Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.9.2021 o 16:46 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2021 14:41 - 14:42 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Aj pri tejto diskusii, keď vidíme, že v pléne sedí len približne 22 poslancov zo 150, vidno, že nie je to prioritná téma v súčasnosti v čase pandémie, keď ľudia prichádzajú o prácu, o živobytie a mnohí o svojich blízkych. To načasovanie považujem za vhodné a je úplne jasné, že táto agenda v súčasnom zložení parlamentu nemá najmenšiu šancu prejsť. Skôr sa len otvára nejaká politická diskusia k týmto partnerstvám.
S čím ale nemôžem ja súhlasiť, je to, že v dôvodovej správe predkladateľ uvádza, že týmto párom rovnakého pohlavia a lesbám a homosexuálom chýba spoločenské uznanie a prijatie. Ale vy všetci veľmi dobre viete, že nie je to tak. O týchto témach sa síce veľmi nediskutuje, ale veľmi dobre vieme, že homosexuáli a lesby sú dnes na Slovensku veľmi úspešní, či už v šoubiznise, v umení, no v kultúre, ale aj v politike, takže nie je to pravda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2021 14:16 - 14:18 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Myslím si, pán poslanec Taraba, že nie je to cesta, ak konzervatívci politici, politici v tejto rokovacej sále budú viac-menej na seba útočiť a vyčítať si, kto je väčší pro-lifer a kto je väčší konzervatívny politik. Toto nie je cesta.
Vrátim sa aj k tomu zákonu o pomoci tehotným ženám. Viackrát ste vo svojom prejave zdôraznil, že je to bezvýznamný zákon. Ak tento zákon zachráni čo i len jeden ľudský život, a ja verím tomu, že ich zachráni oveľa viac tých nenarodených detí, tak splnil svoj účel. Pri tomto zákone o pomoci tehotným ženám nie je to o tom, že či sú víťazi v tomto zákone konzervatívne krídlo a liberáli prehrali, vyhrali tehotné ženy a deti, ktoré sa narodia. Tí sú víťazi tohto zákona.
Môžem s vami súhlasiť v tom, že konzervatívni politici v tejto sále možno menej presadzujú niektoré hodnotové témy a otázky a mohlo by to byť radikálnejšie, ako ste vy to sám povedal, ale už to spomenul aj pán poslanec Goga, ľudia vo voľbách rozhodli, aké je zloženie tohto parlamentu a my sa musíme pohybovať v určitých mantineloch, ktoré nám dovolia niektoré témy presadiť. Samozrejme, aj ja by som si to predstavoval, aby to bolo ideálnejšie, lepšie, ale situácia je taká, aká je.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 15:00 - 15:01 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tak ako si už, poslanec Marek Šefčík, uviedol vo svojom vystúpení, tento zákon, ako mnohí mylne prezentujú, nie je o tom, že by bránil ženám ísť k interrupciám, ale, naopak, dáva pomocnú ruku matkám a ženám, ktoré váhajú, ktoré sú možno neisté, tak im dáva nejaké sociálne garancie a istoty, ak sa rozhodnú mať dieťa.
Ja som si po tej diskusie vypočul viacerých predrečníkov a všimol som si, že vlastne v tomto pléne sú vytvorené dve skupiny poslancov. Jedna skupina poslancov sa snaží hľadať spôsoby a metódy ako vyjsť ženám, ktoré nechcú mať deti v ústrety, aby doslova, ak by som to povedal, tak silnejším spôsobom hľadajú spôsob zabiť, čo nosí žena pod, pod srdcom, najefektívnejším spôsobom, a potom je tu určitá skupina poslancov, ktorá, naopak, sa snaží rozvíjať a chrániť to, čo matka čaká pod srdcom, a chce im podať pomocnú ruku.
Mňa veľmi mrzí, že v tomto pléne sa mnohí poslanci predbiehajú v tom, ako chrániť zvieratká, ako chrániť prírodu, ale vždy, keď príde na stôl zákon o ochrane nenarodených detí, zrazu tá vôľa chrániť detský život chýba a je to veľmi zlá vizitka tohto parlamentu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.10.2021 12:27 - 12:28 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Šeliga, úplne súhlasím s vami, že ak chceme na Slovensku efektívne bojovať s organizovaným zločinom a s mafiou, tak potrebujeme personálne aj finančne posilniť špeciálnu prokuratúru, v tom s vami úplne súhlasím. Títo prokurátori prebrali na svoje ramená veľkú ťarchu zodpovednosti a štát im musí ukázať, že majú ich podporu.
Špeciálny prokurátor pán Lipšic je kladivom na mafiu, a preto sa ho snažia rôznym spôsobom pošpiniť. Mňa tiež osobne mrzí, ako ste aj vy spomenul vo svojom prejave, že generálny prokurátor sa nezastal špeciálnych prokurátorov. Ja chcem aj z tohto miesta vyjadriť pánovi Lipšicovi podporu a hovorím, že naozaj, keď sa stretávam s ľuďmi, ľudia vnímajú vašu prácu pozitívne a vedia, že to nemáte ľahké a že je na Slovensku ešte veľké množstvo ľudí, ktorí stoja na strane čestných vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 16:46 - 16:47 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dnešné rokovanie parlamentu je plné absurdností, by som povedal, až perverzností a to tým, že za ľudí, u ktorých sa diali najväčšie korupčné kauzy, dnes tu budú hovoriť o zákonnosti, spravodlivosti, je to fakt úbohé až smiešne, absurdné.
Veľmi čo je dôležité, treba vnímať tvoje odvolávanie, pán minister, v dvoch rovinách. To nie len o tvojom odvolávaní, ako ste si všetci všimli, je to zároveň symbol zastrašovania všetkým poctivým prokurátorom, policajtom, vyšetrovateľom a sudcom. Je to signál, dnes to už povedal aj pán Fico vo svojom príhovore, že príde revanš nevídaných rozmerov. Vnímam to ako jednu z príležitostí pánov poslancov zastrašiť nielen súčasného ministra, ale všetkých poctivých policajtov. Ja som rád, pán minister, že ste sa vo svojom príhovore dotkol týchto poctivých policajtov a že ste sa ich zastal.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 15:48 - 15:49 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán premiér, keď si tu menoval ten dlhý zoznam tých štátnych úradníkov, ktorí vlastne boli skorumpovaní, roky tu fungovali v tomto systéme, je dôležité si položiť jednu základnú otázku. Vedel o tom všetkom bývalý premiér pán Fico alebo nevedel? Sú len dve možnosti. Ak o tom vedel, že bola skorumpovaná Finančná správa, Štátne hmotné rezervy, polícia a tak ďalej, to znamená, že to kryl a bol hlavou mafie. Ak pripustíme možnosť, že o tom nevedel, že sa táto korupcia diala na Slovensku, že Fico o ničom nevedel, tak potom to znamená, že bol ten najneschopnejší premiér v histórii Slovenska.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 12:02 - 12:03 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja sa dotknem, pán kolega poslanec Svrček, tej pasáže, kde si spomínal vojaka odchádzajúceho na misiu a obáva sa očkovania proti COVID-u. Nadviazali na to aj ďalší potom poslanci. Myslím si, že je mylná predstava, že tu robíme z našich vojakov nejaké bábiky, princezné, ktoré sa boja očkovacej látky. Ja mám desiatky kolegov, ktorí boli na misiách v Afganistane, Bosne, v Eritrei, v Afrike, na Cypre a ďalších, na Golanských výšinách. Už 25 rokov naši vojaci prechádzajú pravidelným očkovaním. Sú to ročne stovky vojakov. Dostávajú viac ako štyri očkovacie látky. Sú to proti vírusovým hepatitídam, proti týfusu, proti meningitíde, proti žltej zimnici a ďalšie antimalariká. Takže vojaci nemajú absolútne vôbec žiadne obavy, ktorí odchádzajú na misie, z očkovacích látok, pretože je to štandard. Tieto vakcíny ich majú chrániť počas ich misie, takže je mylná predstava o tom, že teraz naši vojaci sú hotoví z toho, že ich idú ešte zaočkovať ďalšou látkou proti COVID-u.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 14:33 - 14:35 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Igor Matovič, aj keď to HLAS a SMER nepovedali, možno budeš prekvapený, ale dôvodom tvojho odvolávania sú klimatické zmeny. Áno, vážené kolegyne a kolegovia, Igor Matovič nesie priamu zodpovednosť za výrazné klimatické zmeny na Slovensku, pretože odkedy vyhral voľby, je na Slovensku poriadne horúco. Je poriadne horúco všetkým mafiánom a skorumpovaným politikom a vysokým štátnym úradníkom. Kvôli týmto horúčavám, ktoré spustil a za ktoré je priamo zodpovedný Igor Matovič, sa mnohí skorumpovaní policajti, sudcovia, prokurátori museli schovať pred touto neznesiteľnou páľavou do chládku.
S týmito klimatickými zmenami, ktoré spustil Matovič, súvisí aj to, že sa pohli ľady. Síce nie na Severnom póle, ale v polícii, na súdoch a prokuratúre. Za vlády SMER-u boli orgány spravodlivosti zamrznuté až na kosť. Igor Matovič ich rozmrazil.
Igor Matovič je zodpovedný aj za ďalšiu klimatickú zmenu na Slovensku, ktorá súvisí s kvalitou vzduchu. Všetci ste si všimli, že mafiánom, oligarchom, zlodejom, ktorí za vlády SMER-u mali politické krytie, sa zrazu na Slovensku ťažko dýcha, doslova lapajú po dychu. Pre ľudí, ktorí roky rozkrádali štátny rozpočet a eurofondy, je zrazu na Slovensku neznesiteľný vzduch. Aj za to môže Matovič. Naopak, policajtom, sudcom, prokurátorom a ľuďom, ktorí túžia po spravodlivosti a presadzujú pravdu, a zrazu, sa zrazu dýcha ľahšie.
Matovič je zodpovedný aj za silnú prietrž mračien a búrky, ktoré zasiahli vplyvných ľudí a oligarchov, ktorí sa doteraz bezpečne vyhrievali na plážach v Dubaji alebo v iných exotických destináciách.
Matovič je vinný za to, že vyschli pramene. Áno, spôsobil, že na Slovensku mnohým zlodejom, ktorí boli roky napojení na peniaze daňových poplatníkov, zrazu vyschli zdroje.
Igor Matovič spustil na Slovensku aj povodeň. Po tvojom príchode mnohých skorumpovaných policajtov, sudcov, prokurátorov a úradníkov zmietla vlna spravodlivosti.
Je preto pochopiteľné, že najväčšími bojovníkmi proti týmto klimatickým zmenám na Slovensku sú strany HLAS a SMER a ich sponzori, oligar... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 18:36 - 18:37 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kuffa, ja sa budem už opakovať, už som povedal, že som politik, ktorý je proti potratom. A som za ich sprísnenie. Ale tiež som vám povedal, že jednoduché skratky k dôležitým veciam v živote nevedú. Sám ste vo svojej, vo svojom prejave pripustil, že máme tu zákon, ktorý zakazuje vraždy, a sám ste povedal, že vrážd je viac. Máme tu zákon proti drogám a narkomanov je stále viac.
Preto sa obávam, že aj keď tento zákon schválime, čo si prajem, nedosiahneme hneď tú zmenu, ako by sme si predstavovali. A tiež nepovažujem za správnu cestu, ak kresťania budeme používať tu v pléne argumenty: „Ty si matka vrahyňa, zabíjaš svoje dieťa.“ Nie, poďme opačne. My prebuďme v tej matke cit a v tej rodine zodpovednosť za to dieťa. My hovorme: „To, čo nosíš pod srdcom, to, že čakáš dieťa, je požehnanie, je láska.“ Nehovorme matkám: „Ste vrahyne.“ Prebuďme v nich lásku.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 18:12 - 18:14 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja osobne som jeden z tých politikov, ktorý by bol veľmi rád, ak by zákon o interrupciách bol prísnejší už zajtra, ale na druhej strane si uvedomujem, že jednoduché skratky k dôležitým veciam v živote nevedú. Vezmite si, dám vám taký príklad. Máme zákony, ktoré obmedzujú užívanie drog. Je tu boj proti drogám a pozrite sa, ako sa spoločnosť, v akom stave sa nachádza. Máme stále viac narkomanov, máme stále viac ľudí závislých na drogách, a pritom máme zákony, ktoré zakazujú drogy.
Ja si myslím, že aj v tomto prípade, ak by sme aj tento zákon schválili, čo by som bol nesmierne rád, tiež sa obávam, že aké je nastavenie hodnotové spoločnosti, tak nebude to také jednoduché aplikovať v praxi. Ja si myslím, že skutočných kresťanov, ktorí sú v tomto parlamente, aj konzervatívci, čaká nás oveľa náročnejšia cesta, ktorá nebude ľahká. To znamená, my musíme, už som to hovoril, zmeniť myslenie ľudí. Ľudia si budú musieť vážiť ľudský život ako Boží dar, a nie vnímať ho ako príťaž. Teraz je hodnotová, hodnotové nastavenie spoločnosti je také, že užívaj si život, najprv kariéra, dovolenky a dieťa je kdesi v úzadí. Ale keď my budeme viesť v našich rodinách, ale aj spoločenstvách a vôbec celkovo v spoločnosti viesť rodiny a mladých ľudí k tomu, že si budú vážiť ľudský život, potom sa ich názor a náhľad na to bude postupne meniť.
Ja vidím problém, že nedochádza tu k prieniku v parlamente v tom, že aj tu sa nachádzajú politici, ktorí nemyslia úprimne tento zámer, ale snažia sa vytrieskať len politický kapitál z týchto tém, či na strane liberálneho spektra, ale aj na strane konzervatívcov. Ale som presvedčený, že ak sa tu nájdu politici, ktorí to myslia úprimne vážne, ja si myslím, že východisko a spoločné riešenie a pomoc matkám a nenarodeným deťom nájdeme.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis