitba môže pomôcť a áno, mnohí sa modlíme v tých stavoch, ktoré sú na hraniciach medzi životom a smrťou. Modlíme sa aj za zázrak. Ale to nie je v našej národnej tradícii niečo nevídané. Všimol som si, že pán Pellegrini sa pravidelne zúčastňoval Púte v Šaštíne, tak len by som chcel pripomenúť, že viete, na základe čoho vznikla tradícia Pútí do Šaštínu, kde sa teda pán Pellegrini pravidelne zúčastňoval? Na základe toho, že jedna rodina, manželka grófka Czoborová, ktorej manžel bol, nazvime to, že tyran, tak by sme dnes povedali, vyhodil ju uprostred poľa z koča a ona sa na tom mieste modlila k Panne Márii. Koč sa otočil, vrátil, jej manžel sa polepšil. Ona na tom mieste postavila sochu, začali tam chodiť ľudia, púte z celého Uhorska. Arcibiskup Eszterházy potom urobil komisiu, zaznamenal, že tam boli stovky zázračných uzdravení na tom mieste a stalo sa to pútnickým miestom neskôr celého Slovenska. Mimochodom aj Sedembolestná Panna Mária je patrónkou Slovenska kvôli tomu, že pri bitke pri Viedni v 1683, kde 30-tisíc Poliakov porazilo dvestotisíc Turkov a zachránili tým vlastne našu civilizáciu od moslimskej expanzie, tak pred bitkou dostalo tých 30-tisíc vojakov od slovenského arcibiskupa Szelepcsényiho medailóniky s Pannou Máriou a tí vojaci verili, že vyhrali tú bitku proti obrovskej presile s pomocou Panny Márie a od vtedy je Panna Mária patrónkou Slovenska. Takto vznikla tá tradícia. Hovorím to veriacim, ktorí to vnímajú, ale aj neveriacim, však to je naša národná tradícia. Preto sa chodí do Šaštína.
A mimochodom keď už pán Pellegrini má také výhrady k modlitbe a k Panne Márii, lebo som spomenul v jednom svojom, ako sa trnavský, ako s Trnavčania modlili k Panne Márii, aby zabránili k epidémii, tak by som chcel zacitovať pána Pellegriniho z 15. 9. minulého roku, to je, samozrejme, na sviatok Sedembolestnej. Citujem: "Uctime si s pokorou Matku Sedembolestnú. Sedembolestná Panna Mária je patrónkou nášho Slovenska. V krušných časoch sa k nej utiekame a hľadáme ju nielen ako jednotlivci, ale aj národ, hľadáme nádej a svetlo v tme. Zastavme sa preto dnes na pietnych miestach a venujme jej tiché zamyslenie či modlitbu." Toľko Peter Pellegrini, ktorý sa dnes vysmieva z toho, že áno, na Slovensku sú aj ľudia, ktorí v tejto ťažkej situácii majú pocit, že sa treba aj pomodliť za svojich blízkych a za ďalších ľudí.
Ktorý ten Peter Pellegrini je ten, ktorý to myslí úprimne a vážne? Ten dnešný alebo ten včerajší? Ten, ktorý vyhlásil núdzový stav a my sme ho v tom podporili, pretože na rozdiel od súčasnej opozície my sme nefungovali systémom, že čím horšie, tým lepšie. My sme fungovali takým spôsobom, že keď sme považovali ten núdzový stav za oprávnený, tak sme ho podporili.
No a teraz vyzývali kolegovia z opozície, že fakty, tak si poďme povedať fakty. Fakty si poďme povedať. Najviac ma zaujal teda pán poslanec Blaha a pán poslanec Tomáš. Tak si poďme povedať fakty. Sme najhorší na svete, tvrdia. Tak si povedzme teda nejaké fakty. A opäť budem hovoriť iba, čo sa týka situácie v našom rezorte. Chcem vás informovať, že k 22. februáru 2021 v Belgicku evidujú 804 mŕtvych v zariadeniach sociálnych služieb v prepočte na milión obyvateľov. Belgicko 804. V Slovinsku ešte o stovku viacej úmrtí v zariadení sociálnych služieb v prepočte na milión obyvateľov. Vo Veľkej Británii 399 v prepočte na milión obyvateľov evidujú úmrtí v zariadeniach sociálnych služieb. Upozorňujem, že podľa profesora Krčméryho v Británii bolo 100 zariadení sociálnych služieb, kde keď nastala tá situácia, že sa dostali do krízovej, že mali krízovú situáciu v zmysle, že vnikol do zariadenia COVID, bolo 100 zariadení sociálnych služieb, ktoré vymreli kompletne, pretože personál ušiel. A to je obdivuhodné na tých ľuďoch, ktorí robia zamestnancov zariadení sociálnych služieb na Slovensku, ani v jednom, ani v jednom zariadení sa toto nestalo. Mali sme krízové situácie, že proste ochoreli, že nemohli akoby ďalej fungovať v tom zariadení, tam sme dávali dobrovoľníkov, tam sme hľadali pomoc, všetci nám pomáhali. Cirkvi, samosprávy, okolité zariadenia, veľmi si to vážim.
Francúzsko, stále pokračujem, 371 mŕtvych na milión obyvateľov. Maďarsko 296, Nemecko 264, Česko 218, Slovensko 150. Naozaj sme najhorší na svete? Myslím si, že v relevantných, z relevantných krajín sú aj lepšie, neklamem vám, nie sme najlepší na svete. Ale vidíte, vidíte, že z tých relevantných krajín, s ktorými sa vieme porovnávať, vďaka tej obetavej starostlivosti zamestnancov zariadení sociálnych služieb, vďaka tomu, že na rozdiel možno od tých politických pomerov, či sú tí zriaďovatelia opoziční alebo koaliční, či je to taký alebo onaký kraj, starosta alebo primátor, všetci spolupracujeme, do nohy úplne všetci. Bez ohľadu na to, či je kraj taký alebo onaký, kto ho spravuje, všetci spolupracujeme, distribuujeme ochranné prostriedky, konzultujeme, pomáhame si navzájom. Kiež by sme takto fungovali naprieč celou spoločnosťou a vo všetkých sférach spoločnosti.
Na záver by som chcel povedať, že ma veľmi zaujalo, ako tu viacerí vyzývali, že teda hovorili, že keď si teda povieme tie fakty, tak pán Blaha tu hovoril, že sme najhorší na svete, no tak povedal som vám nejaké opačné čísla. Minimálne v zariadeniach sociálnych služieb, že za to môže plošné testovanie a tu má pán poslanec Blaha pravdu. Už od konca septembra pravidelne, minimálne každých 14 dní. Tam, kde je horšia epidemiologická situácia, každé štyri dni pretestovávame každého klienta a zamestnanca v zariadení sociálnych služieb. Tí, ktorí sú, že majú príznaky, aj častejšie ich pretestovávame. A verím, že aj to je jeden z faktorov, prečo sa nám zatiaľ v zariadeniach sociálnych služieb v porovnaní s inými krajinami darí dobre. Okrem toho skôr ako vôbec prvá ďalšia krajina Veľká Británia začala preplácať vitamín D3, keď sa bavíme o liečbe a prevencii, my od novembra preplácame v zariadeniach sociálnych služieb podávanie vitamínu D3, lebo ho považujeme za preventívny a vyzerá, že aj to funguje. Okrem toho, samozrejme, že sme zohnali sami na vlastné náklady ako ministerstvo a zadarmo požičiavame do zariadení sociálnych služieb bez ohľadu na to, či to zriadenie spravuje opozičný alebo koaličný starosta alebo primátor, kyslíkové koncentrátory. Teraz zháňame ďalších sto, ktoré pomáhajú tým klientom, aby nemuseli odísť do nemocnice, ale aby dostali tú starostlivosť, kyslíkovú terapiu priamo v zariadení a tým pádom odľahčujeme aj nemocnice. Áno, aj toto je asi faktor, ktorým v tých zariadeniach pomáhame.
Neexistuje žiadna iná krajina, kde by uvažovali o nejakom plošnom testovaní. A tuto pán poslanec Blaha hovoril, že teda pán Kurz je štátnik, rakúsky kancelár, ktorý by mal byť náš vzor. Tak chcel by som zacitovať pána Kurza: "Lockdown stratil zmysel. Vhodnejšiu alternatívu vidím v masívnom testovaní.". To povedal rakúsky kancelár Kurz. Tak ja neviem, pán poslanec Blaha, má to byť náš vzor, alebo nemá to byť náš vzor? Ešte raz vravím, toto je názor rakúskeho kancelára Kurza, od ktorého by sme si mali podľa pána poslanca Blahu brať príklad. Ja si veľmi rád beriem príklad z pána, pána kancelára Kurza, lebo si myslím, že v mnohom Rakúsko robí zaujímavú politiku. Ak dovolíte, v jednom si z pána kancelára Kurza príklad nevezmem. Podľa najčerstvejších údajov majú v Rakúsku 11,4-percentnú evidovanú mieru nezamestnanosti. Na Slovensku máme 7,81. Toto, ak dovolíte, by sme skúsili ešte nejaký čas robiť po svojom.
Ďakujem vám za pozornosť a verím, že nájdeme podporu pre predĺženie núdzového stavu. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 4.2.2021 15:26 - 15:27 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Myslím si, že tento zákon, ktorý bol dlhodobo plánovaný, aby sa otvoril, je prediskutovávaný so všetkými partnermi od leta minulého roku.
Po prvom čítaní sa zapracovali znovu prostredníctvom výboru nejaké drobné ešte pozmeňujúce návrhy takým spôsobom, že myslím, že na výbore to prešlo – pán poslanec Kočiš, ak je tu, ma možno opraví, ak tam bol –, myslím, že konsenzom, alebo pán kolega Cmorej. To znamená, že mám pocit, že všetky aj pripomienky boli odstránené, takže by som vás chcel poprosiť o podporu tohto zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 4.2.2021 11:55 - 12:04 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ďakujem. Zareagujem k rozprave veľmi vecne, keďže bola veľmi vecná, tak pokúsim sa.
Pani poslankyňa Kozelová, rozumiem všetkým výhradám, ale chápete, že ja som viazaný programovým vyhlásením vlády, čiže ja tie vaše pripomienky považujem za rozumné, ale ak je vôľa, že budú mať ľudia na výber, budú mať ľudia na výber. Zatiaľ informácie z toho gastrosektora ja mám také, že tohto sa až tak neobávajú, lebo predpokladajú, že pokiaľ varia dobre a ľudia sú tam zvyknutí chodiť na obedy, budú chodiť aj naďalej, ale uvidíme, môžme to vyhodnotiť, tak ako povedal aj pán poslanec Richter, môžme, myslím to, že akým spôsobom to zasiahne ten gastrosektor. Ale rozumiem, považujem vaše pripomienky za relevantné, ale v programovom vyhlásení niečo máme a ja to berem, akože som to sľúbil tým pádom a chcem to dodržať, že budú mať ľudia na výber, hej?
Druhá vec. Presne to, čo ste spomínali, že tam bolo treba riešiť to prechodné obdobie, pretože mnohí mali nakúpené ceniny, mnohí majú nejaké zmluvy, z toho vznikol ten problém, na ktorý sa pýtal pán poslanec Tomáš, na ktorý sa pýtali, že my sme napísali ten zákon a dali ho na legislatívnu radu vlády, akurát bolo treba doriešiť prechodné ustanovenia. To znamená, že v akom režime do konca tohto roka budeme fungovať alebo čo s tým urobíme. A tá formulácia nešťastná, ktorá tam bola, ktorá umožňovala dvojitý výklad, by umožňovala aj taký výklad alebo teda niekto by sa tak na to mohol pozerať, že keď 31. decembra uzatvorím zmluvu na 10 rokov, tak ešte 10 rokov u mňa ako u zamestnávateľa musia všetci používať gastrolístky. Uvedomili sme si to a práve preto na sociálnom výbore vlastne z našej iniciatívy ako ministerstva išla tá formulácia taká, aby neumožňovala žiadne pochybnosti. A to by bolo aj protiústavné, keby sme im neumožnili dobeh tých zmlúv a vlastne uplatnenie tých cenín, teraz to tak poviem, že minutie, minutie alebo použitie, hej, tých cenín, čiže preto tam nejaké prechodné ustanovenie muselo byť a som rád, že s touto formuláciou asi už nikto nemá žiadny problém.
Čiže teraz k pánovi poslancovi Tomášovi. Ja som mu hovoril, že budem naňho reagovať, musel odísť, takže len aby vedel. Keby som si myslel, že to niekto urobil so zlým úmyslom... (reakcia z pléna), môžem, že? ... že to niekto urobil so zlým úmyslom, tak verte, že by som ho natrel. Ale myslím si, že to neurobil, že to bola chyba, pretože vtedy na legrade sa povedalo, že musíme to nejako vyriešiť, to prechodné, bolo napísané zle, opravili sme ho, všimli sme si to, čiže považujem to za v poriadku.
Teraz tie ostatné výhrady by som ja dal iba do jednej témy, že sociálny dialóg. Škoda, že máme tak málo času, to by som si rád o tomto porozprával. Dám vám len fakty. Lebo čo je to, čo je to sociálny dialóg? To je, keď sa ľudia stretnú a o niečom rozprávajú a musia sa počúvať. To je dialóg. Môžu spolu nesúhlasiť, ale musia sa stretnúť a musia sa počúvať. Dávam vám, tak ako už pol roka dávam, verejný a záväzný prísľub, že sa stretnem s ktorýmkoľvek odborovým zväzom, s ktoroukoľvek odborovou konfederáciou, ktorá prejaví záujem o stretnutie, a budem sa s ňou baviť na akúkoľvek tému, o ktorú prejavia záujem. Tak ako som sa aj stretol s každým odborovým zväzom počas svojho fungovania, ktorý prejavil záujem o stretnutie, a rovnako, pán Richter, sa stretám aj so zamestnávateľskými zväzmi, keď prejavia záujem o stretnutie, kedykoľvek sa stretnem.
Po druhé, to, čo ste citovali to spoločné vyhlásenie z toho rokovania, to nebola tripartita, ani sme to tak nevolali, akurát zamestnávatelia požiadali o stretnutie, no tak som povedal, samozrejme, pokiaľ sa chcú stretnúť, tak sa s nimi stretneme, za rovnakých podmienok sme ochotní komunikovať, spolupracovať, konzultovať s kýmkoľvek, aj s predstaviteľmi odborov.
Po tretie, ja rokujem aj s odborovými, povedal by som, organizáciami, čiže nielen s odborármi ad hoc, s tými, ktorí prejavia záujem. Veď práve tá pasáž, ktorá je tam o fungovaní odborov, bola odkonzultovaná, pán poslanec Tomáš to povedal, že zjemnená? Ja by som povedal, že vycizelovaná, aby tam neboli problémy, práve na základe rokovaní s odbormi, napríklad s lekárskym odborovým združením a ďalšími, ktorých pripomienky sme zapracovali. A teraz tá podstata. Viem vám dať presné dátumy, od septembra každý mesiac som zvolal rokovanie tripartity. Ešte raz opakujem, každý mesiac presne podľa zákona, tak aby sme prebrali tie najnovšie zákony. Ale ja neviem ovplyvniť to, že sa predstavitelia Konfederácie odborových zväzov ospravedlnia a neprídu. A práve preto, aby sa toto nemohlo opakovať, že na základe toho, že oni neprídu, nemôže prebehnúť zasadnutie tripartity, meníme tento zákon takým spôsobom, aby tripartita mohla fungovať. A predstavitelia odborov, tak ako doteraz, vždy budú na ňu pozývaní.
A to volanie po tom dialógu, ktorý akože nefunguje, pán poslanec, tak to sú len politické aktivity predstaviteľov jednej z konfederácií odborových zväzov, aj keď najväčšej, ktoré sú koordinované s vašou stranou, pán poslanec, opozičnou a s opozičnou stranou HLAS. Je to ich plné právo, budem ich pozývať na všetky rokovania, ale aby sme si vecne a fakticky povedali, že ako to je so sociálnym dialógom.
Za posledné obdobie sme rokovali s Konfederáciou odborových zväzov, oficiálne, na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny o Zákonníku práce. Dali osem zásadných rozporov, štyri boli odstránené. Na základe čoho? Na základe rokovania, na základe sociálneho dialógu, pán poslanec. K Zákonníku práce Konfederácia odborových zväzov vzniesla dve zásadné pripomienky, v oboch bol rozpor odstránený. To je dialóg. Oni vzniesli nejaké požiadavky, my sme tuto pri inšpekcii, zákone o inšpektorátoch práce sme obe odstránili. Teraz rokujeme kontinuálne, naposledy štyri hodiny minulý týždeň, o ústavnom zákone o dôchodkovom systéme. Vzniesli veľa pripomienok, zatiaľ jedna bola odstránená alebo, respektíve akceptovaná. A rokujeme ďalej.
To znamená, sociálny dialóg prebieha, prebieha za štandardných, slušných okolností a za to, že z politických dôvodov niekto potom vydá vyhlásenie, že chceme rokovať, ale nerokujeme, tak mám nainštalovať online kamery, keď budeme pokračovať v týchto rokovaniach, ktoré predbiehajú, a ten sociálny... aby, aby tu nebolo Kocúrkovo? Nainštalujem tam kamery. Aby všetci videli, že sociálny dialóg prebieha, rokujeme, akceptujeme mnohé pripomienky odborov a oni potom vydajú vyhlásenie: A kedy s nami budete rokovať? Nuž, myslel som, že napríklad teraz, napríklad minulý týždeň, tuto vám hovorím presné počty tých rokovaní a pripomienok vecných. Ale to ja už ovplyvniť neviem. Lebo keď niekto chce hrať divadlo...
Ešte raz, dávam vám záväzný prísľub, kľudne príďte, pán poslanec, pozvem vás na najbližšie rokovanie, ak budete mať záujem, samozrejme, ako hosťa, mám tú možnosť, na najbližšie rokovanie tripartity, dohodneme si termín, aby ste aj vy mohli prísť a kohokoľvek z vás, vážené panie poslankyne, páni poslanci, a zvolám to rokovanie, budete vidieť, že tam je úprimný záujem, úprimná snaha rokovať, môžme si sadnúť všetci, vyjasniť si. Nehovorím, že sa na všetkom dohodneme, ale určite záujem o rokovanie je a dávam vám záväzný prísľub, že ak budete mať vy záujem alebo ktokoľvek z vás, na najbližšie rokovanie tripatrity vás všetkých pozvem.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 4.2.2021 9:24 - 9:24 hod.

Milan Krajniak
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, myslím si, že široko tento zákon alebo táto novela je diskutovaná už len kvôli tomu, že sa upravujú tzv. gastrolístky. Na výboroch, v médiách, verejne, už sme o tom diskutovali veľakrát, čiže ja by som, ja si myslím, že už dostatočne každému je známe, že o čo ide, a teda ak bude treba, zodpoviem nejaké otázky v rozprave.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 4.2.2021 9:17 - 9:21 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán spravodajca, vážené dámy a páni, tri poznámky by som chcel povedať.
Po prvé, máte stopercentnú pravdu v tom, že zákony sú písané spôsobom, že sa v nich ľudia nevyznajú, dokonca by som povedal, že sú písané tak, že sa v nich nevyznajú ani tí špecialisti, ktorí ich majú aplikovať. A je to tak zhruba od 13., 14. storočia, keď sa u nás zaviedol systém rímskeho práva, myslím v kontinentálnej Európe, a bolo nutné sprostredkovateľa, čiže právnika na to, aby sa niekto mohol sporiť alebo uplatňovať svoje práva na súde. Dovtedy sme mali obyčajové právo, bolo to jednoduchšie, každý mohol prísť povedať, aká vec je, a súd musel posúdiť, ako aplikuje tradície, obyčaje, prípadne nejaké písané zákony na ten daný prípad.
Pokiaľ to takto bude, pán poslanec, tak bude platiť ten americký vtip a teraz to berte, že je ráno, tak myslím to naozaj s nadľahčením, že čo to znamená sto právnikov na dne mora. Dobrý začiatok.
No, takže úplne s vami súhlasím, neviem si predstaviť, čo chceme robiť, keď len každý jeden zákon, ktorý je v rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny, takto bobtná každým rokom a keby sme jeden, jeden z nich mali vyčistiť, tak v podstate legislatíva, tá odborná príslušná sekcia by tak rok nerobila nič iné. A viete, v jakom sme teraz stave, pandémia a tak. Ale len chcem potvrdiť, že máte pravdu, je to tak. Rozhovor pána poslanca Viskupiča včera, kde, ktorý sa týkal toho ďalšieho bodu, o ktorom budeme rokovať, o tom svedčí, to znamená, že tri hodiny sa museli rozprávať, že čo vlastne znamená ktorý paragraf, ako, aby vôbec akože bolo jasné, že čo chceme urobiť. Čiže úplne s vami súhlasím.
Žiaľ, priznám sa, že teraz v tomto stave, pán Cmorej, nemáme kapacity na to, aby sme tie zákony čistili v zmysle, že aby boli zrozumiteľnejšie. My sme vôbec radi, že z vecného hľadiska ich dokážeme opravovať a prispôsobovať tej situácii, ktorá je.
Druhá poznámka. Tie tri podnety beriem, to znamená, môžme si ich, môžme si ich prediskutovať a ak budú prípadne aj nejaké ďalšie, tak viete, že som otvorený debatovať o každom poslaneckom návrhu. Potom ale platí, že by som chcel, aby sme sa nejako ujednotili tuto, lebo to berem, že to je vecný návrh, to neni ideologický návrh, to sa musíme dohodnúť, že či to tak má byť, alebo tak má byť, a potom to napísať, dobre? Čiže platí znovu, že určite si viem predstaviť, že v prípade, ak sa dohodneme väčšinovo, myslím teraz aj s parlamentom, s Národnou radou, tak si viem predstaviť, že to doplníme, to, na čom sa dohodneme, potom znovu tým spôsobom, že by sme to predebatovali na výbore pre sociálne veci a dali do spoločnej správy, aby to bolo niečo, že na čom panuje všeobecná zhoda.
Tretia vec. Čo sa týka fungovania Sociálnej poisťovne, pretože Sociálna poisťovňa nemá na výber v tom, či niečo považuje za rozumné, nerozumné, spravodlivé, nespravodlivé, jednoducho musí aplikovať existujúcu právnu normu. A tam sa zdá, že to, čo ste spomínali tie prípady, ja si uvedomujem ich alogickosť, ale vo väčšine prípadov my si robíme na Dozornej rade Sociálnej poisťovne takú štatistiku, že ako to vlastne je, to znamená, čo súdy hovoria na ten alebo onen výklad Sociálnej poisťovne, a zatiaľ to vychádza, že veľkú väčšinu tých súdnych sporov Sociálna poisťovňa vyhráva. To znamená, že akoby úradníci sa nepomýlili vo väčšine prípadov, potvrdzujú aj súdy, čo ale neznamená, že by sme v takom prípade nemali novelizovať zákon, ak to považujeme za absurdné. Len vravím, že asi to nebudeme môcť urobiť iba tým, že povieme Sociálnej poisťovni, prosím vás, tento paragraf vykladajte takto, lebo oni ho asi v zmysle súčasne platného zákona vykladajú dobre, no tak v takom prípade musíme zmeniť zákon, aby to bolo úplne jasné.
Ďakujem.
Skryt prepis