Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.11.2020 o 15:23 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 16:03 - 16:05 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán poslanec, vy tu hovoríte, aký sociálny štát. No ja sa pýtam, aký sociálny štát to bol, keď v roku 2012 prišla rozsiahla novela Zákonníka práce, ktorá bola nevymožiteľná. Nevymožiteľná u zamestnancov.
A ešte jednu otázku mám, takú jednu. Vy hovoríte, že tu nie je sociálny dialóg. Prosím vás pekne, od roku 2012, od Zákonníka práce, ktorý bol uvedený teda rozsiahlou novelou, ako keby som povedala, že do praxe, vznikali mnohé odborové združenia, pretože naozaj ako zástupcovia zamestnancov mali mať na to právo, vyjednávať. Aký sociálny dialóg viedla vaša vláda s malými odborovými organizáciami, ktoré s vami nemali podpísanú tzv. zmluvu alebo úmluvu o spolupráci?
No taký bol ten sociálny dialóg, že ste nás vôbec nerešpektovali. Vôbec ste tento dialóg nebrali. Mohli sme písať, mohli sme kričať, mohli sme naozaj stáť v tých uliciach. Bol to výsmech z vašej strany a viem, o čom hovorím. Na tých námestiach som sa nastála dosť. Kto nás vtedy počúval? Kto? Vy pán Richter? Vám sme osobne písali. Vy ako minister vtedajší.
O gastrolístkoch ani nehovorím, keď v žilinskej nemocnici sa kvôli gastrolístkom podávali výpovede. Veď to bola hanba! Ale byť vami, tak som naozaj ticho teraz a vôbec sa nevyjadrujem k tejto téme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 15:26 - 15:28 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán poslanec, skutočne musím povedať jednu vec. Keby ste to hovorili úprimne so záujmom naozaj pomôcť jednak odborovým organizáciám, jednak zamestnancom, tak by ste boli skutočne uveriteľný. Ja si pamätám obdobie spred desiatich rokov v minulosti nedávnej, kedy napríklad vás nezaujímalo, keď ste boli v strane SMER a keď ste vládli, to, že či vôbec v zdravotníckych zariadeniach majú zdravotnícki pracovníci v nočných smenách stravu. Viete, prečo sa zdravotníci alebo sestry, keď to takto nazvem, vôbec nezaujímali o problematiku zamrazenia stravných lístkov alebo vôbec stravných lístkov? Pretože v minulosti sa dialo to, že vôbec nemali nárok na túto stravu v tých nočných, pretože sa to obchádzalo. Obchádzalo to, jednak podnikatelia, hej, súkromný sektor, jednak samotný štát pod vaším vedením a bolo doslova nevymožiteľné.
Ak si pamätáte rok 2015, tak v roku 2015 v žilinskej nemocnici sestry podávali výpoveď, aby vých..., výdobytkom bolo to, že mali stravné lístky v noci. V 21. storočí. Tak mám také nejaké déja vu, alebo nechcem to povedať tak úplne ironicky, že či ste sa teraz v roku 2020 zobudili, a zrazu, keď ste v opozícii, tak máte tento obrovský problém. To sú fakty, poznámky a naozaj toto treba všetko vyriešiť. A je to v podstate na tých zamestnancov, ako sa rozhodnú, a ja vítam to, že je to vymožiteľné a naozaj že tie peniaze dostanú, kdežto v predchádzajúcom období to tak nebolo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2020 17:52 - 17:53 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Takisto ako pán poslanec Kremský, takisto pani poslankyňa Mierna zhodnotili túto problematiku zo samosprávy úplne že, naozaj takým tým ľudským spôsobom a do tej zreteľnej reči, kde opäť použijem zase ten príklad z tej našej samosprávy, kde za posledné roky len pri malej obci, ktorá má okolo 1 050 obyvateľov, tak naozaj sa nám odsťahovalo v priemere skoro 60 obyvateľov len vďaka tomu, že tie kapacity, ktoré pre ich bývanie nie sú, tak v podstate sme takisto boli frustrovaní tým, že tá výstavba tých nájomných bytov nie je v tých regiónoch, a hlavne teda aj na tých obciach s tým menším počtom obyvateľov. Takže ešte raz veľká vďaka za tento zákon, určite ho veľmi radi podporíme, pretože je to vízia do budúcnosti pri výstavbe nájomných bytov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2020 17:47 - 17:49 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, milí kolegovia, ja skutočne musím vyjadriť vaše uznanie a obdiv za to, že v podstate sme sa posunuli vo výstavbe nájomných bytov na jednotlivých úsekoch samospráv do takej miery, že v podstate ako keby sme odstraňovali teraz tie bremená a tie problémy ku tomu, pretože ak si uvedomíme napríklad na príklade našej samosprávy, kde 30 rokov sme sa nevedeli posunúť vo výstavbe nájomných bytov, pretože skutočne tie problémy sú obrovské a my teraz začíname meniť tú legislatívu, ktorá by mohla odstrániť tieto problémy.
Ešte raz veľká vďaka za prípad hodný osobitého zreteľa, pretože naozaj to zaručuje aj doplnenie ako keby tých bytových kapacít hlavne pre odvetvia zdravotníctva a školstva, kedy my do tých regiónov našich potrebujeme vlastne tieto profesie a tieto povolania a vďaka takejto úprave zákonnej budú mať samosprávy viac otvorené ako keby ruky a budú môcť bezpečne zabezpečiť týmto ľuďom aj takú tú perspektívu, hej, že nebude sa tam vlastne posudzovať tá výška toho príjmu, čo je úplne že skvelé. A ďakujem veľmi pekne ešte raz, veľká vďaka za samosprávy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2020 15:23 - 15:26 hod.

Monika Kavecká
Ďakujem veľmi pekne, termín hlasovania bude o sedemnástej dnes.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2020 15:23 - 15:26 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení páni ministri, podľa § 80 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov podávam informáciu o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 o poisťovni a zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia do dopĺňajú niektoré zákony (tlač 277), vo výboroch.
Uvedený návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Výbory súhlasili s návrhom zákona a odporučili Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v časti IV spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo ako gestorský výbor rokoval dňa 24. novembra 2020. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predloženému vládnemu návrhu zákona (tlač 277) vyjadrený v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade vládny návrh zákona (tlač 277) schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Po prvé, spoločná správa obsahuje 15 pozmeňujúcich návrhov, súčasne výbor navrhol, aby sa hlasovalo po a) o bodoch 1 až 6, 8 až 14 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť, po b) o bodoch 7 a 15 spoločne s návrhom gestorského výboru neschváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením číslo 63 z 24. novembra 2020, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončila som, poprosím vás, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.11.2020 14:42 - 14:47 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tak ako v predchádzajúcej rozprave som takisto počúvala aj v tejto rozprave. Aj som si zapisovala. Bolo tu strašne veľa otázok položených a začínali slovíčkom prečo. Prečo predražený nákup, prečo sa muselo riešiť takýmto spôsobom, prečo, prečo, prečo? Po určitých prečo som už prestala tieto slovíčka rátať, ale, lebo ich neviem zodpovedať, pretože boli pre mňa vôbec neopodstatnené.
No a ja tu mám tiež pripravených niekoľko prečo. Prečo boli v marci 2020 štátne hmotné rezervy prázdne? Prečo sú nemocnice v takom žalostnom stave po 10 rokoch vládnutia strany SMER? Prečo ste neriešili, nepočúvali vyše 12 rokov prosby, protesty, zúfalstvá sestier, lekárov, zdravotníckych pracovníkov? Prečo týchto protestujúcich ste len trestali a nevypočúvali? Nevypočúvali ich hlasy. Prečo dokonca musela niektorých protestujúcich polícia z Národnej rady vyvádzať ako trestancov? Prečo ste zvýšili zisky firiem na viac ako 23 %, ktoré pôsobili v oblasti zdravotníctva z toho titulu, že boli o tom rozsiahle štúdie, kde tieto firmy v Európe mávali štandardne zisky 2 až 3 %, u nás to bolo cez 23 %? Prečo ste si vlastne neprečítali tie publikácie "Chorobopis slovenského zdravotníctva", "Akými chorobami trpí slovenské zdravotníctvo"? Prečo tí, ktorí sa snažili zmeniť zdravotníctvo k lepšiemu a poukazovali na krivdy, boli následne len prenasledovaní, perzekvovaní, trestaní?
Prečo sa nebojím o tom hovoriť? Viete, lebo keď pán kolega Jarjabek povie, že my tu už nebudeme sedieť, lebo sme poslancami na jedno volebné obdobie, ja sa vôbec nebojím toho, že nebudem poslancom. Sedemnásť rokov som študovala na povolanie sestry, 17 rokov som sa popri práci vzdelávala. Pre vás je to možnože smiešne a takto sa aj správate k zdravotníctvu. Vysoko dehonestatívne. A, bohužiaľ, je to pre vás príznačné.
Preto sa nebojím, pretože pokiaľ budem zdravá, tak prácu sestry, keďže už možno na Slovensku nebudem vítaná, budem vítaná v ktorejkoľvek krajine v Európe, pretože zdravotníckych pracovníkov nie je dosť. A vďaka komu ich nie je dosť? Položme si tú otázku prečo.
Prečo vám teraz vadí, že táto vláda postavila ochranu života ľudí, zdravie nad svoje osobné záujmy? Prečo vám to tak strašne vadí? Prečo neodložíme to politikárčenie a v týchto ťažkých časoch nezačneme všetci spoločne podávať tú pomocnú ruku? Mohli sme to začať už pri plošnom testovaní.
Ja opäť a znova budem z tohoto miesta ďakovať všetkým mojim kolegom, vláde, konkrétne premiérovi, vojsku, polícii, všetkým zdravotníckym pracovníkom, dobrovoľníkom, každému jednému človeku, ktorý priložil pomocnú ruku. Každému jednému občanovi, ktorý sa zodpovedne prišiel otestovať, aby zistil, či môže ohroziť svojich najbližších.
Viete, ja vám poviem tú skutočnosť, ktorá sa stala aj v tých regiónoch, že pri tom prvom testovaní boli ľudia naozaj veľmi, veľmi vystrašení. Nevedeli, čo od testovania očakávať. Ale už pri tom druhom testovaní zistili, že majú tú dôveru v tie testovacie tímy, a boli spokojní z toho, že urobili všetko pre to, aby ochránili seba a svoje okolie. A za toto, za toto ja ďakujem všetkým tým, ktorým (ktorých, pozn. red.) som spomínala, že vlastne za toto sa obetovali.
A naposledy, skutočne, prečo nepočúvame a nechceme vidieť aj výsledok tohto testovania len preto, že to nenapĺňa vaše politické ambície? Tak toto by sme mali zmeniť.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2020 13:42 - 13:43 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločná spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 334a.
Uvedený vládny návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Ústavnoprávny výbor vyslovil súhlas s predloženým návrhom zákona a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť. Výbor pre zdravotníctvo vyslovil súhlas s predloženým návrhom zákona a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi návrhmi. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým by bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predloženému vládnemu návrhu zákona, tlač 334, vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, tlač 334, schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Spoločná správa obsahuje 14 pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 14 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť. Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 68 z 12. novembra 2020, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predseda, skončila som, môžte otvoriť rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

12.11.2020 11:50 - 11:56 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, milé kolegyne, kolegovia, od deviatej hodiny tu rozprávame o návrhu zákona, ktorý upraví technikáliami veci, ktoré sa majú diať v súlade so zákonom.
Vypočula som si tu mnoho vecí, bohužiaľ, a nechcem byť emotívna ani, ani proste ľútostivá, ale poviem pár faktických vecí. Vrátim sa k celoplošnému testovaniu a k tejto téme.
Nechcem skutočne na vás útočiť ako kolegovia z ĽSNS, pretože to nemá zmysel. Nemá to zmysel, nemalo to zmysel ani len počúvať a nieto ešte na to reagovať. (Ruch v sále, zaznenie gongu.)
Ale ja chcem využiť tento priestor na to, aby som poďakovala všetkým zdravotníkom, ktorí tu už boli dehonestovaní a ich práca hlavne bola dehonestovaná, pretože boli ponižovaní, ako keby nemali odborné vzdelanie. A je mi to ako v podstate ľúto, pretože som zdravotník, ale zmýšľam zdravotnícky. Zmýšľam zdravotnícky preto, pretože vždy na prvom mieste je záchrana života a zdravia a budem to tu hovoriť donekonečna, pretože ľudský život je nevyčísliteľný. Podceňovanie toho, že nám ľudia zomierajú v nemocniciach na ochorenie COVID-19, nie je bláznovstvo. Je to trestuhodné z úst poslanca Národnej rady. Trestuhodné. Každý jeden poslanec, ktorý takto zmýšľa a hovorí, nech sa príde do nemocnice pozrieť do očí zdravotníkov, pod rukami ktorých zomierajú ľudia na COVID-19 plus ľudia, ktorí zomierajú doma vo svojich obydliach, pretože sa do tej nemocnice ani nedostanú.
A toto je, toto je najsmutnejšie na tom, že sa tu popierajú akékoľvek snahy na záchranu ľudského života. Celoplošné testovanie vnieslo medzi obyvateľstvo, a to hovorím teraz zo samosprávy, kde ľudia naozaj išli príkladom, pretože chceli sa otestovať. Nie preto, aby vláde, aby vláde, ktorú vy teda označujete za hnusnú a odpornú, splnili ich diktátorské nariadenie, ale preto, že chceli byť ľudskí a chceli vedieť, či náhodou toto ochorenie nemajú, aby nemohli toto ochorenie šíriť ďalej, aby ochránili tých svojich najbližších. A vy ako poslanci Národnej rady máte povinnosť chrániť občanov tejto republiky. A čo robíte? (Reakcia z pléna.) Vy čo robíte?
Ja sa nenechám vyprovokovať jednak tým, že, pán kolega, o tom, že som vaša kolegyňa, hádam viete. Skáčete do reči počas, viete, aké je to nedôstojné? Presne tak nedôstojné ako to, že znižujete váhu testovania na to, aby ste mohli si vyb... vybo..., nemôžem to už ani povedať, pretože ma to tak hnevá, aby ste si vy vytĺkali politický kapitál. Je to tak smutné. Viete, ja som na tých testovaniach bola, tri víkendy som strávila testovaním. Tri víkendy od rána do večera, a to už nehovorím o príprave.
Ja z tohoto miesta chcem poďakovať okrem tých úžasných zdravotníkov a dobrovoľníkov aj samosprávam, pretože to bola kľúčová oblasť, ktorá zohrala pri testovaní obrovskú váhu úspechu tohto plošného testovania.
A poviem vám, že som bola sama zhrozená z toho, že akú obrovskú nálož tej pandémie, tej pliagy, toho ochorenia mali bezpríznakoví ľudia. Niekoľko hodín som strávila napríklad pri tom vykonávaní, okrem toho, že som robila výtery, prešla som si všetkými tými jednotlivými sekvenciami toho plošného testovania. Tak som bola sama prekvapená, aj keď som bola odborníkmi teda poučená, hej, že ako to je, že som počúvala rôzne debaty, prečítala som si rôzne, rôzne materiály, tak keď som videla, ako tie testy vlastne idú, tak som sa sama naľakala, že proste u tých bezpríznakových ľudí s tou obrovskou náložou ten test bol do minúty hneď v tom políčku T úplne, úplne žiarivo ružový. To ako bolo pre mňa až také nepochopiteľné. A tým ľuďom nebolo nič.
Čiže vďaka tomu, že sme odhalili napríklad, keď už to musím takto laicky vám hovoriť, vďaka tomu, že sme obhaj... odhalili týchto nosičov, sme zachránili množstvo ľudí. Lebo tí ľudia sami osebe nevedeli, že sú prenášači.
To len toľko vlastne k tým, k tomu zákonu, ktorý, on vôbec nemusel spustiť túto debatu, ale keďže už mám tú možnosť, tak využijem tento priestor naozaj na poďakovanie vlády Igora Matoviča, poďakovanie mu za to, že sa snaží zachrániť každý jeden ľudský život. Poďakovanie ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu obrany, všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na plošnom testovaní, pretože to má obrovský význam a, tak ako povedal pán minister, tie dáta sú neoceniteľné a pomôže nám to v ďalšom boji.
A takisto vás poprosím do budúcna, keď už sa tu z pléna, kde nám nič nehrozí kvázi, kde sme neni oblečení v mundúroch, v ktorých naozaj nie je príjemné byť a nieto ešte fyzicky pracovať, a z úcty voči zdravotníckym pracovníkom a všetkým, ktorí sa podieľajú na tom, aby sme pandémiu zvrátili, aby sme sa dostali do normálu, sa, prosím vás, už nikdy nevyjadrujte o tom, aby ste na úmrtiach vybíjali si politický kapitál. Skutočne sa postavme ku tomu tak, že rozprávajme o tejto téme s absolútnou pokorou.
Ja vám veľmi pekne ďakujem, skončila som. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.11.2020 10:37 - 10:39 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona, tlač 334. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo s tým, že uvedené výbory predmetný návrh zákona prerokujú ihneď.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis