Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 14:00 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.4.2021 11:07 - 11:08 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, ja sa len chcem spýtať, budem rád, keď ma uistíte. Teraz sme v stave, kedy Národná rada nemá 150 platných poslancov Národnej rady, pretože máme ministrov, ktorí sú už pol hodinu ministrami. Je teraz otázka, ak je to tak, je to v poriadku, len sa pýtam, či môžme a či budú všetky hlasovania právoplatné, keď nie je tu, nie je dneska obsadených 150 stoličiek Národnej rady Slovenskej republiky nie z titulu choroby ani z titulu úrazu, ale nie sú nastúpení poslanci Národnej rady, takže či nemusí akt nastúpenia náhradníkov predchádzať akýmkoľvek ďalším úkonom Národnej rady.
Ak tomu tak nie je, ospravedlňujem sa, ale mám túto pochybnosť, či je vôbec dneska Národná rada momentálne v tomto stave v zmysle ústavy akcieschopná, keďže nemá poslancov v plnom počte. (Telefonovanie predsedajúceho služobným telefónom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 14:59 - 15:01 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, škoda, že ste vo svojom vystúpení nezopakovali ešte raz tú otázku. Ak ten zákon platí už od júla 2020, tak pravdepodobne od júla 2020 sú tu už teda páchané značné hospodárske škody, ktoré vlastne sú páchané z titulu návrhu SaS a Sulíkovho kilečka, ktoré tu bolo schválené touto vládou. Čiže pýtam sa, ak už od júla minulého roku sú páchané tieto značné národohospodárske škody, čo robil pán minister a jeho rezort doteraz, že neopravil túto chybu, ak ju teda považuje za chybu. Čo, v auguste ste stíhali 60 dní? V októbri ste stíhali 60 dní? V decembri ste stíhali 60 dní a teraz ste sa zobudili vo februári, že nestíhate 60 dní a potrebujete dva roky alebo tri?
Ja len upozorňujem na to, že prečo toto tu stále riešime v skrátenom legislatívnom konaní, keď tento stav na Slovensku trvá už od júla 2020, prosím pekne, a na toto pán minister neodpovedal. A vy, pán poslanec, škoda, že ste sa ho ešte raz neopýtali, lebo pri návrhu na skrátené nám na to neodpovedal, nádejam sa, že teraz mi odpovie. A možno stačí len chlapsky povedať, áno, nevieme ako, čo, teraz sme na to prišli, tak si to chceme čím skôr dať zo stola preč. Alebo prečo, teda nechápem. Od júla 2020 to oni, dokonca ešte aj vašimi hlasmi, vašich poslancov, možnože aj vy, pán poslanec spravodajca, ste to odhlasovali v júli a teraz... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, musíte reagovať na predrečníka!

Pelllegrini, Peter, poslanec NR SR
... áno, dobre. A teraz to ide v skrátenom legislatívnom konaní sa opravovať, to, čo ste tu sami spáchali, ale prečo po siedmich mesiacoch či ôsmich, preto sa pýtam, prečo je nevyhnutné skrátené legislatívne konanie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 14:16 - 14:18 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ja sa vrátim naspäť k podstate prerokovávanej veci, a to je návrh na skrátené legislatívne konanie. Možnože by bolo fajn, keby ste nám teda povedali, kto urobil tú chybu v tom zákone, lebo vy aj dobre viete, len ste to nechceli pomenovať za tým rečníckym pultom. Čiže kto to je? Ako dlho ministerstvo dopravy o tejto chybe vie a prečo prichádza s jej opravou až teraz? Lebo mám pocit, že tie informácie už sú na verejnosti dlhšie o tejto chybe. A prečo si myslíte, pán predseda, že dnes je potrebné toto urobiť v skrátenom legislatívnom konaní?
Ja som nepovedal, že ľudia nemajú si platiť za to, čo používajú. Musia. Ale dnes má v zákone pán minister 60 dní, no tak nech štát sa ponáhľa a nech za 60 dní dokáže spokutovať tých, ktorých chytí. A keď to nevie, to je chyba štátu a to nie je chyba občanov. A nie urobiť teraz skrátené legislatívne konanie.
Ja vôbec nevyčítam, že pán minister tu je, ale prečo je to skrátené legislatívne konanie. Ak si robí svoju robotu poctivo, tak tá chyba mohla byť opravená možno už na predchádzajúcej schôdzi v prvom čítaní, teraz v druhom čítaní, alebo ju nepovažujem za takú dramatickú, aby musela byť vyriešená hneď dneska za 24 hodín a kľudne na marcovej schôdzi môže prebehnúť druhé čítanie.
A, pán predseda, vy nechávate robiť z tohto parlamentu trhací kalendár, pretože vláda sem môže naposielať, čo chce, ale vy ste tu ten hlavný, ktorý rozhodne, či dovolí alebo nedovolí niečo zaradiť do programu. A v tomto prípade, hoc aj ide o vášho ministra, ste mohli povedať, prvé čítanie ti pustím, ale s návrhom na skrátené legislatívne konanie vlády sa nestotožňujem a pôjde to v riadnom procese. Lebo na tú chybu ste prišli skôr a keby ste si robotu boli robili normálne, tak to mohlo ísť v normálnom, riadnom legislatívnom procese. Nič viac a nič menej, pán predseda. Nebudem reagovať na vaše vystúpenie, čisto len k skrátenému legislatívnemu konaniu, naozaj.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 14:00 - 14:02 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán minister, naozaj tento váš počin ja považujem za niečo scestné, pretože táto snemovňa nemá naozaj už skoro rok žiaden problém podporiť skrátené legislatívne konanie, aj keď so škrípajúcimi zubami, ak sa niečo týka záchrany životov ľudí na Slovensku. A tie zákony prechádzajú naprieč politickým spektrom bez ohľadu na to, či je to opozícia alebo koalícia.
Ale prísť sem s návrhom, ktorý už sám osebe obsahovo nedáva logiku, prečo má prísť práve teraz, a dať ho ešte aj v skrátenom legislatívnom konaní. Ja budem rád, ak budete môcť zareagovať a povedať, čo vás k tomu viedlo. Keby ste o mesiac tento zákon prijali, koľko teda už tých ľudí nestihnete spokutovať a koľkí sa vám vyšmyknú z toho celého, o aké škody by sme prišli?
Len viete, občania sa majú ťažko. Mnohí možno už na tú diaľničnú nálepku ani nemajú. A možno niekedy ich život donúti, inou cestou ani nemajú kedy ísť a ako, tak možno niektorí chudáci v týchto ťažkých časoch aj tú diaľnicu niekedy vedome, niekedy nevedome aj bez diaľničnej nálepky použijú. A namiesto toho, aby vy ste sem prichádzali so zákonmi, ako im uľahčiť život, vy sme prídete so zákonmi, ako ich ešte viacej zatlačiť do toho blata a do toho ťažkého stavu, v akom sa nachádzajú, a prídete si sem so zbraňou, ktorú potrebujete za 24 hodín mať schválenú, aby ste ich ešte dva alebo tri roky mohli všetkých naháňať. Toto považujem za absolútnu hanbu.
Namiesto toho, a súhlasím s kolegami, aby ste sem prišli s tým, že jednoducho keď vás odfotí stroj, tak vám domov príde fotka s dátumom, s identifikáciou vášho auta a s vyrubenou pokutou a hotovo. A kto sa bude chcieť s vami súdiť, tak sa bude súdiť a kto nie, tak si to zaplatí, alebo to môžte vymáhať. Keby ste s týmto prišli, tak vám zatlieskam, ale vy tu prídete so skráteným legislatívnym konaním, aby ste mohli ešte viacej bičovať po chrbtoch tento zbedačený ľud. Naozaj sa môžte hanbiť, pán minister!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 18:56 - 18:57 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec. Ja len takú drobnosť, lebo k obsahu, to sa bude opakovať do nemoty to isté a to sú také obohraté pesničky, ale spomenuli ste sociálne siete a hrdo ste sa tak, tam, a tak, tak ste sa aj tak chceli pochváliť, že koľko veľa ľudí videlo nijaký produkt, ktorý ste vy vypracovali a pustili na svoje sociálne siete.
Len chcem pripomenúť, že už tak ste dopadli, že aby to videlo veľa ľudí, museli ste zaplatili tisíce eur ako reklamu na tom Facebooku, aby si vôbec niekto tie vaše trápne zostrihy pozrel. Zaplatili ste to z peňazí, ktoré ste dostali aj od daňových poplatníkov, pretože ste to dostali za voľby, a tí, tie peniaze vám dali občania tejto krajiny. Tak len aby ste si potom niekedy aj to pozreli, lebo to si každý bežný občan na tom Facebooku vie pozrieť, koľko tisíc eur ste museli utratiť, aby jedno alebo dve videjká so zostrihmi mojich vyjadrení, ktoré boli vytrhnuté z kontextu, si vôbec pozrelo toľko ľudí, ktoré, aby si ich pozrelo toľko ľudí, koľko si ich pozrelo.
Viete, keby ste boli frajeri, tak nemusíte zaplatiť ani cent, aby sa to tak šírilo, ale to už je váš problém.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 18:07 - 18:09 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán poslanec, týmto svojim vystúpením ste presne všetkému, všetkým ľuďom a dúfam že ich naozaj mnoho pozerá toto vstúpenie, presne povedali, prečo je už dôležité, aby táto vláda skončila, keď je reprezentovaná takými ľuďmi, ako ste sa predviedli práve vy.
Ja z úcty k vašim šedinám sa budem snažiť byť naozaj slušný, ale si vyprosím, aby ste mi tu v Národnej rade vy, lebo ja neviem ani, vy kto ste ani čo ste pred tým robili, ani kde ste pred tým žili, ste sa mi tu vyhrážali, že niekde inde budem priberať, na nejakom inom mieste a vyhrážali sa, ako to je typické všetkým kolegom z OĽANO, nejakým trestným stíhaním. Nechajte to na tých, ktorí na to majú právo, vy len týmto dokazujete, že toto je váš štýl politiky, ale mňa tým nezastrašíte, môžte si tu tárať o tom, čo chcete.
Mňa by skôr zaujímalo, odpovedzte občanom tejto krajiny, keď ste sa tak dotkli zdravotníctva. Za mojej vlády som dával dvakrát po, po, každý rok po sebe 100 mil. kapitálové výdavky na opravu práve aj tých plesní a iných vecí, aby nemocnice mohli investovať. Koľko ste dali tento rok kapitálových investičných výdavkov ministrovi zdravotníctva? Si to pozrite. Nič! Choďte vysvetliť do Banskobystrického kraja, prečo ste zastavili schválenú, vládou schválenú a Útvarom hodnoty za peniaze schválenú rekonštrukciu Roosveltovej nemocnice za 100 mil. eur, jednu z najdôležitejších nemocníc v krajine. Prečo ste ju zastavili? Choďte im to vysvetliť! Nedali ste ani cent. Ukončené je dávno verejné obstarávanie.
Kto sa fotil pri lietadlách? Keď prišli z Číny veľké lietadlá ešte s tovarom, ktorý sme objednali my a ministerka vnútra, tak sa tam fotili vaši ministri. A takto sa ukazovali tam v nákladom priestore toho Antonova, ktorý prišiel, a to boli ešte zmluvy, ktoré nakúpila predchádzajúca vlády, a vy ste sa pri nich fotili. NKÚ vám dalo teraz správu, že ste nemali v skladoch nič pripravené na druhú vlnu pandémie. A takto by som mohol pokračovať ďalej.
Nikto nevyviezol žiadne štátne veci do Číny. My sme dovolili len lietadlu pristáť a to, čo si kúpili vo firmách, to je ich vec, takže, prosím pekne, naozaj vo vašom veku by ste sa už mali naozaj vyjadrovať slušne a neklamať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 17:32 - 17:34 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani poslankyňa, v úvode ste hovorili, že ste mali pocit, že zo mňa, alebo neviem, či ste mysleli všetkých predkladateľov, ide nejaký strach alebo niečo také.
Tak chcem vás uistiť, že môžete sa vy alebo už niektorí z vašich kolegov vyhrážať zatváraním a vyšetrovaním komukoľvek, nás určite nevystrašíte. Dokonca ani činnosť orgánov činných v trestnom konaní vás neoprávňuje k tomu, aby si občania mohli nejakým spôsobom zatvoriť oči pred neschopnosťou tejto vlády.
Vy ste vy... vymenovali niekoľkých tých ministrov. Ja som veľmi rád, že za ministra zahraničných vecí ste si zobrali môjho dlhoročného kolegu a kamaráta Ivana Korčoka, pretože tento pôsobil aj za mojej vlády, aj za vlády Roberta Fica vo významných zahraničnopolitických funkciách, a som veľmi rád, že ste museli siahnuť do našich radov, aby ste na takýto post mohli nájsť profesionála, a to, s tým sa veľmi stotožním a som hrdý na to, že na ministerstve zahraničných vecí je náš človek, ktorého ste si pripra..., nejakým spôsobom privlastnili vy.
Potom ste si neodpustili, myslel som, že, viete, že ste trošku taká, ako by som povedal, nejá... Neviem teraz nájsť správne slovo, preto nepoviem žiadne, aby som zas neurobil nejakú chybu v slovenčine, neodpustili ste si tie narážky - faloš a neviem čo všetko. Viete, vy sa tvárite - celá SaS - vo vládnej koalícii ako opozícia vo vnútri. Hráte sa na chrumkavých, všetko kritizujete, postavíte sa premiérovi, každú chvíľku ste proti testovaniu, ste proti tomu, ste proti hentamu, hentomu.
V skutočnosti ale aj tak všetko ide tak, ako chce premiér Igor Matovič, a preto len pripomínam všetkým občanom, za všetko, čo sa v tejto krajine deje, nesie plnú zodpovednosť aj SaS, hoc sa tvári... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 16:27 - 16:29 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, na úvod naozaj chcem oceniť úroveň a spôsob vášho vystúpenia, ktorý ste zvolili, a som veľmi rád, že ste, dúfam, tak prednaznačili z vašej strany vládnej koalície nejakú latku, ako by mohlo vystúpenie vyzerať.
Ale chcem vám pripomenúť, že tak ako vy na tej svojej stoličke, tak aj aj na tejto mojej tu sedím z vôle ľudu a z vôle toho, že občania Slovenskej republiky povedali, že chcú, aby sme tu sedeli, a vo voľbách nám dali hlas a niektorých nás aj veľmi intenzívne sem potlačili svojimi preferenčnými krúžkami, a preto to, čo som dnes predniesol, nie je zbožným želaním Petra Pellegriniho alebo novej politickej strany HLAS - sociálna demokracia, ale vám pripomeniem ešte raz, 63 % občanov tejto krajiny tvrdí, že Igor Matovič nie je dobrým premiérom, 60 % ľudí tejto krajiny tvrdí, že Igor Matovič nezvláda boj s pandémiou, viac ako polovica občanov našej krajiny je presvedčených, že by sa malo uskutočniť referendum o predčasných voľbách a až 58 % ľudí sa ho chce zúčastniť, preto musíme a je našou povinnosťou ako opozície urobiť to, čo si želajú občania Slovenskej republiky.
A takéto vysoké čísla a takúto obrovskú nespokojnosť občanov s vlastnou vládou tu sme už dávno, dávno nemali a naozaj takéto vysoké čísla neboli dokonca ani po tej tragickej udalosti novinára a priateľky. Fakt. A to sú prieskumy verejnoprávnej televízie a prezentované vo verejnoprávnych médiách, preto ja som len prezentoval to, čo hovoria ľudia.
A ja by som vám raz doprial, len vďaka COVID-u, teraz to nemôžte zažiť, je to veľká škoda, ja dúfam, že sa čoskoro COVID skončí a budete nieže môcť, ale musieť ísť medzi ľudí a prechádzať sa po uliciach a potom som zvedavý, čo tam všetko zažijete. Ale želám vám všetko len to najlepšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.2.2021 15:43 - 16:00 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážené dámy a páni, strana HLAS - sociálna demokracia predkladá návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky. Žiadame ním vypísanie predčasných parlamentných volieb na september tohto roka.
Tento návrh nie je samoúčelný. Z nášho pohľadu predstavuje riešenie krízovej situácie, v ktorej sa Slovensko ocitlo po desiatich mesiacoch vládnutia súčasnej koalície. Uznávame, že vládna moc prevzala Slovensko v krízovej situácii a táto krízová situácia doposiaľ trvá. Jej primárnou príčinou je pandémia koronavírusu, s ktorou bojujú štáty po celom svete.
Premiér Igor Matovič často a rád pripomína, že jeho vláda vo voľbách nedostala dôveru kvôli boju s koronou, ale kvôli svojim iným sľubom. Slovensko však nemôže mať mierovú vládu do dobrých čias a potom inú, vojnovú do zlých čias. Vláda, jej predseda a parlamentná vládna väčšina majú plnú zodpovednosť za vývoj na Slovensku tak počas doby pokoja, ako aj počas tých najkrízovejších situácií, ktoré nastanú. A je ich psou povinnosťou vyrovnať sa s nimi bez ohľadu na to, či tieto kritické situácie pred voľbami predvídali, alebo nepredvídali.
Z prieskumov verejnej mienky je úplne zrejmé, že vláda a jej predseda túto úlohu nezvládli. Podľa 63 % občanov Igor Matovič nie je dobrým premiérom. Podľa 60 % Igor Matovič ako premiér nezvláda boj s pandémiou. Vyše polovica občanov je presvedčená, že by sa malo ukončiť toto trápenie a uskutočniť referendum o predčasných parlamentných voľbách, a až 58 % ľudí by sa na takomto referende dnes zúčastnilo. To sú pre vládnu koalíciu alarmujúce čísla a jasné vysvedčenie, že za desať mesiacov kompletne stratila dôveru občanov Slovenskej republiky.
Áno, aj iné vlády sa môžu stať kvôli krízovému stavu nedôveryhodnými pre vlastných občanov. To sa stáva. Dnes však na Slovensku nejde len o politickú dôveru či nedôveru, situácia je dnes absolútne výnimočná a odlišná od všetkých politických kríz, ktorými Slovensko prešlo od svojej samostatnosti. Dnes totiž cenou za chyby vlády nie sú len stratené percentá preferencií, stagnujúce hospodárstvo či škody v našej spoločnej pokladni, dnes sú cenou za chyby vlády ľudské životy. Nie desiatky, nie stovky, ale tisícky.
Vláda a jej predseda si túto zodpovednosť plne uvedomujú aj priznávajú. Igor Matovič na svojej tlačovej konferencii povedal úplne jednoznačne, citujem: „Môžete mi pripisovať týchto 4-tisíc obetí, ja si ich beriem na svoje ramená.“ A aby neboli pochybnosti, dodal: „Teraz čo sa mám tváriť, že tých 4-tisíc obetiam sme nemohli zabrániť? Mohli sme zabrániť, samozrejme.“
Ak raz vláda a jej predseda bez mihnutia oka povedia, že sú zodpovední za smrť tisícok Slovákov a Sloveniek, a pritom sa ich smrti dalo zabrániť, potom nemajú na svojom úrade čo hľadať. Po takomto fatálnom zlyhaní by každá normálna vláda na svete oznámila už dávno svoju demisiu. Odchod takejto vlády a vládnej koalície v tejto situácii je nevyhnutným riešením, ak sa má zabrániť ďalším zbytočným obetiam na životoch a obrovským hospodárskym škodám.
Pripomínam, že podľa premiéra utrpela Slovenska republika nekonaním ministra hospodárstva škody vo výške 1 mld. eur. Tejto škode sa nevyrovná žiadna z iných káuz, o ktorých za týmto pultíkom tu, priamo v tejto sále, tak ohnivo a často a rád rozprával Igor Matovič ešte ako opozičný poslanec a žiadal okamžitý odchod ministrov, či dokonca viackrát aj celej vlády. Miliarda eur škody počas niekoľkých týždňov je nonsens, ktorý Slovensko doteraz nevidelo a nezažilo.
Preto opakujem, koniec tejto vlády bude pre Slovenskú republiku vyslobodením zo zmätku, amaterizmu a chaosu, ktorý v krajine počas posledného roka panuje. Je našou povinnosťou voči ľuďom na Slovensku podať návrh na konanie predčasných volieb. V tejto najväčšej kríze od druhej svetovej vojny potrebujeme dôveryhodnú a kompetentnú vládu. Ľudia musia mať právo povedať, kto má ich dôveru a komu dajú mandát na ukončenie tohto trápenia a vyvedenia Slovenska z krízy.
Je dnes bez akejkoľvek pochybnosti, že vládna koalícia boj s pandémiou nezvládla a zlyhala v ňom. Upozorňovali sme na to už pri schvaľovaní programového vyhlásenia vlády, že kabinet absolútne podceňuje krízovú situáciu, v ktorej sa Slovensko ocitlo. Programové vyhlásenie absolútne opomenulo naliehavosť boja s COVID-om po všetkých stránkach, zdravotníckej, ekonomickej a následne aj fiškálnej. Jediným pozitívnym výsledkom súčasnej vlády je to, že po svojom nástupe do funkcie bezvýhradne nadviazala na už zavedené epidemiologické opatrenia. Rázny postup predchádzajúceho kabinetu bol podľa neskoršieho hodnotenia odborníkov hlavným dôvodom, prečo bolo Slovensko počas prvej vlny pandémie premiantom s absolútnym minimom obetí na životoch.
Rozdiel v prístupe oboch vlád sa zreteľne ukázal pri druhej vlastne pandémie, v ktorej sa aktuálne Slovensko v niektorých štatistikách, žiaľ, radí medzi najhoršie štáty na svete. Predseda vlády sa v absolútnom rozpore so záujmami občanov v lete podľa vlastného vyjadrenia tri mesiace boju proti korone vôbec nevenoval. V súlade s jeho nezáujmom vláda letné mesiace trestuhodne premrhala. Na jeseň začal Igor Matovič spochybňovať rozhodnutia odborníkov a politicky do nich zasahovať. Nerešpektoval odporúčania odborníkov na vyhlásenie lockdown-u, tvrdohlavo presadzoval celoplošné testovanie nevhodnými antigénovými testami, opakovane ho vyhlasoval za zázračnú zbraň, ktorá zlomí väz korone.
Výsledky v novembri teraz v januári jasne ukázali, že žiaden zázrak sa nekonal. Minuli sme stámilióny eur, vyčerpali sme zdravotníkov, otrávili ľudí - a to všetky tieto obete ostali bez rukolapného výsledku. A nie len bez výsledku, ale aj s následnými škandálmi. Mesiac po novembrovom testovaní sa ľudia z úst premiéra dozvedeli, že vyše štvrť milióna z nich bolo vyšetrených testami, ktorými by Igor Matovič netestoval ani psa. Za obrovské peniaze z vreciek ľudí tu vláda na nich robila slovami premiéra hókusy-pókusy a dodnes za to nikto nebol braný na zodpovednosť. A dodnes nám ani nikto nevysvetlil, prečo sa milióny testov nakupovali bez súťaže priamo od malej trnavskej firmičky s väzbami na tri vládne strany.
Na rozdiel od iných krajín máme lockdown už, až od januára, pretože v decembri vláda opäť nerešpektovala odporúčania odborníkov i vlastného ministra. Bála sa nesúhlasu a protestov a jednoducho táto vláda sa bála vládnuť. Výsledkom sú preplnené nemocnice, stovky ľudí na pľúcnych ventiláciách a vysoká pozitivita vykonávaných PCR testov. Po zdravotníckej stránke boja s koronavírusom vláda definitívne zlyhala.
Vládna koalícia však nezvládla ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s pandémiou. V apríli sľubovala naliať každý jeden mesiac 1 mld. do ekonomiky na zmiernenie škôd spôsobených pandémiou. Ku koncu novembra bolo v rámci projektu Prvá pomoc vyplatených len približne 700 mil. eur, teda len desatina zo sľúbenej sumy. Podľa Medzinárodného menového fondu je pomoc Slovenska svojej ekonomike po Rumunsku druhá najslabšia v Európe. Najmä po súčasnom lockdowne hrozí drastická likvidácia celých sektorov ekonomiky, ako sú napríklad gastroprevádzky, cestovný ruch či fitnescentrá. Obrovské problémy majú športové kluby čeliace bezprecedentným výpadkom vstupného, ale aj umelci, ktorí sa prepadli sitom pomoci a ostali odkázaní na vlastné úspory bez možnosti pracovať a zarábať. Nezamestnanosť, aj keď zatiaľ pomaly, ale isto rastie už niekoľko mesiacov po sebe. Fiškálna rozpočtová oblasť ukazuje, že vláda nie je pripravená v ďalších rokoch zvládnuť rozpočtovú záťaž, ktorú si boj s pandémiou vyžiada.
Slovensko preberala táto vláda v situácii, keď miera jeho zadlženia dosahovala úroveň 48 % hrubého domáceho produktu. Len v prvom rozpočte navýšil minister financií tento dlh až niekde k 60 %, 65 % HDP a v predikciách na ďalšie roky nevidieť žiadne konsolidačné úsilie. A už v minulom roku vládna väčšina tu za potlesku koaličných poslancov navýšila deficit rozpočtu skoro až k 11 % HDP. A napriek týmto hrozivým parametrom, žiaľ, nevidieť žiadnu, opakujem, žiadnu oblasť, ktorú by vláda dokázala výrazne podporiť. Práve naopak, neustále vždy a všade počúvame tvrdenie, že treba šetriť a štát nemá peniaze.
Okrem boja s koronavírosom však vláda zlyhala aj v mnohých ďalších oblastiach. Najvypuklejšie je to v sociálnej oblasti, kde minister práce, sociálnych vecí a rodiny úplne poprel všetky predvolebné postoje a sľuby svojej vlastnej strany. Vládna koalícia pristúpila v sociálnej sfére k drastickým škrtom. Zobrala ľuďom plnohodnotný 13. dôchodok, na ktorý mali všetci starobní dôchodcovia zo zákona nárok vo výške 460 eur, a vrátila sa už k prežitému systému štátnej sociálnej dávky, ktorá je vo všetkých prípadoch podstatne nižšia ako pôvodný 13. dôchodok. Vládna väčšina znížila rast minimálnej mzdy, zasiahla do mechanizmu minimálneho dôchodku a absolútne neprijateľným spôsobom vo forme prílepku odstránila z ústavy garantovaný vek odchodu do dôchodku.
Mimoriadne zreteľné je aj porušovanie všetkých predvolebných sľubov vládnych strán v oblasti transparentnosti. Občanom sľubovali transparentné výberové konania, zverejňovanie všetkého, čo nie je tajné, a zásadné odpolitizovanie štátnej a verejnej správy. Namiesto toho prvýkrát v histórii obsadila jedna strana v koaličnej vláde všetky miesta prednostov okresných úradov, na ktoré zasadli nominanti OĽANO, nehovoriac už o spôsobe, akým boli vyhľadávaní a vyberaní.
Vláda ako kolektívny orgán absolútne nezvláda svoju úlohu riadiť krajinu a plniť si svoje povinnosti. Premiér Igor Matovič je architektom komunikačného aj výkonného chaosu. Neprijateľným spôsobom rozdeľuje spoločnosť, znižuje autoritu štátu a dôveru ľudí v demokratické inštitúcie. Rovnako neprijateľné sú jeho vyhrážky opozícii trestnými stíhaniami a zneužívanie výsledkov práce orgánov činných v trestnom konaní na svoje úzke politické ciele.
O nič lepšie však na tom nie sú ani mnohí jeho kolegovia. Už dnes na svojich postoch nemajú čo hľadať vicepremiér Richard Sulík, Štefan Holý alebo Veronika Remišová. Vo svojich rezortoch zlyhali aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister práce Milan Krajniak aj minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, či ministerka kultúry Natália Milanová. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková mala okamžite odstúpiť z funkcii po tragédii generála Milana Lučanského. Je zjavné, že súčasná vláda je panoptikom osobných a profesných zlyhaní mnohých jej členov.
No aj pri takejto amatérskej a nekompetentnej vláde by bolo možné možno uskutočniť širokú rekonštrukciu kabinetu, ak by toho vládna koalícia bola schopná. Ona však túto úlohu splniť nedokáže. Parlament, ktorý by mal byť schopný kontroly, riadenia a vyvodzovania zodpovednosti voči vláde, sa stal jej poslušnou slúžkou a nie je schopný ustrážiť čoraz rozsiahlejšie deformácie nášho právneho štátu. Vláda posiela do parlamentu zákony v skrátenom legislatívnom konaní ako na bežiacom páse, hoci v opozícii tento inštitút zúrivo kritizovala. Za 10 mesiacov schválil parlament skrátene viac noriem ako za predchádzajúcich 8 rokov.
Úplne bežnými sa stali narýchlo pripravené a vopred neprediskutované zmeny ústavy, dokonca vo forme pozmeňujúcich návrhov a prílepkov, ktoré zaznejú častokrát prvýkrát až na rokovaní priamo v sále.
Vláda preniesla neprijateľnú časť kompetencií na hlavného hygienika, ktorý sa takisto stal, žiaľ, a mňa to veľmi mrzí, jej politickým sluhom. Na objednávku vlády poslal do parlamentu pozitívne testovaných poslancov, len aby mohla vládna väčšina za každú cenu a bez spolupráce s opozíciou predĺžiť núdzový stav. Parlament sa poslušne prizeral a plnil, čo mu jeho vláda prikázala.
Pri zvolávaní schôdzí prestali platiť všetky písané aj nepísané lehoty. Vláda skrátka písne, pískne a poslanci prídu. Premiér večer oznámi na svojom facebooku prijatie právneho nezmyslu, minister zdravotníctva ho na druhý deň ráno prinesie pod pazuchou na vládu a ubezpečuje poslancov, že zákon sa aj tak nebude vymáhať. Poslanci poslušne čakajú, čo im vláda o trištvrte hodinu po tom, ako boli pozvaní na schôdzu, pošle na stôl, a keď sa voči tomu ešte niektorí skúsia ohradiť, premiér sa im povyhráža demisiou.
A tak môže Igor Matovič vyriešiť a vyvesiť na kaž... na ďalší deň po 24 hodinách nový status o prijatí svojho nezmyslu a uzavrieť tak akože legislatívny proces, ktorý trval od jeho prvého statusu po jeho druhý status celých 24 hodín. Takto vyzerá legislatívny proces v Národnej rade pod vedením tejto vládnej koalície.
Je toto demokracia? Je toto naozaj právny štát? Je úplne zrejmé, že napriek silnej a nebezpečnej ústavnej väčšine sú poslanci vládnej koalície v područí vlády Slovenskej republiky a nie sú schopní plniť si voči nej svoje ústavné povinnosti. V tejto situácii, kedy vláda nedokáže vyviesť Slovensko z krízy a zároveň ju parlamentná väčšina nie je schopná kontrolovať tak, ako treba, máme jedinú možnosť, ako zabrániť ďalšej ujme občanov Slovenskej republiky.
Ukončime predčasne toto volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky a vyhlásme predčasné voľby na 4. septembra tohto roku, roku 2021. Tieto voľby nijako neznižujú možnosť súčasných vládnych strán naďalej sa podieľať na riadení krajiny.
Pokiaľ je vládna koalícia presvedčená, že svoj mandát vykonáva v prospech ľudí na Slovensku a plní svoje predvolebné sľuby a občania sú šťastní, potom sa môže oprávnene uchádzať znovu o och dôveru a možnože ju aj opäť vo voľbách získa. Parlamentné voľby sú naplnením demokratických práv občanov Slovenskej republiky a prejavom suverenity ich moci, ktorá pochádza z ľudu. A občania majú právo rozhodnúť o tom, kto má v takejto krízovej situácii dôveru a komu zveria mandát na riadenie Slovenskej republiky v súlade s jej demokratickým a ústavným zriadením.
Ak tento zákon nebude schválený, prehlasujem, že sa spolu s kolegami, a nemys... dnes, myslím, že to nebude len strana HLAS - sociálna demokracia, sa aktívne zapojíme do spoločného úsilia ľudí, občanov Slovenskej republiky, ktorí po tom volajú, o vypísanie referenda. Rozhodnutie je, vážené panie poslankyne, páni poslanci, máte ešte stále v rukách vy. Jedným hlasovaním môžeme skrátiť toto trápenie a ušetriť aj prostriedky, ktoré si samotné referendum následne vyžiada.
Vážené dámy, vážení páni, vláda vo svojej úlohe zlyhala. Cítime to tu my všetci, cítia to aj ľudia v uliciach našich slovenských obcí a miest. Dajme preto, prosím, možnosť Slovensku slobodne sa nadýchnuť a vyjsť z krízy čo najskôr von.
A ešte predtým, ako sa otvorí diskusia, vás chcem všetkých poprosiť, tých, ktorí budete vládu brániť - a máte na to legitímne právo, keby ste konečne prvýkrát sa skoro mohli dotknúť vo svojich reakciách toho, čo sa tu deje posledných 10 mesiacov, a nepokračovali vo vašich diskusiách tou štandardnou vašou zvyknutou opozičnou formou nakydať na toho, kto to hovorí. Skúste, prosím, ak sa to len trošku dá, dnes sa premôcť a komentovať vládne počiny za posledných 10 mesiacov, a nie očierňovaním tých, ktorí tento návrh podali, pretože to ľudia nepotrebujú dnes počuť.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.11.2020 13:08 - 13:09 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, dovoľujem si navrhnúť, aby Národná rada Slovenskej republiky prijala uznesenie, v ktorom bude žiadať vládu Slovenskej republiky, aby upustila od ďalšieho celoplošného povinného testovania a v ktorom požiada vládu Slovenskej republiky, aby dôsledne dodržiavala odporúčania Európskej komisie v boji s pandémiou COVID-19 s dôrazom na správne využívanie antigénových testov, to znamená na lokálne a cielené testovanie len na miestach s vysokým rizikom šírenia nákazy.
Domnievam sa, že jedine takýmto spôsobom je možné postupovať ďalej, pretože aj z informácií, ktoré postupne prenikajú na verejnosť, skoro nik z členov ústredného krízového štábu sa nevyjadril za povinné celoplošné testovanie, a preto navrhujem, aby Národná rada ešte pred mimoriadnym rokovaním krízového štábu v stredu prijala uznesenie, ktorým vládu zaviaže, aby testovanie bolo dobrovoľné a len lokálne.
Ďakujem.
Skryt prepis