Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 11:35 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 18:36 - 18:38 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Pán Raši, je naozaj nízke a úbohé znížiť sa k tomu, že budete čítať tuto v snemovni Slovenskej republiky invektívy z internetu.
Keby ste ma aspoň počúval, ja som sa vás snažil počúvať tiež. Tak počkám, kým sa dorozprávate.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ospravedlňujeme sa.

Kremský, Peter, poslanec NR SR
Podľa mňa, keby som začal hľadať v internete, tak takýchto invektív na vás a na vašich súkmeňovcov z HLAS-u a bývalého SMER-u nájdem na tony. Mohol by som ich tu čítať hodiny, myslím si, že toto je naozaj úbohé, čo ste urobili, pretože hlúpych ľudí, ktorí píšu po internete hlúposti, sa nájdu tony. Aj na vás, aj na mňa, aj na Igora Matoviča, aj na pána Kollára a na kohokoľvek. A čítať to tu pred nami, to svedčí len o vašej duševnej, duchovnej a morálnej prázdnote.
Ja vám prečítam niečo iné. Práve dnes minister zdravotníctva odvolal Juraja Frajta z funkcie. Je to človek, na ktorého je napísaná vaša vila v Rogoznici, na ktorú ste si nemohol nikdy zarobiť z funkcií, v ktorých ste bol, a toto je niečo, čo ste tu mali priniesť na Igora Matoviča, ale nepriniesli ste, pretože nemáte nič. Máte len hlúpe, trápne invektívy od hlúpych ľudí z internetu.
To je všetko, takže sa môžete hanbiť za takéto argumenty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.6.2021 11:12 - 11:12 hod.

Peter Kremský
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcem oznámiť členom hospodárskeho výboru, že schôdza sa uskutoční dnes o 11.30 v miestnosti 149a na prvom poschodí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.6.2021 17:21 - 17:22 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
155.
Ďakujem, pán predseda. Aby som ukončil toto trápenie, tak v mene štyroch poslaneckých klubov žiadam o preloženie hlasovania o bode 52 (tlači 594) na utorok 17.00. Dodám písomne. Ďakujem. (Reakcie z pléna.)


Kollár, Boris, predseda NR SR
156.
Prosím, prezentujme sa a hlasujeme. (Reakcie z pléna.) To vám nepomôže.
(Hlasovanie.) Prítomných 94 poslancov, za 80, proti1 2, zdržali sa 2.
Uvedený návrh pán poslanca Kremského sme schválili, bod sme preložili. (Potlesk a ruch v sále.)
Ďalej, ďalej prosím spravodajcu z navrhnutého gestorského výboru pre pôdo... (Ruch v sále.) Utíšime sa, prosím!
... pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslanca Tomáša Šudíka, aby uviedol hlasovanie o bode 43 programu.
Je to prvé čítanie návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona ktorým sa mení zákon č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách (tlač 576).
Nech sa páči, pán poslanec, máte slovo.

(Hlasovanie o
návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení zákona č. 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 576.)

Šudík, Tomáš, poslanec NR SR
Prosím, pán predseda, dajte hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh v druhom čítaní.

Kollár, Boris, predseda NR SR
158.
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 118 poslancov, za 93, proti 3, zdržalo sa 22.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že tento návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.

Pristúpime k hlasovaniu o pridelení návrhu výborom a o určení gestorského výboru, ako aj lehoty na jeho prerokovanie. Prosím spravodajcu, aby uviedol hlasovanie.


Šudík, Tomáš, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, prosím, dajte hlasovať o tom, že Národná rada v súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady prideľuje predložený návrh zákona na prerokovanie výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady, Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo a Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ďalej aby za gestorský výbor určila hlasovaním Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 13. septembra 2021 a v gestorskom výbore do 14. septembra 2021.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.6.2021 11:56 - 11:58 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Tak začnem od začiatku.
Pán Mazurek, pán Mikas nie je človek OĽANO. To asi viete, že on je tam už dlhé roky, je to úradník, ktorý, ktorého môže každý deň minister zdravotníctva odvolať, keď tak urobí, je to jeho právomoc, takže myslím si, že to bol veľmi zlý príklad.
Pán Kočiš, všetko je super, pomudrovať o tom, ako by sa malo, ale neodpovedali ste, ako takého človeka vymeniť, pretože nedá sa.
Pani Vaľová, je samozrejmé, že do takýchto funkcií sú výberové konania, ako to sme tu niekoľkokrát spomenuli, asi ste tu neboli. A to, že zhadzujete niekoho, kto opatroval matku, no ja si myslím, že to neznamená, že ten človek stratí odbornosť, keď opatruje matku. Moja manželka sa starala 15 rokov o deti a nemyslím si, že stratila svoju odbornosť. Naďalej je veľmi šikovná a inteligentná, takže toto bolo také trošku podpásové, čo ste tu rozprávali.
Rozprávate o tom, že sa môže ešte odvolať, no áno, len dobre viete, žijete v regióne, ktorý poznám aj ja, a dobre viete, koľkí ľudia sa odvolajú na takýchto, takéto veci. Stojí to peniaze, dostávajú vyhrážky, tlaky všelijaké, radšej sa mnohí neodvolajú. A stým títo špekulanti počítajú.
Pán Kollár, tiež ste neodpovedal, ako to riešiť, aké sú iné nástroje, neviem, čo myslíte, no je mi ľúto, že zákon, ktorý bol prijatý za vlády Ivety Radičovej, vy pokladáte za zlý a obhajujete tu Ficov zákon z roku 2017, to je také dosť smutné.
Pán Ďurica, nebojíme sa, že sa zmení vláda, my sa toho nebojíme, keď sa zmení vláda, preberie zodpovednosť za svojich prednostov, úradníkov, ale teraz proste riadime niečo, čo nemôžeme ovplyvniť, a to je veľmi ťažko.
A ďakujem pánovi Pročkovi za zhrnutie. Komunistom sme sa nenechali... sme sa nechali učičíkať, ale smerákom sa nedáme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.6.2021 11:35 - 11:45 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ctená snemovňa, ako spolupredkladateľ zákona by som rád vystúpil v rozprave a povedal pár slov. Počúval som celú túto doterajšiu rozpravu a nestíham sa diviť, čo všetko sa tu objavilo, akí bojovníci za slobodu a demokraciu sa spájajú a aké argumenty prinášajú. Nuž ale je to, žiaľ, tak, že kto nepozná históriu, je odsúdený na to, aby si ju zopakoval, tak chcem trošku pripomenúť históriu štátnej služby na Slovensku a osudu okresných úradov.
Okresné úrady sa riadili zákonom, ktorý bude alebo bol veľmi podobný tomu, aký bude po tejto novele, čiže zmenilo sa to za vlády Ivety Radičovej a fungovalo to takto až do roku 2017, keď sa SMER rozhodol zmeniť to spolu s reformou ESO, ak si dobre pamätáme, a výsledkom bolo zabetónovanie veľkej väčšiny úradníkov v ich funkciách. A nechcem teda nejak byť predpojatý a predpokladať zlý úmysel, ale výsledok, ktorý tu máme dnes, nie je to, čoho sa obávate, že by sa títo úradníci odvolávali bezdôvodne. Problém je to, že takíto úradníci sa nedajú odvolať ani s akýmkoľvek dôvodom.
Možnosť je jedine taká, že buď odídu sami, alebo, s pripáč... s prepáčením, zomrú, alebo si nájdu niečo lepšie. A možnosť na ich odvolanie je tak komplikovaná a prináša toľko problémov, že je takmer nemožná. A toto je celá pravda, to, čo tu hovoria kolegovia zo SMER-u, ale dokonca aj z mimoparlamentných strán, to sú polopravdy. Polopravda je často horšia než lož. Ak si chceme povedať pravdu otvorene, tak si povedzme celú.
Nemôžeme mať v štáte úradníkov, ktorí rozhodujú často neodborne, v rozpore so zákonmi, s predpismi, ale štát nemá žiadnu reálnu možnosť ich vymeniť a odvolať. Takéto niečo žiadny štát nemôže tolerovať, pretože to je anarchia. Pán Kollár krúti hlavou, ale, pán Kollár, hneď vám prečítam jeden príklad úplne konkrétny, jeden príbeh.
Tento príbeh sa udial v našej pýche, vo Vysokých Tatrách v Tatranskej Lomnici, kde sa istý podnikateľ rozhodol urobiť si geotermálny vrt. Taký geotermálny vrt nie je len tak, že niekde zavŕtate do zeme, keď idete zasadiť stromček, iste viete, že to ide do hĺbky niekoľko sto metrov minimálne, niekedy aj tisíc a prináša to zo sebou výrazné riziká pre ekológiu pre okolité životné prostredie, na čo, samozrejme, zvyčajne treba tzv. štúdiu EIA, čiže štúdiu dopadov na životné prostredie. Navyše tento pán sa rozhodol, že týmto vrtom alebo geotermálnou energiou bude vykurovať svoju vilu, ktorá je odtiaľ vzdialená niekoľko sto metrov, čiže by musel vybudovať horúcovodné potrubie a toto horúcovodné potrubie by čírou náhodou viedlo cez štvrť rodinných domov, kde nemal žiadne pozemky ani nič také.
Takto si to naplánoval a - div sa svete - šéf úradu životného prostredia na okresnom úrade nepovažoval vôbec za dôležité, že by mal vypracovať EIU. Načo? Však nech sa vŕta, je tam síce voda s prímesou arzénu, bude sa vypúšťať do miestneho potoka, kde žijú bobry, vydry a všeličo ďalšie, ktoré by pravdepodobne vyhynulo. Ale načo, načo štúdiu EIA? Tento pán, predajca áut z Popradu, zjavne bohatý podnikateľ, v máji 2019 predložil úradom svoj zámer vŕtať do zeme v Tatranskej Lomnici v III. stupni ochrany prírody Tatranského národného parku. Hydrogeologický vrt s hĺbkou 500 metrov firma nazvala prieskumným s cieľom nájsť zdroj geotermálnej vody s predpokladanou teplotou 20 až 25 stupňov Celzia. Pomocou energie z útrob zeme plánuje podnikateľ vykurovať svoj letohrádok Vila Széchényi, ktorý je od miesta vrtu vzdialený približne 500 metrov vzdušnou čiarou. Tuto to trošku preskočím, lebo to sú nepodstatné veci. V dokumentoch predložených úradom chýba technické riešenie, ako sa geotermálna voda z navrhovaného vrtu premení na zdroj tepla slúžiaci na vykurovanie spomínanej vily. Inými slovami, neboli tak hodnotené jej vplyvy na prírodné prostredie v treťom stupni ochrany prírody a krajiny v intraviláne Tatranskej Lomnice. V okruhu približne 0,5 km od plánovaného vrtu sa pritom nachádza územie európskeho významu.
Napriek tomu existuje rozhodnutie o tom, že prieskumný vrt pre geotermálne vody sa nebude posudzovať podľa zákona EIA. To vydal Okresný úrad Poprad, odbor starostlivosti o životné prostredie začiatkom decembra 2020. Jeho vedúci Jozef Slovík si za svojím verdiktom stojí a tvrdí, že so všetkými námietkami a pripomienkami sa vysporiadal. Rovnako totiž rozhodol aj v septembri 2019. Už vtedy voči verdiktu podali rozklady viacerí účastníci konania. Šlo o susedov z vedľajších nehnuteľností či obyvateľov priľahlého sídliska, ktorých sa zámer podnikateľa s autami priamo dotýka. Vo svojich námietkach poukázali na viaceré pochybenia vo zvláštnom rozhodnutí Slovíkovho odboru a odvolací Okresný úrad Prešov, konkrétne odbor opravných prostriedkov im dal za pravdu. Rozhodnutie o tom, že sa zámer spoločnosti Autonova nebude posudzovať podľa zákona EIA, v apríli 2020 zrušil a celú záležitosť vrátil späť do Popradu na nové prejednania rozhodnutie. V novom - s rovnakým záverom - z decembra 2020 sa okrem iného píše, že v rámci zisťovacieho konania správny orgán nezistil zásadné skutočnosti, ktoré môžu byť v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu životného prostredia alebo by v závažnej miere ohrozovali životné prostredie a zdravie obyvateľov a ktoré by bolo potrebné posudzovať podľa zákona EIA.
Opačný názor má prednosta toho istého Okresného úradu v Poprade Jozef Bednár, ktorý ešte koncom vlaňajška podal odvolanie. Pravdepodobne pritom ide o celoslovenský unikát. Jeden a ten istý úrad sa totiž odvoláva voči svojmu vlastnému rozhodnutiu.
Mohol by som ešte čítať vyjadrenia ochranárov, čo tam hrozí, nebudem, pretože to chcem skrátiť, a výsledok je jeden. Predseda odboru životného prostredia má nejaký názor, ktorý veľmi biedne chráni životné prostredie. Odvolací orgán, jeho vlastný prednosta okresného úradu, ochranári, všetci okolo mu hovoria, že nie, že urobil chybu, že pochybil, že nedodržiava zákony. On si stále tvrdí, že má pravdu. Nie je toho, kto by ho dokázal odvolať, takéhoto človeka, ktorý si vykladá zákony po svojom a namiesto ochrany prírody ju dovoľuje poškodzovať. Niet takého. Ani prednosta okresného úradu, ani ministerstvo životného prostredia, nikto.
Skúste mi teraz odpovedať na túto otázku, čo s tým. Čo s tým má urobiť štát? Má sa prizerať? Má sa tváriť, že sa nič nestalo? Má nechať Tatranskú Lomnicu, má nechať Tatry poškodzovať ľuďmi, ktorí v drese štátu (povedané so smiechom) nedodržiavajú pravidlá, nedodržiavajú zákony? Ja si myslím, že nie, a to je dôvod, prečo sme aj tento zákon navrhli.
Tu nemôže byť žiadny úradník beztrestný, nezodpovedný, nedodržiavať zákony bez toho, aby štát mal naňho akúkoľvek páku a akokoľvek ho mohol odvolať. Myslím si, že naozaj môže byť teraz poplach medzi úradníkmi, medzi úradníkmi, ktorí sú neodborní, ktorí si nerobia poriadne svoju prácu, ktorí sa boja, pretože jednoducho si urobili také meno, že bude veľmi rýchlo nutné ich odvolať. Myslím si, že úradníci, ktorí si svoju prácu robia dobre, tak tých tam práve potrebujeme, nikto ich odvolávať nebude, prečo by sme to robili. Je veľmi, veľmi ťažké získať úradníkov. Vy tu rozprávate o výbere prednostov okresných úradov. Keby ste vedeli, koľkých skvelých ľudí, ktorých sme oslovili, nám to odmietli kvôli nízkemu platu, kvôli tomu, že sa báli, že sa báli lobistov, korupčníkov a týchto ľudí, ktorí na nich tlačili cez ich rodiny, cez ich známych. To je veľmi ťažká pozícia.
Takže prosím vás, zostaňme v reále a skúsme sa pozrieť na to naozaj bez červených očí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 9:51 - 9:53 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Pán kolega Suja, ďakujem za váš príspevok. Veľmi si cením, že ste s intenzitou hlasu išli dole, lebo ja mám citlivý sluch a ja potom musím ísť von sa vyvetrať, keď to máte na tej vysokej intenzite. Ale špeciálne si vážim, že ste sa tomu zákonu venovali aj po vecnej stránke. Máte pravdu, že je tam veľa deformácií, ktoré pochádzajú z toho obdobia minulých vlád a sú tam niekedy úplne podivuhodné veci, ktoré sa tam dostali, a ako sme tu počuli, sú tam rôzne previazanosti, takže snažíme sa to čistiť a ja som rád, že to oceňujete.
Možno k tým úsporám niečo. Myslím si, že nie vždy je možné preukázať vlastne zníženie spotreby, aj keď, samozrejme, viem o týchto všelijakých obchádzkach a proste dlhých vedeniach, ktoré nikam nevedú, lebo vedú tam a potom zase späť a podobne. Všetko sa to napočítava a ide do ceny tepla. Ale niekedy keď vlastne príde k odpojeniu, tak sa ani nedá preukázať zníženie spotreby ako vlastne zlepšenie ceny cez lepšiu technológiu. Čiže myslím si, že aj toto treba brať do úvahy, ale, samozrejme, pri tej veľkej novele tam sa to dá lepšie nastaviť a verím, že sa nám to spoločnými silami podarí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.6.2021 9:12 - 9:14 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Dobré ráno. Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, kolegyne, dámy a páni, ctená snemovňa, rád by som uviedol návrh novely zákona, ktorým sa mení zákon o tepelnej energetike.
Ako sme už spomínali v prvom čítaní, ide o to, aby pravidlá v tepelnej energetike boli nastavené nediskriminujúco a to tak, aby majitelia súkromných bytov a vlastne spoločenstva bytov mali možnosť v prípade nevýhodných dodávok tepla z centrálnych zdrojov sa odpojiť a vybudovať si vlastné zdroje a vlastne, aby pravidlá v celom tomto reťazci boli nastavené tak, aby na to nedoplácali tí najslabší, čiže odberatelia a spotrebitelia.
V tomto smere sme diskutovali so všetkými zúčastnenými tak s výrobcami tepla, ako aj so spotrebiteľmi, takisto s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a verím, že sa nám podarilo nájsť dobrý, nechcem povedať kompromis, ale konsenzus skôr, dohodu na tom, ako by táto novela mala vyzerať. A práve preto ešte bude podaný pozmeňovací návrh v druhom čítaní, ktorým sa táto novela vylepší. A verím, že to prispeje tak k stabilite zásobovania teplom na Slovensku, ako aj ku konkurencii na trhu, aby sa nestávalo, že spotrebitelia sú odkázaní na to, že nemajú na výber, musia odoberať hoci aj veľmi drahé teplo a nemôžu si nijako pomôcť.
Takže verím, že tento návrh podporíte, vrátane tohto pozmeňovacieho návrhu a že spolu prispejeme k zlepšeniu situácie na trhu s teplom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 14:56 - 14:57 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, chcem veľmi poďakovať predkladateľom tohto zákona, špeciálne Tomášovi Lehotskému, kolegovi, za to, že ste takýto zákon predložili.
Viem o tomto znevýhodnení a je mi to veľmi ľúto, že takto dlhé roky to fungovalo na Slovensku, a som veľmi rád, že naša koalícia sa aj takúto neprávosť rozhodla vyrovnať, a myslím si, že to veľmi pomôže povzbudiť ľudí k tomu, aby prijali do svojej rodiny dieťa a aby, aby vlastne sa nebáli toho.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 18.6.2021 9:53 - 9:55 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis

24.

Ďakujem, pán predsedajúci.
Vážení kolegovia, dámy a páni, ctená snemovňa, chcel by som predložiť tento návrh zákona, ktorý rieši nedostatky, ktoré vznikli poslednou novelou zákona o spotrebnej dani. Pokiaľ ide o využívanie ropného plynu LPG a najmä ide o riešenie určitých byrokratických pravidiel, ktoré tam sa dostali nedopatrením, aspoň teda verím, a spôsobili to, že ľudia, ktorí využívajú tento ropný plyn LPG na kúrenie vo svojich domoch a firmách, vlastne by museli vykonávať veľmi veľa úkonov, zbytočných. Čiže touto novelou zákona chceme odstrániť tento stav a zjednodušiť im život.
Na finančnom výbore som si dovolil ešte podať pozmeňovací návrh, ktorým sa upresňuje vlastne účtovanie a zdaňovanie tohto plynu v prípade, že nejaký odberateľ ho využíva čiastočne na kúrenie, čo je oslobodené od dane a čiastočne ho plní do tlakových nádob na ďalší predaj, prípadne ho využíva ako palivo. Čiže sú to ešte ďalšie upresnenia a rád by som vás požiadal o podporu či už tohto pozmeňovacieho návrhu, alebo aj celého zákona.

Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 17.6.2021 11:52 - 11:54 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Vážené dámy, vážení páni, kolegovia, ctená snemovňa, tento návrh zákona odôvodnil už pán minister hospodárstva dnes dopoludnia, takže nebudem zachádzať do veľkých detailov. Ide o opravu znenia zákona, ktoré by od 1. 7. 2021 zaviedlo podmienky, ktoré by výrazne administratívne zaťažili ľudí a spoločnosti, ktoré na vykurovanie svojich objektov využívajú skvapalnený ropný plyn, tzv. LPG. Vlastne prišlo by k takej situácii, že vlastne každá takáto nádrž, ktorú ľudia majú pri svojom dome alebo pri svojej firme, by sa stala colným skladom a títo ľudia by vlastne museli absolvovať všetky byrokratické, zbytočné byrokratické úkony, ktoré s tým súvisia, a vlastne dokonca v niektorých prípadoch by museli platiť aj spotrebné dane.
Čiže vlastne táto novela zákona, ktorú sme iniciovali v spolupráci s ministerstvom financií, mení tieto podmienky a prináša úpravu, ktorá vlastne prenesie tieto byrokratické povinnosti na ich dodávateľov, ktorí s nimi majú skúsenosti a ktorých relatívne bezproblémovo vedia vybaviť, a takisto spolupracujú s colnou správou, Finančnou správou a ďalšími orgánmi. Takže, ako som spomínal, nebudem zachádzať do detailov, v prípade potreby v rozprave môžem zareagovať na prípadné otázky.
Ďakujem.
Skryt prepis