Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:48 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.9.2021 15:44 - 15:46 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja teda skúsim polemizovať s tým, o čom ste tvrdili, že v podstate sa o tom polemizovať nedá, pretože je to úplne nespochybniteľné, a to je to, že ste naviazali teda ich výkon na ten príjem, ktorý do toho Inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve vlastne dostanú.
Zoberme si takú hypotetickú situáciu, že teraz teoreticky by im to nevychádzalo z nejakého dôvodu, že skrátka nenašli nič také, kde by sa dalo ušetriť, ale zároveň je nejaké, nejaký, nejaká snaha seba zachovať, tú inštitúciu, to znamená fungovať, udržať si tie svoje pracovné miesta a tým pádom, keď už sa bude blížiť ten termín, aby za ten rok v podstate ušetrili nejaké tie peniaze a splnili tú kvótu, tak oni budú doslova nútení niečo škrtať aj napriek tomu, že to teoreticky nemusí byť nutné alebo to nemusí byť z odborného hľadiska vyhodnotené ako niečo, čo by nebolo v podstate účelné a nemalo by to byť v podstate za takúto cenu kúpené, ale oni to budú musieť škrtať, lebo sa budú predsa chcieť zachovať.
To znamená, oni vždy urobia ten výkon podľa tohto a teraz je otázne, či ten výkon vždy pôjde na úkor tej odbornosti, alebo ten výkon bude skutočný, to znamená, že naozaj ušetria tieto peniaze, lebo to je tiež jedna z tých vecí, ktorá sa môže udiať, a taktiež stále ostávajú tie podozrenia, aj o ktorých hovoril teraz kolega Miro Sujo, Miro Suja, že tieto farmafirmy budú extrémnym spôsobom motivované tento - v úvodzovkách - nezávislý inštitút skorumpovať, ako to len pôjde, aby vyhodnotili práve tú ich liečbu, ten ich prístroj, tú ich technológiu ako tú správnu, a tú konkurenčnú ako tú nesprávnu.
A že sa toto deje, o tom si nerobme žiadne ilúzie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.9.2021 14:53 - 14:55 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, počúval som toto vaše vystúpenie k zákone o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve a nemôžem sa stotožniť s vašimi názormi alebo s vaším uhlom pohľadu a taktiež nemôžem ani podporiť tento návrh zákona, pretože som presvedčený, že na realizáciu opatrení, ktoré by mali vyplývať z existencie takéhoto inštitútu, musia z princípu veci stačiť kapacity ministerstva zdravotníctva.
Tie kapacity, ktoré sú tam v súčasnom stave, pretože bujnieť neustále štátnu správu, to znamená, vytvárať nové a nové inštitúcie, vytvárať nové a nové veľmi dobre platené pracovné miesta, aby sa vytvárali rôzne analýzy, správy a posudzovali sa obstarávania v rámci štátnej správy, je z môjho pohľadu cesta niekam do pekla, pretože už ste tu vytvorili nové ministerstvo, vytvorili ste nové úrady, nové komisie, a teraz vytvárate ďalší inštitút a Slovenská republika s tým obrovským deficitom, ktorý každý rok musíme sledovať ako opoziční poslanci, a, bohužiaľ, v tejto chvíli s tým nevieme veľmi veľa urobiť, keď si tu kľudne pozmeňujúcim návrhom prihodíte 800 mil. len tak dlh, lebo sa to proste takto Igorovi Matovičovi prisnilo, to skrátka nie je správna cesta.
A taktiež sa nemôžem stotožniť ani s tým vaším pohľadom, že je tu určitý balík peňazí a táto inštitúcia bude posudzovať, samozrejme, tie jej stanoviská nebudú záväzného charakteru, či je lepšie povedzme dať 2 mil. na liečbu jedného človeka, alebo tie 2 mil. rozdeliť na liečbu tisíc ľudí. A ja skrátka nemôžem zastať pri takomto názore a prejsť ho mlčaním, pretože podľa mňa by ten balík nemal byť obmedzený, a pomôcť by sa malo jednému aj druhému, a keď ma chcete napadnúť s tým, že tých peňazí nie je nekonečno, tak ja pri tejto vláde práve mám pocit, že ich je nekonečno - lotéria, testy od rána do večera, zábavky, luxusné príjmy Matovičových kamarátov z trnavskej... firmičiek, veď my máme nekonečné zdroje v tomto štáte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2021 10:30 - 10:32 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja sa musím jednoznačne zastať môjho kolegu Mira Suju, pretože on správne poukázal na tú dvojtvárnosť SaS, pretože na jednej strane tu hovoríte o tom, a to ostáva čisto v deklaratívnej forme, ako chcete sanovať vidiek, lesníctvo, pomôcť produkcii domácich poľnohospodárskych produktov, aby sme nevyvážali naše produkty do zahraničia a dávali prácu cudzincom, ale na druhej strane sami sme videli, ako napríklad pán poslanec Kazda argumentoval, že vlastne ten úbytok oviec, úbytok dobytka nie je nič strašné, lebo veď on ubýva aj niekde inde, čiže ako keby zľahčoval ten problém.
Vidíme, že pani vaša predsedníčka poslaneckého klubu tu behá s tými ekoteroristickými nálepkami, že osloboďme národné parky, a ja sa pýtam, či vy reálne počúvate tých ľudí, ktorí sú na vidieku, tých starostov, ktorých sa tieto zmeny dotýkajú, tých občanov, ktorí tam masovo chodia a vyháňajú tých Budajových fanatikov z týchto obcí, či počúvate, čo im reálne hrozí tým, že územia, ktoré oni obhospodarujú už po celé generácie, náhle nejaký klaun z ministerstva životného prostredia na základe svojich ideologických presvedčení kvôli nejakému vtáčikovi alebo nejakému chrobáčikovi označí za územia európskeho významu a povie, máte tam zákaz ťažkých mechanizmov a teraz koste hektáre ručne. Starajte sa o svoj dobytok. Tí ľudia tam chovajú zvieratá, tí ľudia tam pracujú, pestujú, proste obhospodarujú tieto územia a zrazu chce prísť niekto, kto povie, no nebudete to robiť. A povie im, žite z turizmu. A tu z Bratislavy z Národnej rady sa ľahko argumentuje tým, že žite z turizmu, vyberajte vstupné do lesov a podobne, ale tí ľudia na tom vidieku majú úplne iný názor a mňa desí, že vaša kolegyňa tu proste ide ako píla v rozpore so záujmami tisícov, doslova státisícov ľudí na vidieku a vy nemáte problém povedať, že vám vlastne ide o dobrú vec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2021 10:20 - 10:22 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Karahuta, ja musím skutočne uznať to, čo povedal aj môj kolega Miro Suja, že vy ste takou tou pozitívnou anomáliou medzi poslancami vládnej koalície, že aj sa vás dá počúvať, aj to, čo hovoríte, má hlavu a pätu a podporujete to dôležitými argumentami a štatistikami, ktoré len málokto dokáže racionálne spochybniť.
Hovorili ste o tej snahe alebo o tej kritike, že hovädzí dobytok produkuje nejaký metán a to vyťažuje atmosféru a spôsobuje globálne otepľovanie a koniec sveta a ďalšie veci, ale sú tu názory vedcov, ktorí hovoria napríklad to, že zle udržiavaný plynovod cez ukrajinské územie produkuje niekoľkonásobne väčšie množstvá týchto škodlivých plynov a jediné, čo by bolo potrebné, je investovať nejaké prostriedky do jeho opravy a získali by sme tým ďaleko viac šetrnejší prístup k životnému prostrediu, ako tieto nezmyselné návrhy Európskej komisie a Európskeho parlamentu, že budú nejakými špeciálnymi prímesami do potravy obmedzovať produkciu metánu hovädzieho dobytka. No absolútne mi to pripomína minulé časy, ktoré, o ktorých som len čítal, že súdruhovia chceli rozkázať dažďu a chceli rozkázať vetru a dnes oni budú rozkazovať tráviacemu systému hovädzieho dobytka, lebo vraj spôsobuje globálne otepľovanie.
A presne je ten ďalší fakt, na ktorý ste poukázali, je potrebné zdôrazňovať vždy pri debatách s týmito ekoteroristami, akú má logiku kričať na Slovákov, kúpte si elektromobil, nejazdite dieselovým autom, a za ten istý čas sa pozerať na to, ako tu lode z Argentíny, z Brazílie a kamióny zo Španielska a podobne dovážajú z nekonečných diaľav potraviny, ktoré si tu vieme sami vypestovať. Presne ste to zdôvodnili a presne ste to povedali. To znamená, lokálna produkcia potravín je ten najlepší prístup k ochrane životného prostredia a toto by mali tí ekoteroristi presadzovať, nie tie nezmysly, za ktoré tu bojujú a protestujú pred Národnou radou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 22:35 - 22:37 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
(Reakcie z pléna.) Pán poslanec Kazda, máte 60 kíl aj s topánkami a poviete mne, že ja som malý zbabelý chlapec? To je naozaj veľmi príjemné prirovnanie, ale nie je to úplne tak, ako si myslíte. Ja nie som ten, ktorý sa musí chodiť skrývať do tunelu, lebo vie, že ľudia na Slovensku ho nenávidia za to, že tu vedie svoje fantazmagórie o tom, že by si mali platiť za svoje liečby v prípade, že sú neočkovaní. Ale to, že ste tu majstrovali s nejakou matematikou a nič konkrétne ste nepovedali, to už je taký zvyk, hej? Vy iného označíte za nevedomého, ale pritom vaša nevedomosť tu bola dokázaná už niekoľkokrát.
Pani poslankyňa Cigániková, tiež niekedy strieľate čísla len tak odboku. Kde ste prišli na to, že v prípade zaočkovaného je možno len desaťpercentná šanca, že nakazí iných? Keby to tak bolo, tak predsa by sa v Británii nešíril ten vírus rekordným tempom, keď vieme, že drvivá väčšina ľudí tam je zaočkovaných. Tak asi to nie je 10 %, no. Povedzme si to na rovinu, hej? Môže to byť niekoľkonásobne viac, môže to byť dokonca aj viac, ako v prípade neočkovaného, lebo tie výskumy potrebujeme ešte overovať a potrebujeme čas. Vy veľmi rýchlo predbiehate realitu a častokrát vám slová predbehnú vaše myslenie, a to je problém.
A to isté ste hovorili s tou matematikou, ale nepovedali ste nič konkrétne. Nejaká trojčlenka a to je všetko. Ja som čakal, že mi to vysvetlíte, lebo (reakcia z pléna), ja som tu povedal jasne, že keď je nejaká množina ľudí v nemocnici, povedzme tisíc ľudí a z toho šesťsto z nich je plne zaočkovaných a z toho tristo z nich nie je zaočkovaných, tak to korešponduje s rozložením zaočkovanosti populácie ako takej. Čo na tom nechápete? Mňa to fascinuje. Môžeme sa potom baviť o úmrtnosti, o ťažkých stavoch, o tom všetkom sa môžeme baviť, ale to, že by vakcína predchádzala tomu, že ľudia budú končiť v nemocnici hospitalizovaní, nie je pravda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.7.2021 22:15 - 22:25 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, milý pán minister, znovu prízvukujem, že pre mňa doktor Mengele a po tom, čo ste dnes predviedli na tlačovej konferencii, tak veľmi slabá verzia doktora Mengeleho.
Vy si uvedomujete, že je sobota štvrť na jedenásť v noci a my tu rokujeme v druhom čítaní o zákone, ktorý sa stal najsmutnejším príbehom doterajšieho volebného obdobia? Stal sa príbehom absolútneho pošliapania ľudských práv šesťdesiatich percent, teda väčšiny obyvateľov Slovenskej republiky. Stal sa príbehom absolútne v tomto volebnom období bezprecedentnej zrady jednej politickej strany a jedného poslaneckého klubu voči obyvateľom Slovenskej republiky, a to je hnutie SME RODINA. Hnutie SME RODINA totiž na svoju facebookovú stránku napísalo toto, zverejnilo to ako infografiku: „Očkovanie podporujeme, no zákon znevýhodňujúci neočkovaných ľudí pri vstupoch do prevádzok a na verejné podujatia v dnešnom hlasovaní určite nepodporíme“.
Vážené dámy, vážení páni, hnutie SME RODINA týmto krokom najpodlejším spôsobom zradilo svojich voličov a za pár hodín dokázalo z vlastného sľubu, ktorý dalo verejne cez svoj oficiálny komunikačný kanál, urobiť absolútny, absolútnu handru, absolútny opak. Zradilo všetkých obyvateľov Slovenskej republiky a takmer všetci ich prítomní poslanci, s výnimkou zopár, ktorým to ide ku cti, hlasovali za tento fašistický návrh zákona. Za návrh zákona, o ktorom tu bolo jasne povedané, konkrétnymi zdrojmi citované, ktorý je protiústavný, ktorý ide do rozporu so základnými ľudskými právami a ktorý obyvateľov Slovenskej republiky núti do povinného očkovania. Núti ich dokonca do niečoho horšieho, ako je povinné očkovanie, pretože povinné očkovanie, ako to tu mnohí poslanci povedali, na Slovensku funguje tak, že ak svoje dieťa zaočkovať povinnými vakcínami nedáte, príde vám po čase pokuta z Úradu verejného zdravotníctva do výšky možno nejakých 300 eur, to uhradíte a dajú vám svätý pokoj.
Ak toto, čo vy nazývate dobrovoľné očkovanie, neakceptujete, tak sa musíte testovať a podľa slov ministra Krajniaka, sa na to pripravte, už nie každých sedem dní, každých 48 hodín, každé dva dni si musíte nechať vyšpárať nos, lebo toto majú v pláne a ich argument je, že tu je delta vírus a všetci umrieme a ten sa šíri osemkrát rýchlejšie. Každé dva dni si budete špárať nos, ale očkovaný človek, ktorý ho môže prenášať, ktorý sa neotestoval, vás môže o pár hodín nakaziť bez problémov, lebo ten sa testovať nemusí.
Hľadáte logiku v takomto návrhu zákona? Samozrejme, že ju nehľadajte, lebo tu o vírus nejde. Len imbecil by mohol po tomto povedať, že toto je prevencia proti vírusu. Keď vy sa otestujete a človek, ktorý môže byť bez problémov infekčný, vás môže nakaziť o hodinu, lebo on sa neotestoval. Na čo sa tu hráte?! Z koho chcete robiť hlupáka?! Z obyvateľov Slovenskej republiky? Ako sa dá toto obhájiť? Ako sa to dá vysvetliť? Veď ten zaočkovaný môže toho otestovaného o hodinu bez problémov nakaziť.
Toto vôbec nie je o predchádzaní vírusu. Toto je o totalite, lebo iný návrh, iný zmysel tu nenájdeme. Z pozície hnutia SME RODINA možno išlo o to, vybartrovať v obchode tie nájomné byty, možno je tu nejaký biznis, možno nejaký kšeft, to len oni vedia, o čom rokovali na tom jednaní s Hegerom. Oni vedia, na čom sa dohodli. A z pozície OĽANO? Každých 48 hodín testy? No si predstavte, koľko miliárd eur sa zase vyhodí von oknom. Si predstavte, koľko miliárd eur zase pôjde na nezmyselné testovanie, ktoré k ničom nevedie, lebo ten otestovaný nepresným testom sa zajtra stretne s tým očkovaným, ktorý to môže prenášať. No logika á la Slovenská republika pod vedením Hegero-Matovičovej tyranskej vlády. Neuveriteľné! Na čo je to dobré? Maximálne tak na biznis a na pošliapavanie práv obyvateľov Slovenskej republiky. Iba na to. Iba na to, na nič iné ten zákon dobrý nie je. Na nič iné.
Môžeme sa teraz spoliehať na to, že nám dali sľub, že keď to teraz prejde v druhom, v treťom čítaní, tak tie možnosti toho zákona, tie totalitné zvrátené možnosti, ktoré zavádzajú apartheidový režim na Slovensku, ktoré môže bez (povedané so smiechom) problémov vyhlásiť nie vláda, ale jeden úradník, nikým nevolený úradník Mikas, vraj budú zakomponované do súčasného právneho stavu a do života v Slovenskej republike až v prípade, že ten váš COVID semafor slávny, ktorý si určujete, ako chcete, kedy chcete, dosiahne čierne farby.
A čo chcete od nás?! Veriť sľubu od hnutia SME RODINA, že celé leto nás nechajú na pokoji po tom, čo dneska predviedli? Po tom, čo dneska predviedli, im nemôže veriť nikto ani slovo. A nie preto, že by ja som mal nejaké predsudky, lebo ja som sa s tými poslancami normálne vzadu rozprával. Bol som rád, ja som im osobne ďakoval, že sa takto rozhodli. Ale potom všetkým napľuli do tváre! Všetkým tým ľuďom vonku, ktorí tu stáli, ktorí tu stanovali, ktorí tu bojovali za svoju slobodu, ktorí taktiež vidia, že toto je absolútne nelogická hlúposť, dali nádej. Dali im nádej, že možno tú slobodu vybojujú. Povedali to jasne, ja som to tu čítal, potom im pľuvli do tváre. Ukázali im prostredník. A Kollár si zobral svoj zadok a odletel niekde na dovolenku. Lebo sa im ešte aj hanbil a bál sa im postaviť pred kameru alebo sa im pozrieť do očí a povedať, máme vás za úplný odpad. Máme vás za úplný odpad, lebo toto je výsledok.
Logika toho zákona nie je žiadna. Toto nezabráni šíreniu vírusu, toto nezabráni ničomu z toho, čo ste tu rozprávali, toto je o biznise a o totalite. O vírus tu dávno nejde. Dnešná správa ministerstva zdravotníctva z Izraela hovorí jasne, lebo včera to vydali, dnes to prevzali slovenské médiá niektoré, niektoré nie, lebo veď im to nebolo pohodlné, hovorí jasne. Izrael, ktorý má medzi 60 až 70 % zaočkovanosť s dvomi dávkami, má v nemocniciach nejakú tú časť ľudí a z nich je takmer 60 % zaočkovaných oboma dávkami, 38 % je nezaočkovaných a 3 % má iba jednu dávku. To znamená, takmer to koreluje s tým zaočkovaním v populácii ako takej. Nemá to žiaden význam. Ide to takisto, ako keby tí ľudia zaočkovaní neboli. To sú fakty z Izraela, a preto Izraelu neostávalo nič iné, len zaviesť povinné rúška v interiéroch, ktoré boli predtým zrušené, a vy ste to tu mnohí z vás, koaliční poslanci, predstavovali ako víťazné ťaženie vakcín, lebo Izrael zrušil rúška, no už ich majú znovu. Lebo vakcíny fungujú, lebo vyhrali, a zároveň zavádza obmedzenia na počet účastníkov na rôznych podujatiach a pri vstupoch do rôznych prevádzok, lebo veď vakcína je sloboda. Ehm. A povedzte to ľuďom rovno, nielenže keď sa každé dva dni nebudete testovať, tak sa budete každého polroka očkovať.
Nie že vakcína je sloboda, na polroka je sloboda. A potom znova a znova a znova, lebo príde nová mutácia delta, alfa, omega, gama a neviem čo všetko, veď ste s tým trápni. Ste s tým trápni.
Namiesto toho, aby ste tie miliardy, ktoré zase idete vyhodiť do koša, investovali do zdravotníctva a do rozumných projektov a programov na to, aby ste zlepšili zdravotný stav populácie, tak ich zase vyhodíte von oknom. A kým vy pochopíte, že s tou koronou, ktorá nikdy nezmizne a už určite nie pri takýchto priblblých zákonoch, ako som vám povedal, ktoré nemôžu z princípu fungovať, keď sa otestujem a zajtra ma nakazí neočko... zaočkovaný.
Namiesto toho, aby ste povedali ľuďom na rovinu, že sa s tým musíme naučiť žiť. Lebo iná verzia reality neexistuje. Možno vo vašich vysnených hlavičkách áno. Možno v tých vašich plánoch, biznis konceptoch áno, ale v realite to inak nejde. Že sa s tým musíme konečne naučiť žiť. Poznáme, ktoré skupiny sú rizikové. Vieme, čo môže pomôcť, aby mali tí ľudia ľahší priebeh, ale vy na to kašlete. Nezlepšujete ich zdravotný stav. Neinformujete tých ľudí, nepomáhate im, nezabezpečujete im doplnky, nesnažíte sa zlepšiť ich stav, naopak, naopak, úplne naopak. Testuj sa, testuj sa, testuj sa, každých 48 hodín ti vytrieme nos. A keď už bojuješ za svoju slobodu, prídeš pred Národnú radu, snažíš sa niečo vybojovať, tak ťa Kollár oklame ako malého chlapca pri vianočnom stromčeku, lebo to je jediné, na čo sa zmôže.
Je to neskutočne smutné, čo ste predviedli. Je neskutočne smutná táto zrada a logiku tento zákon nemá. Je protiústavný. Nemôžete nútiť ľudí, aby preukazovali informácie o svojom zdravotnom stave komukoľvek pri vstupoch do prevádzky. To nie je o tom, že my by sme si nevážili nejakého SBS-kára, nejakú predavačku alebo nejakého zamestnanca na recepcii, to nie je pravda. Ale sú tu jasne zo zákona definované postupy a spôsoby a definovaní ľudia, ktorí majú právo nahliadať do vašich osobných údajov a informácií, ktoré podliehajú ochrane, a medzi nimi sú aj informácie o vašom zdravotnom stave. Povedal to jasne Úrad pre ochranu osobných údajov. Vám je všetko jedno. Vy nerešpektujete zákony.
A ja vyzývam všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, 1. septembra prísť po tom, čo sa dohodneme na jasnom termíne a mieste, a ukázať tejto vláde, že už nastal koniec. Že s týmto fašizmom musíme skrátka zatočiť tam, kde sa s ním zatočiť dá, a to je v uliciach slovenských miest.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 22:08 - 22:10 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, povedali ste to dobre, ale vidíte to na vlastné oči pri týchto ľuďoch. Absolútne nulová úcta k ústave. Je im úplne jedno, že ten zákon je priamo v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Absolútne nulová úcta k právu a rešpekt k zákonom Slovenskej republiky. Oni sa ani neštítia toho premýšľať nad tým, že my ako slobodní občania predsa nesmieme mať nejakú povinnosť preukazovať sa informáciami o našom zdravotnom stave SBS-károm v obchodoch, predavačkám, ľuďom, ktorí pracujú niekde vo wellnessoch, a to nie preto, že by sme dehonestovali tých ľudí, ktorí tam pracujú, ale predsa je jasne definované zákonom, kto môže človeku siahať a získavať informácie o jeho zdravotnom stave, kde nepochybne patria aj informácie o tomto testovaní.
Keď sme argumentovali touto skutočnosťou, ktorou argumentoval aj Úrad pre ochranu osobných údajov, oni to dobre vedeli, veď úrad dal jasné vyhlásenie, že sa to nemôže žiadať, keď tu nacvičovali to povinné testovanie, tak ich argumenty boli, že v núdzovom stave, bohužiaľ, treba pracovať. Ale teraz nie je núdzový stav. Im to je jedno, aj tak to dajú, aj tak to dajú. A vedia to, že je to v rozpore so zákonom, ale mlčia, lebo im to je jedno.
