Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

16.6.2022 o 14:40 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

16.6.2022 14:40 - 14:55 hod.

Tomáš Šudík
Ďakujem za vašu odpoveď a tak aj pošlem študentom odkaz, aby sa naďalej obrátili už na svoje školy a univerzity a nie na ministerstvo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

14.6.2022 14:40 - 14:55 hod.

Tomáš Šudík
Budeme hlasovať dnes o 17. hodine. Ďakujem.
Skryt prepis
 

14.6.2022 14:25 - 14:40 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 1040. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 9. septembra 2022 a v gestorskom výbore do 12. septembra 2022.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2022 19:07 - 19:08 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Pán Mazurek, myslím (zaznievanie gongu), že je tu aj zavádzanie z vašej strany. A ja tomu aj chápem, pretože nikto z vás neni komunálny poslanec ani primátor, a hlavne že tu rozprávate o samosprávach, ako majú fungovať alebo nefungovať. Ale veď poďme šetriť, poďme rušiť vyššie územné celky, poďme zlučovať obce a tie financie nájdeme. Sú možnosti, kde tie financie vieme nájsť, a tým pádom vieme pomáhať týmto obciam. Však mne to aj kolegovia zo SMER-u hovorili, že podporujú tento návrh, ale aby nenasrali svojho šéfa, tak neprídu na hlasovanie. Veď vy ste to sám pochopili, aj celá vaša strana, že tento návrh je skvelý a pomôže rodinám. Len už neviete, kde máte teraz utiecť. Veď uvidíte, koľko tu smerákov nepríde na hlasovanie. Sami to povedali, podporujú návrh, boss by kričal. Nemôžu prísť. Takže o tom to všetko je.
A potom uvidíte v roku 2023, keď pípnu tým ľuďom tie peniažky na účet, tým rodinám, ktoré ťažko žijú na tom východe Slovenska, štyri-päť detí v jednej domácnosti, ako sa potešia ich rodičia z toho príjmu. Potom to uvidíte a potom uvidíte, či, komu stúpnu preferencie, či vám v Republike, alebo, bohužiaľ, tým, od ktorých ste odišli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2022 16:34 - 16:36 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja by som len tak nadviazal a vždy, poviem, je potrebné pripomínať to, že samosprávy budú mať viacej finančných prostriedkov, ako mali predchádzajúci rok, a tie financie, samozrejme, budú rásť, pretože si myslím, že v súčasnosti to nie celkom ľudí dosť chápe a si myslia, že dostanú tie samosprávy menej finančných prostriedkov, ale to nie je pravda. Sú možnosti, ako by mohli tie samosprávy tie finančné prostriedky aj napríklad šetriť, lebo rozdeľujú sa financie napríklad na rôzne športové krúžky a tak ďalej a tak ďalej. Tak práve tie peniaze už nebudú musieť samosprávy rozdeľovať pre rôzne športové mládežnícke kluby, ale využijú práve tie peniaze z tých poukazov, či aj pri kultúre, alebo pri športe, to tak bežne funguje, keď my v Humennom okolo 400-tisíc dávame ročne z nášho rozpočtu pre mládežnícke športové kluby a jednoducho vidíme tam možnosť, kde tie finančné prostriedky budeme môcť ušetriť a sa vlastne využijú tieto preukazy.
Ale zároveň ja som dosť z toho prekvapený, ako sa tu obhajujú, že ako nemajú mestá peniaze a tak ďalej a tak ďalej. Ale pol roka dozadu som tu ja spomínal, aký máme my problém v Humennom s teplom a sme potrebovali nájsť niekde milión a pol eur, aby sme túto situáciu vyriešili. A vtedy ste aj vy, kolegovia zo SaS-ky, hovorili, že samospráva si to má vyriešiť sama. Vtedy sme samospráve pomáhať nemuseli a zrazu bojujeme za samosprávu. To je čo za prevrat? Doteraz nepomáhajme a zrazu pomáhajme. Dokonca aj teraz župan Droba napísal, že je tu čierny deň pre samosprávy. Ale veď ak ste nemali župana, SaS-ka tvrdila, že treba župy zrušiť, aby šetrili finančné prostriedky. Zasa je to obrat o 180 stupňov, raz tak, raz tak, ja tomu ne, ja tomu nechápem.
A zároveň ako mladý človek mám veľa kamarátov, ktorí žijú v rôznych rodinných zväzkoch a nemajú deti. Tam prečo nemáte tie deti, prečo sa nesnažíte? Preto lebo nemáme z čoho tie deti uživiť. Na východe ľudia pracujú za 550 eur mesačne a pri dvoch z 1 100 eura to dieťa asi ťažko uživíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2022 12:40 - 12:42 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo.
Mne je v prvom rade veľmi ľúto, že naši koaliční partneri, ja mám v SaS-ke množstvo kamarátov aj kolegov, práve takto zdržujú a kritizujú tento návrh, ktorý môže pomôcť tým rodinám. Ja som z východného Slovenska, z Humenného, a chápem, že vy ste väčšinou, kolegovia, z Bratislavy, ale ja vás aj takto srdečne pozývam ku nám do Humenného, na východ, kde ľudia mesačne žijú celá rodina s dvoma deťmi z 1 100 eur. A len za byt zaplatia pri súčasných cenách energií 500 – 600 eur. Ako majú títo ľudia žiť? Množstvo mojich kamarátov zo strednej školy, tým sa už podarilo, majú rodinu a prídu za mnou: „Tomáš, pomôžte nám nejako, veď my nemáme za čo tým deťom navariť teplý obed alebo niečo kúpiť." Jednoducho, Slovensko je, bohužiaľ, má obrovské regionálne rozdiely a v Bratislave si ľudia žijú bohatšie, áno, chápem to. Ale na tom východe je chudoba a ako rodič, čo má ten rodič povedať, keď nemá finančné prostriedky na to, aby urobil vlastnému decku, dieťaťu stravu? To neni nič horšie na tom nemôže byť. Takže, prosím, buďme takí zodpovední aj solidárni voči ľuďom na východe, pretože fakt je vidieť regionálne rozdiely, ktoré sú na západe a na východe Slovenska.
A kritizujete, že nám klesnú nejaké platy, ale mne to vôbec nevadí, nech mi ten plat klesne, pretože aj tak na východe polovičku platu rozdám tým rodinám, ktoré nemajú z čoho žiť. A zároveň aj o tie samosprávy, ale veď práve aj vaši župani, ale aj vaši primátori zamestnávajú a zamestnávajú, zamestnávajú ľudí, vytvárajú si rôzne organizácie, odbory, PR, marketing na mestských úradoch, na VÚC-kach. No načo sú im tieto odbory? Načo im je PR alebo marketingový odbor? Nech týchto ľudí vyhodia, a môžu šetriť. Jednoducho sú možnosti, kde sa dá šetriť, tak nech šetria, a nie zbytočne vytvárať fleky, ktoré vôbec nie sú potrebné na to, aby samosprávy museli fungovať. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2022 14:39 - 14:40 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem. Ako tak sledujem tú situáciu, tak vnímame tak, že v Maďarsku a v Poľsku sú tie jednotkové ceny o niečo nižšie a nemajú tam spoločnosti také problémy, ako majú problémy na Slovensku.
Možno taká otázka, či nevie aj nejaké poplatky, ktoré sa vlastne odvádzajú, či ich nevieme nejako vynulovať. Lebo podľa mňa je nereálne, ak firme narastie cena elektriny o 300 %, aby ďalej fungovala, ešte v čase po korone, kedy tie kompenzácie hlavne pre gastrosektor boli podľa môjho názoru strašne slabé. Alebo napríklad i také stolárske spoločnosti, kde im narástla cena o 300 %, no ale majú objednávky na rok vopred a v tých cenách už nevedia pri tom náraste cien energií vyrobiť tie zmluvy, ktoré podpísali za také ceny, aké podpísali. Teda je to veľký problém a pravidelne končia ďalším a ďalším spoločnostiam zmluvy, ktoré mali ešte uzatvorené minulý rok, a tie ceny sa jednoducho hlboko prehltli. Tak ja len, či ministerstvo v tomto nevie nejaké poplatky, ktoré sa v súčasnosti platia, aspoň čiastočne znížiť alebo nejako rokovať, hľadať nejaké, nejaké možnosti, ako týmto slovenským podnikateľom pomôcť, aby nemuseli svoje prevádzky zatvárať, lebo častokrát je to likvidačné.
A ja si teraz neviem predstaviť, že množstvo spoločností zavrie svoju prevádzku a prepustí zamestnancov len kvôli týmto vysokým cenám energie, elektrickej energie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 19.5.2022 14:23 - 14:23 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za informáciu. A nekomunikovali ste v súčasnosti aj s ÚRSO-m, ako plánuje na ďalšiu sezónu maximálne uznať tú cenu plynu? Pretože vieme, že niekto nakupuje lacnejšie, niekto nakupuje ten plyn drahšie. Aj na tento rok bola nejaká maximálna suma, koľko môžu dať do tých svojich kalkulácií. O koľko sa tá suma zvýši na nasledujúcu sezónu? Ako potom automaticky riešiť aj to? My v Humennom teraz vnímame, že máme enormný nárast neplatičov, keď nám tam išlo, tá cena tepla obrovsky hore a ešte pôjde. Keď sa nám to zvýšilo z nejakých siedmich na 20 % a keď sa zasa zvýši, si neviem predstaviť, budeme mať 35 % neplatičov v meste za teplo. Ako chápem, že je ťažká sociálna situácia, dôchodky dôchodcov po vláde SMER-u sú strašne nízke, ale musíme nejako pomôcť týmto ľuďom. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2022 15:05 - 15:11 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, v súčasnosti už nikto nemôže spochybňovať, kto je agresor a kto je obeťou. Ale každý z nás si môže vybrať, či bude na strane agresora, alebo na strane obete.
Ja som presvedčený o tom, že politici, ale aj občania, ktorí v súčasnosti velebia Rusko či Vladimíra Putina, by v roku 1939 rovnako velebili Adolfa Hitlera. Očividne našim proruským politikom, ale aj ich súkmeňovcom a podporovateľom nevadí, že zrádzajú Slovensko, že zrádzajú svoju domovinu, a akceptujú to, že ruskí vojaci pod vedením Vladimíra Putina denne znásilňujú a zabíjajú desiatky, ba stovky žien, ktoré v svojej krajine chceli slobodne žiť, ale, bohužiaľ, nemôžu. A akceptujú to všetko, čo sa v tejto krajine robí. Ale Slováci po vzore SNP ukázali, že vedia aj pomáhať a že vedia bojovať proti fašistom. Vieme pomáhať materiálne, ale aj vojensky. Pripomínam, že vojensky ide hlavne o obranné systémy a zbrane, aby títo Ukrajinci mohli chrániť svoje polovičky, svoj majetok, svoju pôdu, svoje domy či svojich zvieracích miláčikov. Robia podľa mňa len to, čo by robil aj každý z nás Slovák, ak by nás napadol nejaký okupant, ktorý by chcel zobrať niečo naše. Nerobia nič zlé a my im v tom musíme pomáhať.
Sám ako človek z východného Slovenska vidím, čo spôsobuje tá ruská agresia na občanoch. Sám som dokonca prichýlil aj ukrajinskú rodinu, ktorú v roku 2014 prvýkrát zbombardovali v Donbase a za lepším životom utiekli do Kyjeva. Si povedali, väčšie mesto a náš život bude možno o niečo krajší. No, nuž nevydalo. V roku 2021 (2022, pozn. red.) sa ruský agresor rozhodol, že pôjde ďalej a zaútočil na Kyjev. Druhýkrát tejto rodine zničil všetko, všetko, čo táto rodina mala. Prišli druhýkrát o strechu nad hlavou. Deti prišli o všetky svoje hračky a prišli aj o množstvo svojich priateľov, čo je veľmi smutné. Aj napriek tomu, že vidíme toľko utrpenia a toľko smútku, vidíme hlavne našich kolegov z opozície, ktorí tlieskajú tomuto šialenému Putinovému režimu a tomu, čo stvára na Ukrajine. Toto je realita 21. storočia, že sa nájdu ľudia, ktorí to akceptujú, tlieskajú a podporujú.
Zároveň ma ale aj veľmi mrzí, že množstvo Sloveniek a Slovákov podľahlo ruskej propagande, ale aj ľuďom, ktorí túto ruskú propagandu šíria ďalej. Obviňujú Ukrajincov z toho, že žijú z našich financií, z našich daní a nepomáhame Slovákom, ale pomáhame Ukrajincom. Nuž pravda je taká, že tá všetka pomoc, ktorá pre našich ukrajinských priateľov ide, sú to peniaze z eu-ro-fon-dov, ktoré by sme inak vrátili naspäť do Európskej únie a tým pádom tieto peniaze sú využívané aj ako rôzne platy, mzdy alebo refundácia nájmu aj pre slovenské rodiny. Teda my vlastne v rámci tejto pomoci, ktorú Ukrajine dávame, pomáhame aj slovenským domácnostiam, slovenským podnikateľom a tak ďalej a tak ďalej. My jednoducho tie peniaze vraciame naspäť do slovenskej ekonomiky, ktoré neskôr skončia aj v štátnom rozpočte. Takže neverme hoaxom a tejto proruskej propagande, že my z našich financií pomáhame. Práveže ešte tie peniaze idú naspäť do nášho štátneho rozpočtu a z vašich daní na pomoc Ukrajincom nejde nič zo štátneho, len ak pomáhate vy samostatne.
Áno, každého v súčasnosti trápi na Slovensku enormný nárast cien energií, cien potravín, ale aj pohonných hmôt. Bohužiaľ, všetky krízy, ktoré vo svete boli, priniesli extrémne nárasty cien. Niektoré krajiny v Európskej únii, ale aj vo svete sú na dané krízy pripravené lepšie a niektoré o niečo slabšie.
Ale keď som si prednedávnom pozeral štatistiky, ktoré boli zverejnené na Eurostate, tak slovenské rodiny patria k tým, ktoré majú najmenšiu mieru finančných rezerv, a tým pádom tu krízu, samozrejme, neznášajú, nezvládajú teda. A povedzme si pravdu, kto je za to všetko zodpovedný? No predsa vláda SMER-u a HLAS-u, ktorá tu bola 12 rokov a nepripravili slovenský ľud na možné krízy. A o tom nesvedčí, že Šudík alebo že to povie Igor Matovič, alebo neviem kto. O tom svedčia dáta, ktoré sú zverejnené na oficiálnej stránke Eurostatu, že slovenské domácnosti majú najmenšie množstvo finančných rezerv.
Takže toľko v krátkosti, priatelia, k danej kríze a plne podporujem uznesenie, ktoré sme spoločne s kolegami pripravili, ale aj, samozrejme, pozmeňujúci a doplňujúci návrh pani poslankyne Zenanovej, ktorá taktiež chce pozastaviť spoluprácu s... v Skupine priateľstva s Ruskou federáciou a s Bieloruskom, kde Bielorusko participuje s Ruskom pri tomto hanebnom čine.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

5.5.2022 14:55 - 15:10 hod.

Tomáš Šudík
Otázka to nebude, skôr iba také poďakovanie ministrovi školstva, že má záujem riešiť tú mládežnícku politiku a podporovať mladých ľudí v rozvoji a v boji za demokratické princípy. Takže vám určite za všetkých mladých ľudí patrí obrovská vďaka, že konečne po ix rokoch máme ministra, ktorý má reálne záujem riešiť mládežnícku politiku a problémy mladých ľudí. Ďakujem. (Reakcia ministra: "Vďaka.")
Skryt prepis