Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 17:32 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 10.11.2021 17:33 - 17:34 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 685. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2021 16:23 - 16:25 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Kolegynka, taktiež ďakujem, že ste tu v pléne takto vysvetľovala, o čom sa táto, čoho sa táto reforma týka, o čom sa jedná. Zas mi je ľúto, že veľa ľudí, ktorí túto reformu aj verejne kritizujú, napríklad z HLAS-u, SMER-u, tu vôbec nesedia a nepočúvajú tie výhrady, ktoré ste tu vlastne povedali, a že častokrát možno aj sami sa dostali k nejakým hoaxom, ktoré šíria ďalej a nie sú pravdivé.
Ja som presvedčený o tom, že ide len o prvé čítanie a momentálne každému, komu záleží na zmene v zdravotníctve, pri reforme, tak by mohol zahlasovať za, príde ešte to druhé čítanie, prídu nejaké pozmeňováky, ak niekto tam niečo chce pridať, ale podľa mňa by sme sa mali teraz spoločne spojiť – koalícia, opozícia – a cez to prvé čítanie to minimálne posunúť a ďalej, ďalej o tom konzultovať a vyvracať tie hoaxy.
Samozrejme, každý môže mať nejaké mylné informácie, o čo sa jedná. Ja som si tiež pár regiónov prešiel, rozprával som s kolegami v Snine, vo Vranove, v Humennom, veď bola konferencia, sme o tom rozprávali. A pán minister Lengvarský každému vysvetľoval, že nie je to pravda. Častokrát sú uniknuté vraj nejaké zoznamy nemocníc, ktoré sa idú rušiť. No kedy ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zoznam, ktoré nemocnice idú rušiť? No nikde som takýto zoznam nevedel nájsť. Tak, prosím, nechajme tú reformu zatiaľ prejsť aspoň cez prvé čítanie a môžeme spoločne o tom ďalej a ďalej konzultovať, hľadať možnosti. Teraz ak dáme stopku reforme zdravotníctva, tak to bude veľmi smutné. Súčasná situácia COVID ukázala, že zdravotníctvo na Slovensku nefunguje. Máme príležitosť to zmeniť. Tak sa tejto šance môžeme chytiť a to zdravotníctvo zmeniť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 17:59 - 18:00 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kuffa, vaša rozprava bola k čomu? Akože som bol v nej stratený. Spochybňovali ste tu vzdelanie pána Šíbla, čo, si myslím, že s predkladaným zákonom vôbec nesúvisí, ale myslím, že najprv sa treba pozrieť na svoje vzdelanie a potom kritizovať vzdelanie ďalších ľudí. A zároveň ste nás tu obvinili, že ideme robiť nejaký biznis s pozemkami a tak ďalej a tak ďalej.
No jedno také slovenské príslovie hovorí, že podľa seba súdim teba, a ja keď som si dal vaše meno do takého týždenníka Plus 7 dní, som tam našiel zaujímavé texty, ak vám staršia pani dala facku, pretože ste vstúpili na jej pozemok a ju chceli o ten pozemok okradnúť, a zároveň aj realitná maklérka sa vyjadrovala, že k pozemkom, ktoré ste nadobudli, nebola tá suma reálna v tom, v tom čase, za akú ste tieto pozemky kúpili. A tu citujem zdroj Plus 7 dní, kde to píše.
Takže najprv sa treba pozrieť na seba, až potom na ďalších, keď kritizujete. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 17:32 - 17:34 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Pán kolega Suja, myslím, že okrem Jara Šíbla, tak verím, že tu je ešte aspoň ďalších 76 poslancov, ktorí daný návrh zákona podporujú a nenechajú sa častokrát len stiahnuť vlnou populizmu, ale ja vás aj srdečne pozývam na východ Slovenska, môžme spoločne navštíviť napríklad Národný park Polonina a sa stretnúť s ľuďmi, ktorí chodia do tohto, do tohto parku a opýtajte sa ich, aký majú oni názor.
Oni sami hovoria, že poďme tie národné parky chrániť. Veď na každom metre vyrubujú nejaké stromy. Častokrát je za tým len bezhlavý biznis. Veď nechajme tú krajinu aj pre budúce generácie. Deti, ktoré tu budú o 200-300 rokov, oni nemajú právo vidieť les, vyjsť do prírody, do národného parku, ak všetko vyrúbeme? Veď pozrime, ako tie národné parky vyzerajú. Stačí prísť, ja kohokoľvek pozvem, kto tu kritizuje, pôjdeme spoločne, presne ako som spomínal, si prejdime celý les, niekedy tam stretneme turistu, oni chodia aj tí turisti svoj nejaký názor. Príďte si vypočuť aj tú druhú stranu, čo si o tomto návrhu myslia ľudia.
Zároveň vás pozývam, aby ste si pozreli aj stránku ministerstva životného prostredia na ich sociálnej sieti, kde zverejnili mená 66 odborníkov, profesorov, docentov, ktorí podporujú danú reformu. A títo ľudia sú čo? O týchto tu ľuďoch vôbec nikto, vôbec nikto nerozpráva. Tam sú vedeckí pracovníci, profesori zo škôl, čo sa celý život tomuto venujú. Tento názor je nepotrebný, nikoho nezaujíma? Veď príďte, ja vás srdečne pozývam, verím, že sa stretneme najbližšie v Poloninách.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 14:16 - 14:17 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vďaka za slovo.
Pán Suja, kolega, neviem, čo ste tu na začiatku vyvádzal alebo rozprával a čítali ste tu vzdelania poslancov a ich pracovné zasadenie, kde pracujú, že sa podpísali pod tento zákon. Neviem, kde ste tieto informácie vytiahli, či ste napísali meno do Googlu a vám niečo našla Wikipédia. Pretože ak by som išiel vašou metódou, tak o vás som sa na Wikipédii dozvedel, dočítal, že ste mestský poslanec. A teraz mám ísť tou metódou a poviem, že pán Suja, ktorý je mestský poslanec, ako sa on vyjadruje k národným parkom? To čo je za prístup.
Veď existujú ešte aj rôzne ďalšie vzdelávania. Každý poslanec sa môže o nejakú tému zaujímať, získavať informácie, skúsenosti. Teraz kto čo má vyštudované sa nemôže vyjadriť k národným parkom? To je teraz čo? A kľudne si pozrite na stránke ministerstva životného prostredia, na ich facebookovej stránke, kde je vymenovaný, aby som to presne povedal, asi 65 vedcov, profesorov, ktorí sa vyjadrujú k tejto problematike a téme a podporujú túto dôležitú reformu. A oni sú čo? Oni sa tomu nerozumejú? Sú tam rôzni ľudia z rôznych oblastí. Z oblastí lesov, ochrany prírody a tak ďalej a tak ďalej. Názor týchto ľudí je úplne stratený? Naňho prihliadať nechcete? Len tu vymenujete zoznam poslancov. Lebo to tu nie je vôbec odborná diskusia, čo ste nám tu vôbec v úvode povedali.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 16:21 - 16:21 hod.

Tomáš Šudík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 16:09 - 16:11 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem krásne. Začnem od konca. No, viete, pani kolegyňa, v mládežníckych parlamentoch môžu byť aj ženy, len akurát v tých žiackych, školských radách, dokonca aj seniorky sú ženy, tak tie majú možnosti participovať, ale ja vám túto vašu myšlienkovú ideu neberiem. Veď môžete prísť aj vy so... s tým, aby vznikol ženský parlament, ale toto všetko združuje ľudí a ste sa pýtali, ktorí sú mladí ľudia, tak mladý človek je podľa legislatívy každý do 30 rokov. Samozrejme, pán kolega, my sme komunikovali aj so samosprávami, dokonca aj s krajmi, ktoré túto výzvu podporujú, a zo samospráv, nie je to také, že sme nekomunikovali s nimi. A majú rôzne stanoviská miest, ktoré to - v úvodzovkách - podporujú, a tak tie sú za to, aby sa to legislatívne uchopilo. A je to všetko na základe dobrovoľnosti. My nikoho nič nenútime. A to, že je veľmi dôležité, nepoviem, že po vzore poľskom dali povinnosť všetkým. Tam je na dobrovoľnej báze.
A v závere pán Kočiš, áno, ja súhlasím, že by sme mali združovať tie mládežnícke organizácie. O tom už čoskoro máme pripravenú novú tému. Chceme, aby sa niečo nové v tomto zjavilo, a bola osoba, ktorá bude tieto mládežnícke organizácie všetky na Slovensku spájať. Možno taký príklad aj u nás z Humenného, máme zástupcu všetkých základných a stredných škôl, ktoré sa, v ktorých sa spoločne stretávajú, je z toho a z mládežníckych organizácií, ktoré pôsobia, je z toho nejaký výsledok, potom sa stretnú s primátorom, dajú mu nejaký svoj poradný hlas, poradný orgán. Je to na dobrovoľnosti.
A ukážme tým mladým, že majú aj oni schopnosť a možnosť sa vyjadriť, pretože o nejakej problematike vedia aj oni, a tí starší poslanci, skúsenejší, ktorí pôsobia v samosprávach dlho, nemusia všetky tieto problémy, ktoré sú, automaticky reflektovať a o nich vedieť. Je to prvý bod a zlepšime to postavenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.10.2021 16:02 - 16:02 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ja len úplne v krátkosti, pretože som zabudol spomenúť tie organizácie, s ktorými sme spolupracovali, tak to je Národný mládežnícky parlament a Aliancia stredoškolákov. A bol by som rád, ak by boli aj takto verejne spomenutí, keďže bola to ich iniciatíva a spolupráca.
A zároveň možno taký dodatok, ktorý možno budú mať nejakí primátori v prvom, lebo povedia, že veď v niektorých samosprávach vznikajú tie mládežnícke parlamenty ako poradné orgány samospráv. To je, áno, ale Národný mládežnícky parlament sa vyjadril a zozbieral podnety, že veľa primátorov, dokonca máme k tomu správy, povedali, že pokiaľ to nie je v zákone, tak to podporovať nebudú, lebo to nie je v zákone. A jednoducho takže teraz búrame tú vrstvu, aby to konečne v zákone bolo a nemohli sa tí primátori pre mňa z nepochopiteľného hľadiska, keďže to prináša len výhody, vyhovárať na to, že nemá to oporu v zákone, tak to nemôžu zriadiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.10.2021 15:56 - 15:59 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení poslanci, hovorí sa, že mladí ľudia sú budúcnosť. Nuž ja si myslím, že mladí ľudia sú tu a teraz, tak mladí ľudia sú v prvom rade prítomnosť. Sme presvedčení o tom, že po vzore všetkých krajín Európskej únie, že musíme výraznejšie podporovať participáciu mladých ľudí, podporovať to, aby mladí ľudia mohli rozhodovať o veciach verejných, preto sme sa rozhodli spoločne s kolegami pripraviť aj zákon, ktorý práve posilňuje tú participáciu mladých ľudí.
Jedna vec sa mení v zákone č. 369, kde budú mestá, samosprávy, ale aj kraje okrem toho, že v súčasnosti zriaďujú komisie a mestské rady, zriaďovať aj mládežnícke parlamenty ako poradné orgány primátorov, ale zároveň aj rady seniorov, aby taktiež slúžili ako poradné orgány primátorov. Zároveň meníme aj školský zákon a dávame možnosti mladým ľuďom na základných a stredných školách budovať žiacke školské rady, ktoré vlastne nahrádzame novým pojmom, budú to školské parlamenty, a aby tieto žiacke školské parlamenty mali na základných a stredných školách nejaké rozhodovacie kompetencie, mohli byť súčasťou rôznych porád ich zástupca, a mali nejakého takého ducha, že oni môžu rozhodovať o tom, čo sa na ich škole bude robiť.
Ja som o tom presvedčený, že mladí ľudia vedia, čo od našej spoločnosti chcú, a mali by sme im dať aspoň nejaké minimálne schopnosti a možnosti sa podieľať na veci vere... na veciach verejných, ale aj tých svojich na základných a stredných školách, pretože od nich často prichádzajú dobré a skvelé myšlienky. Možno po takom vzore Poľska, ktoré nám bolo aj inšpiráciou pri tvorbe tohto zákona, môžeme vedieť, že v Poľsku pred pár rokmi schválili práve takéto zákony, kde dokonca prinútili mestá vytvárať tieto mládežnícke parlamenty, a dokonca zvyšovať aj kompetencie žiackych školských rád na školách. Viete, čo sa stalo? Prišla korona a tie mládežnícke parlamenty sa vedeli v meste skôr zosynchronizovať a pomôcť všetkým seniorom s nákupom potravín, s distribúciou rúšok a mesto to nestálo skoro nič. Jednoducho tí mladí ľudia, ktorí majú záujem niečo pre svoje mesto, pre svoju obec robiť alebo v škole, dajme im tú príležitosť, aby to robiť mohli, pretože to samosprávu častokrát nestojí nič. A tí mladí majú o to záujem.
Zároveň je to jeden z prvých zákonov, ktorý predkladáme v rámci posilnenia mládežníckej politiky ako takej na Slovensku a bol by som rád, ak by ho podporila aj naša koalícia, ale aj opozícia, ako to bolo v Poľsku, kde keď tento zákon schvaľovali, tak po troch-štyroch mesiacoch prišla jedna opozičná poslankyňa na úrad vlády, dokonca tam majú aj splnomocnenca pre mládežnícku politiku priamo a povedala: "Je to jeden z najlepších zákonov, ktoré sme v parlamente schválili, a tí mladí ľudia v samosprávach sú akční, chcú robiť, chcú meniť veci k lepšiemu a má to množstvo plusov."
Ja, samozrejme, volám aj koalíciu, aj opozíciu, keď to prejde naším prvým čítaním, keď majú prípadne nejaké návrhy na pozmeňováky, rád sa stretnem so všetkými aj so zástupcami mládežníckych organizácií, s ktorými sme tento zákon pripravovali, a môžeme o tom kľudne diskutovať, či nejaké kompetencie im posilniť, ubrať, som otvorený akejkoľvek diskusie a pevne verím, že každý v parlamente chce pomôcť mladým ľuďom, aby rozhodovali o svojej budúcnosti a veciach verejných.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 10:50 - 10:51 hod.

Tomáš Šudík
Ďakujem za slovo. Aj môj kolega Peter Pollák práve túto tému riešil na výbore pre národnostné menšiny, kde sme sa práve týmto bodom zaoberali a o ňom diskutovali, a o možnostiach, že vlastne to bude možné, ale veď už pán minister vám v závere povie, ako je tu to riešené. Ďakujem.
Skryt prepis