Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

3.2.2023 o 13:32 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.3.2023 17:57 - 17:58 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Nechcem spochybňovať účel zákona, som za to, aby sa zverejňovali tie zápisnice, len keď som si prečítala § 30 a § 32 predmetného zákona, tak v úvodných odsekoch sa hovorí, že, je tam slovo bezodkladne. V tomto návrhu tejto novely mi tam chýba nejaká časová lehota, teda dokedy sa to má zverejniť, že či tiež neuvažujete o tom, že tam vsuniete nejakú lehotu, lebo môže to byť potom aj o pol roka, o rok, o dva.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.3.2023 16:27 - 16:27 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
V normálnom demokratickom štáte by takáto novela nebola vôbec potrebná, ale keď sa demokracia mení na totalitu v priamom prenose, tak je to nutné. Je nutné schváliť takýto návrh zákona. Šikanujú, terorizujú a konajú očividne proti vôli ľudu. Veď máme k dispozícii množstvo prieskumov, ktoré hovoria, že neveria týmto ľuďom, ktorí sú na čele štátu. Neverili tejto vláde, neveria predstaviteľom, ktorí stoja na čele. Títo vojnoví štváči sú novodobou organizovanou zločineckou skupinou. Ja tento návrh zákona podporím a verím, že tak urobí väčšina v tomto pléne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2023 15:27 - 15:28 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Ja len doplním možno kolegu vedľa. Vyššie ohodnotenie si zaslúžia určite nielen príslušníci Policajného zboru, SIS, Železničnej polície alebo Zboru väzenskej a justičnej stráže, ale aj ostatní zamestnanci štátnej a verejnej správy. Len ma mrzí, prečo tento návrh zákona nie je predložený ako vládny návrh, ale predkladá sa ako nejaká poslanecká iniciatíva. A vysvetlím prečo. Pretože v dôvodovej správe je uvedené, že tento váš návrh nebude mať vplyv na rozpočet verejnej správy. Ale opak je pravdou.
Aj ministerstvo financií upozorňuje, že nie sú vyčíslené finančné dopady na bežný rok ani tri nasledujúce roky. Pretože zvýšenie hornej hranice sadzby príplatku za riadenie, ako aj navrhovaná konštrukcia premenlivého príplatku, môže vyvolať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Taktiež sa uvádza, že sa počíta so znížením počtu riadiacich funkcií v Policajnom zbore približne o jednu tretinu, čo môže mať za následok zvýšenú odchodovosť do výsluhového dôchodku, čo by malo negatívny vplyv na výdavky osobitného účtu ministerstva vnútra. Možno by sa to týkalo aj tých riadiacich pozícií, ktoré nie sú možno názorovo blízke súčasnej vládnej garnitúre. Čiže ja vítam to, že tento zákon sa teda odkladá a možno by bolo vhodné, aby to pred... bol predložený tento zákon ako vládny návrh zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 3.2.2023 13:32 - 13:32 hod.

Slavěna Vorobelová
Ďakujem pekne. Ja by som chcela len oznámiť termín hlasovania, bude vo štvrtok o sedemnástej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2023 12:53 - 12:54 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Na margo toho mailu tej pani z lekárne upozorňujem, že v tom zákone sú výnimky. Čiže na lekáreň sa vzťahuje výnimka. Čiže pani nepríde o nič.
Tak ako som, opakovane hovorím, je to uhol pohľadu. Myslím si, že väčšina pléna bude za tento zákon. Zjavne SaS bude proti tomuto zákonu, čiže rozhodne väčšina v tomto pléne. Zbytočne budeme tu teraz polemizovať možno zasa ďalšie dni.
Padajú tu stále čísla, čísla, koľko brigádnikov, koľko dôchodcov pracuje v maloobchode. Tie čísla sú určite dostupné v Sociálnej poisťovni. Myslím, že ministerstvo financií posudzovalo ten dopad aj vrátane všetkých zamestnancov, čiže nielen brigádnikov študentov.
A ešte raz, nezakazujeme dôchodcom pracovať, ani študentom. Čiže nemýľme si pojmy a dojmy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2023 12:41 - 12:42 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chcela by som zareagovať na to, čo tu odznelo.
Čo sa týka strany SAS, že nie sú proti dôchodcom, veď práve predstavitelia strany SaS, celá SaS bola súčasťou koalície, a ja nemám pocit, že tie dôchodky nejako výrazne stúpli, a že tí dôchodcovia si teraz žijú super život. Ich predstavitelia predsa označujú ľudí za ťuťmákov, ich predstavitelia tejto strany označujú, že ak ľudia nemajú na základné životné potreby, pretože je kríza, majú predať svoje nehnuteľnosti. To som nebola ja, to boli predstavitelia strany SaS.
Čo sa týka pána Šefčíka, brigádnici, že brigádujú v nedeľu v maloobchode. Môžu sa presunúť potom do služieb, tam sa to neobmedzuje. Služby môžu fungovať. Je to okej. Myslím, že nebude to mať nejaký taký zásadný, výrazný dopad. Zaznelo tu to číslo zase opäť 1700 ľudí, že možno príde o prácu. Veď bežne tá fluktuácia v tom obchode je možno oveľa vyššia. Stále sa boríme s tým a upozorňujú nás na to tí zamestnávatelia, že majú nedostatok zamestnancov, čiže ja nerozumiem.
Ďakujem veľmi pekne za vaše názory.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 3.2.2023 12:19 - 12:26 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tento zákon má, ako som povedala, svoje za a proti. Je to uhoľ pohľadu. Treba si uvedomiť, koho zastupuje strana SaS, Sloboda a Solidarita. Zastupuje elity, oligarchov, zbohatlíkov, nadnárodné spoločnosti, veľkých podnikateľov, malých podnikateľov, ale ľudí berie ako zdroj zisku. Ľudia sú pre nich čísla, štatistiky, zdroj daní. Už len ten argument, že dôchodcovia chcú pracovať v nedeľu, že je to nejaká sociálna terapia. Ja nepoznám dôchodcu, ktorý by chcel pracovať v nedeľu. Ak by mal dobrý dôchodok, žiaden dôchodca nechce pracovať v nedeľu. Chce chodiť na kultúrne podujatia, na športové podujatia, ako tu zaznelo, chce žiť normálny, slušný život s normálnym dôchodkom.
Strana Sloboda a Solidarita stále bojuje proti zvyšovaniu dôchodkov. Áno, rozumiem aj ich pohľad, ale myslím si, že človek si zaslúži dôstojný život. Solidarita. Tak prečo nie sme, páni poslanci, potom zo strany SaS solidárni s bežnými ľuďmi? Prečo nepracujeme v nedeľu? Prečo tu nezasadáme v pondelok? Prečo máme obedňajšiu prestávku dve hodiny? Však buďme solidárni. Pracujme.
Bolo tu spomínané, že odbory najlepšie vedia a tí podnikatelia najlepšie vedia, že či áno alebo nie, či majú mať otvorené, alebo nemajú mať otvorené. No odbory podľa mojich informácií sú za tento návrh zákona. Možnože nie v takom konkrétnom znení, ako je teraz konkrétne navrhované, ale boli dohodnuté tie pozmeňovacie návrhy, že tam budú. A myslím, že to stanovisko je jasné. Stanovisko tých zamestnancov je jasné.
Stále tu hovoríme o zákaze maloobchodného predaja. Nie, to nie je zákaz maloobchodného predaja. Ten maloobchodný predaj môže fungovať, ako aj služby môžu fungovať v nedeľu. Je to len obmedzenie nariadiť prácu zamestnancovi v maloobchode. Čiže tí živnostníci možno nájdu priestor, že budú otvorení a budú poskytovať proste ten predaj. Budú predávať, stúpnu im zisky. Ale sami dobre viete, že tomu tak nie je. Aj ľudia sa vedia nastaviť proste na ten systém, že sa bude nakupovať od pondelka do soboty. Ja nevidím nejaký problém v tom, aby museli nakupovať niečo v nedeľu. No neviem, či vám budú chýbať, ja neviem, spodné prádlo alebo čo v nedeľu také nutné musíme nakupovať. Veď ak budete chcieť ten teplý rožok, tak myslím si, že bude nejaká večierka, kde bude ten živnostník, ktorý tie teplé rožky bude predávať a kľudne si ich môžete kúpiť.
Spomínali sa tu nejaké čísla, že sú tam odhady ministerstva financií, že o prácu by mohlo dôjsť cca 1 700 ľudí. Sú to len odhady, nie sú to žiadne fixné čísla. Ale ja si myslím, že tá masa ľudí sa presunie do iných sektorov, ktoré možno sa oživia a začnú fungovať. Čiže ja nevidím žiaden dôvod, ako tu zaznelo, že hromadné prepúšťanie. Vy viete, čo je hromadné prepúšťanie? Veď potom hromadne prepúšťame každý deň, lebo ľudia dostávajú výpovede, končia v práci. Tak na Slovensku máme hromadné prepúšťanie nonstop.
Sme v kríze. Sme v recesii. Veď veľmi dobre viete, že ľudia vás upozorňujú na to, že tie ceny rastú. Ja nemám pocit, že by oni chceli húfne teraz chodiť nakupovať v nedeľu. Ja mám skôr pocit, že ten predaj sa bude obmedzovať. A tí ľudia obmedzujú svoje nákupné návyky. Snažia sa šetriť, kde sa dá.
Stále tu hovoríme o zosúlaďovaní osobného a pracovného života. Veď sú na to prieskumy. Každý by rád bol so svojou rodinou v nedeľu, áno, u nás je to tak zaužívané, že tá nedeľa si zaslúži, aby rodina bola spolu. Ak chceme byť teda aj solidárni, prečo potom, ja neviem, keď berieme ten pohľad taký, že veď ľudia chcú nakupovať. No napríklad možno ľudia chcú si vybavovať úradné veci v sobotu a v nedeľu. Prečo nezrušíme v utorok, streda, štvrtok štátne úrady, ministerstvá a budeme robiť v sobotu a v nedeľu. Povieme tým úradníkom, robte v sobotu a v nedeľu. Čiže ja nerozumiem tým argumentom, že prečo by to nemohlo byť u nás.
Stále sa hrdíme, že západ. Však inšpirujme sa západom. Veď keď zbroja, zásobujú Ukrajinu, pomáhajme Ukrajine, zásobujme. Veď západ to robí. My sme súčasťou západu. Tak prečo v tomto si neberieme tú inšpiráciu? Veď západ, na západe väčšina krajín to tak má. Prečo sa porovnávame s tými, ktorí to, práve to obmedzenie toho Zákonníka práce nemajú nastavené takto? Veď buďme západní, buďme európski.
Tá nákupná turistika ešte, že ľudia pôjdu nakupovať za hranice. Ja už som to spomínala. Tá turistika tu bude stále kvôli kvalite a cenám. Čiže tí ľudia, áno, idú do okolitých štátov, pretože vidia tam lepšie ceny a možno je tam širšia a lepšia, kvalitnejšia ponuka.
Stále sa tu spomína, že to je nejaký kresťanský zákon. Prečo kresťanský? Čo je na tom kresťanské, že tí ľudia budú v nedeľu doma? Myslím si, že aj vy chcete byť v nedeľu doma. My, poslanci. Každý chce byť v nedeľu doma so svojou rodinou. Ako vravím, tie obchody, to nie je zákaz maloobchodného predaja. Predsa to, čo trh vykreuje, to bude. A možno tým podporíme aj práve to gastro, ktoré bolo zlikvidované, možno podporíme tú kultúru a šport. Čiže zamyslime sa možnože aj z tej opačnej strany, ten iný uhol pohľadu, ktorý to môže celé priniesť, tento zákon.
Ja som rada, že diskutujeme možno ten jeden deň, dva dni o tomto návrhu zákona, pretože sa možno vyvinie nejaká celospoločenská diskusia. Aj tí ľudia, ktorí možno v tom prvom šoku, že á, nebudem môcť chodiť nakupovať v nedeľu, že, aj ja som si povedala, že ako budem tráviť čas, veď som bola zvyknutá ísť v nedeľu si nakúpiť, keď idem na kávu. Ale áno, nastavím sa, pretože sa viem vžiť do role zamestnancov.
Tak ešte na záver by som chcela povedať, ja tento návrh zákona vítam. Možno nie v takom znení, ako je konkrétne, ale ak budú prijaté pozmeňovacie návrhy podľa dohody, tak tento zákon určite podporím.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2023 11:37 - 11:38 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, že zaznelo tu, že kto aké predkladá zákony a koľko dní sa tomu zákonu venujeme. Tento zákon sa dotýka mnohých zamestnancov, zamestnankýň a viem o tom, že tu boli predkladané rôzne ideologické zákony, ktorým sa tiež venovalo možno ešte oveľa viac pozornosti a viac času a to nikomu zo SaS nevadilo. Čiže poďme sa venovať meritu veci, nepolitikárčime, ako sa vraví. Je tu otvorený nejaký diskusný priestor. Myslím, že aj médiá sa majú čas vyjadriť k tejto téme. Odbory určite dajú stanovisko, aj verejne, taktiež zväzy, a ja nevidím problém o tomto hlasovať a tento zákon prijať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2023 10:39 - 10:41 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja súhlasím s pánom Blanárom, čo povedal. Neviem, či nedopatrením alebo účelovo je tam tá formulácia, ale ak dôjde k dohode teda, že sa to zmení, tak ako som povedala, určite podporím do druhého čítania. Ak by som mala pozerať na svoje pohodlie, tak tiež by som chcela, aby obchody boli otvorené. Ale tým, že som solidárna, tak podporím obmedz... alebo zákaz nariadiť prácu v nedeľu, hej? Čiže pozeráme na tých ľudí, ktorí sa vyjadrili, mnohí z nich, mám výhodu v tom, že som robila, brigádovala som v rámci obchodu a nepoznám žiadnu predavačku, ktorá by chcela robiť v nedeľu. Fakt, osobne nepoznám nikoho.
Bavíme sa tu o nejakých číslach, že brigádnici a dôchodcovia či robia alebo nerobia v nedeľu, myslím, že Sociálna poisťovňa má tieto dáta. Čiže viete sa obrátiť na Sociálnu poisťovňu, ktorá vám preukáže fakty, aké sú čísla, aké sú počty. Zaznela tu turistika nákupná, že ľudia budú odchádzať za hranice nakupovať alebo kto bude chcieť nakupovať, tak pôjde za hranice. Ale oni chodia za hranice preto, lebo je tam iná kvalita tovarov a hlavne sú tam iné ceny. Čiže toto nie je argument.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2023 9:24 - 9:26 hod.

Slavěna Vorobelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Strana SaS tu ide hovoriť niečo o zákazoch. Ujasnime si pojmy. Nebavíme sa o zákaze maloobchodného predaja. Bavíme sa o nariadení práce za-mest-nan-co-vi. Čiže maloobchodný predaj môže pokračovať. Strana, ktorá tu bola súčasťou koalície a zlikvidovala Slovensko, pretože nútila ľudí očkovať sa, testovať sa, položili ste vlastne gastro, zlikvidovali ste rodiny, vy tu idete hovoriť niečo o ekonomickej slobode? Sociálna terapia, to bol hádam vtip, že dôchodcovia chcú robiť v nedeľu, lebo si chcú zarobiť. Nie. Dôchodcovia chcú dôchodky, za ktoré budú môcť ísť na výlet, do reštaurácie, do cukrárne. Nepoznám dôchodcu, ktorý si chce zarobiť, a aby pracoval v nedeľu. To neviem, asi žijem v inej krajine. A tá masa ľudí, ktorá sa možno presunie z tých nákupných centier, tak sa presunie možno práve do gastra, možno sa podporí cestovný ruch, pretože boli naučení chodiť do obchodného centra, motať sa po obchodoch, tak teraz pôjdu na výlet. Nevidím v tom nič zlé. Boli tu spomínané čísla, že 3 900 ľudí alebo koľko, že príde o prácu. Ministerstvo financií dalo odhad, je to súčasťou aj návrhu tohto zákona, je tam odhad 1 700 ľudí, ale tí ľudia sa presunú predsa do iného odvetvia, nájdu si prácu v inom odvetví. Čiže pozerajme aj na stránku, čas verejnosti chce, aby obchody boli otvorené, ale časť tých pracujúcich ľudí, kto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis