Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 19:56 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:52 - 20:53 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pani ministerka, vy ste tú reformu justície nie že nedokončili, vy ste ju ani nezačali a iné, čo ste dokončili, je to, že ste položili súdnictvo a hlavne jeho nezávislosť na kolená. Ja naozaj k tomu už nemám čo viacej dodať.
Vy ste hrobárom slovenskej justície a spravodlivosti na Slovensku či podporou tých mimovládok, o ktorých som hovoril vo svojom vystúpení, alebo tou súdnou mapou a mnohými ďalšími vecami.
A preto by ste nemali vyzývať nás poslancov, aby sme vám vyslovili dôveru, aby sme vás podržali, ale naopak. My by sme vás mali čím skôr zbaviť tejto funkcie, inak sa Slovensko nikdy nepohne ďalej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:24 - 20:25 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Veľmi, veľmi správne tu bolo povedané to, čo som aj ja spomínal vo svojom vystúpení a pán predseda to opäť zopakoval, a síce, že pri boji s korupciou, pri reforme súdnictva absolútne nie je dôležité to, že kde budeme mať sídla odvolacích súdov, kde budeme mať sídla tých krajských súdov, to nie je absolútne dôležité, pretože omnoho dôležitejšie sú celkom iné veci, ktorým sa vy pri reforme súdnictva nevenujete.
No mňa na vás, pani ministerka, zaráža omnoho viac to, že vám niečo povie skupina, obrovská skupina profesionálov, ľudí z praxe, 320 sudcov, ktorí túto vašu reformu odsúdia a ktorí ju kritizujú, no a vy ich celkom ignorujete. Takto sa naozaj ministerstvo spravodlivosti nedá riadiť, ak sa má posunúť ku nejakej kvalite či už súdnictvo, väzenstvo alebo akýkoľvek systém, ktorý spadá pod ministerstvo spravodlivosti.
Možno by ste urobili lepšie, keby ste radšej sa venovali nejakej tej LGBTI agende a podobne, možno vašim srdcovkám, a keby ste vstúpili do nejakej feministickej organizácie, lebo tam by ste boli užitočnejšia ako na ministerstve spravodlivosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:13 - 20:15 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pán poslanec Kollár, hovoríte, že pani ministerka Kolíková podporuje užitočné veci z vášho pohľadu. Ja som ešte jednu vec vo svojom prejave nespomenul. Neviem, či teda je užitočné, keď poslala 43-tisíc eur Aliancii žien na projekt Svedectvá a Sexistický kix, ktorý bojuje proti, proti takzvanej sexistickej reklame, a tomuto združeniu napríklad prekáža to, že istá nemenovaná firma, ktorá vyrába údeniny, nazvala svoje výrobky „Šunka pre dievčatá, šunka pre chlapcov“. Keď toto je naozaj nejaká užitočná vec pre Slovensko a jej občanov, tak potom musíte byť naozaj úplne, úplne mimo.
Pán poslanec Marcinčin, z mojej strany to nie je o nenávisti, ale o láske k pravde a spravodlivosti a k tradičným hodnotám.
No a, pán poslanec Hattas, máte pravdu, Slovensko sa naozaj rúti do záhuby a rútiť sa bude ešte rýchlejším tempom, pokiaľ ľudia ako vy budú sedieť vo vláde a v parlamente a naša spoločnosť naozaj padne. Padne tak, ako padli už mnohé civilizácie v dejinách, ktoré si takéto úchylky a zvrhlosti dali ako na niečo, ako na nejaký piedestál, ako niečo normálne a začali takéto veci otvorene podporovať. A naozaj, možnože to, čo som hovoril, nie je, nie je choroba, lebo Svetová zdravotnícka organizácia, to je naozaj autorita, ktorú by sme asi podľa vás mali vo všetkom rešpektovať, ale je to, je to čistá úchylka. Berme to tak, nie je to choroba, je to čistá úchylka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2021 19:56 - 20:06 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán predsedajúci, možno budem opakovať mnohé z toho, čo povedali moji predrečníci, no napriek tomu som presvedčený, že je potrebné, aby zas a znova zaznelo to, prečo musí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odstúpiť a prečo by nemala byť nielen ministerkou, ale ani len štátnou tajomníčkou či obyčajnou radovou zamestnankyňou na tomto ministerstve.
Na prvom mieste je to reforma, ja by som skôr povedal deforma spravodlivosti a súdnictva, ktorá sa deje alebo plánuje naoko pod zámienkou boja proti všadeprítomnej korupcii, no v skutočnosti pri nej nejde o nič iné, ako o mocenské ovládnutie justície a o dosadenie vlastných ľudí na kľúčové pozície na Slovensku, jednoducho totálne ovládnutie nášho štátu.
Namiesto odpolitizovania spravodlivosti ste sa vydali opačnou cestou politizácie, cestou toho, čo ste za minulej vlády sami kritizovali. Začalo to tým, že ste zmenili spôsob voľby špeciálneho prokurátora, vďaka čomu ste si mohli tento rok dosadiť na post špeciálneho prokurátora človeka, ktorý nikdy nebol ani len radovým prokurátorom, ktorý nemá ani len čistý register trestov, pretože bol právoplatne odsúdený za usmrtenie dôchodcu na prechode pre chodcov a je ešte stále v podmienke, vášho človeka Daniela Lipšica. Dlhoročného politika, ktorý bol v čase kauzy Gorila ministrom spravodlivosti a sedel v jednej vláde s jedným z údajných hlavných aktérov tejto kauzy, bývalým Dzurindovým ministrom hospodárstva, Jirkom Malchárkom. Človeka, ktorému robil poradcu súčasný minister Krajniak, podľa spisu Gorila jeden z piatich rozhodujúcich hlasov Penty vo Fonde národného majetku, a to opakujem, všetko, dámy a páni, cez čisto účelovú zmenu zákona.
Pokračovali ste tým, že ste zaviedli nový trestný čin ohýbania práva, ktorý je formulovaný natoľko vágne a neurčito, že umožňuje trestne stíhať a šikanovať prakticky akéhokoľvek sudcu. Akéhokoľvek pre vás nepohodlného sudcu, ktorého sa potrebujete zbaviť, pretože nerozhoduje podľa vašich predstáv, pretože nekoná na vašu politickú objednávku. Jednoducho od zavedenia tohto trestného činu ste všetkých sudcov postavili pod obrovský tlak rozhodovať tak, aby to vyhovovalo vašim záujmom, inak ich obviníte z toho, že svojvoľne uplatňujú právo. Fakticky ste teda zrušili rozhodovaciu imunitu sudcov, ktorá je jedným z kľúčových pilierov nezávislého súdnictva. Právom preto tento váš krok mnohí sudcovia označili za postupnú eróziu demokracie a plurality smerom k totalite.
Do toho ste si vymysleli tzv. reformu súdnej mapy a vytvorenie Najvyššieho správneho súdu, čo nás práve teraz v čase enormného nárastu zadlženia a rozvratu našej ekonomiky bude stáť podľa odhadov 345 mil. eur. Reformu, ktorá nie je len nákladná, ale predovšetkým zbytočná, pretože nijako nerieši preťaženosť sudcov a súdov a s tým spojené prieťahy v súdnom konaní a ani toľko omieľanú korupciu, pretože tá nespočíva v tom, koľko máme súdov, ani v tom, kde sú umiestnené a ako sú špecializované.
Reformu, v ktorej nejde o nič iné, ako dosadenie vašich ľudí na post predsedov a podpredsedov novovytvorených súdov, resp. súdov s novými obvodmi, a zbavenie sa tých starých, pre vás nepohodlných.
Reformu, ktorú pre tieto a mnohé iné dôvody odmietlo v najväčšej podpisovej akcii v histórii slovenského súdnictva rekordných 320 sudcov z celého Slovenska.
No váš problém, pani ministerka, je ešte jeden. A to ten, že nielenže likvidujete spravodlivosť na Slovensku, ale ešte aj podporujete z peňazí daňových poplatníkov, teda z peňazí nás všetkých slovenských občanov, mimovládky, ktoré cieľavedome rozkladajú našu spoločnosť, náš národ a náš štát. Mimovládky, ktoré otvorene presadzujú zvrhlú a odpornú LGBT agendu, mimovládky, ktoré by tu najradšej vítali nebezpečných migrantov s otvorenou náručou, mimovládky, ktoré svojou propagandou sa podieľajú na vraždení tisícov detí v interrupciách. Tie všetky majú vašu podporu za naše peniaze.
To, že vy ste osobne liberálka, pani ministerka, to, že vám neprekážajú sexuálne úchylky a devianti, ktorí volajú po ich spoločenskom uznaní, to je váš problém. To, že nemáte problém s genocídou národa v interrupciách, s imigrantmi, to je takisto vaša vec. Ale robte si to zo svojho vlastného vrecka alebo z vrecka vašich liberálnych kolegov a nezaťahujte do týchto vašich liberálnych svinstiev celé Slovensko a všetkých jeho občanov.
Poďme si to teraz rozobrať na drobné.
770-tisíc eur ste schválili na dotácie pre mimovládne organizácie v roku 2021 vraj na podporu ľudských práv. Tak sa poďme pozrieť na tie projekty, na tie mimovládky a na tie ľudské práva, ktoré ste podporili.
25-tisíc eur ste schválili pre projekt Teplá vlna, tzv. podcast o živote LGBT ľudí. Preložené do slovenčiny, pre rozprávanie a diskusiu o živote sexuálnych deviantov. Z týchto tzv. podcastov sa dozvieme naozaj „užitočné veci“ pre náš štát aj občanov. Napríklad ako sa z vydatej matky troch detí stala lesba alebo ako sa dvaja muži zo Slovenska zosobášili v Luxembursku, pretože Slovenská republika neuznáva manželstvá homosexuálov, alebo akoby sa mali správať rodičia k deťom, keď im povedia, že sú transsexuáli, a tiež sa z nich dozvieme aj o živote, citujem: „teplého aktivistu Martina Macka, riaditeľa Iniciatívy Inakosť“. To je naozaj neuveriteľné, presne toto si, sa ale podľa vás týka občanov Slovenskej republiky, toto ich podľa vás zaujíma, život teplého aktivistu Martina Macka. A práve toto združenie známe organizovaním provokačných exhibicionistických pochodov, tzv. Dúhových PRIDOV, teda Iniciatíva Inakosť dostala od vášho ministerstva, pani Kolíková, ďalších 37-tisíc eur.
A na ozrejmenie, o aké združenie ide, tak si stačí otvoriť ich webovú stránku, kde sa jej tvorcovia sťažujú, že, citujem, „Slovensko je jednou z posledných šiestich krajín Európskej únie, ktoré vôbec neuznávajú rodiny párov rovnakého pohlavia“. A nájdeme tam aj otvorený list poslanca Národnej rady, kde ich toto LGBT združenie vyzýva, aby nehlasovali za novelu ústavy z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko, podľa ktorej môže byť otcom len muž a matkou len žena.
A aby toho nebolo málo, tak 38-tisíc eur ste schválili na financovanie projektu slniečkarskej mimovládky s príznačným názvom Centrum Slniečko, a to rozvoj programu Kozmo, v rámci ktorého sa deti v školách a na materských školách majú učiť, ako prijímať inakosť, čo v terminológii liberálov pri preklade pre normálnych ľudí znamená najmä iné sexuálne orientácie, a teda možno povedať, že tento váš financovaný program má naše deti učiť, ako prijímať sexuálnu úchylnosť a zvrhlosť.
Vám ale nestačí, že podporujete deviácie, vy podporujete aj kultúru smrti. Organizácii, ktorá je všeobecne známa svojou dlhoročnou podporou zachovania súčasnej interrupčnej legislatívy, ktorá prináša ročne smrť tisícom nevinných slovenských detí, občianskemu združeniu Možnosť voľby ste odklepli dotáciu 26-tisíc eur. Presne tak, ako žiadali.
V tejto súvislosti ma napadá len jediné, panie poslankyne, páni poslanci z vládnej koalície, ktorí sa netajíte svojím konzervativizmom a ktorí otvorene voláte po zmene súčasnej legislatívy v oblasti umelých potratov, neprekáža vám, že ste vo vláde s takouto ministerkou? Neprekáža vám, že aj z vašich peňazí dotuje ultraliberálne potratové organizácie? Chcete napriek tomu všetkému podržať vo funkcii takúto ministerku?
A, pani ministerka, neboli by ste to vy liberáli, keby ste finančne nepodporili aj mimovládky presadzujúce multikulturalizmus. Napríklad Nadáciu Milana Šimečku, ktorej ste dali 10-tisíc eur a ešte vyššou sumou ste podporili medzinárodnú organizáciu pre migráciu, ktorej ste dali rovno 30-tisíc eur. Táto organizácia pritom sama o sebe tvrdí, že podporuje migráciu, ktorá podľa nej prináša prospech všetkým, a preto poskytuje služby, poradenstvo a pomoc vládam aj migrantom. Chváli sa tým, že za posledných 15 rokov už pomohla už 53-tisíc cudzincom okrem iného aj tým, že im radí, ako získať na Slovensku prácu, rodinné dávky či povolenie na pobyt.
No, čo k tomu dodať? Vážení občania Slovenskej republiky, ktorí toto počúvate, ak vám jedného dňa znásilní a zavraždí vašu ženu, matku alebo dcéru horda migrantov, potom si možno spomeniete na to, kto bol ten, čo im pomáhal usadiť sa v našom štáte a odkiaľ na to bral peniaze. Potom zažijete, o čom je tá migrácia, ktorá prináša prospech všetkým, financovaná ministerkou Kolíkovou z vašich peňazí.
Zhrnuté a podčiarknuté, devianti, potratári, feministky, slniečkari, multi-kulti šialenci, tí všetci sú štedro dotovaní z peňazí všetkých Slovákov vďaka vám, pani ministerka. Keď už pre nič iné, tak minimálne pre toto si nezaslúžite sedieť v kresle ministerky spravodlivosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2021 16:21 - 16:23 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som uviedol jeden konkrétny príklad, ako by mohol tento náš návrh zákona pomôcť šetriť finančné prostriedky daňových poplatníkov.
Ide o príklad, ktorý sa stal relatívne nedávno, bola vymenovaná nová vláda prezidentkou republiky, no a jednotliví ministri prichádzali na svojich super luxusných autách do prezidentského paláca, no a v podstate všetkých ministrov tromfol minister vnútra Mikulec, ktorý sa doviezol na super luxusnom Mercedese S 500, ktorý má obstarávaciu cenu niekde okolo 160-tisíc euro. 160-tisíc euro! Síce neskôr vysvitlo, že toto vozidlo nie je v majetku, v majetku štátu, a neni ani prenajaté, že bolo iba vypožičané, ale zasa vysvitlo aj to, že bolo vypožičané len na obdobie 30 dní ako súčasť hromadného testovania vozidiel, pretože na ministerstve vnútra sa pripravuje, pripravuje obnova vozového parku. To znamená, že niekde nejakí úradníci na ministerstve alebo priamo sám minister chystá nákup super drahých limuzín pre ministerstvo vnútra a možno sa dočkáme toho, že sa budú kupovať možno jedna limuzína, možno 2-3 v hodnote 160-tisíc eur.
A teraz keď sa pozrieme na náš návrh zákona, ktorý hovorí o tom, že ministri by sa mohli, alebo teda pre ministrov by sa mohli obstarať vozidlá v hodnote maximálne 33-tisíc eur, tak vidíme, že ten rozdiel je obrovský oproti tým 160-tisícom eur, a tým pádom naozaj by sme ušetrili len pri tomto jednom prípade obrovské finančné prostriedky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2021 16:05 - 16:06 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pri tomto návrhu zákona vidíme, že vláda má naozaj plné, plné ústa rečí o tom, ako treba zatočiť s korupciou, s klientelizmom, dokonca si to deklarovala aj v programovom vyhlásení vlády, a pritom existuje v podstate taký úplne jednoduchý nástroj ako naozaj s korupciou a klientelizmom zatočiť, minimálne teda v zariadeniach sociálnych služieb, nástroj, ktorý predstavil kolega Beluský a ktorý nie je o ničom inom ako o transparentnosti, ktorá je v podstate, povedzme si otvorene, tým najväčším nepriateľom, najväčším nepriateľom korupcie a klientelizmu, a preto už len to povinné zverejňovanie poradovníkov čakateľov na umiestňovanie v zariadení sociálnych služieb veľmi výraznou mierou prispieva k tomu, aby sa práve v tejto oblasti tá korupcia a klientelizmus odstránila. Ale treba to brať aj tak, že to je len možno prvý krok, ktorý naša strana v tejto veci podniká, a nemôžme to brať ako niečo definitívne, že by sme nechceli riešiť nejaké ďalšie kroky, ako bojovať s korupciou a klientelizmom, ale aj každopádne toto by k tomu zásadne prispelo. A myslím si, že ani táto vláda by nemala mať s tým nijaký problém, ani vládni poslanci. A naozaj ak chce dostáť tých rečí, tých sľubov v tom programovom vyhlásení vlády, tak mala by tento náš návrh zákona podporiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2021 15:49 - 15:50 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som to zhrnul takto. Na jednej strane vláda svojimi nezmyselnými opatreniami pod zámienkou boja proti COVIDU-19 zlikvidovala a ešte aj stále dodnes likviduje tisíce slovenských živnostníkov, obchodníkov, poľnohospodárov alebo iných malých a stredných podnikateľov na Slovensku, no na druhej strane nie je schopná prevziať zodpovednosť, neschopná urobiť také opatrenia, ktoré by ich ochránili potom, keď sa títo podnikatelia dostanú do finančných ťažkostí a keď im hrozí pri tých verejných dražbách a exekúciách strata bytu, keď hrozí ich rodinám, že nebudú mať kde bývať, že stratia strechu nad hlavou, tak vláda jednoducho nie je schopná ich nejakým spôsobom ochrániť.
Z tohto dôvodu tento návrh, náš návrh zákona, ktorý predstavil kolega Beluský, je naozaj mimoriadne, mimoriadne dôležitý a osožný, a keďže nie je naozaj o nejakej politike, o nejakej politickej ideológii, nestojí štát prakticky nič, tak nevidím dôvod, prečo by ho nemohli podporiť všetky strany vrátane, vrátane tých vládnych, a ja dúfam, že ho aj podporia a aspoň v tomto prípade nebudú pozerať na politické tričká, ale naozaj na záujem slovenských občanov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2021 15:19 - 15:21 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pán poslanec Krúpa, hovorili ste o tom, že keby by sme vypustili ten článok o podriadenosti slovenských zákonov predpisom Európskej únie, tak že by sa Európska únia rozpadla, že je prirodzené, že také niečo v ústave máme, že jednoducho sa majú dohody dodržiavať a podobne. No ak by to bola pravda, to, čo hovoríte, tak potom mi vysvetlite, prečo teda tých deväť členských štátov Európskej únie, ktorých som menoval, ja ich vymenujem ešte raz: Maďarsko, Holandsko, Slovinsko, Belgicko, Chorvátsko, Španielsko, Rakúsko, Poľsko, Luxembursko, prečo oni nemajú vo svojich ústavách takéto niečo upravené, keď je to teda niečo samozrejmé, niečo, čo v našej ústave má byť. Prečo to majú... Teda prečo to tam nemajú? A keď to tam nemajú, tak potom už by Európska únia by nemala tiež dávno fungovať na základe tejto vašej logiky.
Pán poslanec Valášek, vy ste tam hovorili o tom, vy ste tu hovorili o tom, že tie čísla nejakým spôsobom nesedia. Ale keď teda najdôležitejším orgánom, ktorý prijíma legislatívu v Európskej únii, je Rada Európskej únie, a vo voľakých procedúrach sa už naozaj rozhoduje kvalifikovanou väčšinou, tá oblasť sa naďalej rozširuje, to právo veta už je čoraz menšie a menšie práve tou Lisabonskou zmluvou, tak pri týchto kvalifikovanom hlasovaní je náš hlas jeden z 27. Jeden z 27. A to je predsa menej ako 4 %. Čiže keď z 96 % rozhodujú o nás v rámci Európskej únii iné členské štáty, tak potom z tohto pohľadu je Európska únia cudzou mocou.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 6.5.2021 15:05 - 15:14 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Panie poslankyne, páni poslanci, keď Slovenská republika získala v roku 1993 samostatnosť, tak po rochu... po rokoch, keď nám vládli cudzí, sme opäť raz mohli povedať, že sme ako národ slobodný a nezávislý. Nikto však vtedy ešte netušil, že táto naša národná sloboda a nezávislosť potrvá len do 1. mája 2004, teda len niečo vyše 11 rokov a potom skončí, pretože sa staneme členom Európskej únie, ktorej sa ako štát plne a so všetkými dôsledkami musíme podriaďovať, a to dokonca priamo v záklonnom zákone nášho štátu, v Ústave Slovenskej republiky.
Hoci hneď prvý článok, prvý odsek a prvá veta ústavy hovorí jasne, že Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát, túto skutočnosť neguje ďalší článok ústavy, ktorý bol prijatý dodatočne práve v súvislosti so vstupom Slovenska do Európskej únie. Áno, je to už spomínaný čl. 7 a osobitne ods. 2 druhá veta, podľa ktorej právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.
Všetci dobre vieme, že zvrchovanosť znamená nezávislosť štátnej moci od akejkoľvek inej cudzej moci. Tak je to v obyčajných učebniciach práva alebo politológie, tak to jednoducho je. Znamená to, že len občania Slovenskej republiky a my ich volení zástupcova, teda my poslanci Národnej rady máme práve rozhodovať o tom, ako bude vyzerať Slovensko, aké zákony budú u nás platiť, jedine my máme právo rozhodovať o živote a osude nášho štátu a jeho obyvateľov. No realita je taká, že pokiaľ majú právne predpisy Európskej únie prednosť pred našimi vlastnými zákonmi, tak to už nie sme my, čo rozhodujeme o Slovenskej republike a jej občanoch, ale Európska únia. Naša štátna moc sa jednoducho podriaďuje cudzej moci, a teda moci, ktorú predstavuje Európska únia. V praxi to znamená, že ak Európska únia prijme nejaké nariadenie či smernicu, je úplne jedno, či s nimi súhlasíme, alebo nie, jej je jedno, či sú v záujme Slovenskej republiky a jej občanov, musíme ich jednoducho rešpektovať a dodržiavať.
V opačnom prípade nám hrozia vysoké sankcie. Len pripomínam, že v takomto prípade môže Európska komisia podať na Slovenskú republiku žalobu na súdnom dvore Európskej únie, ktorým môže Slovenskej republike uložiť povinnosť zaplatiť paušálnu pokutu v minimálnej výške 886-tisíc euro a penále v rozpätí od výše 1 000 eur až do výšky viac ako 64-tisíc eur za každý deň omeškania s podriadením sa predpisom Európskej únie. Inými slovami, Európska únia môže schváliť prakticky akúkoľvek hlúposť, akýkoľvek predpis poškodzujúci záujmy nášho štátu a jej občanov, no aj keby sa proti tomu postavilo 5 mil. ľudí na Slovensku, tak nič nezmôžeme. Alebo, naopak, ak by sa aj 5 mil. ľudí na Slovensku postavilo alebo požiadalo o niečo, čo by zásadne pomohlo Slovenskej republike a jej občanom, ale nie je to v súlade s predpismi Európskej únie, nikdy to nepresadíme. A prečo? Pretože predpisy Európskej únie majú podľa čl. 7 Ústavy Slovenskej republiky prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky. To je teda tá, podriadenosť to je tá strata zvrchovanosti a suverenity, o ktorej od začiatku hovoríme.
A teraz mi povedzte, aký zmysel, aký zmysel malo zbaviť sa nadvlády Prahy, keď sme ju len vymenili za nadvládu Bruselu. Našu republiku sme si nezaložili na to, aby sme opäť raz niekomu slúžili, aby opäť raz o našich životoch rozhodovali cudzí, ale na to, aby sme boli sami pánmi a strojcami svojho osudu. Z tohto pohľadu je čl. 7 Ústavy Slovenskej republiky a naše členstvo Európskej únie napľutie do tvárí všetkých našich národných velikánov, ktorí bojovali za našu štátnosť a samostatnosť. Je to jednoducho zrada Slovenskej republiky, zrada našich národných záujmov a premárnenie obrovskej príležitosti, ktorú sme 1. januára 1993 získali. Zhrniem to teda tak, že to nie sme my, kto rozhoduje o zásadných otázkach nášho štátu a o zásadných otázkach nášho štátu rozhoduje Európska únia.
Na tomto mieste by mohla zaznieť síce námietka, že ako člen Európskej únie máme aj my právo spolurozhodovať o predpisoch, ktoré Európska únia vydáva. No otázka je, akú váhu má hlas Slovenska v orgánoch Európskej únie. V prvom rade si musíme uvedomiť, že už len samotná skutočnosť, že sa musíme o rozhodovacej právomoci deliť s ďalšími členskými štátmi, výrazne oslabuje naše postavenie, a to ešte viac ako v bývalom Československu. Tam sme sa totiž delili o právomoci len s Čechmi, alebo teda resp. s Českou republikou, dnes sa musí však deliť o právomoci s ďalšími 26 členskými štátmi Európskej únie. A ešte horšie je to, že Slovenská republika nemá rovnoprávne postavenie s ostatnými členmi Európskej únie. V Európskej únie totiž neplatí princíp rovnosti medzi všetkými členskými štátmi. Naopak, tak v Európskom parlamente, ako aj v Rade Európskej únie, teda v najdôležitejších orgánoch, ktoré schvaľujú predpisy Európskej únie, platí, že napríklad Nemecko, Francúzsko či iné veľké štáty majú viac hlasov, ako máme my či iné menšie štáty.
Napokon mierou, akou sa Slovenská republika podieľa na rozhodovaní Európskej únie, najlepšie vyjadruje počet hlasov, resp. zastúpenie Slovenska v tzv. v Rade Európskej únie, v Európskom parlamente, v Európskej komisii na Európskom súdnom dvore v percentách.
V Európskom parlamente je tento podiel cca 2 %. V Rade Európskej únie pri rozhodovaní v závislosti od počtu štátov je naše percentuálne zastúpenie necelé 4 % a pri rozhodovaní v závislosti od počtu obyvateľov dokonca len 1 %. V Európskej komisii sú to necelé 4 % a na Európskom súdnom dvore rovnako. To je teda náš reálny podiel na moci v Európskej únii. Podiel Slovenskej republiky je maximálne 4 %. O kľúčových otázkach financií, ekonomiky, hospodárstva Slovenskej republiky, teda o najpodstatnejších otázkach nášho štátu, teda z 96 % rozhodujú cudzinci. Jednoducho rozhoduje sa o tom mimo územia Slovenskej republiky.
A to hovorím len o súčasnosti, pretože v budúcnosti to bude ešte horšie. Európska únia sa čoraz viac centralizuje, čoraz viac obmedzuje suverenitu členských štátov a čoraz viac smeruje k vytvoreniu jedného federálneho superštátu, k spojeným štátom európskym. To je teda to jadro Európskej únie, ktorá má aj, bohužiaľ, aj v tomto parlamente svojich stúpencov tak v radoch vládnych, bohužiaľ, aj v radoch štandardných opozičných poslancov. A tu uvediem len jeden príklad za všetky, ako sa Európska únia za posledné desaťročia centralizuje.
Lisabonská zmluva. Vyjadrené v číslach. Európska únia získala Lisabonskou zmluvou kompetencie rozhodovať v ďalších 49 nových oblastiach a zrušilo práva veta, právo veta v 19 oblastiach, kde sa dovtedy rozhodovalo jednomyseľne. Napríklad do prijatia Lisabonskej zmluvy patrila oblasť, oblasť azylovej a prisťahovaleckej politiky k oblastiam, v ktorých sa prijímali rozhodnutia jednomyseľne, a teda každý štát mal právo veta. Dnes to už neplatí. Pri hlasovaní o povinných kvótach na imigrantoch či iných nezmysloch nás môžu jednoducho kedykoľvek prehlasovať. Toto je teda trend, ktorým sa uberá Európska únia, ďalšie a ďalšie odoberanie právomoci členským štátom a ich presúvanie do Bruselu. A ak tento trend nezastavíme, bude len otázkou času, kedy prídeme o našu nezávislosť úplne.
A možno na záver, panie poslankyne, páni poslanci, spomínaný čl. 7 ods. 2 našej ústavy nepotrebujeme dokonca ani z pohľadu nášho členstva v Európskej únie, pretože primárne ani sekundárne právo Európskej únie nijako nezaväzuje členské štáty Európskej únie, aby vo svojich ústavách upravili vzájomný vzťah medzi predpismi Európskej únie a vnútroštátnymi predpismi a tobôž členské štáty nezaväzuje k tomu, aby vo svojich ústavách zakotvili prednosť predpisov Európskej únie pred ich vnútroštátnymi predpismi. Ústavné zakotvenie tejto prednosti ani nikdy nebolo podmienkou nášho členstva v Európskej únii. Dokonca dokazuje to teda aj fakt, že existujú členské štáty, ktoré vo svojich ústavách nijako neupravujú túto prednosť. Ide napríklad štáty ako Maďarsko, Holandsko, Slovinsko, Belgicko či Chorvátsko, alebo Španielsko.
Dokonca existujú aj také členské štáty Európskej únie, ktoré neupravujú vo svojich ústavách dokonca ani prednosť medzinárodných zmlúv pred vnútroštátnymi predpismi, ako je to napríklad v Rakúsku, Poľsku alebo Luxembursku.
Dámy a páni, dnes máme možnosť urobiť zo Slovenskej republiky opäť slobodný, suverénny a nezávislý štát. Štát, v ktorom nebudeme v nejakom područí alebo otroctve akejkoľvek cudzej moci, štát, v ktorom nebudeme slúžiť cudzím záujmom, ale výlučne našim vlastným národným záujmom, štát, v ktorom si budeme vládnuť sami ako hrdý a sebavedomý národ. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 6.5.2021 15:02 - 15:03 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v našom návrhu ústavného zákona navrhujeme jednu po formálnej stránke možno celkom takú drobnú malú zmenu, ale z hľadiska postavenia Slovenskej republiky a jej nezávislosti ide o zásadnú a kľúčovú zmenu, pretože navrhujeme vypustiť ustanovenie čl. 7 ods. 2 druhej vety z Ústavy Slovenskej republiky, ktorá hovorí o tom, že právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.
Viac už poviem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis