Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.5.2021 o 11:29 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 10:15 - 10:16 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, dobre si vystihol, pokiaľ sa týka Hornej Nitry, pretože ministerstvo hospodárstva ani podpredsedníčka vlády nič nespravila za dva roky na to a sa blíži koniec a Horná Nitra bude mať možno, resp. okres Prievidza, bude mať možno o 3 000 ľudí nezamestnaných v tomto regióne. Samozrejmá vec, pri energetike zlá privatizácia Slovenských elektrární, ale aj distribučných sieti proste má teraz dopad na celkové na energiu a zvyšovanie cien.
Dobre si tiež uviedol, že tieto zvyšovania cien budú mať dopad nielen na ostatné výrobky, ale hlavne v poľnohospodárstve, kde naše poľnohospodárstvo prakticky živorí a pasívna, je pasívna bilancia zhruba 800 mld., pričom keď sa pozrieme na Čechoch (Čechov, pozn. red.), tak Česi majú úplne inú bilanciu z hľadiska aj poľnohospodárstva, ale z hľadiska aj, pokiaľ sa týka, energetiky.
Čakal som od podpredsedu vlády, že zadefinuje veci, ako pomôže tej Hornej Nitre, či už proste to, čo tam bolo pripravené, tie projekty pre strojárske firmy, pretože firma, ktorá získala zákazku pre Indiu, tak je predpoklad, že by tam mohla tá strojárska výroba sa rozbehnúť a že možno nejakých 200-300 zamestnancov by sa v tej Hornej Nitre uplatnili v tejto strojárskej firme.
Zatiaľ pani Remišová, ale ani pán Sulík ako minister hospodárstva nespravil nič. Sú to len bohapusté reči, ktoré, jak budú pomáhať, ale z toho neni nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 17:04 - 17:06 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán podpredseda, som rád, že si upozornil ešte, jak prebiehala vôbec privatizácia, pretože za všetko môže SMER, ale nikto nepovedal, že privatizácia Slovenských elektrární bola spackaná pre jej, pán Mikloš podpísal zmluvu, nielenže predal pod cenu Slovenské elektrárne, ale ešte aj dividendy, ktoré Slovenské elektrárne mali, tak z toho mali stavať tretí, štvrtý blok a tretí, štvrtý blok mal byť dostavaný do roku 2012. Čo v skutočnosti nebol.
Pokiaľ sa týkalo fotovoltaiky, takisto bola, keď beriete ceny, ktoré Brusel stanovil, u nás boli ceny nižšie stanovené, ako boli v Čechách, v Nemecku, a nakoniec pán Miškov, ktorý bol ministrom od, v roku 2010 až 2012 za Radičovej vlády, mohol veškerú zmeniť, namiesto toho zo 120 MW proste zvýšil to ešte na 500. Čiže to mali v rukách. Pán Sulík bol predsa predsedom parlamentu. Pán Miškov bol jeho nominant. Keď toto celé bereme, tak za tým vôbec nie je strana SMER, ale jednotlivé vlády, tak ako to proste bežalo.
A pokiaľ sa týka pána Sulíka, keby bol prišiel a povedal otvorene, čo chce riešiť, ako chce riešiť ceny energie, ale aj ceny plynu, potom by som bral to, že to bol na to aj pripravený. Ale to uznesenie je postavené tak, že dúfam, že do toho 15. októbra môže presne povedať a podať odpočet Národnej rady, čo chce robiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 17:42 - 17:43 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, veľmi dobré vystúpenie, až na ten začiatok, samozrejme aj celá opozícia bude hlasovať proti tomuto zákonu. Tento zákon vôbec nemal čo dneska byť, tak jako to povedali dvaja z dvoch strán koaličných, že načo tento zákon vôbec bol daný. No vráti sa to pánovi ministrovi a poviem prečo.
Pán minister, keď nastúpil za ministra, keby bol očkoval či čínskou alebo či je to ruskou vakcínou, alebo jakýmkoľvek zast... akýmkoľvek spôsobom, tak dneska nemá tento prúser, ktorý tu má. Povedzme si na rovinu, tá nejednotnosť klubu OĽANO je väčšia, ako je nejednotnosť v ostatných kluboch. Takže berme do úvahy, dneska sa dohadujeme, dneska sa dohadujú, že kto zahlasuje alebo kto tu vôbec nebude. Predpokladám, že viac poslancov z OĽANA tu nebude, ktorí by mali hlasovať, čiže situácia - ten zákon neprejde.
Je každý z nás, čo sme tuná, aj u nás je, sú očkovaní, dobrovoľne, kto sa chce dať zaočkovať, nech sa dá zaočkovať, kto nechce sa dať, je to jeho slobodné rozhodnutie. Nerozumiem, keď to doteraz fungovalo, prečo ste s týmto teraz došli a došli ste na poslednú chvíľu. Vypomstí sa to, je to na škodu veci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 17:01 - 17:02 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, som veľmi rád, že ste svojou odbornou odbornosťou vniesli do tejto problematiky to, čo ste tu povedali. Ja by som sa páni poslanci vás niečo spýtal, ktorí ste prišli s týmto návrhom.
Štyridsaťosem percent je v súkromných rukách. Nemáte od žiadneho urbariátu alebo od súkromných vlastníkov žiaden súhlas na pozemky, ktoré sme dali do Natury 2000. Nevyplácate tú vyhlášku, podľa ktorej sa vyplácajú náhrady za to, že nemôžu podnikať v lesnom hospodárstve, som tvoril ešte ja v roku 2008.
Prečo to hovorím? Otvárate Pandorinu skrinku páni. Pokiaľ to dajú na Ústavný súd, zaplatíte tri roky dozadu urbariátom a súkromným vlastníkom to, čo ste do dnešného dňa neplatili. Čo štát neplatí. Jedna časť sú štátne lesy, ktoré takisto nedostávajú nič, kde, ktoré sú na; a ďalšia vec, páni, chcem sa vás spýtať odborne, keď to otvárate. Máme vôbec jeden národný park, ktorý spĺňa kritériá? Tak by som poprosil, keby sme sa vysporiadali s vecami, vysporiadali sa to, čo bolo dané do Natury 2000. Požiadali súkromných vlastníkov, aby s tým súhlasili a zároveň, samozrejme, aj každý je za ochranu prírody, ale potom im musíme tým súkromným vlastníkom aj zaplatiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 9:53 - 9:54 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, som rád, že si na niektoré veci upozornil, pretože niektorí ľudia nemajú úplne, vôbec nevedia, o čom hovoria v tomto parlamente. Pretože tie zmluvy nájomné, ktoré boli podpísané za čias v období 90. rokov, rokov 2000, sa nedali pohnúť. Aj pán minister bývalý asi nevie, že tie zmluvy boli nie na päť rokov, na pätnásť a dlhšie. Čiže čo ste s tými zmluvami? Až Matečná začala, že sa znížil ten nájom z tých rokov, ktoré boli. A mohol by som vám vysvetľovať ďalšie veci, ktoré sa vôbec nedali na pozemkovom fonde pohnúť. Nemá žiaden význam držať to, čo povedal pán, kde má 5 hektárov a nemá vysporiadaných trebárs 150 metrov alebo 200 metrov. Je pravda, že vlády predchádzajúce mali spraviť ďaleko viac, pokiaľ sa týkalo sceľovania pozemkov. Pokiaľ nespravíme sceľovanie pozemkov, nemáme žiadne šance.
Druhá vec. Ťažko sa hovorí, keď niektorí obrábajú tú pôdu desať rokov, pätnásť a potom majú prísť, ktorí sa o ňu starajú. Veď hŕba ľudí na vidieku.
A ešte inú vec musím povedať. Je pravda, že nájmy boli rozdielne. Ale musím vám povedať, že tí, čo mali od súkromníkov nájmy prenajaté, sme to museli takisto riešiť, pretože tí, ktorí ju mali prenajatú, vôbec tým súkromníkom nič neplatili. Hlavne na strednom a východnom Slovensku.
Ale, pán Pročko, nechcem, nemôžem na vás reagovať. By som vám povedal, že vôbec tomu nerozumiete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:12 - 17:14 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec Blanár, som rád, že si upozornil na niektoré veci, ale pripomeniem to aj ja, pán minister, vám. Keď ste na zasadnutie SIS-ky, kde ste sa zúčastnili všetci, zobrali policajného prezidenta a šéfa inšpekcie, museli ste vedieť niektoré veci, ktoré sa nakoniec potvrdili, keď šéfa inšpekcie dneska zobrali do väzby. Čiže vedeli ste o niektorých veciach to, čo upozorňovala SIS-ka už v novembri. Nespravili ste nič.
Ďalšie upozornenie bolo v januári, kedy dal trestné oznámenie riaditeľ SIS-ky. Bol by som, nemohol by som vám vytknúť, keby ste neboli začali konať a neboli by ste poverili policajného prezidenta, aby začal konať a tých ľudí, ktorým, ktorí boli v tej správe uvedení, dali na vedľajšiu koľaj. Nechali ste ten priebeh ďalej bežať tak, ako bežal. Takže nemôžte hovoriť, že opozícia vás nemá právo odvolávať.
Nechcem tu sa vracať k tým veciam, to už bolo viackrát spomenuté. Veci, ktoré ste nechali a ktoré nakoniec dozreli, čo mne sa tiež nepáčilo, keď odvolávate riaditeľa SIS-ky takým systémom, ako ste ho odvolali. Že vykopnete dvere, prídete, nehovoriac o tom, že tam mohlo prísť k prestrelke a ďalších vecí.
Nepáči sa mi ani to, keď riaditeľa NAKA, keď končí, policajný prezident povie, že je to vynikajúci človek a že mal ostať ďalej, nakoniec za dva týždne mu vykopnete dvere. Neni tam. Viete, nevidel som žiadne veci, aby ste boli začali konať, že začínate ten rezort riadiť a spravíte si tam poriadok.
Takže nedivte sa, že dneska tu sedíte a čelíte svojmu odvolávaniu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 9:40 - 9:41 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Páni z koalície, prosím vás, nešaškujte a nerobte, čo tu robíte! Štátny rozpočet je zákon roka. Vlani, keď sme vás upozorňovali na zdravotníctvo, že to máte poddimenzované, ste to nebrali vážne. Teraz pripravíte v skrátenom legislatívnom konaní zmenu zákona o 3 a pol miliardy. Uvedomujete si aj vo vláde, aj na ministerstve financií, ktorí to zostavujete, že akonáhle by tento zákon prešiel, zhoršia sa vám predaje dlhopisov a prakticky nabúravate verejné financie. Veď tu treba spraviť serióznu analýzu, to čo ste nám aj dneska predložili vo finančnom výbore, že Sociálna poisťovňa. Sociálnu poisťovňu už budete musieť dotovať, lebo Sociálna poisťovňa skončila vlani, čo som čakal, že bude ďaleko viac, s 330 mil. schodkom. To, čo bolo dneska aj prednesené nám na finančnom výbore, to sú, to sú, žiadne relevantné čísla ste nám nedali.
Ja vítam, že pán predseda strany, pán Sulík berie to vážne a proste chce diskutovať o rozpočte a predložiť nám relevantný rozpočet, na čo budú tieto peniaze finančné použité.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 10:35 - 10:37 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, dobre ste povedali, pán Blanár, že tie veci, ktoré boli zavinené hlavne COVID-om u chudobnejších rodín, u slobodných matiek, ktoré museli kúpiť počítače, tak aby sa ich deti mohli pripojiť na online, už aj to svedčí, že 53-tisíc detí na Slovensku sa vôbec neza... nepostavilo a nešlo proste na online, lebo nemali na to finančné prostriedky. Takže podporujem tento návrh zákona. Keď ste vedeli vrátiť bankám 360 miliónov, keď ste vedeli minúť tie peniaze na testovanie, ktoré nepriniesli tak tento, tak som presvedčený, že nájdete finančné prostriedky na to, aby tých 300 euro tie rodiny dostali na to dieťa. Takže plne budem podporovať túto, tento zákon.
Ja sa chcem vrátiť ešte k ďalším veciam, ktoré, kde by mal prísť, mala by prísť podpora proste, ktorá do dnešného dňa nedošla, či to je gastrocentrum, gastronomické prevádzky, cestovný ruch, ale aj živnostníci. Bolo tu povedané, že padlo 11-tisíc živnostníkov za minulý rok. Padlo ich nie jedenásť, padajú, už tento rok ďalších 5-tisíc už zložilo živnosti, pretože jednoducho jednak nemajú prácu. Takže zamyslime sa nad túto záležitosť a podporme tento zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 11:29 - 11:30 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec Pročko, vy ste ma vôbec nepochopili. Ja nekritizujem vládu, nekritizujem nikoho, prosím vás, že je to, lebo nikto nevedel, aké opatrenia tie-ktoré boli prijaté, či budú dobré, alebo nebudú. Moje vystúpenie bolo preto také, aby sme sa zamysleli nad tým, že čo ideme robiť, čo sa bude robiť ďalej. Pretože dostať tie deti, ktoré začnú teraz chodiť do školy, umravniť ich a vôbec dostať, aby sa začali normálne vyučovať a nevieme, či znova pandémia neprepukne.
Ja nekritizujem, a to vám hovorím otvorene, ja som vám dával len do pozornosti môj názor na to, čo by bolo treba robiť s deťmi. Mrzí ma, že ste pochopili, nekritizoval som ani očkovanie, ani nekritizujem, ani proste ja som nepochopil, že ste to pochopili tak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.5.2021 11:21 - 11:23 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
No horšie je, že za jeden rok sme stratili, deti stratili učebné návyky, študijnú disciplínu, naučili sa podvádzať pri previerkach vedomosti. Ešte horšie je to, že strácajú sociálne zručnosti, zručnosti komunikovať s okolitým svetom a mnohé deti sa uzatvárajú do akejsi ulity virtuálneho sveta, že im už ani nechýba živý človek, s ktorým by si vymieňali pocity a myšlienky. V týchto súvislostiach nemôžem opomenúť zistenia časti správy o duševnom zdraví detí, ktoré sa uvádzajú priame dôsledky na psychike detí spôsobené dôsledkami zatvorených škôl. Ak nám na klinike detskej psychiatrie stúpol počet ošetrovaných detí takmer o dvojnásobok, ak samotní detskí psychiatri uvádzajú priamu spojitosť medzi nárastom duševných chorôb a zatvorením škôl, tak by sme mali brať to naozaj vážne.
Výpadky zo zmeškaného učiva sa úplne nebudú dať nahradiť. Ale o to najzávažnejšie, my sme tým deťom zobrali kus detstva, raz to budú deti, raz to budú hodnotiť ako stratenú generáciu. Preto, pani komisárka, chcem vám ešte raz poďakovať, že tie fakty, ktoré ste predložili aj s právnymi analýzami, majú pomerne vysokú vypovedaciu schopnosť. Žiaľ, obsahujú aj fakty, ktoré nás netešia. No všimol som si, že po zverejnení vašej správy sa konečne vo verejnom priestore začala vážnejšia diskusia o dopadoch pandémie na školské deti, čo možno len privítať.
Chcem sa omluviť za moje roztržité čítanie, ale veľmi ťažko sa mi dýcha cez... (Rečník odišiel od rečníckeho pultu.)
Skryt prepis