Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

29.9.2020 o 19:00 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.11.2020 9:25 - 9:27 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 327 z 11. novembra 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 333, na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo v termíne ihneď. (Rečníčka sa odmlčala. Zaznenie gongu.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pokračujte, prosím, pani spravodajkyňa.

Kavecká, Monika, poslankyňa NR SR
Mňa to tak ruší celkom, ten, ten vlastne rozhovor.
Výbor prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na 19. schôdzi dňa 12. novembra 2020. Uznesením č. 65 z 12. novembra 2020 súhlasil s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie vysloviť súhlas s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač č. 334, sa uskutoční na 17. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

5.11.2020 10:25 - 10:40 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážení páni ministri, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona, tlač 277. Prekladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 18:53 - 18:53 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pani kolegynka, skutočne si to zhrnula veľmi dobre a hovoríš z praxe, pretože nie je zákon len čierny, ale aj biely, ale existuje vlastne aj niečo medzi tým. Takisto mnoho starostov a primátorov má problém možnože s kontrolórom, takisto možnože kontrolóri majú takisto problém s primátormi a starostami, ale aj s obecnými zastupiteľstvami. Preto súhlasím, že treba urobiť komplexnú novelu zákonov 369 aj 302 s tým, že presne dať stanoviť pravidlá kontrolórom aj právomoci obecnému zastupiteľstvu, aj starostom v jednotlivých intenciách.
Nie je pravda, že len starostovia možnože riešia kontrolórov, že im nedajú možno prihlásiť sa, nemám také skúsenosti, práve že naopak, keď chceme otvorenú samosprávu, tak práve tam vždy mal kontrolór právo vystúpiť s hlasom poradným, ale mal právo a takisto obecné zastupiteľstvo mu to právo môže udeliť. Ja niekedy až nerozumiem tomu, že ideme povyšovať postavenie hlavného kontrolóra. Ja chápem demokracii, ale niekedy nechápem až takým mne možno že trošku zbytočným, zbytočným vsuvkám do zákonu. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:48 - 19:49 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán poslanec Janko, skutočne to bolo opäť to, čo si povedal svojím srdcom, to, čo si prežil, aké máš osobné skúsenosti. A ja si myslím, že tie emócie a tieto stavy ku dnešnej rozprave patria, pretože ak ide o život, je to vždy vážne a je to vždy emočné. Tak by to malo byť, pretože tuná tento zákon, keď ponúka navyše čas pre ženy, aby sa rozhodli správne, správne za život, tak je to o tom čase.
A z praxe vám hovorím tiež to, že v podstate mnohokrát by tí ľudia, ktorí bojujú o život, zaplatili sekundy, ba minúty nevyčísliteľnou sumou, len aby mohli ten ži..., ten život žiť dlhšie. A preto je najdôležitejšie, tak ako si aj ty povedal, že ten psychický dopad a toto všetko, čo proste, akými traumami tie ženy prechádzajú, je to v podstate len pomáhajúci fakt, že tým ženám doprajme čas, doprajme to objatie, doprajme im tú pomoc a zachránime tie životy, lebo to je najdôležitejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:11 - 19:12 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. A, samozrejme, že ďakujem aj vám za faktické poznámky.
A tebe, Anka, dovoľ, aby som poďakovala vôbec za ten urputný boj, ktorý zvádzaš za ten život, že naozaj čelíš mnohým invektívam, mnohým dokonca až vyhrážkam a názvom hanebným, ale tak ako mne napísal môj švagor krásnu esemesku, že v podstate aj z toho kresťanského hľadiska nečakajme odmenu na tomto svete možno, ale na druhom svete bude tá odmena istá.
Ďakujem vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 19:00 - 19:08 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, táto debata alebo tieto rozpravy sú v podstate od rána a skutočne tu bolo vypovedané množstvo argumentov, faktov, emócií, vášní, možno aj kritiky a rôznych iných, by som povedala, len gramatických alebo slovných výpovedí.
Bolo tu vypovedané asi všetko a to argumenty na podporu tohto zákona, argumenty proti zákonu, od práva až po, po proste rôzne iné aj invektívy. Ja vás o jedno chcem poprosiť, aby sme my všetci prestali s takou tou animozitou, pretože na základe mandátu poslanca Národnej rady, a každý jeden z nás, ktorý išiel kandidovať, tak išiel kandidovať pre ľudí, pre ľudí, pre človeka, pre občanov, môžeme si to nazvať, proste pre náš štát, svet.
Ja určite chcem týmto vystúpením byť na podporu tohto zákona, pretože tento zákon je ten štartujúci, ktorý môže začať naštartovať a pomáhať hlavne od začiatku tehotným ženám. Tehotné ženy, tak ako tu naše aj predrečníčky možno aj z takého toho, nechcem povedať, opozičného spektra, ale spektra iného názoru hovorili, beriete nám právo na život, beriete nám právo na rozhodovanie, beriete nám právo. Takisto máme z druhej strany podpory žien, ktoré začínajú každý jeden mail, každú jednu otázku, každú jednu, každý jeden začiatok komunikácie pomôžte, prosím, tehotným, pomôžte tehotným ženám. A teraz tu máme proste taký stav.
Viete si predstaviť modelovú situáciu, keby pri takomto zákone sme teraz vypustili mandát Národnej rady a postavili sme tu 150 tehotných žien, dali by sme im tlačítko, hlasovacie zariadenie, a v podstate bez rozdielu na to, v akom štádiu tehotenstva by sa tá žena nachádzala, by výlučne hlasovala len o tomto zákone? Viete si predstaviť nás, že by sme dokázali rešpektovať ich vôľu? Že by sme naozaj vedeli rešpektovať a prijali by sme túto vôľu? Pretože tu sa už veľa nahovorilo o tom, že muž nemá právo, žena nemá právo, politici nemajú právo alebo brať iné právo. Právo, právo, právo... Právo nechajme právnikom.
Tento zákon je o tom, aby sme ochránili život. A je to začiatok života. Viete, ale to je presne to, čo sa tu deje. Národná rada je politika a v politike to už tak chodí, pretože politika robí zákony. Ak by sme si dali na misku váh život ako niečo nevyčísliteľné, lebo vždy hovoríme o tom, život je jedinečný, nevyčísliteľný, je to najvyššia hodnota. Avšak na druhej strane, keď nám to vyhovuje, si zase dáme na tú druhú misku váh právo ženy sa rozhodovať, ktoré jej naozaj nikto v súčasnosti neberie. Kde by sa automaticky mala táto miska alebo tento jazýček váh presunúť? Všetci sa zhodneme určite na tom, že by to malo byť za život.
Nuž a teraz z mojej nedávnej praxe, dlhoročnej, kde ja ako zdravotník a zdravotnícky pracovník som mala vždy na prvom stupni pri výkone môjho povolania život, zdravie. Život, pre ktorý sme mali urobiť všetko bez ohľadu na to, či by sme obetovali aj vlastný život. Takto sa správame aj k svojim príbuzným. Dajme si ruku na srdce. Koľko matiek by povedalo, že by za svoje dieťa život položilo, za svojich manželov, za svoju mamu? A to je o tom, že stále je to o tom živote. O tom živote, ktorý my vôbec nechceme chrániť. Alebo vôbec mu nedáme ani šancu, aby ten život tu bol. Bez ohľadu na to, že naozaj tento zákon nikomu nič nechce prikazovať, zakazovať, aj keď do určitej formy, si uvedomme, že takisto, keď si chceme udržať zdravie a zachovať život, sa musíme týmito zákazmi a príkazmi mnohokrát, stotožňovať sa musíme, ale musíme sa riadiť, pretože bez toho by sme stratili zdravia a nakoniec aj život.
Viete, ja som sa tu už raz vyjadrila na tú tému, že pozerať sa do očí človeka, ktorého opúšťajú sily a zomiera, je, je naozaj zážitok na celý život, pretože si ten život začnete viacej vážiť. A všetko, čo sa týka života, si začnete omnoho viac vážiť. Začnete si vážiť a prehodnocovať svoje rozhodnutia mnohokrát, svoje postoje. A takisto by som možno aj ja pred 20 rokmi, alebo keď som bola slobodná, by som nahliadala na tento zákon úplne ináč, ale teraz, keď viem, že v podstate sa dá život ľahko stratiť, ľahko stratiť, ale nedá sa navrátiť. A toto je to isté, že v podstate je ľahko sa rozhodnúť pod tlakom toho, že nemám peniaze, som mladá, čo by rodičia povedali, áno. A nemám podporu, nemám čas, nemám proste... A vtedy to človek tak nevníma a urobí možno nejaké takéto rozhodnutie. Toto sú výpovede mladých ľudí, mladých žien, ale aj starších žien, ktoré nemali na výber.
Teraz práve tento zákon, ten výber dáva, ponúka. Ponúka tú pomocnú ruku, čo tu možno predtým nebolo. Ponúka zabezpečenie tehotných žien v tom zmysle, že vlastne naozaj už od toho 4. mesiaca, nie v tomto konkrétnom zákone, ale v predchádzajúcom, od toho 4. mesiaca už vlastne pomáha im finančne, ďalej im pomáha v tom čase. To, že urobí niekto zlé rozhodnutie, a potom tá jedna jediná výčitka keby prišla, že v podstate, prečo sme toto, prečo ste mi to dovolili, prečo ste mi nepomohli. To prečo. Presne preto, lebo je tu to slovíčko: keby. Keby som mala dostatok času, keby som mala druhý názor, keby tu bolo viac podpory a viac financií. A toto je to, že ja tento zákon vnímam ako vysoko demokratický v demokratickej spoločnosti. Nechcem tu argumentovať ani faktačne vymenovávať na každú ľavú a pravú stranu, prečo áno, prečo nie, ale určite sme tu všetci poslanci preto, že sme chceli ísť pomáhať tejto krajine, tomuto štátu, ale hlavne ľuďom, ktorí tu žijú. A najhoršie je, keď na to zabudneme, a vtedy príde začiatok konca, lebo keď si nebudeme vážiť život, keď postavíme všetko iné nad život, tak vtedy tu bude začiatok konca.
Ja vás prosím o podporu tohto zákona, pretože to je začiatok pre život. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 16:45 - 16:47 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Pellegrini, človek, ktorý sa možno teraz ocitol na Slovensku po 30 rokoch, by vám možno uveril tie slová, ktoré ste tu tak vehementne odprezentovali ako čistú pravdu. No ale, bohužiaľ, len tú vašu niekoľkoročnú pravdu. No my žijeme tu na Slovensku, my sme neodišli zo Slovenska, lebo ho máme radi, a urobíme všetko pre to, aby sa nám tu žilo lepšie.
Tieto slová, ktoré ste tu tak predviedli, mali určitý váš tón alebo hlas, alebo tón v hlase. Ja vám pripomeniem prierez posledných rokov v zdravotníctve. Kto koho klamal. Kto oklamal sestry, pacientov, kto im vzal dôstojnosť, kto ich systematicky ponižoval a týmto postupom tak dramaticky znížil počet týchto obetavých povolaní na úroveň, ktorá teraz je, bohužiaľ, hrozná. Vážne ste tým ukrivdili pacientom, zobrali ste im právo na kvalitnú starostlivosť.
A skutočne by som mohla právom zvýšiť tón a hlas, no my chceme ľudí zachraňovať a náš premiér Igor Matovič to počas týchto dramatických dní naozaj dokázal.
A dokazuje to stále a má aj výsledky. A som vďačná, že máme takéhoto premiéra. Ďakujem za každý jeden ľudský život. Ešte raz vďaka. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 11:52 - 11:54 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Budem teraz hovoriť priamo z pôsobiska územnej samosprávy. Som starostka obce. Keď som bola poslankyňa obecného zastupiteľstva, bola som osem rokov, takisto som organizovala ja petíciu proti hazardu v našej obci, aby sme tento hazard zakázali, pretože naozaj tie lobistické skupiny a tie klamstvá, ktoré sa ponúkali typom, dáme vám peniažky, obec na tom zarobí, tak je to lákavé aj pre tých poslancov, ale tie dôsledky musíte každému jednému potom individuálne vysvetľovať. Je to veľmi náročné.
Takisto tá problematika toho prijímania takýchto uznesení, VZN-iek, je tam, jasne sú stanovené pravidlá. VZN sa prijíma trojpätinovou väčšinou. Áno, súhlasím, tak ako povedali predrečníci, takisto ako navrhovatelia, zmeňme kvóry, zmeňme proste spôsoby hlasovania. Je výborné, že sa zrušia petície, pretože tie petície boli napádané, tí ľudia si dali nenormálnu námahu a všetka tá dobrá práca vyšla navnivoč.
Čiže toto vnímame ako prvý, zásadný krok, počiatok toho, ako sa táto krajina vysporiada s hazardom. Preto si myslíme, že máme podporiť tento zákon a ísť ďalej. Áno, máme na to priestor, ale urobme ten začiatočný krok v tom, aby sme zlepšili naše prostredie v našich samosprávach, v našich krásnych obciach a aby aj tí poslanci obecného zastupiteľstva si uvedomovali tú svoju zodpovednosť. A myslím si, že to bude dobré.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10.7.2020 11:00 - 11:03 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie kolegyne, páni kolegovia poslanci, dlho som si pripravovala túto reč, ale všetky témy mi už boli zobrané. Všetky slová, ktoré povedala moja predrečníčka pani kolegyňa Anka Záborská, už povedala za mňa. A viete prečo? Pretože takisto je v srdci zdravotník ako aj ja. A zdravotníci majú to poslanie zachraňovať ľudské životy. Neviem, koľkokrát v živote ste sa vy stretli s tým, že vám zomrel pod rukami človek, vyhasol ľudský život. Verte, že je to veľmi, veľmi ťažká situácia. A to nemusel byť váš príbuzný, to nemusel byť váš blízky človek, váš milujúci človek. Človek, ktorý bol živý. Tá najvyššia forma života.
A tu si uvedomme, že tak ako povedala pani Anka Záborská, že my začíname od začiatku. Od začiatku tento zákon ja vnímam ako veľmi podporujúci. Podporujúci opatreniami, ktoré vieme my z tejto sály zabezpečiť pre nový život, pre matky, ktoré sú v ťažkej životnej situácii. Strach je emócia, ktorá dokáže na jednej strane pomáhať, ale na druhej strane ale aj zabíjať. V nevedomosti. A uvedomme si, že keď urobíme jedno rozhodnutie, ktoré sa už nedá vrátiť späť, vieme tým pokaziť možno celý život nie jedného človeka, ale komunít, spoločností. A ak chce táto spoločnosť mať budúcnosť, musí mať naozaj jednu prioritu – a to je život.
Ďakujem veľmi pekne každému jednému poslancovi, ktorý je v tejto sále, ktorý sa stal poslancom, chce napĺňať mandát a chce podporovať to najdôležitejšie, a to je budúcnosť tejto krajiny. Zároveň určujem vlastne to hlasovanie na utorok na sedemnástu hodinu. A teda vás prosím, aby sme to takto mohli odhlasovať to prvé čítanie. A ešte raz, zo srdca vás prosím o podporu tohto zákona. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 8.7.2020 11:46 - 11:48 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 154). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo.
Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. septembra 2020 a gestorský výbor do 14. septembra 2020.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis