Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 18:33 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 15:50 - 15:51 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec, vo svojom príhovore ste viackrát spomenul, že sa tu stretáva pri tomto zákone starý svet s novým, že žijeme v 21. storočí. Povedzte mi, čo je na tom zlé a zastarané, ak chceme chrániť nenarodené deti a pomôcť tehotným ženám v ich rozhodovaní? Čo je na tom zlé? Ja si myslím, že spoločnosť je vyspelá aj vtedy, keď dokáže chrániť slabých, chorých, zraniteľných a aj nenarodené deti, ktoré sa nedokážu brániť. Ja si myslím, že to nesvedčí o stredoveku, ale o vyspelosti národa a štátu.
Potom ste viackrát tvrdili, že niekto núti ženy sa nejak rozhodnúť. Sám veľmi dobre viete, že podľa tohto zákona konečné rozhodnutie je vždy individuálne na každej žene. Nikto ich nenúti k žiadnemu rozhodnutiu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 10:48 - 10:49 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Aj mňa, pán poslanec, trošku mrzí, že ste použili také vyjadrenia, že ľudí, ktorí predkladajú zákon na pomoc tehotným ženám, nazývať sadistické monštrá. Ja vidím jeden zásadný problém v tejto otázke, prečo nenachádzame v pléne tieto prieniky medzi liberálmi a konzervatívcami, a to je v tom, že kým jedna skupina poslancov, ktorá predkladá tento zákon, hľadá cesty ako chrániť ľudský život, je tu druhá skupina poslancov, ktorá naopak hľadá všetky možné cesty, či už formou potratovej tabletky, alebo inými spôsobmi, ako tento život čo najrýchlejšie a najefektívnejšie zabiť. Je to proste smutná realita a je to tak. A mňa to mrzí, že nenačúvate ľuďom, ktorí v tomto zákone neobmedzujú ženy, ktoré sa rozhodli pre potrat, ale naopak hľadajú cesty, spôsoby či už sociálne, ekonomické, ako nerozhodnutým ženám pomôcť v ich rozhodnutí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 18:33 - 18:34 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Pročko, som veľmi rád, že si ako prvý diskutujúci otvoril závažnú tému, pretože mnohí poslanci sa v tejto diskusii schovávajú za rozvoj vidieka, za ochranu pracovných miest, ale máš pravdu, mnohí mi pripadajú ako biele koníky drevobarónov a úzkej skupiny ľudí, ktorí profitujú na ťažbe dreva. Hovoríme o miliardovom biznise, miliárd eur, to znamená, že mnohí ľudia majú veľmi strach, že prídu o svoje kšefty, a som rád, že si takto otvorene na pôde parlamentu na tieto kšefty poukázal.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 16:33 - 16:34 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi Zajačikovi, pánovi Faičovi aj pánovi Kočišovi za faktické poznámky.
Pán Faič, ja nekritizujem, že vznikli tam tie ihriská, že sa zateplili kultúrne domy, ale výsledok je ten, že ľudia nám z vidieka odchádzajú a prioritná je práca. Musíme sa teraz sústrediť na tú prácu, aby ľudia nám v tom regióne zostali. Potrebujú prácu, a to je, myslím si, dôležité aj v tejto reforme. Hoci opozícia narába s tým, že vlastne my ideme likvidovať pracovné miesta a vlastne tisícky ľudí prídu o prácu. No nie, veď už to bolo vysvetlené viackrát, že títo ľudia prejdú pod Štátnu ochranu prírody. Neprídu o prácu.
Napríklad Lesopoľnohospodársky majetok Ulič, ktorý je v Národnom parku Poloniny, má 180 zamestnancov. Všetkým týmto zamestnancom sú garantované miesta. Bude tam výpadok na ťažbe myslím, že 7 mil. eur. Tieto peniaze v najbližších rokoch budú vykryté z európskych štrukturálnych a investičných fondov. To znamená, že títo ľudia budú mať garantovanú prácu, ale budú naopak pracovať spôsobom, ktorý je prijateľný pre dané prostredie. Takže žiadne prepúšťanie nehrozí, ako sa to tu viackrát deklaruje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.11.2021 16:23 - 16:28 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážené kolegyne, kolegovia, veľmi pozorne som si vypočul v priebehu dnešného dňa vystúpenia k tomuto zákonu o ochrane prírody a krajiny viacerých poslancov či už koaličných, alebo opozičných. Myslím, že sa zhodneme na tom, že stav na vidieku, ktorým tu narábali viacerí opoziční poslanci, nie je dobrý. To znamená, že to oživenie vidieka za posledných tridsať rokov predchádzajúcich vlád k nemu nedochádzalo a náš vidiek sa vyľudňuje, obydlia chátrajú. Treba to zmeniť a zmení to len reforma. Nesúhlasím s tým, čo hovoril pán poslanec Suja, že chýbajú mu ešte dostatočné analýzy, koncepcie, rôzne stratégie a akčné plány. Ak by sme to robili, to je rétorika, keď chcete niečo odsunúť alebo poslať do zabudnutia. Ja si myslím, že prebehla dostatočná diskusia, čo môže urobiť predkladateľ zákona, to znamená poslanci, ktorí sú pod týmto zákonom podpísaní, aj samotný minister, viac, ako keď vycestuje priamo do regiónov k ľuďom a s nimi tento zákon konzultuje. A to pán Budaj aj štátni tajomníci, ale aj poslanci z hnutia OĽANO, aj pani Zemanová zo SaS-ky to urobili. Išli medzi ľudí a konzultovali s nimi o tomto zákone. A tá diskusia nebola ľahká, bola náročná, bola často konfrontačná.
Ale musíte uznať aj vy, páni z opozície, že na týchto diskusiách a stretnutiach zazneli názory ľudí, ktorí sú nespokojní so súčasným stavom. V národnom parku Poloniny, kde boli aj starostovia dotknutých obcí, hovorili jednoznačne, že nie sú spokojní s tým, že sa v lesoch bezhlavo rúbe, hovorili tam starostovia. Preto im povodne zaplavujú obce. Chcú to zmeniť.
Ďalej hovorili, že prvoradou snahou Lesov Slovenskej republiky je biznis s drevom. To nie sú moje slová, to sú slová starostov. A hovorili, že oni nemajú počas zimy kúriť drevom, pretože drevo sa vyváža hlavne von a starostovia obcí sú až tí poslední a obyvatelia dedín, lebo tam nie je zavedený plyn, sú až poslední, kým sa im to drevo rozdáva vlastne. Hovoríte, že náš vidiek sa vyľudňuje. No poďme sa baviť o tom, ako k vyľudňovaniu vidieku pristupoval v posledných rokoch SMER. V obciach na východnom Slovensku ste stavali multifunkčné ihriská, rekonštruovali ste obecné a kultúrne domy, zatepľovali, ale prácu do regiónov ste nepriniesli. Taký je stav. Dedinčania na východnom Slovensku majú síce zrekonštruované ihriská, zateplené kultúrne domy, ale rodičia sa s deťmi na tých ihriskách nemôžu hrať, pretože otcovia sú na stavbách v Českej republike, v Nemecku a matky pracujú ako aupairky v Rakúsku. Proste idú preč, lebo nemajú prácu.
Táto reforma prináša šancu oživiť tento vidiek a sú len dve možnosti. Je to buď ťažba, ale túto chceme obmedziť a výpadok z ťažby chceme vynahradiť financiami z európskych a štrukturálnych fondov, ktoré vlastne vykryjú výpadok z tejto ťažby. Chceme oživiť ekoturizmus a oživiť cestovný ruch, a to sa aj deje, páni. Veď z nórskych fondov sa opravujú drevené kostolíky na slovenskom ukrajinskom pohraničí v Národnom parku Poloniny. Ďalej sa podarilo z európskych fondov opraviť turistické chodníky. Rôzne informačné tabule, pracujú tam už prírodní sprievodcovia.
Ja si plne uvedomujem, že je to len začiatok, sme na náročnej ceste. Nie je to jednoduché. Ja nehovorím, že teraz cestovný ruch všetko spasí, ale je to jedna z možností, ako týmto obciam pomôcť.
Ďalej zanedbávame veľmi dôležitý aspekt, a to je, viete veľmi dobre, že teraz sa konala konferencia v Glasgowe v Škótskom ohľadom klimatických zmien, kde odborníci upozorňujú, že náš svet proste bude čeliť ešte stále viac horším suchám, povodniam a ďalším výkyvom počasia a pitná voda bude najcennejšia tekutina v najbližších rokoch. Bude mať cenu zlata. A práve tieto naše lesy a národné parky majú vodozádržnú funkciu a môžu, sú vlastne zásobárňou tejto pitnej vody. Veď to skonštatoval aj bývalý minister pôdohospodárstva pán Janko Mičovský. Takže poďme oživiť vidiek. Reforma je šanca.
Ja chápem aj ľudí, aj lesníkov, pôdohospodárov a ďalších ľudí, ktorí sú už vyplašení z každej reformy. Ja som to už hovoril aj vo faktickej poznámke, že bol tu Mečiar, ktorý sľuboval Švajčiarsko, ľudia sa cítia oklamaní, neveria reformám. Prišiel Dzurinda, hovoril celému národu, uťahujme opasky, budete sa mať lepšie. Samozrejme, ľudia sa lepšie nemali, tak sa boja reforiem.
Potom prišiel pán Fico, sľuboval sociálny štát a vieme, ako to dopadlo. Jeho systém pomáhal oligarchom a finančným skupinám. Ľudia zase zostali na okraji. Preto vnímajú kriticky akúkoľvek reformu, ktorá k nim prichádza. Ja túto reformu podporujem, pretože som presvedčený, že nemôžme neustále v tejto spoločnosti len odkladať rôzne reformy a opatrenia a nemôžme sa len ľuďom podlizovať a ich klamať donekonečna, len im nadbiehať, že všetko odložíme. Nie, niekedy treba ľuďom povedať. Áno, idú reformy, ale tieto reformy vám prinesú výsledok a potom na konci tých reforiem budete spokojní.
Takže ja túto zmenu, novelu zákona o ochrane krajiny, prírody a reformy národných parkov podporujem.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 10:04 - 10:05 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec, ty si spomínal, že ti chýbala pri tejto novele zákona určitá odborná diskusia. Ja hovorím, kiežby tak prebiehala stále odborná diskusia, ako v tomto prípade, keby každý minister dvihol zadok z Bratislavy a cestoval, tak ako pán Budaj, naprieč celým Slovenskom v júli a v auguste od najvýchodnejšieho kúta Slovenska až po západ.
Ja som bol na tých diskusiách a môžem vám povedať, môžem vám povedať jednu vec, že na týchto diskusiách sa stretol, áno, so súkromnými vlastníkmi lesov, boli tam starostovia, boli tam lesníci, boli tam všetci zainteresovaní, ktorých sa tento zákon dotýka a diskutovali o tejto téme. A uvítali túto diskusiu. Samozrejme, s mnohými vecami nesúhlasili, ale tá korektná diskusia prebehla.
A, samozrejme, pán Takáč, boli tam aj ľudia, ktorí neprišli odborne diskutovať, neprišli dať riešenia, ale prišli provokovať. Boli plní vulgarizmov a nadávali a doslova sa správali provokačne. Takže niekto tieto diskusie zneužil na to, na útoky voči tejto vláde, žiaľ.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 9:03 - 9:05 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec, ja som si všimol, že vy ste vo svojom prejave povedali, že opatrne s tými zmenami na vidieku. Symbolom súčasného vidieka je stagnácia a úpadok v mnohých prípadoch. A túto stagnáciu môže zmeniť len reforma. Vidíte sám, že ja som bol na stretnutí s občanmi v obci Stakčín v Národnom parku Poloniny a tam naozaj k tomu vyľudňovaniu vidieka už dochádza. Tam máte opustené domy na pohraničí a vieme, že tá bezbrehá ťažba to nezmenila, a to že ľudia s reformami nie sú spokojní, to nie je výsledok len týchto reforiem.
To je tým, že mali sme tu vládu Mečiara, sľuboval Švajčiarsko, ľudia sa Švajčiarska nedočkali, sú sklamaní a frustrovaní. Potom tu prišiel Dzurinda, sľuboval uťahovanie opaskov, ľudia sa lepšieho života nedočkali a aj preto sú sklamaní. Potom prišiel pán Fico, sľuboval sociálny štát a vieme, ako to dopadlo, takže preto ľudia veľmi so strachom a bojazlivo reagujú na akúkoľvek reformu. Preto je ten strach, to je dlhodobá frustrácia, ktorá je v tejto spoločnosti, nie len výsledok týchto posledných mesiacov. Ja hovorím, že práveže reforma môže naštartovať zmenu na tomto vidieku a je to jedna z posledných šancí, ako tento vidiek oživiť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 11:41 - 11:42 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Chcem len povedať, že presunutie generálneho riaditeľstva z Banskej Štiavnice do Bratislavy nie je, myslím si, kardinálny problém Slovenského vodohospodárskeho podniku. Problém je v tom, na čo poukazoval vlastne aj Najvyšší kontrolný úrad. Tento podnik je už niekoľko rokov v dlhodobej strate, jeho úverová zaťaženosť je 40 mil. eur, nevymožiteľné pohľadávky 12 mil. eur. NKÚ potvrdilo, že tam aj roky dochádza k nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami.
Ďalší problém je to, že kým na generálnom riaditeľstve máme zamestnaných približne 300 zamestnancov, v posledných rokoch Slovenský vodohospodársky podnik prepustil vyše 300 ľudí. Títo ľudia nám chýbajú v odštepných závodoch, kde vykonávajú reálnu prácu na správe vodných tokov.
Ďalším problémom je SVP to, že mnohé vodné diela, ktoré boli postavené pred polstoročím, sú už dnes vo vážnom stave a v podstate hrozí aj ohrozenie obyvateľstva pred povodňami. Takže tie kardinálne problémy sú úplne niekde inde a nie v tom, či bude generálne riaditeľstvo v Banskej Štiavnici alebo v Bratislave, ale v tom, že nám je prestarnutá technika. Ja vám len uvediem príklad, v správe NKÚ bolo, že kosačky, ktoré používajú na správu vodných tokov na kosenie zelene, generálne opravy stáli 18-tisíc eur na jednu kosačku. A pritom nová kosačka vás vyjde na 20-tisíc eur. To znamená, že sa tam šafárilo a plytvalo s peniazmi. Takže tých problémov je oveľa viac.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 16:20 - 16:21 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Súhlasím s vami, pán poslanec Blcháč, že niektoré samosprávy už tento návrh zákona predbehli v minulosti. Spolupracujú s mládežníckymi organizáciami aj tak, ako ste spomínali, aj v Michalovciach fungoval pred časom mládežnícky parlament, to znamená, že sú už mestá a obce, kde vlastne sa snažia tí primátori alebo starostovia načúvať mladým a mládežníckym organizáciám. Podobne, ako ste uviedli, sú aj rôzne Rady seniorov, rady podnikateľov, rôzne poradné orgány, ktoré fungujú pri mestských úradoch a mestských zastupiteľstvách.
Tam treba dať pozor na to, aby tieto mládežnícke parlamenty neboli v budúcnosti zneužívané možno na rôzne ciele alebo politické propagandy. Vieme, že aj v minulosti v niektorých mládežníckych parlamentoch boli či už asistenti poslancov Národnej rady mladí alebo podobné veci a tieto mládežnícke parlamenty by mali zostať podľa mňa nezávislé a naozaj byť zamerané najmä na tú činnosť, na tú mládežnícku činnosť, na tú osvetu a to by mala byť ich priorita.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2021 16:37 - 16:38 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakuje za slovo, pán predsedajúci. Ja pri obnove našich hradov vidím dva pozitívne faktory, a to je fakt – znižovanie nezamestnanosti, pretože naozaj do toho procesu renovácie hradov sa zapájajú ľudia, ktorí boli dlhodobo nezamestnaní, a v podstate tieto naše ruiny hradov renovujú tradičnými remeslami, to znamená, že aj tí turisti, ktorí prídu na hrad, majú možnosť vidieť, ako niekedy tieto práce prebiehali.
Druhý dôležitý faktor je, že naozaj sa na naše hrady vracajú ľudia, ožíva cestovný ruch, to je veľmi dobré pozitívum. Ja chcem povedať, že veľmi dôležité je to, aby sme udržali tú kontinuitu, ktorá tu bola aj za predchádzajúcich vlád, to znamená, že tie hrady sa obnovovali aj za pána ministra kultúry Maďariča, pokračuje to aj teraz. Je to dôležité, aby sa tá kontinuita zachovala.
Samozrejme, veľká vďaka patrí mnohým dobrovoľníkom, občianskym združeniam, ktorí sú určitým garantom renovácií týchto hradov a robia to na úkor svojho voľného času, takže im patrí obrovské poďakovanie.
Ďakujem.
Skryt prepis