Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

29.9.2020 o 20:21 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 16:02 - 16:04 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Kamenický, netvárme sa, že následky alebo dôsledky COVID-u nebudú cititeľné v nasledujúcich rokoch. Ak sa pozrieme na faktory prispievajúce k deficitu verejnej správy za rok 2020, tak vidíme, že čiastkový podiel má na ňom hlavne vaša vláda. Poukazujem na to, že obdobie roku 2003 až do roku 2020 bolo obdobím lepších časov, teda obdobím hojnosti. Solídny rast ekonomiky vyústil v posledných rokoch až do rekordne nízkej nezamestnanosti, čo tiež nebolo vašou zásluhou. Napriek tomu vaše vlády neplnili vlastné rozpočtové ciele, a tak päť zo siedmich rokov skončilo s vyšším deficitom, ako sa plánovalo v rozpočte, hoci príjmy bývali vyššie, ako sa očakávalo.
Pán poslanec, viete, aký je vplyv hospodárskej politiky vlád SMER-u na nárast deficitu v tomto rozpočtovom roku? Je to 2,6 mld. eur. Veľmi dobre viete, že ste podhodnotili záväzky nemocníc, nadhodnotili dividendy, Slovensko musí vracať finančné dôsledky, financie v dôsledku, v korekcii z eurofondov. A vy sa tu postavíte a idete nám kázať o tom, ako v čase najväčšej pandémie my zle hospodárime. Je to na hanbu a je to pokrytectvo, ako sme zvyknutí z vašej strany.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 27.11.2020 9:07 - 9:09 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 335 z 25. novembra 2020 pridelil výboru pre hospodárske záležitosti návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 71/2013 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, tlač 441, s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre hospodárske záležitosti prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej schôdzi, na svojej 37. schôdzi dňa 26. novembra 2020. Uznesením č. 114 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh zákona schváliť s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutoční na 18. schôdzi Národnej rady.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.11.2020 17:05 - 17:05 hod.

Miroslav Žiak
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja dávam procedurálny návrh a chcel by som požiadať o posúdenie zabezpečenia osobnej ochrany pre poslanca Roberta Fica, ktorý by vlastne dohliadal na jeho bezpečnosť, ale hlavne na jeho zotrvanie v krajine, aby sa dalo o tom hlasovať, pán predsedajúci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 17:24 - 17:24 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Kuffa, pozorne som počúval 8 minút vášho vystúpenia. V podstate nedozvedel som sa nič nové, iba to, že ste sa zasekol v minulom storočí, pretože máme aj obce, ktoré nemajú hospodárske zvieratá. Máme obce, ktoré nemajú domáce zvieratá, nemajú skrmovať a to ten odpad, ako ste povedali, že teda potraviny sú len odpad, áno, keď máte plesnivý chleba, tak hádam ho nebudete jesť a budete ho zužitkovávať, tak prosím vás, zbytočne ste nás obrali o 10 minút nášho času a bolo to úplne celé zbytočné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.11.2020 11:40 - 11:43 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja uvedomujem si, že sme sa bavili o tom, že minútu ticha budeme riešiť len cez poslanecké grémium, ale, bohužiaľ, situácia, ktorá sa udiala včera, ma nenechala chladným, pretože zomrel známy popierač koronavírusu, podporovateľ Ľudovej strany Naše Slovensko a odporca nosenia rúšok, kňaz Miroslav Čajka, a preto by som si chcel uctiť jeho úmrtie minútou ticha, no ale zároveň ho navrhnúť na nominanta Darwinovej ceny a... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 17:03 - 17:04 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pôjdem postupne. Pán poslanec Blanár, viete, volebná korupcia, spomínate tu stranu SME RODINA. Bohužiaľ, SME RODINA tento návrh nepredkladala, takže vy si len tu teraz vytvárate obraz, nejakú ilúziu. Vlastne len zahlasovali, lebo cítia sociálne. Je to úplne logické a môžte krútiť hlavou, koľko chcete.
Pán poslanec Blaha (povedané so smiechom), na vás netreba ani reagovať, vy ste taký táraj. No musím reagovať, lebo ste spomenuli mojich rodičov. Viete, moji rodičia pracujú celý život, odvádzajú dane, podnikajú a nie sú to malé dane. Viete, skúste si aj vy pracovať pár rokov, možno zistíte, čo je to, a nielen tárať z poslaneckých lavíc.
Pán poslanec Takáč Richard, pôvodná pointa tohto zákona bola volebná korupcia, dokonca bola aj priznaná vaším predsedom. Ja neviem, o čom sa tu bavíme. Vy teraz idete sa tváriť, že ste svätí, pritom všetci vieme, ešte vy ste to sami priznali, že to bola volebná korupcia, tieto vaše prekrúcačky nikoho nezaujímajú.
Pán poslanec Vážny, vaše slová, neviem, či treba nejak brať vážne, lebo vy ste ako minister dopravy sľuboval diaľnicu na Hornú Nitru v roku 2010, bohužiaľ, táto diaľnica ani sa nezačala konať, čiže vaše slová sú tak prázdne ako prd v gatiach.
A, pán poslanec Kamenický, silný štát sme tu už mali a vidíme, ako to dopadlo, rozkradnutý štát, oligarchovia na každom kroku, dokonca vražda dvoch novi..., dvoch mladých ľudí. Čiže, pán poslanec Kamenický, ja neviem, či sa k vám mám nejak vyjadrovať. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2020 16:52 - 16:55 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Vážený pán minister, podpredseda, poslanci, poslankyne, všetci veľmi dobre vieme, čo je to volebná korupcia. Vieme si ju spojiť s ľuďmi, s organizáciami alebo politickými stranami, ktoré sa neštítia túto korupciu, volebnú korupciu využívať vo svoj prospech. Tieto politické strany nemajú problém predložiť návrh zákona, odklepnúť si skrátené legislatívne konanie tesne pred volebným moratóriom, len aby si získali volebné percentá. Predpokladám, že si už viete spojiť a domyslieť, ktorá strana aj tejto volebnej korupcie je schopná.
Pán Fico, odchádzate, bohužiaľ, sa to týka vás. Tá, ktorá sa po voľbách, ktorá nakoniec nedopadli ani v prospech a nepomohlo im to, sa verejne priznala, že to bol len ťah na voličov, inak by nemali ani toľko percent, koľko vo voľbách mali. Dokonca ani vytvorenie Petra Pellegriniho nepomohlo.
Tvrdíte, že predmetným návrhom zákona súčasná vláda okráda tých najzraniteľnejších. Dovoľte mi preto podotknúť a priznať, že áno, je to veľká záťaž pre rozpočet, pretože sa bavíme rádovo o 300 mil. eur ročne, ale naša vláda tie 13. dôchodky reálne chce poskytnúť už v prvom polroku jej pôsobenia. Vaša vláda neprestajne od roku 2010 sľubovala 13. dôchodky. Nenechali ste nám v kase žiadne rezervy, preto by bolo na mieste zvážiť pravdivosť výroku, že týmto návrhom zákona ideme okrádať dôchodcov, keď sa na tomto okrádaní podieľali práve predchádzajúce vlády.
Nárok na 13. dôchodok budú mať predsa všetci poberatelia dôchodku bez ohľadu na sumu poberaného dôchodku. Zákon prešiel len kozmetickými úpravami, ktoré sú pre dôchodcov stále výhodné a prijateľné. So stúpajúcou výškou dôchodku sa výška 13. dôchodku bude znižovať až do minimálnej sumy, pričom minimálna suma 13. dôchodku bude vo výške 50 eur. Myslím, že je to fér voči každému, kto tento 13. dôchodok poberá. Myslím si, že je to fér voči každému, kto poberá tento 13. dôchodok, a je to hlavne efektívne. Predvolebnú korupciu strany SMER, majú tu za cieľ zaviesť 13. dôchodky, musíme striktne vnímať ako predvolebný manéver, ktorý mal strane vrátiť pokles podpory voličov. Veď ak by ste aspoň trošku sociálne zmýšľali, tak by ste pristali aj na túto možnosť, ktorá je predložená, pretože jediný, kto tu teraz oberá dôchodcov o niečo, ste len vy sami.
Ďakujem vám pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 16:39 - 16:39 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán poslanec Fico, povedali ste, že táto vláda má peňazí dosť a nemíňa ich. Áno, neplytvá tými peniazmi, ale používa ich veľmi efektívne a tam, kde ich treba, a tým ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Avšak viem si predstaviť, ako by ste s týmito peniazmi naložili vy. Sem 10 mil. Kmotríkovi na štadión, sem 20 mil. Bašternákovi na nejaký nový biznis, na nejaké nové Bonaparte, sem tu nejaké nové obstarávanie pre pána Širokého a tak ďalej, nebudem to všetko menovať, čo ja som hrdý, že táto vláda nemíňa peniaze podľa vašich predstáv, ale využíva ich tak, ako potrebujú občania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.9.2020 20:21 - 20:22 hod.

Miroslav Žiak
Ďakujem pekne. Ja chcem povedať pánovi Štefanovi Kuffovi, poslancovi, že mu, že prijímam jeho ospravedlnenie za jeho urážlivé slová, ale trvám na tom, že je John Rambo aj zabijak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 16:23 - 16:25 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, neviem, či na vás sa oplatí reagovať. Každopádne od Johna Ramba, zabijaka, to beriem ako pochvalu. To bolo celkom milé od vás.
Chcem povedať ostatným kolegom, ďakujem, za konštruktívnu tú diskusiu. Vidím, asi je cítiť z toho, že máme blízky vzťah. Nechcem, aby nás takáto téma zbytočne rozdeľovala, ale tak vidím to trošku inak ako vy, možno naša skupina ľudí to vidí inak. Budem sa vyjadrovať pomaly.
Pán poslanec Herák, veď pre to, robme všetko pre to, aby sme mali, aby mali tie dámy podporu, aby mali tie ženy podporu, a keď navrhnete taký zákon, ktoré im budú pomáhať, a nie dávať reštrikcie, k tomu sa dostanem ďalej, tak všetkými desiatimi budem bojovať za to, aby mali tie ženy podporu.
Milan, pán poslanec Potocký, viem, že zákaz štyri dni ísť na interrupciu je jednoducho zákaz. Bez toho, aby žena dala osobné údaje, ju nepustia na interrupciu, to je ďalší zákaz. Bez dvoch lekárskych posudkov aby mohla ísť na interrupciu, je to ďalší zákaz. Tak nebavme sa o tom, že to nie je reštrikcia. Je to reštrikcia, je to zákaz, je to sprísnenie.
Pani Pleštinská, poslankyňa, to som v podstate povedal to isté čo Milanovi, viac-menej tam budem sa opakovať.
Pán poslanec Krajčír, nuž viete, to, že som čítal, že mi to niekto pripravil, tak my máme asistentov, ktorí aj pracujú, a my, ja s nimi spolupracujem, tak myslím si, že je to úplne bežné. Veď na to máme tých 2 950 euro, aby sme si platili asistentov, s ktorými budete spolupracovať. Vyskúšajte, to je celkom príjemné, keď môžte s niekým spolupracovať.
Pán poslanec Šefčík, ja neviem, nenašiel som tam žiadnu otázku, na ktorú by som vám odpovedal. Ja si myslím, že akože všetci sme pro-life, nech nikto z nás nechce nikoho zabíjať, len chceme nechať tú slobodu ženám, aby sa rozhodli. Ja si myslím, že v tomto sme všetci na jednej lodi, len my to vidíme z toho pohľadu tej ženy, ktorá sa môže rozhodnúť, a vy to vidíte z toho pohľadu toho malého embrya alebo plodu.
A, Miloš, pán poslanec Svrček, tiež neviem, čo na to povedať. V podstate zhodujeme sa vo všetkom, len bolo by dobré, aby sme sa viacej akceptovali a možno viacej počúvali.
Skryt prepis