Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:16 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 28.1.2021 16:00 - 16:02 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, ctení kolegovia, týranie detí je extrémny problém. Akurát takmer vôbec sa o ňom nehovorí. Svedkovia častokrát mlčia. Tieto prípady sa odohrávajú veľmi často za zatvorenými dverami, v súkromí rodiny. V rodine, ktorá by mala - paradoxne - dieťa chrániť. Podľa slov lekárov z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave sa stretávajú s podozrením na syndróm zneužívaného a zanedbávaného dieťaťa aj niekoľkokrát za mesiac. Nie sú to teda ojedinelé prípady. Obzvlášť závažné je týranie malých detí, ktoré sa nevedia brániť. Sú to najmä deti mladšie ako 6 rokov, pri ktorých nevieme odkontrolovať ani školskú dochádzku.
Je smutné, že týmto návrhom zákona musíme reagovať na tragický príbeh 8-mesačnej Lucky z Nových Zámkov, ktorá takmer rok nechýbala ani lekárom a ani úradom. Za normálnych okolností vedie lekár presnú evidenciu o povinných preventívnych prehliadkach a očkovaní dieťaťa. Problém ale nastáva, ak rodič zmení lekára, práve tak, ako sa to stalo v prípade dnes už nebohej Lucky. Rodičia zdravotnú kartu novému lekárovi neodovzdali a vymysleli si príbeh, že dieťa je v nemocnici v Bratislave. Rodinní známi nahlásili prípad sociálnej kuratele až po dlhých mesiacoch. Až vtedy sa úradom podarilo zistiť pravdu, že malá Lucka, žiaľ, zomrela násilnou smrťou. V návrhu zákona preto zavádzame oznamovaciu povinnosť zdravotnej poisťovni. Tá bude musieť informovať orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Vďaka tomu budú môcť overiť, či sa poistenec môže nachádzať v ohrození života a zdravia.
Som rada, že môžem byť spolupredkladateľkou tohto zákona. Našou povinnosťou je reagovať na takúto medzeru v legislatíve a postarať sa o lepšiu ochranu tých, ktorí sa brániť sami nevedia.
Ďakujem vám za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 17:55 - 17:55 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kotleba, pre vašu informáciu, samotný výbor pre európske záležitosti po prvý raz v tomto volebnom období, použil tzv. žltú kartu proti návrhu Európskej komisie. Týkala sa práve nariadenia o migrácii a azyle. Znamená to, že vyzývame Európsku komisiu na zmenu predloženého návrhu. Máme sami problém s konkrétnymi ustanoveniami Európskej komisie a nesúhlasíme s povinnými kvótami. Ale keďže nie ste členom tohto výboru, tak asi o tom neviete.
Čo sa týka týchto žltých kárt, viaceré parlamenty členských krajín pripravujú vlastné námietky voči návrhu Európskej komisie. Podľa toho koľko sa ich zozbiera, musí komisia vysvetliť dôvod na odmietnutie zmien, návrh prepracovať alebo ho budú musieť stiahnuť. Ja som zvedavá, ako to dopadne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 17:16 - 17:23 hod.

Romana Tabák
Pán kolega Laurečník, ja by som sa chcela poďakovať, ako ste to veľmi zhrnul, čo sa vlastne dialo u nás na výbore európskych záležitostí a chcela by som zdôrazniť, čo tam padlo a čo nám vlastne vtedy povedal pán minister Korčok, je, že Slovensko je stále bezpečná krajina, to je veľmi dôležité si uvedomiť aj pre našich slovenských občanov. Takže Slovensko je stále bezpečná krajina. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 14:36 - 14:36 hod.

Romana Tabák
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa Hatráková, ďakujem vám za zrozumiteľné zhrnutie tohto komplikovaného zákona, aj za poukázanie širších súvislostí, aj za analytickú činnosť napriek tak malo času, ktorý sme na tento zákon dostali. Ale musíme reagovať rýchlo, pretože pandémia sa nám môže vymknúť spod kontroly.
A už len drobná poznámka. Som veľmi rada, že vážnosť situácie si uvedomujú aj kolegovia zo SaS a ostávajú v koalícii.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 16:03 - 16:03 hod.

Romana Tabák
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tiež veľmi pekne ďakujem za faktické poznámky a tiež sa ospravedlňujem za prerušované vystupovanie. Ťažko sa dýchalo. Takže ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.11.2020 15:54 - 16:00 hod.

Romana Tabák
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:19 - 10:20 hod.

Romana Tabák
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Vetrák, som rada, že táto kritika k tvorbe zákonov v skrátenom legislatívnom konaní zaznela a aj tvoj prísľub k zmene rokovacieho poriadku. Takéto vystúpenia nám všetkým nastavujú zrkadlo, kde sa momentálne nachádzame, a posúvajú náš štát ďalej. Pracujeme, bojujeme a ideme za svojím cieľom, tak ako sme sľúbili ľuďom.
Ďakujem veľmi pekne, že ste zastúpil náš klub.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 20:12 - 20:12 hod.

Romana Tabák
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Bubnár, že veľmi príjemne ste to zhrnul takto ku koncu, a tvoja premiéra v rozprave bola na jednotku. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 17:59 - 18:00 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Cigániková, áno, rozprávali sme sa o tom, ja si to veľmi dobre pamätám, ale hlavne som hovorila, že mám najväčší problém s tým, aby ten druhý posudok bol dobrovoľný. To bolo prvé. A tiež som ti hovorila, že aj keď verím v Ježiša Krista, sa považujem za modernú ženu a ja som presný stred, ja nie som ani úplný liberál, ani úplne konzervatívec. A keďže nakoľko som na toto apelovala a oni, oni to povolili, že ten druhý posudok je dobrovoľný, tak ja nemám dôvod, prečo by som nemala za tento zákon nezahlasovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 29.9.2020 17:55 - 17:57 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené poslankyne, ctení poslanci, vypočuli sme si veľa argumentov pre aj proti. Zo svojej pozície chápem výhrady jednej aj druhej strany. Ja sama som riešila podobné otázky, pretože som otehotnela neplánovane. Počas tehotenstva som navštevovala jednu z organizácií, ktorá ma podporovala, a dnes som slobodnou matkou a mám doma 8-mesačné dieťa. Každá žena si ale píše vlastný príbeh, a či už sa rozhodne pre dieťa, alebo nie, rozhodnutie je na nej. Úprimne vám poviem, že tento zákon by muži ani nemali predkladať, pretože nevedia, čím žena si prechádza počas tehotenstva.
K obsahu zákona by som chcela povedať, že je prednostne určený tým ženám, ktoré zvažujú alebo premýšľajú o interrupcii. Opakujem, ktoré zvažujú alebo premýšľajú o interrupcii, a nie tým, ktoré sú definitívne rozhodnuté. Súhlasím s názorom, že žena má právo rozhodovať o svojom tele a týmto zákonom jej to právo nebude odobraté. Jej komfort pri riešení možno nebude taký ako pri súčasnej legislatíve, ale na druhej strane jej to môže pomôcť zodpovednejšie sa rozhodnúť. Apelovala som na to, aby v pozmeňujúcom návrhu bola druhá lekárska správa dobrovoľná, a nie povinná, a som rada, že sa to implementovalo. Som si vedomá, že v tomto čase ľudia riešia viac sociálno-ekonomické dopady koronakrízy ako kultúrno-etické otázky.
Aj touto cestou chcela by som apelovať na vás kolegov, aby si uvedomili vážnosť tejto mimoriadnej situácii a začali sme sa už teraz venovať témam, ktoré budú našu spoločnosť spájať. Slovenskí občania nutne potrebujú našu pomoc a ženy patria medzi nich.
Ďakujem.
Skryt prepis