Pán poslanec, toto je absolútna demontáž právneho štátu. Ich vôbec netrápi, že tu sa úplne rozkladajú základné atribúty právneho štátu. Čo nám prikážu o chvíľku? Rozumiete? Dobre ste im to povedali. Dobre ste to definovali. Jasne ste im to vymedzili, aj tak si pôjdu svoju pesničku. Veď keď niektorí z nich chcú dobrovoľne tieto svoje údaje poskytovať kľudne aj celému svetu, nech ich poskytujú. Len problém spočíva v tom, že nás nútia ich poskytovať, keď ich poskytovať nechceme a tí ľudia nemajú oprávnenie ich od nás žiadať. To je logika. Ale im to je jedno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 11:45 - 11:47 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ja musím doplniť ešte, presne aj zopakovať to, čo povedal teraz kolega Miro Suja, lebo to vyvracia úplne všetko, čo tu doteraz bolo. Izrael má plnú zaočkovanosť, to znamená dvoma dávkami vakcíny, medzi 60 až 70 %, tam niekde to je. 58 percent hospitalizovaných pacientov podľa včerajšej správy ministerstva zdravotníctva Izraela je plne zaočkovaných, 3 % má len jednu vakcínu a 39 % je nezaočkovaných. To v preklade znamená, že rozloženie vakcinácie spoločnosti prakticky korešponduje s tým, čo sa deje v nemocniciach. Inak sa to vysvetliť nedá. Podľa vašej logiky, podľa tých bludov, ktoré tu rozprávajú a som rád, že ste sa na to takto vedecky a úplne racionálne pozreli, pán Svrček, by predsa znamenalo, že keď majú medzi 60 – 70 %, tak majú kolektívnu imunitu, to je prvý fakt, ktorý je už dávno vyvrátený, a už sa ten vírus nešíri, a druhá záležitosť, že by predsa nemocnica bola plná iba tých nezaočkovaných. Ale tí tvoria 38 %, čo prakticky korešponduje, percento hore-dole, prakticky to koreluje s tým, aká je úroveň nezaočkovanosti v populácii. Rozumiete?!
Čiže, tak ako ste povedali, tu sa tlačí ľudí do experimentu, ktorý už dnes nefunguje v mnohých štátoch a Izrael oficiálne vyjadril, že vakcína nie je to konečné riešenie, ktoré môže pomôcť tomuto vírusu, a že treba pozerať aj na iné veci a zaviedol opatrenia v interiéroch. Skrátka ten štát, ktorý išiel príkladom celému svetu podľa vašich názorov, zavádza opatrenia, lebo to vakcíny nezastavili.
A potom je otázka na to, dokedy sa ideme takto hrať? Pán Svrček, dokedy to budeme takto rešpektovať? Dokedy budeme nosiť rúška? Dokedy sa budeme obmedzovať? Dokedy budeme obmedzovať ekonomiku? Čo chceme robiť, keď vieme, že tá vakcína to proste nezastaví? Jediné riešenie je investovať do zdravotníctva a naučiť sa s tým konečne žiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 10:48 - 10:50 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Miro, fantasticky si vytkol týmto vládnym poslancom niečo, čo nechcú pochopiť. Okrem toho, že výrobcovia týchto vakcín za ich kvalitu neručia, za ich bezpečnosť taktiež nie, je potrebné zohľadniť aj ďalší faktor, o ktorom oni nechcú hovoriť a ktorý možno prispel k tomu, že ľudia sa rozhodli netestovať na sebe tieto výrobky. Ja poviem príklad. Spoločnosť Johnson & Johnson v roku 2013 dostala 2,2 miliardy dolárov pokutu od Spojených štátov amerických a viete za čo? Za podplácanie lekárov s cieľom falšovať výsledky klinickej štúdie. Spoločnosť Pfizer je na tom ešte lepšie, lebo v roku 2009 dostala 2,3-miliardovú pokutu, viete za čo? Za podplácanie lekárov a falšovanie klinickej štúdie. Spoločnosť AstraZeneca za nimi zaostáva, lebo tá v roku 2010 dostala len 520-miliónovú pokutu. A za čo? No, za podplácanie lekárov s cieľom falšovať výsledky klinickej štúdie. To si môžete dohľadať kdekoľvek. Keď tieto spoločnosti potom vyrobia v skrátenom období nejakú vakcínu, za ktorú už dopredu ľuďom povedia, my za ňu neručíme, nebudeme za ňu brať zodpovednosť, je presne to, ako si povedal, úplne normálne, legitímne, že takáto vakcinácia musí byť striktne dobrovoľná a že je na každom jednom z ľudí na Slovensku, či si to do seba chcú, alebo nechcú nechať pichnúť. A tí, ktorí to odmietnu, predsa nesmú byť za svoje rozhodnutie diskriminovaní akýmkoľvek spôsobom a nieto ešte týmto apartheidovým zákonom, ktorý tu priamo do pléna Národnej rady navrhli.
Rozumiete? Tie spoločnosti sú extrémne nedôveryhodné. Tie spoločnosti klamali, podvádzali, uplácali a falšovali výsledky klinických štúdií. Ja im neverím ani slovo. A o to, že im neverím, to povzbudzuje ešte aj tú skutočnosť, že za to odmietli ručiť. Rozumiete? Keď výrobca nebude ručiť za brzdy na aute, ktoré mi predáva, ja si ho nekúpim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 9:36 - 9:38 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, vy si z tej argumentácie vždy vyberiete len zopár hrozienok. Môžme tu hovoriť potom o úplne opačných príkladoch, ako sú Seychely s 85-percentnou zaočkovanosťou, ktoré zaviedli lockdown, lebo sa plnia nemocnice. Izrael, ktorý zaviedol povinné rúška v interiéroch a obmedzenia pri rôznych podujatiach, lebo majú problém a sami do sveta vyhlásili, že vakcína nie je riešením tejto situácie. Môžme sa o tom baviť v takejto rovine, pretože vy sa tu vyjadrujete, ako keby vakcína zastavila ten vírus. To nie je pravda, to už je vyvrátený mýtus.
A potom, keď chcete prejsť k inej argumentácii, to znamená to, čo vy tvrdíte, že napríklad pomáha k tomu, aby ľudia mali menší, ľahší priebeh a lepšie to proste zvládali a tak ďalej, tak sa bavte v tejto rovine a potom môžme hovoriť o nejakých číslach a čakať na dlhotrvajúcejšie výsledky, na základe ktorých to budeme môcť vyhodnotiť a porovnať s tým, aká bola miera negatívnych dôsledkov. Lebo vy sa zase vyhýbate ďalšiemu zásadnému faktu a ten fakt je taký, že tí výrobcovia za tie vakcíny neručia. Prečo to nikto z vás nepovie verejne a prečo má výrobca problém ručiť za tú vakcínu, ak minister Mengele povedal, že je bezpečná? Ja tomu nedokážem pochopiť, lebo ja poznám osobne jedného človeka, ktorý po prvej dávke tej AstraZenecy, či čo to je, mal problémy, bolesti v ruke. Ale doktorka mu povedala, to bude dobré, daj si druhú. Teraz už dva týždne tou rukou nevie pohnúť, má ju ochrnutú, dúfa, že to prejde. A ja sa pýtam, koľko by takáto firma, keby brala následky, musela zaplatiť tomu človeku za ochrnutie jeho ruky. Koľko?
Jasné, že to nechcú, pretože keď jedna vakcína stojí 15, 20 alebo koľko eur, tak takéto náklady sa pohybujú možno v desaťtisícoch. A toto je presne ten problém, preto oni nevzali následky na seba a dali ich na štát, ktorý sa ich zase zriekol v mene občanov. Preto ich nedali na svojich vedcov, na svojich majiteľov, lebo je to biznis. A vy o tomto tu nepoviete. A to sú také fakty, ktoré predsa ľuďom môžu ukázať, že to napríklad nechcú prijať, a vy im nemáte čo vstupovať do svedomia. Oni sa majú rozhodnúť sami.
Skryt prepis