Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:12 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 20:47 - 20:48 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec a pán primátor, dotknem sa toho, tej časti vystúpenia, kde ste spomínali najmenej rozvinuté regióny a vlastne znižovanie regionálnych rozdielov. Máte úplne pravdu, že štát v riešení tohto problému dlhodobo zlyháva. Máte pravdu, boli tu roky výjazdové zasadnutia vlády, prijali sa rôzne akčné plány, stratégie, koncepcie, ale tá reálna pomoc do regiónov vôbec neprišla.
To, čo ste uviedol vy, konštatuje v správe aj NKÚ za rok 2020, že vlastne tieto peniaze, ktoré sa používali na znižovanie regionálnych rozdielov, ten efekt reálne nepriniesli a nevytvorili dostatočné pracovné miesta. V tejto, v tejto fáze, viem, že ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sa snaží meniť celkový prístup na riešenie tejto problematiky a hlavným cieľom investícií do regiónov má byť vytváranie pracovných miest a to je ten kľúč a tá cesta, ja verím tomu, že z tých miliárd, ktoré sú vyčlenené v Pláne obnovy a odolnosti, pôjde práve na znižovanie regionálnych rozdielov a vytvárania pracovných miest práve v tých regiónoch, ktoré ste vy aj spomínali, Zemplín, Spiš a tak ďalej, Gemer.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 14:10 - 14:11 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, nikto nemôže zobrať ti jedno prvenstvo a to je to, že si ako prvý a zatiaľ jediný premiér v histórii Slovenska začal vážne bojovať s korupciou, prvý si sa postavil oligarchom, finančným skupinám a mafii, ktorí vyciciavali roky Slovensko, kým predchádzajúci premiéri v uplynulých rokoch bojovali len s opozíciou a naháňali si preferencie. Ty si dostal do vienka ešte boj s pandémiou, záchranu ľudských životov a zdravie ľudí.
Poviem ti pravdu, keď si sa stal premiérom, trošku som sa obával o tvoj život, pretože vždy v každom štáte, kto sa postavil mafii, takému človeku hrozila guľka. V podstate aj novinár Ján Kuciak a Martina, vieme, ako dopadli. Mafia v tvojom prípade si zvolila inú cestu, a to cestu diskreditácie a pošpiniť tvoje meno. Nikto však už nezoberie to, o čo si sa pričinil, a to je fakt, že Slovensko nastúpilo vďaka tebe cestu spravodlivosti a práva.
Ďakujem ti. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 18:41 - 18:42 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za reakcie, páni poslanci.
Pán Kotleba, tak ako vy, aj ja, aj ďalší poslanci chodíme medzi ľudí a vieme, že tá nálada a atmosféra je veľmi zlá. My si to plne uvedomujeme. Ale vy sám dobre viete, že sú len dve možnosti, ako bojovať s pandémiou. Buď uvoľníme úplne opatrenia a táto vláda aj my koaliční poslanci budeme chrumkaví, ružoví, ľudia nás budú milovať, alebo druhá cesta, že keď to necháme takto otvorené, tak budú pribúdať, plné nemocnice budú. Krematóriá, však sme tu mali tento stav, krematóriá nestíhali spaľovať mŕtvoly. Pred nemocnice chodili chladiarenské boxy, kamióny, pretože v nemocniciach nemali kde uskladňovať nebohých ľudí. To bola realita. Denne nám zomieralo 600 ľudí. Už máme takmer 10-tisíc mŕtvych. Toto nie je fikcia. My môžme ísť touto cestou, o ktorej vy hovoríte, všetko uvoľníme, ale potom ako budeme vyzerať na Slovensku? Bude tu apokalypsa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2021 18:27 - 18:33 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán premiér, pani poslankyne, páni poslanci, na úvod mi dovoľte povedať, že je mi nesmierne ľúto, že keď prejednávame takýto, takýto dôležitý návrh, keď sa pozriete do pléna, nie je tu ani jeden poslanec HLAS-u a SMER-u. A pritom práve táto partia môže výrazným spôsobom za to, ako v dnešnej situácii zvládame alebo nezvládame boj s pandémiou.
Na úvod chcem povedať, že v tomto parlamente nie je ani jeden jediný poslanec, ktorý by bol nadšený, že ideme schvaľovať predĺženie núdzového stavu. V tom sa, myslím, všetci zhodneme. Rozdiel je len v tom, že časť z nás si plne uvedomuje, že predĺženie núdzového stavu je ešte v tejto chvíli nevyhnutné a chceme chrániť životy a zdravie ľudí.
Je potrebné zdôrazniť, že Slovensko vo vyhlásení núdzového stavu nie je ojedinelé. Núdzový stav vyhlásilo viacero členských štátov Európskej únie, napríklad Bulharsko, Česká republika, Fínsko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko a ďalšie krajiny.
Núdzový stav by v tejto chvíli nebol možno potrebný, ak by predchádzajúce vlády Roberta Fica počúvali naliehavé prosby Slovenskej lekárskej komory, ale aj ďalších zdravotníckych organizácií, ktoré už viac ako desať rokov upozorňujú, že je nedostatok lekárov a zdravotných sestier. V našom zdravotníctve, v nemocniciach, ambulanciách a v ďalších zariadeniach chýba okolo 2 700 lekárov a vyše 3 000 sestier. Nič ste s tým, páni zo SMER-u, roky nerobili. Aj kvôli vášmu nezáujmu, ľahostajnosti sú dnes lekári vyťažení a pracujú na hraniciach svojich možností. A práve aj kvôli tomu je núdzový stav potrebný, pretože ste roky trestuhodným spôsobom ignorovali a neriešili alarmujúcu personálnu krízu v zdravotníctve. Núdzový stav je tu aj preto, aby vláda, ministerstvo zdravotníctva mohli rýchlo a operatívne manažovať personálne obsadenie v jednotlivých zdravotníckych zariadeniach, ak nastanú problémy.
Žiaľ, núdzový stav je potrebný aj preto, že naše zdravotníctvo je v rukách oligarchov a finančných skupín. Núdzový stav by nebol potrebný, ak by štát mal plne pod kontrolou zdravotníctvo a nemocnice. Ale ako môže štát efektívnym spôsobom manažovať boj proti pandémii, ak značná časť zdravotníckych zariadení, nemocníc je dnes v súkromných rukách a finančných skupín? A vy veľmi dobre viete, že pre finančné skupiny je zdravotníctvo v prvom rade výnosným biznisom, ochrana zdravia a záujmy štátu nie sú pre tieto finančné skupiny prvoradé.
Páni z opozície, nie za tejto vlády, ale za predchádzajúcich vlád došlo k predaju nemocníc a zdravotníckych zariadení. Ak by boli v rukách štátu, dnes by sme možno nemuseli vyhlasovať núdzový stav, pretože riadenie nemocníc a ich materiálno-technické zabezpečenie, reprofilizácia lôžok by bola oveľa jednoduchšia.
Núdzový stav by možno nebolo potrebné, by nebol možno potrebný, ak by sa všetci poslanci a parlamentné strany správali zodpovedne a motivovali by ľudí dodržiavať protiepidemiologické opatrenia. Všetci dobre vieme, čo sa udialo, keď odborníci, hygienici, epidemiológovia a vláda upozorňovali na nebezpečenstvo koronavírusu, čo robili niektorí opoziční poslanci. Tvrdili, že je to len bežná chrípôčka. Keď odborníci tvrdili, že noste rúška, opoziční poslanci kričali na námestiach rúška dole. Keď sa rozbiehalo očkovanie, strašili ste ľudí, že vás idú čipovať a ďalšie nezmysly.
Takže, vážená opozícia, nepotrebovali by sme núdzový stav, ak by bol národ v boji proti pandémii jednotný, ak by ste medzi ľuďmi nešírili dezinformácie, nenávisť, strach, ak by ste nerozoštvávali ľudí proti sebe. Strašíte ľudí, ale realita je taká, že Slovensko v boji proti pandémii prijalo štandardné opatrenia ako väčšina ďalších štátov nielen v Európe, ale aj inde vo svete.
Opozícia často argumentuje tým, že núdzový stav zavádza vláda preto, že sa bojí protestov a protivládnych zhromaždení. Ja som presvedčený, že vláda a politici, ktorí nekradnú, neprivatizujú a ktorým úprimne záleží na záchrane ľudského zdravia a životov, strach mať nemusia. Vy veľmi dobre viete, páni z opozície, že to, čím dnes ťažko skúšaný slovenský národ prechádza, nie je len o pandémii, ale o veľmi zlej, ťažkej a v mnohých prípadoch neúnosnej sociálno-ekonomickej situácii. Ale veľmi dobre poznáte aj odpoveď na túto otázku: Kto je zodpovedný za to, že ľudia žijú roky z výplaty do výplaty, nestíhajú splácať pôžičky a úvery a mnohé rodiny žijú na hranici chudoby? Vláda, ktorá je tu 12 mesiacov, alebo vláda, ktorá tu bola 12 rokov? Preto strach by mali mať skôr tí politici, ktorí tento štát odovzdali oligarchom, mafii a finančným skupinám a budovanie sociálneho štátu mali iba na jazyku a na reklamných bilbordoch.
Táto pandémia, žiaľ, odhalila, aký skutočne silný sociálny štát ste budovali. Takmer úplne sa vám podarilo vymazať strednú triedu a ešte viac ste rozkrojili nožnice medzi bohatými a chudobnými. Hlavne preto dnes ľudia na Slovensku oveľa ťažšie znášajú následky pandémie ako iné vyspelé krajiny v Európe a vo svete. Takto dnes vyzerá sociálny vankúš, na ktorý dnes ľudia dopadli. Žiaľ, veľmi, veľmi tvrdo.
Predĺženie núdzového stavu je potrebné aj preto, že boj s pandémiou sme ani zďaleka ešte nevyhrali. Vo svete a v Európe sa šíria ďalšie nebezpečné mutácie koronavírusu, nielen britská, ale juhoafrická a brazílska, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie, šíria sa oveľa rýchlejšie, spôsobujú vážnejšie zdravotné problémy a ohrozujú aj mladších ľudí.
Zároveň sa chcem z tohto miesta ospravedlniť za nás poslancov všetkým občanom, ktorí dodržiavajú opatrenia. Mnohí poslanci – a to je jedno, či z radov koalície, alebo opozície – išli obyvateľom zlým príkladom v čase, keď zodpovední občania našej krajiny dodržiavajú protiepidemiologické opatrenia, žijú v bublinách, nevychádzajú z domu alebo mimo okresu, obmedzili svoje kontakty, tak niektorí poslanci si odskočili zrelaxovať do exotiky, do Karibiku, Dubaja alebo na Maldivy. Nebudem ich menovať, všetci vieme dobre, ktorí to sú. Aj tieto prejavy papalášizmu prispeli k tomu, že ľudia sú oprávnene pobúrení a nahnevaní. Ale situácia sa aj vďaka zodpovednému prístupu väčšiny Slovákov a nasadeniu našich lekárov, zdravotných sestier a záchranárov pomaly, ale postupne zlepšuje. Ale je potrebné ešte v tejto fáze boja zostať obozretný a zodpovedný. To isté platí aj o nás politikoch, aby sme v tejto kľúčovej chvíli nemali na zreteli politické preferencie, prieskumy verejnej mienky a rebríčky obľúbenosti, ale záchranu ľudských životov a zdravie ľudí. Preto podporím predĺženie núdzového stavu, aby sme chránili najmä slabých, starých, chorých a zraniteľných.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 16:12 - 16:14 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Susko, vo vašom vystúpení ste skonštatoval, že zdravotníci v našich nemocniciach sú vyťažení a melú z posledného. Ale ak by ste si dal ruku na srdce, určite by ste prišiel na to, že to je aj vďaka tomu, že strana SMER a predchádzajúce vlády roky ignorovali tento stav. Slovenská lekárska komora, ale aj ďalšie stavovské organizácie vás viac ako desať rokov upozorňovali, že je personálne poddimenzovanie našich nemocníc, zdravotníckych zariadení. Slovenská lekárska komora konštatovala, že nám chýba viac ako 5-tisíc lekárov a zdravotných sestier. Tento problém ste neriešili a práve aj teraz počas pandémie sa tento nelichotivý stav prejavil.
Čo sa týka testovania, všetci veľmi dobre viete, že ak by sme netestovali, tak by prišiel tvrdý lockdown, pretože mnohé veľké firmy a podniky by prestali fungovať. Vďaka plošnému testovaniu dnes vedia odstrániť svojich zamestnancov, ktorí sú infikovaní, ktorí by mohli nakaziť ďalších zamestnancov, a práve vďaka týmto opatreniam a testovaniu môžu tieto firmy naďalej fungovať a Slovensko na tom nie je horšie. A podľa vášho kľúča, že testovanie zvyšuje mobilitu a ľudia sa týmto pádom stretávajú, tak by sme potom vlastne ani nemali očkovať a robiť vakcinácie, pretože ľudia sa tam stretnú. Takže v tom s vami nesúhlasím, páni.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.3.2021 18:21 - 18:22 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30. apríla 2021 a gestorský výbor do 3. mája 2021.
Vážený pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 15:47 - 15:49 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Súhlasím s tebou, Juraj, že naozaj od tej samotnej, podania žiadosti o nenávratný finančný proces, prostriedky až po to samotné schvaľovanie a verejné obstarávanie, ten proces je častokrát neúmerne dlhý a trvá viac ako dva roky a mnohé samosprávy, menšie obce odradzuje vôbec vstupovať do týchto projektov.
Ale na druhej strane vidím tu aj také svetlo na konci tunela. Vidím, že pani ministerka sa snaží v tomto smere zvýšiť transparentnosť a odbúravať tú byrokraciu, administratívnu záťaž. Veď vlastne dôkazom je toho aj tento predkladaný zákon, kde vlastne sa snažíte zverejňovať aj tie audity jednotlivých samospráv, kde vlastne ostatné samosprávy si môžu potom pozrieť, kde sa stali nejaké chyby, aby sa vyvarovali pri tom schvaľovacom procese, aj to zverejňovanie samotných vypracovateľov projektu, aby nedochádzalo k tým konfliktom záujmov.
Ale, samozrejme, kameňom úrazu je to, znížiť celý ten proces schvaľovania nenávratných finančných prostriedkov pre samosprávy, znížiť tú administratívnu záťaž a celý ten byrokratický proces, aby tie obce a mestá získavali tie finančné prostriedky oveľa jednoduchším spôsobom. To je, myslím, že naša priorita.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 19:10 - 19:10 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja som veľmi rád, že ste na pôde parlamentu otvorili aj ten duchovný rozmer, ktorý sa prejavuje v tejto kríze. A veľmi dobre ste apelovali na opozičných poslancov, ktorí sa dnes mnohí hlásia ku kresťanstvu. Mnohí sociálni politici, ako ste už uviedli, sedia v prvých laviciach počas pútí, počas rôznych cirkevných sviatkov. A pozrime sa, čo robia dnes, keď je národ ťažko skúšaný? Rozoštvávajú ľudí. Vnášajú do spoločnosti hnev, nenávisť a zlosť. Toto je kresťanstvo, páni, podľa vás? Keď národ trpí? Preto chcem aj z tohto miesta poprosiť kresťanských politikov, aby veľmi vážili svoje slová a naozaj beriem, keď je konštruktívna kritika, to je okej, ale za to, ak budeme rozoštvávať ľudí proti sebe, všetci si to odnesieme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 17:50 - 17:52 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Blaha, bral by som vaše slová možno z úst niekoho iného, ak by sa tu postavil nový človek, ktorý tu nebol predchádzajúcich dvanásť rokov. Vy ste tu, SMER, vládli dosť dlho na to a veľmi dobre viete, už desať rokov vás lekárske organizácie, Slovenská lekárnická komora a ďalšie združenia upozorňovali, že máme nedostatok lekárov, zdravotných sestier 5 000. Nič ste s tým ako vláda a štát nerobili. Aj kvôli tomu je dnes núdzový stav.
Taktiež nesiete priamu zodpovednosť za to, čo sa dnes deje v nemocniciach. Vy sa pýtate, prečo je núdzový stav? Práve vaši župani na východnom Slovensku za SMER, vaši poslanci predali pred pár rokmi finančnej skupine všetky nemocnice na východnom Slovensku. Ako dnes chcete manažovať nemocnice na východnom Slovensku, keď všetky vlastní Svet zdravia cez Pentu? Ako ich chcete manažovať?
Pán Blaha, veľmi dobre viete, ako sa za vašej vlády tunelovalo zdravotníctvo. CT-čká, nechcem tie kauzy otvárať. Preto sú dnes nemocnice preplnené, pretože peniaze, ktoré mali ísť do zdravotníctva, do rozvoja zdravotníctva, do výstavby nových nemocníc, sa tunelovali za vašej vlády. Preto sú dnes nemocnice preplnené.
Pán Blaha, mali by ste sa hanbiť za to vaše vystúpenie. Nemáte morálne právo práve vy kritizovať túto vládu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 11:20 - 11:22 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán Mazurek, musíte si uvedomiť jednu vec, že toto nie je zápas vlády s pandémiou, toto je zápas celého Slovenska s epidémiou. To znamená, nesieme zodpovednosť všetci, nielen vláda, ale aj koaliční a opoziční poslanci. Podstatná, podstatná vec je tá, čo vnášate vy do spoločnosti. Ja som nezachytil jediné rozumné riešenie. Vnášate medzi ľudí len zúfalstvo, beznádej a nenávisť. Rozoštvávate ľudí proti sebe. Keď národ nebude jednotný, tento boj prehráme všetci, uvedomte si to. Nebude prehratý Matovič, vláda. Všetci prehráme. Ja chcem od vás počuť, ako zastaviť mŕtvych ľudí na cintorínoch, ako zastaviť počet pacientov v nemocniciach, toto je teraz kľúčové.
A ďalšia vec, má to aj sociálno-ekonomický rozmer. Ľudia teraz doplácajú na prechádzajúce vlády. Čo sa stalo v uplynulých rokoch? Bola tu vláda Dzurindu, ľudia si uťahovali opasky, prichádzali reformy, čakali, že bude lepšie, no nebolo. Prišlo tu dvanásť rokov Ficovej vlády, sociálny štát, ktorý poskytoval výhody len oligarchom, ľudia čakali, že sa budú mať lepšie, no nebolo. Páni, toto je 877-tisíc ľudí, v roku 2019 bolo, žilo na hranici chudoby na Slovensku. To sú údaje Štatistického úradu. To znamená, že teraz v tejto pandémii sa prehĺbila ešte len viac zlá ekonomická situácia ľudí. Odkryla úplne táto pandémia, aký sociálny štát tu budoval SMER. Ľudia žili z rúk do úst, nemali čo jesť, teraz sa to ukázalo, žili na dlh.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis