Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

25.11.2020 o 18:39 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 9:15 - 9:17 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, mali ste pravdu, čo sa týka toho skráteného legislatívneho konania, len vy ste to povedali tak podľa môjho názoru veľmi jemne, že nie je správne schvaľovať ústavné zákony v núdzovom stave, a to o to viac, ak to ide v skrátenom legislatívnom konaní. Táto vláda to robí neustále, ja nemus..., nemôžem povedať, že by to nebolo správne, ono je to obludné a nechutné, čo vlastne vystrájajú, pretože my dnes nevieme, či zajtra neprídu s ďalším nejakým ústavným zákonom, veď oni ich tu vytvárajú zo dňa na deň, hádžu ich tu v skrátených legislatívnych konaniach a poslanci na to majú jeden deň po tom, čo to predložia do parlamentu, lebo Igor Matovič si zmyslel a ideme nato. Proste potrebujem schváliť zmenu ústavy za dva dni! Za dva dni v núdzovom stave! Veď to je úplne možno bezprecedentné, možno niekde v Severnej Kórei sa môžu na takéto praktiky chytať. Ono je to, ono je to naozaj smutné a obludné.
A hovorili ste o tom, že tu je nedostatočné odôvodnenie tohto návrhu na skrátené legislatívne konanie, no to je samozrejmé, celá tá situácia, ktorá tu je, možno by sme ešte mohli akceptovať, ak by tu existoval nejaký núdzový stav v určitých nemocniciach, v zdravotníctve, ale núdzový stav plošne na celé územie Slovenskej republiky dnes nemá žiadne odôvodnenie. Keď to budú odôvodňovať tak, ako to odôvodňujú dnes, tak ich takéto odôvodnenie oprávni pokračovať v núdzovom stave kľudne aj celé štyri roky a toto je to najhoršie, čo môže reálne nastať. Takto prišli k moci diktátori, ktorí tvrdili, že tu existuje bezprostredné ohrozenie, na ktoré potrebujeme reagovať zmenou legislatívy, ktorá im umožní mať aktívne kompetencie na to, aby sa vedeli s týmto nebezpečenstvom vysporiadať, a toto, bohužiaľ, dnes hrozí aj na Slovensku. A pri povahe Igora Matoviča určite nemôžme byť v nejakom pokoji.
A myslím si celkovo, že doťahovať s touto vládou o skrátenom legislatívnom konaní alebo bežnom legislatívnom procese nemá zmysel, pretože ja nemám pocit, že koaliční poslanci nejak premýšľajú, uvažujú nad tým, čo vlastne schvaľujú, ako to bude mať dlhodobý charakter a vplyv na Slovenskú republiku, proste im povedia a schvaľujú, hlasujú a nestarajú sa o to, čo bude.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 9:50 - 9:52 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým svojim kolegom. No tá scéna, kedy ja som sa v podstate len postavil za pult a všetci poslanci OĽANO na pokyn veľkého to mysliteľa Joža Pročka odišli zo sály, tá je v podstate pre mňa takým komplimentom, lebo ja stranu OĽANO vnímam ako taký vírus pre Slovensko, nie ten koronavírus, ale skutočne nebezpečný vírus. A keď už sa stačí iba postaviť z mojej pozície do toho rečníckeho pultu a oni všetci odídu, tak potom som taký efektívny antivírus proti nim a to je skutočne taký cenný kompliment pre mňa ako osobu.
No a čo sa týka, pán Viskupič, no ono je síce krásne, že vy si rozpočtujte možno 7 a potom 6 mld. deficitu na ďalšie roky a potom budete všetkým prezentovať, akí vy ste úžasní a efektívni, lebo ste ich neminuli a tým pádom ten deficit skutočný bol na konci roka vyšší, teda nižší. Ale zase sa naráža na to isté čo predtým, keď už si niečo požičiavate, aspoň to dajte tým ľuďom, lebo vy sám musíte uznať, že pomoc, ktorú dáva Slovensko pri rovnakých opatreniach ako západné štáty v pomere k HDP, nerátajme to v celkových číslach, lebo, samozrejme, nemôžme to porovnávať v takomto hľadisku, je naozaj nízka. My dávame násobne nižšiu pomoc v pomere k HDP ako iné štáty, ale očakávame od ľudí, že budú dodržiavať tie isté opatrenia.
A zase pán minister krúti hlavou, ale to nekonštatujem ja, to konštatuje Najvyšší kontrolný úrad a tým pádom pán minister mohol prísť a povedať, Najvyšší kontrolný úrad je úplne zbytočná inštitúcia a napísali do tej správy úplne somariny, voloviny, nič z toho nie je pravda a tá tabuľka, teda ten graf, kde Slovensko má dve a pol percenta HDP vyčlenených na pomoc, ktorých, samozrejme, tých dve a pol percenta v konečnom dôsledku nedalo a Rakúsko 8 %, to je nezmysel, Poľsko 6,7 %.
A toto je presne to, na čo poukazujem. To, že vy sa neskôr budete chváliť tým, že máte krásne hospodárenie, to je dobré tak pre médiá, ale nie pre tých ľudí, ktorí, vy sami musíte vidieť, že sú zúfalí a že už otvárajú preto, že nemajú z čoho žiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.12.2020 9:35 - 9:45 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vážený pán minister, ja som premýšľal nad tým, či sa budem snažiť vystupovať diplomaticky a snažiť sa hľadať nejaké konštruktívne prieniky a riešenia preto, aby tento rozpočet mohol byť čo najlepší, ale to už robil kolega Martin Beluský, ktorý išiel kapitolu po kapitole a zanalyzoval to úplne špičkovým odborným okom a navrhoval vám, navrhol vám aj rôzne riešenia, ktoré, samozrejme, ale zapracované nebudú, lebo vy o názory opozície nemáte záujem.
Ale po tom všetkom, čo tu vystrájate posledné dni, po tom, čo robia niektorí ministri, po tom, čo tu predvádza pán premiér, po tom, čo teraz predvádzajú páni poslanci z OĽANO, je to len skvelý náboj na to, aby ste pochopili, že tu potrebujete predovšetkým politické stanoviská, a aby ste pochopili to, že občania Slovenskej republiky si zaslúžia vedieť pravdu.
A pravda je taká, pán minister, že tento návrh vášho rozpočtu bude v najbližších rokoch znamenať to, že je veľmi otázne, či sa Slovenská republika z tohto ešte niekedy vyseká; 22 mld. eur rozpočtovaného dlhu na roky ´20, ´21 a ´22, to je pomaly ekvivalent z troch predchádzajúcich smeráckych vlád. Veď to je neuveriteľné zadlženie, ktoré nebudeme v budúcnosti možno ani vedieť splatiť. A je potrebné povedať ľuďom na rovinu, čo tieto veci znamenajú, čo znamená to, že 22 mld. eur dlhu vy tu dnes vytvárate, že to zvýši dane, že to zvýši poplatky, že to spustí masové prepúšťanie v štátnej správe, že to zastaví valorizáciu platov v štátnej správe, tak ako ste to avizovali v tomto návrhu rozpočtu, že to prinesie zvýšenie poplatkov, že klesnú reálne mzdy, že to bude mať katastrofálne následky pre ekonomiku.
Pretože žiť večne z dlhu sa jednoducho nedá. Možno si to myslíte niekde v tých neoliberálnych predstavách v Bruseli, že si vždy vytlačíte 500 mld., 700 mld., 800 mld., ručiť za nich potom budete členskými príspevkami jednotlivých štátov a budete nás ovievať nejakými rečami o tom, ako vy máte prostriedky z Bruselu, ktoré môžete použiť na to, aby ste sanovali problémy slovenskej ekonomiky, aby ste poskytli ľuďom tie potrebné stimuly na to, aby ste tú ekonomiku rozbehli. Ale na druhej strane tým ľuďom nepoviete, že tie peniaze budú musieť splatiť prostredníctvom navýšenia členského príspevku Slovenskej republiky do bruselského rozpočtu. A zase sme späť v tom kolotoči navyšovania daní, navyšovanie poplatkov a všetkých ďalších vecí.
Vážený pán minister, dlhodobo Slovenská republika dusí slovenskú ekonomiku. Hovoríte o tom, že potrebujete, v tomto roku teda je to tých rozpočtovaných 9 mld. eur dlhu, v budúcom 7,1 a v ďalšom 6,1 mld., že tie peniaze potrebujete na to, aby ste mohli prísť s efektívnymi stimulmi slovenskej ekonomiky, aby ste ju mohli rozbehnúť v čase krízy, aby ste mohli pomôcť podnikateľom, aby udržali pracovné miesta a vytvárali nové.
Ja sa ale pýtam, kde sú tie stimuly? Veď sa pozrite, do čoho ste dohnali majiteľov reštaurácií a fitnescentier na Slovensku? Títo ľudia sú tak zúfalí, tak nešťastní, tak sa boja o svoju budúcnosť, že sa rozhodli ignorovať vaše vyhrážky, rozhodli sa ignorovať všetko to, čo im neustále sľubujete, že ich polícia bude pokutovať, zatvárať, že im jednoducho spôsobí problémy, a otvorili svoje prevádzky.
Dnes to sú stovky prevádzok posilňovní a reštaurácií, ktorí na Slovensku otvorili, lebo nevidia inú cestu, lebo nevidia inú budúcnosť, pretože vy síce o stimuloch a pomoci hovoríte, ale ona reálne neprichádza. A ja som týmto ľuďom zo srdca vďačný, že nabrali odvahu a že vám ukázali, že keď ich chcete donekonečna ušľapávať, že ich chcete donekonečna dusiť a donekonečna im brať právo na normálny reálny zárobok v tomto štáte, takže sa vám vzopreli a ukázali, že si takto donekonečna skákať po hlave nebudú (nedajú, pozn. red.). Pretože rečami o pandémii ich nemôžete kŕmiť donekonečna. Pandémia vaša je jedna vec, vaše testy síce ukázali, že tu žiadna pandémia nie je, ale vy to odmietate nejakým spôsobom zobrať na vedomie, ale ľudia potrebujú aj z niečoho žiť a potrebujú nejak fungovať.
Chválite sa tým alebo odôvodňujete svoje rozhodnutia aj tým, že Rakúsko má taký lockdown, Nemecko má taký lockdown, samozrejme, mali tam na tri týždne nejaký lockdown, ale porovnajte si aj pomoc týchto jednotlivých štátov v porovnaní so Slovenskou republikou. Správa Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky vám jasne ukázala, že pomoc napríklad takého Rakúska predstavuje 8 % HDP.
To by už bola tradícia taká, aby pán Pročko prišiel zo seba robiť hlupáka, ale my už sme si zvykli... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Tak príde ma tu vyrušovať účelovo a ja som... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Išiel za pánom ministrom, vy môžte pokojne pokračovať.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
A robí to vždy, keď mám prejavy, aby bol zaujímavý, lebo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Možno máte nejaký špecifický vzťah, ale nerušil vás, nech sa páči.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Má možno špecifický vzťah, ja neviem, ale aby som teda pokračoval.
Rakúsko, pán minister, podľa správy Najvyššieho kontrolného úradu, to znamená, hovoríme o vládnych zdrojoch Slovenskej republiky, vyčlenilo na pomoc svojim podnikateľom 8 % HDP. Slovensko 2,5 % HDP s tým, že to sú len peniaze, ktoré ste vyčlenili, ale vy ste ich reálne ľuďom nedali. Správa Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky hovorí, že ste k 31. 10., to znamená ku koncu októbra, minuli iba 55 % na tú dobu rozpočtovaných výdavkov. A Najvyšší kontrolný úrad sám hovorí, konštatuje, že na mesiace november a december vám ostáva ešte trinásť a pol miliardy eur, to znamená, je predpoklad, že teraz ešte sedíte na desiatich miliardách, ktoré ste si požičali a ktoré reálne môžete ľuďom dať.
Viete, ja som veľký odporca zadlžovania štátneho rozpočtu a boli ste to aj vy v minulom volebnom období, keď som vás sledoval, ako ste vystupovali k smeráckym návrhom, lenže, pán minister, keď už ste tých ľudí zadlžili, tak im aspoň tie peniaze dajte, aby neboli tak zúfalí, že musia sa uchyľovať k týmto krokom, ktoré dnes ľudia na Slovensku robia. Ako je možné, že Najvyšší kontrolný úrad skonštatuje, že máte na november a december trinásť a pol miliardy a vy to tým ľuďom nedáte?
Vy na tlačovke, asi v septembri to bolo, ste povedali, že gastrosektor nepotrebuje pomoc. Čo to je za drzosť, čo to je za nepredstaviteľná urážka ľudí, ktorým ste v prvom polroku zobrali niekoľko mesiacov práv na ich podnikanie?!
Pán minister, takto sa k ľuďom správať nemôžete. A vidíte, teraz 12. decembra sa opäť chystajú na veľké protesty, ešte tu nebola žiadna vláda, ktorá by mala tak obrovskú nevôľu svojich obyvateľov, že má každý týždeň v uliciach tisíce ľudí po celom Slovensku. Ešte tu nebola vláda, ktorej by už po niekoľkých mesiacoch vládnutia vyjadrilo toľko ľudí obrovskú nedôveru, že si viac ako polovička národa želá predčasné voľby a referendum, a vy sa stále tvárite, že sa nič nedeje, vy stále žijete v tých vzdušných zámkoch, stále tu, ako minule pani Zemanová povedala, že to je naša chyba, lebo my účelovo vytvárame nedôveru vo vašu vládu, pritom vy ste dokonalí. Vy nemáte žiadnu sebareflexiu a tento návrh rozpočtu je toho dôkazom.
Veď načo konkrétne teda potrebujete na ten rok 2021 7 mld.? Načo potrebujete na rok 2022 6,1 mld.?. Kde tie peniaze dáte? Keby ste to aspoň dávali tým ľuďom a skutočne masovo stimulovali ekonomiku, tak to ľudia možno aspoň pochopia, aj keď im kradnete možnosť na normálnu, dôstojnú budúcnosť. Ale veď vy tie peniaze ľudom nedávate a každý to vidí a taktiež každý vie, pán minister, že čo si, čo jednoducho nepovolí Igor Matovič, to sa nebude diať, to táto vláda neodobrí a vy ako také poslušné domáce zvieratko akceptujete všetko, čo vám Matovič nakáže, a nedovolíte si – a možno aj keď si to myslíte – urobiť niečo racionálne, niečo, čo by tým ľuďom reálne mohlo pomôcť.
Veď to sami konštatujete. V roku 2019 bol dlh na obyvateľa Slovenskej republiky 8 264 eur., v roku 2021 to už bude 10 070 eur. Veď to je brutálny nárast! A keď už ten nárast vzniká, tak ten nárast musí byť niečím odôvodnený a tie peniaze musia smerovať ľuďom.
Keď si to porovnáme len so štátmi V4, tak napríklad také Poľsko, ktoré má tiež masové protesty v uliciach, pretože ľudia sú nespokojní, ale aj to Poľsko dalo 6,7 % HDP na pomoc ľuďom. Vy dve a pol a aj z toho možno len jednu tretinu ste reálne tým ľuďom dali. Hovorili ste o štyroch miliardách, že štyri miliardy pôjdu ľuďom na pomoc. Koľko ste im dali? Jeden a pol? Čo majú žiť z pandemickej SOS? Ako v tom spomínanom Rakúsku a Nemecku, kde im vysvetľujete, že oni majú taktiež tvrdé opatrenia, ale tam dostanú 80 % svojich tržieb ekvivalentných k minulému rozpočtovému obdobiu, teda minulému zdaňovaciemu obdobiu. Ľudia, ktorí nemôžu pracovať, dostanú 80 % zo mzdy. Ja to neschvaľujem, lebo je to obrovské zadlžovanie, ja by som bol radšej, keby sa tie veci otvárali, ale vy ich zatvoríte a nedáte im ani zlomok toho, čo v zahraničí, a takto chcete, aby to fungovalo ďalej. A preto je tu ten obrovský odpor ľudí, pretože už nemajú z čoho žiť a nechcú naozaj, jak som tu hovoril minule, tak veľa, chcú len normálne fungovať.
A potom ten Next Generation Fund, ako sa to tu stále spomína, že máte možnosť sedem a pol miliardy z toho grantového mechanizmu Európskej únie, teda z vytlačených peňazí, čerpať na najbližšie roky, že keď vidím, že všetci poslanci, keď vidia, aj tí vládni, len sa to boja povedať, lebo však keby tu dali len nejaké mechanizmy na stláčanie gombíkov na povel, tak by to bolo to isté, ako keby tu sedel teraz poslanecký klub OĽANO. Ale tých sedem a po miliardy, pán minister, ten plán obnovy a to všetko, čím tu motáte stále ľuďom medové motúzy popod nos, ja, ja vlastne ani neverím tomu, že vy to dokážete nejak zmysluplne využiť, keď teraz ste nedokázali ľuďom ani len rozdať tie 4 mld., ktoré ste si na to vyčlenili.
A obhajoba môže byť hocijaká, môžete tých ľudí urážať, môžete im hovoriť, vždy si zapamätajte, kým vy máte štyri a pol tisíc v čistom mesačne, oni teraz vďaka vám nemajú nič a reči o pandémii a tretej vlne a 42. vlne si už nechajte pre niekoho iného. Každý vidí, že opatrenia proti tomuto vírusu sú ďaleko ničivejšie ako vírus samotný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 12:52 - 12:54 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, správne ste poukázali na to obludné pokrytectvo tejto vlády, ktorá bola vytváraná s tým, že nebude rušiť žiadne sociálne istoty obyvateľstva, a potom, či už sa pozrieme na spomínané dôchodky, vlaky, obedy, minimálnu mzdu, jednoducho na čokoľvek, škrtajú, sekajú, zastavujú, obmedzujú, berú ľuďom, kde sa len pozrieme.
Pán minister opakovane hovoril aj vo svojej úvodnej reči, aj vo svojich ďalších výstupoch o tom, že potrebujú neustále stimulovať slovenskú ekonomiku, pomáhať podnikateľom a pomáhať zamestnancom, aby sme prekonali tú tzv. pandémiu, ale ja neviem ako vy, ale zrejme aj všetci ostatní, ja tie stimuly nejak nevidím. Podnikatelia sú na kolenách, malí, strední podnikatelia, živnostníci, reštaurácie, fitnescentrá, služby, kde sa len pozriete, všetci doslova padajú a nemajú sa o čo oprieť. Nevedia, čo príde, kedy to príde, ako to bude vyzerať a či prežijú do ďalšieho roka.
Ale čo je najdôležitejšie a podľa mňa najviac závažnou informáciou, a to zase len podčiarkujem to, ako sa Igor Matovič správa k slovenskému národu, je, že stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky k tomuto návrhu rozpočtu jasne hovorí, že k 31. 10. vláda minula menej než 55 % rozpočtovaných výdavkov z peňazí, z ktorých si väčšinu, samozrejme, musela požičať. A to znamená, že na mesiace november a december im podľa Najvyššieho kontrolného úradu zostalo 13,5 mld. eur. Trinásť a pol miliardy, ktoré vzali, pán minister krúti hlavou, ale ja čítam z stanoviska Najvyššieho kontrolného úradu, a oni ich, keď už si ich požičali na úkor tých ľudí, aspoň tým ľuďom mohli dať. Ale ani toto neurobia. Nechávajú reštaurácie krachovať, fitnescentrá krachovať, ľudí prichádzať o prácu a sedia doslova na truhlici s pokladom, keď to mám povedať tak metaforicky, ale nedajú to tým ľuďom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 14:54 - 14:56 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Martin, mal si výborné analytické vystúpenie, kde si bod po bode rozobral celý zákon o štátnom rozpočte a je vidno, že si si to naozaj svedomite naštudoval. A musím podotknúť to, čo si hovoril aj ty, že je nesmierne smutné, že práve vládni poslanci si sami na troch rôznych výboroch nevedeli schváliť tento zákon. To znamená, hovoríme tu o zákone, ktorý sa označuje ako zákon roka, najdôležitejší zákon roka, a vláda, ktorá má ústavnú väčšinu, prvýkrát v dejinách, si nie je schopná tento zákon sama schváliť na výboroch. To je naozaj veľmi veľká vizitka.
Tá nesmierne dôležitá vec a podľa mňa najdôležitejšia pre bežných ľudí, ktorí nerozumejú nejakým ekonomickým pojmom ohľadne príjmov alebo výdavkov jednotlivých kapitol a toho všetkého, ako Slovenskú republiku neuveriteľne zadlžujú, je tá valorizácia platov v štátnej správe. Tak ministerstvo financií v podstate ráta s tým, že valorizácia platov v štátnej správe sa zastavuje. To znamená, ľudia, ktorí sú zamestnaní na, v rámci štátnej správy, nebudú mať vyššie platy, ale už neráta s tým, aby zastavila valorizáciu alebo nejak zmrazila platy ústavných činiteľov, sudcov a ďalších profesií, kde sa plat odvíja od priemernej mzdy. To znamená, na jednej strane bežnému úradníkovi, ktorý pracuje v štátnej správe, policajtovi, komukoľvek, zastavíme valorizáciu platov, bude zarábať rovnako ako v predchádzajúcom roku a nedostane o nič viac. A poslanci, sudcovia, ľudia, ktorí zarábajú doslova nadpriemerne, úžasne z pohľadu bežných pracujúcich ľudí, budú zarábať viac, na tých sa šetriť nebude. Opakovane sme to tu v Národnej rade navrhovali. A keď už vláda nechce znížiť platy ústavných činiteľov, znížiť platy poslancov, tak ako sme to navrhovali, tak čo im bráni v tejto konkrétnej chvíli ich aspoň zmraziť?
Hovoríme tu o kríze. Tá kríza je, ten rozpočet je doslova plný odkazov na krízu a všetko sa zdôvodňuje krízou a takéto opatrenie by ľudia prijali doslova s nadšením. A podľa mňa je to nesmierne a bytostne dôležité, aby sme konečne začali šetriť aj od tých, ktorí si to môžu dovoliť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:57 - 18:59 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom opäť. Skutočne je aj v tomto prípade potrebné začať riešiť veci úplne okamžite. Celé generácie ľudí teraz trpia kvôli tomu, že vláda a štát úplne zanedbávali dohľad nad výkonom práva pri ich vlastníckych právach k ich pozemkom a ľudia, ktorí majú naozaj na svojich pozemkoch čierne nelegálne stavby, a znovu prízvukujem, je úplne jedno, či im ten pozemok ukradol nejaký osadník alebo Andrej Kiska, alebo iný človek, ktorý má s tým rovnaké skúsenosti ako bývalý prezident, dôležité je to, či tento človek má právo túto situáciu, má možnosti túto situáciu riešiť, aby sa k tomuto pozemku vedel dostať, pretože my nemôžme tolerovať to, že niekto inému postaví na pozemku nejakú čiernu stavbu a polícia, stavebný úrad, inšpekcia životného prostredia, Úrad verejného zdravotníctva, proste ktokoľvek čo i len trošku kompetenčne blízko danej problematiky toto toleroval.
Veď my sa nemôžme pozerať na to, ako ľudia prichádzajú o svoj majetok a štát to posväcuje. A toto riešenie skutočne, s ktorým prišla táto vláda, ktoré avizovalo v programovom vyhlásení, a tá výzva, ktorú vydalo ministerstvo vnútra, že - obce kupujte nelegálne ukradnuté pozemky, aby ste zlegalizovali čierne stavby - je obrovským výsmechom do tváre všetkých slušných poctivých ľudí.
Ľudia, ktorí celý život robia a prejdú si všetkými tými peripetiami súvisiacimi so stavbou domu, znovu prízvukujem, plynári, vodári, elektrikári, stavebný úrad, projekty, obrovské množstvo byrokratickej záťaže, energie a peňazí, ktoré do toho musia investovať, a potom vidia, že niekto si postaví chalupu na cudzom pozemku a štát mu ten pozemok za peniaz toho tvrdo pracujúceho človeka kúpi a ešte mu tam dotiahne kanalizáciu, vodovod opäť za jeho peniaze, tak skutočne týmto ľuďom ostávajú len oči pre plač a neveria vlastným očiam, že vláda sa nestará o ich budúcnosť. Preto je potrebné schváliť aj tento náš návrh zákona.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.11.2020 18:39 - 18:49 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak mi dovoľte, prosím vás, hlbšie predstaviť náš návrh zákona tiež revolučného charakteru, ktorý by pomohol vyriešiť problémy, ktoré sa tu tiahnu už doslova po celé generácie a ktoré doteraz nikto neriešil alebo prípadne nejakými kozmetickými zmenami sa snažil poukazovať na to, že ich rieši, ale obsah daného problému pretrval, a práve naopak za roky, rok za rokom sa iba znásoboval.
Hovorím o probléme ľudí, ktorí majú nejaký pozemok, na ktorom si povedzme nejaký asociál, nejaký zlodej, nejaký výpalník, nejaký ja neviem mafián alebo taký, ktorý kradne pozemky ako Kiska, postavil nejakú čiernu stavbu a táto čierna stavba mu v podstate neumožňuje tento pozemok využívať tak, ako by ho využívať chcel. Ústava Slovenskej republiky síce hovorí jasne o tom, že každý má právo svoj majetok chrániť, využívať a jednoducho čerpať z neho tie plody, ktoré mu z toho vyplývajú, a taktiež hovorí jasne o tom, že majetok, ktorý je získaný alebo nadobudnutý v rozpore s platnou legislatívou ochranu nepožíva. To znamená, že žiadna čierna stavba, ktorá je postavená v rozpore so stavebným zákonom a na pozemku, ktorú daný človek nevlastní, nemôže požívať ochranu a nesmie podliehať nejakému, nejakej snahe vlády, štátu alebo samosprávy o to, aby tam existencia tejto čiernej stavby v rozpore s voľou majiteľa parcely naďalej pretrvávala.
My teda navrhujeme, keďže ľudia majú najčastejší ten problém, že sa nedokážu domôcť spravodlivosti, aby získali v rámci zákona o Policajnom zbore predovšetkým nové kompetencie, ktoré im umožnia, naozaj umožnia tieto čierne stavby zbúrať, zbaviť sa tejto záťaže na svojich pozemkoch a opäť tieto parcely využívať tak, ako by chceli. Ja osobne som riešil obrovské množstvo rôznych prípadov, kedy ľudia naozaj mali tú smolu, že žili v blízkosti komunity ľudí, ktorí sa rozhodli nerešpektovať tieto zákony a rozhodli sa žiť si po svojom a povedali si, že keď vidím niekde zelenú lúku, no tak si tam postavím svoju nejaký, nejakú primitívnu verziu domčeka a budem tam skrátka nažívať. A nestarám sa o to, kto ten pozemok vlastní, nestarám sa o to, ako dlho musel v živote pracovať na to, aby tento pozemok nadobudol, kúpil si ho alebo ho zdedil, jednoducho idem si robiť to, čo mi práve srdce ráči.
A keďže viem, že títo ľudia sa obracali na všetky možné štátne orgány a úrady, na políciu, ktorá im nevedela pomôcť - mestskú, štátnu, obracali sa stavebné úrady v mestách, v okresoch, obracali sa na vyššie územné celky, obracali sa na hygienu, obracali sa na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, jednoducho na Úrad verejného zdravotníctva, na Inšpekciu životného prostredia, proste kamkoľvek sa obracali. Roky a roky sa problém vždy len naťahoval a nebolo toho, ktorý by vydal zásadné rozhodnutie oprávňujúce toho občana, toho majiteľa pozemku, aby konečne mohol čiernu stavbu zbúrať a aby konečne mohol svoj pozemok začať užívať.
Tento zákon nemá nejaký, ja neviem, ako by som to nazval, nejaký charakter toho, že by chcel niekoho diskriminovať. Práve naopak. Tento zákon dbá na to, aby vlastnícke práva každého jedného obyvateľa Slovenskej republiky bez ohľadu na to, akú má farbu, vierovyznania alebo čokoľvek iné, boli chránené rovnako. Nesnažíme sa o to, aby bol ktokoľvek znevýhodňovaný alebo zvýhodňovaný. Iba o to, aby zákony platili rovným metrom pre každého rovnako, aby mal každý právo užívať svoj majetok, čo vlastní.
A preto keďže existujú tieto problémy a súčasná právna úprava neumožňuje ľuďom zasiahnuť tak, ako by potrebovali, navrhujeme to, aby polícia mala v prípade, že vlastník pozemku ohlási stavebnému úradu a taktiež aj polícii 15 dní vopred zámer zbúrať čiernu stavbu, ktorá sa na jeho pozemku nachádza, aby teda polícia musela poskytnúť súčinnosť takémuto majiteľovi a ochranu jeho osoby, života a zdravia pri takejto aktivite.
Pretože veľmi dobre vieme, že ak máte pozemok niekde v osade a rozhodnete sa tam zbúrať čiernu stavbu, ktorú si tam niekto postavil, tak tí osadníci to asi neprijmú s nejakou radosťou a nebudú sa na vás pozerať, ako im chcete zbúrať ten konkrétny domček a z tohto dôvodu je potrebné, aby polícia vedela zakročiť a ochrániť váš život a zdravie, aby ste takúto činnosť mohli vykonať. Skutočne nejde o nič, o nič protiprávne. Práve naopak. Ide o niečo, čo môže konečne zaviesť vládu práva. Ja som sa naozaj stretol s obrovským množstvom ľudí, ktorí takto trpia celý svoj život. Videl som ľudí, ktorí prišli o obrovskú časť svojho majetku. Mnohí poslanci vlády si to možno nevedia predstaviť, mnohí a možno ani opozície, keď žijú niekde v Bratislave alebo niekde uprostred veľkomesta, alebo niekde na vŕšku, kde sú ďaleko od ostatných ľudí a ich bežných problémov. Ale ľudia na východe a na strede Slovenska si tieto veci vedia predstaviť úplne živo. Je to obrovský pocit nespravodlivosti, je to obrovský pocit zúfalstva, ktorý máte, keď chcete iba užívať vlastnú parcelu a štát vám nie je schopný vytvoriť také podmienky, aby ste to mohli robiť. Ale vy aj napriek tomu každý rok musíte platiť daň z nehnuteľnosti, vy reálne musíte platiť za pozemok, ktorý nemôžete využívať, pretože vám ho niekto okupuje. A štát neurobí nič preto aj napriek tomu, že žiadate, že sa obraciate na úrad za úradom, aby ste tento pozemok teda reálne využívať mohli. To je tragický stav. To je stav úplne v rozpore so všetkými zásadami právneho štátu, to je stav, ktorý je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, a preto ho je potrebné legislatívne riešiť.
Ale, priatelia, kolegyne, kolegovia, nie tak, ako ho chcete riešiť vy v OĽANO alebo to, čo ste napísali do programového vyhlásenia vlády. Vy predsa nemôžete prísť a riešiť tento problém tak, že zoberiete prostriedky štátneho rozpočtu, teda aj peniaze toho konkrétneho človeka, ktorý vlastní ten pozemok, tvrdo pracuje, platí dane aj za tú nehnuteľnosť a vy tieto peniaze zoberiete, dáte ich obci na nejaký projekt, na nejaký mechanizmus, aby vykúpila ten konkrétny pozemok za nejakú smiešnu cenu a v podstate tak zlegalizovala existenciu čiernej stavby na tejto parcele. Vy dobre viete, že množstvo ľudí, ktorí majú tieto pozemky, sú už tak zúfalí, že zrejme by boli aj ochotní pristúpiť na túto dohodu, pretože kto iný si ten pozemok kúpi ak nie štát. Ale toto nemá nič spoločné s právom a nemá to nič spoločné so spravodlivosťou. Veď vy predsa nemôžete použiť peniaze tvrdo pracujúcich ľudí, ktorí sa snažia, ktorí žijú slušne, na to, aby ste legalizovali tresnú činnosť niekoho, kto na pravidlá, zákony zvysoka kašle. Veď toto nie je spravodlivé, štát predsa nemôže prísť a legalizovať trestnú činnosť, lebo toto je to, čo vy ste predviedli.
Ministerstvo vnútra verejne vydalo výzvu k takejto aktivite, aby obce skupovali za peniaze slušných poctivých pracujúcich ľudí takéto pozemky a následne legalizovali čierne stavby. A ešte sa chválite aj tým, že potom idete k týmto stavbám doťahovať kanalizácie a vodovody. To znamená, že nielenže posvätíte štátnou rukou, dáte priamo pečiatku na to, že niekto ukradol pozemok, postavil si nelegálnu stavbu, spáchal trestný čin, ale ešte mu za to donesiete k jeho nelegálnej čiernej stavbe kanalizáciu a vodovod.
Ľuďom, ktorí celý život tvrdo pracujú, ktorí si budujú domy v súlade so všetkou platnou legislatívou, vybavujú všetky povolenia - plynárov, elektrikárov, životné prostredie a neviem stavebný úrad a zažijú si všetky tie peripetie, s ktorými, ktoré s týmto súvisia. Všetky tie obrovské finančné náklady, ktoré toto jednoducho poníma, musí byť naozaj týmto ľuďom, musí, musia sa tlačiť slzy do očí, keď vedia, že oni sa musia takto snažiť, že oni musia prichádzať o obrovské množstvo času, energie, vložiť do toho obrovské množstvo jednoducho svojej vôle a zaplatiť za to veľké množstvo peňazí. A niekto si proste príde na cudzí pozemok, postaví si tam čiernu stavbu a o pár rokov príde štát a vláda, ktorá celý čas tolerovala túto jeho nelegálnu aktivitu. Zlegalizuje mu to za peniaze toho človeka, ktorý vlastní ten pozemok, a ešte mu tam dotiahne aj kanalizáciu a vodovod, lebo povie, že ľudia predsa nemôžu žiť v takýchto zlých podmienkach.
Ale keby štát fungoval preventívne, snažil sa dodržiavať zákony, tak by tým aj minimalizoval aktivity takýchto ľudí, ktorí by chceli okupovať cudzie pozemky, lebo by vedeli, že to robiť nemôžu. V súčasnom stave, kedy štát, vláda a všetky orgány tolerujú bezprávie a tolerujú to, že iní ľudia okupujú pozemky iných ľudí, to predsa robiť môžu, lebo vidia, že sa im nič nestane. A toto je presne ten problém. Ak dlhodobo niečo zanedbávame neriešime a nestaráme sa o to, že tu zákony niekto aktívne každým dňom porušuje, tak jasné, že vznikne stav bezprávia a že si určité skupiny obyvateľstva začnú robiť, čo chcú.
Čiže, drahé kolegyne, kolegovia, týmto návrhom zákona, tým, že by občan mal právo na základe oznamovacej povinnosti zbúrať nelegálnu stavbu a mal by k tomu poskytnutú súčinnosť polície, ktorá by bola povinná mu ju poskytnúť a chrániť jeho život pri tejto aktivite, by sme vyriešili problémy tisícov ľudí na Slovensku a pomohli by sme k tomu, aby opäť začal zákon platiť pre každého rovnako aspoň v tomto, v tejto problematike. Zároveň, aby ústavné práva obyvateľov Slovenskej republiky neboli len na papieri, ale boli aj niečím reálnym. Boli niečím, čo ľudia môžu cítiť a na čo sa môžu spoľahnúť, o čo sa môžu jednoducho oprieť. Mimoriadne dôležité, mimoriadne zásadné a je to presný opak toho absolútne nelogického a absolútne zločinnosť posväcujúceho spôsobu riešenia, ktorý navrhujete vy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.11.2020 18:36 - 18:37 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, poslanecký klub Ľudovej strany Naše Slovensko tu do pléna predkladá návrh zákona, ktorý by zásadným spôsobom pomohol vyriešiť problém s nelegálnymi čiernymi stavbami a taktiež s tým, že množstvo ľudí, ktorí vlastnia pozemky a majú tú smolu, že im ich okupujú rôzne, nazvime to, neprispôsobivé skupiny obyvateľstva alebo možno nejaký zbohatlíci, alebo nejaký zlodeji a nemôžu sa k týmto pozemkom dostať a využívať ich tak, ako im ústava garantuje, tak aby títo ľudia opäť mohli nadobudnúť vlastnícke práva k tomuto pozemku v plnej hodnote. Toľko asi na úvod. Viac poviem v rozprave, aby ste na mňa prípadne mohli reagovať, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:23 - 18:25 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dovoľte mi zareagovať na tú ekonomickú stránku veci, pretože ak by niekto mohol namietať, že nemáme peniaze na to, aby sme podporili mladé mamičky v nejakom záujme mať deti, aby sme mohli ženám, ktoré sa dnes potýkajú s existenčnými problémami, pretože otehotneli a nevedia sa o to dieťa postarať, pretože štát jednoducho neposkytuje týmto matkám dostatočnú pomoc a že na toto teda štát peniaze nemá, tak treba podotknúť jednu veľmi zásadnú vec.
Európska únia len teraz nedávno schválila nový fond pre azyl a migráciu. Desať miliárd eur, ktoré vyčlenila na to, aby vytvorila legálne cesty, koridory pre imigrantov z Ázie aj Afriky, aby prišli do Európy. Odôvodňovali to aj tým, že tu máme krízu demografického charakteru, že sa rodí čoraz menej a menej detí v Európe a že tá populácia starne a potrebujeme ju nejak zásobiť novou krvou, keď to mám povedať takto pejoratívne.
No a z tohto hľadiska je potrebné si pozrieť nielen ten plán obnovy, ktorý vláda by mala pripraviť a poskytnúť nám, ale všetky tieto prostriedky, ktoré dnes máme z tých natlačených peňazí, získať a zamyslieť sa nad tým, či nie je čas práve tento objem peňazí použiť na to, aby sme riešili túto demografickú krízu. Oni sa nestratia vtedy, keď ich dáte mladým mamičkám k tomu, aby mali deti. Stratia sa vtedy, keď nakupujete nezmyselné testy po desiatkach miliónov a nič z toho nemáme. Keď ich dáte mladým mamičkám na to, aby mohli mať 90 % z vymeriavacieho základu pri materskej a materskú na celé tri roky, tak to pomôže celému Slovensku, pomôže to Národnej rade a ľudia vás budú nosiť na rukách. Je to úplne jednoduché. A keď vidíme, že ste dokázali vyhodiť viac ako 200 mil. už teraz prakticky, keď kúpite tie ďalšie testy, za plošné testovanie, tak sa treba zamyslieť nad tým, že z akého dôvodu niekto môže prísť a povedať, že nemáme peniaze na to, aby sme pomohli mladým matkám, aby sa nemuseli báť na Slovensku mať deti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:12 - 18:14 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom za reakcie. Znovu chcem pripomenúť a zhrnúť, o čom je v podstate tento náš návrh zákona, ktorý zásadným spôsobom mení celú sociálnu politiku štátu vo vzťahu k mladým mamičkám predovšetkým, ale taktiež úplne všetkým matkám, pretože my si musíme uvedomiť, že štát musí začať motivovať predovšetkým mladé ženy k tomu, aby mali na Slovensku deti.
Ak to nebudeme robiť a bude sa naozaj Slovensko potácať takým spôsobom a takým smerom, ako sa potáca dnes a neuveriteľnou rýchlosťou starnúť a taktiež s prihliadnutím na fakt, že najviac detí sa rodí do komunít, kde nemajú zabezpečené ani len základné hygienické možnosti, tak Slovensko povedieme ku katastrofe. Parlament je presne to miesto, kde môžme s touto krízou začať niečo robiť, kde sa môžme postaviť k tomu, aby Slovensko prestalo vymierať.
To znamená 90-percentný vymeriavací základ z toho, čo tá žena pred tým zarábala na celé tri roky a nielen na šesť mesiacov. A rovnako materská aj pre študentky stredných škôl, prípadne vysokých škôl alebo akúkoľvek ženu, ktorá dosiahla aspoň ten výučný list. To znamená ten najnižší stupeň stredoškolského vzdelania. To by naozaj motivovalo všetkých ľudí, všetky ženy, ktoré sa aspoň trochu snažili v tom živote a ktoré toto vzdelanie dokladuje, že z drvivej väčšiny nejakej pravdepodobnosti žijú slušným životom k tomu, aby mali deti. A ženy, ktoré pred tým nemali odrobených tých 270 dní by mali po celé tri roky 90 % z minimálnej mzdy, čo je omnoho viac ako súčasný rodičovský príspevok a mali by sme tak zabezpečené to, že táto materská by neustále rástla a ženy by sa tak na Slovensku nemuseli mať, nemuseli báť mať deti a zároveň tie, ktoré by otehotneli, by nemuseli chodiť na potraty z nejakých sociálnych dôvodov, z dôvodov finančných ťažkostí, ale mohli by si tieto deti ponechať a zachránili by sme tak aj slovenský dôchodkový systém do budúcnosti.
Skryt prepis