Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.7.2020 o 11:08 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 11:08 - 11:08 hod.

Peter Kremský
Chcel by som vyhlásiť schôdzu výboru pre hospodárske záležitosti o 12.05, miestnosť číslo 32.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 9:36 - 9:38 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Kuffa, musím povedať, že ste ma dnes pobavil, čo, neviem, či nie je prvý raz počas tohto parlamentu. Myslím si, že tá poznámka o tom, že dieťa je environmentálna záťaž, to naozaj by sa mali o tom urobiť nejaké vtipy, lebo keď to niekto takto cíti, však nikto mu nebráni, aby tomu dieťaťu pral plienky v rukách namiesto kupovania jednorazových plienok a podobne. A myslím si, že takíto ľudia, keď sa boja, že, teda dieťaťa kvôli environmentálnej záťaži, tak by mali začať od seba a mali by prestať cestovať autom a verejnou dopravou, mali by prestať v zime kúriť, mali by jesť iba vlastné vypestované zemiaky a jablká, obliekať sa možno do nejakých ovčích koží. Veď treba začať od seba, to nie je problém. Jasné, určite, budeme radi, keď sa niečo také stane.
Ale chcel by som ešte zareagovať aj na druhú vec, ktorú ste spomínal, a to je to, že tento návrh je málo ambiciózny. Ja si myslím, že je veľmi dôležitá vec, ak chceme pomôcť veci, aby sme to neprepálili. Ak ja chcem, aby mi niekto pomohol a vybehnem na neho a začnem ho obviňovať, že nič nerobí a že na mňa kašle, tak asi ho nepovzbudím veľmi k tomu, aby mi pomohol.
A myslím si, že to, že sme prevenciu interrupcií dostali do programového vyhlásenia vlády, s čím súhlasili aj liberáli, je veľká vec. A myslím si, že je to práve preto, že to robíme múdro. Že sa nesnažíme ľudí k niečomu prinútiť, obviniť ich z niečoho, manipulovať, tlačiť ich do niečoho. Takže prosím vás, nerobte to ani vy, pretože viac pokazíte, ako pomôžete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 17:48 - 17:48 hod.

Peter Kremský
No podávam procedurálny návrh, aby voľba členov Regulačnej rady prebehla tajným hlasovaním.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 15:30 - 15:31 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja tiež chcem zareagovať na môjho kolegu Tomáša Šudíka, poďakovať za jeho ocenenie a myslím si, že je to, naozaj povedal to takým jazykom obyčajného človeka a možno nie vyumelkovaným prejavom a preštylizovanou rečou, ale povedal to od srdca a myslím si, že aj páni poslanci zo SMER-u, ktorí sa nad tým tak potuteľne usmievajú, by sa mohli hanbiť, pretože smiať sa obyčajným ľuďom do očí potom nič dobré neprinesie, a myslím, že dopadli tak, ako dopadli, keď to robili.
Ja chcem ešte vysvetliť ten pozmeňovací návrh, ktorý, ktorého som bol spolupodávateľom. Ide o to, že nie je celkom jasné, že o aké antény ide, a neradi by sme vlastne uvoľnili montáž antén na budovy, ktoré by mohli vlastne mať vplyv na zdravie občanov a životné prostredie, takže sme sa rozhodli vlastne podať pozmeňovací návrh a vyradiť tento jeden bod z kilečka. Je to aj so súhlasom ostatných koaličných klubov, takže vlastne je to s ich podporou, a som rád, že sme sa takto dohodli, a vlastne môže, môže to pre po preverení a prediskutovaní ísť potom v ďalšom kole. Takže to je len toľko na vysvetlenie k tomu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:38 - 10:40 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja chcem zareagovať na pána poslanca Kotlebu, ktorý nám tu opäť predviedol plamennú reč jánošíkovskú, pretože on by chcel bohatým brať a chudobným dávať, a ale nezabudnime, že aj Juraj Jánošík bol zbojník, aj keď sympatický, takže neviem, pán Kotleba, či sa chcete aj vy stať zbojníkom. Spomínate tu ľudí, ktorí majú minimálny plat. Viem, že vy aj pomáhate niektorým, ale škoda, že im nedáte aspoň 1 500 euro, iba 1 488, to je škoda.
Chcem len k tým bankám povedať to, ja banky nechcem obhajovať, sú to len firmy, ktoré takisto chcú svoj zisk a idú po ňom veľmi tvrdo a požičiavajú peniaze nie preto, že je to charita, ale preto, že sa im to oplatí, že na tom zarobia, to všetci vieme a to si nemusíme hovoriť. Ale fakt je ten, že sa tu operuje vysokými poplatkami za účty a tak ďalej. Áno, niektoré poplatky za účty stúpajú a sú to najmä poplatky za manipuláciu s hotovosťou. Neviem ako vy, ale ja už veľa rokov sa snažím nechodiť na poštu a neplatiť tam šeky v hotovosti. Doteraz nechápem ľudí, ktorí tam stoja 15-20 minút, a len za to, aby v hotovosti zaplatili svoj šek, ktorý môžu zaplatiť aj z účtu, a takisto chodia do banky vkladať si tam peniaze v hotovosti, potom si ich zase vyberajú, ako myslím si, že mali by ste svoju energiu venovať práve poučeniu takýchto ľudí, ktorí možno o tom nevedia, že existujú bezplatné produkty. Ja mám účty asi v 4 bankách a mám ich zadarmo a funguje to a myslím si, že je škoda, ak strašíte tu ľudí obrovskými poplatkami, keď môžu mať účty zadarmo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 9:41 - 9:42 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Žiga, ja neprestávam žasnúť nad vašimi vyjadreniami. Ako to už je naozaj niekedy neuveriteľné, čo bývalý minister hospodárstva tu porozpráva o snahe výrazne zlepšiť podnikateľské prostredie. Pripadá mi to ako pokus pošpiniť niečo, čo ste vy nedokázali. Pripadá mi to ako tá líška z Ezopovej bájky, ktorá nedosiahla na hrozno, tak povedala, ááá, však je kyslé, aj tak, aj tak ho nechcem. A ja si myslím, že toto, že si tam vyberáte hrozienka a tvrdíte o nich nezmysly, to je naozaj účelové, ako ten burčiak, čo ste tu predviedli. Veď predsa na výbore sme sa rozprávali o tom, že to si nestanovuje vinár sám, odkedy sa môže predávať burčiak, ale to stanoví ministerstvo pôdohospodárstva vyhláškou. A vy tu kľudne tvrdíte, že však si to budú stanovovať sami, a ešte, že to meníme. Menili sme tam tú lehotu, dokedy musí pôdohospodárstvo vydať vyhlášku. A vy to dobre viete, ale proste šírite tu nezmysly.
K tomu možno poviem toľko, že to množstvo malých zmien, áno, sú to drobnosti, ale to je, ako keď si dáte 20 jednohubiek, tak budete zasýtený. A toto je množstvo malých zmien, ktoré ako celok prinesú výrazné, výrazné zníženie byrokracie.
A mám pre vás jednu takú výzvu. Vy tvrdíte, že to nezlepší postavenie Slovenska v týchto rebríčkoch. Takže ak to bude inak, ak to naozaj výrazne zlepší postavenie, tak buďte taký frajer a postavte sa pred tento parlament v tričku s nápisom Matovičova vláda zlepšuje podnikanie. A uznajte potom svoju chybu, ak máte aspoň kúsok cti.
Tak som veľmi zvedavý, či túto výzvu prijmete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.7.2020 10:16 - 10:18 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Dobrý deň. Chcel by som zareagovať na vystúpenie pána poslanca Kamenického. Pán poslanec, povedali ste počas svojho vystúpenia, že nechcete mudrovať, ale nakoniec, žiaľ, to skončilo takto. Mne je veľmi ľúto, že ste si zobral pol hodinu času nás všetkých. Ja som teda prišiel neskôr, ale aj to mi stačilo. A myslím si, že takýto parlament 30 minút zdržovať tým, že si veci nenaštudujete do hĺbky alebo nemáte s tým praktické skúsenosti, je dosť škoda. A asi aj najlepším vysvedčením je, že z vašich kolegov z nového vášho, vašej novej strany tu ani nikto nie je a z vašich bývalých súdruhov zo SMER-u tiež takmer nikto a počúvame vás len my, keďže sme zodpovední a sedíme tu a diskutujeme.
Takže k veci len také dve konkrétne veci, ktoré ste spomenul, aby som si vybral len také hrozienka.
Prvá vec, burčiak. Nie je to tak, že by sa ten burčiak mohol predávať hocikedy, ale vlastne ten dátum vyhlási ministerstvo pôdohospodárstva, to je to isté, čo tu kolegyňa spomínala, že sú roky, keď naozaj je teplo a jednoducho to hrozno dozrie skôr, a vtedy sa museli robiť všelijaké výnimky a podobne. A takto sa to určí oveľa jednoduchšie. Ja bývam v Pezinku, takže ja som ten posledný, kto by obhajoval výrobu burčiaku z nejakých chlebov a kadečoho. Takže proste určite za toto nie som, ale je dôležité uľahčiť to a nerobiť to zbytočne komplikované.
Druhá vec, STK nálepky. Každý z nás v každom aute má kartičku, kde je presne vyznačené, dokedy platí STK, a máme povinnosť ju voziť v aute a predložiť pri kontrole. Čiže diskutovať tu o tom, že či máme mať nálepku, alebo nie, je naozaj úplne nezmyselné... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 18:59 - 19:01 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. (Ruch v sále.) Môžem?
Pán poslanec Kočiš, vaše vystúpenie prinieslo aj dobré argumenty. Odznelo aj v tejto diskusii veľa dobrých argumentov za obmedzenie nedeľného predaja aj veľa dobrých argumentov proti. Je dobré, že sa táto diskusia rozbehla, že sa rozbehla v parlamente, že sa rozbehla aj v médiách, ale k tomuto návrhu zákona, o ktorom budeme zajtra hlasovať, chcem povedať jedno. Tento zákon nie je tak pripravený, ako by mal byť. Minimálne tam nie sú vyčíslené finančné dopady. Myslím si, že vykopávate otvorené dvere, obchody sú v nedeľu stále zatvorené, nie je to niečo, čo by sa malo riešiť teraz tu a hneď a rýchlo.
Myslím si, že môžem povedať za celú vládnu koalíciu, že analyzujeme situáciu a diskutujeme o tomto riešení. Žiaľ, cieľom tohto vášho zákona nie je zlepšiť život ľudí na Slovensku a presadiť dobré veci, ale rozbiť vládnu koalíciu, to si povedzme úplne otvorene, a špeciálne rozbiť poslanecký klub OĽANO. A popritom sa, samozrejme, spropagovať videjkami a ukázať, že zachraňujete Slovensko. Takže chcem povedať veľmi jasne, že sa vám to nepodarí, že my vám na to nenaletíme, že za tento zákon hlasovať nebudeme, pretože jednoducho nie je pripravený, nie je v takej podobe, aby sme sa mohli zaň postaviť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.6.2020 10:45 - 10:48 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážení páni poslanci, vážený pán minister, nebudem dlho hovoriť. Je to návrh zákona, ktorý sme prerokovali aj v našom výbore, pretože sme gestorský výbor.
Chcel by som oceniť prácu ministerstva hospodárstva a takisto aj ministerstva financií a celej vlády na tomto zákone, ktorý je v podnikateľskej obci očakávaný už veľmi dlho. Ako pán minister povedal, veľmi veľa firiem je postihnutých práve tým výpadkom tržieb a hlavne tie prvé týždne bolo veľmi nejasné, ako to bude s nájomným, ktoré majú platiť. Pre veľa firiem to bolo likvidačné, pretože prenajímatelia nehnuteľností od nich žiadali platbu nájomného, akoby sa nič nedialo.
A veľmi sa teším, že sa podarilo nájsť dobré riešenie, ktoré bolo vyrokované tak s prenajímateľmi, ako s nájomníkmi.
Chcel by som špeciálne apelovať na majiteľov nehnuteľností, prenajímateľov, aby neboli šetrní v týchto zľavách, ktoré budú ponúkať svojim nájomníkom, aby nešli len na minimum, aby sa nesnažili z toho predsa len vytĺcť čo najviac, pretože pre mnohých nájomníkov je to otázka života a smrti, otázka prežitia alebo krachu. A ak prenajímatelia k tomu pristúpia krátko, krátkozrako tak, že sa budú snažiť dať čo najmenšiu zľavu, samozrejme, my ako štát na tom ušetríme, ale naozaj tých nájomníkov to môže stáť ich existenciu. A, samozrejme, z dlhodobého hľadiska je to aj pre každého prenajímateľa veľký problém, ak stratí dobrého nájomníka, pretože ho v situácii, keď ekonomika klesá, bude veľmi ťažko hľadať.
Myslím si, že čakajú nás ťažké ekonomické časy vzhľadom k tomu, čo sa udialo. Ako mnohé silné ekonomiky, kam sa zo Slovenska exportuje, dlho stáli, a myslím si, že v takýchto ťažkých časoch musíme prejaviť veľkú solidaritu a ústretovosť práve voči tým najviac postihnutým, a to sú práve obchodníci, maloobchodné prevádzky, reštaurácie, služby atď.
Čiže chcel by som apelovať na prenajímateľov, aby boli štedrí, aby boli ústretoví a aby čo najviac vyšli v ústrety svojim nájomníkom v tom, aby vlastne odpustili čo najväčšiu časť nájmu, pretože potom aj štát môže viacej prispieť a môžeme zachrániť viac týchto nájomníkov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.6.2020 17:19 - 17:19 hod.

Peter Kremský
Ďakujem. Ja zvolávam členov výboru pre hospodárske záležitosti zajtra o 8.15 hod.
Skryt prepis