Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2020 o 12:40 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 18:09 - 18:11 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým, ktorí reagovali, čiastočne si vystavili svedectvo, ale budem sa venovať len v rámci časových možností niečomu.
Tí vojaci naši ani iní nie sú odpísaní. Tam sú vojaci 23 krajín, sú tam okrem iného aj tí americkí vojaci a musím vás ubezpečiť, že ak by boli títo vojaci napadnutí, tak bude masovo odpísaná druhá strana. A tá to vie, a preto ich nenapadne. Tej je to presne jasné, tak ako je jasné Kim Čong-unovi, že útok na Južnú Kóreu je jeho zánik. A preto si to netrúfne. Tak ako si iránski ajatolláhovia vo snoch mokrých predstavujú zánik štátu Izrael, ale vedia, že ich útok na štát Izrael napriek tomu, čo hovoria, by pre nich znamenal vymazávanie, a preto ho neurobia. A je to, s čím som začal, si vis pacem para bellum.
A pokiaľ ide o to, že sa tu reagovalo i o poslancovi Mazurekovi, samozrejme, pán predsedajúci nemusí všetky tie pindy počúvať, ale ja som sa o ňom ani slovíčkom nezmienil. Takže keď ste tu tak minule vychovávali predsedu, ako má rovnako merať, tak toto bola ukážka blbosti, kde ste prešli čiaru a hovorili ste o niečom, čoho som sa ani zmienkou nedotkol.
A, samozrejme, ak tu ešte vytiahneme starého Hallsteina a Hirošimu, tak sem môžme vložiť všetko. Ale nie o tom bola reč. A akokoľvek sme na opačných brehoch, akokoľvek mi budete poukazovať na to, ako Spojené štáty boli spojencom Sovietskeho zväzu. Boli. Ako povedal sir Winston, proti čertovi sa spojím aj s diablom. Ale presne vedeli, s kým sa museli spojiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.6.2020 17:52 - 18:02 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ako protislovenský zapredanecký agent, ktorý je vojnový štváč a ktorého platia Sorosove doláre, ba dokonca občas, ako som sa dočítal, aj krvavé petrošekely. S stále nedokážem pochopiť, kde tí mudrci na to došli, že sú petrošekely, lebo v Izraeli dostaneš diesel iba ak na pumpe. Ale dobre, keď petrošekely, tak petrošekely.
Začnem starým vtipom, ktorý, žiaľbohu, žiaľbohu pre Ukrajincov, pre Gruzíncov a, chvalabohu, zatiaľ nie pre Lotyšov, Litevcov a Estóncov platí už desaťročia. Ten smutný vtip je otázkou. S kým hraničí Rusko? Odpoveď. S kým chce. Toto platilo od čias, keď Ribbentrop s Molotovom podelili Poľsko a presunuli hranice, potom po ťažko vybojovanej hrdinskej vojne Červenej armády proti Fínsku, primeranému súperovi, a potom ďalej cez Abcházsko, Osetsko a tak ďalej a tak ďalej.
No, keď som riadením osudu sa stal lekárom prvosledového tankového pluku v Písku, tak sme na sústredení lekárov divízie boli konfrontovaní s otázkami prežitia našich útvarov v bojovom nasadení a spýtal sa ma náčelník lekárskej služby divízie: Pane kolego alebo soudruhu kolego, možno aj pane, či zdali víte, jakou životnost má váš útvar? A ja hovorím: To teda neviem. On mi povedal: Jednu hodinu a čtyřicet pět minut. Inými slovami, keby sme sa boli ako Varšavská zmluva šialene odhodlali napadnúť krajinu NATO, tak toto bola životnosť môjho útvaru.
V tejto pravde je zhrnuté to, čo vlastne garantuje čl. 5 dohody o NATO, že napadnúť štát NATO, ktorýkoľvek, znamená napadnúť NATO ako celok. A v tom je garancia, v tom bola naša méta, keď sme v roku ´94, ´5, v čase, keď národ miloval Mečiara, ako potom miloval aj iných úchylov, sme sa vzďaľovali od NATO, tak vtedy sme my ten boj s Mečiarom zvádzali okrem iného preto, aby sme naplnili to, že sa tým členom NATO staneme. Chvalabohu, stali sme sa. Stali sme sa a aj keď sme roky rokúce nikdy neplnili náš záväzok o staraní sa o vlastnú obranyschopnosť, čo nám pri všetkých výhradách k jeho osobe nie tak dávno a nielen nám obil o hlavu Donald Trump.
Tak každopádne to, že posielame našich vojakov, ako to tu zaznelo, symbolickú pomoc a dôkaz našej spoluúčasti v našom obrannom spoločenstve, je veľmi dobrý čin. Želám im tam dobré časy a želám, aby zanechali čo najlepší dojem.
Samozrejme, začal by som niečím ešte iným, čo nie je také, ako bol Martinov Lutherov Kingov I have a dream, ale začnem snom Júliusa Satinského. Július Satinský, Bratislavčan ako ja, zažil na námestí SNP tanky s bielymi pásmi. Ale Julo Satinský naformuloval jeden krásny sen a ten sen hovoril: Chcel by som raz ráno prísť na námestie SNP, na ktorom by boli tanky s bielymi pásmi a s bielymi hviezdami. Presne k tomu sme smerovali; tí, čo možno túto reáliu nepoznajú, tak vyzerali tanky Spojených štátov.
Samozrejme, nebolo to treba, vstúpili sme, chvalabohu, do organizácie, ktorá našu bezpečnosť zaručuje. A je dobré, že v nej sme, a máme si plniť, čo nám z toho vyplýva. Ale v rámci tých hraníc, kde chcem, si treba stále držať na pamäti, že sluha komunistickej totality, dôstojník KGB Vladimír Vladimirovič Putin verejne deklaroval, že zánik sovietskeho impéria bol najväčšou tragédiou 20. storočia. Teda to, že nie sme v tábore mieru a socializmu, kde sú na hraniciach mínové pásy, vlčiaci, strelecké veže, je tragédia. Ako hovorím vždy a znova, žiaden nemecký kancelár nepovedal, že zánik tretej ríše bola najväčšia tragédia 20. storočia. A tiež sa žiaden dôstojník ani gestapa, ani z Sicherheitsdienstu nestal prezidentom Spolkovej republiky. To len tak na okraj.
Mnohé krajiny v priebehu stáročí prichádzali o svoje impériá. Španieli už dávno, Nemci po prehratej prvej svetovej vojne, Francúzi stratou postavenia bývalej veľmoci a postupne aj Briti. Pravdou je, že to nemá radostné dohry. Nechcel by som byť obyvateľom Hongkongu a keď, tak rozhodne rád ako britským protektorátom. Chcem teda povedať, že keď som v tejto debate počul, aká je NATO zločinecká organizácia, tak musím znova povedať: Je dobré byť na strane tých, ktorých nenapadnú. Je primerané, aby tak mohlo byť, že platí staré si vis pacem para bellum, musíš byť pripravený na vojnu, aby agresor vedel, že útok na teba bude jeho zničením.
V tomto zmysle si myslím, že i symbolická účasť vojsk rôznych krajín členských krajín NATO v Pobaltí dáva tým občanom Pobaltia, ktorí zažili hrozné veci, keď sa Ribbentrop s Molotovom dohodol, že sa stanú zónou záujmu imperializmu sovietskeho. Podotýkam, že ten imperializmus je inherentný a je úplne jedno, či to bol imperializmus samoderžavia a báťušku cára, ten ale bol slabší, pretože občas dostal do rypáka, ako napríklad od Japoncov pri Cušimi, ale v zásade to bol vždy imperializmus. Briti pustili Indiu, Rusi nepustili nikdy nič. A ak niekto hovorí, že to bol Sovietsky zväz, tak ja vás ubezpečujem, že to nebol kazašský imperializmus, to nebol arménsky imperializmus, to nebol turkménsky ani azerbajdžanský. To bol ruský.
A v tomto zmysle, keď niekoho počúvam hovoriť o DNA Slovanov, tak nech sa spýtajú na DNA Slovanov pozostalých po Katyni. Nech sa spýtajú na DNA Slovanov tých, ktorých strieľali z Igmanu nad Sarajevom, ale i ostreľovačov ako zajace. Slovania. Nech sa spýtajú na DNA Ratka Mladiča v Srebrenici. Nech sa spýtajú obyvateľov Dubrovníka, ako na nich strieľali ako na strelnici. A nech sa spýtajú iks ďalších prípadov, keď DNA Slovanov sa rovnalo vraždeniu Slovanov Slovanmi.
Chcem teda povedať, že sa nedá spoliehať v žiadnu mierumilovnosť, ale na silu a, chvalabohu, že sa môžme tešiť z toho, že sme jej súčasťou. A ešte raz hovorím, musíme naplniť naše záväzky, pretože tá vyčítavá veta Donalda Trumpa, že ak má obyvateľom Minnesoty a Texasu záležať viacej na našej obrane ako nám, je dlhodobo neúnosná. A preto vítam tento materiál a ešte raz hovorím, ľuďom, ktorých tam posielam, posielame, želám dobré pôsobenie a Slovensku, aby tí, ktorých tam posielame, presvedčili svojou kvalifikáciou, schopnosťou a aj vybavením.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 18:33 - 18:35 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Pekne. Pán predseda Blanár, predviedli ste opäť taký mierny sofizmus v tom, že ste pribalili pána kandidáta Kmeca do sentencie, kde ste hovorili v plurále. Nie, to bolo v inom odseku vášho vystúpenia. Vy ste hovorili o kádrovaní zloženia delegácií. Ale pán poslanec Kmec v tej delegácii je. Takže z podstaty veci naňho nemohol platiť nijaký plurál. My sme vám ho nevykádrovali z tej delegácie. Ergo, chcem tým povedať, že aj v tomto bode sa pokúsite mierne zavádzať. Proste ten plurál ste skutočne, keby sme si pozreli textový záznam, použili vo vzťahu výlučne k jednej osobe.
A pokiaľ ide o to, že si vaši voliči, alebo aj vy možno myslíte, že sa nestretol Sulík s Kočnerom vtedy v to ráno prvýkrát. No to je predsa notoricky známe. Sulík nepovedal, že tam bol prvýkrát. Ja stále polemizujem so slovom zariaďovať. To znamená, nemohol nič zariaďovať, nedržal ruku pri mojom hlasovaní ani pri vašom, len pri svojom. To znamená, nič nezariaďoval a celá tá lož spočíva na slove zariaďovať. A z toho necúvam a tak to proste je, akokoľvek to budete sofisticky pretáčať. A úplne nakoniec, viete, to je tak, či sa stretol 12-, 13-krát alebo koľkokrát. My tu máme vo vašej strane predsedu, ktorý vlastnou hlavou onehdá vybavil pomerne slušný balík, ale nikdy sa k tomu nepriznal, na rozdiel od Sulíka, ktorý chodil síce na, do pubu na Vazovovu piť Coca Colu, ale nič iného sa tam nikdy v živote s ním súvisiace nedialo, je to známa aféra Radičovej vlády.
Takže chcem tým len povedať, že keď vaši voliči usudzujú z toho, že sa Sulík s ním stretával neviem odkedy, tak takýchto stretnutí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 18:21 - 18:23 hod.

Peter Osuský
 

19.5.2020 18:08 - 18:15 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená snemovňa, začal by som známym citátom: Kto seje vietor, žne búrku. Niekto môže siať malý vietor a zožne len odpoveď. To je prípad kolegu Blanára, ktorému som už odpovedal vo faktickej, ale keďže opakovanie je matka múdrosti, ja mu to zopakujem ešte raz. Kto sial veľký vietor, a to roky, je Ľuboš Blaha. A zožal 60-tisíc preferenčných krúžkov. Ale cestou za nimi stratil nádej.
Začnem tým, ako kolega Blanár, nepochybne inteligentný človek, ktorý presne vie, kedy sa môže a má použiť plurál a kedy singulár, tak aby zapôsobil na emócie sály, povie, že sme my kádrovali našich členov. Pričom je mu úplne jasné, že ide o jediného člena. A keď na to upozorním, tak kolega Blaha vytiahne obľúbený argument o tom žraní sena. Opäť tak ako; pán kolega Blanár; tak ako tá moja poznámka o plurále a poslancovi Kotlebovi bola ironickým podotknutím toho, že sa zneužil plurál, aby sme emotívne zapôsobili, a to chladne, premyslene, lebo kolega Blanár nie je chaot, povedal to celkom cielene, tak k tej veci o žraní sena poviem znova to, čo bolo dôvodom.
Pán terajší podpredseda parlamentu Pellegrini vystúpil v rozprave na tému odvolávanie a poplietol si, že neodvolávame Richarda Sulíka, ale išlo oňho. A použil jeden lživý, proste lživý argument o tom, že Richard Sulík s Kočnerom vybavoval voľbu generálneho prokurátora. Pravda je taká, že všetci ľudia, ktorí rozumejú hovorenému slovu a písanému textu, sa z tejto tisíckrát omletej histórie mohli dozvedieť to, že po voľbe generálneho prokurátora sa diala debata o voľbe generálneho prokurátora. Nebránilo to podpredsedovi parlamentu Pellegrinimu lživo povedať, že Richard Sulík zariaďoval s Kočnerom. A opäť inteligentný človek, pán podpredseda Pellegrini nepochybne vie, aký je v slovenčine význam slova zariaďoval. Zariaďuje niekto niečo, aby sa niečo stalo, ak niekto ex post hovorí o niečom, už nič nemôže zariadiť. Pellegrini teda s plným vedomím na tento mikrofón zaklamal a povedal slovo zariaďoval. Nato som ja povedal, že tí, ktorí na túto lož naskočia, im zablikajú kontrolky a tí len seno žerú. A na tom trvám. Človek, ktorý nerozozná jasnú lož od pravdy, zrejme žere seno. A necúvam z toho ani milimeter, pretože premýšľajúci voliči SMER-u by si boli v tej chvíli mali povedať, no ale však hádam po voľbe nemohol vybavovať tú voľbu, zariaďovať.
Takže opäť, bolo by dobré používať pravdu vo svojich vystúpeniach, nehovoriť o množnom čísle, ak ide o jedného poslanca, neklamať o zariaďovaní, ak nešlo o zariaďovanie, a týmto pádom by sme sa vyhli v budúcnosti takýmto konfliktom. Proste nemá sa používať lož ako pracovná metóda, buď malá, alebo veľká.
A pokiaľ ide o tú osobu samotnú, pred rokmi, keď sa tu kádroval Ľubomír Galko, ktorému nikdy žiaden súd, žiaden Ficov spolužiak ani žiaden iný vyšetrovateľ nedokázal to, z čoho bol chronicky obviňovaný, nebol pripustený do funkcie, dokonca ani do nejakej výborovej funkcie. Vtedy som tu povedal tú istú vetu, ktorou som teraz začal: Kto seje vietor, žne búrku. A teraz tí strašne ukrivdení kolegovia zo SMER-u majú pocit, že sa Blahovi desne krivdí, ale oveľa väčšia, neporovnateľná bola krivda, ktorá sa páchala vtedy na poslancovi Galkovi.
Chcem teda povedať, že je dobré pamätať si vlastné brvná v očiach a nehľadať triesky v očiach iných. A ak teraz kolega Blanár zopakoval opäť to, že som označil voličov SMER-u, tak opäť je to taká malá plazivá lož. Ja som to povedal tým, ktorí veria takýmto lžiam. Ak on je presvedčený, že všetci voliči SMER-u veria lžiam, nie je to dobrý obraz o vlastných voličoch. Ja som ich vyňal, len tých, ktorí nemajú schopnosť rozlíšiť pravdu a lož. Ak má niekto pocit, že jeho strana 12 rokov vládne vďaka voličom, ktorí túto schopnosť nemajú, je to smutný obraz.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 17:53 - 17:55 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán predseda Blanár, samozrejme, tak trošku podprahovo ste chceli plurálom zvýšiť intenzitu krivdy takzvanej, ktorá sa vám stala, keď ste hovorili "naši členovia". Tak ako vyplynulo z vášho doplňujúceho návrhu, tí "naši členovia", ak nerátam, že išlo o pluralis majestatis týkajúci sa Ľuboša Blahu, tak bol on. To znamená, my sme nevyškrtli nijakých vašich členov, vášho člena takzvane, ak, samozrejme, nerátate Mariana Kotlebu za svojho člena, lebo to bol druhý. Ale ten hádam ešte zatiaľ doteraz nie je celkom až váš člen.
A pokiaľ ide o to posudzovanie, zahraničná politika má akýmsi spôsobom byť obrazom krajiny. A tak ako nemám nijakých, samozrejme, námietok, aby našu krajinu v drese SMER-u reprezentoval Peter Kmec, ako člen delegácie bude mať rovnakú právomoc vystúpiť, prihlásiť sa o slovo, hovoriť, robiť obraz krajiny, tak sa jednoducho domnievam, že Ľuboš Blaha ani Marian Kotleba svojou doterajšou politickou aktivitou nemôžu tvoriť obraz krajiny, o ktorej mám mať dobrú mienku.
A len na záver pripomínam, ako sa Ľuboš Blaha vyhrážal Martinovi Poliačikovi za jeho hlasovanie v týchto štruktúrach na tému Ruska v súvislosti s okupáciou Krymu, keď on chcel kádrovať. To znamená, nie je on nepopísaný list a tým, ako sa do tohto parlamentu dostal, si niektoré brány zavrel. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 10:04 - 10:06 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega, bola neuveriteľne pôsobivá suverenita, s akou ste takmer z pozície medicínskej kapacity prehlásili, že existuje len muž alebo žena. To, samozrejme, je tvrdenie, ktoré by zrejme anatomické nálezy ľudí, ktorí nie sú len muž ani nie len žena, iste vyvrátil. Ale o tých buď neviete, alebo sa nad ne povznášate.
Samozrejme, mohli by ste ako pravdu vydávať aj to, že žena bola stvorená z Adamovho rebra, a tiež to vydávať za predsa jasnú pravdu, o ktorej niet čo diskutovať. Ale teda to, ako ste... (povedané so smiechom) spláchli dokonca, všeobecne verejne známe prípady ľudí, ktorí v istom štádiu vývoja, a dokonca i na anatomickom základe, doložene sa stali osobami iného pohlavia. Teraz nebudem hovoriť len o legendárnej lyžiarke Erike Schineggerovej. Takéto prípady sa vyskytli i predtým, i potom.
Jednoducho tá suverenita týchto tvrdení je donebavolajúca, neviem, akú máte odbornosť, ale prehlásiť, že existujú len čistí muži a čisté ženy, je asi ako tak prehlásiť, že povedzme neexistujú biele tigre. Nie je ich veľa, ale existujú, tak ako existujú biele slony. Ale, samozrejme, suverén, ktorý vie o slonoch všetko, povie, že biele slony neexistujú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 9:40 - 9:42 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dotknem sa jednej veci, ktorú hovoril Ondrej Dostál, zacitoval zákon o rodine, o tom, že optimálne je, aby dieťa vyrastalo v rodine zloženej a tak ďalej, aby boli milujúci, samozrejme. To je taká pravda, ako že je dobré pre človeka, aby mal obidve nohy a obidve ruky zdravé, to je fakt. Pravda je, že žijú ľudia bez končatiny, jednej, druhej. A takisto existujú osudy detí, ktoré vyrástli v detskom domove, a lekárska prax, ambulantná či klinická, občas dovedie človeka k stretnutiu s chlapcom alebo s dievčaťom, ktorého v 18 rokoch vypustili pred dvere detského domova do dažďa.
A, samozrejme, ja hovorím jedno, keď sa nad tým zamyslím, že by si toto dieťa, ktoré nikto nechcel a ktoré vytrvalo v domove, nebolo osvojené, muselo tam tých 18 rokov stráviť, si osvojil hoc lesbický pár, tak to dieťa nielenže získa láskyplných opatrovateľov, ale získa i starú matku a starého otca, možno dvoch starých otcov a dve staré matky, ktoré sú vo vzťahu k tým opatrujúcim dámam. A, samozrejme, to dieťa potom vie, že má oporu, že nemôže byť vystrčené do dažďa, i keby sa tým matkám niečo stalo, a preto, ak mám zvážiť, či ho nechám v detskom domove a potom ho vystrčím pred dvere a kašlem naňho, zo zákona naňho kašlem, to nie je dobré riešenie.
Múdro hovoria naši najstarší bratia vo viere. Kto zachráni jedného človeka, ako keby zachránil ľudstvo. A keby to umožnenie tohto typu starostlivosti o tie deti tomu jednému dieťaťu pomohlo, tak to bol veľký skutok, a preto nevidím dôvod stavať na hranu a ho... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 12:40 - 12:42 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Taraba, samozrejme, ten boj proti hoaxom nie je zďaleka slovenským špecifikom, a ak sa objavuje v tomto programovom vyhlásení niečo o hoaxoch a o boji proti nim, tak, samozrejme, je rozdiel, pretože pred ôsmimi či dvanástimi rokmi svet nebol natoľko náchylný a aj ovlyvňovateľný hoaxmi, ako je to teraz. A teraz nehovorím len o politických hoaxoch a ovplyvňovaní volieb alebo čohokoľvek, ale i o nehoráznostiach typu pitia Sava ako terapie proti všetkému alebo cesnaku, ktorý lieči všetky druhy rakoviny a ešte aj kúsok za roh, alebo o iných nehoráznostiach. Zápas s hoaxmi je potrebný, dobrý a mal by sa viesť férovo, ja verím, že sa tak viesť bude v oblasti zdravotníckej, v oblasti očkovaní i v oblasti politickej.
Pokiaľ ide o kolegu Blanára, ten blog, ktorý sa vytvoril, niekto by povedal slovami klasikov, že je to poznaná nutnosť. No jednoducho tak to matematicky vypálilo, že si tlieskate navzájom pri vystúpeniach a že spolu hlasujete. To je fakt a dialo sa to už v končiacej minulej koalícii, takže to nie je nič šokujúceho a celkom dobre ste žili s tým, že prechádzali veci i vďaka tomu, že tento blok sa vtedy začal formovať.
A pokiaľ ide o Ondra Dostála, ďakujem mu veľmi pekne za uznanie, že hádam prvýkrát na tomto fóre zaznelo niečo o krajine, s ktorou sme priatelia, s ktorou, keď som bol prorektor, sme zakladali prvé výmeny študentov sinológie z našej univerzity a som jednoducho presvedčený, že je dobrá cesta ctiť demokracie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.4.2020 12:24 - 12:34 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážená snemovňa, z titulu svojho parlamentného popisu práce sa ako podpredseda zahraničného výboru a eurovýboru nášho parlamentu budem vo svojom vystúpení venovať predovšetkým tej časti programového vyhlásenia, ktoré sa venuje zahraničnej politike. A musím povedať, že som veľmi rád, keď si ju prečítam, že je veľmi vyvážená a zároveň aj udržiava kontinuitu.
Samozrejme, každý sa rád chváli čímsi perím a kolegovia zo SMER-u budú iste hovoriť, že nám dali k dispozícii káder, ktorý sa stal ministrom zahraničných vecí. Ja sa k Ivanovi Korčokovi hlásim hrdo i ako k ministrovi za SaS, lebo je to kvalifikovaný človek. A ak sa dočítam v tomto programovom vyhlásení, že sa bude táto vláda iste úspešne, verím, snažiť obnoviť zahraničnopolitický konsenzus, tak musím s radosťou konštatovať, že on v oblasti zahraničnej politiky istý stupeň konsenzu medzi opozíciou a koalíciou existoval aj v predchádzajúcom volebnom období. Musím teda povedať, že s výnimkou jednej koaličnej strany, ktorej srdce vždy tiahlo k Uralu, všetci ostatní zhruba chápali naše geopolitické ukotvenie.
A ku cti môjho cteného kolegu v týchto štruktúrach a dnes štátneho tajomníka Martina Klusa musím povedať, že paradoxne dochádzalo k tomu, že sme na zasadnutiach týchto dvoch výborov v minulom období zhodou okolností nezriedka my dvaja bránili ministra zahraničných vecí nominovaného SMER-om. Takže ten konsens v istom smere existoval, pričom, samozrejme, platí, že rozdielne názory sú súčasťou demokracie. A to, že sú názory na to isté rozdielne, dokladuje i táto už hodiny trvajúca diskusia.
Samozrejme, programové vyhlásenie vlády nie je napísané bezpodmienečne tak, aby ho odsúhlasila opozícia. Nemá zmysel robiť si ilúzie, že i keby ho písali anjeli, tak opozícia ho nikdy nepodporí. Tak to je. A je svätým právom opozície tráviť hodiny vyčítaním viac či menej nezmysluplným, čokoľvek, čo sa vyčítať dá. Ja to v zásade chápem. Patrí to k parlamentnému folklóru a nič sa s tým nemá ani nedá robiť.
Je jasné, že vytvorivší sa červeno-hnedý blok nebude podporovať toto vyhlásenie vlády, a je, samozrejme, svätým právom tohto bloku a niektorých jeho členov nesúhlasiť ani s tým, čo poviem a nemám im to za zlé. Jednoducho ja sa priznám, že nikdy ako poslanec nemám pocit, že zastupujem všetkých voličov Slovenka. Zastupujem našich voličov a svojich voličov, ktorí vidia svet tak ako ja, a je svätým právom iných voličov vidieť svet úplne inak. A demokracia poctivo rozhodne o tom, ktorých voličov videnie sa naplní.
Dôležitým a uhlovým kameňom našej budúcnosti je, ako správne konštatuje programové vyhlásenie, členstvo v Európskej únii a NATO a je tam veľmi dobrá veta, že má byť založené na princípe dohodnutých pravidiel a zodpovednosti. Teda na starom rímskom clara pacta, boni amici, máme dodržiavať to, na čom sme sa dohodli, nemáme sa z toho vyzúvať, nemáme sa tváriť, že to pre nás neplatí, lebo, alebo niečo iné. Inými slovami, máme byť poctivými a lojálnymi členmi panského klubu zvaného EÚ a NATO. Veľmi cenné bude, ak táto vláda aktualizuje bezpečnostnú stratégiu, ktorej roky trvajúce hanebné neprijatie bolo škvrnou predchádzajúcej koalície a parlamentu.
Ak som hovoril o tom, že sa nemáme ako čierni pasažieri voziť vo vlastnej bezpečnosti, ktorú platia daňoví poplatníci Michiganu a Wisconsinu, tak tým chcem podčiarknuť, že sa o svoj diel vlastnej obranyschopnosti musíme starať sami. Ak Donald Trump povedal, že pokiaľ má jeho daňovým poplatníkom viac záležať na bezpečnosti Európanov ako Európanom samým, tak povedal kus pravdy, že toto nie je cesta. Samozrejme, môžme sa baviť o tom, či by Spojené štáty nemohli mať lepšieho prezidenta, ale trvám na tom, že transatlantické spojenectvo pretrvá Donalda Trumpa, a ak to vtedy dvihlo mandle počúvajúcim nepriateľom tohto partnerstva, keď som povedal, že Trump dočasu a Amerika - Spojené štáty naveky, tak minimálne na dohľadný čas je euroatlantické spojenectvo garanciou našej budúcnosti.
A v tejto súvislosti by som sa dotkol jednej takej podľa mňa veľmi dôležitej vety, ktorá je v programovom vyhlásení: "Ochrana ľudských práv a základných slobôd, ako aj presadzovanie princípov právneho štátu bude kľúčovým kritériom pri presadzovaní zahraničnopolitických záujmov Slovenskej republiky."
Na tomto mieste chcem povedať, že ďaleko od nás žije štyrikrát viac v demokracii žijúcich občanov, ako je nás občanov Slovenska. Žijú v Čínskej republike Taiwan. Táto Čínska republika, aj keby ste to mnohí neuverili, má na Slovensku väčší počet investícií a dáva prácu väčšiemu počtu našich občanov ako veľká Čína. A táto demokratická Čína, ktorá nemasakrovala študentov na námestí Tchien-an-men, ktorá nedáva ľudí z Falun Gongu do koncentračných táborov, ktorá neterorizuje Ujgurov a Tibeťanov, nemá právo sedieť ani len bez hlasovacieho práva vo Svetovej zdravotníckej organizácii. Krajina, ktorá prvá upozornila na blížiaci sa COVID a ktorá nám pred niekoľkými dňami venovala 200-tisíc rúšok. Poviete si, čo je to 200-tisíc rúšok? Oni sami bojujú s tou chorobou a musím povedať, že ak sme dostali z Číny, všetka česť, tiež dar rúšok, tak by nám Čína, ľudová republika, musela dať 12 mil. rúšok, aby sa vyrovnala štedrosti Taiwanu. Táto krajina nemá právo sedieť ani na schôdzach Červeného kríža, hoci pomáha celej Ázii pri nešťastiach.
Je teda hádam dôležité, aby naše ministerstvo zahraničných vecí nezabudlo na to, že niekde žije 24 mil. ľudí, ktorí sú za plotom svetového spoločenstva. A myslím si, že táto jedna veta by mala byť istým záväzkom.
Hovorím to preto, lebo som už roky predsedom takmer undergroundovej spoločnosti taiwansko-slovenského priateľstva, a myslím si, že naši priatelia na Taiwane si našu pomoc a postoj zaslúžia.
V tomto zmysle si dovolím toto uviesť ako také drobné podotknutie k tomu, že sa máme starať o ochranu ľudských práv, pretože v žiadnej listine ľudských práv nie je napísané, že občania Taiwanu sú menejcenní v porovnaní s inými občanmi zemegule.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis