Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.11.2020 o 10:15 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.11.2020 16:39 - 16:44 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážená snemovňa, dovolím si zopakovať to, čo som povedal v tom prvom vstupe, že aj akékoľvek kroky z tých prvých dvoch položiek tohto návrhu uznesenia sa budú, dáboh, a aj zaručene budú riešiť v jednote. To znamená, že môžme si reálne predstaviť, že teraz pozostalí po odchode Veľkej Británie, teda takmer tri desiatky krajín na základe takej trošku patetickej výzvy: "Prichystajte sa!", sa začnú každý prichystávať nejako inak. Bulhari na vývoz paradajok, my na vývoz áut a každý na niečo, niekto na oštiepky alebo nite.
Chcem teda povedať, že toto aj tak, aj keď nastane akýkoľvek scenár, nemá byť a podľa mňa by to bolo škodlivé začať po jednom ťukať na dvere. A nieže by som bol posadlý Bank of England, ale kolega Kéry, ktorý je súbežne členom výboru pre európske záležitosti a jeden z predkladateľov, dostal už do rúk stanovisko, a tak si dovolím vám verným, ktorí tu sedíte, prečítať stanovisko o posúdení rizík s uložením devízových rezerv Národnej banky Slovenska v zlate v Bank of England.
Stanovisko ministerstva financií a Národnej banky Slovenskej, teda nie moje stanovisko alebo stanovisko kolegu predsedu Valáška. Ponechanie zlata v Národnej banky Slovenskej v Bank of England po Brexite neprevažuje, nepredstavuje žiadne dodatočné riziká, a preto neodporúčame premiestnenie zlata umiestneného v Bank of England do iného štátu v rámci Európskej únie. V súčasnosti v žiadnej z krajín Európskej únie neexistuje relevantný trh so zlatom, kde by mohlo byť umiestnenie zlata Národnej banky Slovenskej zvažované. Presunutie zlata do inej mimoeurópskej krajiny by neprinieslo žiadne relevantné výhody, na základe ktorých by bolo možno uvažovať o premiestnení. Na základe informácií, ktorými disponujeme, a prieskumu medzi centrálnymi bankami eurosystému možno konštatovať, že v súvislosti s Brexitom ani jedna z oslovených centrálnych bánk už neplánuje presun zlata z Bank of England.
Doplňujúca informácia, Národná banka Slovenska vlastní 31,694 tisícin tony zlata. Národná banka dlhodobo využíva zlato predovšetkým na trhu swapových transakcií, prostredníctvom ktorých generuje dodatočný finančný príjem banky. V priebehu uplynulého roku tento výnos predstavoval 4,5 mil. eur a k 18. 11. 2020 dosahuje predbežne hodnotu 4,7 mil. eur, teda vyššiu ako za celý rok vlaňajší. Bank of Englad je druhým najväčším úložiskom zlata na svete po Federal Reserve Bank of New York (ďalej len "FED") a navyše Bank of England predstavuje svetovo najvýznamnejšie centrum obchodovania so zlatom, ktoré generuje tie peniaze, o ktorých som pred chvíľkou hovoril.
Londýnsky trh so zlatom, poskytuje vysoký stupeň likvidity na trhu. Národná banka vykonáva so zlatom FX swapy a likvidita je pre Národnú banku Slovenska dôležitý parameter. Táto stratégia je významným zdrojom pozitívneho úrokového výnosu zo zlatých rezerv. Bank of England poskytuje vysoko bezpečné uloženie zlatých rezerv, čím prispieva k medzinárodnej finančnej stabilite. Veľká Británia dlhodobo poskytuje vysokú ochranu práv investora anglosaským právnym systémom, pričom vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie, nemá na úroveň právnej ochrany priamy dopad.
Je tu ešte zopár bodov, ale prečítam už len jeden - Rozhodujúca väčšina centrálnych bánk v Európe má všetko zlato alebo jeho časť deponovanú v Bank of England.
Ďakujem, to je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 16:33 - 16:33 hod.

Peter Osuský
Ďakujem pekne obom kolegom aj pani poslankyni, aj pánu poslancovi. Ja mám dôvod zotrvať na tom, čo som povedal vo vystúpení. A myslím si, že o tom návrhu budeme demokraticky hlasovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.11.2020 16:24 - 16:31 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená snemovňa, v zahraničnej politike je podľa mojich skúseností, chvalabohu, pomerne dlho v našom parlamente pokojnejšia atmosféra ako v mnohých iných oblastiach. I tento návrh, ktorý zdôvodnil pán podpredseda parlamentu, sme dnes v pokojnej atmosfére stručne prebrali. A výsledkom hlasovania bolo jeho výrazné zamietnutie počtom hlasov.
Ja za seba sa budem veľmi stručne, aby som nezdržoval ctenú snemovňu, venovať predovšetkým tomu, že Európska únia, a to sa týka drvivej väčšiny tých bodov, o ktorých v tom návrhu ide, má, chvalabohu, pre Slovensko, malú krajinu, tendenciu zabezpečovať akýsi status post spoločne v zmysle, aby nedošlo k tomu, že si nás niekto rozoberie na súčiastky a bude mať rôzne postoje k vážnejším obchodným partnerom a tvrdšie a likvidačnejšie postoje k menej významným partnerom. Musíme si nepochybne uvedomiť, že predstavujeme jedno percento produkcie Európskej únie, odhliadnuc od nášho automobilového priemyslu, ale nie sme teda mohutná krajina, ktorá by v prípade, že by sme boli rozoberaní po jednom, mohla akýmsi spôsobom zohrať významnú rolu v zápase o svoje práva.
K tomu, že tam máme tisíce ľudí - Slovákov, ktorí tam žijú dlhodobo, treba povedať, že už tá úvodná zmluva pomerne veľmi férovo aj z britskej strany zagarantovala týmto ľuďom pokračovanie ich pobytu za štandardných podmienok, v akých tam sú. To znamená, že sa nedá reálne očakávať, že by došlo k ich drastickému zhoršeniu a ešte raz podčiarkujem, predpokladám, že na rovnakej lodi sú aj Španieli, aj Taliani, aj Poliaci, aj všetci ďalší členovia Európskej únie, ktorí tam majú svoje tisíce občanov.
A potom sa už na záver vlastne veľmi stručne vrátim k bodu C. Bank of England je ústredná svetová točňa obchodu so zlatom. Samozrejme, Nemecko, motor Európy a najsilnejšia ekonomika Európy, by strašne rada po stáročiach už toho, že centrum svetového biznisu je Londýn, chcela, čo je celkom pochopiteľné, aby sa tým centrom stal Frankfurt. Tak iste ako Nemec by som chápal snahu mojej reprezentácie vytiahnuť aspoň dačo. To znamená, že Nemecko to urobilo. Nemecko si zobralo, ale tých krajín je len pár a drvivá väčšina krajín si svoje zlato v Londýne ponechala.
Ja už som tu dlhšie a pamätám sa, že na začiatku tejto dlhej story o odchode Británie pán premiér Fico ešte ako premiér krajiny, chcel urobiť tento krok a i vtedy sa mu dostalo poučenia, že, samozrejme, môžme uložiť v Hnúšti-Likieri to naše zlato, ale, samozrejme, že bude odrezané od čohokoľvek, čo sa na trhu deje a nebude nám zarábať takmer 5 mil. eur ročne len zato, že je. Pretože v Hnúšti-Likieri by oňho ani v strede púšte Gobi, by o to nikto nezavadil. A to je aj dôvod, prečo drvivá väčšina krajín ponechala svoje zlato za vysokými múrmi na Threadneedle Street. A keď človek sedí na tom malom plácku na lavičke pred The Royal Exchange a pozerá na tie múry, tak celkom je dobrý pocit, musím povedať za seba, keď viem, že tam je naše zlato, lebo tam ho ešte nikto nikdy nikomu neukradol. A ak teraz niekto začne spomínať, že komunisti pobrali majetky, koho stretli, od živnostníkov až po veľké fabriky, takže si tí okradnutí položili ruku na československé, vtedy už komunistické zlato, ale pravda je, že dnes nie sme v tejto situácii. Predpokladám, že nepríde taká moc na Slovensko, ktorá vyvlastní Jaguar, a že sa nebude musieť niekto hojiť na našom zlate.
Takže tento bod je po triezvom uvážení, by som povedal, nastavený tak, že ten status quo je dobrý. A preto si myslím, že niet dôvodu pre mňa hlasovať za to uznesenie, pretože jednoducho nevidím reálny dosah toho, čo sa tam ukladá, a zároveň, keď hovoríme teda o tom zlate, nemyslím si, že aj keby sme ho preniesli kamkoľvek, kde povedzme také jak pocitovo spoľahlivé, napríklad do Zürichu, tak si nemyslím, že by to bolo strašne lepšie, podotýkam okrem toho, že ani Švajčiarsko nie je členom Európskej únie. Takže to len na margo toho, kam to presúvať, a preto si myslím, že bude dobré ponechať to tam, kde je.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.11.2020 16:22 - 16:24 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán predkladateľ, vážená snemovňa, výbor pre európske záležitosti rokoval o návrhu, ktorý teraz predložil pán poslanec Blanár a môžem povedať, že v zmysle rozhodnutia predsedu Národnej rady č. 326 som bol poverený, aby som podal správu o výsledku prerokovania.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím pridelil materiál na prerokovanie len výboru pre európske záležitosti.
Výbor dnes uvedený materiál prerokoval, avšak neprijal platné uznesenie, nakoľko navrhované uznesenie nezískalo potrebnú nadpolovičnú väčšinu prítomných členov výboru.
Navrhujem, aby sme rokovali o návrhu uznesenia ako-takom, ako ho navrhli predkladatelia.
A vás, pán predsedajúci, prosím, aby ste otvorili rozpravu, do ktorej sa s dovolením hlásim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.11.2020 17:29 - 17:31 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená snemovňa, dovoľte, aby som predniesol pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Michala Šipoša, Petra Pčolinského, Petra Osuského a Jany Žitňanskej k návrhu na vytvorenie skupín priateľstva v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie a voľbu ich predsedov (tlač 298).
1. V prílohe k uzneseniu Národnej rady Slovenskej republiky sa vypúšťajú dvadsiaty druhý a dvadsiaty tretí nečíslovaný riadok, ktoré znejú:
"Skupina priateľstva s krajinami Latinskej Ameriky, Ľuboš Blaha (SMER – SD).
Skupina priateľstva s arabskými krajinami, Marian Kotleba (ĽS Naše Slovensko)."
2. V prílohe k uzneseniu Národnej rady Slovenskej republiky sa vypúšťajú dvadsiaty šiesty a dvadsiaty siedmy nečíslovaný riadok, ktoré znejú:
"Skupina priateľstva s Filipínskou, Indonézskou, Singapurskou republikou, Malajziou a Thajským kráľovstvom, Martin Beluský (ĽS Naše Slovensko).
Skupina priateľstva s Kórejskou republikou, Miroslav Suja (ĽS Naše Slovensko)."
3. V prílohe k uzneseniu Národnej rady Slovenskej republiky sa vypúšťa tridsiaty nečíslovaný riadok, ktorý znie:
"Skupina priateľstva s Kambodžským kráľovstvom, Kórejskou a Laoskou ľudovodemokratickou republikou, Mongolskom, Vietnamskou socialistickou republikou, Bangladéšskou ľudovou republikou, Iránskou a Pakistanskou islamskou republikou, Nepálskou federatívnou demokratickou republikou, Ľuboš Blaha (SMER – SD)."
Odôvodnenie k bodom 1 až 3: V bodoch 1 až 3 sa navrhuje vyradenie poslanca Ľuboša Blahu z klubu SMER - SD a poslancov z klubu Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu, Martina Beluského a Michala Suju z návrhu na vytvorenie skupín priateľstva, pretože podľa názoru predkladateľov tohto pozmeňujúceho návrhu ich názorové postoje sú v rozpore so základnými zásadami, na ktorých je postavená Slovenská republika.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.11.2020 10:52 - 10:52 hod.

Peter Osuský
Ďakujem pekne. Dovolil by som si upozorniť poslanca Blahu, že v rámci procedúry, v ktorej chce, aby sa hlasovalo o jeho pozmeňovacích návrhoch, v ktorých si praje hlasovať o každom zvlášť, by mi mal tento svoj návrh odovzdať. Neurobil tak. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 10:27 - 10:27 hod.

Peter Osuský
Pani poslankyni Kozelovej.
Ďakujem pekne, pani poslankyňa Kozelová, nemám v zásade nič, čo by som k vašim slovám dodal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.11.2020 10:15 - 10:25 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená snemovňa, keď tu bola debata o skupine priateľstva s Arménskom, tak, samozrejme, už po roka tie naše prihlášky ticho niekde ležia do skupín priateľstva, tak som sa pre istotu vybral k dezignovanému predsedovi skupiny priateľstva Milanovi Laurenčíkovi a spýtal som sa ho, či tam som. Potešil ma jeho rukou písaný zoznam, kde som na prvom mieste.
Je teda povedať, treba, že moje srdce je nepochybne, ale nie z príčin kresťanstva, nie príčin z odmietania moslimskej viery, na strane Arménov. Ak môžem povedať, prečo stojím za Arménmi, emotívne, tak je to jednoducho preto, že si po dlhých rokoch vybojovali nádej do budúcnosti v demokratických voľbách. Na rozdiel od toho alievovská dedičná despocia v Azerbajdžane o demokracii nikdy nechyrovala. Treba povedať, že vládca, dedičný vládca po štýle Kimovcov v Azerbajdžane je syn posledného sovietskeho šéfa KGB, to je chov, z ktorého tento diktátor pochádza. Arménsko, roky rokúce som bol zástupcom našej Národnej rady v Parlamentnom zhromaždení OBSE, z toho často ako vedúci delegácie, Arménsko sa stalo akosi mojím osudom, boli to prvé voľby, ktoré som išiel pozorovať. Tie voľby boli dramatické, súperiace strany boli v ťažkej nenávisti jedna proti druhej a pol roka po tých voľbách boli víťazi volieb zastrelení priamo v parlamentnej sále. Dvaja.
Potom som tam bol opätovne na voľbách a taxikár, ktorý ma vozil po okrskoch, mi - a to sú strašne cenné momenty účasti na tých voľbách, lebo sa bavíš vlastne s normálnym človekom, ktorý sa živí prácou, a ten mi povedal: „Viete, u nás je úplne jedno, kto vyhrá, nič sa nezmení.“ A teraz, keď som bol na ostatných parlamentných voľbách v Arménsku dokonca ako vedúci všetkých pozorovateľských misií od Rady Európy, združenia NATO až po PZ OBSE, tak som bol pri prichádzaní výsledkov a tlmočníčka, ktorú v Arménsku veľmi nepotrebujem, pretože väčšina členov komisie hovorí po rusky a ja tiež, tak bola učiteľkou cudzích jazykov na univerzite, mama dvoch detí a tej dievčine od radosti stekali slzy, keď videla tie výsledky.
V tom Arménsku sa stal v decembri oného roku zázrak. Vládnuca strana, ktorá žmýkala a korumpovala a rozvracala nádej toho Arménska, ktorá bola zhrnutá v tej vete - je úplne jedno, kto vyhrá z predchádzajúcich volieb, nič sa nezmení - bola z prvej vlny vyhodená z parlamentu ziskom 4,8 %. Strana, ktorá to držala absolútne v rukách, to sa stalo, to Arméni dokázali. To len posilnilo môj vzťah k nim a strašne som im želal, aby krajina tak geograficky nešťastne umiestnená, ako je Arménsko, keby sa Pán Boh zľutoval, tak by ju mal vyzdvihnúť a predniesť hocikam inam, ako niekam, kde je. Tak som proste dúfal po stretnutí s ministrom zahraničných vecí po tých voľbách, že sa im podarí dáko túto kliatbu preťať. Ukázalo sa, že nie. Naopak, Azerbajdžan sa rozhodol vyriešiť to, čo zrejme vníma ako krivdu, t. j. že ich územie si osvojuje iná krajina. Ich, samozrejme, so súhlasom Stalina, so súhlasom sovietskej demokratickej moci, ktorú tu niektorí milujú, každopádne, že je to ich.
Samozrejme, že je zlé vidieť bombardovanie Sibylou, je zlé vidieť všetko to, čo sa deje, a moje srdce je s Arménmi, ale zároveň vysoko oceňujem dobre vyváženú rezolúciu alebo uznesenie, ktoré predložil kolega Valášek, pretože tak ako vyrátal ten ping-pong, vy ste to, my sme to, tam tí to, tam tí onô, to som zažíval roky rokúce v pléne Parlamentného zhromaždenia OBSE, kde standing committee, teda v tom výbore, kde sa stretávajú vedúci delegácií, je nás vyše štyroch desiatok, bol polovičkou času naplnený, hádavý, škriepny, permanentný dialóg Arménsko - Azerbajdžan. Každá strana so zápalom hodným lepšej veci atakovala druhú, pričom v tom čase našťastie ešte to boli len hádky v PZ OBSE, neboli to granáty padajúce na ľudí.
Si myslím, že Slovensko zaujíma i týmto vyjadrením i postojom ministerstva zahraničných vecí rozumný a triezvy postoj, odvolávajúc sa presne na Minskú skupinu a na jej poslanie v riešení tohto problému. Pretože, viete, keď to niekto hovorí, že tam žijú Arméni tisíc rokov, je to nepochybne pravda, ale ak je to bezpodmienečný dôvod na neuznanie nejakého faktu, tak ja sa vrátim do našej histórie.
My sme v Trianone dostali Komárno, Šahy, Košice, Lučenec, Dunajskú Stredu a sme presvedčení, že to je tak a že sú naše. Ale priaznivci 64 žúp v Maďarsku si to nemyslia. Myslia si, že to nie je naše. A teraz sme si, skúsme predstaviť, že by sa v nejakej chvíli, dvakrát silnejšie je Maďarsko, vojensky, pustilo do zápasu o získanie toho, čo je podľa nejakej mienky ich. Inými slovami, nie je tá vec tak jednoduchá, ako sa môže emotívne zdať. Každý si myslí, že má právo na to, kde žijú tisíc rokov jeho ľudia, ale riešenie je presne tak, ako zaznelo v rezolúcii predloženej kolegom Valáškom, v tom, že sa civilizovaný svet pokúsi donútiť zúčastnené strany, aby dali nádej do budúcnosti riešením, a to, priznávam sa, nie je ani jednoduché, ani blízke, ani ľahké riešenie, aby arménski obyvatelia mohli na tom území žiť tak, a to vyjadrujem zo srdca svoje presvedčenie, ako žije u nás na Slovensku Edit Pfundtner, Béla Bugár, naši maďarskí spoluobčania. Aby mohli mať pocit, že aj toto aj ich je vlasťou, že sú tu doma a že nechcú ísť inam, že chcú byť tam. Táto vízia pre Náhorný Karabach je vzdialená.
O to radšej som, že na Slovensku sa to podľa mňa podarilo, že som absolútne rovný a rád s našimi maďarskými spoluobčanmi, s našimi rusínskymi spoluobčanmi a vôbec so všetkými, ktorí nie sú ľuďmi druhej triedy. A ak by toto dokázalo v budúcnosti svetové spoločenstvo naložiť aj územiu Náhorného Karabachu a tam tisíc rokov žijúcim Arménom, tak by to bolo to najkrajšie a najlepšie riešenie, ale viem, že nie je ani blízke, ani ľahké.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 10:06 - 10:07 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Blaha, len dve technické pripomienky a viac poviem vo vystúpení.
Keď opakovane hovoríte o tom príklade Hitlera, ktorý napadol Poľsko, očakával by som, že jedným dychom spomeniete Stalina, ktorý ho napadol z druhej strany, tak to len tak kvôli historickej vyváženosti a pravde.
A k tomu ešte jeden iný dôvetok vo vzťahu k ruskej podpore. Opakovane sme počuli vyjadrenia Lavrova a ruského vedenia, že podporia Arménsko v prípade, že pôjde o útok na arménske územie. Čo to implicitne hovorí? Že útoky, ktoré sa tam dejú teraz, nepovažuje Ruská federácia za útoky na arménske územie.
Ja z toho nevyvodzujem nijaké závery. Ja to len kvôli pravde konštatujem, aby sme sa držali v prízemí, pokiaľ ide o jedinú oporu Arménov v zápase o prežitie Náhorného Karabachu, takáto je pravda.
Skryt prepis
 

4.11.2020 9:08 - 9:08 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán predkladateľ, vážená snemovňa, z poverenia predsedu gestorského zahraničného výboru mi dovoľte podať informáciu o prerokovaní predmetného návrhu na prijatie uznesenia Národnej rady vo výbore.
Návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia k prebiehajúcemu konfliktu v Náhornom Karabachu (tlač 322) pridelil predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 308 zo dňa 22. októbra 2020 na prerokovanie zahraničnému výboru ako gestorskému výboru. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady bol gestorský výbor zvolaný dňa 23. októbra, avšak nebol uznášaniaschopný, a preto neprijal stanovisko k návrhu poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis