Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:37 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 14:37 - 14:39 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Fico, pán expremiér, chcem jednu vec uviesť na pravú mieru, keď tu už diskutujeme o tej ľavicovej a pravicovej vláde. Presne toto robí ľavicový politik, že nasľubuje ľuďom niečo, čo zaplatia iní, a potom im to často aj dá, tak aby to mohli zaplatiť iní. Presne tak ste to vy robili ako predseda vlády.
Už to tu spomínal aj pán Richter, aj vy, že rušíme sociálne opatrenia. Ale, prosím vás, skúste si uvedomiť jednu jasnú vec, že minimálna mzda nie je sociálne opatrenie. Toto je jeden hlboký omyl ľavicových politikov, ktorí si myslia, že minimálna mzda je sociálne opatrenie. Nie. Minimálna mzda je odmena za prácu, ktorú neplatí štát ani Sociálna poisťovňa, ale platia ju firmy, ktoré tých ľudí zamestnávajú. A tie firmy na to musia zarobiť. Tí ľudia musia na seba zarobiť. A ešte musia zarobiť aj na kopu odvodov zamestnávateľa, ktorý musí zaplatiť štátu. Takže chcem vás vyviesť z hlbokého omylu. Minimálna mzda nie je sociálne opatrenie.
A navyše, vy keď ste boli predseda vlády, tak dokonca štát porušoval pri svojich zamestnancoch v zákone o minimálnej mzde, keď im platil menej, ako bola stanovená minimálna mzda.
A keď už sme pri to nákupe testov, ktorý spomínate. Samozrejme, za vašej vlády by sa to nestalo, lebo za vlády SMER-u sa nič nenakúpilo. Hmotné rezervy boli prázdne, neboli tam rúška, nebolo tam nič, pretože ich šéfom bol Kajetán Kičura, váš osobný priateľ, ktorý si zbieral zlaté tehličky do trezoru namiesto toho, aby pracoval pre štát.
Takže myslím si, že toto, naozaj vy ste ten pravý, kto má o tom hovoriť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2020 13:20 - 13:22 hod.

Peter Kremský
Ďakujem, pán predseda.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, včera na Slovensku zomrel prvý lekár na ochorenie COVID, dávam návrh, aby sme pred začatím nášho rokovania vyjadrili minútou ticha úctu a rešpekt nielen tomuto človeku, ale aj všetkým lekárom a sestričkám, ktorí sa starajú o chorých na Slovensku a takisto v okolitých krajinách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 17:15 - 17:17 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Pán Schlosár, ja len veľmi, veľmi krátku reakciu na to, že práve vy nás tu obviňujete z pochovávania demokracie alebo niečoho podobného a z obmedzovania slobôd, práve vy ste poslancom strany, ktorej viacerí poslanci boli odsúdení alebo obvinení z uctievania filozofie a režimu, ktorý práve obmedzoval ľudské slobody, ktorý zatváral ľudí do väzenia, ktorý ich strieľal, ktorý ich hádzal do všelijakých vápeniek a podobných vecí.
Ja si myslím, že práve vy by ste tu mali tíško sedieť a šúchať nožičkami, aby sa to na vás nezviezlo, a práve vy tu teraz sa postavíte a rozprávate o takýchto veciach. Ja si myslím, že toto je situácia, ktorú nikto z nás zatiaľ nezažil a nikdy sme si nevedeli predstaviť, že by sme ju zažili. Nevieme, čo bude budúci rok, nevieme, čo nás čaká, a v takejto situácii sa vy tam postavíte a obdaríte nás svojou múdrosťou, svojím mudrovaním nad tým, ako by sme to mali spraviť a ako vôbec si niekto dovolí dať určité právomoci štátu v takejto medznej situácii zakročiť.
Myslím si, že máme medzi sebou veľmi veľa ľudí a mnohí vaši poslanci sú dobrým príkladom toho, keď ľudia neverili tomu, že treba nosiť rúška, boli nezodpovední voči svojmu okoliu, nosili ich pod nosom alebo vôbec, odmietali si ich nasadiť a výsledkom je dnes to, čo máme na Slovensku. Aj vďaka prispeniu týchto ľudí tiež neverili, že COVID existuje, tiež neverili, že sa naň dá zomrieť. Sú takí aj vo svete, mnohí prezidenti, premiéri, presvedčili sa až na vlastnej škode. Dúfam, že sa to nestane vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 20:04 - 20:06 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Len krátka reakcia.
Pán poslanec Jarjabek, áno, je to téma, ktorá rozdeľuje spoločnosť, ale ona bude vždy rozdeľovať. Ale to neznamená, že je to zlá téma. Každé voľby polarizujú spoločnosť a rozdeľujú a to neznamená, že nebudeme mať voľby, že ich zrušíme. Myslím si, že je to na nás, aby sme dokázali počúvať jeden druhého, rešpektovať svoje názory, neútočiť na seba osobne a počúvať sa. A myslím si, že toto je veľmi dôležité.
K tej ďalšej veci, nepochopil som, kde bolo citové vydieranie, ja som spomínal tvrdé fakty, dáta, myslím si, naozaj že demografická kríza je veľké riziko pre Slovensko, je to riziko v tom, že krajina, ktorá nerastie a nereprodukuje sa, je ohrozená aj na existencii časom. Sú dejinné zlomy, keď sa veci menia, keď sa menia hranice, menia sa krajiny, a práve vtedy tie slabé krajiny veľmi často skončia, podľahnú tým silným krajinám, ktoré sa dlhé roky budujú. SMER o podpore rodín 8 rokov iba rozprával, ale urobil len veľmi, veľmi málo. Za ten čas iné krajiny dávajú oveľa lepšiu finančnú podporu rodinám, dávajú oveľa väčší daňový bonus, vážia si rodiny, vážia si mnohodetné rodiny, podporujú ich v tom.
Na druhej strane na Slovensku tretina interrupcií sú deti, alebo teda tehotenstvá v manželstvách, kde by šlo o tretie dieťa, pretože tí ľudia si jednoducho to tretie dieťa nevedia dovoliť. A to je výsledok vašej politiky. To je ovocie prorodinnej politiky SMER-u.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 19:53 - 19:59 hod.

Peter Kremský
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 17:12 - 17:13 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Pán kolega poslanec Kuriak, ďakujem za tvoju, tvoju precítenú reč v rozprave. Ja si veľmi cením, že, že si srdciar a že to, čo hovoríš, tomu aj veríš.
A chcem zareagovať na niektoré naozaj nepríjemné poznámky, keď ťa niekto obviňuje z toho, že tvrdíš, že ženy sú továrne na deti alebo niečo podobné. Pán poslanec nič také nepovedal, toto sú naozaj také manipulatívne vyjadrenia, ktoré, si myslím, sem nepatria.
A už úplné dno prerazil tu pán kolega z ĽSNS, ktorý sa posmieva kolegovi, pretože má trochu emotívne vystúpenie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, reagujte na predrečníka.

Kremský, Peter, poslanec NR SR
137.
Toto sa mi zdá naozaj veľmi hrubé a bezcitné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 16:40 - 16:41 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani poslankyňa Saková, rozumiem, že máte nejaké politické zámery, a, samozrejme, máte právo navrhnúť tu čokoľvek, ale chcem vás poprosiť, aby ste to aspoň nepodporovali hrubými klamstvami a nezmyslami. Šírite tu hoaxy o tom, ako ekonomika Slovenska poklesla pomaly najviac v Únii, nie je to pravda, je to klamstvo, HDP na Slovensku pokleslo ako jedno z najmenej, najmenej výrazne v Únii. Sme jedna z krajín najmenej postihnutá koronavírusom, pokiaľ ide o ekonomické dopady a pokles HDP.
Jednoducho tie opatrenia, ktoré sme urobili, boli veľmi účinné a pomohli k tomu, aby sa tá ekonomika veľmi rýchlo naštartovala. Tak, prosím vás, nevymýšľajte si a nešírte nezmysly. Aspoň to postavte na faktoch.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

25.9.2020 13:46 - 13:55 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja by som mal teraz možno ako predseda hospodárskeho výboru byť na strane firiem, ktoré prevádzkujú kasína, ktoré tam investujú, a realizujú svoj zisk.
Áno, je to určité odvetvie podnikania, ktoré má aj určitý dopyt na trhu. Sú ľudia, ktorí ho chcú, ktorí by ho radi podporovali a ktorí ho využívajú. Na druhej strane si uvedomujem, keďže som bol aj mestský poslanec, že takáto ekonomická aktivita so sebou prináša tzv. negatívne externality. Preložené do jazyka normálneho človeka, že tie dôsledky takéhoto podnikania sú veľmi negatívne.
Možno je aj pár ľudí, ktorí to využívajú ako zábavu, ktorí sa tým rozptýlia, ale veľká väčšina ľudí vlastne takýmto spôsobom míňa svoj majetok, svoje zarobené peniaze a veľmi často sú to naozaj závislí ľudia. Ľudia, ktorí potrebujú skôr pomoc a starostlivosť, ako to, že by sme im mali poskytnúť možnosť míňať takto svoje peniaze. Týmito, o tieto peniaze ukrátia svoju rodinu, možno si zhoršujú svoju životnú úroveň a myslím si, že takýto priemysel by sme na Slovensku nemali podporovať. Mali by sme ho veľmi jasne vymedziť, dať mu veľmi jasné hranice, a preto aj vítam tento návrh a rád ho podporím.
Myslím si, že keď to urobíme jasne a transparentne, tak vlastne tieto firmy sa tomu prispôsobia a budú to rešpektovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 17:00 - 17:00 hod.

Peter Kremský
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja tiež chcem oceniť pána Tarabu za vecný prístup a špeciálne ako predseda skupiny spojencov Izraela v Národnej rade Slovenskej republiky chcem podporiť to, aby aj Slovensko sa pridalo ku krajinám, ktoré uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela aj umiestnením svojho veľvyslanectva alebo aspoň kultúrneho zastúpenia.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.9.2020 9:31 - 9:39 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Chcem poďakovať mojim kolegom pánom poslancom za ich poznámky a vystúpenia.
Samozrejme, je v našom záujme, aby tento systém bol prehľadný, transparentný a takisto aby nebol drahý. Žiaľ, teraz je nastavený tak, že veľmi draný je, je predražený a je niekoľko firiem, ktoré na ňom ťažia naozaj desiatky miliónov eur. Žiaľ, práve v tomto prípade pri týchto opatreniach Úradu pre reguláciu sieťových odvetví neboli postihnuté, pokiaľ viem, pokiaľ sme si robili ten prieskum, práve tie veľké firmy, ktoré často zakladali oligarchovia, neskôr ich predali možno nemeckých penzijným fondom alebo nejakým ďalším podobným investičným firmám, ale postihnutí práve tí malí výrobcovia, ktorí, pre ktorých veľmi často tá produkcia elektriny z obnoviteľných zdrojov je doplnkovým produktom. Často sú to družstvá, farmári, rôzne malé firmy, pre ktoré práve tá dotácia je pomocou na to, aby udržali výrobu, ktorá by inak bola stratová alebo možno len veľmi na nule.
Čiže išlo nám o to - napraviť túto nespravodlivosť. Nechceli sme zachraňovať oligarchov, v žiadnom prípade, ale práve postihnuté boli skôr takéto malé firmy.
Nové ustanovenia zákona vlastne hovoria o tom, že dodávateľ stratí právo na podporu v čase, keď vlastne bude dlhovať. To znamená, počas toho obdobia, keď bude mať nevyplatené svoje záväzky daňovým úradom, sociálnej, zdravotnej poisťovni a tak ďalej a tak ďalej, nedostane túto podporu. Ale v momente, keď znova uhradí svoje záväzky, začne ju opäť poberať. Nedostane spätne za tie dva alebo tri mesiace dajme tomu, ktoré dlhoval, ale keď si uhradí tieto záväzky, znovu ju môže dostávať. To sa nám zdá ako spravodlivý systém.
Ja teraz prečítam ten pozmeňujúci návrh, nemohol som tomu uveriť, že ho mám celý čítať, ale v poriadku.
Takže pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Kremského a Tomáša Lehotského k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 156).
Bod 1. V čl. I bod 1 znie: V § 3b odseky 5 a 6 znejú:
"(5) Výrobca elektriny s právom na podporu si nemôže pre zariadenie na výrobu elektriny uplatniť právo na podporu podľa § 3 ods. 1 písm. c) alebo e) počas obdobia omeškania s úhradou evidovaných nedoplatkov voči daňovému úradu, colnému úradu, s úhradou evidovaných nedoplatkov na poistnom, na sociálne poistenie a evidovaných pohľadávok po splatnosti zo strany zdravotnej poisťovne podľa osobitných predpisov.
(6) Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ďalej len "úrad") na svojom webovom sídle zverejňuje a aktualizuje vždy k poslednému dňu mesiaca zoznam výrobcov elektriny a ich zariadení s uvedením obdobia, počas ktorého si dotknutí výrobcovia elektriny s právom na podporu nemôžu uplatniť právo na podporu podľa odseku 5. O zaradení zariadenia na výrobu elektriny do zoznamu podľa predchádzajúcej vety úrad informuje zúčtovateľa podpory a dotknutého výrobcu elektriny s právom na podporu bez zbytočného odkladu, najneskôr do 10 dní od zaradenia do zoznamu."
Poznámka pod čiarou k odkazu 9d) znie:
"§ 170 ods. 21 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.
Zákon č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
§ 25 ods. 5 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 221/2019 Z. z.
Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov."
Poznámky pod čiarou k odkazom 9e) a 9f) sa vypúšťajú.
Bod 2. V čl. I bod 2 znie: V § 3b ods. 7 sa slová "Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ďalej len "úrad")" nahrádzajú slovom "úrad".
Bod 3. V čl. I sa za bod 2 vkladá nový bod 3, ktorý znie: § 3b sa dopĺňa odsekom 8, ktorý znie:
"(8) Počas obdobia omeškania výrobcu elektriny s úhradou nedoplatkov alebo dlžných súm podľa odseku 5 sa na účely preukazovania podpory doplatkom alebo príplatkom cenové rozhodnutie, potvrdenie o pôvode elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a potvrdenie o pôvode elektriny vyrobenej vysoko účinnou kombinovanou výrobou neuplatňujú."
Poznámka pod čiarou k odkazu 9g) znie:
"§ 14 ods. 11 zákona č. 250/2012 Z. z. v znení zákona č. 164/2017 Z. z."
Nasledujúci bod sa primerane prečísluje.
Bod 4. V čl. I bod 3 znie: Za § 18j sa vkladá § 18k, ktorý vrátane nadpisu znie:
"Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. novembra 2020
(1) Na zariadenie výrobcu elektriny, ktorému právo na podporu podľa § 3 ods. 1 písm. c) alebo e) vzniklo pred účinnosťou tohto zákona a ktorý ku dňu účinnosti tohto zákona už nie je v omeškaní s úhradou nedoplatkov alebo dlžných súm podľa § 3b ods. 5 v znení účinnom do 1. novembra 2020, sa ustanovenie § 3b ods. 5 v znení účinnom do 1. novembra 2020 neuplatňuje; pre zariadenie na výrobu elektriny takéhoto výrobcu právo na podporu podľa § 3 ods. 1 písm. c) alebo e) trvá naďalej podľa podmienok podpory výroby elektriny podľa tohto zákona v znení účinnom v čase uvedenia zariadenia na výrobu elektriny do prevádzky.
(2) Podpora podľa § 3 ods. 1 písm. c) alebo e) poskytnutá výrobcovi elektriny s právom na podporu podľa odseku 1 pred účinnosťou tohto zákona sa považuje za podporu poskytnutú v súlade s podmienkami podpory výroby elektriny podľa tohto zákona; poskytnutú podporu podľa § 3 ods. 1 písm. c) alebo e) výrobca elektriny s právom na podporu podľa odseku 1 nevracia. Podporu podľa § 3 ods. 1 písm. c), ktorá výrobcovi elektriny s právom na podporu podľa odseku 1 nebola poskytnutá, poskytne zúčtovateľ podpory do 60 dní od účinnosti tohto zákona.
(3) Na zoznam podľa § 3b ods. 7 zverejnený pred účinnosťou tohto zákona sa neprihliada. Aktualizovaný zoznam podľa § 3b ods. 7 úrad zverejní najneskôr do 30 dní od účinnosti tohto zákona.
(4) Úpravy účinné od 1. novembra 2020 sa vzťahujú na všetkých výrobcov elektriny s právom na podporu a ich zariadenia bez rozlišovania času uvedenia zariadenia výrobcu elektriny do prevádzky alebo času ukončenia rekonštrukcie alebo modernizácie technologickej časti zariadenia výrobcu elektriny."
Bod 5. V čl. II sa slovo "októbra" nahrádza slovom "novembra".
A žiadam vyňať na osobitné hlasovanie body 1 až 7 zo spoločnej správy výborov.
Ešte som zabudol spomenúť, že vlastne týmto pozmeňovacím názorom aj navrhujeme posunúť účinnosť o jeden mesiac od 1. 11. 2020, keďže od 1. 10. už by to, sa to legislatívne nestihlo.
Ďakujem.
Skryt prepis