Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.6.2021 o 9:52 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 9:52 - 9:54 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Ďakujem. Z toho, čo tu bolo povedané, mi je už celkom jasné teda, že predkladatelia tohto návrhu zákona, a teda osobitne pán poslanec Kočiš, sú za dobrovoľnosť očkovania proti COVID-u-19. Tu musím povedať, že rovnako v tomto sa zhodneme a takisto aj poslanecký klub Ľudovej strany Naše Slovensko je za dobrovoľnosť očkovania proti COVID-u-19.
Na druhej strane ale náš poslanecký klub je aj za dobrovoľnosť očkovania proti iným chorobám, možno vakcínami, ktoré si prešli tými rôznymi skúškami, a teda sú teda časťou odbornej verejnosti pokladané za bezpečné, ale aj v tomto prípade teda, ak ide o, ja neviem, záškrt, osýpky a mnohé iné choroby, aj tu sme za dobrovoľnosť očkovania, o čom svedčia aj naše návrhy zákonov z minulého volebného obdobia, kde sme navrhovali zrušiť pokuty a sankcie za nepodstúpenie očkovania proti týmto chorobám.
Preto ma zaujíma aj, aký majú postoj k tejto otázke, teda nielen k dobrovoľnosti očkovania proti COVID-u, ale aj k dobrovoľnosti očkovania proti týmto ostatným chorobám. A teda osobitne sa chcem spýtať pána poslanca Kočiša, či on napríklad, ako sa teda on osobne stavia k tejto otázke, či má zaočkované svoje vlastné deti. A pýtam sa aj preto, lebo viem, že do tejto skupinky nezaradených poslancov patrí aj pán doktor Urban, ktorý sa teda netajil tým, že je stúpenec očkovania a to nielen teda proti tým ostatným chorobám, ale aj proti COVID-u-19.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

25.6.2021 13:08 - 13:15 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, čo ste tu zostali, dovoľte teda, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona. Tento návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku, ako aj v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokoval Ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona do 14. septembra 2021. Zo znenia tohto návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Preto ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výboru vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2021 11:10 - 11:11 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výbor k uvedenému návrhu ústavného zákona.
Návrh ústavného zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku, ako aj v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh ústavného zákona do 14. septembra 2021.
Zo znenia tohto návrhu ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh ústavného zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru, vrátane jeho určenia ako gestorského výboru, a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.6.2021 10:39 - 10:45 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pani poslankyne, páni poslanci, pán predsedajúci, ja by som v tomto svojom záverečnom slove po tom, čo už bola ukončená rozprava, chcel povedať len niekoľko slov k istému argumentu, ktorý tu padol, ale na ktorý nezaznel nejaký proti argument, a to je ten, že ak by sme aj obmedzili vykonávanie umelých potratov legislatívou, by sme teda zakázali tie potraty na požiadanie, tak by to v podstate nemalo nijaký vplyv na počet umelých potratov, ale naopak, viedlo by to iba k tomu, že by ženy vyhľadávali tie interrupcie niekde inde, alebo by chodili na ilegálne interrupcie, čo by spôsobilo to, že by mohli zomrieť alebo mať poškodené zdravie. K tomu musím povedať, najskôr čo sa týka tých žien, že v ich prípade, pokiaľ by u nás na Slovensku boli tie umelé potraty na požiadanie ilegálne, a napriek tomu by sa nejaká žena rozhodla ísť na tento potrat, tak je to v prvom rade jej vlastné rozhodnutie. To, že chce riskovať svoj život a zdravie kvôli tomu, že potrebuje usmrtiť svoje vlastné dieťa a že za tú cenu, teda alebo chce to urobiť dokonca za cenu porušenia, porušenia zákona, tak je to jej vlastné rozhodnutie, opakujem. Čiže nie je to to isté, ako v prípade nenarodeného dieťaťa, ktoré sa nemôže rozhodnúť, ale za ktorého rozhodujú jeho rodičia, teda matka, ktorá ide na tú umelú, umelý potrat. A tu treba povedať aj toľko, že pokiaľ nám ide o ochranu života, tak aj keď by sme pripustili, že niektoré ženy, ktoré by išli na tie ilegálne interrupcie, by mohli prísť o život, tak keď si pozrieme štatistiku napríklad Svetovej zdravotníckej organizácie, tak pri tých ilegálnych potratoch v krajinách, kde sú reštriktívne zákony, kde sú tie potraty zakázané, zahynie ročne alebo zomrie ročne 47-tisíc žien, čo je, sa môže javiť ako veľmi vysoké číslo. Treba ale povedať, že z 98 % sú to ženy, ktoré postupujú tieto ilegálne potraty v krajinách tretieho sveta, napríklad v Afrike, teda nejde o Poľsko alebo nejaké tie malé európske štáty, ktoré, ako napríklad Malta, ktoré majú tiež ilegálne potraty. Čiže nie je to niečo, čo sa dá porovnávať s nami.
Ale na druhej strane v krajinách, kde sú liberálne zákony, ako je to aj tu na Slovensku, pokiaľ ide o umelé potraty, tak zahynie alebo zomrie ročne vo svete 26 miliónov nenarodených detí. Čiže 26 miliónov oproti 47- tisíc. Každý jeden ľudský život má hodnotu, každý jeden ľudský život, no napriek tomu len takto čisto matematicky, ak sa máme postaviť na stranu života, ak máme ochrániť čo najviac ľudských život, tak lepšou cestou je ísť cestou práve tých obmedzení, reštrikcií umelých potratov, pretože vtedy zachránime viacej ľudských životov, ako keď, keď umožníme, aby naďalej u nás platili tieto liberálne zákony.
No a musím povedať aj toľko, že nie je pravda, nie je pravda, že je úplne jedno, akú máme legislatívu na Slovensku, že ten počet interrupcií nebude nejakým spôsobom klesať. Pretože keď sa pozrieme do histórie, tak výraznou mierou sa liberalizovali, liberalizovala legislatíva práve v roku 1986. Vtedy bol prijatý ten zákon, ktorý tu platí aj doteraz. Predtým tiež bolo možné vykonávať umelé potraty, ale tie podmienky boli omnoho prísnejšie. Boli tu tie interrupčné komisie atď. No a akonáhle bol prijatý ten zákon ešte v bývalom Československu, tak medziročne, medzi tým rokom 1986 - 1987 narástol počet umelých potratov o viac ako 20 %, čiže o jednu pätinu. To je dosť výrazný nárast, ktorý svedčí práve o tom, že keď niečo liberalizujeme v prípade interrupcií, tak ten počet interrupcií stúpne. Ale zase naopak, ak budeme reštriktívnejší, ak to obmedzíme, áno, nezachránime všetky, všetky nenarodené deti, ale výrazným spôsobom to obmedzíme.
A podobný príklad by som mohol uviesť aj v prípade Spojených štátov amerických, kde tým známym súdnym rozhodnutím amerického Najvyššieho súdu boli legalizované interrupcie v roku 1973. To bol rok, keď v tom čase sa vykonávalo približne 100-tisíc v celých Spojených štátoch amerických, 100-tisíc ilegálnych interrupcií. Ale po tom, čo boli legalizované, tak v priebehu desiatich rokov sa ten počet interrupcií vyšplhá na 1,3 milióna. Zo 100-tisíc na 1,3 milióna, čo je aj v prípade teda, že zoberieme, že ten počet populácie v Amerike za tých 10 rokov narástol, stále je to 12-násobný nárast počtu interrupcií len kvôli tomu, že bola tá legislatíva uvoľnená.
Na záver, panie poslankyne, páni poslanci, len toľko, že každý z nás, každý z nás má právo aj povinnosť sa rozhodnúť, zaujať nejaké stanovisko v tejto otázke a má sa teda, môže sa teda rozhodnúť, či sa postaví na stranu života, alebo sa postaví na stranu smrti. V konečnom dôsledku, ja tomu verím, že každý z nás si za toto svoje rozhodnutie, ktoré tu v Národnej rade Slovenskej republiky vykoná, bude raz zodpovedať aj pred Pánom Bohom, aj pred národom. Ale ja musím povedať za seba a za svojich kolegov z Ľudovej strany Naše Slovensko, že my budeme vždy stáť na strane života. A ja by som bol veľmi rád, keby sme v tejto otázke neboli sami. Viem, že sú tu poslanci, ktorí napriek tomu, že sú z koalície, sa na túto stranu života postavili a verím tomu, že rovnako sa postavia aj ďalší poslanci na túto správnu stranu, na stranu, na stranu pravdy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 18:57 - 18:58 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Kolega Kotleba veľmi správne poukázal na to, že určovať okamih vzniku ľudského života od toho, kedy cíti bolesť, kedy cíti to utrpenie, je čistý, holý nezmysel, lebo ak by sme to uznali, tak potom by sme mohli uznať aj to, že by mohlo byť legálne vraždiť napr. ľudí, ktorí sú, ležia napr. v hlbokej kóme, ľudia, ktorí nevnímajú, tiež necítia bolesť a mohli by sme ich takto jednoducho len tak odpájať od prístrojov, celkom legálne tak týchto ľudí vraždiť.
No a práve takéto vnímanie ľudského života je typické práve aj pre ten tzv. vyspelý, vyspelý Západ, pre tzv. tie moderné demokracie západné, kde už dneska je legálna aj eutanázia, a tá eutanázia sa vykonáva práve takýmto ľuďom, teda nielen tým, ktorí sú dajme tomu v bolestiach, sami o to žiadajú, ale sú vykonávané aj ľuďom, ktorí sú napojení na prístroje, nevedia sa brániť, necítia bolesť, ale jednoducho na základe nejakých súdnych rozhodnutí sa rozhodne, že týchto ľudí treba zlikvidovať, treba ich odpojiť od prístrojov, vykonať im tú eutanáziu.
Čiže aj k tomuto vedie, aj k tomuto vedie to vnímanie, nesprávne vnímanie vzniku ľudského života, teda od interrupcií sa môže dostať v konečnom dôsledku napokon aj k eutanázii.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 18:54 - 18:55 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuriak, keby ste sledovali naše vystúpenia, naše hlasovania aj v minulom volebnom období, aj v tomto volebnom období, pokiaľ ide o ochranu života, tak viete, že my sme podporovali všetky tieto zákony na ochranu života bez ohľadu na to, kto ich predkladal. My sme jednoducho nepozerali na žiadne politické tričká, na koalíciu, opozíciu, podporili sme všetko.
Pokiaľ ide o ten zákon pani Záborskej, vy ste zabudli spomenúť, že ten zákon ako taký, aj keď sa teda prezentoval navonok ako zákon na ochranu nenarodených detí, tak na druhej strane umožňoval, explicitne umožňoval reklamu na potratové kliniky. A toto je niečo, s čím my jednoducho nemôžme súhlasiť, preto sme ani za to nezahlasovali alebo zachovali sme sa tak, ako sme sa zachovali. Čiže nie všetky zákony, ktoré sa tvária akože sú v prospech nenarodených detí, aj v ich prospech naozaj sú. Čiže bol by som rád, keby ste naozaj sledovali naše vystúpenia a potom spoznáte aj odpoveď na tú vašu otázku, že či sme úprimní alebo nie sme úprimní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.6.2021 18:26 - 18:47 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Panie poslankyne, páni poslanci, ja si teda dovolím využiť právo navrhovateľa vystúpiť, a teda zhodnotiť doterajší priebeh rozpravy k týmto dvom návrhom zákonov. Začal by som teda s tým, čo tu opakovane zaznelo z úst pána poslanca Stančíka, potom pána poslanca Viskupiča. Viacerí tu spomínali, že počet potratov neustále klesá, teda že nie je nejaký dôvod na to, aby sme sa touto otázkou nejako zaoberali, lebo to má nejakú klesajúcu tendenciu.
No a v tejto súvislosti ma napadá len jedna otázka. Ak teda začne klesať medziročne alebo v priebehu, ja neviem, päť-desať rokov počet vrážd nejakým výrazným spôsobom, tak teraz tieto vraždy, teraz myslím dospelých alebo teda už narodených ľudí, legalizujeme? Alebo to proste urobíme? Prestaneme tieto vraždy nejakým spôsobom trestať? Dovolíme ľudí beztrestne vraždiť len preto, že ten počet vrážd klesá alebo je nízky podľa nejakých kritérií? A možno ešte v tejto súvislosti, ak teraz vlastne za posledný rok sa všetko točí okolo toho COVID-u a neustále sa to tu proste pripomína, stále sa tu prijímajú nejaké opatrenia, o ktorých ja hovorím opakovane, že sú totalitné a pritom vieme, že oficiálne, hovorím, oficiálne má ten COVID na svedomí na Slovensku k 21. júnu nejakých 12 478 ľudí. Tak potom o čo viacej by sa život na Slovensku alebo debata o tom, ako ten problém riešiť, o čo viac by sa to malo týkať práve umelých potratov, keď za posledný rok tu bolo zavraždených vyše 6-tisíc detí a keď od vzniku republiky tu bolo zavraždených vyše alebo takmer 400-tisíc nenarodených detí? A odkedy sú legalizované, už to tu bolo povedané, 1,4 mil., veď to je omnoho viacej ako tie oficiálne obete na COVID. Napriek tomu sa o tejto debate, sa o tomto probléme hovorí len vtedy, keď tu my ako poslanci, ktorí jednoducho vyznávajú tradičné hodnoty, ktorí si uvedomujú cenu ľudského života, keď tu vystúpime a chceme tento problém riešiť. Dovtedy ako keby tento problém ani vôbec neexistoval.
Pán poslanec Žiak, ste veľmi blízko, takže budete dobre počuť, áno. Ja neviem teda, čo ste vy za poslanca alebo za človeka, aké hodnoty vy vyznávate, lebo mne je to také čudné, keď ešte aj ochranu ľudského života a boj za práva nenarodených detí ste schopní spojiť s nejakými gardistickými uniformami, s nejakým fašizmom a s takýmito kadejakými nezmyslami. Ale ako na druhej strane ma to neprekvapuje, pretože to je presne pre vás liberálov typické. Vám keď dôjdu argumenty, vy keď jednoducho neviete nejako racionálne vysvetliť svoje stanoviská alebo keď nesúhlasíte s názormi ľudí, ktorí jednoducho vystupujú tu v Národnej rade alebo niekde v spoločnosti, tak ich označíte, že sú fašisti, že sú extrémisti, to je proste jediná vec, čo viete onálepkovať človeka, a tým si myslíte, že celá tá debata nejakým spôsobom zhasne. Vy jednoducho vidíte za každým stromom nejakého fašistu.
Ale viete, čo nevidíte? Vy nevidíte tých fašistov priamo vo vašej strane, vo vašom poslaneckom klube, kde by ste ich mali ako prvý hľadať, pretože tam, keď si zoberieme, ako pristupujete k ochrane ľudského života od počatia, tam by sme mali nájsť a hľadať asi tých fašistov najviac. Aj by sme ich tam asi našli.
Pani poslankyňa Kozelová, tá tu myslím teraz nie je, ja neviem teda, že či má deti, ale môžem ju ubezpečiť, keď počúva, že ja sa do jej maternice v žiadnom prípade nestarám, ale napriek tomu musím povedať, že pokiaľ by sa ona sama rozhodla, že jedno zo svojich detí či narodených, alebo nenarodených sa rozhodne zabiť, tak jednoznačne, keďže som odporca vrážd všeobecne, tak, samozrejme, budem sa do toho starať.
Pán poslanec Baránik, ten už tiež odišiel, ale možno tiež niekde počúva v zákulisí, tak ten ma úplne, ten ma úplne zaskočil, keď konštatoval, že právo na život v zmysle ústavy nestojí nad ostatnými ľudskými právami, ako je napríklad právo na súkromie. Tak ja neviem, že či predsa len by nebolo lepšie, keby zostal tým taxikárom, lebo toto je čistý právny analfabetizmus, pretože predsa právo na život alebo teda všetky ľudské práva sa volajú ľudské práva preto, lebo sa viažu na človeka, na ľudí. A pokiaľ nejaký človek nemá ani právo na život, keď ani nežije, tak predsa nemôže ani disponovať nejakými ostatnými právami. Teda logicky pre každého normálneho človeka to nemusí byť ani právnik, pre každého normálneho človeka predsa musí byť jasné, že právo na život je tým prvým právom, od ktorého sa všetky ostatné práva odvíjajú. A áno, stojí nad všetkými ostatnými ľudskými právami vrátane práva a súkromie. Napokon stačí sa pozrieť aj na samotný Trestný zákon. A to nielen u nás ale v každom štáte, kde predsa vražda alebo teda zabitie človeka je vždy prísnejšie trestaná v porovnaní s inými trestnými činmi, ktoré siahajú na iné práva človeka.
Ďalej by som chcel poďakovať aj tým poslancom nielen z nášho poslaneckého klubu, ale aj možno z vládnych poslancov, ktorí majú tú odvahu, a postavia sa za ochranu ľudského života od počatia, napriek tomu teda, že ich niektorí liberálni kolegovia majú na to iný názor. Napríklad pani poslankyňa Drábiková, naozaj si to vážim, že aj takýto poslanci sú tu v pléne.
K tomu by som možno len dodal, že to tie práva, tie práva detí, ktoré sú už od počatia, to je niečo, čo sme si nevymysleli teraz za posledných 100 rokov alebo za posledných desať rokov, nevymysleli sme si to my. A dokonca ešte možno neviete, ale dokonca ešte aj v antickom rímskom práve existovalo tzv. právo človeka, ktorého nazývali nasciturus, čo bol človek, ktorý sa ešte len mal narodiť, ale uznávali ho za človeka a mal v zmysle rímskeho práva, v zmysle antického rímskeho práva pred niekoľko tisíc rokmi, mal tento nenarodený človek isté práva. Práva, ktoré napríklad dnes v zmysle našej legislatívy, ktorá si hovorí demokratická a moderná, tento človek, toto nenarodené dieťa nemá. Čiže, my sme nikde nepokročili, my sme ešte dospeli do horšieho štádia, ako bolo štádium možno niekde pred 2 000 rokmi, keď ľudia ani len nepoznali, nemali tie výdobytky medicíny, nevideli to bijúce srdce toho nenarodeného dieťaťa, nemohli to nejakým spôsobom preskúmať, tak ako to môžme my. Ale napriek tomu už mali toľko zdravého rozumu a zmyslu pre spravodlivosť, že tieto práva nenarodeným deťom priznávali.
Pán poslanec Viskupič sa ma opýtal, že či mám nejaké informácie o tom, z akých dôvodov chodia ženy na umelé potraty, teda či existuje nejaké rozdelenie, či o ňom viem. Ja vám teda poviem istú štatistiku, je to teda z toho Národného centra zdravotníckych informácií, ktorá to publikuje každoročne. Kde teda uvádza aj tie rôzne dôvody, pre ktoré ženy chodia na interrupcie alebo aké ženy chodia na tie umelé potraty.
V prvom rade treba povedať, že je taký mýtus, že na interrupcie najčastejšie chodia tínedžerky, teda ženy, ktoré nemajú ani 20 rokov, teda do tej 19, ktoré nemajú dokončenú strednú školu ani maturitu, alebo potom naopak staršie ženy nad 40 rokov, pri ktorých sa argumentuje tým, že chodia na tie umelé potraty preto, lebo sa zvyšuje zdravotné riziko tehotenstva alebo pôrodu aj pre ženu, aj pre dieťa samotné.
Keď si ale pozrieme štatistiku, tak zistíme, že 81 % žien, ktoré idú na umelé potraty, nie sú z tej kategórie žien do 19 rokov, teda že by boli príliš mladé na materstvo, ani z tej kategórie žien nad 40 rokov, ktoré pokladajú za príliš staré na to, aby boli naopak matkami. Osemdesiatjeden percent žien chodí na interrupcie napriek tomu, že nie sú ani príliš mladé, ani príliš staré na materstvo.
Ďalšia štatistika, hovorí sa o tom, že na umelé potraty chodia najmä mnohodetné matky, ktoré si naozaj nemôžu dovoliť mať ďalšie deti, lebo už ich majú doma tri, štyri, päť a tak ďalej. Majú jednoducho veľkú rodinu a už si nemôžu dovoliť mať nejaké ďalšie dieťa. Ale opäť štatistika hovorí, že počet umelých potratov žien, ktoré nemajú buď žiadne dieťa, alebo maximálne jedno dieťa, je viac ako polovica, 51 %, 51 % žien ide na interrupciu napriek tomu, že doteraz sa nemuselo starať, nemusela sa starať a vychovávať ani o jedno dieťa alebo o maximálne jedno dieťa. A ten počet žien, ktoré majú tri deti a viac, tak tých neni ani jedna pätina, ani jedna pätina. Tie naozaj mnohodetné matky, ktoré idú na umelý potrat, tých nie je ani jedna pätina.
Ďalšia štatistika teda, aby som bol faktický, aby sme sa tu bavili o reálnych argumentoch a nie o nejakých rozprávkach o fašistoch. Ďalšia štatistika hovorí o tom alebo teda tu by som možno zareagoval aj na pani poslankyňu Cigánikovú (reakcia z pléna), že ženy pristupujú, teda Bittó Cigánikovou, to je pekné, že ste vydatá. Čiže, hovoríte o tom, že ženy pristupujú naozaj veľmi zodpovedne, rozvážne k tomu umelému potratu, že si to trikrát možno rozmyslia, kým idú na ten potrat. No potom ale nerozumiem tomu, možnože naozaj väčšina žien k tomu takto pristupuje, ale, bohužiaľ, je stále obrovské množstvo žien, ktoré boli na umelom potrate napríklad v minulosti opakovane, a to dokonca bez zdravotných dôvodov. A to je 20%, 20 % žien bolo na potrate nie jedenkrát, nie jedenkrát! A dokonca sa nájde aj nezanedbateľné percento - 6 % alebo skoro 7 % žien, ktoré boli dokonca na potrate dvakrát pred tým, než idú postúpiť ten tretí potrat. Tak ja neviem, či tieto ženy ešte môžu nazvať nejaké, že sú, že sú proste nejakým spôsobom zodpovedné a že to nejako zvažujú, pretože každému sa môže stať v živote čokoľvek, ale aby sa to niekomu stalo trikrát, tak to už by som nenazval nejakou zodpovednosťou a nejakým dôkladným zvažovaním.
Ďalšia štatistika hovorí o tom alebo teda taký mýtus, že väčšina žien chodí na potrat zo zdravotných dôvodov, to znamená, že v súčasnosti za tie zdravotné dôvody považuje to, že je ohrozený život a zdravie alebo je možnosť, že sa jej narodí postihnuté dieťa. No, v tomto nás zase štatistika nepustí pretože 81 % žien ide na umelý potrat bez toho, aby mali na to zdravotný dôvod, čiže drvivá väčšina žien nemá tie zdravotné dôvody na to, aby postúpila umelý potrat.
No a napokon taká posledná štatistika. Hovorí sa, že na potraty chodia výlučne ženy, ktoré nemajú partnerov, teda slobodné ženy, vdovy, rozvedené ženy, ktoré jednoducho nemajú niekoho, o koho by sa mohli oprieť. No potom celkom nerozumieme tomu, prečo viac ako tretina žien, ktorá ide na umelé potraty, sú ženy, ktoré sú vydaté. Samozrejme, chápem, že mnohé ženy, ktoré žijú v manželstvách s mužmi, ktorí sú takisto nezodpovední, ktorí dokonca ešte majú tú, by som povedal, tú nemorálnosť, že idú tie svoje vlastné ženy nútiť, aby zabili svoje vlastné deti, tak áno, môže sa stať aj to, ale každopádne aj tak je alarmujúce, že viac ako tretina žien, ktoré idú na umelé potraty, nie sú nejaké slobodné matky, ale sú to ženy vydaté.
Ak by som teda zhodnotil len túto štatistiku, tak môžme povedať, že viac ako 60 % žien nie sú ani príliš mladé, ani príliš staré na materstvo. Nemajú ani zdravotné dôvody na podstúpenie umelého potratu a nepatria ani medzi mnohodetné matky.
Toľko teda k dôvodom, pre ktoré chodia ženy na umelé potraty. Možno ešte taká krátka reakcia na pána poslanca Potockého, toho tu neviem, či tu je, nevidím ho tu. On to tak celkom dobre vystihol s tým, že, ale to som už hovoril na začiatku, že bol označený za fašistu preto, lebo je odporca umelých potratov. No preto sme nazývaní za fašistov aj my, teraz to mal možnosť zažiť aj na vlastnej koži. Každopádne túto debatu o týchto nálepkách, tieto urážky, tie sem jednoducho nepatria, ale nevytiahli sme ich my, vytiahli ich takí právni analfabeti a musím to teda oplatiť, pretože inak sa to ani nedá nazvať ako pán poslanec Baránik, lebo ten s tým začal.
No a na záver, pani Bittó Cigániková, niekoľko poznámok k vášmu vystúpeniu. (Reakcia spravodajkyne.) Ozvite sa. Vy ste povedali úplne na začiatok, že nejde o vraždu, lebo to nie je dieťa, že to nie je človek, že to je len, že je to len bunka. No tak podľa tejto logiky, ak teda by sme, alebo zhluk buniek, podľa tejto logiky vašej, keď teda počaté dieťa je len bunka alebo zhluk buniek, tak potom aj vy samotná ste len bunka alebo zhluk buniek, akurát že omnoho väčšia. Omnoho väčšia. Ale inak žiadny iný rozdiel, žiadny iný rozdiel v tom nevidím. Ste len v podstate bunka, zhluk buniek, omnoho väčšia, ktorá má len to šťastie, že sa narodila, že teraz má možnosť tu vystupovať a brániť iným, tým vašim tzv. bunkám, aby žili a mohli vystupovať. Možno keby dospeli rovnako ako vy...
Ale nebudem teraz taký nejaký, nechcem vás nejakým spôsobom urážať, dobre. Bavme sa, bavme sa o faktoch. Ak teda vy nechcete uznať, že dieťa je človekom od počatia možno len preto, že nemá nejaké dostatočne vyvinuté orgány alebo že nie je samostatne schopné prežiť mimo tela matky, tak potom by ale nemohlo byť človekom ani narodené dieťa, pretože všetci predsa dobre vieme, že aj keď sa človek narodí, tak ešte nemá vyvinuté všetky orgány. Že tie jeho orgány sa postupne formujú napríklad počas obdobia dospievania, počas obdobia puberty, až potom sa mu vyvinú plne všetky orgány. Čiže ani takéto dieťa, ktoré ešte dajme tomu nedospelo, teda ešte nie je dospelým človekom, by nebolo, by v podstate nebolo podľa vás človekom. A podobne, podobne by v podstate nemohol byť človekom podľa týchto vašich kritérií ani nejaký telesne postihnutý človek, ktorý v dôsledku nejakej genetickej poruchy sa narodil, dajme tomu, bez nejakého orgánu, bez niečoho, čo je typické pre zdravého človeka. Ale jednoducho preto že sa mu, ja neviem, nevyvinuli, nemá, nevyvinuli sa mu všetky prsty na rukách alebo na nohách, alebo sa mu nevyvinul nejaký orgán, alebo ten jeho orgán nefunguje dostatočne, tak potom by to nebol človek, potom by sme ho mohli proste beztrestne zlikvidovať podľa vašej logiky prakticky kedykoľvek.
Ale mňa by teraz naozaj zaujímalo, kedy vy osobne, kedy vy osobne alebo možno vaša skupina liberálov považuje človeka človekom. Keď má, ja sa pritom zastavím, keď má dostatočne vyvinutý a funkčný ľudský mozog? Ale kedy je to presne? Pretože u nás platí, že je to v nejakom dvanástom týždni, tým sa argumentuje, že ten dvanásty týždeň bol určený, že vtedy zrejme človeku funguje mozog, a teda uznáme ho právne, že je človekom a nemožno ho zabiť, ale potom, ako je možné, že v šiestich európskych štátoch hovoria, že človeka možno potratiť len do desiateho týždňa tehotenstva? Ako je potom možné zasa, že existujú aj štáty, kde umožňujú umelé potraty dokonca v štrnástom týždni? Napríklad vo Francúzsku alebo napríklad vo Švédsku, moderná demokracia, ako by ste to možno nazvali, tak tam to umožňujú dokonca aj v osemnástom týždni. Tak kedy teda je ten mozog človeka vyvinutý? V tom dvanástom, desiatom, štrnástom, osemnástom týždni?
Potom je tu ďalší taký argument, ktorým vy liberáli stále operujete, a ten hovorí o tom, že človek je človekom, keď je schopný prežiť mimo tela matky. V Británii, ja som to hovoril ešte aj v minulom období, v Británii bolo stanovené, že teda človek môže prežiť mimo tela matky v 28. týždni a potom, ako sa ďalej vyvíjala medicína a veda, tak zistili pod tou ťarchou vedeckých dôkazov, že človek je schopný prežiť mimo tela matky, to dieťa, už v 24. týždni. Tak to museli celé posunúť. No a dnes prežíva v modernom svete, v tých moderných nemocniciach, pôrodniciach dokonca polovica detí, ktoré sa narodili už v 23. týždni tehotenstva. Dokonca v Spojených štátoch amerických sa v roku 2006 narodilo dieťa, ktoré malo vek len 22. týždeň, 22. týždeň. Čiže opäť vidíme, že aj táto hranica je absolútne nezmyselná.
A potom sú tu ešte dokonca aj takí fanatici, ktorí hovoria, že dieťa je dieťaťom až vtedy, keď má dostatočne vyvinutú nervovú sústavu, keď cíti bolesť, lebo aj takí sa nájdu. Neviem, či ste to vy, či si tiež myslíte, že človek, ktorý necíti bolesť, tak nie je človekom, ale jednoducho toto všetko je absolútne absurdné. A ja by som možno len na záver, predtým ešte než, lebo chcem vystúpiť aj v záverečnom slove, povedal len jeden taký citát, ktorý sa tu opäť veľakrát už povedal, ale treba vám ho pripomínať, pretože je to citát človeka, ktorý bol sám lekár, no napriek tomu nielenže neliečil, ale vykonával potraty, vykonával ich v masovom merítku. Bernard Nathanson, ten vám hovorí určite tým, ktorí sa tomu venujete, veľa a ten napriek tomu, že to robil, napriek tomu, že sám videl tisíce možno tých nenarodených detí, ktoré vlastnými rukami usmrtil, po istom čase pochopil, že urobil obrovskú chybu a že jednoducho človek je a zostane vždy človekom len od počatia. A ten povedal dve krátke vety: "Jednou z našich stratégií, ktorými sme chceli zmiasť ľudí, bolo popieranie faktu, o ktorom sme vedeli všetci. Umelý potrat zabíja existujúcu ľudskú bytosť. Toto bola najväčšia chyba môjho života a najväčšia chyba dejín nášho národa."
Preto ideálne a nielen ideálne, ale aj potrebné by bolo, aby ste si z týchto slov zobrali všetci, ktorí to tu celé idete obhajovať a nechcete nič meniť na tej korupčnej legislatíve, aby ste si z tohto zobrali ponaučenie, pretože to, že to bola najväčšia chyba života, tak to si nakoniec poviete aj sami o sebe, to si poviete aj sami o sebe, že ste jednoducho obhajovali to, čo bolo neobhájiteľné, že ste obhajovali vraždenie, že ste to ešte nazývali právom, že ste to ešte nazývali ľudským právom a demokraciou. Jednoducho toto je vec, ktorá vás raz dobehne, ktorú raz jednoducho budete a musíte ľutovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 17:21 - 17:21 hod.

Rastislav Schlosár
Ja ďakujem všetkým kolegom za faktické poznámky, ale vzhľadom na to, že boli mimoriadne obsiahle, veľa ľudí sa prihlásilo, tak sa týmto chcem prihlásiť ešte raz do rozpravy, kde by som na všetky tieto faktické poznámky podrobne reagoval.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.6.2021 16:56 - 17:05 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Panie poslankyne, páni poslanci, náš návrh zákona netreba nejako podrobnejšie vysvetľovať a predstavovať, lebo, ako som už spomenul v úvodnom slove, nepredkladáme ho po prvýkrát. Tí, ktorí sa tejto problematike venujú, tí, ktorí ju sledujú, tak vedia, aký zákon sme predložili. Môžem povedať, že za tie štyri roky, za posledné štyri roky sme ho predložili už celkom štyrikrát. Aj v minulom volebnom období a predkladáme ho aj v tomto volebnom období.
Netajíme sa tým, že chceme zakázať vykonávanie umelých potratov, ktorým padlo len za minulý rok za obeť presne 6 177 nenarodených detí a od vzniku samostatnej republiky, Slovenskej republiky, teda od roku 1993, už bolo takmer 400-tisíc, opakujem 400-tisíc nevinných detí.
Súčasne však hovoríme, že pripúšťame, pripúšťame tri výnimky, kedy by bolo možné naďalej vykonávať tieto umelé potraty, ale v celkom výnimočných prípadoch. A to v prípade ohrozenia života ženy, ak s tým bude sama žena súhlasiť, ďalej do 12 týždňov tehotenstva v prípade, ak je dôvodné podozrenie, že žena otehotnela v dôsledku trestného činu, teda napríklad v prípade znásilnenia, incestu alebo sexuálneho zneužitia, vykonávaniu umelého potratu nebudú brániť žiadne zdravotné dôvody a žena o vykonanie takéhoto potratu sama požiada a napokon tretia výnimka do 24 týždňov tehotenstva v prípade, ak pôjde o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu, ak vykonaniu umelého potratu nebudú brániť žiadne zdravotné dôvody a žena o vykonanie umelého potratu sama požiada.
Fakticky teda navrhujeme zrušiť možnosť vykonávať umelé potraty len na požiadanie ženy, teda navrhujeme zrušiť tú skupinu potratov, ktorá je dnes na Slovensku najväčšia časť zo všetkých umelých potratov, ktoré sa u nás vykonávajú. Zároveň tento náš návrh ruší aj možnosť tzv. potratovej turistiky, keď neumožňuje vykonávať umelý potrat cudzinkám, teda ženám, ktoré nemajú občianstvo v Slovenskej republike.
Toľko teda v skratke čo konkrétne navrhujeme pre tých, ktorí by to ešte nevedeli. Prejdime ale teraz k podstate, prečo vôbec riešime obmedzovanie umelých potratov, prečo sa touto otázkou opakovane v Národnej rade zaoberáme. Liberáli, ktorých je, bohužiaľ, aj v tomto pléne príliš veľa, ale dúfam, že v ďalšom volebnom období ich bude dosť málo, tak tí nám vyčítajú, že Slovensko a jeho občania majú nejaké iné problémy, že otázka umelých potratov nie je na programe dňa, že nie je tou najpálčivejšou otázkou, ktorú treba na Slovensku riešiť. Skúsme sa však pozrieť na problematiku umelých potratov očami faktov, očami prísnej logiky a dospejeme k záveru, že otázka umelých potratov, aj keď si to mnohí ľudia možno neuvedomujú, je otázkou prvoradého významu, bez ktorej vyriešenia tzv. demokratický režim na Slovensku je a zostane vždy režimom, ktorý je v skutočnosti nedemokratický, bezprávny a trúfam si povedať aj zločinecký.
Otázka umelých potratov totiž nie je otázkou životnej úrovne na Slovensku. Nie je otázkou zamestnanosti, otázkou hospodárstva či ekonomiky, ale je ďaleko viac, pretože je to otázka života a smrti tisícov nevinných detí. A to bude vždy tou najvýznamnejšou otázkou. Minimálne pre tých ľudí, pre ktorých samotný život človeka je vždy na prvom mieste. A to nemusíme byť kresťania vyznávajúci prvé Božie prikázanie - nezabiješ. Stačí, že máte zdravý rozum, česť a zmysel pre spravodlivosť, aby ste si uvedomili, že právo na život je zo všetkých ľudských práv tým najdôležitejším. Právom, bez ktorého nemá absolútne žiadny zmysel, aby sme hovorili o ostatných ľudských právach. Nakoniec na čo by nám bolo právo na súkromie, osobnú slobodu, slobodu pohybu, slobodu prejavu alebo slobodu myslenia, na čo by nám boli práva na majetok a život v úplnom blahobyte, ak by sme nemali právo na život, ak by nás mohol ktokoľvek, kedykoľvek beztrestne zavraždiť a to celkom legálne. No tieto práva, povedzme si na rovinu, by nám boli absolútne na nič.
Napokon uvážme, kam sme sa to až dostali a v akej barbarskej dobe žijeme, keď sa zabíjanie vlastných detí obhajuje tým, že ide o právo ženy na súkromie, či dokonca akési ľudské právo. Ako hlboko upadol náš národ a náš štát, keď sa u nás vyhlasuje, že možnosť ženy vybrať si, či počaté dieťa donosí patrí k nejakým výdobytkom modernej demokracie. Toto predsa nie je žiadna demokracia, ale obyčajná zločinecká totalita.
Preto nie náhodou a hovoril to už aj pán predkladateľ, pán poslanec Čepček, nie je náhodou, že prvým režimom, ktorý legalizoval umelé potraty na svete, bol práve totalitný zločinecký režim vodcu boľševikov Vladimíra Lenina a to práve v Sovietskom zväze. Slovensko preto nie je demokratickým a právnym štátom a nikdy ním ani nemôže byť, pokiaľ umožní len tak na požiadanie zavraždiť každý rok tisíce nevinných detí. A hovorím otvorene, že ktokoľvek súčasný stav v oblasti umelých potratov obhajuje a nechce ho zásadne zmeniť, nemá právo hovoriť o ľudských právach, demokracii a slobode. Hoci si možno stokrát bude hovoriť a biť sa do pŕs, že je nejaký liberál a humanista, ktorému záleží na ľudskom živote. Treba povedať, že každý, kto súčasnú potratovú legislatívu považuje za správnu, je v skutočnosti len obyčajný egoista a materialista, ktorému záleží len na sebe a ľudský život pre neho nič neznamená, pokiaľ nikto nesiaha na jeho život osobne. Alebo je to možno človek, ktorý žije v sebaklame, že zabitím vlastného dieťaťa vlastne nepácha nič zlé, lebo dieťa do tých 12 týždňov tehotenstva ešte nie je človekom, a teda že ešte nie je dieťaťom, ale len akýmsi zhlukom buniek, teda súčasťou vlastného tela.
Nechcem tu teraz opakovať argumenty, prečo jediným možným logickým okamihom, kedy vzniká ľudský život, je okamih počatia, teda okamih, kedy spojením dvoch ľudských buniek s odlišnou DNA vzniká jedinečný ľudský organizmus so svojou vlastnou jedinečnou DNA odlišnou, tak od DNA svojej matky, ako aj od DNA svojho otca.
Avšak nebudeme slepí, ak si nebudem účelovo či pre uľavenie svojmu svedomiu zakrývať oči pred touto pravdou. Potom nám bude všetkým jasné, že umelým potratom zabíjame živého človeka, živé dieťa a v takom prípade nám neostáva nič iné, ako urobiť všetko pre to, aby sme toto zabíjanie zastavili, aby sme ho postavili mimo zákon.
Prosím, uvedomme si, že najhoršou nespravodlivosťou a najhorším zločinom, ktorý sa u nás pácha už viac ako 60 rokov, sú práve umelé potraty. Pretože za ten čas bolo na našom území zabitých celkom 1,4 mil. nenarodených detí. Preto právom hovorím, že sa tu pácha genocída národa. Čudujeme sa potom, že je u nás demografická kríza, že naša populácia starne, že chýbajú peniaze na dôchodky? Keď sme takto umožnili už dlhých 60 rokov a stále umožňujeme zabíjať naše vlastné deti?
Samozrejme, viem, že je tu dosť poslancov, ktorí majú na celú túto problematiku iný názor, ktorý nevidia alebo nechcú vidieť túto pravdu, možno nemajú ani zlé úmysly, ale s tými som, samozrejme, ochotný v tejto rozprave diskutovať a môžme si vysvetliť všetky aspekty tohto problému. Ale s tými, čo vedia, čo robia, keď tú interrupčnú legislatívu podporujú, s tými, ktorým to vyhovuje, s tými nemá zmysel čokoľvek riešiť
Pre vás ale aj všetkých tých ostatných som pripravený zodpovedať akékoľvek otázky k tejto rozprave, preto panie poslankyne, páni poslanci, na záver môjho vystúpenia len jedno. Málokedy máme možnosť zachrániť ľudský život a to nielen jedného človeka, ale tisícov ľudí, len obyčajným hlasovaním za návrh jedného zákona. Málokedy máme takto v rukách v podstate osud celého národa. A teraz ale tú príležitosť máme, a tak ju, prosím, nepremárnime. Dosť už ale bolo rečnenia! Naozaj začnime konať a ukážme, že nestojíme na strane smrti, ale stojíme na strane života!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.6.2021 16:51 - 16:53 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán predsedajúci, nie je to po prvýkrát, čo ako poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko predkladáme v Národnej rade návrh zákona, ktorý by zásadným spôsobom obmedzil vykonávanie umelých potratov, a povedzme to otvorene, zachránil tak životy tisícov nenarodených detí na Slovensku.
Hneď na úvod hovorím, že s touto našou snahou budeme pokračovať zas a znova až dovtedy, dokiaľ nezastavíme toto bezbrehé zabíjanie, dokým neukončíme túto genocídu národa. Pretože je to naša morálna povinnosť, pretože je to naša kresťanská povinnosť, pretože je to povinnosť každého človeka bez ohľadu na náboženské vyznanie, ktorému skutočne záleží na ochrane ľudského života a na tom najzákladnejšom ľudskom práve, akým je bezpochyby práve právo na život.
Viac ale poviem až v spoločnej rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis