Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:29 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 17:54 - 17:56 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
To je v pohode, pán predseda. Ďakujem za slovo.
Pani poslankyňa, vy ste spomínali vo svojom prejave, že táto téma sa objavuje často na pôde parlamentu. Je to možno aj tým, že tak ako niekto cíti zodpovednosť za svoje deti, za svoju rodinu, sú určití politici a určití ľudia v našej spoločnosti, ktorí cítia zodpovednosť aj za iné nenarodené deti, a preto túto téma tak naliehavo predkladajú.
Vy ste spomínali rôzne štatistiky a prieskumy. Ja by som dal téme ochrane nenarodených detí aj iný rozmer, a to je ochrana našich tradícií, hodnôt, viery a celkovo našej histórie, pretože vy reprezentujete hodnoty jedného liberálneho domu.
Na Slovensku máme jeden liberálny dom, ale máme 3 000 obcí a v každej obci jeden kostol, niekde aj viac. Tieto kostoly sú v nedeľu plné. Plné. Keď sa prídete pozrieť, sú tam rodiny s deťmi. A pre tieto rodiny je najvyššou hodnotou ľudský život. Boží dar, ktorý si tieto rodiny vážia, a preto sa táto téma tak nástojčivo obhajuje a objavuje v tomto parlamente.
Na druhej strane musím priznať, že je na pováženie, či táto spoločnosť je pripravená na takýto zákon, pretože my si tu môžme schváliť čokoľvek, ale nezmeníme žiadnym papierom zmýšľanie ľudí a hodnotové nastavenie. To znamená, ak si nejaká matka nebude vážiť dar života a dieťa, ktoré nosí pod srdcom, môžme tu prijať tisícky zákonov, ak ona nebude cítiť úctu k životu. Takisto môžme tu prijať stovky zákonov, ak otec nebude cítiť zodpovednosť za svoju manželku a dieťa, ktoré čaká, tak potom tieto zákony nepomôžu ničomu. To znamená, že my musíme robiť prorodinnú politiku, ktorá bude chrániť rodiny, podporovať rodiny, ktoré sa budú tešiť na príchod svojich detí, na život.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 17:17 - 17:19 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Schlosár, som rád, že si túto tému začal dôstojne a vyzval by som rád aj druhých kolegov, aby sme sa navzájom nesúdili a nevynášali jeden nad druhým súdy a neobviňovali sa, pretože nikto nevidíme nikomu do svedomia.
Ja to uvediem na vlastnom príklade. Keď ste tento zákon predkladali pred pár mesiacmi, ja som hlasoval zaňho a môj kolega z OĽANO Jozef Bubnár bol proti. Obidvaja sme išli potom autom z Bratislavy a teraz nám prichádzali esemesky. Ja ako otec dvoch detí a manžel, každú nedeľu som v kostole, som veriaci človek, chodili mi esemesky, že som fašista, lebo som podporil zákon na ochranu nenarodených detí.
Jozef Bubnár, ktorý je otcom troch detí, každú nedeľu hraje v kostole na organe, je to veriaci človek, on za váš zákon nezahlasoval, jemu chodili esemesky, že je vrah a že má na rukách krv nenarodených detí. Preto chcem, aby sme, aby sa táto dnešná debata niesla v takom dôstojnom duchu, aby sme sa vzájomne neurážali, ale naozaj vzájomne hľadali riešenia a pomoc, ako pomôcť matkám a ako pomôcť nenarodeným deťom teda. Toľko na úvod, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2021 17:40 - 17:42 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dovoľte mi, prosím, ako navrhnutému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 207/2009 Z. z. o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty a o doplnení zákona č. 652/2004 Z. z. o orgánoch štátnej správy v colníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 469) v druhom čítaní. Výbor pre kultúru a médiá ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 712 zo 4. mája 2021 rozhodla o tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní, a pridelila ho na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru a výboru pre kultúru a médiá. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a v stanoviskách poslancov odporúča Národnej rade uvedený návrh zákona (tlač 469) schváliť.
Výbory Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré predmetný návrh zákona prerokovali, odporúčajú o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch hlasovať spoločne o bodoch 1 až 8 s odporúčaním schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením č. 111 zo dňa 15. júna 2021. Gestorský výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov a poveril ma, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov.
Pán predseda, ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 16:06 - 16:07 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Súhlasím s pánom Ledeckým, že vlastne doterajší, v podstate realizácia podpory najmenej rozvinutých okresov bola neefektívna, viac-menej to konštatuje aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý vyhodnotil, že to poskytovanie dotácií, prideľovanie bolo netransparentné.
Čo je ale zásadné, je to, že tá pomoc najmenej rozvinutým okresom mala byť smerovaná hlavne na vytvorenie pracovných miest. Veľmi dobre vieme, že tieto štatistiky sa ani neviedli, to znamená, že sa to minulo účinku. My vôbec nevieme za posledné roky, od roku 2016 sa nalialo do najmenej rozvinutých okresov 60 miliónov eur, ale koľko to vytvorilo pracovných miest, ani nevieme.
Ďalší problém je ten, že schvaľovací proces bol netransparentný. Vieme, že niektoré žiadosti sa posudzovali aj dva roky, niektoré vyhodnotili riadiace výbory aj za dvanásť dní. Ja som sa pred pár týždňami stretol s prednostami z najmenej rozvinutých okresov Michalovce, Sobrance a Trebišov, ktorí potvrdili takisto nespokojnosť s prideľovaním financií a vôbec s celým týmto procesom. Som rád, že ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja pripravuje túto novelu nie od stola, ale že skutočne aj pán Velič, som ho stretol, pán štátny tajomník bol teraz v regiónoch a stretával sa s prednostami a prijímal ich podnety a názory. Takže to veľmi oceňujem a som rád, že sa aj vďaka tejto novele tento proces trošku zrýchli, stransparentní a zefektívni.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 15:47 - 15:49 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán poslanec Peter Pollák, úplne to vystihol, keby ste nepovedali, že ste z hnutia REPUBLIKA, normálne ste vyzeral ako poslanec SMER-u. Úplne ich vyjadrovaných, rétorika.
Ale dotknem sa toho, že posledných 12 rokov sme tu mali systém, kedy sa kauzy zametali pod koberec, prípady sa nevyšetrovali, štátne orgány, ktoré mali tieto veci vyšetrovať, to zametali pod koberec, kryli veľké ryby a teraz dochádza k očistu, k očiste polície. Každý je rovný pred zákonom, preto sú zatýkané veľké ryby. Ľudia, ktorí mali doteraz krytie. A, pán Suja, vám to zjavne vadí. Vy ste tu normálne vystupoval ako obhajca oligarchov. Človek, ktorého tu má nasadený, nasadený mafia a organizovaný zločin. Veď teraz polícia koná. Vám to vadí? Vám to zjavne prekáža, pán Suja.
A úplne tu vynášate rozsudky, ako keby ste, ani si nepočkáte na vyjadrenie úradu inšpekčnej polície. Správa SIS je len správa. Nie sú to ešte dôkazy. Úrad inšpekčnej služby preverí tieto veci a potom sa môžme o tom baviť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 18:35 - 18:36 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
A poprosím pokoj, páni poslanci, ešte to vydržme do 18.45.
Nech sa páči.

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Vďaka za slovo. Pán poslanec Takáč, vy ste zároveň člen výboru pre pôdohospodárstvo. Poviem to vo vašej terminológii, dnes tu sedíme možno aj preto, že ste za vašich vlád v rezorte vnútra a spravodlivosti pohnojili, čo sa dalo.
Ale ja sa dotknem jednej veci, sa to týka, ste spomínal inštitút spolupracujúcich svedkov. Vy ste ich nazval, že sú to profesionálni zločinci. Doslova ste povedali, našli ste si profesionálnych zločincov, ktorí sa rozhodli udávať. To boli, pán Takáč, čelní predstavitelia Národnej kriminálnej agentúry, boli to čelní predstavitelia KUFS, kriminálnej Finančnej správy, SIS a ďalších inštitúcií. To znamená, že vy ste priznali verejne v priamom prenose, že vy ste dávali do dôležitých inštitúcií, ktoré majú chrániť zákonnosť, spravodlivosť a právo, profesionálnych zločincov. Tak si vyberte! (Potlesk.)
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:37 - 17:38 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán minister vnútra, úplne s vami súhlasím v tom, že poslanci SMER-u túto schôdzu zneužili doslova na zastrašovanie poctivých policajtov, vyšetrovateľov a prokurátorov. Cítiť to v každom prejave a vystúpení. V podstate dávajú najavo policajtom a prokurátorom, aby neriešili organizovaný zločin a mafiu, ale aby sa venovali malým zlodejíčkom, aby riešili blokové pokuty, ale proste ľudí, ktorí prerástli tento štát a vyciciavali roky, aby ich nechali na pokoji.
Ja dúfam, že sa nedáte odradiť spolu s poctivými policajtmi, ktorí zostali v tomto zbore, a aby sa neobávali týchto vyhrážok, ktoré tu zazneli. Veď aj pán bývalý premiér Fico a poslanec jasne povedal, že príde právny revanš obrovského charakteru. Už to naznačoval. Ja to vnímam ako obrovskú vyhrážku poctivým policajtom, ktorí sa snažia rozpliesť tento organizovaný zločin a mafiu, ktorá prerástla do štátu, do polície a prokuratúry.
Takže držím vám všetkým palce, pán minister.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 15:21 - 15:22 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Mirka Šuteková, ale aj pani Záborská a pani Pleštinská, ktoré sú spolupredkladateľky tohto návrhu uznesenia, súhlasím s vami. Vy máte aj dlhoročné skúsenosti v Európskom parlamente, že aj takáto možno nevinná informatívna správa sa môže časom zmeniť na smernicu, ktorá môže byť pre nás potom záväzná, a my už nebudeme môcť efektívne reagovať. Preto súhlasím s tým, že je veľmi dobré, ak Slovensko a tento parlament vyšle veľmi jasný signál Európskej únii, ale aj jednotlivým členským krajinám, že v týchto otázkach chceme postupovať zvrchovane a sami. A myslím si, že je veľmi dôležité citlivo vnímať akékoľvek správy, ktoré sa prijmú na pôde Európskeho parlamentu, aby sme mohli na nich včas reagovať.
Ale aj čo tu spomínal pán Kotleba, určite to môže byť aj určitým... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím, reagujte na pani poslankyňu Šutekovú.

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Pardon. Áno, to uznesenie, ktoré môžme teraz schváliť, môže byť aj určitým návodom pre našich europoslancov, ktorí nás zastupujú na pôde Európskeho parlamentu. Takže ja toto uznesenie určite podporím.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 11:29 - 11:30 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Viskupič, mňa osobne mrzí, že pri zmene tohto rozpočtu ste vytvorili, SaS-ka, taký pevný blok s hnutím REPUBLIKA a ĽSNS a idete proti vlastnej koalícii. Je to z vašej strany maximálne nezodpovedné.
Ale chcem upozorniť na jednu dôležitú vec, ktorej nie je v tejto debate venovaná pozornosť, a to je Plán obnovy a odolnosti, ktorý má na Slovensku naštartovať veľmi výrazné reformy a má pomôcť našej ekonomike. Ten... táto zmena rozpočtu počíta so sumou 148 mil. eur, ktorá má naštartovať tento Plán obnovy a má na Slovensko priviesť 6 mld. eur. Vy, pán Viskupič, svojím správaním, ak tento, ak túto zmenu rozpočtu nepodporíte, môžete vážnym spôsobom ohroziť naštartovanie Plánu obnovy a odolnosti, a tým pádom aj dôležitých reforiem a prijatiu 6 mld. eur z Európskej únie, a toto nie je zdravý rozum, to je nezodpovedný prístup.
Skryt prepis
 

4.5.2021 16:16 - 16:18 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 11. júna 2021 a gestorský výbor do 14. júna 2021.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis