Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2020 o 17:20 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2020 17:20 - 17:20 hod.

Peter Kremský
Áno, áno, pán poslanec Dostál, ja v dobrej vôli teda vychádzam z toho, že pán poslanec Kotleba nepodal schválne pozmeňovací návrh, ktorý by poškodil klientov cestoviek, vychádzam z toho, že to asi tak urobil omylom, čiže preto som na to upozornil a, samozrejme, súhlasím s tým, že mali by ste, pán poslanec, zvážiť jeho stiahnutie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.5.2020 17:11 - 17:16 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, dámy a páni, ako predseda výboru pre hospodárske záležitosti by som chcel zhrnúť, prečo sme v spoločnej správe alebo teda prečo sme schválili pozmeňovací návrh, ktorý je aj súčasťou spoločnej správy, v ktorom sa hovorí o znížení tejto hranice zo 70 na 65 rokov. V rozprave tu zaznelo viacero otázok, už či zo strany koalície, alebo opozície, prečo je to 70 rokov, prečo to nie je 65 rokov, niekto ďalší sa opýtal, okej, prečo to potom nemôže byť 60 rokov a tak ďalej, pretože mamy a babky, ktoré nás vychovali, niektoré majú aj 62, niektoré možno aj 59. Takže o tom by sme mohli dlho diskutovať zápalisto a srdcervúco.
My sme sa na to pozreli veľmi pragmaticky a fakticky. Hranica 65 rokov je hranica, ktorú, ktorú stanovil vlastne krízový štáb ako hranicu, nad ktorou sú ľudia viac ohrození vlastne koronavírusom a touto pandémiou. To znamená, že zdalo sa nám za vhodné stanoviť aj v prípade tohto zákona túto hranicu na 65 rokov, pretože títo ľudia, ak sú viac ohrození, tak sú viac ohrození aj v prípade toho, že pôjdu na dovolenku, budú využívať spoločné stravovanie, možno nejaký wellness a nejaké ďalšie aktivity, pri ktorých budú spolu s ďalšími ľuďmi, nevieme, z akých rôznych krajín a tak ďalej a tak ďalej. Preto vlastne návrhom poslancov z každého klubu vládnej koalície sme sa rozhodli zmeniť tú hranicu, znížiť ju zo 70 na 65 rokov. Čiže to je rozhodnutie, ako sme k tomu prišli, čiže ten návrh pána poslanca Kotlebu naozaj vykopáva otvorené dvere, ako sme tu už spomínali.
A ešte možno upresním, že zhruba ide o 8 mil. eur, ktoré musia cestovky vrátiť naviac oproti stavu, keby táto hranica bola na 70 rokoch, a tieto prostriedky môžu získať zo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky ako úver, ale môžu to vymyslieť aj inak a to tak, že napríklad ponúknu týmto ľuďom iný, výhodnejší pobyt, aby si to títo ľudia nad 65 rokov nenechali vrátiť, ale napríklad využili iný pobyt na Slovensku, napríklad kúpeľný pobyt. Takže... (Reakcia ministra.) Prosím? (Reakcia ministra.) Jasne, čiže táto suma by sa týmto výrazne znížila, je to na podnikateľskom umení a schopnostiach cestovných kancelárií, ako to vymyslia, možno im aj hotely budú poskytovať zľavy v tomto období. To znamená, že tak ako spomínal pán minister, niekto na tom môže ešte aj dosiahnuť zisk, čo ja nepokladám za neprimerané, pretože vieme, že podnikateľské umenie zvyčajne prináša zisk.
K tomu druhému návrhu pána Kotlebu. Ako tu spomenul pán poslanec Dostál, ide o zmätočný návrh, pretože sa tam hovorí o dohode do konca augusta 2020, čo je nezmyselné. Práve tento návrh chráni hlavne spotrebiteľa, to asi pán poslanec Kotleba celkom nepochopil, pretože aj keď človek si kúpil napríklad zájazd do Egypta alebo do Dubaja, tak ak by cestovná kancelária trvala na tom, že tam má ísť, tak ten človek tam jednoducho nechce ísť. A toto je vlastne ustanovenie, ktoré ho pred tým chráni, aby tam musel ísť alebo teda nenastúpil na dovolenku a teda prišiel o ňu. V takomto prípade vlastne on si môže tú dovolenku odložiť o rok a cestovná kancelária mu musí predložiť takú ponuku, aby bola pre neho zaujímavá, aby sa na nej dohodol s touto cestovnou kanceláriou.
Ešte raz opakujem, je tam slovo, že "ak sa nedohodnú". Vtedy, ak sa nedohodnú do 31. 8. 2021, tak do ďalších dvoch týždňov, do polovice septembra 2021 mu cestovka musí vyplatiť tú sumu späť. Čiže je v záujme cestovky, aby mu musela dať, aby mu dala takú výhodnú ponuku, aby to pre tohto jej zákazníka bolo zaujímavé ju prijať a ísť už či do tejto destinácie, alebo do nejakej inej. A verím, že veľmi veľa týchto destinácií bude aj na Slovensku.Takže je logické, aby sme túto lehotu dali čo najdlhšiu, aby vlastne tam ten zákazník mal možnosť si vyberať.
Čiže ešte raz, aby som to zhrnul, je dôležité, aby vlastne sme hlasovali za túto spoločnú správu, pretože je v nej zahrnuté zníženie zo 70 na 65 rokov a vlastne tie návrhy pána Kotlebu sú týmto vlastne bezpredmetné, pretože jeden z nich vlastne je zahrnutý v tejto spoločnej správe už a druhý je z môjho pohľadu zmätočný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.5.2020 15:26 - 15:26 hod.

Peter Kremský
Ďakujem, pán predsedajúci. Zvolávam zasadnutie výboru pre hospodárske záležitosti na 15.45 hod. v miestnosti č. 33.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 18:40 - 18:42 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Blanár, vy tu hovoríte o tom, že keď niekto podvádza, tak si nevie predstaviť, že by niekto nepodvádzal. Ja len zopakujem, že vy pôsobíte v politike dlhé roky a aj ste na nej zbohatol, máte pozemky v Bernolákove, ktoré majú hodnotu o milión vyššiu eur, ako keď ste ich kupoval. Vieme, že takýmto spôsobom sa dlhé roky robí korupcia. Kúpili ste ich od človeka, ktorý cez Slovenský pozemkový fond si vybavoval pridelenie pozemkov v lukratívnych zónach. Takisto sme veľa počuli o vašich rôznych nákupoch na žilinskej župe. Ja si myslím, že keď človek sa do takýchto vecí zapletie, tak postupne si na ne tak zvykne, že už mu pripadajú normálne a že už potom má pocit, že všetci to asi tak robia a že aj oni to pokladajú za normálne. My to za normálne nepokladáme a my sme rozhodnutí takúto korupciu zo Slovenska vykoreniť.
Takže to je to, prečo aj sme sa postavili voči takým nomináciám a je to preto, že jednoducho takíto ľudia by Slovensku nerobili dobré meno. Takisto ako by im nerobili dobré meno ďalší, ktorí sa tu objavujú. Ja si myslím, že to už jednoducho treba pochopiť a uveriť tomu, pretože, samozrejme, že vy tiež ste vždy mali plné ústa rečí o boji proti korupcii, ale je zjavné, že ste to nemysleli vážne. My na rozdiel od vás to vážne myslíme. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.5.2020 11:07 - 11:07 hod.

Peter Kremský
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcel by som pripomenúť poslancom, ktorí sú členmi výboru pre hospodárske záležitosti, že máme mimoriadne zasadnutie tohto výboru dnes o dvanástej hodine, tak ako bolo v pozvánke. Prosím, nezabudnite. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 11:19 - 11:21 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chcem ti, pán minister, poďakovať za vysvetlenie, myslím si, že všetci vieme, že ľudia ako šéfovia okresných ÚPSVaR-ov sú politickí nominanti a, žiaľ, dnes sme tu na Slovensku svedkami, že tá pomoc obyčajným ľuďom, bežným podnikateľom, zamestnancom, ľuďom, ktorí stratili rôzne sociálne dávky, mešká. A z mnohých regiónov ja mám informácie, že je to práve strašnou pomalosťou a neefektívnosťou a dokonca až chaosom úradníkov. Množia sa prípady, že omylom založili niekde spis, omylom skartovali žiadosť, omylom niečo neprišlo a to sú také omyly, ktorým môžme veriť, keby nebolo dva mesiace, tri mesiace po voľbách a keby sa tu nevymieňala vládna garnitúra. Je zjavné, že títo ľudia naozaj brzdia tento proces a trpia tým bežní ľudia, ktorí naozaj už nemajú za čo si pomaly kúpiť chleba.
A toto mi je naozaj veľmi ľúto, títo ľudia mali dávno odstúpiť ako politickí nominanti. S príchodom novej vlády jednoducho mali povedať dovidenia, sme tu posledný mesiac, odchádzame, dajte si tu ľudí, ktorým dôverujete. Ale, žiaľ, títo ľudia nemajú tento cit, nemajú tento takt odísť vo vhodnej chvíli. Ale, žiaľ, sú to nominanti SMER-u a ja sa tomu veľmi nečudujem, pretože majú predsedu, ktorý takisto nedochá..., nedokáže odísť vo vhodnej chvíli, nedokáže odísť, keď povedal, že už v roku 2014 nebude v politike, nedokáže odísť ani vtedy, keď prehrá voľby, nedokáže odísť ani vtedy, keď sa potvrdí, že mal štátnu radkyňu, ktorá bola bielym koníkom alebo možno bielou kobylkou mafiána, ktorý je už dneska zavretý za obchod s drogami.
Takže veľmi sa tomu nečudujem a to je odôvodnenie aj tohto zákona.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2020 18:14 - 18:14 hod.

Peter Kremský
Ďakujem. Zvolávam schôdzu výboru pre hospodárske záležitosti zajtra o 8.30 hod. v miestnosti č. 33. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 9:49 - 9:50 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Pán poslanec Kuffa, ja len neverím svojim ušiam a očiam, že za desať dní si nedokážete prečítať programové vyhlásenie! A zjavne je to tak, že ste ho nejak nestihol prečítať, lebo ak ste tam nenašli nič o rodine, resp. že sa jej málo venujeme, tak som naozaj veľmi prekvapený. Ja som si to programové vyhlásenie prečítal viackrát a veľmi tvrdo som pracoval na tom, aby tam tie ustanovenia o rodine boli, o podpore rodiny, a myslím si, že je tam ich dosť. Ak sa nám ich podarí naplniť, tak život rodín na Slovensku sa výrazne zlepší a bude to platiť aj pre tie najchudobnejšie rodiny, ktoré ste spomínali. Myslím si, že je to niečo, čo máme naozaj na srdci. Máme aj v našom poslaneckom klube viacero Rómov a vo vašom nevidím teda žiadneho, ale možno časom sa to zlepší. A myslím si, že naozaj si na to dáme veľký pozor a budeme na tom trvať, aby život týchto ľudí sa zlepšil, čo sa týka energetickej chudoby, čo sa týka prístupu k práci, prístupu k základným ľudským podmienkam, ako je voda, kanalizácia, elektrina a tak ďalej a tak ďalej. Takže myslím si, že ak toto chcete podporiť, takéto dobré veci, ktoré tam máme, tak budeme veľmi radi, keď za takéto programové vyhlásenie zahlasujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 17:50 - 17:52 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, ďakujem veľmi pekne za ocenenie. Možnože len takých pár poznámok.
Pán poslanec Taraba, vám tiež ďakujem, samozrejme, za ocenenie. Ale myslím si, že zlepšenie podmienok pre rodiny je jedno veľ..., jeden veľmi významný prínos k ochrane života. Dnes jedna tretina interrupcií na Slovensku, ktoré sa dejú ročne, pripadá na tretie deti v rodine. To znamená, že to sú presne tie deti, o ktorých som hovoril, ktoré už si ľudia nemôžu, nechcú, boja sa dovoliť. A myslím si, že tomuto môžeme pomôcť práve zvýšením tej podpory rodiny.
Pripravujeme, samozrejme, preventívne opatrenia vlastne na zníženie interrupcií, to je pre mňa veľká radosť, že tiež vlastne v koalícii nastala zhoda v tomto vlastne medzi všetkými stranami, pretože všetci vieme, že to je zlé. Všetci vieme, že to je niečo, čo by sa nemalo diať, a, samozrejme, každé opatrenie, ktoré pomôže ľuďom, aby to nerobili, je dobré.
A chcem ešte pripomenúť jednu malú vec, ktorú, možno na ktorú možno všetci zabúdame alebo mnohí, že v niektorých populačných ročníkoch až tretina ľudí odchádza do zahraničia. A mnohí sa z toho zahraničia vlastne nikdy nevrátia, ostanú tam žiť a to je ako keby sa na Slovensku narodilo možno o 5-10-tisíc detí ročne menej. Čiže aj na toto treba myslieť a myslím si, že je veľmi dôležité pre každého z nás, je to naša spoločná zodpovednosť a myslím, že sa na tom môžeme všetci zjednotiť, či sme z takej, alebo onakej strany, že chceme zlepšiť podmienky pre život ľudí na Slovensku, aby odtiaľto nemuseli odchádzať, aby tu mohli žiť, aby dokonca ešte iní chceli sem prísť, pretože takých, ktorí sem chcú prísť, je zatiaľ veľmi málo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 28.4.2020 17:31 - 17:40 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci... (Ruch v sále. Opakované zaznievanie gongu.) Ďakujem.
Chcem vyjadriť svoju radosť z toho, že máme novú vládu, ktorá nám predložila svoj program, a teším sa z toho, že mnohí z nás na tom spolupracovali, aby tento program naozaj bol veľmi praktický. A veľmi sa teším z toho, že tento program v mnohých bodoch nerieši také nejaké vzletné frázy a filozofické problémy a mier na svete, ale rieši praktické problémy obyčajných ľudí. (Ruch v sále.) Mnohí z nás to sľubovali občanom pred voľbami, keď sme chodili po uliciach, že ideme do parlamentu preto, aby sme riešili ich praktické... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím vás, aby ste sa utíšili, a, pán poslanec Sloboda, ak potrebujete niečo vybaviť cez telefón, aby ste to urobili mimo rokovacej sály. Ďakujem pekne.

Kremský, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem. Takže by som chcel spomenúť také dve oblasti, ktoré mi špeciálne ležia na srdci a z ktorých mám špeciálne radosť, že sa do tohto programového vyhlásenia dostali, pretože v minulých obdobiach veľmi slabo fungovali a minulá vláda im venovala veľmi málo pozornosti. A tieto dve oblasti sú podnikateľské prostredie a rodinná politika.
Začnem tým podnikaním. To, čo podnikateľom najviac hádže polená pod nohy, kde, čo ich najviac brzdí, to je byrokracia a korupcia. Keď sa pýtate podnikateľov, čo ich trápi, čo by chceli, aby štát pre nich urobil, tak by povedali, aby nám dal svätý pokoj, aby sme si mohli robiť svoju prácu a nemuseli robiť všelijaké zbytočné výkazy, hlásenia, úkony. Je tu niekoľko jasných a priamočiarych opatrení v tomto programovom vyhlásení vlády, ktoré by som chcel spomenúť, ktoré by v tomto mali pomôcť.
Prvá vec je jednotný daňovo-odvodový paušál pre živnostníkov a malé podniky. Iste viete, že veľmi veľa podnikateľov trávi obrovskú kopu svojho času vykazovaním, účtovaním a podobnými vecami. Radi by sme to výrazne zjednodušili. A teším sa z toho, že je tu jasný záväzok takéto niečo urobiť. Do určitej, do určitých tržieb by vlastne takýto, takýto podnikateľ nemusel ani viesť účtovníctvo, iba vykazovať tržby a platil by na mesačnej báze nejakú sumu, ktorou by si uhradil vlastne všetky dane a odvody. Ide o to, aby sa naozaj podnikatelia mohli venovať svojmu podnikaniu, a nie byrokracii.
Ďalšia vec - univerzálna voľná živnosť. To bolo trošku už interpretované v médiách nesprávne, pretože nejde o to, že chceme jednou živnosťou povoliť všetky činnosti. Samozrejme, to nie je možné, pretože sú určité činnosti, na ktoré treba špeciálny výcvik, špeciálne školenia, ale je veľmi veľa živností, ktoré dnes vlastne sú ako keby, dáva si ich takmer každý, ale pritom nevyžadujú žiadne vzdelanie, napríklad administratívne práce, činnosť ekonomických poradcov, obchod v rámci voľnej živnosti a podobne, každý ich tam má dvadsať tých istých a ide o to, že tieto živnosti zaradiť pod jednu univerzálnu voľnú živnosť, tú si tam človek napíše a môže v rámci týchto do toho zahrnutých podnikať. Čiže opäť zjednodušene, evidencie aj pre ľudí aj pre štát.
A, samozrejme, ďalšie opatrenia, už tento rok vlastne vláda plánuje odbúrať veľkú časť byrokracie. Verím, že to príde už v najbližších mesiacoch. Jednoducho chceme ľuďom rozviazať ruky, umožniť im, aby sa mohli naozaj venovať svojej práci, a nie hlúpostiam.
Ďalšia časť je rodinná politika. Iste viete, že máme na Slovensku demografický problém. V roku 2018 bol prvý rok, keď viac ľudí zomrelo, ako sa narodilo na Slovensku. Neviem, či o tom viete. A nie je to len tak, pretože dnes máme na Slovensku päť ľudí v produktívnom veku na jedného seniora. O zhruba 30 rokov to už budú iba dvaja ľudia v produktívnom veku na jedného seniora, ak to bude pokračovať tak, ako doteraz. To znamená, že na tých, ktorí budú v dôchodku, bude pracovať podstatne menej ľudí, a je možné, že budú aj vyrábať podstatne menej príjmov a tí ľudia v dôchodku budú mať podstatne nižší dôchodok, ako je to dnes. A toto je niečo, s čím treba niečo robiť, nielen v oblasti dôchodkového systému, ale aj v oblasti demografie. Jednoducho potrebujeme podporiť rodiny, aby mali viac detí. Nehovorím, že niekto bude mať viac detí kvôli peniazom, ale je veľmi veľa rodín, ktoré nemajú viac detí kvôli peniazom. Proste si ich nemôžu dovoliť. Boja sa toho. Obávajú sa mať viac ako jedno-dve deti. A toto je niečo, čo je hrozný dopad vlastne našej spoločnosti, ktorá sa má relatívne dobre, ale stále je tu veľa rodín, ktoré by aj radi mali možno 3-4 deti, ako to bolo v rodine, v ktorej som vyrástol ja, ale jednoducho si to nemôžu dovoliť. A tomu by sme radi pomohli. Takže poviem pár konkrétnych opatrení, ktoré boli aj súčasťou našej rodinnej politiky OĽANO, a ktoré sa dostali aj do programového vyhlásenia vlády, a ktoré veľmi rád podporím.
Rodiny trpia hlavne v troch oblastiach alebo majú potreby, kde by sa to mohlo zlepšiť, a to sú financie, bývanie a služby.
V oblasti financií napríklad daňový bonus. V Českej republike na tretie dieťa dostane človek daňový bonus vyše 1 000 eur. Na Slovensku je to stále iba štvrtina. Je to obrovský nepomer a to je jeden z dôvodov, napríklad prečo, prečo tých detí sa tu rodí menej. Minulá vláda zvýšila na dvojnásobok daňový bonus pre deti do 6 rokov. Nikto to nedokázal vysvetliť, prečo práve do 6 rokov. Skôr je to tak, že čím je dieťa staršie, tak tým vyššie náklady naň rodina má, pretože začne chodiť do školy, začne cestovať, na krúžky, potrebuje viac oblečenia a tak ďalej a tak ďalej. Čiže toto je niečo, čo by sme určite radi zmenili.
Napríklad možnosť práce pre mamičky. Dnes majú dôchodcovia a študenti možnosť pracovať, alebo teda príjmov na dohodu do 200 eur mesačne bez daní a odvodov. Toto isté by mohli mať aj mamičky, ktoré sú na materskej alebo poberajú rodičovský príspevok. Umožniť im jednoducho popritom aspoň čiastočne pracovať, aby sa potom mohli lepšie vrátiť na trh práce, a, samozrejme, aj si tým zvýšia príjmy.
V oblasti bývania - plánujú sa úľavy pri úveroch na bývanie podľa počtu detí. Plánuje sa špeciálne rodinné stavebné sporenie, ktoré bude zvýhodnené pre rodiny s deťmi. Čím viac detí vlastne tá rodina bude mať, tým väčšie výhody dostane.
V oblasti služieb - podpora, asistenti pre deti, ktoré majú špeciálne potreby. Takých máme na slovenských školách zhruba 10% už, čiže je to oblasť, ktorú, kde má štát obrovskú, obrovský, obrovskú možnosť dobehnúť svoje zaostávanie. Napríklad aj garancia škôlky od 3 rokov. Vieme, že veľa detí by aj mohlo ísť do škôlky, ale proste nie sú voľné škôlky.
Takisto povinné zľavy pre rodiny podľa počtu detí. Keď to funguje v Rakúsku, kam chodia naše rodiny radšej na dovolenku, pretože tam dostanú obrovské zľavy, keď majú 3-4 deti, prečo by to nemohlo fungovať aj na Slovensku?
Teším sa, že tieto opatrenia sa dostali do programového vyhlásenia vlády, budeme za ne bojovať a ide nám o jedno, aby neostalo iba pri rečiach, aby neostalo pri tom, že rozprávame o tom, že chceme lepšie pre občanov, ale aby naozaj sa rodinám žilo na Slovensku lepšie, aby sa tu podnikalo lepšie. To je tiež dôvod, prečo podporím toto programové vyhlásenie vlády, a verím, že veľmi veľká časť z toho, čo je tam napísané, sa skutočne uskutoční. Určite ja budem za to bojovať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis