Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.2.2021 o 11:54 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 11:07 - 11:08 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán poslanec Mazurek, z vášho vystúpenia bolo cítiť evidentný strach a ja to úplne chápem. Útočíte tu na koaličných poslancov zo strany OĽANO, skáčete im do reči, resp. oni vám skáču do reči, ale vy ich urážate následne celkom vaším spôsobom. Ale chápem, odišli ste zo strany, z vlastnej strany, podrazili ste svojich kolegov a teraz ste na hranici zvoliteľnosti a ten váš strach je úplne oprávnený.
Ale späť k tomu, čo ste rozprávali. Ja sa chcem spýtať, že či na Slovensku máme nejakú epidémiu osteoporózy, keď tu ľuďom kážete zvyšovať dávky vitamínu D. Alebo tu máme epidémiu skorbutu, keď zvyšovať dávky vitamínu C alebo poprípade tu máme svrab? Treba ten ivermektín dávať do perí alebo do srsti? Lebo ivermektín je liek na svrab a neviem, či veľmi dobre viete, že ivermektín je veľmi hepatotoxický. To znamená, že zaťažuje, extrémne zaťažuje pečeň a takéto experimentálne liečby na pečienky s konskými dávkami ivermektínu, neviem, kam by sme došli. Keby ste vy minister zdravotníctva, tak robíte iné pokusy na ľuďoch, keď sledujem, čo ste schopný tu rozprávať v našom parlamente.
Skryt prepis
 

5.2.2021 17:13 - 17:28 hod.

Miroslav Žiak
Ďakujem veľmi pekne. Ja veľmi krátko, stručne.
Pán poslanec Pročko Jozef, ja sa podpisujem pod to, čo si povedal, keby sa dal dať nejaký pomyselný lajk v parlamentných laviciach, tak ti ho dávam.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 5.2.2021 15:43 - 15:58 hod.

Miroslav Žiak
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec, pán Blaha, ja chcem povedať, že neboli sme úplne jednoznačne rozhodnutí, koho budeme voliť, ale potom, keď vidíme, ako mafia cez svoje chápadlá kydá na Lipšica, ako vehementne naňho tu útočíte, ako rozprávate, ako je neschopný, tak dáva nám to jasný signál, že to je ten najvhodnejší kandidát. A po vašom vystúpení ja mám v tomto úplne jasno, koho budem voliť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 13:28 - 13:43 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Karol, ja ti to skúsim takou športovou terminológiou vysvetliť. Zober si, že si tenista, ktorému nejde podanie a vždy narazí do siete tá jeho loptička a neprepadne a ty navrhneš, lebo máš vplyv, tak navrhneš znížiť tú, tú sieť o trošku, aby tá tvoja loptička prepadla na tú druhú stranu pri tom podaní, a tým pádom vďaka jednému prípadu, že tebe sa nedarí, zmeníš celý, celé nastavenie.
Alebo zoberme si iný prípad, že nejaký nezodpovedný vodič nedodržuje rýchlosť a zrazí nejaké dieťa alebo zrazí nejaké iné auto a vďaka tomu na tomto danom úseku my znížime rýchlosť, tým pádom tá rýchlosť tam, samozrejme, nemusí byť znížená, lebo keby ten nezodpovedný vodič dodržiaval tie opatrenia, tak by sa to nestalo. A teraz my, lebo sa tam stalo nešťastie, znížime rýchlosť na celom tom danom úseku a obmedzíme na tých svojich právach alebo tej nejakej slobode tých všetkých vodičov okolo.
A toto je ten istý prípad pri týchto detských ihriskách, pretože zodpovední sú najmä rodičia za svoje deti. Myslím si, že keď nejaká hojdačka nespĺňa požiadavky a vidím to už na vlastnom pohľade, že to, ako si spomínal, tam nejaké drevo zvalilo dieťa, tak nepustím to dieťa na tú hojdačku. Za socializmu, aj keď ja som teda veľký kritik tohto obdobia, ale vtedy boli železné kadejaké železné konštrukcie, liepali sme sa po tom ako také opice a dole boli betónové tvárnice zaliate betónom a nikomu z nás sa nič nestalo. Všetci sme boli zdraví, živí. A netreba to preháňať s tou veľkou opatrnosťou, pretože dávame si len ďalšie polená pod naše nohy, komplikujeme ľuďom život a nedosiahneme ten efekt, ktorý chceme, pretože každý si musí byť zodpovedný sám za seba a najmä za svoje deti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.2.2021 11:13 - 11:28 hod.

Miroslav Žiak
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja by som chcel vyvrátiť jedno klamstvo, ktoré tu odznelo pred dvoma dňami z úst pána poslanca Suju, že ma musela eskortovať polícia, a tým pádom by som rád poukázal na praktiky na týchto, od týchto zradcov... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 12:02 - 12:04 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán Ďurica, dobre, ospravedlňujem sa za tento výrok. Viem si priznať aj chybu, prepáčte, bol ste teda súdený, ale teda ak hovoríte, tak ja viem si priznať svoju vlastnú chybu, ak to bol omyl, tak ešte raz sa ospravedlňujem.
Pán Mizík, vy máte na mňa zložku. To je milé, tak to je krásne. Keby ste vedel robiť s počítačom viac, ako teda len ťukať do mobilu, tak by ste zistil, že nie som žiadny obchodník s pozemkami, je to krásne, je to krásne prekrútené a ešte aj vy, páni, kto to hovoríte, pane, tak skúste do toho počítača ťuknúť a zistiť si a cez katasterportál, ako sa to všetko dialo, to veľmi rýchlo zistíte a ja vám to veľmi rád vysvetlím. Dokonca ste dostal aj poukážku na prácu s počítačom.
A tá vaša zložka na mňa mi symbolizuje, že to akože vy takto budete zbierať zložky na každého človeka? Budete sa mu vyhrážať, že máte zložku? Vy ste, vy ste takýto človek? Akože ja nechcem vidieť, čo sa stane, keď vy sa dostanete k moci nebodaj, keď budete zložkovať na každého jedného poslanca zo súčasnej koalície, a keď budete pri moci, tak budete normálne trestať a vydierať a vyhrážať sa rôznymi zložkami? To kde sme? Žijeme v slobodnej krajine, preboha. Takéto metódy vyhrážania sú dávno odsúdené. To sa môžte vrátiť do 40. rokov, keď Hitler tu po celom, celej Európe sa vyhrážal ľuďom rôznymi zložkami, a keď tu budete, lebo dostanete silové zložky, tak nechcem vidieť, čo to s nami porobíte.
Ja som rád, že ste sa tu prejavil, že robíte si zložky na ľudí.
Skryt prepis
 

3.2.2021 11:55 - 11:58 hod.

Miroslav Žiak
To bola citácia od učiteľa z Prievidze.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.2.2021 11:54 - 11:58 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Dámy a páni, práve sme sa stali, stali svedkami absolútnej arogancie a v otvorenom boji proti demokratickým princípom. Fašistickí poslanci okolo Mariana Kotlebu bez ohľadu na to, či sú teraz s ním, alebo sú proti, sa naplno a v plnej kráse ukazujú ako extrémisti.
Dovoľte mi však ešte jednu poznámku na úvod. Ak si odídenci okolo tu prísediaceho Milana Mazureka myslia, že majú väčší politický potenciál a so svojou novou politickou stranou budú vedieť lepšie spolupracovať s inými, tak vám za SaS odkazujem, že zabudnite. A chcete poznať dôvod? Presne pre tento váš absurdný návrh, ktorým chcete vypustiť všetky paragrafy obsahujúce trestné činy extrémistického charakteru.
Pán Mazurek, vy sa skutočne nehanbíte takto otvorene bojovať za beztrestnosť svojich činov? Vraj ste odišli preto z Ľudovej strany Naše Slovensko, lebo ste sa báli, že by bol pán Kotleba právoplatne odsúdený a so stranou by ste nespravili nič. Zároveň si týmto chcete poistiť vašu vlastnú beztrestnosť, evidentne chcete úplne bez zábran hádzať dlažobné kocky po každom, kto nebude súhlasiť s vaším názorom alebo s návrhom. Je to presne vaša taktika. Celý parlament bol svedkom, keď ste chceli použiť silu na mňa, a to som len použil vlastne vaše rovnaké metódy. Dokonca sa mi aj vaši priaznivci vyhrážali, že ma zbijú, a vyhrážali sa mojej rodine. Aj na toto chcete beztrestnosť? Veď to už je len krok k holokaustu a vyvražďovaniu nepohodlných, nielen Židov, ale všetkých, ktorí nebudú zapadať do tej vašej koncepcie. Zároveň to dokazuje, ako by ste vy vládli. Veď ste v opozícii a dokážete predložiť takýto návrh. Čo by bolo, keby ste boli vo vláde, vo vládnej koalícii? Čoho by sme sa dožili? Nových židovských hviezd, pamätníku Jozefa Tisa alebo Hitlera, alebo hákových krížov? Veď povedzte už úprimne, čo zamýšľate s touto krajinou a s týmito holými hlavami, v ktorých pravdepodobne niečo chýba.
Stačí, keď sa pozriem na členov, a teda i bývalých členov Ľudovej strany Naše Slovensko, pán Ďurica - odsúdený za neonacizmus, Mazurek - odsúdený za hanobenie národa a rasy, pán Mizík, vlastne ten nevie robiť ani s počítačom, a pán Kotleba, ktorý rozdáva šeky 1 488 a tvári sa pri tom, že nevie, čo to znamená. Ste jasným symbolom popretia demokracie a všetkých hodnôt, za ktoré naši predkovia bojovali. Ste hanbou tejto spoločnosti a buďte teda radšej ticho a nič neprekladajte. Rozpad vašej strany je najlepšou vecou, čo sa na Slovensku mohla stať za posledné mesiace. A dovolím si ešte prečítať jeden odkaz od učiteľa z Prievidze.
„Miro, povedz, prosím ťa, tomu fašistickému knedlíkovi, že popierač holokaustu patrí do basy. Pozdravuje...“ (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec...
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2021 13:30 - 13:31 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, kolega Tomáš Lehotský zhrnul viac-menej všetko, čo som chcel povedať, ostalo mi tu takmer, takmer nič. Ale povedali ste, že berieme si príklad z USA. No, áno, my si berieme príklad. Vy si beriete príklad, bohužiaľ, len ten jediný, ktorý nie je úplne dokonalý. A neviem si predstaviť Američanov pochodujúcich v Hlinkových gardách, respektíve v ich prípade možno s hákovými krížmi po námestiach a hajlujúcich a tak ďalej. Čiže nebudem už rozvíjať, keď povedal tu kolega Lehotský. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2021 12:56 - 12:57 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Konečne konštruktívny dialóg, nie populizmus. Áno, máte pravdu, ale do súčasnej podoby sa vrátime pravdepodobne, na tú úroveň, akú máme teraz platy, sa vrátime až v roku 2024, predpokladám. Ten nárast, samozrejme, potom bude, ale nebude taký raketový. A áno, musí to byť naviazané.
Viem, že tento systém alebo tento spôsob vyplácania sa robil v roku 2011 a na tom pracoval tím expertov, aby to kopírovalo viacero ukazovateľov, aby to nebolo len tá priemerná mzda, ale aby tam boli aj iné faktory zahrnuté. A teraz sme v kríze, ktorú sme nezavinili my naším vládnutím, ale je to proste pandémia. A tá ovplyvnila celý svet, nielen nás. A budeme za to trpieť kvázi, hej, tým, že sa nám znížia tie platy. A je to úplne legitímne, lebo ten systém je tak nastavený. Tým, že trpí obyvateľstvo, tak aj nám sa znížia tie platy.
Ja nevidím teraz dôvod nejak rapídne to meniť. Môžu to byť len nejaké gestá, ale na začiatku volebného obdobia Igor Matovič vytvoril fond, kde sa odovzdávali peniaze. Sú tam peniaze na pomoc ľuďom. Čiže takéto návrhy zákonov sú podľa mňa len populistické. Ja chápem, že treba sa zapáčiť svojim voličom, no, ale je to tak.
Skryt prepis