Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.5.2020 o 10:54 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 11:00 - 11:02 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Pán poslanec, ďakujem veľmi pekne za faktickú. Súhlasím so všetkým, čo si povedal, a ja pevne verím, že ešte principiálna brzda tohto legislatívneho procesu môže byť pani prezidentka republiky, ktorá deklarovala čistotu legislatívneho procesu. Ukázala nám to vlastne pri zákone, ktorý predkladala ešte bývalá vláda, o trinástych dôchodkoch, kde podala podnet na Ústavný súd. Tak verím, že aj týmto zákonom 281 sa bude zaoberať veľmi vecne a korektne a zaujme k tomu stanovisko také, aké má byť. Pretože, presne ako si povedal, čo sa týka zákona č. 281 o ozbrojených silách, napĺňa podmienky skráteného legislatívneho konania, pretože sa jedná o opatrenia v zákone, ktoré sú v súvislosti s pandémiou COVID-19, pretože sú tam určité obmedzenia profesionálnych vojakov, či ich prepúšťanie a podobné veci. Takisto ak ho poslali do povinnej karantény, tak aby to vedeli riešiť s tým, že pán minister aj nám odôvodňoval na výbore, že je tam umožnený tzv. home office, čiže vedia vyslať toho vojaka aj pracovať z domu. Čiže, áno, táto časť zákona, o tom nemá nikto žiadne pochyby.
Ale čl. II zdôvodniť COVID-om-19, tak to chce riadnu dávku fantázie a to mi musíte dať za pravdu, že ale ani jedno písmeno v tom návrhu zákona v čl. II nemá s COVID-om ale absolútne nič spoločné. A poviem aj prečo. Meníte podmienky generálnych tajomníkov služobných úradov. Pán minister ako predkladateľ zákona je živý príklad toho, že aj podľa starých týchto platných podmienok, kedy sú povinné 3 roky riadiacej praxe, si toho generálneho tajomníka na svojom ministerstve vedel nájsť. To isté aj pán minister práce.
Takže pre koho ideme meniť ten zákon? Kde nevieme obsadiť miesto generálneho tajomníka podľa súčasných platných predpisov?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.5.2020 10:54 - 10:58 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, to isté spravím, čo som spravil aj v prvom čítaní, keď som vystúpil v rozprave a som odôvodňoval, že prečo nepokračovať ďalej v rokovaní o tomto návrhu zákona 281.
Osobne nemám nič proti zákonu č. 281 o ozbrojených silách, pretože aj ja, keď som pôsobil vo funkcii štátneho tajomníka na ministerstve obrany a chodil som predkladať zákony do výborov v zastúpení ministra, tak vždy to boli konštruktívne debaty a vo väčšine prípadov tieto návrhy zákonov boli nekonfliktné, boli vecné, boli odborné a vždy prechádzali jednotlivými výbormi, dovolím si tvrdiť, v 99 % jed-no-hlas-ne. To znamená, že aj opozícia dokázala tieto návrhy zákonov podporiť, pretože boli argumentované odborne.
Lenže, bohužiaľ, čo sa pánovi ministrovi stalo ako nováčikovi, do 281-ky sa dostal článok II, ktorý je ale ukážkovým prílepkom, a to je presne to, čo som vám aj vyčítal v prvom čítaní, že dnes už sa nemôžete vyhovárať na to, že nebolo schválené programové vyhlásenie vlády, lebo už ho schválené máte, ste s tým súhlasili a v časti legislatíva ste sa zaviazali, že nebudete predkladať návrhy zákonov také, ktoré budú obsahovať nepriame novely, že nebudú obsahovať tzv. prílepky.
Bohužiaľ, stalo sa, čo sa stalo, a po rokovaní dnešných výborov je to ešte horšie v tom, že ja som to aj pánovi ministrovi, bohužiaľ, povedal, že mrzí ma o to, že sa to stalo jemu, že tá 281-ka na výbore pre obranu a bezpečnosť stratila ale úplný význam. Výbor pre obranu a bezpečnosť je gestorským výborom tohto zákona a dnes po všetkých prijatých pozmeňovacích návrhoch, ktoré ste si poschvaľovali na jednotlivých výboroch, ktoré, ale vy ste nás kritizovali za čistky v štátnej správe, sú nie že také ako naše čistky v štátnej správe, ale sú ďaleko horšie, lebo to robíte úplne ale na hulváta cez 281-ku, ma utvrdzuje o tom, že tá 281-ka na výbore pre obranu a bezpečnosť ako gestorskom výbore úplne stratila význam, pretože článok II aj so všetkými pozmeňovákmi, ktoré sú predložené, vlastne už je len taká omrvinka v celom tom návrhu zákona, pretože už má menej strán ako samotné pozmeňováky. Čiže je to vlastne na vašom svedomí, ako budete hlasovať. Bohužiaľ, mňa to mrzí, že rád by som odborne podporil 281-ku, lebo si vážim prácu vojakov a celých ozbrojených síl, ale vzhľadom k tomu, že čo sa udialo v legislatívnom procese, tak tento zákon nemôžem podporiť.
A tak ako v prvom čítaní, tak aj v druhom čítaní navrhujem, aby sa návrh zákona vrátil na dopracovanie predkladateľovi. Ak neprejde tento návrh zákona, potom dávam druhý návrh, aby sa nepokračovalo v tomto rokovaní o tomto návrhu zákona, a ak ani ten neprejde, tak aby tento návrh zákona bol odložený.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.5.2020 16:59 - 17:00 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, pán minister, vážený pán spravodajca, kolegovia, kolegyne, moje vystúpenie nebude dlhé, pretože my sme mali možnosť sa vyjadriť k skrátenému legislatívnemu konaniu dnes ráno na výbore pre obranu a bezpečnosť, kde som pánovi ministrovi vyjadril svoj názor, čo sa týka zákona 281 o ozbrojených silách, ktorý by sme radi podporili, ale, bohužiaľ, keďže je v čl. II prílepok k tomuto zákonu o ozbrojených silách a je to ukážkový prílepok toho, ako má vyzerať nepriama novela, nie tak dávno ste si v programovom vyhlásení vlády v časti legislatíva dali záväzok, že takýmto spôsobom nebudete realizovať legislatívny proces, ale, bohužiaľ, sa to stalo. O to viac ma to mrzí, pán minister, že je to pri vašej legislatívnej premiére v parlamente, ale je to tak. Čiže dovolím si dať návrh v zmysle rokovacieho poriadku podľa § 73 rokovacieho poriadku ods. 3 - Národná rada sa uznesie tak, že buď za a) vráti návrh zákona jeho navrhovateľovi na dopracovanie. Ak tento návrh môj neprejde, tak potom dávam druhý návrh, že nebude sa pokračovať v rokovaní o návrhu tohto zákona. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2020 15:20 - 15:21 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, iba jedna konkrétna krátka otázka. Ja som to naznačil na výbore pre obranu a bezpečnosť, kde ste mali byť, ale ste neboli, že prečo ste tú päťdesiat päťku nepredložili v skrátenom legislatívnom konaní samostatne? Prečo sa to prilepilo k 281? Ak chcete robiť zmeny, veď je to deklarované aj vašimi predsedami strán, že jednoducho aj za cenu zmeny zákona, ak sa chceme niekoho zbaviť, lebo je nie, nazvem to, nie vhodný na funkcii, tak spraví sa zmena zákona, ale súhlas. Ale prečo ide to prilepené k 281, ale neni to, mohli ste ísť v skrátenom legislatívnom konaní ako samostatný zákon o štátnej službe a v skrátenom konaní ste to tam mohli odôvodňovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2020 15:15 - 15:17 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Vážený pán poslanec, budem reagovať na vás v tej časti, ako ste spomínali, že sa nebudete vyjadrovať k tej časti, ktorá obsahuje zákon 281. My sme dnes pred začatím schôdze Národnej rady mali výbor pre obranu a bezpečnosť, kde sme sa tomuto skrátenému legislatívnemu konaniu venovali, a ja som tam jasne svoje výhrady, konštruktívne výhrady k pánovi ministrovi mal, kde som mu povedal, že v časti zákona o ozbrojených silách, ak by sa hlasovalo o ňom samostatne, tak by si predpokladám tvrdiť, že by nemal nikto z nás problém zahlasovať za tento zákon, a by mu to prešlo rovnako, ako prechádzali zákony pánovi ministrovi Krajniakovi. Takže, ale, bohužiaľ, do článku II sa dostal zákon o štátnej službe, ktorý ale s COVID-19 nemá absolútne nič spoločné, ako ste to spomínali vo svojom vystúpení. V časti zákona 281, áno, dá sa to odôvodňovať COVID-19, pretože sú tam veci, ktoré sú tam pomenované, vecné veci. Vzhľadom k tomu, ak dochádza k prepusteniu profesionálneho vojaka v čase, keď sa zvýši stupeň nasadenia ozbrojených síl, v takom momente sa zastavujú tieto lehoty a jednoducho, aj keď je zlý vojak, nevieme ho prepustiť, pretože tie lehoty stoja. Čiže v tom odborne sa dá súhlasiť, len fakt, že toto je zlomenie legislatívneho procesu cez koleno. A využijem aj prítomnosť pána podpredsedu vlády pre legislatívu, to je jeho agenda, nech sa pozrie v programovom vyhlásení v časti legislatíva na to, že čo tam je napísané, že akým spôsobom chcete predkladať zákony. A jedným, jeden z hlavných bodov, ktorý tam máte, je, že nebudete dávať tzv. prílepky k zákonom. Takže ďakujem veľmi pekne za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 16:03 - 16:05 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega, chcem vám veľmi pekne poďakovať, že ste spomenuli práve Starú Ľubovňu. Táto moja reakcia bude možno trošku výnimočná, bez nejakého politického trička a dajú mi za pravdu aj možno na prekvapenie aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a pani poslankyňa Zita Pleštinská, ktorí sú tiež zo Starej Ľubovne. Áno, je to príklad, kedy ukážkovo spolupracovala samospráva a vyšší územný celok. Tento celý projekt sa naštartoval ešte za bývalého župana pána predsedu Chudíka a nebohého šéfa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vlada Kozáka a minulý rok som bol jeden z tých, ktorý strihal pásku na tomto obchvate a tu bolo vidieť príklad, ako sa mesto Stará Ľubovňa spojilo so župou, kde predseda vyššieho územného celku našiel nám peniaze na spolufinancovanie, pani poslankyňa Zita Pleštinská je predsedom dopravnej komisie, čiže tiež bola účastná toho a podarilo sa dosiahnuť to, že ten jeden kilometrový obchvat sa dokončil, síce zatiaľ slúži iba obciam, ktoré sú priľahlé, a to je Kamienka... Kamienka, pardon. Nová Ľubovňa, Jakubany a Kolačkov, ale podarila sa taká čerešnička na torte ešte pred voľbami, kde za účasti ministra financií Laca Kamenického, pána podpredsedu vlády Richarda Rašiho sa podarilo schváliť ďalších 800-tisíc na dobudovanie jednej komunikácie, ktorá práve sa napojí na tento obchvat a dosiahne to, čo vlastne Stará Ľubovňa z tej jednej časti potrebuje. Takže ja verím, že tento pozitívny príklad bude príkladom aj do budúcna pre iné samosprávy a vyššie územné celky, že takýmto spôsobom budú vedieť aj s vládou spolupracovať a projekt modernizácia dobudovania ciest bude pokračovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 18:37 - 18:39 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja by som chcel oceniť (zaznievanie gongu) konštruktívne vystúpenie pána podpredsedu parlamentu, že pomenoval to programové vyhlásenie bez toho, aby niekoho urážal, veľmi slušným spôsobom.
A možno začnem podobne, ako začal svoju faktickú poznámku pán poslanec Pročko, že ja poďakujem ministrovi obrany a ministrovi vnútra, ktorí na výbore pre obranu a bezpečnosť veľmi korektným spôsobom vystúpili, veľmi korektným spôsobom si vypočuli naše pripomienky bez toho, aby bola akákoľvek invektíva a čokoľvek, ktoré by bolo niekoho urážajúce. Len je veľká škoda, že koaliční poslanci si z vlastných ministrov nezoberú príklad a na vaše konkrétne, slušné vystúpenie útočili takým spôsobom, akým útočili.
Áno, spomínali ste niektoré nedostatky. Možno ešte, možno ešte jedna taká agenda tam mohla byť spomenutá, migračná politika, to sme spomínali aj na našom výbore, že je to veľmi vážna téma a zaslúžila si viac, ale to sme si vydiskutovali, takže bolo nám to vysvetlené s tým, že na úvod svojho vystúpenia ste venovali pár minút, kedy bol pán Dostál tam, kde potreboval ísť. Pánovi Dostálovi, no, pánovi Dostálovi by bolo dobré pripomenúť jednu dôležitú vec, že na Ústavnom súde je podanie politickej strany Progresívne Slovensko, kde jeden z dôvodov je to, že prepočítať hlasy, a druhý z dôvodov je prísnosť zákona, ktorý hovorí o siedmich percentách. Hľadal som, ako nazvať pána Dostála, a buď je to nelegálny migrant v parlamente, alebo čierny pasažier v parlamente s pánom Osuským, lebo ak by boli stanovené kritériá siedmich percent, tak, páni, nesmejte sa, lebo sa tak krásne cynicky usmievate a tak krásnym vaším humorom hovoríte, že by ste v tom parlamente ani neboli. Strany OĽANO sa to netýka, resp. hnutia OĽANO, lebo sú ďaleko cez 7 %, mali až 25, ale u vás by to bolo, takže by som sa na vašej strane moc nesmial.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:33 - 19:35 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne, pán podpredseda. Včera sme tu mali všetci možnosť zažiť jedno veľké politické školenie, že o tom, ako má prebiehať kultúra v parlamente a ako máme sa odosobniť, ako máme nechať politiku bokom a ako sa máme venovať vážnym problémom, občanom Slovenskej republiky a situácii, v ktorej sme.
Pred aj po tom včerajšom rušivom momente, všetko aj tak fungovalo, fungovalo to aj dnes, lebo mali ste to možnosť vidieť v predchádzajúcich hlasovaniach, kde veľmi zodpovedne a všetci, tak ako aj vy, tak aj my, sme podporili dobré zákony.
Bolo tu vykrikované, že ako sme reagovali na pána poslanca Šefčíka, áno, reagovali sme naňho tak, ako sa patrilo, pretože presne takým istým spôsobom to bolo vrátené, akým spôsobom on komunikoval na nás.
Po ňom vystúpil pán poslanec, pán predseda Fico, ktorý vám dal vecné argumenty, veľmi slušným spôsobom povedal, aké boli dohody, ako sa rešpektovali, ako sa nerešpektovali.
Zase sme boli len dourážaní, boli dourážaní naši voliči. Pán poslanec Blaha mal, čo si ja pamätám, cez 60-tisíc preferenčných krúžkov, predpokladám, že pán Kotleba ich mal ešte viac, takže na ten účet, kto bude kádrovať naše nominácie, to nechajte na ľudí, ktorí si nás vo voľbách zvolili. Vy ste nám dali miesta, tak nám dovoľte slušným a demokratickým spôsobom si navrhnúť našich ľudí, o ktorých si myslíme, že sú na tieto miesta vhodní.
A pán poslanec Osuský tu spomínal pána Galka. No áno. Bol to super, super minister, ktorého pani predsedníčka vlády Radičová musela odvolať. Takže asi taký človek sa na funkciu predsedu tak dôležitej komisie nehodil.
Takže ešte raz, prosím vás, nechajte nám miesta a ľudí si vyberieme my a skúste to pekne demokraticky a politicky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 14:53 - 14:53 hod.

Marián Saloň
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som sa chcel predkladateľa pozmeňovacieho návrhu spýtať, že ako sme prišli na vek dieťaťa 11 rokov, že prečo to nie je napríklad 12 alebo 15.
A druhá otázka je, že čo v prípade, ak policajt odmietne nastúpiť do výkonu služby, ktorý mu dal príkaz jeho nadriadený, či už bezdôvodne, alebo uvedie dôvod, že sa stará o nezaopatrené dieťa doma.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.3.2020 13:07 - 13:08 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, chcel by som vás poprosiť, keďže pani predsedníčka zdravotníckeho výboru dnes nám dala oficiálnu informáciu, že Baránik bol testovaný s výsledkom negatívne, tak aby požiadala kompetentný úrad o doloženie informácie, či pán Baránik mal byť v povinnej karanténe, keďže médiá tvrdia, že jeho dcéra v povinnej karanténe bola, teda či ju on porušil alebo nie. Ak áno, tak je továžny precedens, lebo aj občania Slovenskej republiky sa potrebujú zariadiť, či tú karanténu povinnú majú dodržiavať alebo nie. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis