Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

5.5.2021 o 18:42 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.5.2021 10:20 - 10:21 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda Národnej rady. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 512. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Konštatujem, že návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 528 z 19. apríla tohto roku navrhujem, aby návrh zákona prerokovali tieto výbory: ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. júna tohto roku a v gestorskom výbore do 14. júna.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:09 - 14:11 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani ministerka, transparentnosť je v programovom vyhlásení vlády vo viacerých častiach, je to jedna z priorít vlády ako taká. Ja si myslím, že tá transparentnosť by mala byť v prvom rade vlastná ministrovi spravodlivosti, a to nielen na základe nejakých služobných postupov, čo sa týka výberových konaní, personálnej oblasti, jednoducho úloh vyplývajúcich z funkcie alebo služobného pomeru, ale tá transparentnosť sa dotýka aj vlastných podnikateľských aktivít, ktoré by mali byť, použijem výraz vzorové, celkom iste bez problémov.
Pani Kolíková je zároveň ministerka spravodlivosti, to znamená člen vlády, ktorý má hlavnú zodpovednosť aj za princípy právneho štátu, čistotu legislatívneho procesu, istých objektívnych právnych predpisov, akési zrkadlo spravodlivosti.
No a aká je skutočnosť? Dominuje u vás – už to tu viackrát bolo pomenované, ja si to tiež dovolím povedať, aj napriek tomu, že sme sa trošku poznali aj za to obdobie, keď sme spolu sedeli veľakrát vedľa seba aj na vláde – ignorancia, arogantnosť, bezohľadnosť voči bežným ľuďom. Pretože tí nájomníci, to boli obyčajní, bežní ľudia. No celkove je to arogancia moci.
Pani ministerka, čo vám chýba vo vašom konaní a komunikácii? Pokora, z toho vyplývajúca skromnosť, ďalej podmieňovanie a pomenovávanie zlyhaní aj tých vlastných, vyvodenie osobnej zodpovednosti, ospravedlnenie sa, odchod, ale na základe vlastného rozhodnutia. A v žiadnom prípade tu nemá z vašej strany byť nejaký priestor pre vyhrážanie sa opozícii. Pani ministerka, to je prejav vlastného strachu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 5.5.2021 18:54 - 18:55 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Veľmi stručne, aby som si zaslúžil aj ja večeru.
Bohužiaľ, tie čísla a štatistiky sú neúprosné. My už dnes vieme, čo sa týka minulého roku, že ten dopad, by som povedal, navýšenie rozdielov medzi zárobkami mužov a žien jednoducho tu sú. A o to horšie, že nielen žien, ale matiek o to viac a dôležitejšie je jednoducho tento problém sanovať. Možnože sme trošku zbytočne čakali aj s pandemickou óčeerkou, že sa dostala na 100 % až teraz. Niečo podobné sme robili aj smerom k zamestnancom a podnikateľom. Prvá pomoc, potom prvá pomoc plus, prvá pomoc dvakrát plus. Niekedy čakáme, že koľko vydržia, ale dnes je to, chvalabohu, v poriadku.
Pandemická óčeerka, ktorú dostávajú teraz, rieši operatívu, terajší stav. A bolo by veľmi zlé, aby sme preniesli do budúcna, to znamená do rokov, keď terajšie ženy matky budú odchádzať do dôchodku, aby opätovne niesli isté bremeno toho, že museli ostať so svojimi deťmi doma nie z nejakej vlastnej vôle, ale z rozhodnutia štátu, jednoducho z pandémie. To znamená, že je to veľmi prirodzené, ľudské a som presvedčený, že tento návrh zákona bude podporený.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 5.5.2021 18:42 - 18:43 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 501. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 511 zo 14. apríla tohto roku navrhujem, aby návrh zákona prerokoval Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. 6. tohto roku a v gestorskom výbore do 14. júna tohto roku.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.5.2021 14:28 - 14:38 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda Národnej rady. Vážený pán minister, vážený pán podpredseda vlády, milé kolegyne, vážení kolegovia, áno, súhlasím s tým, problematika, ktorú sme otvorili, to znamená hľadanie nejakého riešenia v zákonnej podobe, podporu v čase skrátenej práce nie je nová. V podstate na sklonku toho predchádzajúceho volebného obdobia sme sa aj so sociálnymi partnermi touto otázkou zaoberali. Vtedy sme našli také veľmi rýchle operatívne riešenie vzhľadom na to, že bol otvorený zákon o službách zamestnanosti, zákon č. 5, že sme upravili jeden paragraf, ktorý riešil isté možnosti, ktoré súviseli s tým, že by sa poskytol nejaký príspevok tomu, aby ľudia nemuseli z práce odísť, ale aby sa jednoducho v práci udržali. Každopádne som však vedel, že toto nie je celkom systémové riešenie a že v budúcnosti bude potrebné hľadať to riešenie.
Pán minister túto otázku aj so sociálnymi partnermi preberal a ponúkol nejaké riešenie. Treba povedať jednu vec, že ten proces prípravy tohto zákona išiel po vzore nemeckého kurzarbeitu. Často to bolo spomínané. Treba však povedať, že táto výslednica s tým nemeckým kurzarbeitom veľa spoločného nemá. Ale na druhej strane dáva istým spôsobom nejakú systémovú záruku z hľadiska, z hľadiska budúcnosti.
Treba povedať, že bola zriadená nejaká komisia, kde boli aj sociálni partneri. Táto komisia dospela k nejakým záverom a na základe toho rezort pripravil koncepciu zavedenia režimu skrátenej práce, tzv. kurzarbeit, do slovenského právneho, právneho poriadku. Táto podoba, ktorá bola predložená ministerstvom, sa do istej miery pozdávala aj zamestnávateľom, aj odborárom, preto ju prirodzene rezort dal do medzirezortného pripomienkového konania. Potiaľto absolútny súhlas, kvitujem v podstate vzorové riešenie. Priznám sa, že doteraz celkom neviem, prečo v medzirezortnom pripomienkovom konaní dva rezorty, rezort financií a rezort hospodárstva, uplatnili zásadné pripomienky a s tým obsahom, tak ako bol ponúknutý, jednoducho nesúhlasili. Nerozumiem prečo, pretože to riešenie bolo dobré, vychádzalo z toho nemeckého modelu, po ktorom volali aj zamestnávatelia, aj odborári. Na základe toho došlo k zásadným úpravám, ktoré, ktoré v tejto finálnej podobe zákona boli, boli vykonané.
Čo je pre mňa veľmi, by som povedal, podstatné a treba povedať, že aj dosť neprijateľné, sú dve veci. Po prvé, že sa upustilo od zriadenia nového samostatného fondu zamestnanosti, ale že otázku vyplácania budeme naďalej riešiť cez fond nezamestnanosti. To znamená tempom, ktorý beží a plní iné účely, to je fond, z ktorého sa vypláca podpora v nezamestnaní, nezamestnaným tých prvých šesť mesiacov po tom, čo splnia podmienku, že tých 270 dní predtým, predtým pracujú a sú zamestnaní. A čo je ešte horšie, z tohto zákona vypadli úplne samostatne zárobkovo činné osoby, čo si myslím, že je chyba, pretože veľa živnostníkov pracuje ako živnostníci preto, že sú nejakým spôsobom skôr na to donútení, ale tam veľmi veľký rozdiel medzi zamestnancom a živnostníkom, ktorý vykonáva svoju, svoju činnosť, jednoducho veľa zmien jednoducho nie je.
V čom vidím ten problém? No myslím si, že práve ten fond mal garantovať, že tie odvedené prostriedky budú v prípade potreby okamžite použité na financovanie podpory v čase skrátenej práce, no nakoniec sa budú odvádzať do alebo odvádzať, tak ako doteraz, do toho fondu nezamestnanosti, v čom vidím to riziko. Môže sa tak stať, že jednoducho v prípade krízy nebudú vo fonde dostatočné prostriedky. Áno, ten fond zatiaľ relatívne vychádzal dobre, pretože tých nezamestnaných až tak nepribúdalo, naopak, boli sme niekde na vrchu tej pyramídy počtu zamestnaných a evidovaných nezamestnaných, ale tá, tá doba je za nami, tá skončila a obávam sa, že bude dosť dlho trvať, pokiaľ sa dostaneme do tých čísel, v ktorých sme boli dajme tomu v roku 2019.
Samozrejme, vždy tam hrozí nejaká, nejaké riziko. Budú tam prostriedky? Nebudú tam prostriedky? Zatiaľ je tá možnosť aj zo zákona, že použijem výraz, sa môžu prelievať z jedného fondu do druhého fondu prostriedky, a to hlavne do starobného dôchodkového poistenia, pretože ten obyčajne nebýva vždy toľko naplnený, že sa môžu vyplácať komplexne dôchodky a preto sa používajú niektoré, ktoré sú nadbytočné alebo prebytkové, tak, to je lepší výraz - prebytkové, to znamená, aj tých prostriedkov tam je, aby boli použité na tento účel. Tu sú tie riziká, ktoré momentálne pomenovávam, ktoré v tomto prípade jednoducho, jednoducho môžu nastať.
Na druhej strane si však uvedomujem, že tie pripomienky, ktoré chceli mať aj zamestnávatelia, aj odborári, tam neboli akceptované z toho titulu, že asi pán minister nenašiel plné pochopenie minimálne u týchto dvoch rezortov, ktoré som predtým, predtým spomenul.
Treba si uvedomiť jednu vec. Prvá pomoc ako operatívne riešenie, ktoré bolo zavedené na riešenie ako protipandemických opatrení, pretože tá situácia je taká, že štát rozhodol, že firmy a zamestnanci nemohli pracovať a preto prirodzene musel nejaké veci z toho aj kompenzovať, ale kompenzoval aj živnostníkov, aj samostatne zárobkovo činné osoby, raz skončí, či je to prvá pomoc plus alebo dvakrát plus a bude potrebné trvalé riešenie. Áno, kurzarbeit je trvalé riešenie, čo treba v maximálnej miere oceniť, je to systémové riešenie, ale tie riziká, ktoré som predtým, predtým pomenoval, tam vidím ako veľmi, veľmi veľké. Osobne sa obávam, s pánom ministrom som na tú tému už aj viackrát hovoril a zhodli sme sa, že veľmi veľký problém môže nastať vtedy, keď sa prestane uplatňovať tá pomoc prvej pomoci, to znamená po, povedzme po tej pandémii, bodaj by to bolo čím skôr a práve tam môže prísť problém, že firmy, ktoré dostávali nejakú podporu na tých svojich ľudí, odrazu nebudú mať a vtedy budú prepúšťať. Možnože práve v tom čase je dôležité byť pripravený na to, aby sa nejaké veci sanovali, lebo tam je to riziko jednoducho veľmi veľké.
Priznám sa, že sme rozmýšľali aj osobne, že dáme k tomuto návrhu nejaké konkrétne pozmeňovacie návrhy, ale tak ako povedal pán minister, tá dohoda sociálnych partnerov je veľmi krehká.
Obával som sa toho, že akékoľvek riešenie vyjsť v ústrety jedným alebo druhým by mohlo narušiť celý ten systém, ktorý tu bol predtým aj tej, ešte raz zopakujem, krehkej dohody. Preto osobne si myslím, že po nejakom roku alebo po nejakom čase celkom iste tento zákon môže prejsť aj s nejakou novelou, pretože tá aplikačná prax veľa nových vecí a poznatkov prinesie, ktoré možno bude treba, treba do toho zapracovať a ak k tomu príde, bol by som veľmi rád, keby sme sa vrátili znovu k tej koncepcii režimu skrátenej práce, ktorá bola prvá vypracovaná predtým, než sa pripravil návrh zákona z pohľadu ministerstva.
Možnože v kontexte toho je treba povedať ešte jednu vec, a to sú tie financie. Neviem, do akej miery sa budú dať tieto prostriedky použiť napríklad z plánu obnovy na, na tento účel, každopádne si však myslím, že bola jedna veľmi veľká škoda, že v čase, ešte pokiaľ bolo možné urobiť realokáciu v rámci jednotlivých fondov, sa viac nenaplnil Európsky sociálny fond, z ktorého bolo možné použiť na tento účel finančné prostriedky. Myslím si, že miliarda, o ktorej sa tu dve političky dosť sporili, že čo áno, čo nie, na tento účel mohla ísť.
Obávam sa, že nemusí byť vyčerpaná. Mrzí ma, že niektorí páni ministri, pretože pán minister viem, že to navrhoval, neprijali tento návrh len z toho titulu, že príliš sedia na stoličkách svojich rezortov a možno širšie nerozmýšľajú, pretože politika zamestnanosti to nie je vec len rezortu práce, ale je to ďaleko, ďaleko širší problém, ktorý je potrebné v tomto prípade zohľadňovať.
No bola veľká dilema aj na poslaneckom klube, keď sme preberali túto vec, ako sa má klub k tejto otázke postaviť. Jedna vec je, zdržať sa, pretože sú tam veľké riziká, je to zďaleka od toho, čo sme očakávali, druhá vec, je tu pripravené systémové riešenie, je to trvalý kurzarbeit, to znamená, že tá dilema ostala a ja som len pevne presvedčený, že poslanecký klub strany SMER - sociálna demokracia sa rozhodne zodpovedne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 11:09 - 11:11 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, by som povedal, excelentné ekonomické vystúpenie, kde si veľmi dobre konkretizoval veci, ktoré súvisia aj s programovým vyhlásením vlády a plánom obnovy.
Mňa zaujala tá časť, kde si hovoril o Zákonníku práce a o jeho uvoľňovaní. Samozrejmá vec. Túto otázku veľmi blízko sledujem, a treba povedať jednu vec, absolútne nepodstatné veci, ktoré momentálne rieši táto vládna koalícia v samotnom Zákonníku práce. Veď dneska stravné lístky nie sú hlavný problém. NKÚ jasne povedalo, čo je potrebné v tejto robiť. Dobrý sociálny dialóg, projekty a jednoducho politika zamestnanosti. To isté odporúča Európska komisia prostredníctvom svojich dokumentov. Jednoducho Zákonník práce je základný pracovnoprávny nástroj na obhajovanie práv zamestnanca. Opakujem zamestnanca. Je to Biblia pracovného práva.
Dobrý Zákonník práce dáva základný predpoklad pre úspešnosť firiem. Nikdy nezabudnem, keď som bol na zasadnutí Nemecko-Slovenskej obchodnej komory, tam zaznelo, a to chcem odcitovať: "Máte najlepší Zákonník práce v Európe." Nemci, ktorí majú u nás najviac investícií, 253-tisíc nových pracovných miest sa vytvorilo prostredníctvom takto nastaveného Zákonníka práce. Jednoducho Zákonník práce nemôže byť nástrojom ideologického boja alebo presadzovaním záujmov jedného sociálneho partnera. To je koniec sociálneho zmieru a začína fungovať právo ulice. A to je to najhoršie, čo v tejto situácii podporujeme a v konečnej miere myslí si to 80 % občanov tejto republiky, a preto podporuje a iniciuje referendum.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 10:46 - 10:48 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem poďakovať za podporu tým, ktorí súhlasili s tým, čo som povedal. Čo sa týka tých výhrad, pokúsim sa k niektorým zaujať stanovisko. Prípadne sa pokúsim zodpovedať.
Pán Suja, na tú vašu otázku sa zodpovedať nedá. Ak by som mal niekoho vyzdvihnúť z tej vlády, nevidím, vláda je zodpovedná za svoje výsledky ako celok a ako celok zlyhala a zlyhal hlavne predseda vlády, ktorý pôsobil tak, že musel odstúpiť z tej funkcie a že je tam dneska niekto iný a to som povedal už až veľmi, veľmi diplomaticky.
Čo sa týka toho sarkazmu, Erik, som rád, že si použil tento výraz, pretože si myslím, že to sem nepatrí a hlavne nie v čase, keď sa opätovne prerokováva to isté programové vyhlásenie vlády po roku, to znamená, že sa za ten rok zlyhalo a neurobilo sa to, čo sa v programovom vyhlásení vlády vláda zaviazala.
Pán poslanec Borguľa. Martin, pravicová vláda a SME RODINA, použijem výraz, vy ste iný. Ja som mal možnosť niečo takéto zažiť v čase, keď SDĽ bola s Dzurindom a s ďalším. Jednoducho bola chyba, že sme si nevymedzili vtedy isté mantinely, odkiaľ sa nedá prekročiť. Vy ste si ich do programového vyhlásenia dali, ale si ich nedržíte. Toto je ten základný problém, a preto si myslím, že v tejto koalícií budete nakoniec hodnotení ako, ako neúspešní.
Pán Šimko, táto vláda vôbec nerobí regionálnu politiku. Ja som veľmi rád, že priemyselný park do Rimavskej Soboty ide, ale je tu hromadu ďalších okresov, kde nemajú na priemyselné parky. Tam je treba podporiť živnostníkov a ďalších. To, čo sa tu robilo, znevýhodnené okresy stále sú. A treba povedať, tá nezamestnanosť práve v týchto okresoch sa zvýšila najviac.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.5.2021 10:14 - 10:33 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Pán podpredseda Národnej rady, členovia vlády Slovenskej republiky, milé kolegyne, kolegovia, priznám sa, že som trošku z toho priebehu tejto schôdze minimálne prekvapený, pretože očakával som, že keď majú záujem vystúpiť všetci ministri, že sa budú v prvom rade venovať tomu, čo budú v tých zvyšných troch rokoch robiť. Pretože ten prvý rok je tu aj o tom, že je potrebné zhodnotiť, či doterajšie priority všetky ostávajú, naopak, či netreba prijať niektoré nové. Ja som presvedčený, že áno.
Prekvapený som aj zo stratégie niektorých mojich kolegov v súvislosti s vystúpeniami. Nerozumiem tomu, že pre niekoho je dôležité, či bude vystupovať prvý, alebo dvadsiaty, ale dobre. Pokúsim sa dosť vecne zaujať stanovisko. Samozrejmá vec, že ako bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny budem hovoriť hlavne k tomuto rezortu, to znamená k sociálnej politike, dôchodkovej politike a k politike zamestnanosti.
Viete, keď sme sa opätovne zišli k dokumentu, ktorý sme prerokovávali pred rokom, ktorý je v podstate skoro ten istý, a keď o dôveru pred Národnou radou žiadajú alebo podporu pre ďalšie obdobie v podstate tí istí ľudia, ktorí tu boli pred tým, je tu niečo čudné. To znamená, asi sa niečo nevydarilo. To znamená, že to prvé, čo som predpokladal, že tu budem počuť vo vystúpeniach, to mala byť pokora, miera zodpovednosti no a pomenovanie zlyhaní. A z toho ako ďalej, aby sme sa... aby ste sa vyhli chybám, ktoré tu predtým boli, a to sú aj tie nové priority.
Očakával som a dosť naivne, mám dosť rokov aj v politike dosť dlho pôsobím, ale stále som naivný, že si niekto všimne z predstaviteľov vlády a povie do tohto pléna aj nejaké ocenenie alebo vetu aj smerom k opozícii, veď my sme drvivú väčšinu zákonov, ktoré sa týkali COVID-u, podporili. A nie náhodne, keď hovoríte o tom, že takáto pandémia tu nebola od 2. svetovej vojny, no ani hlasovanie opozície tu také nebolo. To znamená, my sme adekvátne reagovali a v žiadnom prípade nerobíme politiku, že čím horšie tým lepšie.
Prekvapil ma aj pán minister Krajniak, prečo nediskutujeme? Volali ste po diskusii, teraz máte priestor, pán minister, však hádam nie cez faktické pripomienky, teraz začína reálna faktická diskusia poslancov Národnej rady. A ja by som bol rád, tak jak ste tu doteraz ministri sedeli a predstavili niektoré tie svoje veci, keď ste skôr hovorili o tom, akí ste boli dobrí v predchádzajúcom období, reagovali na to, čo povieme my. Pretože to je celkom prirodzené, že by si to tá situácia aj žiadala.
Ak dovolíte k nejakému prehľadu, keď som si dobre prečítal to tzv. nové programové vyhlásenie vlády v rezorte práce, sociálnych vecí, no zmenili sa doslova len nejaké formálne veci. V oblasti rodiny sa dopĺňajú zatraktívnenie flexibilných foriem práce v súvislosti s oslobodením príjmu osôb poberajúcich materský alebo rodičovský príspevok do 200 eur, s tým sa dá len súhlasiť už teraz. Vypadlo veľa úloh, ktoré sa týkali dôchodkového a sociálneho poistenia. Áno, oceňujem, že sa urobili isté zmeny a nápravy u žien, niektoré tie ročníky s tým, že sa zaviedol tehotenský príspevok.
No ale to, čo najviac očakávam a čo je najdôležitejšie, je slávna dôchodková reforma, u ktorej zatiaľ vieme, že len nejaká komisia bola zriadená, ale jej výsledky tu budeme mať len nejak pred sebou. Ja len tu pripomínam, lebo bežia doslova strašiaky zo strany dôchodcovských správcovských spoločností tzv. ekonómov, ktorí tvrdia, aká katastrofa a ako tu všetko padne na zadok vzhľadom na demografiu obyvateľstva Slovenskej republiky. Priatelia, sme medzi piatimi krajinami Európskej únie, kde sa percento HDP na dôchodky najslabšie vypláca. Toto je dôležité si pomenovať a možno, keď sa inde máme záujem priblížiť k nejakému priemeru eurozóne alebo Európskej únie, toto by mal byť náš hlavný prístup a podľa toho by sme mali jednoducho aj pristupovať. Pretože produktívny vek ľudí budeme riešiť a budem sa baviť aj o tej politike zamestnanosti, ale my potrebujeme pomôcť dneska zdravotne postihnutým alebo odkázaným a, samozrejme, dôchodcom. To znamená, k tomu musia smerovať aj tie, aj tie ďalšie úlohy.
Čo sa týka politiky zamestnanosti, tak kapitola 44 - nič nové pod slnkom. Absolútne žiadna nová vec ani zhodnotenie, čo bolo, ako bolo a čo je potrebné v tomto prípade riešiť ďalej.
Potešilo ma aj vystúpenie pána ministra zdravotníctva, pretože pomenoval jednu veľmi dôležitú úlohu, ktorá je spoločná pre rezort zdravotníctva a práce a týka sa dlhodobej starostlivosti. Áno, ja sám sa priznám, že som dlho bojoval aj v tom predchádzajúcom období so svojím kolegom na zdravotníctve, aby sme dospeli najskôr deväť medicínskych úkonov a potom k nejakým základným veciam, ktoré sa týkajú tej dlhodobej starostlivosti. Tu sa nedá hodnotiť, že kde končí tá zdravotná a začína tá sociálna starostlivosť. To je spojené v tomto prípade, a preto, pán minister, pri akomkoľvek riešení je treba rátať s tým, že bude k tomu treba použiť aj prostriedky zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Čo sa týka samotného zhodnotenia, celé programové vyhlásenie vlády má dva hlavné obsahové body. Po prvé politický a po druhé vecný.
Politický, no to, že sme tu po roku opäť k tomu istému dokumentu s tými istými ľuďmi, hovorí o tom, že niečo nevyšlo. To znamená, v politickej oblasti ste totálne zlyhali, totálne zlyhali, a práve preto som očakával, že tu k tomu niekto niečo povie, povie nejaká mea culpa a ako ďalej. Nezaznelo to tu, preto sa obávam, že v tejto oblasti pôjdeme rovnako ďalej, ako tomu bolo aj v tom predchádzajúcom období.
No a čo sa týka tej vecnej stránky, dalo by sa veľmi veľa, ja niektoré veci pomenujem. Hovoriť o tom, čo ste zrušili, rozbili, zmenili, zobrali to patrí do, do Guinnessovej knihy rekordov, čo sa za 12 mesiacov proti ľuďom v intenciách rozbitia sociálneho štátu dokázalo u nás urobiť.
Čo sa týka môjho vystúpenia pred rokom, ak som hovoril o rizikách, ktoré súvisia s naplnením programového vyhlásenia vlády, môžem znova to isté pomenovať všetko, pretože... ale je to o to horšie, že tie riziká sa v značnej miere potvrdili, pretože ak chýbala garancia sociálnych záruk prijatých v predchádzajúcom, predchádzajúcimi vládami v tom období novej vlády a vyjadrenie pána ministra Krajniaka, ktorý garantoval, že nebude meniť, ale táto koalícia je tak zložitá a rozdielna, že jednoducho garanciu nemá. Tú garanciu vyslovili predsedovia koaličných politických strán a aj napriek tomu všetky tie riziká, ktoré som pomenoval, sa, bohužiaľ, naplnili. Chýba finančná garancia napĺňania a treba povedať jednu vec, keď hovoríme o politike zamestnanosti, nebude stačiť ani európsky sociálny fond. Mrzí ma, bol tu jeden súboj dvoch dám z opačného politického tábora o tom, či nám niečo prepadne alebo neprepadne. Je to samozrejmá vec v istom vývoji, ale každopádne si myslím, že bolo veľkou chybou tejto vlády, že neprebehla väčšia realokácia prostriedkov v prospech európskeho sociálneho fondu.
Z toho sa dalo riešiť kurzarbeit, politika zamestnanosti a ďalšie sociálne aspekty, ktoré sú nevyhnutné. Takto keď si niektorí páni ministri zastali, že jednoducho nedajú, to je ich možnosť a ich využitie, som presvedčený, že na to doplatíme, doplatíme všetci.
No a v programovom vyhlásení vlády sa veľa píše aj o transparentnosti. Dovoľte tri-štyri možno konštatovania smerom k rezortu práce. Môžem povedať, že ministerstvo práce nerešpektuje sľuby vlády z programového vyhlásenia o profesionálnej a transparentnej štátnej správe a transparentných výberových konaniach. V čom to tkvie? Po prvé, dosť prekvapujúce obyčajne deti sa zvyknú schovávať za sukne svojich starých mám alebo mám, pán minister Krajniak sa schoval za uniformu pána ministra Naďa a cez zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov presadil riešenie, ako odvolať z funkcií riaditeľov okresných úradov práce. To znamená, že žiadne transparentné výberové konania, odvolať a nasadiť si svojich ľudí. To znamená, my sme sa posunuli niekde úplne, úplne ďalej a ďaleko to má od toho, čo tu hovoríte, lebo je to úplne v protiklade s princípmi právneho štátu.
Konkrétne pripomienky. Bola tu snaha vytvoriť miesto splnomocnenca vlády Slovenskej vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. No úloha, obsah totožný s náplňou profesionálnych pracovníkov, ktorí sú na ministerstve práce. Keď sa zdvihla vlna kritiky, tak pani poslankyňa Krištúfková ustúpila z tejto tézy, no a odvtedy žiaden nový splnomocnenec nie je a ani nechýba. To znamená, len sa potvrdilo, že niekomu išlo o to, aby sa vytvoril, aby mal k dispozícii auto, sekretariát a základný servis, ktorý je celkom, celkom výhodný. Ale každopádne to bol prvý pokus-omyl pána ministra, ministra Krajniaka.
Netransparentný bol aj výber riaditeľa Inštitútu pre výskum práce a rodiny, uznávaná odborníčka pani Porubänová jednoducho musela odísť a išiel tam dlhoročný priateľ pána ministra. Nedobré rozhodnutie, pretože táto inštitúcia má svoju kvalitu a obávam sa, že ju stratí.
Ďalej odvolanie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne. Prvý raz v histórii Slovenska vyrovnaný rozpočet, začiatok minulého roka zvládli tí ľudia aj napriek tomu, že 90 % osadenstva zamestnancov Sociálnej poisťovne na tých pobočkách dole sú ženy. Ony to aj napriek epidémii a všetkým ďalším veciam dokázali zvládnuť a aj tak musel zo svojej funkcie odísť.
No, keď už hovoríme o demontáži sociálneho štátu, tak veľmi stručne, znížili ste výšku minimálnej mzdy zo 656 na 623 eur, zrušili ste trinásty dôchodok, a to akokoľvek sa bude obhajovať, že teraz čo ste dali, že je najvyšší. Nie, vy ste zrušili, zmenili zákon, ktorý tu bol, na základe ktorého mali dôchodcovia dostať o 280 mil. viac. Deťom ste zobrali bezplatné obedy, seniorom ste zmrazili minimálny dôchodok, zamestnancov zaťažili o znevýhodnené trináste a štrnáste platy, ktoré sa idú odvodniť, neexistuje sociálny dialóg a ak existuje, to je skôr formálny. Teraz idete zmeniť zastropovanie. No, a jednu veľkú, veľký kanibalizmus ste urobili v súvislosti zo Zákonníkom práce.
Toľko čo sa týka konkrétnej postupnosti a riešenia zo strany ministerstva. Pozitívne hodnotím zavedenie dávky SOS, ale treba povedať, že to je len taký milimetrový rozmer, keď sa niekto topí, že mu cez tú dávku pomôžeme sa znova nadýchnuť, to nie je systémové riešenie, to je aktuálna a operatívna pomoc.
No a prvá pomoc plus. Viete, keď tu je prvá pomoc plus, keď tu je prvá pomoc dvakrát plus, možno príde trikrát plus, tak niečo je zlé. No asi sa málo dalo na začiatku, nepomohlo to, a preto sa postupne prikladalo. No ale výsledok je taký, že medzitým padlo veľmi veľa podnikov, živnostníkov, ktorí za istých okolností sa mohli udržať, keby sa bolo aspoň sčasti naplnilo to, čo pán minister sľúbil, miliarda na každý mesiac. Skutočnosť je taká, že 1,5 mld. za 12 mesiacov. Je logická vec, že to pocítili viacerí aj samostatne zárobkovo činné osoby.
Čo sa týka zamestnanosti, áno, treba pozitívne hodnotiť, že úsilie išlo hlavne pre udržanie zamestnania, aby jednoducho ľudia nenabehli do evidencie úradov práce. Ale to je málo. To, čo mi chýba, sú projekty zamestnanosti. To znamená, ako zamestnať tých ľudí, čo pre to urobiť, pretože my tu máme jednu anomáliu. Viac jak 70-tisíc ľudí pribudlo na úrady práce a voľných pracovných miest na Slovensku je 62-tisíc. No v tom si treba porobiť poriadok. Treba rozanalyzovať, aké miesta sú potrebné, akú máme štruktúru nezamestnaných a podľa toho pripravovať ľudí, vzdelávať. Toto sa vôbec nerobí. Nehovoriac o tom, že aktívna politika trhu práce a prostriedky, ktoré na ňu boli, dali, je najnižšia zo všetkých krajín V4. No a paradoxne Slovensko má najvyššiu nezamestnanosť z krajín V4 aj napriek tomu takýto prístup.
Zákonník práce. Bol tu prvý pokus, znova pokus a omyl, zaviesť ďalších 400 hodín nadčasov do Zákonníka práce. Po veľkom kriku pán minister ustúpil, schválilo sa to bez toho, no ale posledná novela Zákonníka práce je trošku zložitejšia a, áno, minimálne v štyroch oblastiach: po prvé - práca detí, po druhé - diskriminácia za vek, po tretie - nerovnomerný a nerovnaký prístup v súvislosti s tripartitou, no a zrušenie možnosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa a ich rozširovania. To sú štyri základné veci, ktoré si myslíme, že sú protiústavné, a preto hovorím veľmi oficiálne, SMER - sociálna demokracia podporí Konfederáciu odborových zväzov v ich snahe presadiť sa na Ústavnom súde. Áno, ten návrh podpíšeme, pretože sme presvedčení, že je správny a jednoducho aj potrebný.
No a teraz poďme k tým výsledkom, ktoré sú často ponúkané ako veľmi dobré. Čo sa týka vývoja nezamestnanosti, sme najhorší, teraz hodnotím obdobie 12 mesiacov. Nie absolútne čísla, ale percentá rastu za tých 12 mesiacov. Sme najhorší vo V4. Môžem pomenovať všetky konkrétne čísla, ktoré s tým súvisia. Čo sa týka celkove Európskej únie, je tu 21 krajín, ktoré zvýšilo nezamestnanosť, ale pod jedno percento, ale len šesť krajín, ktoré išli nad jedno percento. Najhoršie je na tom v Európe Litva, potom Estónsko, Španielsko, no a potom ide Slovensko, prípadne Česko, Rakúsko, ktoré sú dosť podobne na tom. To znamená, nie sme dobrí, zďaleka zlé výsledky a čo je najhoršie, že Slovensko je skutočne na chvoste rebríčka zamestnanosti. Lebo ak my znižujeme zamestnanosť na úradoch práce, to musí mať len jednu, jednu výslednicu. Musí viacej ľudí pracovať. To sa musí prejaviť v počte zamestnaných, ale tu je skutočnosť úplne iná. Skutočne za posledný kvartál minulého roku z 27 krajín Európskej únie sme najhorší. Osemnásť krajín si udržalo zamestnanosť, ba dokonca navýšilo a len ten zbytok 5 krajín bol taký, kde bol pokles. No a Slovensko najväčší pokles a toto je ten problém, ktorého sa obávam, pretože najlepšia sociálna politika je dať ľuďom prácu, pokiaľ o ňu stoja, samozrejmá vec. To znamená cez to riešime aj iný sociálno-ekonomický problém rodiny, ale začať treba odtiaľto, a to je úspešná a efektívna politika, politika zamestnanosti.
Čo sa týka konkrétnych riešení, je tu návrh akčného plánu, ktorý vychádza z európskeho piliera sociálnych práv, odporúča a vôbec zaväzuje Európska únia. Začína sa znova projekty na zamestnanosť, my musíme znova otvoriť otázku znevýhodnených skupín. Mladí ľudia, tam o 30 % stúpla nezamestnanosť. Dlhodobo evidovaní nezamestnaní, samozrejmá vec, že aj tí, ktorí sa narodili skôr, a k tomu špeciálne pripravovať projekty, to je to, čo tu doteraz chýbalo a čo je nevyhnutné v tom ďalšom období jednoducho riešiť.
No a úplne na záver, pretože reálne som predpokladal, že sa mi podarí vystúpiť ešte, ešte v piatok minulý týždeň. Ja si myslím, že aj z tejto pódie sa treba vrátiť k tomu, čo sme si pripomenuli v sobotu a to je Sviatok práce. A to hlavne preto, že práca už nie je všedná, nie je každodenná, je vzácna, a preto si ju treba vážiť. Treba možno poďakovať a oceniť ľudí, ktorí sa živia, obrazne povedané, svojou hlavou alebo svojimi rukami, možno v tejto chvíli za ten uplynulý rok vyzdvihnúť hlavne zdravotníkov, pracovníkov v sociálnych službách, pretože celkom iste si to zaslúžia. No a treba asi poďakovať aj pánom podnikateľom, zamestnávateľom za to, že ľuďom prácu dávajú, za to, že im vytvárajú bezpečné pracovné prostredie a odvádzajú za nich to, čo im zákony jednoducho ukladajú.
Na záver. Dať ľuďom prácu, pretože, keď prácu majú, majú aj dobré sociálno-ekonomické postavenie, motivuje ich to, aby si túto svoju životnú úroveň zachovali. To je posledná veta, ktorá, si myslím, vyjadruje obsah toho môjho vystúpenia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 18:48 - 18:50 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, chcem reagovať k niečomu, čo tu neodznelo ani z vašich úst, ale ani z úst pána ministra práce, ale čo si myslím, že do istej miery je aktuálne. Takto pred rokom – január, február – som venoval tomu, že som obišiel 24 krajín Európskej únie a jednoducho lobovali sme za to, aby európsky orgán práce bol pridelený Bratislave. V prvom kole stalo sa, čo sa málokedy stáva, že rada ministrov už v prvom kole, len odvtedy viem, že sa riešia nejaké technické veci, nájom a čo s tým súvisí. Ale aj vzhľadom na to, že mám komunikáciu s DG a dobré aj s komisárom, mám obavy, že tu je taká bruselská byrokracia, ktorá tu... ale hlavne nezáujem bruselských úradníkov prísť do Bratislavy a pôsobiť tu. Preto by asi bolo žiaduce a dobré, keby oba rezorty v tomto smere vykonali nejaké spoločné riešenie. A ja som osobne presvedčený, že je tu priestor. Prvá rada sa tu uskutočnila ešte v januári, to znamená, je na čom ďalej zakladať a čo budovať. Ja si myslím, že pre Slovensko je to jednoducho veľká výhra.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 10:38 - 10:40 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Blaha, chcem trošku nadviazať na tvoje vystúpenie, možno niektoré veci trošku zvýrazniť, i keď treba povedať, že po vystúpeniach Juraja Blanára, Borisa Suska a tvojom bolo povedané absolútne všetko a niektoré veci skôr už len opakujeme. Nechcem hovoriť k terajšiemu stavu a správaniu sa troch najvyšších ústavných činiteľov, možnože sa vrátim k tej najvyššej. Aká-taká autorita tu ostala ešte na prezidentke republiky.
Preto v tejto chvíli apelujem, pani prezidentka, zavrite to poradenstvo, ktoré robíte dnes v Grasalkovičovom paláci a zoberte zodpovednosť a povedzte veľmi konkrétne ľuďom, aký je stav a čo je potrebné v súvislosti s týmto robiť. Od vás to očakávajú.
Je tu stav, keď samotní ministri vlády povedali premiérovi, že, že jednoducho nevie, nestačí, koniec, dosť. Viacerí poslanci koalície, to znamená, to je veľmi dôležité. Preto začíname tu cez parlament, pretože výkonná moc sa odvíja od moci zákonodarnej, aby sa tieto otázky išli otvoriť.
V akej sme vlastne situácii? Dva dôležité rezorty sú provizórne obsadené. Koľko sa uvoľní alebo podá demisiu budúci týždeň ministrov? Aký bude ďalší stav? Slovensko potrebuje riešiť tri priority. Po prvé prevenciu, po druhé liečenie a po tretie kompenzácie. Čím bude lepšia a účinnejšia prevencia, tak tým bude menej treba liečiť, ale to liečenie, keď sa do toho stavu dostanú ľudia, musí byť podané profesionálne a zodpovedne.
No a kompenzácie sú o tom, aby ľudia a firmy, ktorí stav nezapríčinili, boli kompenzovaní. Preto neskúšajme ďalej, že koľko ľudia vydržia. Prvá pomoc, ktorá sa tu skloňuje, musí byť taká, aby bola účinná, aby sa nestalo, že prvá pomoc sa poskytla, ale pacient zomrel... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis