Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.10.2020 o 10:12 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 16:35 - 16:37 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, máte stopercentnú pravdu. Za manipuláciu najhrubšieho zrna považujem argumenty, ktorými zrušenie 13. dôchodku koalícia odvôdnie. Najväčším podvodom je argument, vraj dok..., dôchodcovia dostanú viac, ako dostali minulý rok v podobe vianočného príspevku. Všetci vieme, že každý poberateľ dôchodku mal podľa nami schváleného zákona dostať v decembri sumu zodpovedajúcu výške priemernej výšky jeho druhého dôchodku. U starobného dôchodcu, ktorých je najviac, vychádza dávka 462 euro. Čo je viac, pán minister, 462 euro, alebo je to váš navrhovaný interval medzi 50 až 300 euro? Takže nerobte z ľudí hlupákov.
Porovnať nami navrhovanú výšku trinásteho dôchodku s doterajším vianočným, s doterajším vianočným príspevkom je naozaj primitívne. Zákon garantoval, že 13. dôchodok bude riadne schválený opakujúcim sa presne zadefinovaným príjmom dôchodcov v dopredu stanovenej výške a jeho zmyslom bolo dať dôchodcom istotu, aby vedeli, koľko peňazí dostanú, a pomôcť im prekonať stále zložitejšiu finančnú situáciu. Koalícia však 13. dôchodok nielenže znižuje, ale tento zákonný inštitút chce nahradiť štátnou dávkou, ktorú môže ľahko zmeniť. Toto je ďalší podvod na dôchodcoch. Na jednej strane koalícia dôchodcom berie a tvrdí, že peniaze nemá, no súčasne bankám ste vyšli v ústrety. Musím vám to prízvukovať, lebo ste im dali prakticky 380 mil.
Takže čo? Beriete tým chudobnejším a tým bohatým dávate.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 15:22 - 15:24 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, ani Zákonník práce, ani minimálna mzda nemá žiaden dopad na zamestnanosť. To, čo ste tu hovorili, je holý nezmysel. Na predchádzajúcom pôsobisku som hovoril so všetkýma veľkými, či s Klubom 500, alebo s veľkými firmami, či je to Volkswagen, ani jeden nemal problém s minimálnou mzdou. Neviem, kde ste došli k tomuto názoru, ale prepočítajte si, čo je z hľadiska 160 pracovných hodín alebo 170 minimálna mzda, koľko výnde, či zoženiete dneska pracovnú silu pod 5 alebo pod 6 euro.
Takže neviem, o čom hovoríte, aj v tých najslabších regiónoch prakticky je ten zamestnávateľ schopný zaplatiť. A keď nie je schopný zaplatiť minimálnu mzdu, tak ako je u nás nastavená, nemá v tom regióne čo podnikať. To vám hovorím úplne s tým, že som prišiel z podnikateľského prostredia, viem, akých ľudí, ak máte ľudí na minimálnej mzde, tak aj tá fabrika takisto vyzerá. A teraz nehovorím o sl..., nielen o službách alebo v textilnom priemysle, kde je, kde je najväčší problém na Slovensku.
Treba sa zamyslieť, proste to, to, čo tu stále pravicová vláda hovorí aj o Zákonníku práce. Pozrite si Zákonník práce v Rakúsku. Pozrite si minimálnu mzdu. Takže zbytočne je tu hovoriť a nezmysly ohľadom minimálnej mzdy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2020 14:43 - 14:47 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, týmto návrhom vláda spomalila medziročný rast minimálnej mzde o 23 euro, keď oproti 656 euro podľa doterajšieho zákona vzrastie minimálna mzda od januára iba na 623 euro. Z hľadiska zvyšovania zamestnanosti však tento návrh nebude mať žela..., žiadny želaný efekt. Spomalenie rastu minimálnej mzdy, aj keď sa má dotknúť zhruba 100-tisíc pracovníkov, u právnických a fyzických osôb určite nepovedie k zamestnanosti nových pracovníkov.
Mrzí ma aj to, že toto sa jedná, pokiaľ sa týka minimálnej mzde, nielen právnických a fyzických osôb, ale takisto v rozpočte na rok 2021 ste nedali žiadne zvýšenie ľudí, platov vo verejnej správe, samospráve, ktorá sa dotýka tých ľudí, ktorí majú takisto v tých najnižších tarifách mzdu. Čiže pripravujete ešte aj týchto ľudí, že ste nezvýšili o žiadne percento v tejto zložitej situácii. Zamestnávatelia použijú ušetrené peniaze možno na asaná..., sanáciu vlastných strát, ktoré im vznikli v tomto roku. Ak chcela vláda zastaviť prepad nezamestnano..., zamestnanosti, musela by ísť opačnou cestou, a to zvýhodňovaním zamestnania rôznych kategórii pracovníkov.
Zmeny o zákone o minimálnej mzde obsahujú aj zmeny v príplatkoch za prácu nadčas počas víkendov a v sťažených podmienkach. Teda..., treba povedať, že aj tieto idú proti zamestnancom, i keď táto vláda to prezentuje úplne ináč. Jednoducho prechod z percentuálnych príplatkov na pevne stanovené sumy, tak ako je to nastavené v zákone, vedie k znižovaniu výsledných príplatkov za prácu nadčas, v sťažených podmienkach, cez prácu cez víkend. Napríklad v práci v sobotu bude príplatok najmenej v sume 1,79 euro. To zodpovedná doterajším 50 % pri najnižšom stupni náročnosti práci, ktorá je pri 40-hodinovom týždni stanovená na 3,58 euro, ale už každý náročnejší stupeň práce až po cenu práce 6,90 za hodinu v 6. stupni bude pre zamestnanca poškodzujúci, pretože doteraz mal garantovaných 50 % zo svojej sadzby, a to odteraz, táto odmena môže klesnúť až na spomínaných 1,79 euro. To je podstatne menej ako v prípade doterajšej percentuálnej sadzby.
Čiže opäť tu dochádza k demontáži sociálneho štátu. Takýto princíp nevýhodný pre zamestnancov použila vláda pri všetkých druhov príplatkov za sťažené podmienky cez prácu cez víkend, za nočnú prácu, ako aj za pohotovosť. Už pán exminister Richter povedal, o koľko ste pripravili zamestnancov v práci, ktorí pracujú v sobotu, ktorí pracujú v nedeľu, ale aj proste pri nočných prácach. Platí to aj pri, napriek tomu, že výška minimálnej hodinovej mzdy porastie zo súčasných 3,3 eura na 3,5 eura.
Tvrdenie, že..., vlády, že príplatky zvyšujú, sú zavádzajúce. Vládnou schválený novým návrhom novely zákona sa má zmeniť ustanovenie o tom, že minimálna mzda od roku 2021 dosahuje 60 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Podľa navrhovanej zmeny novely podiel minimálnej mzdy o priemere hrubej mzde na Slovensku od roku 2021 klesne nad 57 %. Takže aj z tohto pohľadu nejde o zvýšenie, žiadne zvýšenie.
Mrzí ma, že na jednej strane ľuďom beriete a na druhej strane ste bankám vrátili 380 mil. Nerozumiem tomu, pretože máte dostatok finančných prostriedkov na to, aby ste v tejto zložitej situácii nebrali tým najchudobnejším.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:12 - 10:14 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, ako vy, ako ste tu, ak ste tu boli, tak ste asi nepočuli, že by opozícia kritizovala tento zákon, snaží sa ho len vylepšiť.
Hovoríte, že čo mala spraviť predchádzajúca vláda či v roku 2006, alebo 2012, resp. ´13. Samozrejmá vec, pandémia nebola a toto je prvýkrát v histórii po dlhej dobe po španielskej chrípke, že sa vyskytla.
My vieme, že prijaté opatrenie, ktoré spravil pán Pellegrini, vieme, že aj keď neboli v súlade so zákonom, čo je pravda, ale snažíme sa vylepšiť, aby táto strata, ktorá tam vznikla, bola proste nejakým spôsobom zákonne upravená. To bol jediný problém, ktorý sme vám dali. To, čo povedal aj pán Dostál, že treba o tomto zákone diskutovať.
Dostali sme ho na poslednú chvíľu, ani nepopieram ani to, že pokiaľ sa týka Úradu verejného zdravotníctva, že má plné právo proste to, čo ste tu povedali.
Na druhej strane ale čakáme to, čo sme aj tu uznesenie dali, aby ekonomickí ministri si sadli a povedali podľa jednotlivých odvetví, akú náhradu poskytneme. Lebo tiež ste vytrhli z kontextu, ja berem to, čo spravil rakúsky súd ústavný, že ale predtým sanoval niektoré odvetvia a sanoval ich, takisto ich sanovali Nemecko, sanovalo ich Česká republika. My sme zatiaľ nesanovali ani kultúru, ani školstvo, ani cestovný ruch, ale ani dopravu, ani ďalšie odvetvia. My od vás nič nechceme, len aby ste si sadli a prehodnotili.
Neviem, odkiaľ ste zobrali šesť celé, šesť a pol miliardy, ale predpokladám, že keď si sadnú stavovské organizácie spolu s jednotlivými rezortami, či to je minister dopravy, minister hospodárstva, som presvedčený, že nájdu spoločné riešenie, a to je to isté, či minister školstva z hľadiska športu, alebo minister kultúry. Nič od vás nechceme, ani nemáme proste za tento zákon... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:11 - 10:12 hod.

Dušan Muňko
Ďakujem pekne, pán poslanec Blanár. Pán minister, znova rokujte, stiahnite zákon, rokujte s ministrom financií, pretože minister práce, sociálnych vecí je vždycky závislý na ministra financií. Nech vám tie peniaze, ktoré tam potrebujete, dodá. Má na to proste a pomôžete všetkým dôchodcom na Slovensku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 17.9.2020 10:03 - 10:03 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, ešte pred tým, ako sa dostanem k 13. dôchodkom, tak chcel by som povedať pánom poslancom, niektorým, že strana SMER od roku 2010 zvýšila dôchodky z 352 euro na 460, invalidný dôchodok do 70 rokov zo 181 euro na 209, invalidný dôchodok nad 70 percent z 315 na 379 a invalidný dôchodok z mladosti z 240 na 280. A poviem vám aj ďalšie veci, ktoré boli, ktorá pravicová vláda, keď zaviedla reformu 461 a 43. Zákon, kde postihla minimálne dve generácie dôchodcov, pretože ich pripravila o, niektorých o 1 000, niektorých o 2 000 euro, v prepočte potom na eurá to bolo niekde až 150 euro. Ďalej sme na Ústavnom súde dosiahli, že Ústavný súd rozhodol, že zákon bol nesprávny a boli doplatené veci invalidným dôchodkom. A môžem vám vymenovať ďalšie sociálne veci, ktoré sme spravili.
A idem sa vrátiť k 13. dôchodku. 13. dôchodok ešte nebol ani vyplatený, bol riadne schválený a už ho rušíme. Prekvapuje ma, pretože pri rokovaní o sociálnych veciach s pánom ministrom som ho vždycky považoval nie za konzervatívneho, ale za človeka, ktorý predkladal návrhy, či sa týka minimálnej mzdy, alebo či sa týkalo 13. dôchodku, ale to isté ma prekvapuje, aj pokiaľ sa týka zrušenia stravníkov, čiže pre deti.
Vrátim sa ale hlavne k tomu 13. dôchodku, ktorý stále je v platnosti a zákon ešte nezačal ani realizovať ani raz a dôchodcovia nedostali 13. dôchodok a už ho koalícia chce, tento zámer chce zrušiť. Tento zámer vlády Ivana Matoviča, Igora Matoviča dokazuje ekonomický a právny chaos, ktorý tu vzniká. Som asi, asi, asi je to tak, že minister financií vám nechce na to vyčleniť prostriedky. Pretože za iných okolností, keď ste vedeli zrušiť bankový odvod, tak si musíte nájsť tie ich prostriedky aj na 13. dôchodok.
Súčasná koalícia nám pri zavedení 13. dôchodkov vyčítala, že ide o predvolebný populizmus, kupovanie voličov. Isteže, každá strana pred voľbami sľubuje, diskutuje s voličmi a vládna strana aj presadzuje veci v prospech ľudí. Na tom nič nie je mimoriadne a robili to aj strany v súčasnej koalícii. Na rozdiel od nich my si za 13. dôchodkami stojíme aj dnes. Ale ako má verejnosť pozrieť na stranu SME RODINA Borisa Kollára, ktorá za 13. dôchodky hlasovala pred voľbami a teraz zrazu vysvetľuje, že sú neúnosné, finančne neudržateľné? Čo spôsobilo tento obrat? Chybička, že pán Kollár skôr nepredpokladal, že sa dostanú po voľbách do koalície? Skôr je to bezcharakternosť predstaviteľov tejto strany. Voličov dôchodcov použili, oklamali a povedali, že po voľbách už ich nepotrebujeme.
Za manipuláciu najhrubšieho zrna treba označiť niektoré argumenty, ktoré zrušenie 13. dôchodku koalícia odôvodňuje. Za najväčší podvod považujeme slová: „Veď dôchodcovia dostanú viac, ako dostali minulý rok v podobe vianočného príspevku.“ Tak neviem, ako je to viac, keď mali dostať 13. dôchodok a teraz dostanú od 100 do 300 euro. A čo si myslí koalícia o tom, že dôchodcovia sú hlúpi? Veď všetci vieme, že každý poberateľ dôchodku má podľa nami schváleného zákona dostať v decembri sumu zodpovedajúcu priemernej výške jeho druhu dôchodku. U starobného dôchodku, ktorých je najviac, vychádza dávka 462 euro. Čo je viac? Štyristošesťdesiatdva alebo navrhovaný, to, čo som tu povedal, 50- až 300-eurový doplatok? Argumentovanie doterajším vianočným príspevkom namiesto schváleného zákona, ktorý dôchodcom priznáva 13. dôchodok, je naozaj primitívne.
Zákon garantoval, že 13. dôchodok bude riadne schválený, opakujúcim sa presne zadefinovaným príjmom dôchodcu v dopredu stanovenej výške. Jeho zmyslom bolo dať dôchodcom istotu, aby vedeli, koľko peňazí dostanú, a pomôcť prekonať stále zložitejšiu finančnú situáciu. Koalícia však tento zákonný inštitút chce nahradiť štátnou dávkou, ktorú môže kedykoľvek zmeniť. To je ďalší podvod na dôchodcoch.
Chcem poprosiť kolegov z koalície, aby nerobili z verejnosti bláznov a túto hanebnú zradu neodôvodňovali tým, že na to nie sú peniaze. Podľa stále platného zákona pri výplate 13. dôchodku by štát potreboval 580 mil. eur. No po zmene, ktorú navrhuje koalícia, sa na tento účel vynaloží len 307 mil. Rozdiel 273 mil. Nehovorte, že štát nemá takúto sumu na dôchodcov. Nemuseli ste vrátiť bankový odvod, ktorý bol proste, a boli by ste mali dostatok finančných prostriedkov, aby ste ten 13. dôchodok mohli dať.
A nehovoriac o tom, že banky sa vôbec aj pri jestvujúcom koronavíruse správajú tak, ako by sa nemali správať. Na jednej strane koalícia dôchodcom berie, tvrdí, že peniaze nemá, no súčasným bankám vychádzala v ústrety. Okrem toho vláda si navýšila deficit štátneho rozpočtu, kde by ste pri 14 mld. uvedené zdroje hravo našli. Situáciu pri hľadaní peňazí na 13. dôchodky, tak ako boli schválené predchádzajúcou vládou, by vám uľahčilo aj priklepnutie značnej finančnej pomoci z Európskej únie, ktoré tu tak honosne oznamovali ste verejnosti po svojej prvej návšteve Bruselu, pán Matovič.
Schválenie 13. dôchodkov našou koalíciou nebol iba populizmus pred voľbami, ako si tu dnes prezentujete. Bola to reakcia na slovenskú ekonomickú raritu, keď rastú ceny všetkého, kam sa len pozriete, či potraviny, služieb, ale v tomto prípade najmä služieb v domovoch pre seniorov. Ťažšie sú podmienky v zdravotníckych zariadeniach či ozdravných liečebných pobytov. Úpravy dôchodcov, dôchodkov na prelome rokov, teraz hovorím o novoročnej valorizácii alebo vianočných príspevkoch, tentoraz nedokáže pokryť. Životná úroveň dôchodcov sa stáva nedôstojnou. V podobe 13. dôchodku sme im chceli dať najavo, že si našu pozornosť a úctu zaslúžia, a ukázať im, že majú miesto stále v tvrdšej spoločnosti aj napriek tomu, že sú najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva. Zrušením 13. dôchodkov, ale najmä znížením objemu peňazí, ktorá bude na tento účel vyplatená, súčasná koalícia ukazuje svoj postoj k seniorom.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.9.2020 16:39 - 16:44 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, to, čo už tu bolo aj povedané, robíte presne to isté, čo robilo SDKÚ pred voľbami, keď schválilo 22 sociálnych zákonov a po voľbách ich zmenilo, proste išlo s nima, s opravou. To isté vy ste zahlasovali za trinásty dôchodok, zahlasovali ste za minimálnu mzdu, že sa nám podarilo, aby sa tu nehandlovalo, tak jak sa handlovalo po iné roky, že sme z hľadiska automatu nastavili, aby, aby, s ktorým ste mali pokračovať, aby minimálna mzda bola stanovená, sa odvíjala od priemernej mzdy.
Vzhľadom na to, že som pomerne dlhý čas pôsobil v Sociálnej poisťovni, tak by som vám chcel povedať niektoré čísla, ktoré v tej Sociálnej poisťovni sú, že zhruba zamestnancov sa pohybuje ročne medzi 2 mil. 400- až 2 mil. 700-tisíc. Okolo 250- až 300-tisíc sa pohybujú živnostníci, potom sú tam 200-, 220- až 250-tisíc ľudí, ktorí sú dohodoví.
Viete, minimálna mzda aj keď, áno, prišiel koronavírus a postihol niektoré odvetvia, ale povedzte mi, kde zoženiete pracovníka aj na strednom alebo východnom Slovensku, aby vám išiel pracovať na hodinovú mzdu tak, ako je teraz, ste, ako bude sa odvíjať, 3,58 na budúci rok. Čiže 623 euro minimálna mzda, keď to zoberete, to je 3,58 na hodinu. Hŕba ľudí a hlavne na západnom Slovensku sú odvetvia, kde pracovali na minimálnej mzde a ostatné im dorovnávali proste zamestnávatelia načierno. Pri prepúšťaní teraz na to doplatili sakramentsky, takže proste som si, bol som presvedčený, že si uvedomia a že k týmto veciam sa nebude pristupovať.
Bolo tu už povedané, zhruba minimálna mzda, na úrovni minimálnej mzde sa dneska pohybuje medzi 240- až 300-tisíc ľudí, z toho je 70 % alebo 69,2 % v súkromnom sektore a zbytok je v štátnom. Čiže keď už sme pristúpili a hovoríte o tej minimálnej mzde, tak ako je, bol by som rád, keby ste dorovnali tarifné mzdy aspoň ľuďom, ktorí sú v štátnom sektore, čiže, ktorí, či sú to upratovačky, školníci, ale tie profesie jednoducho vám vieme vymenovať, ktorí sú postihnutí, či sú to, ale sú to aj kuchárky a je to viacej, noční strážnici a ďalší, aj ďalšie veci, ktoré sú na minimálnej mzde a tí ľudia v skutočnosti žiadne iné nemajú, lebo štát nedopláca tak, ako dopláca súkromný sektor. Pretože mi nikto nepovie, že v Bratislave kuchár bude robiť za minimálnu mzdu alebo proste čašník tak isto. Toto, tieto nožnice, ktoré sa momentálne otvárajú, zas bude odliv pracovníkov, hlavne mladých pracovníkov do zahraničia. To si treba, to si treba uvedomiť.
Pokiaľ sa týka minimálnej mzde, tak jak bola nastavená, tak ste dneska obrali ľudí o 393 korún, 393 euro proste ročne každého jedného, ktorý bude na minimálnej mzde. Máte ešte čas, pretože tento zákon je v skrátenom legislatívnom, vlastne minima, tento zákon je v prvom čítaní, keby ste ešte na koalícii rokovali a prakticky dohodli sa. Pretože my sme to, čo ste tu hovorili, že bola vždycky dohoda, to nebola dohoda, my sme sa snažili zvyšovať minimálnu mzdu. A to, čo tu povedal aj pán Kamenický, od roku 300, od roku 2010 doteraz; v roku 2010 bola minimálna mzda 307 euro 70, v roku 2020 580 euro. Pokiaľ minimálna mzda bude klesať, respektíve nebude rásť takým tempom, ako sme ju nastavili, tak sa nevyplatí ľuďom z hľadiska dávok, pretože budú na dávkach v hmotnej núdzi a zároveň budú pracovať načierno, čo sa dneska vo veľkej miere robí hlavne v slabých, slabých regiónoch, čiže v tých okresoch, kde je vyššia nezamestnanosť. Preto by som doporučoval, aby sme sa znova vrátili v druhom čítaní a aby sme túto minimálnu mzdu upravili na tú sumu, tak jako ju nastavil automat.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 22:32 - 22:32 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, chcem ti poďakovať za perfektné zhodnotenie ekonomickej situácii (situácie).
Páni, nesmejte sa mi, nemáme chuť odvolávať vášho premiéra za vašu diplomovku. Diplomovka, včerajšia tlačovka stačí každému slovenskému občanovi, ktorý to pozeral.
Zamyslite sa nad tým, čo tu pán Kamenický hovoril. Pred, sme schvaľovali rozpočet, kde sme Sociálnej poisťovni dali, zhruba 2 mld. bude výpad. Sociálna poisťovňa veľmi dobre vie, ktoré odvetvia ako sú a jak je.
To, že Soták za Klub 500 vystúpil tak, ako vystúpil, to vystúpil preto, že tí ľudia, ktorí podnikajú, sa dostali do takej situácii (situácie), že za chvíľočku budú prepúšťať. Ja by som vás pekne poprosil, nedávajte Sotáka, Soták bol vždycky, resp. Klub 500 bol vždycky svojprávny a ku každej vláde sa správal férove. Vy ste nespravili z hľadiska koronavírusu nič proste, pokiaľ sa týka ekonomických vecí. Nie, vôbec ste neriešili veci, ktoré ste mali dať, či je to oblasť cestovného ruchu, či je to oblasť malého, stredného podnikania, dali ste pár miliónov, ktoré ste dali. Pokiaľ nebudete v krátkej dobe riešiť veci, tak budete vidieť, čo nás čaká v septembri, v októbri.
Ja vám nechcem maľovať, ja tak ako tu vystupujem teraz slušne, tak vystupujem aj na výbore finančnom. Kolegovia vaši, vaši to môžu povedať. Pretože tá situácia je mimoriadna vážna, a pokiaľ naše firmy nedostanú tú pomoc, ktorú potrebujú, upozorňujem vás, že čo nás čaká v druhej polovici tohto roku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 19:25 - 19:27 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán minister, je nemysliteľné, aby na čele výkonnej moci stál človek, ktorý sám o sebe prehlásil, že je podvodník, plagiátor a klamár. A najhoršie na celej veci je, že to nielenže prehlásil, ale je to vraj pravda. Veď sám kritizoval pána predsedu parlamentu, predtým predsedu parlamentu pána Danka, tak nech vyvodí dôsledky, to, čo sám žiadal od druhých.
Hovoríte tu kauzy, ktoré boli. Ja neviem, či niekto tu, ktorí sedíme, predal bielemu koňovi firmu za 150 mil. Ja neviem, či viete, a nakoniec vy ste boli náš, boli ste u štátneho tajomníka na ministerstve národnej obrany vedúci úradu, asi viete, keď ste boli v tom období 2006 - 2010, prekvapuje ma, niektoré vaše výrazy, ktoré ste tu použili, pretože ja berem, že kauzy, ktoré sú, treba vyhodnotiť a treba zavreť. Kočner mal dávno sedieť nie za nás, mal sedieť, ešte keď bol prezident Kováč, keby mu nebol dal milosť, dávno mal byť. To, aby sme si a môžme si povedať ďalšie veci, ktoré sú. Bolo treba došetriť aj Gorilu. Kto je z Gorily u vás na čelných miestach? Kto robil s pani Bubeníkovou? Ja sa vás pýtam, pán Naď, lebo kritizujete ľudí, ktorí sú, sú tu hŕba slušných ľudí, ktorí neboli vo výkonnej moci a nemajú nič do činenia ani s oligarchmi, ani proste s tými kauzami, ktoré sú.
Čo hovoríme o PENTE? Kto je dneska na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne, pán minister? A to vám môžem vymenovať tých káuz ďaleko viac, ale nie sme tu preto, veď keď pán Matovič odstúpi, máte dosť schopných ľudí, ktorý ho môže vymeniť a môže vláda pokračovať ďalej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:06 - 10:08 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Nechcel som, nechcel som reagovať, pretože pán Kamenický a moji predrečníci tu povedali k tomu už dosť, ale včera na finančnom výbore, to, čo tu povedal pán Kamenický, to, čo povedal štátny tajomník, pokiaľ sa týka bankového odvodu. Vy ste prakticky znehodnotili týmto celú prácu pána podpredsedu Sulíka, pretože ten materiál, berme do úvahy, pomáha čiastočne, a verím pevne, že aj ten, ten ďalší, pretože každé riešenie dneska pri tejto kríze je dobré alebo horšie, proste je to veľmi zlé.
Ale nerozumel som vám a nerozumiem, prečo ste ten bankový odvod tam dali, pretože banky na, predtým bola, samozrejme, aj správa k finančnému trhu a k bankovému sektoru, kde guvernér Národnej banky povedal, že naše banky sú v dobrom stave.
Tí, ktorí tu nie ste a ktorí nepoznáte celú privatizáciu slovenských bánk, tak Dzurindova vláda slovenské banky predala za 38 mld. slovenských korún. Najprv ich oddlžila so 100 mld., čo celkove stálo asi 150 mld. slovenských daňových poplatníkov, a potom za ten rok, keď ich predala, ďalší rok mali taký istý zisk, za čo ich predala. Je to za nami, len vám dávam do pozornosti.
A pokiaľ sa týka bankového sektoru u nás, je v dobrom stave, má dostatok finančných prostriedkov, čiže tento materiál ste, a takisto ste sa nemuseli v tomto materiáli, keď ste chceli riešiť sudcov a chceli ste riešiť prokuratúru.
Ak chceme posilniť súdnictvo a prokuratúru, tak nemá význam im brať peniaze, naopak, treba posilniť ešte finančne, ak chceme veci riešiť, pokiaľ sa týka vyšetrovania káuz, tak takisto treba tie peniaze pridať ešte vyšetrovateľom a tí, ktorí na tom budú, lebo bez toho sa nepohneme.
To vám hovorím ako bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, že viem, aké platy majú ľudia na vidieku, a viem, aká kvalita tam je.
Skryt prepis