Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.3.2021 o 10:51 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:03 - 14:05 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, budem sa venovať hlavne časti komisie, ktorá bola zriadená k nebohému Milanovi Lučanskému.
Ja by som to lepšie nepovedal, ako ste to povedali vy, že ste ju zriadila neštandardne. Áno, je to pravda. Tak ako tá komisia mala zlý začiatok, tak mala ešte horší koniec, lebo už na samotný úvod sme sa dozvedeli z našich menovacích dekrétov, kde ste skonštatovala, že to bola samovražda, čiže vlastne účel komisie už bol splnený hneď na začiatku, že to bude vlastne vaša perina, ktorou sa budete prikrývať celý čas, a dnes sme to mali možnosť už počuť od vás aj od pani podpredsedníčky vlády, takže, áno, je to pravda s tým, že hneď na začiatku tá komisia bola prekvapená z toho, že sme všetci podpísali mlčanlivosť, vy ste prvá vybehla s úradnými záznamami vonku ešte v ten deň, ako my sme sedeli, čiže to bol krásny začiatok. A ešte horší koniec tej komisie bol v tom, že celý proces ste spochybnili, pretože niekto si vymyslel per rollam hlasovanie, obišla sa rodina a až následne na základe toho, čo ja som poukázal, tak bolo vymyslené záverečné rokovanie tej komisie, a preto to bol jeden z dôvodov, prečo ja som na tejto komisii nebol a som nehlasoval.
Zaujala ma jedna veta, ktorú ste povedali, že je dôležitejšie mať aj výsledky trestného konania. No ja si myslím, ja si osobne myslím, že výsledky trestného konania sú najdôležitejšie, a ak by to bolo také jednoznačne, ako tu prezentujete vy, tak to vyšetrovanie by netrvalo, netrvalo tak dlho, ako trvá, a ostalo veľa nezodpovedaných a otvorených otázok pri tejto komisii, takže nič také jednoznačne tam, tam neni.
A, viete, zaujímavé je to, že keby nebolo Fica, tak v podstate vy by ste sa ani nemali čím brániť, lebo Fico, Ficovi kamaráti. A to bolo úžasné, že keď vy nebudete, tak Ficovi kamaráti pôjdu von.
Čiže ja to mám otočiť vaším demagogickým slovníkom a povedať, keďže ste tam vy, tak Ficovi kamaráti sú preto v base? Keď to vy tvrdíte, že keď tam nebudete, že oni pôjdu von... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:02 - 14:03 hod.

Marián Saloň
Samozrejme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 6.5.2021 14:55 - 14:57 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, Osobitný kontrolný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby predkladá podľa § 9 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 166/2003 Z. z. o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o ochrane pred odpočúvaním) Správu výboru o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2020 (tlač 416).
V súlade s § 9 citovaného zákona výbor požiadal Slovenskú informačnú službu v mesiaci december 2020 o zaslanie Správy o použití informačno-technických prostriedkov za rok 2020. Správu o použití informačno-technických prostriedkov za rok 2020 predložila Slovenská informačná služba vo verzii neobsahujúcej utajované skutočnosti. Údaje o použití informačno-technických prostriedkov neobsahujúce utajované skutočnosti, tak ako ich predložila Slovenská informačná služba, sú uvedené v predloženej správe. Osobitný kontrolný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby uvedenú správu prerokoval na 7. schôdzi výboru dňa 17. marca 2021, prijal uznesenie č. 35, ktorým vzal predmetnú správu na vedomie.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky, predkladám Národnej rade Slovenskej republiky návrh uznesenia, ktorý je súčasťou správy. Dovoľte mi prečítať návrh.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky zo 6. mája 2021 k Správe Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2020 (tlač 416).
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie Správu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2020 (tlač 416).
Pán predsedajúci, poprosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.5.2021 13:44 - 13:46 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predložiť pozmeňujúci návrh k návrhu na zmenu v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky, parlamentná tlač č. 524, ktorý znie:
"Návrh na zmenu v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 524, sa dopĺňa nasledujúco:
Bod A (odvoláva) sa dopĺňa nasledovne:
"poslanca Petra Šucu SMER - SD z funkcie člena Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva,
poslanca Antona Stredáka SMER - SD z funkcie člena Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby".
Bod B (volí) sa dopĺňa nasledovne:
"poslanca Petra Šucu SMER - SD za člena Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby,
poslanca Antona Stredáka SMER - SD za člena Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva".
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 9:55 - 9:57 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Boris, ja sa ti chcem poďakovať a oceniť tvoje vystúpenie, lebo presne bolo to vystúpenie vecné. Presne boli pomenované fakty, ktoré celý čas, vlastne na ktoré poukazujeme, že akým spôsobom boli prijímané.
Ja si myslím, že to uznesenie, na to uznesenie čaká a hlavne na to vystúpenie tých troch najvyšších ústavných činiteľov čaká celý národ. Pretože v takom chaose a v takej neistote, ako dnes ľudia žijú, že nevedia, čo bude o hodinu, o dve, o tri, tak si myslím, že k upokojeniu tejto situácie by práve mali prispieť traja najvyšší ústavní činitelia.
Nadviažem na teba, čo si vystúpil k núdzovému stavu. Obidvaja a ďalší kolegovia sme pri prerokovaní tohto bodu ešte v prvom čítaní, keď bol za, nazvem to, normálnych podmienok prerokovaný tento bod, lebo v druhom čítaní a následné hlasovanie, to bola jedna katastrofa, si spomínal tie igelity, sme namietali presne na to, čo sa deje práve v tomto okamihu, že Národná rada bude len štatistom. A presne sme to mali možnosť vidieť, že v stredu na rokovaní vlády boli prijaté skrátené legislatívne konania, návrhy jednotlivých zákonov, ktoré prerokovávame dnes ráno. V ten istý deň na tom istom rokovaní bolo schválené aj predĺženie núdzového stavu.
Teda ako je možné, že niekto vyselektuje body z rokovania vlády, že včera si dajú tú námahu a doručia nám zákony, ktoré sú v skrátenom legislatívnom konaní? Dnes ráno ideme o nich rokovať, ale predĺženie núdzového stavu, ktoré je tak dôležité ako tie isté zákony, tak sa do parlamentu ešte nedostalo.
Čiže presne sa vlastne ukazuje situácia, na ktorú som vám poukazoval pri obidvoch čítaniach, že parlament bude štatista. Upozorňoval som na to, že sa to bude predkladať do parlamentu na 19. deň, aby sme to len formálne schválili. Ako je to možné, že to tu neni dnes?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.3.2021 16:45 - 16:46 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, viete, ono je to trošku taká podpásovka, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, na predrečníka skúste reagovať a nie na mňa.

Saloň, Marián, poslanec NR SR
Áno, len vy ste sa do tej istej rozpravy zapájal vlastnou činnosťou, vlastnými slovami tiež, čiže budem reagovať na kolegu.
Teda, pán kolega, je mi ľúto, že pri vašom vystúpení pán podpredseda parlamentu vystúpi a vlastne vám dá najavo, že buďte radi, že ste vôbec členmi grémia, lebo nemáte na to žiadny nárok, tak na jednej strane dostanete takú možnosť a na druhej strane je to otočené proti vám.
Bol som súčasťou tohto grémia, bol som iniciátor toho zvolania prvého grémia, následne to zvolal pán podpredseda parlamentu, kde presne padlo to, čo ste povedali. Pán predseda parlamentu to dosvedčí, že ak nastane taká situácia, že sa k tomu rázne postaví, lebo tam sa jasne pomenovali dôvody, že prečo sa deje to, čo sa deje, a sme sa dohodli, že to nebudeme zneužívať. Tak ma to mrzí, že sa to odvíja týmto spôsobom. A fakt, ak je problém s tými zákonmi, no tak to treba pomenovať, treba to odsunúť na ďalšiu schôdzu, dajme tomu riadnu a štábnu kultúru, skončime to ako vtedy, kedy to máme, a je to vybavené.
Treba nám riešiť núdzový stav, predĺženie núdzového stavu, ktorý vláda schválila včera na vláde. Kde je núdzový stav? Čo sa budeme baviť o ňom o devätnásť dní, keď teraz tu takto krkolomne bez ničoho sedíme? Tak nech pošlú nám núdzový stav a hneď rozvinieme debatu k tomu a budeme dva dni debatovať o tom a vy budete mať čas potom si vyriešiť vlastne problémy s vašimi zákonmi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.3.2021 10:51 - 10:52 hod.

Marián Saloň
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, keďže sa opakuje situácia jednak zo včerajška, dnes to neni prvýkrát, neni to v moci opozičných klubov, pretože nás neni dosť, ale žiadame všetky štyri koaličné kluby, nech okamžite zvolajú grémium a nech sa nastavia pravidlá rokovania Národnej rady, pretože toto sa nedá nazvať ani chaosom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.3.2021 11:15 - 11:15 hod.

Marián Saloň
Ďakujem pekne, pán podpredseda, chcem poprosiť, všetkých kolegov, ktorí sú členmi výboru na kontrolu SIS, že dnes máme o 12.15 hod. štandardné, riadne rokovanie výboru. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 17:55 - 17:56 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec Hus, ja sa nebudem venovať tej vecnej, odbornej stránke vášho vystúpenia, pretože je tu dosť odborníkov, ktorí sa tejto oblasti venujú, ja sa venujem úplne inej oblasti. Ale možno taká vaša nováčikovská daň, som vám chcel poradiť, že vy ako poslanec Národnej rady, ktorý vystúpi v rozprave, má možnosť v zmysle rokovacieho poriadku podľa § 73 ods. 3, ktorý znie, že Národná rada sa uznesie tak, že buď za a) vráti návrh zákona jeho navrhovateľovi na dopracovanie, alebo za b) nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona. Čiže kľudne aj vy ste mohol využiť to svoje právo poslanca Národnej rady, ktorý vystúpil v rozprave, a navrhnúť, aby tento zákon bol vrátený buď na dopracovanie, alebo aby sa v ňom nepokračovalo.
Takže toľko len. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 16:10 - 16:11 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážený pán predsedajúci.
Pani poslankyňa, chcem oceniť tento váš návrh a za stranu, za klub strany SMER – sociálna demokracia vám garantujem, že tento návrh podporíme, pretože je to dobrá myšlienka. Si myslím, že policajtky, vojačky si zaslúžia toto dorovnanie, tak ako je to vo všeobecných právnych predpisoch
A zároveň vás chcem poprosiť o jednu vec. Je to zákon číslo 328. Viete, o čom hovorím, je to strašne citlivá vec. Keď sa otvorí v parlamente zákon číslo 328, spozornejú všetci policajti, všetci hasiči, všetci vojaci, spozornejú všetci, ktorí majú nárok na výsluhový dôchodok podľa tohto zákona. V dobrom vás chcem poprosiť o verejnú garanciu, že tento návrh zákona sa bude striktne držať iba tejto materskej a že nedôjde v druhom čítaní k nejakým pozmeňovacím návrhom, ktoré by viedli k nejakému možnému či už zníženiu toho sociálneho zabezpečenia policajtov, vojakov, hasičov a všetkých v služobnom pomere. Čiže na tom mi vážne záleží.
Ja tu ten, tento návrh zákona váš podporím, lebo je to dobrá myšlienka, a zároveň vás fakt prosím o to, aby bolo zagarantované aj taká tá informácia smerom navonok, aby, lebo obrátili sa na mňa aj policajti, aj hasiči s tým, že vnímajú to, že je 328 v parlamente, takže len chcem tú garanciu, aby to bolo takto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis