Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 16:07 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 17:53 - 17:55 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
(Začiatok faktickej poznámky bol povedaný mimo mikrofónu.) ... teda keby tá, programové vyhlásenie vlády obsahovalo podľa vašich predstáv kapitolu o COVID-e, bezpečne by ste obili vláde o hlavu, že tam nie je primeraný priestor pre ďalšie veci, lebo vláda nebude riešiť len COVID. Ale, samozrejme, povedali ste to, čo ste povedali, a potom ste prešli k výbornej téme o neskúsených ministroch. Neviem, či vy keď ste sa stali ministrom školstva, ste predtým viedli aspoň ZDŠ-ku, nedajbože gymnázium, nedajbože ste boli rektorom univerzity alebo vedeckým pracovníkom v akadémii vied na vedúcom poste. Či keď sa jednalo o ministerstvo mládeže, či ste boli aspoň skautský vedúci (zaznievanie gongu), a keď sa jedná o šport, či ste trénovali aspoň béčko hokejových Topoľčian. To znamená, že neviem, akú ste mali vy kvalifikáciu, keď ste sa stali prvýkrát ministrom školstva. Ale zato viem, akú kvalifikáciu mali ministri vašej vlády. Viem, akú mal kvalifikáciu Počiatek. Mohol byť, samozrejme, reprezentantom Lemikonu na Cypre, ale ešte oveľa lepšie konzulom v Medellíne. Ak viete, kde je Medellín, čo vy iste viete.
Samozrejme, kvalifikácia Glváča bola nesporná a kvalifikácia periel v slovenskej justícii v zostave Harabin – Jankovská bola bez všetkej diskusie. Tí aspoň mali teda doktorské tituly a ich výkon bol primeraný. Samozrejme, preborník vo vašej vláde, za ktorým ste stáli, kým to šlo, Plavčan bol síce profesorom, ale bol ukážkou odborníka vašej nominácie v rezorte, ktorý ste mu zverili. Takže, preboha, nehovorte o kvalifikovanosti ministrov pri tej zberbe, ktorá sa tam občas objavila. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 16:07 - 16:09 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na úvod poviem, že asi 66 rokov ostatných pijem vodu z vodovodu bratislavského a som teda trošku nad vecou. Celkom mi ide k duhu.
Ale dotknem sa inej veci, o ktorej tu je opakovane reč, a to je taká, isté volanie po autarkii, teda po našej nezávislosti potravinovej na okolitom svete. Nebudem hovoriť o slovenských pomarančoch, banánoch a marcových jahodách, lebo aj tie sú v tej 1,7 mld. dovozu. Chcem skôr povedať, že slobodný trh, ktorého som priaznivcom, jednoducho vedie celosvetovo k deľbe. K deľbe produktov, ktoré jedni vyrábajú a druhí dovážajú.
Bola tu reč o žltých poliach, o pšenici, kukurici a o absencii iného. Všetci tí, ktorí volajú po ovciach, samozrejme, je to fajn a mám hrozne rád všetky ovčie produkty, musia presvedčiť svojich synov, dcéry, vnukov a vnučky, aby sa zaujímali o pozíciu honelníka, valacha, dojičky, zootechnika, lebo na to všetko po tom, po čom pateticky volajú, treba ľudí, ktorí to budú robiť. Tak to len aby sme si uvedomili.
A potom ešte jedna vec, to volanie po sebestačnosti som zažil v úplne inej oblasti od bývalého francúzskeho premiéra Sarkozyho, ktorý stihol asi pred 10-15 rokmi, keď bol premiérom, povedať, že prečo sa majú peugeoty vyrábať niekde inde ako vo Francúzsku. Tak sa skúsme zamyslieť, že by začali nemeckí kancelári volať po tom, aby sa nemecké autá nevyrábali mimo Nemecka, aby bolo Nemecko automobilovo sebestačné. A potom sa pozrieme, ako to bude bez deľby práce, keď budeme mať oštiepky aj korbáčiky, alebo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 20:13 - 20:15 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Kotleba, položili ste tu takú básnickú otázku, kam až Dostál s Osuským zájdu? No, budete nás mať možnosť ďalšie štyri roky pozorovať, kam až zájdeme.
A chcem povedať, že ste veľmi správne podčiarkli jednu vec, že v súlade s ústavou pri všetkých rozhodovaniach sa riadime svedomím a vedomím. A ja som nie z tých ľudí, ktorý si myslí, že sa má páčiť každému. Bolo mi cťou, že ste ma menovali ako svojho kontrahenta, tak ako mi bolo cťou, keď tamten chlap, ktorý tam teraz nie je, vyznal asi trikrát za dve minúty čerstvú a horúcu lásku k mojej osobe.
Musím povedať, že je podľa mňa celkom primerané, aby ľudia, ktorí ma, verím, môžu mať radi, aby ma mali radi. A domnievam sa, že je zároveň úplne primerané, aby ľudia, ktorí ma majú nenávidieť, aby ma nenávideli. Ja sa neuchádzam o lásku všetkých. Ja v tomto parlamente nezastupujem všetkých ľudí na Slovensku. Ja tu zastupujem ľudí, ktorí si, pán poslanec, vás neprajú v tej funkcii a ktorí si zaručene neprajú Ľuboša Blahu v tej funkcii, do ktorej kandidujú. Tých ľudí zastupujem a za nimi stojím.
A keď sme teda u tých takých akýchsi prímerov, tak ja vám poviem niečo starozákonné o tom, keď hovoríte, že my hovoríme, čo oni robili.
Starý zákon hovorí: "Oko za oko, zub za zub." Je pravda, že Nový zákon hovorí. "Nastav druhé líce." Ale ja za seba hovorím, že Ľubošovi Blahovi druhé líce nenastavím. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:16 - 19:18 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Fico, povedali ste za desať minút istú znôšku poloprávd, keď nehovorím, že lží, ale poloprávd o histórii 2. svetovej vojny. Niečo tu už zaznelo.
Tie hrdinské obete začínali hrdinským bojom proti Poľsku z druhej strany a potom strieľaním poľských dôstojníkov v Katyni. Takže keď sme u tých hrdinských bojov a oslobodenia, treba povedať, že tesne za šíkmi statočných vojakov Červenej armády kráčali jednotky NKVD a SMERŠ-u a odvliekali ľudí zo slovenského oslobodeného územia do GULAG-ov, a nebolo ich päť, ani desať, ani dvadsať. Takže toľkoto k tej slobode, ktorá prišla z východu.
Potom k tým dvojitým štandardom. Bolo dojemné, ako ste sa za rečníckym pultom dožadovali kľudu a aby na vás nekričali. Neviem, či ste tu nesedeli, keď sa ozýval z vašich lavíc hurhaj ako zo zverinca, keď vystupoval poslanec Šefčík. Nemali ste uši so sebou? Ja som počul aj jedno, aj druhé a musím povedať, že sa naša polovica parlamentu chovala podstatne slušnejšie k vášmu vystúpeniu, ako to, čoho sa dožadujete vy.
A potom ďalší bod. Pokiaľ vy hovoríte o kádrovaní, tak ja vám znova a znova celej vašej partii pripomínam, ako ste kádrovali Ľubomíra Galka napriek dohodám. Takže ste poslední, ktorí sa môžte dožadovať nejakých štandardov! (Reakcie z pléna.) Ja napríklad nemám problém, že predsedom môjho výboru, v ktorom som, je pán poslanec Blanár. Je ním aj vďaka môjmu hlasu a nemám s tým nijaký problém.
Tak láskavo ale nedožadujte sa niečoho, čo ste sami absolútne s prehľadom porušovali. Porušujete správanie sa v sále, porušujete dohody o tom, že opozícia v podobe Galka mala mať miesto a teraz láskavo plačete, akí sme my neféroví. Kto sial vietor, žne búrku! (Reakcie z pléna. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 15:19 - 15:21 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Žijeme v krajine zastupiteľskej demokracie, ktorá takto funguje od tej najmenšej obce až po túto sálu s parlamentom Slovenskej republiky. Domnievam sa teda, že keď sa vrátime k tomu, od čoho sa tieto sporné body odvíjajú, dostávame sa, presne vzaté, na medicínsku pôdu. To znamená k otázkam epidemiologickým.
A ja sa znova a znova, tentoraz naposledy, pýtam, ak je toto 150-členné zhromaždenie zástupcov ľudu pravdepodobne nezriedka 20-násobkom počtu obecného zastupiteľstva, minimálne 3-násobkom počtu vyšších štruktúr a sedíme tu a budeme sem chodiť, lebo sme na seba vzali túto povinnosť, byť tu aj v čase epidémie, tak sa znova pýtam, v čom je rozdiel medzi mojou imunitou a imunitou miestneho prísažného v Hornej Dolnej? Prečo ja, a necítim sa vôbec ako hrdina, som tu jednoducho preto, lebo som túto povinnosť na seba vzal a budem sem chodiť, kým budem chodiť a dýchať.
To znamená, pýtam sa, prečo vlastne toto robíme pre menej početné štruktúry, z epidemiologického hľadiska tým pádom logicky menej ohrozené, ako je Bratislava, kde je aj tak výskyt toho možno oveľa väčší ako v Hornej Dolnej, tých rizikových bodov na tej mape. To znamená, pýtam sa znova, prečo sme vykročili touto cestou kvôli epidemiologicky menej ohrozeným štruktúram zastupiteľskej demokracie, ako je tento parlament? Sú to ľudia slabší, chabejší, akýmsi spôsobom imunitne dramaticky ohrozenejší ako my?
Napadlo niekoho z nás rozpustiť sa a hlasovať tu per rollam, aby sme nevedeli, kto ako hlasoval? Pýtam sa túto východiskovú otázku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 16:21 - 16:23 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. No, ctená snemovňa, rozhodne nie som zástancom pomerne riskantnej úvahy, ktorú mal pred pár týždňami Boris Johnson tým, že chcel vybudovať v Británii kolektívnu imunitu za istého počtu zakalkulovaných obetí na tejto ceste. To nie. Ale nepochybne neexistuje na Slovensku žiaden zastupiteľský orgán, ktorý by mal 150 členov. Neexistuje tiež žiaden zastupiteľský orgán, ktorý by zasadal viacero dní a niekedy i týždňov po sebe súvislo, ako je Národná rada. Bežne. A bol som členom i mestského zastupiteľstva Bratislavy, i staromestského, ktorého som členom dodnes, miestnej časti, zasadáme jeden deň. V meste výnimočne dva dni po sebe, ak sa nestihli prejednať všetky body. To znamená, je mi ako predsa len lekárovi, ktorý mal špecializáciu v istej oblasti svojho rezortu aj infekčných ochorení, aké je epidemiologické zdôvodnenie, že tento parlament so 150 členmi zasadajúci kontinuálne, keď treba, týždeň, dva, je odolný, zostava supermanov, ale malé zastupiteľstvo s desiatimi obecnými radnými musí byť odtienené pri šesťhodinovom alebo štvorhodinovom zasadnutí. Nie je mi to jasné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 16:06 - 16:08 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Samozrejme podporím tento návrh zákona vzhľadom na všeobecnú situáciu, ale dovolím si k nemu poznamenať zopár vecí. Všetci ľudia máme 46 chromozómov, máme istú imunitnú výbavu a zároveň istú vnímavosť na infekcie. Všetci sme teda istým spôsobom ohrození, keď sa zhromažďujeme v uzavretých priestoroch za účelom napríklad zastupiteľskej demokracie. Tu sa zhromažďuje 150 ľudí, plus desiatky pracovníkov Národnej rady. Samozrejme, je na pováženie, aký je rozdiel medzi mojou imunitou a imunitou poslanca vo Fekišovciach a starostky, v zmysle, že tí jedni by mohli per rollam a my tu teda veľmi správne podľa mňa zasadáme. A mali by sme zasadať, až kým budeme uznášaniaschopní. Inými slovami, nevidím rozdiel v imunitnej výbave nás, poslancov obcí, poslancov župy, poslancov mestských častí. Nechápem teda tú logiku, podľa ktorej by niektorí hlasovali per rollam, elektronicky, tak-onak a my tu budeme zasadať. Ja sa sám nebojím a budem tu zasadať, vonkoncom nežiadam žiadnu úľavu ako kedysi kolega Vážny, keď navrhoval, aby sme presunuli rozhodovacie práva na vládu. Robí sa to v Maďarsku. Urobil to slovenský štát a urobil to 24. marca ´33 Reichstag, keď zveril moc vláde a kancelárovi ríšskemu Adolfovi Hitlerovi. Nie. My sme zvolení a máme tu hlasovať a ja mám hlasovať v Starom meste tiež.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 15:04 - 15:05 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Dostál sa v úvode svojho vystúpenia dotkol toho, že tento predložený zákon bol posúdený v zásade ako zákon o špicľovaní. Počuli sme to tu pred chvíľkou od reprezentanta strany, ktorá dokázala ničiť život Romana Mikulca tým, že pracovníci rezortu ním, ňou vedenej, sa dopustili pokusu o zničenie ľudskej existencii podstrčením falošnej SD karty, z ktorého po rokoch bol krivo obvinený očistený, a niekto bude hovoriť o špicľovaní a o tom, že ja som sedel v spoločnosti zločinca, to tu zaznelo, Ľubomíra Galka. No ak ja som sedel v spoločnosti zločinca Ľubomíra Galka, tak ten, ktorý tieto slová vyriekol, sedí roky v Alcatraze. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:35 - 14:37 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Tomáš, rád by som, aby raz a navždy zaznelo to, že síce permanentne, a nie som jeho advokát, uvádzate Ľubomíra Galka ako symbol pravicového odpočúvania. A ja sa vás pýtam, prečo, keď ste roky vládli, mali ste spolužiaka generálnym prokurátorom, mali ste zametača pod koberec špeciálnym prokurátorom, mali svojho v konečnom hlasovaní nominanta na Generálnej prokuratúre predtým, prečo ste strašne zločinnému odpočúvačovi Galkovi nikdy, nikdy nič nedokázali. Teda inými slovami, tie drísty, ktoré tu púšťate, sú na vode. Lebo vy ak by ste tú moc mali, tak by ste ho ukrižovali. Ale neurobili ste nič, pretože ste nič nemali. Toľkoto raz a navždy k pravicovému odpočúvaniu, aby to tu ostalo zaznamenané. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 13:52 - 13:53 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Dotknem sa niečoho, o čom moji predchodcovia nehovorili a čo je taká drobnosť, ale je to vzorová ukážka konšpirácie, ktorú kolega Susko predviedol v záverečnej časti svojho vystúpenia, keď dal do dramatického súvisu to, že nebol zvolený snehobiely anjel ľudských práv a demokracie pán poslanec Ľuboš Blaha za predsedu výboru pre ľudské práva, a to, že vraj je očividná súvislosť medzi týmto zákonom a absenciou tohto archanjela spravodlivosti a ľudských práv. No musím kolegu Suska ubezpečiť, že i keby sme týchto zákonov schválili dnes desať a potom by prišlo na voľbu tohto kádra do tamtej pozície, dopadne tá voľba presne tak, ako dopadla doteraz, aj keď už nebudeme potrebovať brániť ľudské práva človekom, ktorý miluje Maduru, Castra a Si Ťin-pchinga. (Potlesk.)
Skryt prepis