Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

22.4.2020 o 11:10 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:33 - 15:35 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, ja chcem zareagovať na pána ministra, pretože si veľmi cením, že pán minister Jaro Naď je človek, ktorý vie, ako sa volá a čo chce. Ja si myslím, že Slovensko malo veľmi veľký problém v posledných štyroch, možno aj ôsmich rokoch, že nevedelo, kam patrí, pretože bolo ako taký človek, ktorý jedným okom pozerá doľava a druhým doprava a nikdy neviete, či sa pozerá na vás alebo niekde vedľa. Nechcem znižovať teda dôstojnosť takýchto ľudí, ale takto asi Slovensko posledné roky vyzeralo. Na jednej strane sa tvárilo, že je členom euroatlantických štruktúr a na druhej strane robilo štafáž na, na demonštráciách v Moskve. Takže myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme vedeli, čo chceme a myslím si, že toto odráža aj programové vyhlásenie vlády.
A mojim kolegom, ktorí tu rozprávali o zabíjaní, neviem ako vy, ja som strávil dva roky v Československej ľudovej armáde kedysi a z tých čias si pamätám, že vojna je naozaj veľmi zlá vec, keď sa už strieľa, zabíja, tak to už je neskoro. Ale čo môžme urobiť, je prevencia vojny. Myslím si, že to je to, na čom musíme každý z nás pracovať. Preto sme členmi NATO, preto sme členmi Európskej únie, aby v tejto krajine sa už nikdy nezabíjalo, aby ženy, deti a ani muži nemuseli trpieť a aby tu netiekla krv po uliciach. Preto tu všetci sme a za to budeme bojovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 10:48 - 10:50 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kotleba, ja som ani nechcel naťahovať čas, ale musím zareagovať na niekoľko vašich vecí, ktoré ste tu vyjadrili, lebo sú to často nezmysly.
Prvá vec, vaše vystupovanie. Viete výborne rečniť, ale tento arogantný tón, poučujúci, nadčlovek, nadčlovečí pohľad na nás všetkých, ktorí tomu nerozumieme a vy nás tu poučujete, to je naozaj tón, ktorý môže byť sympatický len rôznym takým hrubokrkým krčmovým bitkárom a vyjadruje to veľmi silnú netoleranciu ku každému rozdielu, či je to niekto, kto rozpráva iným jazykom alebo má trošku tmavšiu farbu pleti, alebo hoci je zo susednej doliny. Ja mám pocit, že najviac nám, vám na celom programovom vyhlásení vadí, že tam nie je presne 1 488 opatrení.
Keď sa vrátim k jednej veci, hovoríte tam o osobách v spoločnej domácnosti, to ustanovenie znie presne takto: "Vláda zlepší legislatívu v oblasti majetkových práv pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti." Neviem, kde tam vidíte osoby s inou, inou orientáciou, sexuálnou. Možnože podľa seba súdim teba, že vám je to blízke, neviem, ale v každom prípade myslím si, že je veľmi veľa ľudí na Slovensku, ktorí aj ako muž a žena žijú v spoločnej domácnosti bez toho, aby boli zosobášení. Myslím si, že pre mňa je manželstvo ideálny spôsob spolužitia muža a ženy, ale je veľa ľudí, ktorí to tak nevidia a neberú, a ktorým sa dajme tomu to manželstvo nepodarilo a myslím si, že ak to niekto chce kritizovať, tak by to nemal byť človek, ktorému tiež to manželstvo nevydržalo veľmi dlho, pán Kotleba. Pretože inak je to veľké pokrytectvo.
Ďalej spomínate, že nezvládame situáciu s COVID, to je naozaj, veľa krajín by nám závidelo, ako ju zvládame.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 11:28 - 11:29 hod.

Peter Kremský
Ďakujem veľmi pekne. Ja chcem len zareagovať na pána podpredsedu a doplniť, čo som zabudol povedať, keď som bol tam dole pri mikrofóne, že veľmi oceňujem spoluprácu aj trpezlivosť pani ministerky a tiež pána podpredsedu a celého ústavnoprávneho výboru. Teším sa, že napriek rozdielnym názorom sme našli veľmi dobré riešenie nakoniec a našli sme riešenie, ktoré bude v prospech aj ekonomiky Slovenska.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.4.2020 11:10 - 11:14 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predkladám pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Kremského a Milana Vetráka k tomuto vládnemu návrhu zákona, ktorý sme podali písomne.
Dôvodom je to, že na rokovaní výboru pre hospodárske záležitosti sme diskutovali o rizikách ustanovenia, najmä teda ustanovenia, ktorým sa umožňuje ochrana podnikov, ktoré sú v tomto režime, pred dodávateľmi, ktorí majú dodávateľskú zmluvu, zároveň však sú povinní ju dodávať takémuto podniku napriek tomu, že takýto podnik neplatí. A vlastne videli sme, ako veľmi je dôležité ochrániť aj takýto dodávateľský podnik, aby nevznikala reťaz druhotnej platobnej neschopnosti.
Prečítam teraz ustanovenia, ktoré navrhujeme, pozmeňovacie a doplňujúce návrhy. Tiež navrhujem vyňať body spoločnej správy 6, 7, 8, 13, 18 a 23 na spoločné hlasovanie a navrhujem hlasovať o nich spoločne.
Vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 62/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I bod 2 v § 14 písmeno a) znie takto:
"a) je oprávnený podať žiadosť a podaním žiadosti sleduje účel dočasnej ochrany podľa § 8 z dôvodu značného zvýšenia počtu pohľadávok po lehote splatnosti alebo značného poklesu svojich tržieb v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019, ktoré podstatne ohrozujú prevádzkovanie podniku; ak žiadateľ neprevádzkoval v uvedenom období činnosť, za porovnateľné obdobie sa považuje mesiac február 2020,".
2. V čl. I bod 2 v § 14 sa za písmeno c) vkladajú nové písmená d) a e), ktoré znejú:
"d) k 12. marcu 2020 vo vzťahu k nemu neprebiehalo exekučné konanie pre uspokojenie nároku z jeho podnikateľskej činnosti,
e) vo vzťahu k jeho podniku, veci, právu alebo inej majetkovej hodnote patriacej k podniku nebol k 12. marcu 2020 začatý výkon záložného práva,".
Doterajšie písmená d) až f) sa označujú ako písmená f) až h).
3. V čl. I bod 2 v § 17 odsek 6 znie:
"(6) Po poskytnutí dočasnej ochrany nemôže druhá zmluvná strana vypovedať zmluvu, odstúpiť od zmluvy alebo odoprieť plnenie zo zmluvy pre omeškanie podnikateľa pod dočasnou ochranou, ktoré vzniklo v čase od 12. marca 2020 do účinnosti tohto zákona a ktorého príčinou boli následky šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19; to neplatí, ak by druhá zmluvná strana bezprostredne ohrozila prevádzkovanie svojho podniku." Teraz prichádza tá dôležitá veta, ktorú žiadame vložiť. "Právo druhej zmluvnej strany vypovedať zmluvu, odstúpiť od zmluvy alebo odoprieť plnenie zo zmluvy pre omeškanie podnikateľa pod dočasnou ochranou po účinnosti tohto zákona nie je dotknuté."
4. V čl. I bod 2 v § 19 odsek 3 znie:
"(3) Uznesenie o začatí konania súd doručí podnikateľovi pod dočasnou ochranou a oznamovateľovi kvalifikovaného podnetu. V uznesení o začatí konania vyzve podnikateľa pod dočasnou ochranou, aby najneskôr do piatich pracovných dní doručil súdu písomné vyjadrenie k dôvodom začatia konania, osvedčil skutočnosti podľa odseku 1 a predložil súdu v rozsahu podľa predpisu o konkurznom konaní zoznam svojho majetku k 12. marcu 2020, zoznam svojich záväzkov k 12. marcu 2020 a zoznam svojich spriaznených osôb k 12. marcu 2020. Podnikateľa pod dočasnou ochranou zároveň poučí, že na skutočnosti a dôkazy predložené neskôr nebude prihliadať."
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.4.2020 17:23 - 17:23 hod.

Peter Kremský
Ospravedlňujem sa, chcem opraviť predošlé hlásenie, že výbor pre hospodárske záležitosti bude v miestnosti číslo 30. Nie tak, ako som oznámil predtým. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.4.2020 17:22 - 17:22 hod.

Peter Kremský
Ďakujem. Zvolávam stretnutie výboru pre hospodárske záležitosti zajtra o 9.00 v miestnosti č. 32. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:05 - 17:07 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem. Ja by som chcel upresniť pár vecí, ktoré tu pán Kamenický spomínal. Myslím si, že stále tu dochádza k veľkým omylom. Neviem, pán Kamenický, či tomu celkom nerozumiete, alebo len otáčate veci tak, ako sa vám hodí.
Prvá vec, ktorú chcem povedať využiť tieto ustanovenia bude dobrovoľné. Neviem, ako by som to viac zdôraznil. Nikto nikoho nenúti, aby si odkladal splátky a platil úrok navyše. Je to dobrovoľné pre každého.
Druhá vec, banky môžu urobiť aj viac nad rámec toho, čo im bude prikazovať zákon. Je to na nich. Ak povedia ľuďom, viete čo, ľudia, zákon nám to síce neprikazuje, ale my vám odpustíme úrok, necháme to tak, pretože dobre zarábame, a odpustíme vám úrok. Bude to ich konkurenčná výhoda, zlepšia si postavenie na trhu, pritiahnu viac klientov. Dnes banky prichádzajú s tým, že oslovujú klientov iných bánk a lákajú ich, preneste si úver k nám, dáme vám úľavy, dáme vám odklad splátok, odpustíme vám úrok. Takže myslím si, že nič z toho, čo tu zdôrazňujete, nie je vylúčené. Nech sa páči, môže sa to stať.
Ešte raz chcem povedať, že toto je pomoc. Toto je pomoc tým, ktorým vypadne príjem a nemajú na zaplatenie splátky. Toto riešime. Nie tých, ktorí by teraz chceli rok neplatiť úrok. Viete, mne to pripadá, ako keď je niekto hladný, umiera od hladu, my prídeme, ponúkneme mu chlieb a vy poviete, jej, ale veď vy ste mu nedali šunku, veď vy nedoprajete tomu chudobnému človeku, tomu chudákovi šunku. Vy mu dávate obyčajný chlieb. Ale áno, ale on je hladný. My ho potrebujeme zachrániť. My neriešime šunku. My riešime chlieb.
Navyše to, čo navrhujete vy, by zrejme vyvolalo tlak bánk na štát, aby im nahradil... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.4.2020 12:29 - 12:29 hod.

Peter Kremský
Ďakujem. Zvolávam schôdzu výboru pre hospodárske záležitosti o 13.00 hod. v miestnosti č. 32.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 12:03 - 12:04 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem za slovo. Pán poslanec Kamenický, pán exminister financií, ja chcem len na faktoch zdokumentovať, v akom úžasnom stave ste nechali štátne financie a ako váš zvýšený bankový odvod zachránil túto krajinu pred koronavírusom.
V minulom roku 2019 schodok štátneho rozpočtu narástol o 86 % na 2,2 mld. eur. Plán zmenený bol 2 mld., čiže ani ten ste nedodržali. V skvelých ekonomických rokoch, keď príjmy z daní rástli niekedy aj dvojciferne medziročne, ste nedokázali sa dostať ani na vyrovnané rozpočtové hospodárenie. Vy ste boli sám predkladateľom zákona, ktorý zruinoval dôchodkový systém, pretože ste zaviedli strop odchodu do dôchodku. A po tomto všetkom hovoriť, že vy ste zachránili štátne financie, aby zvládli koronavírus, tak myslím si, že je veľmi neférové, a asi to môže naozaj uveriť iba ekonomický analfabet.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.4.2020 10:06 - 10:07 hod.

Peter Kremský
Dobrý deň, zvolávam schôdzu výboru pre hospodárske záležitosti o 10.30 hod. v miestnosti č. 32.
Skryt prepis