Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.6.2021 o 15:39 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 21.9.2021 9:30 - 9:32 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení poslanci, vážený pán minister, na Slovensku máme školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, kde sa učia všetky predmety v jazyku národnostnej menšiny, a s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, kde sa vyučuje len jazyk národnostnej menšiny a všetky zvyšné predmety sa vyučujú v slovenskom jazyku.
Tie prvé, ktoré som spomínal, sú školy len s vyučovacím jazykom maďarského jazyka, ktoré by sa podľa tohto návrhu stali národnostnými školami. Nuž tie ďalšie, ako sú rusínske školy, rómske či iné menšinové, by sa menšinovými školami, teda národnostnými školami, bohužiaľ, nestali. By som povedal tak popravde, mňa oslovili aj zástupcovia rusínskych škôl. Oni nemali na to ani personálne kapacity, ani financie, aby dokázali vyučovať všetky predmety v jazyku národnostnej menšiny, a preto vyučujú len svoj jazyk národnostnej menšiny a zvyšné predmety sa vyučujú v slovenskom jazyku a tým pádom si zachovávajú svoju tradičnú reč aj pre ďalšie generácie.
Podľa môjho názoru by sa však národnostnými školami mali stať aj tie školy, ktorých vyučovací jazyk prebieha v slovenskom jazyku, ale v ich učebných osnovách je aj vyučovanie v jazyku národnostnej menšiny. Ak za národnostné školy budeme považovať len tie školy, ktoré učia všetky predmety v jazyku národnostnej menšiny, budeme mať národnostné školy len pre maďarskú menšinu a zvyšné menšiny potom utrpia. Môže ich to poznamenať v budúcnosti, keď napríklad budú vypísané rôzne granty len priamo pre, špeciálne pre národnostné školy.
Preto som aj spolu s kolegami inicioval stretnutie so štátnou tajomníčkou ministerstva školstva, kde som poukázal na tento problém, že by pri tomto probléme utrpeli rusínske školy či iné ďalšie, ktorá nám dala za pravdu, a preto sa v budúcnosti, teda v druhom čítaní pripraví pozmeňujúci návrh, aby mohli byť aj rusínske školy, rómske či iné školy národnostných menšín zaradené ako národnostné školy. Len toľko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 12:29 - 12:31 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo a zároveň ti chcem, Andrej, poďakovať za tvoje vystúpenie v rozprave, ktoré bolo konečne založené aj na faktoch, číslach, poznatkoch a nie na urážkach, ako to tu zvyčajne celý deň predvádzala opozícia. Ale predsa to asi takto funguje, že tam, kde dochádzajú argumenty, prichádza sila. A včera bol tomu aj, sme to mohli vidieť vonku, čo sa stalo pred parlamentom.
Vo viacerých krajinách Európskej únie som si všimol, že opozícia vyzvala ľudí, aby sa dali očkovať. A tým pádom je tam vysoká miera zaočkovanosti a tam všetko plynule funguje. Nuž, ja som na skvoste slovenského internetu našiel politika, ktorý vypisoval a vyzval ľudí, aby našli možnosti, ako z tela vakcínu odstrániť, a o pár hodín na tomto aj sfotené som našiel lieky, dokonca nejaké vitamíny, ktoré vám z tela odstránia vakcínu, a stojí to 50 eur. A toto je koho biznis a môžem aj ja takto klamať a si vymýšľať? A niekoho z toho uráža, že je to biznis? Pretože tak to funguje, ja mám aj ten screenshot spravený, kde to predávajú.
A zároveň v demokratickej spoločnosti je veľmi dôležité, aby si ľudia vyjadrili svoj názor slušne a odborne. Tak by som bol rád, keby tuto tak robila aj opozícia. A ak nie je odborne pripravená diskutovať na túto tému a klame, tak aby radšej asi nevystupovala.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 18:39 - 18:40 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Asi mám s kolegami rovnaké myšlienky a pripravil som si podobnú faktickú ako moji dvaja predrečníci. By som možno tak v krátkosti povedal, že ak chce byť človek možno populárny, tak musí robiť vedu, tanec, spev alebo divadlo, ale keď je človek v politike, asi populárny nikdy nebude.
Ale ja sa taktiež na vašu úroveň neznížim a nebudem čítať komentáre a recenzie na vás, ja som si počas tej chvíli dal do vyhľadávača Googlu vaše meno a mi vybehlo množstvo článkov napríklad v Denníku N, SME-čko a som otvoril diskusiu a boli tam fakt zaujímavé komentáre priamo ku vám a myslím si, že to už až prehnali.
A stačí si dať, ako spomínali všetci kolegovia, meno kohokoľvek poslanca a uvidíte tam obrovské množstvo negatívnych reakcií.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 13:29 - 13:30 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Opozícia šalie. Vtedajší sused Roberta Fica je už obvinený aj z prípravy ďalších vrážd a to je len otázkou času, kedy tento celý vrchol mafiánskej pyramídy, ktorá sa tu roky na Slovensku budovala a drancovala, sa vyšetrí. A opozícia sa zatiaľ medzitým snaží sa zachrániť. Skúša odvolať Igora Matoviča z postu ministra financií len preto, že sa údajne pokúšal zachrániť ľudí a objednať pre Slovensko Sputnik.
To vy sa nehanbíte?! Sputnik mohol na Slovensku zachrániť množstvo ľudí, a množstvo aj zachránil, ktorí sa ním dali zaočkovať, hoci to nie je také percento, aké sa očakávalo. A vy idete za to odvolávať Igora Matoviča, že sa snaží chrániť životy ľudí? To sa nehanbíte?! Hanba!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.6.2021 15:52 - 15:52 hod.

Tomáš Šudík
Ďakujem za slovo. Ja len v krátkosti, že voda je základná, veľmi dôležitá. A by som aj touto cestou chcel poďakovať predkladateľom a hlavne pani Zemanovej, že sa pustila do danej tvorby novely zákona, a verím, že ju aj všetci podporíme, pretože je to veľmi dôležité, a ohlásiť hlasovanie dnes o 17.00 hod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.6.2021 15:39 - 15:40 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 576).
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory, a to Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 13. septembra 2021 a v gestorskom výbore do 14. septembra 2021.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 9:44 - 9:45 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vďaka za slovo. Pán Kéry, znova, tu ide o to, aby vedúci odborov boli konečne odborníci. Odborníci, ktorí budú svoju prácu robiť ako odborníci a i tak riadiť svoj odbor, pretože len tak môže fungovať efektívne štátna správa. Pre mňa za mňa nech sú to aj nominanti, členovia strany HLAS, SMER, HZDS alebo KSS, mne je to úplne jedno, len nech sú to odborníci. To je ten základ.
Ste niečo rozprávali o okresných úradoch, ako sa kde dosadzovalo. Nuž ja viem o tom, že vy ste po okresných úradoch dosadzovali častokrát členov pri poslednej vláde SMER-u, SNS či MOST-u. Veď to sa dá pozrieť, kde bol kto prednosta, a zároveň či pôsobil aj v komunálnej politike, za akú politickú stranu alebo kde bol člen. Veď to je úplne otvorené a transparentné, nájdeme si to. A teraz mi nájdite jedného prednostu, ktorý je napríklad členom hnutia OĽANO. Podľa mňa taký neexistuje, lebo žiaden taký nie je. A na okresné úrady boli výberové konania a vyhrali tam fakt odborníci. Veď si spravte malú anketu. Kontaktujte primátorov miest, starostov, všetkých, ktorí na Slovensku sú, a sa opýtajte, aká bola spolupráca s obcami, s mestami doteraz a aká je teraz, aby to tí priamo porovnali, primátori a starostovia. Urobte si anketu a nám potom aj dajte tie výsledky a uvidíme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 9:27 - 9:28 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Janka, ďakujem za tvoje vystúpenie v rozprave a súhlasím s tebou, pretože ak aj v súkromnej firme máte neschopného riadiaceho pracovníka, tak sa s ním jednoducho rozlúčite a nahradíte ho niekým šikovnejším, aby tá firma fungovala.
Nuž na takom okresnom úrade to tak jednoducho spraviť nemôžete a nemôžete odvolať takéhoto tzv. menej schopného riadiaceho pracovníka. Myslím si, že keď ľudia platia svoje dane do tohto štátu, tak chcú mať za nich kvalitnú a odborne zdatnú tú štátnu správu. A podľa mňa sa nie je čoho báť. Veď ak je niekto šikovný, ako som už spomínal, sa znova do výberového konania prihlási a môže vyhrať, ale nechajme miesta odborníkom.
A možno len tak na záver by som ti chcel popriať všetko najlepšie k tvojím dnešným narodeninám.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 9:13 - 9:15 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Lukáš, ja ti práve naopak ďakujem za tvoju rozpravu aj za zákon, ktorý predkladáte, pretože si myslím, že občania čakajú od štátnej a verejnej správy profesionalitu a odbornosť. No, bohužiaľ, to tak momentálne nie vždy funguje. A po bývalých nomináciách, a aké kde boli, tak to viem povedať zaručene. Na okresných úradoch máme v súčasnosti množstvo politických nominácií ľudí, ktorí, bohužiaľ, sú odborne veľmi slabí, a preto ich treba vymeniť.
Ja som si prešiel aj pár okresných úradov a rozprával som so zamestnancami, práve tí sa mi sťažovali na vedúcich, že oni sú častokrát odbornejšie zdatnejší ako ich vedúci, len tam boli politicky dosadení. A ako my môžme dať ľuďom odbornosť a funkčné úrady, ak tí vedúci nezvládajú svoju prácu, lebo tam takí boli nominovaní? Veď ak sa prednosta rozhodne odvolať nejakého vedúceho, veď kde mu, jaký je problém, aby sa znova prihlásil do výberového konania a ukázal, že je najlepší?
Veď dajme šancu tým najlepším, aby riadili, a nie tým, ktorí na to nemajú a boli politicky dosadení. Ja tento zákon plne podporujem, lebo iba takto zlepšíme, zefektívnime štátnu a verejnú správu, aby konečne efektívne fungovala v prospech ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 17:57 - 17:58 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa k problematike potratov vyjadrovať nebudem, vyjadrím sa až počas hlasovania, aký mám na to názor, ale rád by som vás možno upozornil. Ste spomínali, že pán Čepček, OĽANO, OĽANO, tak my sme ho momentálne z klubu vylúčili dočasne a tento zákon nepredkladal ako nejaký nominant OĽANO alebo niečo také. On nie je súčasťou klubu momentálne. Ste to spomínala v rozprave. Taká možno prvá poznámka.
A tá druhá poznámka, že nehádzal by som asi všetky deti z detských domovov do jedného vreca, že tam zažívajú traumy a že niektoré dievčatá obyčajne skončia ako prostitútky. Ja poznám, mám veľa kamarátov z detských domovov, ktorí vedú plnohodnotný život a sú radi za to, že hoci vyrastali v detskom domove, ale momentálne sú šťastní, vychovávajú deti a podobne. Takže možno iba takto v krátkosti a určite sa zhodneme aj na tom, že asi treba tie podmienky v tých detských domovoch oveľa zlepšiť aj na základe skúseností, ktoré máte od tej pani, ktorá, bohužiaľ, skoncovala so svojím životom, že možno nemala taký adekvátny život v tom detskom domove, aký by mohla mať.
Ďakujem.
Skryt prepis