Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2020 o 15:34 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.11.2020 18:03 - 18:09 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Tak, vážené dámy, vážení páni, ktorí ste tu ešte ostali, dovoľte mi, taktiež prispieť svojou troškou do rozpravy a pomôcť predstaviť náš zákon, ktorý úplne fantastickým spôsobom a mimoriadne dôležitým spôsobom rieši sociálnu krízu, ktorú na Slovensku dnes zažívame.
Zo všetkým strán sa na nás hrnú informácie, ktoré sú svojím spôsobom pravdivé, ale aj nesmierne závažné o tom, že Slovenská republika starne, že naše obyvateľstvo starne, že sa rodí čoraz menej detí, že ľudia sa dožívajú čoraz síce väčšieho veku, ale tá populačná časť, ktorá je už v dôchodkovom veku, neustále narastá, že tá ťarcha na dôchodkový systém sa stáva neudržateľná, že dôchodkový systém je deficitný a všetky ďalšie problémy, ktoré sú z toho, ktoré z toho vyplývajú a ktoré sú spojené vždy s tým jedným konkrétnym bodom, kde tá kríza začína. A to je v tom, že do slušných, poctivých, pracujúcich rodín na Slovensku sa rodí čoraz menej a menej detí a tieto deti sa rodia čoraz neskôr a neskôr.
A v tomto absolútne zlyháva sociálna politika štátu, ktorá by mala motivovať predovšetkým mladé rodiny k tomu, aby tieto deti mali. A bez ohľadu na to, akú majú farbu, aké majú vierovyznanie. Dôležité je to, že sú títo ľudia slušní a že chcú pracovať pre Slovenskú republiku a budovať krajší, lepší štát a zabezpečovať budúcnosť nielen nám, ale aj našim deťom v budúcnosti, ktoré predsa nemôžeme nechať napospas a nechať ich narodiť sa do sveta, ktorý je v podstate neistý. A kde nielen dôchodkový systém, ale celkovo sociálny systém štátu a štátna správa sa rúca, pretože neexistuje nejaký predpoklad riešenia tejto situácie v tomto konkrétnom období.
Nie je teraz päť minút pred dvanástou, je päť minút po dvanástej a my už konečne musíme začať nejak konať. Je úplne nutné teraz prestať zohľadňovať nejaké ekonomické faktory, ale urobiť všetko preto, aby sme tú pôrodnosť v slušných rodinách nakopli. Aby sa tých detí rodilo viac, aby sa ten dôchodkový systém v budúcnosti nezrútil a aby sme si nepovedali o 40 či 50 rokov, že Slovensko v podstate zmizlo z mapy sveta, pretože jeho národ proste zmizol so štátom, ktorý sa jednoducho nestaral o to, aby sa v ňom rodilo dostatočne veľa detí, ktorý sa nestaral o to, aby podporoval mladé rodiny, mladé mamičky v tom, aby mali čo najviac detí.
A práve z tohto dôvodu navrhujeme úplne revolučný, úplne špičkový sociálny zákon, ktorý je pilierom nášho programu v tejto oblasti a ktorý hovorí o tom, že materská, teda tá dávka, príspevok, ktorý dostáva žena od štátu, lebo poznáme dva príspevky, teda tú materskú a poznáme rodičovský príspevok. Rodičovský príspevok žena poberá teda tie tri roky pokiaľ sa jej narodí dieťa, zatiaľ čo materská je na šesť mesiacov, ale podmienkou jej získania je predtým 270 dní nemocenského poistenia, to znamená, že musela predtým pracovať.
My navrhujeme, aby nielen táto materská sa zvýšila zo 75 % vymeriavacieho denného základu, ako je tomu dnes, na 90 %, ale aby táto materská trvala počas celých troch rokov. Môže to byť mimoriadne nákladné, ale je to mimoriadne potrebné, pretože kríza, ktorú môže spôsobiť stav, ktorý tu dnes máme v budúcnosti, je ďaleko horšia a ďaleko nákladnejšia ako opatrenia, ktoré potrebujeme prijať teraz a ktoré tu aj navrhujeme.
Okrem tohto taktiež trváme na tom a navrhujeme to, aby nárok na materskú nemali len ženy, ktoré majú teda tých odpracovaných 270 dní predtým než vznikol ten nárok na poberanie materskej, ale mali to aj študentky, vysokoškolské študentky alebo akákoľvek žena s minimálne stredoškolským vzdelaním. V preklade to znamená to, máš výučný list, môžeš poberať materskú na celé tri roky. Toto je obrovský motivačný faktor. Toto je obrovská pomoc od štátu, ktorá by pomohla množstve žien v tých úvahách mať dieťa, nemať dieťa. Keď vidíme napríklad študentky stredných škôl alebo vysokých škôl, ktoré si povedia, že ak v tejto chvíli otehotniem, jediné čo mi ostane, je ten rodičovský príspevok od štátu, čo je nejakých 270 eur. Z toho proste dieťa uživiť nemôžem, z toho dieťa uživiť nedokážem, z toho mu nedokážem zabezpečiť základné potrebné položky na jeho výchovu a potom tie úvahy dopadajú vždy rovnako, že tá žena to dieťa odkladá stále ďalej a ďalej. Potom vidíme, že už v roku 2016 bol priemerný vek, kedy sa žena stávala prvorodičkou 27 rokov. To je nesmierne veľa a, bohužiaľ, tá tendencia ukazuje, že to bude len stále stúpať a my sa tomu musíme ako Národná rada zodpovedne postaviť a musíme nariadiť také opatrenia alebo prísť s takými opatreniami, ktoré môžu pomôcť túto situáciu zvrátiť, a pomôcť ľuďom na Slovensku, nielen žiť lepší život, ale zároveň mamičkám k tomu, aby si mohli dovoliť mať na Slovensku deti.
To znamená, že každá žena, ktorá má minimálne ten výučný list, by mohla poberať tri roky materskú, ktorá by za predpokladu, že predtým nemá odpracovaných tých 270 dní, tvorila 90 % z minimálnej mzdy, čo je úplne fantastická pomoc v porovnaní s tým, čo tu máme dnes.
Čiže, drahé kolegyne, kolegovia, v prípade, že máte záujem na tom, aby sme s touto situáciou niečo robili, v prípade, že chcete, aby sme túto situáciu riešili a uvedomujete si rovnako ako náš poslanecký klub, že Slovensko sa touto demografickou krízou rúti do záhuby, máte jedinečnú možnosť podporiť tento návrh zákona alebo prípadne prísť s obdobným návrhom, aby sa táto situácia riešila, pretože času už nieže máme málo, my už nemáme žiadny čas na to, aby sme čakali a premýšľali nad tým, čo budeme robiť. My musíme konať prakticky okamžite. Tá kríza neklope na dvere. Tá kríza už dávno dvere vykopla a stojí rovno pred nami a my sa jej dívame do očí.
Z tohto dôvodu budem vďačný za každý jeden hlas, za každú jednu podporu tohto návrhu zákona. Budem vďačný za to, že pomôžete mladým slušným rodinám na Slovensku. Znovu opakujem pre tých, ktorí by už z princípu chceli hľadať nejaké dôvody, prečo tieto zákony nepodporiť, všetkým slušným rodinám bez nejakých rozdielov, aby sa mohlo na Slovensku do týchto rodín rodiť viac detí. Toto mimoriadne potrebujeme a toto môže slovenskej ekonomike v budúcnosti pomôcť.
Takže ďakujem veľmi pekne za podporu a verím, že tento návrh zákona prejde do druhého čítania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.11.2020 17:56 - 17:58 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 252. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 246 z 30. septembra 2020 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2020 15:34 - 15:36 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Viskupič, to, čo hovoríte, by bolo krásne a v podstate to na začiatku aj súhlasí, že banky si premietli zavedenie bankového odvodu do zvýšených cien poplatkov, úverov a tak ďalej, ale bolo by to fakticky správne, keby banky po prijatí tohto zákona tieto poplatky znížili. Povedzte mi jednu banku na Slovensku, ktorá zrušením tohto zákona a tým pádom zrušenia tohto odvodu a zvýšenia zisku o 300 mil. eur v celkovom hľadisku všetkých bánk teraz znížila poplatky. Práve naopak, na jar tohto roku zásadným spôsobom všetky banky poplatky navýšili a občania budú platiť ešte viac, ale s tým, že banky zarobia o tých 300 mil. eur viac.
Nemal by som, nemal by som jediný problém s tým, že chcete nejak znížiť alebo rušiť bankový odvod za predpokladu, ak by to banky zohľadnili v cenách svojich produktov, ale toto sa nedeje. Deje sa presný opak, a preto som o tom takto hovoril v rozprave, pretože jasne a zreteľne musí byť každému jasné, že banky nechutne bohatnú a k cenám ľudí sa to vôbec nedostáva.
A potom ste povedali, že prečo nebojujeme za finančnú gramotnosť, za to, aby ľudia boli viac vzdelaní v tejto oblasti. My sme napríklad aj v minulom volebnom období jasne nastavili alebo teda predložili mnohé návrhy zákonov, a budeme to predkladať aj teraz, ktoré by zamedzili rôznym produktom, ktoré banky reklamujú, pochybne a klamlivo ich reklamujú v televíziách, rádiách, zoberte si takú pôžičku s takým úrokom, zaplatíte to a to, a pritom viete dobre, že to nie je nakoniec pravda a ten človek zaplatí neporovnateľne viac. Preneste si hypotéku, veď poznáme všetky tie slovíčka, všetky tie hry slov, ktoré neustále v televízii vidíme. A jedná sa o inštitucionalizovanú lož, čo je podľa môjho názoru reklama. A rovnako budeme k tomu pristupovať aj v tomto volebnom období a snažiť sa bankám čo najviac zregulovať tento spôsob podnikania a toto klamstvo, ktoré voči obyvateľom Slovenskej republiky neustále šíria.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2020 15:26 - 15:32 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán minister, ctené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi povedať pár slov o tomto tragickom návrhu zákona, ktorý tu pán minister financií predkladá a ktorý si dnes ako vládna koalícia plánujete finálne schváliť.
Pán minister financií, ja keď som vás teraz počúval vo vašom úvodnom slove, tak som premýšľal nad tým, kto vy vlastne ste, či ste ministrom financií Slovenskej republiky, alebo hlavným bankovým lobistom v Slovenskej republike, pretože tie slová, ktoré ste použili pri obhajobe zrušenia bankového odvodu a fakticky tak zvýšenia zisku bánk o neuveriteľných 300 mil. eur len v tomto roku, boli neuveriteľné. Veď vy ste povedali, že tu prinášate deň dobrých správ, že dnešok je dňom dobrých správ. Tým, že bankám obyvatelia Slovenskej republiky odpustia odvod, ktorým sa im zvýšia príjmy o 300 mil. eur, vraj hovoríte Slovensku dobré správy. A zakončili ste vašu úvodnú reč tým, že dochádza k veľkému víťazstvu. No samozrejme, k veľkému víťazstvu bankového sektora. K veľkému víťazstvu tých najbohatších a k veľkej prehre tých najchudobnejších, tých najviac tvrdo pracujúcich, tých, ktorí v dnešnej kríze, ktorú častokrát pomáhate vyvolávať práve vy vašimi rozhodnutiami, trpia zo všetkých najviac.
Pán minister, opätovne, opakovane každý deň vás rôzne záujmové skupiny zastupujúce rôzne odvetvie hospodárstva prosia o pomoc. Prosia vás o pomoc reštaurácie, prosia vás o pomoc tisíce podnikateľov v gastronomickom sektore, ktorí zo dňa na deň nevedia, ako prežijú, či to vôbec vydržia, či budú vedieť existovať ešte aj budúci rok. Prosia vás o pomoc zástupcovia posilňovní, prosia vás o pomoc podnikatelia a zamestnanci, ktorí od vlády nedostávajú nieže adekvátnu pomoc v kríze a v situácii, kedy ste im zakázali podnikať, ale dostávajú doslova almužnu, ktorá im nestačí ani na odvody a základné nákladové položky. A vy to dobre viete, pretože pred pár mesiacmi som vás osobne videl na tlačovej konferencii, pán minister...
Ja počkám, páni kolegovia. (Reakcia okoloidúceho poslanca.) Ja viem, že, pán Pročko, vy si myslíte, že ste veľmi vtipný, ale ja počkám, ja sa nenechám rušiť. (Reakcia poslanca Pročka. Zaznievanie gongu.) Ani vy nemusíte byť nervózny.
Pán minister, slovenské hospodárstvo nesmierne trpí. Veľmi dobre to viete. Osobne ste pred pár mesiacmi na tlačovej konferencii povedali, že podľa vás gastrosektor nie je ten, ktorý by teraz potreboval nejakú pomoc. A dokazovali ste to tam nejakými grafmi, nejakými štatistikami a dnes vidíme, že reštaurácie masovo krachujú. A namiesto toho, aby ste sa tu postavili a prišli konečne s návrhom, ktorý by tým ľuďom dal nádej, ktorý by ukázal, že, ľudia, môžete vydržať, pretože štát sa za vás postaví, že na jednej strane vám Igor Matovič povie, musíte zavrieť, a na druhej strane vám príde ponúknuť adekvátnu náhradu za škody, ktoré vám vládne rozhodnutie spôsobilo, vy predkladáte, prichádzate a trváte na zákone, ktorý daruje bankám 300 mil. eur.
Prečo hovoríte stále v percentách? Jedno percento, 2 %, 0,2 % v súvahe. Prečo nepoviete rovno, že je to 300 mil., že je to gigantická suma? A prečo nepoviete a nezasadíte veci do kontextu, že bankový sektor na Slovensku len v minulom roku zarobil v čistom, v čistom zisku neuveriteľných 673 mil. eur?
Ak hovoríte o kreatívnom účtovníctve, lebo to ste spomínali vo vašej úvodnej reči, tak je potrebné podotknúť, že práve banky a medzinárodné korporácie sú majstrami vo formách kreatívneho účtovníctva, a preto sa môžme len domnievať, koľko v skutočnosti na Slovensku zarobili a aké percento zo skutočného zárobku predstavuje ten deklarovaný čistý zisk, ktorý na Slovensku máme k dispozícii.
Pán minister, ja naozaj nechápem, kam chcete Slovensko touto vládnou politikou dostať, či chcete donekonečna pracovať len pre tých najbohatších, či chcete donekonečna pomáhať tým, ktorí žiadnu pomoc nepotrebujú, ktorí sa bez problémov môžu uskromniť o stovky miliónov a stále to vôbec nepocítia, či potrebujete pomáhať tým, ktorí si kupujú každý druhý deň nové jachty niekde v Monaku alebo v Karibiku, alebo sa konečne postavíte za obyčajných, tvrdo pracujúcich Slovákov. A tí ľudia nechcú tak veľa. Chcú len, aby mohli konečne normálne, slobodne žiť. Chcú len to, aby mohli konečne normálne pracovať a zarábať peniaze, v čom im vaša vláda aktívne bráni.
Preto, pán minister, ja vám jasne deklarujem, že urobím všetko pre to, aby ľudia na Slovensku vedeli, že zatiaľ, čo ich nechávate doslova mnohých hladovať, nechávate ich v neutešenej situácii, nechávate ich v situácii, kedy nevedia, čo bude zajtra, tak parlament vládnou väčšinou schvaľuje zákony, vďaka ktorým si banky len v tomto roku prilepšia o 300 mil. eur, v ďalšom roku ešte viac a v ďalšom roku zase ešte viac. A vaša obhajoba, že vám nechajú z toho rezervného fondu jednu miliardu eur, ktoré dnes budete môcť použiť na nejaké rozvojové projekty, je, pán minister, veľmi smiešna. Keby to tie banky nemali zrátané, keby nevedeli, že sa im zrušenie tohto odvodu a strata tej jednej miliardy, na ktorú by aj tak nemali dosah, neoplatí, tak by nikdy na takúto vec nepristúpili. A hovoríte, že sa vám to podarilo s bankami vyrokovať, že sa vám podarilo vyjednať tento ústupok.
Pán minister, vy máte v rukách vládu! Vy v parlamente schválite zákon a banky sa tomu musia prispôsobiť. Vy nemôžete prísť za bankami po kolenách a povedať: Môžete nám, prosím, nechať tú jednu miliardu z toho rezervného fondu a my vám za to odpustíme možno dve miliardy v nasledujúcich štyroch rokoch, ktoré by ste inak zaplatili do rezervného fondu. Takto predsa vláda, suverénna vláda, ktorá zastupuje a má zastupovať záujmy obyvateľov Slovenskej republiky, občanov, ktorí platia dane, vystupovať nemôže.
Preto budem hlasovať proti tomuto návrhu zákona, budem vždy v budúcnosti hlasovať proti všetkým podobným iniciatívam vedúcim k tomu, aby bohatší zarábali ešte viac a chudobnejší ostávali doslova s holými rukami a častokrát aj vďaka vám s holými zadkami, a budem sa snažiť, pán minister, robiť všetko pre to, aby táto vláda, ktorá aktívne pomáha globálnym inštitúciám bohatnúť a získavať pod kontrolu ešte viac a viac majetku obyvateľov Slovenskej republiky a dostávať obyvateľov nášho štátu na kolená, čo najrýchlejšie skončila.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 10:58 - 11:00 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Začnem pani kolegyňou Cigánikovou. Ja som nesmierne rád, že aspoň niekto z koaličných poslancov sa odhodlal k zmysluplnej a povedzme že kultivovanej reakcii na rozdiel od vášho kolegu, ktorý si myslí, že ma bude fyzicky provokovať a že proste to budú všetci tolerovať.
Ja by som si s vami ale dovolil, pani Cigániková, nesúhlasiť, pretože to číslo 1,5, reprodukčné, je pomerne vysoké a to nemôžme jednoducho podľa mňa pre nejaké matematické výpočty len tak streliť. Teraz v Českou podľa posledných odhadov ministerstva už je to 0,8, čo je v podstate už pod hranicou epidémie.
A taktiež nesúhlasím ani s tým, že 6 % tých pacientov skončí v nemocnici hospitalizovaných. Pretože vy nemôžte rátať 6 % zo všetkých pozitívne testovaných, pretože viete dobre, že drvivá väčšina je bezpríznakových. Podľa mňa tých 6 %, v poriadku, ale rátajte z ľudí s príznakmi a to je potom úplne iné číslo a potom tie štatistiky následne nevyzerajú tak hrozivo.
Ale som nesmierne rád, že ste v podstate priznali, že ďalšie kolo celoplošného testovania antigénovými testami nemá žiaden zmysel a za tých 150 mil. eur alebo koľko do toho ešte vláda je ochotná investovať, mohli by byť vybudované špičkové tri nové nemocnice, ktoré by zachraňovali životy na úplne inej úrovni, prípadne zaškolený nový personál.
Pán poslanec Herák, vy síce hovoríte o tom, že vy nie ste fašisti. Ale je úplne bezpredmetné, ako sa vy titulujete, či antifašisti, alebo tvrdíte, že ste proti fašizmu, keď obsah vašej politiky napĺňa všetky definičné znaky fašistického režimu: upieranie práv obyvateľov, likvidovanie cudzích názorov, jednoducho upierovanie slobody pohybu, delenie ľudí na testovaných, netestovaných, certifikovaných a menejcenných! Veď vy zavádzate fašizmus v praxi. O tomto tu vám hovorím. A je mi úplne jedno, či sa nazvete antifašisti.
Pán poslanec Pollák, vy pre mňa vôbec nie ste natoľko dôležitý, aby som sa ja vám mal nejak organizovať na nejakom vyhrážaní alebo niečom podobnom, to je absolútne scestné, hlúpe obvinenie. A jediné, čo možno vedie ľudí k tomu, že na vás majú taký hnev, sú kšefty vášho otca, ktorý proste tuneloval rozpočet pri tých všetkých fondoch, na ktoré som dával trestné oznámenia. Možno toto ich hnevá.
A keď už hovoríte o tom rasizme, veď pozrite sa, čo hovorí váš pán premiér: "Cigániková má v mene, že klame, cigáni." Veď, však to je váš pán premiér, ktorý to tu šíri.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2020 10:39 - 10:47 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, tak predložili ste nám tu v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré ste si práve odhlasovali, návrh zákona, ktorý nehovorí v podstate o ničom inom, len o tom vašom celoplošnom nezmyslenom fašistickom diktátorskom testovaní obyvateľov Slovenskej republiky. (Reakcie z pléna.)
Smejte sa, áno, presne tak to je, fašisti sa tu rehotajú, ale ľuďom ste donútili, ľuďom ste nanútili účasť na tomto testovaní pod hrozbou výpovede z práce, pod hrozbou straty zamestnania, pod hrozbou straty príjmu, že nebudú musieť platiť hypotéku, nebudú mať z čoho to platiť, a vy sa tu z toho rehotáte! Rehotáte sa z toho, že zotročujete ľudí, áno, vy, pán v SaS-ke. Neviete tu povedať desať súvislých viet, ale rehotáte sa z toho, že obmedzujete ústavné práva obyvateľov Slovenskej republiky!
Mrzí ma, že som musel takto začať, ale toto ste vy, skutoční fašisti. Toľko máte plnú hubu toho fašizmu, až ste zotročili celý slovenský národ!
To vaše plošné testovanie, ktoré bolo protizákonné, protiústavné a teraz týmto návrhom zákona ste sa k tomu priznali, bol jeden obrovský odporný čin jednej diktátorskej vlády, ktorá si vôbec neváži svojich obyvateľov.
Týmto návrhom zákona ste priznali jednu zásadnú vec. Stery na tomto plošnom testovaní vykonávali ľudia, ktorí nemali potrebnú kvalifikáciu, ktorí nemali potrebnú odbornosť, ktorú im zákon prikazuje. Osobne viem o prípade, napríklad v meste Tvrdošín v časti Krásna Hôrka, kde stery ľuďom vykonával 16-ročný študent gymnázia. Pričom tieto veci mali robiť len odborne kvalifikovaní ľudia s medicínskym vzdelaním.
A koľko takých prípadov na Slovensku bolo? Akú kvalitu potom malo toto testovanie, keď ho vykonával, kto chce, akýmkoľvek spôsobom? Keď ho päť minút predtým zaučili, toto strč ľuďom do nosa a potom to daj do nejakej skúmavky a bude to všetko fajn.
Toto vaše plošné testovanie bolo absolútne v rozpore so zákonmi. A vy to teraz dobre viete. A za toto sa budete musieť zodpovedať aj vy, pán minister, lebo vy poslušne plníte vôľu toho diktátorského psychopata. Ale sami teraz týmto zákonom priznávate, že ste na toto nemali právo. O čom bol celý ten modrý papierik, celý ten certifikát?! Veď ten papierik nespĺňal zákonné predpoklady zdravotnej dokumentácie. Nebol zdravotnou dokumentáciou podľa zákonov Slovenskej republiky. Nespĺňal kritériá na to, aby mohol byť zákonnou, aby mohol byť zdravotnou dokumentáciou. Nebol tam, nebol vydaný konkrétnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
A čo ste to urobili? Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, že vy ste dali predavačkám, SBS-károm, ľuďom, ktorí pracujú na rôznych prevádzkach, pokyn, aby kontrolovali osobné údaje a zdravotný stav obyvateľov Slovenskej republiky. Ja nemám nič proti tým predavačkám, proti tým SBS-károm, ktorí to robili z donútenia. Oni určite nechceli ľudí šikanovať. Ale vy ste normálni? Vy takto dehonestujete, likvidujete, rozkladáte právny štát pred celým národom? A teraz si to chcete dať do zákona, lebo ste priznali predtým, že všetky tie opatrenia Úrad verejného zdravotníctva, ktoré tu Mikas zavádzal sedem mesiacov, povinná štátna karanténa, rúška, pokuty a iné nezmysly, boli všetky v rozpore s platnou legislatívou. Nemal kompetenciu, nemal právomoc ich vydať. A teraz idete robiť to isté, lebo ste zistili po funuse, po celoplošnom testovaní, že ste na to nemali vytvorený potrebný legislatívny rámec, že ste nemali pravidlá, ktoré vám to umožňujú.
A nehovoriac o tom, čo ste urobili, ako ste pošliapali ústavu, ako ste pošliapali práva obyvateľov Slovenskej republiky, keď ste v rozpore... (K rečníckemu pultu z pravej strany rečníčka prichádza poslanec Žiak s papierom v ruke, na ktorom je nápis "UREVANÝ NÁCEK", rečník sa pokúsi o vytrhnutie papiera z jeho rúk. Reakcie z pléna.)
Poď sem, poď sem. (Rečník odchádza od rečníckeho pultu k poslancovi Žiakovi, ktorý odchádza smerom k poslaneckým laviciam. Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci! (Reakcie z pléna: "Hej!" Výkrik z pléna: "Vykážte ho von!")
Pán poslanec Mazurek, máte vystúpenie. (Reakcia z pléna: "Nech ho neruší!" K poslancovi Žiakovi prichádza poslanec Suja, ktorý mu vytrhne papier z ruky, roztrhá ho a hodí do priestoru poslaneckých lavíc a odchádza do svojej poslaneckej lavice. Rečník sa vracia k rečníckemu pultu.)

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Vidíte, toto sú presne tí poslanci. Šteniatka (reakcie z pléna), šteniatka, ktoré vedia z diaľky štekať (zaznievanie gongu), ale keď majú prísť pohrýzť, tak sa zosypu, zľaknú sa, ufňukanci, bábiky.
To, čo ste urobili obyvateľom Slovenskej republiky v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, kedy ani zákon o bezpečnosti štátu vám neumožňuje ľuďom zakázať vychádzať a podmieniť výnimku z tohto zákazu tým, že sa niekomu preukážu svojou zdravotnou dokumentáciou, to je také pošliapanie demokratických práv, to je také pošliapanie ústavy a hodnôt a jednoducho slobôd obyvateľov, že za toto budete súdení. Za toto budete súdení! Pretože nikto vám nedal právomoc povedať, ty nevyjdeš z domu, ak neukážeš policajtovi, predavačke alebo komukoľvek inému, úradníkovi Úradu verejného zdravotníctva doklad o svojej zdravotnej dokumentácii. Toto proste nesmie. Môžete sa odvolávať na zákon o bezpečnosti štátu. Nič také tam napísané nie je!
Čiže ste sa priamo teraz aj týmto zákonom priznali k tomu, že ste porušili zákony, že ste pošliapali práva ľudí. A 17. novembra vám to ľudia chcú prísť zrátať! Preto sa bojíte, preto ste natoľko poskladaní, preto hovoríte o vojenskej polícii, pretože vidíte, že hnev ľudí voči tejto vláde, ktorá im ničí životy, viac ako by dokázalo päť koronavírusov naraz, je už neznesiteľný a že ľudia to už ďalej držať jednoducho nebudú.
Hovoríte tu stále o nejakej pandémii, pandémia sem, pandémia tam. Ale sami ste týmto testovaním, nepresnými testami a hlúpym spôsobom a donútením preukázali, že tu žiadna pandémia nie je. Že tu žiaden dôvod na núdzový stav nie je, že pošliapavate ústavu, že ľuďom ničíte životy v rozpore so zákonmi. Veď takáto fašistická vláda tu ešte nebola.
Preto nemôžeme podporiť takýto návrh zákona, ktorý vás legitimizuje k tomu, aby ste aj naďalej pošliapavali životy ľuďom na Slovensku.
Vy likvidujete Slovensko, nie koronavírus. Vy ste tí skutoční fašisti, vy ste tí, ktorí oberajú ľudí o slobody. Vy ste tí, ktorí im ničíte zdravie.
A očakával som od pána ministra, keď tu prišiel, že nám povie konkrétny stav, prečo musíme takúto legislatívu prijať. Že máme v nemocniciach toľko a toľko nakazených, toľko a toľko v tej nemocnici, toľko a toľko zdravotníkov je v karanténe s príznakmi, bez príznakov. Či sú v tej karanténe preto, že im je naozaj niečo zlé, že sú ťažko chorí, alebo len preto, že mali pozitívny výsledok PCR alebo toho antigénového testu, ktorý v podstate nemusí znamenať vôbec nič. Lebo keby ste ich testovali všetkých, či majú pozitivitu na chrípku, ktorú by mali mnohí bez príznakov, tiež by ste ich odvolali z práce?
Taktiež ma zaujíma, či náhodou tieto nemocnice nie sú zaplňované z toho dôvodu, že povedzme nejaký dôchodca, ktorý je umiestnený v domove sociálnych služieb, zakašle, urobíte mu test. Možno má len nejakú chrípku alebo možno má v sebe aj ten koronavírus, ale nemá ťažké príznaky a pokojne by to vyležal. Ale vzhľadom na to, že ho nemáte kde dať do izolácie a nemôžete ho dať do karantény domov, tak ho pošlete do nemocnice. A to sú pacienti, ktorí za normálnych okolností v týchto nemocniciach nie sú. A teraz ich tam zvážate po desiatkach a po stovkách. A možno práve tam sa vystavia veľkým dávkam vírusu, ktoré im spôsobia ťažké utrpenie a možno aj stratu na životoch.
Vy ste zodpovední! A toto tu mal minister vyhodnotiť. Lenže minister ani nevie, koľko ľudí je tu pripravených obsluhovať nejaké tie prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu. Vy neviete nič o ničom! Vy len niečo vymyslíte, Matovič si ráno niečo zmyslí a zajtra to zavedie do praxe a zo Slovenska si urobí testovaciu králikáreň. Laboratórne myši. To robíte z ľudí. A preto vám to prídu zrátať.
Takže, vláda, keď vás tak môžem nazývať, fašistická banda, ktorá likviduje slobody obyvateľov Slovenskej republiky, hlasujem proti tomuto návrhu zákona. A pripravte sa na to, že vy budete asi prvá vláda, ktorú po pár mesiacoch ľudia naozaj budú ochotní vyhádzať z okien.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 15:19 - 15:20 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Kremský, začali ste s tým, že ste nám dali všetkým prednášku o rozhľadenosti a kritickom myslení, o tom, akí sme jednoducho podľa vás zrejme zadubení všetci, ale problém je v tom, že práve vás som tu v tomto pléne počul rozprávať rozprávky, ktoré nemajú nič spoločné s kritickým myslením. Na jednej strane to, že Marian Kotleba si za stranícke peniaze kúpil dom, v ktorom býva, štyri roky po tom, čo sa Denník N ospravedlnil za toto klamstvo, to tu vy šírite a potom nám dávate prednášky o kritickom myslení, že ja som hádzal nejaké kamene do detí a podobné nezmysly, a potom ja len ťažko môžem brať vážne nejaké vaše nieže argumenty, ale vaše proste poznámky k týmto témam, pretože vám úplne absentuje kritické myslenie, a to je dokázané na týchto skutočnostiach.
Hovorili ste o tom, že ste za úplne zmrazenie v podstate minimálnej mzdy, že ju nechcete zvyšovať, ale ja som vás tak nepočul kričať, keď sa tu navrhovalo zvýšiť zárobok bankám o 380 mil. eur. To vám nevadilo, to ste zase hovorili rozprávky o stabilnom bankovom sektore, o tom, ako banky jednoducho musia prosperovať a zrejme 640 či koľko miliónov eur čistého zisku zdaneného je asi málo a potrebujú ešte aj tých ďalších 380 mil.
A fascinuje ma, keď poviete, že vy ste ekonomický liberál a neveríte, že peniaze sa dajú vytvoriť len tak z ničoho. A čo, prosím vás, urobila Európska centrálna banka s tými 750 mld. eur? Nevytvorila hádam peniaze len tak z ničoho? Pýtam sa vás, keď ste ekonomický liberál. Odpovedzte mi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 14:59 - 15:01 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja musím súhlasiť s tou časťou o tom, že toto celoplošné testovanie, tento dopredu na neúspech odsúdený projekt, ktorý nemá doriešené absolútne nič. Ani len personálne zabezpečenie, ani len materiálne zabezpečenie, ani len logistiku. Samosprávy sa sťažujú o tom, ako to jednoducho nie je realizovateľné, ako im na pleciach nahodili neuveriteľné požiadavky, ktoré sa v takom krátkom časovom rozpätí jednoducho nedajú splniť, že toto celoplošné testovanie, tento gigantický podvod, pri ktorom sami poprú vlastné nariadenie, kedy im išlo o to, aby práve tých starších, chorľavých ľudí oddelili od spoločnosti a minimalizovali tie sociálne interakcie týchto ľudí, tak teraz ich po stovkách nahnajú s celou vzorkou populácie do testovacích miestností, alebo ich nechajú čakať niekde v rade, ani to nevedia vysvetliť, nemajú žiadny argument.
Toto presne je cieľ iba na to, aby prekryli tieto úplne antisociálne, tieto nechutné zákony, ktoré tu predkladajú. Zníženie pôvodného plánovaného zvýšenia minimálnej mzdy, zrušenie v podstate tých 13. dôchodkov, ktoré boli schválené, zavedenie odvodov na 13. a 14. plat, jednoducho faktická likvidácia tých najchudobnejších najviac v problémoch sa nachádzajúcich ľudí. A v kontexte toho, že tu zatvárajú ekonomiku, že tu likvidujú podnikateľov, že ľudí, ktorí len prejavia svoju nespokojnosť s tuto deštrukciou štátu a ich životov, polievajú vodným delom hlava-nehlava, keď ich všetkých označia za nejakých chuligánov za to, že tam štyria-piati robia nejaké neplechy, a len na..., využijú to na to, aby všetkých poliali vodným delom ženy, deti, trojročnému chlapcovi zlomia ruku, že toto všetko obyvatelia tejto vláde zrátajú.
A ten posledný bod, že oni povedia, že kto nepôjde na testovanie, bude musieť byť 10 dní doma, tak ja dúfam, že čo najväčšie množstvo obyvateľov Slovenska na to testovanie nepôjde, a má na Slovensku Matovič to, čo chcel, generálny štrajk a pád celej ekonomiky!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 16:44 - 16:46 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým kolegom, ktorí mali príčetné faktické poznámky.
Pani poslankyňa Cigániková, vy ste povedali v prvom rade, že COVID nie je soplík, no ja o tom polemizovať nejdem, ja som v podstate vyrátal úmrtnosť toho, čo povedal Igor Matovič, čo bolo naozaj uletené číslo, ale povedali ste, že vo svete je viac ako milión obetí. No ale to s presnosťou vedieť nemôžete, pretože podľa odporúčaní WHO sa medzi úmrtia na COVID rátajú v podstate všetky úmrtia, ktoré boli aj s COVID-om, čo je fakticky nezmysel, ale deje sa to. Všetci to dobre vieme. To znamená, človek zomrie na infarkt, ale bol pozitívne testovaný, bum, je v štatistike na COVID. A toto predsa nemôže potom človek považovať za nejakú relevantnú štatistiku a údaj o nebezpečnosti tejto choroby. A toto sa presne dialo v Taliansku, kde následne zhodnotili, že možno len 12 % všetkých tých obetí skutočne zomrelo na následky COVID-u a zvyšok zomrel jednoducho s COVID-om na základe tej nebezpečnej paniky, ktorá tam vypukla.
Hovorili ste, že práve aj vy v SaS-ke žiadate dáta, ale veď na začiatku schôdze bol procedurálny návrh, kde ste to mohli podporiť, že parlament žiada vládu o dáta, ale nepodporili ste to. Tak ja potom, na jednej strane niečo deklarujete, na druhej strane proste to nechcete.
Ale, kolegovia, kolegyne, nedali ste mi odpovede na tie otázky, tak dúfam, že to aspoň pán minister dá alebo to aspoň poviete ľuďom, keď už to poslancom nepoviete. Koľko vĺn nás ešte čaká, koľkokrát ešte ľuďom zavriete podniky, koľkokrát ešte budú musieť pozerať na bankový účet, na ktorom svieti nula, a žiadať si o nejaký odklad splátok alebo prípadne nejaký úver. Ako budete ľuďom v tejto tzv. druhej vlne pomáhať? Koľko peňazí dostanú? Na čo sa majú pripraviť? Aká je obsadenosť nemocníc na Slovensku? Na základe čoho ste vyhlásili núdzový stav? Blížime sa k naplneniu tých rizík, ktoré spomínate v pandemickom pláne alebo sú nemocnice poloprázdne okrem niektorých, do ktorých proste zvážate zo všetkých okresov týchto pacientov?
Veď to sú otázky, ktoré ľudia potrebujú vedieť, ale vy im ich nedávate. A čo je zlé na tom, že sa pýtam? A presne toto má byť princípom parlamentnej debaty. Nikto z vás mi na nič z toho neodpovedá, lebo nič neviete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 13.10.2020 16:10 - 16:26 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené plénum parlamentu, alebo vás môžem po novom volať aj Ríšsky snem? Pretože to, čo tu navrhujete, nie je nič iné ako zmocňovací zákon. Taký istý zákon, aký dostal Hitlera a iných diktátorov, ktorí si povedali, že nebudú potrebovať rozhodnutie parlamentu na to, aby obmedzovali ľuďom slobodu, k moci. To isté tu teraz navrhujete, akurát vy chcete dať práva obmedzovať ľuďom slobodu a brať im ústavné práva do rúk nikým nevoleného hlavného hygienika. Úplne šialenstvo!
Aj keby existovali neviem aké dôvody, toto proste parlament schváliť nesmie. Lenže dôvody, ktorými toto oprávňujete, ktorými toto argumentujete, stoja na úplne vratkých a hlinených nohách. A ja vám tu dnes nebudem vyvracať argumenty ohľadne pandémie alebo plandémie, to je lepší názov, od nejakých svetových epidemiológov. Mohol by som, ale priamo vládni predstavitelia tvrdia, že tento vírus vôbec nie je natoľko nebezpečný, aby sme tu tieto opatrenia potrebovali.
Igor Matovič spolu s pánom ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny pánom Krajniakom v posledných dňoch verejne na tlačovej konferencii povedali, že na Slovensku behá 200-tisíc infikovaných ľudí, ktorí môžu roznášať vírus. Ak je toto pravda, určite by Igor Matovič ani pán Krajniak neklamali, veď predsa nie, tak by pri 60 úmrtiach, ktoré doteraz máme, sme mali úmrtnosť 0,03 %. To by znamenalo, že COVID-19, a to povedal Igor Matovič a pán Krajniak, je mnohonásobne menej nebezpečný ako chrípka. Ja neviem, majú tí ľudia pravdu? Mám im veriť? Toto povedali na tlačovej konferencii a to je logická dedukcia, 200-tisíc nakazených a 60 mŕtvych. Potom vôbec žiadne opatrenia nie sú na mieste alebo je pán predseda vlády nekompetentný hlupák a na tlačových konferenciách šíri konšpiračné teórie. Odpovedzte mi! Vy musíte mať odpoveď. Vy tu chcete fašistickými hlasmi rozhodnúť o tom, že ľuďom budete brať ústavné práva, keď Igor Matovič tvrdí, že úmrtnosť na koronavírus sú na Slovensku tri stotiny percenta, čo je fakticky nieže slabý soplík, ale štatistická odchýlka, ktorú vôbec ani nemusíme merať.
Potom je tu naozaj pandémia? Keď Igor Matovič oficiálne v podstate tvrdí, že nie. Máme sa niečoho báť? Alebo máme pandémiu PCR testov, ktorých výsledky sú nielenže spochybniteľné, ale ktoré nám pre tieto veci nehovoria nič. A znovu, nehovorím to ja. Hovoria to ľudia, ako je doktor Sucharit Bhakdi, významný špecialista v oblasti mikrobiológie, epidemiológie, infekčných chorôb, ktorý 22 rokov pôsobil ako riaditeľ Ústavu lekárskej mikrobiológie a hygieny na Univerzite v Mohuči v Nemecku a je autorom stoviek publikácií. Profesor doktor John Ioannidis, epidemiológ a štatistik, profesor medicíny a bioštatistiky na Stanforde. Profesor doktor Klaus Püschel, riaditeľ Inštitútu súdneho lekárstva Univerzitnej kliniky v Hamburgu, profesor doktor Knut Witkowski, 20 rokov viedol Katedru bioštatistiky a epidemiológie na Rockefellerovej univerzite v New Yorku alebo doktor Wolfgang Wodarg, internista a pneumológ, špecialista na hygienu a environmentálnu medicínu, v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy dlhodobo predsedal podvýboru pre zdravie.
Všetci títo lekári, títo epidemiológovia a mnoho ďalších majú jedno spoločné. Tvrdia, že COVID-19 síce existuje, je tu vírus, pre niektorých ľudí dokonca aj je nebezpečný, pre starších ľudí, pre ľudí s ťažkými zdravotnými problémami, tak ako mnohé iné choroby, ktoré sú pre nich nebezpečné, ale že tu nemáme žiadnu nebezpečnú pandémiu natoľko, aby sme museli takýmto spôsobom obmedzovať práva ľudí, zatvárať obchody, obmedzovať pohyb, jednoducho rušiť sociálne interakcie a brať im ústavné slobody. Toto tvrdia títo odborníci.
Ja budem teda veriť Igorovi Matovičovi, ktorý tvrdí, že úmrtnosť na koronavírus na Slovensku sú tri stotiny percenta, a potom taktiež musím súhlasiť s tým, že žiadne opatrenia nie sú na mieste. Lenže z tejto debaty tu v parlamente, tu v pléne vyplýva niečo omnoho závažnejšie, niečo, čo ľudia na Slovensku musia pochopiť, pretože potreba prijatia tohto návrhu zákona demonštruje jeden zásadný fakt. A to, že všetky opatrenia, ktoré pán Mikas a jeho Úrad verejného zdravotníctva na Slovensku zavádzali, opatrenia, ktoré zničili tisíce životov, ktoré ľudí pripravili o prácu, ktoré zatvorili podniky, boli postavené na vode. Boli nulitné a sú nulitné, boli nelegálne. A dnes to chcete naprávať. Lenže teraz je už neskoro.
Mesiace a mesiace vás rôzni právni experti upozorňovali na to, ústavní právnici, že tieto opatrenia sú v rozpore s ústavou. Vysmievali ste sa im do tváre. Ľudí, ktorí tieto myšlienky popularizovali, ste označovali za konšpirátorov, fanatikov, extrémistov, a dnes to tu máte. Ľudia vás budú masovo žalovať za to, že ste im zničili životy, že ste ich protiprávne zavreli do štátnej karantény, že ste im zakázali podnikať aj napriek tomu, že ste na to nemali právo, že ste ich donútili sedieť niekde doma v nejakej karanténe alebo že ste ich donútili podrobiť sa rôznym neviem akým zákrokom a všetkým ďalším možným rôznym veciam, ktoré naozaj množstvu ľudí zničilo život.
A dnes, keď vidíte výsledky tej tzv. údajnej prvej vlny, teda tých 60 obetí, teda podstatne menej, teraz ten počet vám údajne narastá, tak potrebujete prijímať opätovne rovnaké opatrenia. A keby som teraz prevzal od vás tú myšlienku, že naozaj ten koronavírus je tak nebezpečný, že naozaj obrovské množstvo na Slovensku je v ohrození, dobre, ja sa nebudem o tom hádať, ja som si prečítal nejaké názory epidemiológov, vypočul som si názor Igora Matoviča, oni tvrdia, že nie je nebezpečný, ale dobre, v poriadku. Keby bol, tak sa vás pýtam, milá vláda, keď teraz musíte prijímať tento zmocňovací fašistický zákon, čo ste robili celé leto?
Veď vy tu stále prorokujete nebezpečenstvo epidémie. Čo ste robili celé leto? Ako ste pripravili zdravotníctvo? Ako ste pripravili kapacity nemocníc? Ako ste pripravili úrady? Ako ste ľuďom zabezpečili odškodnenie za ich zatváranie obchodov? No nijako. Postavíte sa na tlačovku, odprezentujete – zatvoríme fitnescentrá, zatvoríme reštaurácie, a potom Igor Matovič o dva dni nato povie, absolvoval som prvé stretnutie s ministrom financií a s ministrom práce, kde sme riešili, ako budeme odškodňovať ľudí. Veď toto ste mali mať vymyslené mesiace predtým, než ste s týmito opatreniami prišli. Veď vy ste to rozprávali, že potrebujete plán. A keď už chcete ľudí obmedzovať na osobnej slobode a brať im právo podnikať a zarábať si na svoje živobytie, tak predsa musíte mať tieto veci vykompenzované. Ale vy ich nemáte.
A tak sa vám podarilo celé Slovensko spojiť v jednej veci, a to je k nenávisti k Igorovi Matovičovi. Ja to vidím všade okolo seba a vidíte to určite aj vy. A ja sa pýtam týchto poslancov, predovšetkým zo strany OĽANO, ktorá za toto nesie leví podiel viny, či si myslíte, že sa po tomto ešte raz dostanete do parlamentu. Či s takýmto premiérom, ktorý ľuďom nadáva, označuje ich za vinníkov nejakej zlej situácie a po tom, čo prijme opatrenie, že každý, kto príde menej ako dva metre na verejnosti k inej osobe, musí mať rúšku a nejakej bieloruskej kuchárke, ktorá si myslí, že je prezidentka, lebo sa tak zobudila, podáva kyticu bez rúška a vysmieva sa vlastným opatreniam pár dní nato, ako ich prijal, či toto je premiér, ktorým sa môžete pýšiť. Premiér, ktorý systematicky každý druhý deň plače na tlačových konferenciách a zosypáva sa. Toto je muž, ktorý má viesť Slovensko v údajne ťažkých časoch?
Drahí kolegovia, kolegyne, podľa výskumu toho citovaného, teda spomínaného profesora Johna Ioannidisa, epidemiológa zo Stanfordu, je skutočný počet tých reálne nakazených ľudí, ktorí majú ten koronavírus, tak 50- až 85-násobne väčší, ako je počet testovaných. Oni to urobili na základe niekoľkých výskumov v Kalifornii. Keby sme zobrali len ten najkonzervatívnejší odhad, to znamená 50-násobne vyšší, a zobrali si údajný počet aktívnych prípadov na Slovensku, tých 14 437, ktoré uvádzate, tak by to znamenalo, že na Slovensku máme ľudí, ktorí prišli do kontaktu s koronavírusom, 721-tisíc. To hovoria výskumy zo Stanfordu. Môžu byť pravdivé, nemusia byť pravdivé. Aj keby to bolo len o polovicu menšie číslo, tak už v tom hľadisku je zrejmé, že zatváranie reštaurácií, obmedzovanie ľudí na slobode, prijímanie takýchto zmocňovacích zákonov a dávanie neuveriteľných kompetencií, ktoré v demokratickom štáte nemajú čo robiť, do rúk nevoleného človeka, nemajú žiaden význam, pretože nielenže nepomôžete situácii, nespomalíte šírenie vírusu, možno o pár percent, ale spôsobíte také obrovské škody na životoch, na podnikaniach, na celých rodinách, že to vôbec nie je úmerné hrozbe toho vírusu.
A toto je presne to, čo sme od vás očakávali. Že keď tu prídete do parlamentu, tak vyhodnotíte tú prvú vlnu takzvanú a poviete si, také a také opatrenia sme urobili, to a to sme prijali, to a to sme zakázali, to a to sme nariadili, takto a takto to obmedzilo ľudské životy a takéto škody to malo. A následne to porovnáte so škodami, ktoré spôsobil vírus sám. Lenže nepriniesli ste nič. Žiadne údaje nemáte, nedisponujete žiadnym výskumom, ktorý by vás oprávňoval k tomu, že zavriete tie a tie podniky a tamtie a tamtie necháte otvorené. Proste ťaháte čísla len tak z brucha, vyhadzujete si z rukáva nápady jeden za druhým a Slovensko sa dostáva čoraz viac a viac na kolená. A toto my jednoducho nechceme dovoliť.
Ak je tu skutočne nejaký vírus nebezpečný, extrémne nebezpečný, čo je, samozrejme, komické, keď sa tu stretávame 150 v parlamente, ale to už nechám na vás, tak ľudia potrebujú vidieť, že opatrenia, rozhodnutia, obmedzenia a zákazy, ktoré prijímate, vychádzajú z presných analýz, z presných čísiel, z presných návrhov a potrebujú vedieť nejakú víziu v budúcnosti. Pretože toto je to najdôležitejšie.
Bola nejaká prvá vlna údajne, zatvorili ste tých ľudí, obmedzili ste ich, teraz zisťujem, že v rozpore so zákonom. Budú vás súdiť, samozrejme, zaplatia to daňoví poplatníci, pretože zákon o hmotnej zodpovednosti politikov a vysokých štátnych úradníkov, ktorý Igor Matovič sľuboval, ste neschválili. Zavreli ste teda týchto ľudí, zatvorili ste prevádzky, údajne sa vírus vytratil, čo, samozrejme, nie je pravda, pretože tomu nepomohli vaše opatrenia, ale teplé letné počasie, tak ako to vraveli mnohí epidemiológovia, tak ako je to v každej chrípkovej sezóne, keď príde teplejšie počasie, tak sa ten vírus tak nešíri. Prišlo sychravé jesenné počasie a máme tu chrípkovú sezónu a opäť nám narastajú tieto čísla a opäť idete všetko zatvárať.
A ja sa vás teraz pýtam, toto sú odpovede, ktoré občania potrebujú počuť. Keď to teraz znovu otvoríte, hej, mesiac, dva, tri necháte ľudí zavretých, úplne ich ekonomicky zruinujete, potom to kedy? V decembri, januári znovu otvoríte, čo potom? Vírus sa opäť začne šíriť, príde tretia vlna? Opäť ich zavriete alebo čo budete robiť? Štvrtá vlna, piata vlna, koľko tých vĺn budú musieť ľudia vydržať s tým, že im dáte 200, 300 alebo 500 eur mesačne na celú firmu pomoc, aby s tým mali prežiť. A koľko ešte zadĺžite Slovensko a zruinujete ekonomiku, kým sa s vírusom vysporiadame? A kedy sa vrátime k normálnemu životu?
A nehovorte mi, prosím vás, pri všetkej vážnosti, že nejaká vakcína nás zachráni, lebo to nie je pravda. Vy neviete, či vakcína bude, kedy bude, či bude účinná, či nebude účinná, či nebude účinná, či bude mať negatívne účinky, či nebude mať negatívne účinky. Výrobca vakcíny, ktorej ste objednali 6 mil. Kusov, dá ruky preč od zodpovednosti za negatívne účinky a čo v konečnom dôsledku urobíte s takými ľuďmi, ako som ja, ktorý si žiadnu vakcínu pichnúť nedajú? Ja kľudne svoju dávku prenechám komukoľvek z vás, dajte si aj štyri, päť, mne je to úplne jedno. Ale nemôžete to nútiť mňa. Čo urobíte s ľuďmi, ako som ja? Budeme do smrti nosiť tieto náhubky? Budeme mať nejakú hviezdu na sebe alebo budeme mať nejaké špeciálne označenie? Špeciálny čip niekde v občianskom preukaze, že toto je ten roznášač COVID-u? (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nechajte hovoriť pána Mazureka, potom naňho môžte reagovať vo faktickej poznámke.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Toto sú otázky, ktoré ja chcem mať zodpovedané. A netvárte sa na to, že sú to nejaké neuveriteľné nezmysly. Normálne sa vás pýtam. Príde tretia vlna, príde štvrtá vlna, budú ľudia musieť podstúpiť povinné očkovanie, lebo síce v tomto návrhu zákona to je, hovoríte, že to v druhom čítaní odstránite, ale pani Cigániková netvrdí, že s tým v budúcnosti neprídete. Práve naopak. Tvrdíte to, že prídete s odbornou diskusiou, ako to vy tvrdíte, a že chcete vytvoriť širokospektrálnu nejakú debatu rôznych odborníkov, poslancov a tak ďalej a neskôr to predložíte. To znamená, že ľudia sa nemôžu utiekať k tomu, že vy to povinné očkovanie na tento koronavírus nedáte do zákona, pretože sami to neviete v tomto prípade, v tejto chvíli vylúčiť. A z toho dôvodu, keď vy nemáte zodpovedané otázky, ktoré som vám tu teraz predložil, keď neviete priamo ľuďom ani len povedať, ako im v tejto údajnej druhej vlne budete pomáhať, keď neviete kvantifikovať ani len počet nakazených, keď nejaký odborník a matematik povie, že je to 50-tisíc a premiér, ktorý by mal vážiť každé slovo, povie, že je to 200-tisíc, čím úplne zosmiešni celý tento vírus, označí ho za maličký, slabučký soplík, tak proste nemôžme schvaľovať takéto zákony.
Veď vláda na Slovensku predsa nemôže vládnuť ako nejaký fašistický diktátorský stroj, ktorý si bude zo dňa na deň vymýšľať neuveriteľné obmedzenia a ničiť ľuďom životy. Veď sa pozrite, koľko ľudí ste už dohnali na prah chudoby. Koľko reštaurácií teraz likvidujete? Hotelov, penziónov, fitnescentier? Veď to sú ľudské osudy. Vám sa ľahko hovorí. Buďme zodpovední, prijmime ten podiel zodpovednosti, spolu to zvládneme a podobné lacné heslá. Ale každému sa to ľahko hovorí, keď má štátom garantovaný príjem na štyri roky 4 500 eur. To sa ľahko hovorí.
Ale choďte to povedať niekomu, kto prevádzkuje malú reštauráciu alebo nejakú posilňovňu a od štvrtka musí zavrieť a príde domov, žena, dve deti, auto na lízing, hypotéka, čo im má povedať? Že mu štát pomôže, tak ako mu povedal v prvej vlne? Zober si úver. Čo si bude brať teraz úver na to, aby mohol splácať prvý úver, ktorý si musel zobrať len preto, aby mohol žiť? Veď my od vás nechceme nič okrem toho, aby ste dali ľuďom jasné odpovede na jasne položené otázky, ktoré tu nikto nezodpovedal. Takto proste ničiť ľudí nemôžete. Takto sa k nim nemôžte správať.
A keď sa Igor Matovič dostal do takého psychického stavu, že povedal celému národu, že on už vlastne nechce byť premiér, že on už nechce byť v politike, ale má taký spasiteľský komplex, taký spasiteľský syndróm, že on ešte musí všetkých zachrániť predtým, než z tej politiky odíde, tak to je to najhoršie, čo sa mohlo Slovensku stať, pretože jemu je úplne jedno, aké dôsledky budú mať jeho činy na jeho politickú kariéru. To znamená v podstate, že už tu nikdy v parlamente nebudete, poslanci z OĽANO, ale znamená to to, že sa na Slovensku vyblázni a bude mu to úplne jedno, aké dopady to bude mať.
A že tento človek blúzni, to vidíme aj na tom konflikte s Richardom Sulíkom. Ja som ten posledný človek, ktorý by sa nejakej SaS-ky zastával, ale povedať v televízii, že Sulík je zodpovedný za desiatky ľudí, ktorí prídu o život, tak to už naozaj je na nejakého psychiatra, pretože toto normálny človek proste z úst vypustiť nemôže.
Takže ďakujem pekne za pozornosť a verím tomu, že tento fašistický návrh zákona neprejde.
Skryt prepis