Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2020 o 15:19 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 16:09 - 16:14 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
To bolo rýchle. Vážené kolegyne poslankyne, vážení kolegovia poslanci, v kútiku duše som veril, že tak, ako som tu stál pred dvoma mesiacmi, nebudem musieť stáť znova a vyzývať vás, aby ste namiesto zasahovania do osobnej slobody žien, ich chránili a dali im dôveru, že vedia rozhodovať o sebe so všetkou vážnosťou a rozumom. Bohužiaľ, nestalo sa tak a dnes tu stojím s jediným, ale úprimným úmyslom, aby som obhajoval ženy.
Návrh zákona, ktorý neprimerane a závažne zasahuje do slobody žien rozhodovať a o ich tele a živote, prešiel, bohužiaľ, do druhého čítania. Napriek tomu, že som chlap, stojím tu a v mene všetkých tých žien, ktoré nemajú možnosť tu stáť a obhájiť sa. (Reakcia z pléna.) Kufíňo... (Zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kuffa, prosím vás, ukľudnite sa.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Chcem byť hlasom tých žien... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ukľudnite sa a dajte, nechajte rečníka, nech rozpráva.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Chcem byť hlasom tých žien, pretože im nedávame dostatočný priestor vyjadriť sa k sebe samým a nepočúvame ich argumenty s vážnosťou. Zdá sa, že vy ich nepočúvate, ale vôbec. Áno, pán Kuffa, hlavne aj vy.
Pripadá mi to, ako keby ste všetci podporovatelia tohto návrhu boli slepí a hluchí. Za každú cenu si potrebujete presadiť tú svoju pravdu a nezaujímate sa o realitu a názor tých, o ktorých rozhodujete. Dokonca ani prieskumy, z ktorých vyplýva, že len 8 % populácie je za sprísnenie potratov, vám nič nehovoria.
Dámy a páni, žijeme v 21. storočí, ale vy sa správate, ako keby sme žili v fiktívnom svete Gileád a mali právo okliešťovať práva, zasahovať do osobného priestoru a kontrolovať rozhodnutia žien. Vyzývam vás, aby ste aj vy konečne brali ženy ako rovnocenné bytosti, schopné robiť ťažké a často bolestivé, ale racionálne rozhodnutia. Žena, ktorá sa rozhodne pre potrať, robí to najlepšie rozhodnutie, ktoré v tom čase, za tých okolností vie urobiť. Verte mi, mal som možnosť byť pri ženách, ktoré tento zákrok podstúpili. A nie, nie je to ľahké rozhodnutie. Nie len pre ňu, ale aj pre jej partnera. Žiaľ, na takéto život ovplyvňujúce rozhodnutie existuje mnoho pádnych argumentov, ktoré tu viackrát odzneli z úst mojej kolegyne Janky Cigánikovej.
Tak ako ženy nevstupujú do mužského sveta rozhodovania zákonmi a reguláciami, tak ani my si nemôžme dovoliť vstúpiť do jej, do jednej z najcennejších práv, ktoré ako spoločnosť počas histórie sme si vybojovali, a teda do ľudskej slobody.
Sme na prahu ekonomickej krízy, ktorej dosah nepoznáme, a môžme si zatiaľ vytvárať len nejaké domnienky. Sme hlboko v druhej vlne nebezpečnej pandémie, ktorá už na jar odhalila, že naša spoločnosť stojí na často neviditeľnej, neplatenej alebo slabo platenej práci žien. My však namiesto toho, aby sme sa zaujímali o to, v akých životných podmienkach a situáciách mnoho žien prežíva, pracuje, vychováva deti a stará sa o rodinu, ideme zasahovať do ich súkromného života a osobného priestoru.
Avšak ponúkam pomocnú ruku, pani poslankyni Záborskej a taktiež poslancovi Kuffovi.
Pretrvávajúca pandémia, otvorila nové problémy a niektorý z nich zvýraznila. V politickej aréne je dôležité mať sexi témy, ktoré rezonujú. V súvislosti s predkladaným zákonom evidujem istú vzdialenosť poslancov od reality, do ktorej sa každodenne zobúdzame, preto ponúkam témy pre vás, poslanci, ktoré si zaslúžia vyššiu pozornosť a záujem politikov, a to je násilie páchané na ženách. Kvalitná a včasná zdravotná starostlivosť, paliatívna starostlivosť, problematika znevýhodnených a zraniteľných osôb na trhu práce, bytová politika, spravodlivosť, podnikateľské prostredie a mnoho ďalších. Ja pevne verím, že si vyberiete konečne témy, ktoré pomôžu spoločnosti a nebudú spoločnosť rozdeľovať tak ako vaše návrhy doteraz.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 15:29 - 15:31 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky faktické poznámky. Budem reagovať postupne.
Pán Beluský, ja som vysvetlil v podstate aj ten dôvod, že prečo by sa malo od, nemalo by znižovať príspevky politickým stranám, pretože tam môžu prísť tie finančné skupiny, ktoré môžu ovládnuť tú, tú politickú stranu cez tie finančné dary. To je na margo tých detailov a súm.
Pán Mazurek, vy ste zrazu tu, poviete, že boli nejaké podmienky, váš predseda povedal podmienky. Ale ja si pamätám vyjadrenia, keď jednoznačne povedal, že sa vzdá príspevku od štátu. A paradoxné je, že vy ste z vašich, z vášho príspevku kúpili rodinný dom v časti ako Banskej Bystrici. Tak ja neviem, ako by ste aj chceli vrátiť tie peniaze, keď už máte rodinný dom nakúpený. To je v pohode.
Pán Mizík, títo páni kandidovali za vašu stranu, takže je to ich materská strana, vytiahla, vytiahla ich do parlamentu. A za koho stranu, pán Mizík? Bola to Ľudová strana Naše Slovensko, za koho kandidovali títo traja páni.
A, pán Podmanický, no, viete, rozdiel vo voľbách je ten, že každý jeden občan Slovenskej republiky môže ísť k voľbám a môže sa rozhodnúť, ktorú stranu podporí, tým pádom dáva pomyslený šek tejto politickej strane. Neni to len tak, že keď niekto nevolí, tak hneď proste tie peniaze nedostane. A tiež používate tú takú emocionálnu, emocionálne vydieranie, že aj šport, kultúra. Áno, aj šport, aj kultúra majú auditované financovanie. Vedia zdokladovať, majú finančné audity od daňového úradu. Na rozdiel od cirkví, ktoré dostávajú 52 mil., v súčasnosti dostávajú 52 mil. od štátu a dávajú jedine výročnú správu ministerstvu kultúry bez akýchkoľvek dokladov, bez akýchkoľvek kontrol. Majú čierne peniaze od výberu do zvončeka, za krsty, za svadby, pohreby a tak ďalej. Tak akože každá jedna organizácia, ktorá je príspevkovou organizáciou štátu, má byť pod kontrolou. A túto kontrolu my v cirkvách nemáme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 23.9.2020 15:17 - 15:22 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, vážené poslankyne, poslanci, pozrel som sa na návrh zákona, ktorý je nám predkladaný, o politických stranách a politických hnutiach. Márne som očakával úpravu zákona, ktorá by reflektovala spoločenskú situáciu a priniesla zásadné zlepšenie predkladaného návrhu zákona.
Konkrétnejšie k návrhu vášho zákona. Osobitná časť dôvodovej správy by mala obsahovať zdôvodnenie jednotlivých paragrafov, bodov návrhu zákona, nie parafrázovanie textu návrhu zákona, ale jeho vysvetlenie. Vo vašej osobitnej časti neargumentujete, prečo by sa mal príspevok politickým stranám znížiť o polovicu. Prečo nie teda o tri štvrtiny? Z akého modelu predkladateľov ste vychádzali?
Ak vychádzate z § 33 zákona č. 523/2004 o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov, návrh zákona musí obsahovať aj vyjadrenie o predpokladaných finančných dôsledkoch na rozpočet verejnej správy, a to nielen na bežný rok, ale aj na tri nasledujúce rozpočtové roky. Vyčíslili ste pozitívny dopad na štátny rozpočet približne vo výške 38 mil. eur bez uvedenia jednotlivých rozpočtových rokov. Preto váš predkladaný návrh zákona opätovne vykazuje známky nedostatočnosti.
Veľmi jasne a zreteľne si spomínam, ako práve vaša materská strana Ľudová strana Naše Slovensko, ktorej by ste, samozrejme, mali povedať veľké ďakujem, pretože bez nich by ste nestáli na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, pred predchádzajúcimi voľbami išla do volieb v roku 2016 s tým, že peniaze od štátu na fungovanie strany neprijme. Najskôr Kotleba tvrdil, že jeho strana sa po voľbách vzdá všetkých príspevkov, ktoré od štátu dostane za hlasy od voličov, ale po voľbách už zmenil rétoriku, keď vyhlásil, že jeho strana sa štátnych príspevkov vzdá, ak to urobia aj ostatné politické subjekty, ktoré sa dostali do parlamentu. Bohužiaľ, nestalo sa tak. Považujem za veľké pokrytectvo snažiť sa podobným spôsobom obmedziť príspevky politickým stranám, keď viete, že zásada zachovania právnej istoty nepripúšťa retroaktívnu, retroaktivitu zákonov a vytváranie, akúsi dobrovoľnosť vrátenia príspevkov do konca roka 2021.
Tvrdíte, že činnosť politických strán a hnutí by mala byť financovaná výlučne z dobrovoľných príspevkov členov a sympatizantov. Politické strany sú kľúčový prostriedok, prostredníctvom ktorého sa občania môžu podieľať na správe verejných záležitostí a výkone verejnej moci. Preto je potrebné vytvárať podmienky na to, aby strany svoje funkcie mohli plniť zodpovedajúcim spôsobom, boli nezávislé od finančných skupín a sledovali svoje programové ciele, na základe ktorých získali dôveru od občanov.
Politické strany sú vysoko závislé na príjmoch od štátu. Predstavujú tzv. sektor nevýrobných služieb. To na jednej strane znižuje priestor na korupciu, pretože politické strany sú menej odkázané na súkromné zdroje vplyvných darcov, v prospech ktorých potom môžu presadzovať vládnu politiku napríklad pri prideľovaní verejných zákaziek.
Argument typu odlúčme financovanie politických strán, ak sa má odlúčiť financovanie cirkvi zo strany štátu, je vierolomný. Ak by sme tak učinili pri politických stranách, vytvorilo by to vhodné podhubie pre opätovné rozbujnenie záujmových skupín. Predsa si spomíname na hlas podobný poslanca Roberta Fica, v nahrávke Gorila dohadoval kšefty s finančníkmi z Penty. V konečnom dôsledku pri prijímaní právnych predpisov by nebol zohľadnený verejný záujem, ale záujem vyššej skupiny osôb, oligarchov a finančníkov.
Vaša nekompetentnosť sa v celom rozsahu premieta v predmetnom návrhu zákona. Preto sa vás otvorene pýtam, aký je váš skutočný úmysel. Vaše bezobsiažne návrhy zákonov, ako napríklad interrupcie, neposúvajú túto spoločnosť vpred. Pôsobia neprofesionálne, neurčito, so zámerom vyvolať vášne. Nazdávam sa, že vaším cieľom je, aby sa politické strany dostali do područia záujmových skupín, ktoré by presadzovali svoje súkromné záujmy a politické strany za to inkasovali vysokú odmenu. Ak túto informáciu vnímam v kontexte, že ste odišli zo strany ĽSNS a hľadáte zdroje financovania, je pre mňa zámer navrhovaného zákonu zrejmý.
Predkladaný zákon svojím obsahom vytvára dojem, že úmysel predkladateľov zákona nie je reagovať na zhoršenú hospodársku situáciu a optimalizáciu verejných financií. Práve naopak, zákon kreuje prostredie, v ktorom by sa mohli realizovať záujmové skupiny rôznych oligarchov a finančníkov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 10:04 - 10:05 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán Kamenický, ja mám taký pocit, že vy v tom SMER-e trpíte nejakou zvláštnou formou selektívnej amnézie, pretože po dvanástich rokoch vášho vládnutia, to je, môžem pripomenúť, jedna generácia, sa vraciate k pánovi Dzurindovi, k pánovi Miklošovi o tom, že kto bol poradca v tomto čase. To je niečo šialené, to je niečo šialené a ja si myslím, že vy ste sa tam trošku zbláznili.
A taktiež ste spomínali, že ak je tu možnosť získať peniaze, ktoré sa tu rozkradli, tak je najvyšší čas. Veď vy ste v priamom prenose priznali vaše zlodejiny. Taktiež ste povedali, že pán Fico pil kolu na Vazovovej ulici. Veď vy ste zodpovedal otázku všetkých novinárov, ktorí sa ho to pýtajú dvanásť rokov. Dvanásť rokov sa ho pýtajú, že či pil kolu na Vazovovej. Nech sa páči, v priamom prenose. Pán Kamenický, ďakujeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 15:35 - 15:35 hod.

Miroslav Žiak
Pán poslanec Kuffa, ja ako ateista a liberál akceptujem vašu vieru a veľmi dobre som počúval a ďakujem za to vysvetlenie toho celého procesu, keď sa niekto má stať svätým. A chcem vám poďakovať za vecný príspevok. Som bol milo, veľmi milo prekvapený za váš vecný príspevok do diskusie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 15:19 - 15:19 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán poslanec Mazurek, počúval som veľmi pozorne vašu intonáciu o našom nejakom novosvätenom a vysvätenom kňazovi.
A ja aby som vám chcel dať do pozornosti ešte jedného kňaza z toho obdobia druhej svetovej vojny. Taký kňaz pán Tiso. Pán Tiso, predstaviteľ klérofašistického štátu, ktorého vy ste, vy taký veľký podporovateľ. Viete, vy tu rozprávate, v Amerike, že mali tam hákové kríže.
Vy ste ten človek, ktorý by ste chcel mať na našich vlajkách hákové kríže, vy ste ten človek, keď... Ste... Pokrytecky sa schovávate pred, nad číslo 1488, ako ďobe ďateľ. Však budzte aspoň hrdinovia a priznajte si farbu, že ste predstavitelia fašizmu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 11:33 - 11:35 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Páni, ďakujem vám veľmi pekne za vaše reakcie. Boli korektné. Vidím, že nám sa proste rozchádzajú, to vnímanie, kedy je to dieťa, kedy to neni človek, proste to sa nezhodneme. My to vidíme i trošku inak, my to vidíme, ako, ako je to súčasť ženy.
A, pán Urban, rád by som reagoval na tú demografickú krivku, ktorú ste spomínali. Tak áno, tá krivka je úplne zlá, ale nespraví..., my ju nezlepšíme, že zakážeme interrupcie. Akonáhle ženy budú mať nechcené deti, tak deti budú končiť v domovoch, v sociálnych domovoch a tak ďalej a tieto deti nečaká svetlá budúcnosť. Poďme sa zamerať na to, čo som spomínal, sociálne zabezpečenie, zlepšenie príspevkov pre matky a tak ďalej, rodinné príspevky a toto je, toto je cena. (Reakcia z pléna.) Prosím vás, klérofašista buďte ticho, nikto sa s vami nebaví!
A toto je cesta, ktorú sa musíme my vydať, rozumiete. Takže nie, nie sprísnením interrupcií, ktorým tým ženám len znepríjemnia život a budú hľadať tie cesty, bude fungovať tá interrupčná turistika, budú chodiť do Čiech a do iných krajín. Týmto my len skomplikujeme život tým ľuďom. A nedaj Boh, niektoré ženy sa možno aj budú snažiť aj o umelé oplodnenie samy, budú vyhľadávať možno horúce kúpele a sú rôzne praktiky a ohrozia len vlastný život, len vlastný život, a nielen toho dieťaťa. Tak nechajme im, nech môžu ísť na tú interrupciu pod zdravotníckym dohľadom, pod doktorom a normálne plne legálne. Netlačme na tie ženy, aby hľadali iné cestičky a museli porušovať zákon. (Reakcia z pléna.)
Pán Kuffa, prosím vás, doteraz som vás nemenoval, nevšímajte si ma, dobre. Ja tom ateista, ja som pre vás zlo, tak ma, nemenujte ma.
Skryt prepis
 

15.7.2020 11:21 - 11:27 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem opätovne za slovo. Začnem teda od začiatku, aby to nebolo vytrhnuté z kontextu, keďže ma jeden klérofašista tu prerušil, tak dovolím si.
Vážené kolegyne poslankyne... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, poprosím vás, nebuďte osobný (reakcie z pléna), predneste svoj prejav. (Reakcie z pléna.) Kolegovia, poprosím vás, aby ste sa neprekrikovali. (Reakcia z pléna.)

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Nie. Vy ste klérofašista. (Reakcie z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Páni poslanci! (Reakcie z pléna.) Nenúťte ma znovu prerušiť rokovanie, lebo tu budeme aj zajtra, pozajtra a celý zvyšok júla, keď bude treba. (Reakcie z pléna.)
Takže, pán poslanec Kuffa, poprosím vás, aby ste sa prihlásili s faktickou poznámkou. Dobre, pán poslanec už sme to počuli, stačí. Ďakujem. (Reakcia z pléna.)

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Už môžem?

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Zastavte, prosím, čas pánovi Žiakovi. (Reakcia z pléna.)

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Už ste saturovaný, pán Kuffa, ste spokojný? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Môžem?

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prosím vás, neprilievajte zbytočne olej do ohňa, nech sa páči.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Vážené kolegyne, kolegovia, ja tiež cítim potrebu, ja sa vyjadriť sa k tejto téme, hoci by som bol najradšej, keby sa k tejto téme vyjadrovali najmä ženy. Pozrime sa, koľko je v tejto sále žien, vedeli by sme ich narátať na prste jednej ruky. Preto som... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kuffa, prosím vás, nevykrikujte! (Reakcia z pléna.) Pán poslanec Pročko, tiež nevykrikujte!

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Vlastne preto som si po prečítaní návrhov urobil to, na čo ste vlastne vy asi zabudli, spýtať sa žien. Ide o ich telo, o ich psychiku a o ich rozhodnutie, nie o vaše, vám totižto nikto nič neberie a nikto nič neprikazuje. V dôvodovej správe nie sú riadne medicínske argumenty podporujúce váš návrh zákona. Z čoho teda vychádzate?
Len ste si nejakým čudným spôsobom domysleli, že vy môžete rozhodovať a prikazovať iným niečo, do čoho vás v podstate nie je vôbec nič. V ideálnom prípade sú na takéto rozhodnutie dvaja, ale, bohužiaľ, nežijeme v ideálnom svete. Ak v ňom žijete vy, tak vám, samozrejme, gratulujem, avšak nás nedokonalých a nepožehnaných, nechajte na pokoji.
Z týchto dvoch predkladaných návrhov mi vychádza len to, že ich podstatou je vytvoriť zásadné prekážky v prístupe žien k bezpečným interrupciám a obmedziť ich ľudské práva. Dokonca sú v rozpore s platnými medzinárodnými zmluvami, ktoré sú nadradené vnútroštátnemu právu republiky, a parlament by týmito návrhmi ohrozil právo žien na zdravie, súkromie, informácie, ochranu pred neľudským zaobchádzaním, právo na nediskrimináciu a rovnosť. Prečítal som si vaše návrhy zákonov a bližšie sa na nich pozrel. Dokonca som sa o nich rozprával aj so ženami, ktoré mi bližšie vysvetlili a opísali niektoré ich fyziologické procesy. To je, bohužiaľ, to, na čo ste vy zabudli. Zákaz umelého prerušenia tehotenstva z dielne strany ĽS NS obmedzuje prístup k legálnym interrupciám. Počet interrupcií významne neznižuje, naopak, vedie k zvýšenému počtu žien, ktoré vyhľadajú nelegálnu interrupciu, a k interrupciám vykonaných v nebezpečných podmienkach. Dôsledkom môže byť vážne poškodenie zdravia ženy, ale aj smrť, čiže tým absolútne nič nevyriešite, narobíte omnoho viacej škody ako úžitku. Predložený návrh o skrátení lehoty na vykonanie interrupcií z 12 týždňov na 8 týždňov je iba pokusom o obmedzenie práva žien na včasnú a bezpečnú interrupciu.
Páni, mne je jasné, že tým, že nie ste ženy, neviete si ani len predstaviť, ako môže fungovať menštruatný, menštruačný cyklus u žien, ale poviem vám niečo, čo vám v škole asi nevraveli. Veľa žien má dlhší alebo nepravidelný cyklus, ktoré..., kvôli ktorému môžu na tehotenstvo prísť ešte neskôr než pri zdravom cykle. Omeškanie menštruácie bežne spôsobuje užívanie niektorých liekov, ale obyčajný stres či choroba. Do ôsmeho týždňa tehotenstva sa teda mnohé ženy nemusia ani dozvedieť, že sú tehotné. Ale je mi jasné, že vaša neznalosť zmieňovanej problematiky a presvedčenia je väčšia ako vaša snaha o ochranu života a zdravia žien.
Dámy a páni, navrhované úpravy neprinášajú potrebné systémové zmeny v sociálnych, zdravotných či v rodinných politikách ani v politikách rodovej rovnosti. Nezameriavajú sa na odstraňovanie diskriminácie žien či násilia páchaného na ženách, nepodporuje zaved..., nepodporujú zavedenie sexuálnej výchovy či bezplatnej antikoncepcie, nenavrhujú také opatrenia, ktoré sú pre znižovanie počtu interrupcií najúčinnejšie, preto vytvorme podmienky na to, aby ženy mali skutočnú možnosť voľby, ako budú zaobchádzať so svojím telom. Nechajme ich rozhodnúť sa, snažme sa odstrániť nerovnosť a diskrimináciu žien a nahradiť ich pochopením a rešpektom voči tomuto pohlaviu. Ponúknime nástroje, ako sú antikoncepcia hradená zo zdravotného poistenia dostupná pre všetky ženy, dostatok miest v škôlkach či jasliach, kvalitná a odborná sexuálna výchova, ktorá naučí mladých ľudí zodpovedne pristupovať k sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu, systematický prístup k riešeniu násilia páchaného na ženách, kvalitná gynekologická starostlivosť, dôstojné podmienky pre ženy pri pôrodoch a dostupné bývanie pre všetkých.
Choďte medzi svojich voličov a hovorte im, že ženy sú nežné stvorenia, bez ktorých sme stratení. Že na ne nesmú byť hrubí, ale mali by ich podporovať, lebo, povedzme si rovno, potrebujeme ich.
Ďakujem veľmi pekne za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 15.7.2020 10:42 - 10:44 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, ja tiež cítim potrebu sa k tejto téme vyjadriť, hoci by som bol najradšej, keby sa k tejto téme vyjadrovali najmä ženy. Pozrime sa ale, koľko je v sále žien. Môžme ich zrátať na ruke, na jednej ruke. Preto som sa po prečítaní návrhov, urobil to, na čo ste vy navrhovatelia asi zabudli - spýtať sa žien. Ide o ich telo, o ich psychiku (ruch v sále a zaznievanie gongu) a o ich rozhodnutie. Nie o vaše. Vám totižto nikto nič neberie a nikto vám nič neprikazuje.
V dôvodovej správe nie sú riadne medicínske argumenty, podporujúce váš návrh zákona. Z čoho teda, prosím vás, vychádzate? Len ste si nejakým čudným spôsobom domysleli, že vy môžete rozhodovať a prikazovať iným niečo, čo, do čoho vás v podstate nič. V ideálnom prípade sú na toto rozhodnutie dvaja. Ale, bohužiaľ, nežijeme v ideálnom svete. Ak v ňom žijete vy, tak vám gratulujem. Avšak nás nedokonalých a nepožehnaných nechajte, prosím vás, na pokoji. Z týchto dôvodov (ruch a smiech v sále, zaznievanie gongu), z týchto dvoch predkladaných návrhov mi vychádza len to... (Neutíchajúci ruch a smiech v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kuffa, poprosím vás, aby ste, aby ste sa prihlásili s faktickou poznámkou (reakcia z pléna), ak chcete komentovať vystúpenie rečníka! Pán poslanec! (Reakcia z pléna.) Pán poslanec.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Kufíňo. (Povedané so smiechom.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prihláste sa s faktickou poznámkou, ak chcete komentovať vystúpenie rečníka. (Reakcie z pléna a neutíchajúci ruch v sále.)
Vyhlasujem prestávku do 11.00 hodiny.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Nie, nie, ešte dokončím. Nie...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poďakujte sa Kuffovi. (Povedané mimo mikrofónu.)

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Kufíňo, si beťár. (Povedané mimo mikrofónu.)

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 9:48 - 9:48 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak, pán poslanec Mazurek, dnes som si zapísal do zoznamu vašich odborných znalostí všetkého druhu aj genetiku. Ja by som sa chcel spýtať, že kde ste to vyštudoval, všetky tieto znalosti, či to bola škola života, vysoká škola života, alebo aká, a viem, že mi neodpoviete, zase poviete, že Veronika Remišová, Sulík raňajkoval a tak ďalej, ale skúste mi odpovedať aspoň raz.
Čo ste vlastne vyštudoval, ak ste takýto odborník na všetko? (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis