Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:52 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 11:27 - 11:29 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Cigániková, ja, chcel by som jednu technickú otázku, lebo aj sa venujete technicky vždy vo svojich vystúpeniach. V minulosti sme tu mali vážny únik dát z NCZI, neviem, či sa to, do akej miery potvrdilo, aj sme boli spolu v televíznej debate, vtedy to bolo v tej fáze, že sa to ide preverovať. Teraz sa ide ešte väčší rozsah dát o ľuďoch dávať do vlastne depozitára NCZI, to znamená, moja otázka, aké sú kontrolné mechanizmy, aké budú postihy štátu, ak príde k opätovnému nejakému úniku dát o ľuďoch. A všeobecne ma zaujíma táto otázka, lebo na Západe, keď príde k úniku akýchkoľvek dát, či platobných, alebo podobne, v privátnych korporáciách, to sú miliardy, čo sa platia na odškodnom, len na Slovensku sa nejak vždy štát tvári, že pokrčí plecami, a nič sa nedeje.
No a teraz k tým, k tomu konštatovaniu, viete, no, je, je smutné a pre mňa nepochopiteľné, že naozaj váš štátny tajomník pán Klus urobil najväčší diel práce za to, že toto obmedzovanie cestovania v rámci Európskej únie a rozdeľovanie na očkovaných a neočkovaných sa presadilo. Na internete nájdete niekoľko stanovísk aj Nemecka, v tej dobe Francúzska, ktorí sa veľmi skepticky vtedy stavali ku COVID pasom, a bol to práve pán Klus za SaS, ktorý jednoducho z toho urobil takú svoju osobnú nejakú aktivitu, takže je to vaša zodpovednosť ako strany, ktorá sa tvári, že tú slobodu chcete presadzovať.
No a potom áno, je tu, je tu proste problém tej nevedeckosti, pretože spomínate tu Rusko niekto, a Izrael je najviac očkovaný a tam jednoducho sa pozrite, čo sa deje, ľudia sa vracajú k rúškam, tá, tá efektivita je otázna a to, že ako veriť tomu očkovaniu samotnému, dokazujú Rakúšania, ktorí od očkovaných ľudí stále pýtajú tie potvrdenia, takže toto nezmení nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 10:53 - 10:55 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. K všetkým prí... prí... príspevkom.
Tak, vážený pán Baránik, jedna pozitívna informácia pre vás, už Slovensko viac sa rozvrátiť nedá, ako ste ho rozvrátili vy, takže v tomto môžte byť úplne v kľude, pretože vy ste ho rozvrátili nielen po zdravotnej stránke, po ekonomickej, ale aj po právnej.
Pán Lehotský, mali by ste počúvať pani Horváthovú, veď ste z jednej koalície, tak hovoríte, že veda hovorí, že ten, kto sa dá zaočkovať, je chránený. Tak ona práve povedala, že oni nevedia, že či ten človek je chránený. Čiže žiadna veda toto nehovorí, že je chránený. Práve preto požadujete, aby neočkovaní nosili rúška, pretože tí, ktorí sú očkovaní, sa boja, že to dostanú druhýkrát od tých, ktorí tie rúška nemajú. Tak ja neviem, čo je na tomto vedecké. Rovnako neviem, čo je vedecké na tom, že prvá vlna COVID-u skončila a 0 % bolo zaočkovaných, druhá vlna skončila, 20 % bolo zaočkovaných. A teraz nám tu vedecky rozprávate, že pokiaľ 80 % Slovákov nebude očkovaných, príde tretia vlna. Ja neviem, kde vidíte v tom vedu, ale, pán Lehotský som rád, že ste sa veľmi výrazne prihlásili práve k tým, to, čo pán Baránik hovoril, k ideológiám, pretože presne komunisti hovorili, že to nie my separujeme ľudí na dobrých a zlých, to oni sami sa separujú.
Áno, vy pripravíte zákony, kedy, kedy ľudí dáte do absolútne totalitného postavenia. Poviete im, nech sa páči, slobodne sa môžeš rozhodnúť, či ťa štát bude mať rád, alebo ťa nebudeme mať radi. A problém je, že každý si môže o sám o svojom zdraví rozhodovať tak, ako ho chce. Áno, pani Horváthová, ja aj tie rúška nenosím, dodnes som COVID nemal. Keď ho budem mať, budem sa s ním zápasiť, tak ako moja imunita bude vedieť, ale to, tieto nevedecké pokusy, ktoré tu už vy rok robíte, ktoré, na ktorých veľmi veľa ľudí od vás zbohatlo na konci dňa, pán minister zdravotníctva povedal, že vôbec mu nevadí, že jeho štátny tajomník si tu 600-tisíc mesačne takto prihodil. Tak to je presne to, čo tu vy celý tento rok robíte, aj tieto pokusy na, na zdravých ľuďoch.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 22.6.2021 10:34 - 10:41 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Ja len v krátkosti by som chcel reagovať. Dali ste nám tu opäť v takej rýchlosti pozmeňujúci vlastne nejaký návrh alebo niečo, čo nazývate sprístupnením informácií ohľadom COVID pasov. Jeden z prvých zákonov, ktoré v tomto parlamente boli, a predniesla to pani Kolíková, tak sa týkali vtedy e-karantény a v podstate tej aplikácie, ktorá dodnes nefunguje, vtedy ste to dali opäť v skrátenom konaní a výsledok bol ten, že, že Ústavný súd rozhodol, že to nebolo v súlade s ústavou. Vy ste veľmi dobre vedeli, že tieto COVID pasy pôjdu, pretože to nie je tak, ako, pani Cigániková, ste povedali, že Európska únia rozhodla o pravidlách cestovania, pretože váš štátny tajomník pán Klus sa v tomto veľmi aktívne angažoval, aby tieto COVID pasy boli zavedené. To znamená, že, že neni to až taká novinka, aby sme to tu museli dostať tak, že to ide mimo nás, ale v podstate ten mechanizmus je stále ten istý, že jedna časť koalície tu niečo narýchlo podhodí a tá druhá sa nám príde ospravedlniť, že im je veľmi ľúto, že sme to nedostali. Ja si myslím, že, alebo s čím mám problém, s tým konštatovaním, že zaočkovaní ľudia majú právo uplatňovať svoje právo cestovať po Európskej únii podľa týchto nových pravidiel. Ja si myslím, že ak niekto má to právo, tak to právo je predovšetkým dané slobodou pohybu a nikdy pri vstupe do Európskej únie takéto požiadavky dávané neboli. To, že ste to zmenili, a to, že vy ste s tým súhlasili, a to, že Slovenská republika toto nenapadla, no tak to je váš problém, to nie je problém tých ľudí.
A druhá vec, ja neviem, prečo kto sa očkuje. Ja si myslím, ja primárne sa očkujem preto, aby som bol ja chránený. Ja som riadne zaočkovaný na všetko okrem COVID-u a robím to práve preto, aby, aby som ja nebol, aby som ja nedostal tuberu a tak ďalej. To, čo počúvam vás, keď vy neviete odpovedať na to, že či teda tie osoby, ktoré sú očkované proti COVID-u, že či sú imúnne na COVID, tak z toho potom vyplýva, že, že oni môžu, a teraz aj, pán minister, by som bol rád, keby ste tu teda pred nás predstúpili a povedali, áno, osoba, ktorá je zaočkovaná na COVID, je garancia, že nie je nositeľom COVID-u. Ak toto platí, tak potom tú logiku v poriadku, aplikujte si ďalej, ale do mementu, kedy toto neplatí, tak existuje tu veľká otázka, že či potom je dostatočná informácia iba to, že či niekto je, alebo nie je na ten COVID očkovaný, pretože potom sa vraciame k pôvodnej otázke, že či ten COVID má, alebo tá osoba ten COVID nemá. Takže tento duch takej segregácie na dve časti, to znamená, že tí, ktorí splnili podmienku očkovania, sú v poriadku, tí, ktorí nie, tak tých treba, tých treba likvidovať, likvidovať tým spôsobom, že, že budú musieť ukazovať nejaké ďalšie pasy.
Vstúpili sme do Európskej únie, kedy pasy boli odstránené, teraz ich idete nahradzovať nejakými inými pasmi. Toto všetko nie je rozhodnutie Európskej únie, to je rozhodnutie vaše, pretože ste s tým ako vláda Slovenskej republiky súhlasili. Nedávno ja som tu dal hlasovať o procedurálnom návrhu, aby vláda bola parlamentom zaviazaná, že nebude s týmito praktikami v Bruseli súhlasiť, že za ne hlasovať nebudete. Takže vy ste za to hlasovali, vy ste s tým súhlasili, takže teraz to aspoň nedávajme do roviny, že nejaká Európska únia rozhodla a jednoducho my teraz iba ex post na niečo reagujeme. Nie, vy ste proste aktívne od začiatku pri tom a toto je politika, ktorú presadzujete.
Už keď ste, pán minister, aj tu, tak radi by sme využili túto možnosť, že teraz je úplne, že dá sa krájať to strašenie ľudí, že ak nedosiahneme tú 70-80-percentnú očkovanosť, tak proste tá tretia vlna na Slovensku príde. Chcem sa teda pýtať v tomto kontexte, že či si vysvetľujete tým, že teraz tá druhá vlna bola na takom alebo je na ústupe v čase, kedy tá očkovanosť v podstate dosahovala okolo 20 %. To znamená, že prečo tu podľa vás teraz tá, tá pandémia tak nebujnie, keď odkazujeme ľuďom, že pokiaľ sa neposunie toto očkovanie do, do výraznejšej roviny, tak budeme vystavení tretej vlne.
Po tretie rovnako sa chcem spýtať, pretože vaša hlavná pediatrička sa veľmi rada necháva počuť v médiách, že ak nedosiahneme tú kolektívnu imunitu, tak jednoducho budeme musieť postupovať, alebo možno nevylúčila teda dokonca, že presadíte povinné očkovanie sám. Už hovoríte, že na niektoré kategórie obyvateľstva, na tom krízovom štábe o tom diskutujete a zrejme nás postavíte pred nejaké, nejaké oznámenie, tak preto sa chcem spýtať, že ako si potom vysvetľujete slová - opäť priaznivca očkovania na COVID - pána Sabaku, infektológa, ktorý hovorí, že pri COVID-e tá, tá komunitná vlastne imunita nevzniká, že kedy začnete dávať proste jednotné, jednotné výstupy, pretože tento chaos, ktorý tu je, tak jednoducho nie je podkladom na to, aby my ako politici, poslanci sme mohli prijímať nejaké potom zmysluplné a záväzné rozhodnutia, pretože potom je to iba také jednoducho mlátenie slamy, z ktorého každý si zobere len niečo, čo sa mu ľúbi. To znamená, ani tie výstupy z radov v podstate odborníkov, o ktorých sa opierate vy ako ministerstvo zdravotníctva, jednoducho nie sú kompaktné a nedáva to proste žiaden pocit nejakej istoty.
Takže, takže toto sú všetko otázky, ktoré, si myslím, že ľudia majú právo mať na ne odpovede, ale to, čo je proste kľúčové, my by sme mali na prvom mieste brániť slobody. Samozrejme, že tie koncepty sú rôzne. Máte prípady, ako napríklad čoraz viac štátov Spojených štátov amerických, ktoré dokonca dávajú pokuty za to, ak sa vôbec niekto snaží zistiť informácie, že či niekto je, alebo nie je očkovaný. Vy ste sa rozhodli vlastne ísť cestou, že každý, kto je očkovaný, tak v poriadku, dostane nejakú priepustku na slobodu. Je to vaša politika, ktorá dlhodobo neobstojí. Samozrejme, že ľudia proti nej sa časom postavia, pretože či už budú pribúdať tie mutácie, či už viac bude tých prípadov, kedy nebudete vedieť odôvodniť, že áno, tí ľudia sú reálne krytí, ktorí sú, ktorí sú očkovaní kvôli COVID-u.
Tak jednoducho vám to začne sa rozsypávať ako domček z kariet a nepomôže k tomu ani to, že či budete tu rozdávať lotérie, či tu bude dávať peniaze alebo či tu budete, ja neviem, proste jak nejaké hrnce alebo čokoľvek, keď budem sľubovať. Jednoducho toto je len dôkaz toho, že tá komunikácia s ľuďmi nie je férová.
A to, že ste nám tu dnes ráno len zas niečo prečítali, tak toto je absolútna neúcta voči opozícii, pretože nemáme sa k čomu potom vyjadrovať, keď sme to ani nevideli.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:30 - 9:32 hod.

Tomáš Taraba
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:19 - 9:21 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že zriadenie ďalšieho teda inštitútu pre zdravotné technológie, ako to tak pekne znie, tak je úplne učebnicový príklad Parkinsonového zákona byrokracie.
Ja by som chcel povedať, že je, ja si, myslím si, že najvyšší čas, aby sme si o týchto zákonoch tohoto geniálneho anglického bádateľa začali trošku hovoriť, pretože táto vláda ide presne podľa kópií toho, ako on poukázal, že prečo rastie a bujnie byrokracia. Čím viac úradníkov, tým sú chaotickejšie rozhodnutia, to je jeden z tých zákonov. On si všimol, že v Británii bolo viac admirálov, ako bolo lodí, a zisťoval, že prečo sa to udialo. A udialo sa to preto, lebo existuje taká túžba každého úradníka zriaďovať nezávislé inštitúcie, ktoré sa tvária, že sú nezávislé od politického vedenia. Je tu tendencia zriaďovať rôzne, vidíme to aj tu na Slovensku teraz, tu je taká, taká, by som povedal, tendencia, že poďme zriadiť niečo, čo je odtrhnuté od vlády, čo je odtrhnuté od politikov, pričom štát je riadený politikmi.
No a vidíme, že napríklad tá kolízia, ktorá je tu donebavolajúca, že nejaký inštitút pre zdravotné technológie má vlastne vyhodnocovať už to, čo dnes má za úlohu vyhodnocovať Inštitút hodnoty za peniaze na ministerstve financií. Poprípade dnes tu počúvame, že tento inštitút pre technológie má určovať, že čomu sa bude venovať finančný obnos peňazí, na akú formu zdravotnej starostlivosti. To sú len kolízie so všetkými inštitúciami, ktoré dnes na Slovensku existujú. To znamená, vytvoríte len chaos, vytvoríte absolútne zbytočný úrad, ktorý proste buď nebude mať kompetencie a bude vždy prehlasovaný, a keď tie kompetencie mať bude, tak len chaos narobí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:08 - 9:10 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, trošku som prekvapený, lebo vlastne to, že idete zriadiť inštitút, presne to, inštitút pre zdravotné technológie, tak to je len také typické ďalšie rozbujnenie štátu.
Dnes ministerstvo zdravotníctva má úplne všetky právomoci hodnotiť kvalitu technológií, ktoré nakupuje. Inštitút pre zdravotné technológie nebude robiť nič iné, iba 99,9 % zdravotníckych, či už pomôcok, alebo technológií, je produkovaných v zahraničí, to znamená, vy k tomu dostávate úplne riadnu dokumentáciu. Všetky tie technológie prešli patentami, to znamená, žiaden takýto inštitút na nič svetoborné nepríde.
Druhá vec, budete mať elementárny problém vôbec tam nájsť kvalifikovaný personál, ktorý sa bude tváriť, že niečo hodnotí, no nehodnotí nič, len bude čítať technologické špecifikácie jednotlivých zariadení, ktoré sa by mali nakúpiť. To znamená, to sa robí aj dnes, pretože každé verejné obstarávanie prechádza tým, že sa aj jasne musí povedať, čo ideme kúpiť, aké to má mať parametre. Takže to, že to je v zahraničí, viete, v zahraničí sa aj, žiaľ, produkujú tieto, tieto kvalitné technológie. My sme čistý importér. To znamená, že my skôr by sme mali vedieť, čo chceme importovať. Dnes má kapacitu ministerstvo zdravotníctva dostatočnú na to, aby si ohodnotilo a povedalo, že presne čo chce.
No a to, čo ma prekvapilo, vy ste povedali, že, že tento inštitút by mal rozhodnúť de facto alebo určiť smerovanie, že na liečbu komu pôjdu peniaze, ak som to správne pochopil. Tak ja si myslím, že tento inštitút nemá túto právomoc, aby rozhodoval o tom, že ktorý Slovák prežije a ktorý neprežije. Ja si myslím, že o tom, na akú liečbu a komu idú peniaze, o tom má rozhodovať Všeobecná zdravotná poisťovňa.
Takže už len toto, čo, už len toto, čo ste tu povedali, mi skôr zaváňa, že absolútne neviete, čo idete pripravovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 10:02 - 10:04 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Borguľa, ale aj pán minister, ja by som sa chcel spýtať, lebo teda asi z týchto reakcií mám pocit, že vy rozprávate o niečom, čo podľa mňa v tom zákone ani nie je, ani sa z toho nedá vyvodzovať, že nastane to, čo tvrdíte. My máme dnes vyvlastňovací zákon, ktorý podľa mňa je vcelku efektívny. A ak si pozrieme, ako vznikali investície ako KIA a podobne, kde bolo sedemtisíc vlastníkov a štát to nakoniec aj tak vedel, a to boli ešte iné zákony, dať dokopy.
Problémom Slovenska nie sú priemyselné parky primárne, tých priemyselných parkov na Slovensku prázdnych je dosť veľa. Navyše priemyselné parky sú, je niečo, čo investor berie ako úplne poslednú vec. To, čo berie ako prvú, je úroveň pracovnej sily. Tu sa dajú hovoriť prípady, koľko investícií Slováci stratili pre Maďarov alebo pre Poliakov len preto, lebo jednoducho zobrali si štruktúru pracovnej sily, vzdelanosť a podobne v danom regióne, zistili, že jednoducho museli by brutálne peniaze investovať do či už rekvalifikácií, alebo do kreovania proste nejakých technických centier a podobne. A tento zákon to absolútne nič nerieši. To znamená, že tento zákon je skôr o tom, že dobre, poďme znova budovať ďalšie parky, to bol taký super trend, keď Európska únia nám tu financovala v podstate v každom väčšom meste nejaký takýto priemyselný park. Každý bol z toho vysmiaty, ale jednoducho tie parky sú dnes prázdne.
Takže, takže prečo si, by ma zaujímalo, že prečo vy očakávate, že toto vlastne niečo vôbec vyrieši, nejaké regionálne rozdiely. Pretože problém Slovenska, prečo nechodia do niektorých regiónov investori, je ten, že jednoducho Maďari a Poliaci im dávajú oveľa atraktívnejšie podmienky a, žiaľ, dávajú im to aj Rumuni, aj Bulhari.
To znamená, to je oveľa komplexnejšia téma ako to, že prijmeme tento zákon a budeme sa tváriť, že dobre, od zajtra aj tí ľudia na tom strednom Slovensku, aj na východnom sa budú mať lepšie. Jednoducho na základe tohto zákona sa nebudú mať lepšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 15:49 - 15:51 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Miro, dve veci. V podstate prvá otázka, že bol tu zavolaný Pčolinský a tvrdia, že nie sme súdny tribunál, no len nikto sa tu nechcel baviť o tom, za čo je Pčolinský obvinený. Bol tu návrh, aby prišiel riaditeľ SIS, a logicky vznikol názor, že dobre, tak potom by tu mal byť aj riaditeľ SIS, ktorý podľa všetkého zrejme má najväčší podiel na tom, že tu nejaká akcia bola spustená.
Takže to som rád, že si to tu spomenul. A ak tu niekto povie, že správa SIS, citujem, „je správa a nie dôkazy“, tak vieme, čo tu povedal riaditeľ SIS, že práveže SIS má dôkazy.
No a potom druhú vec, čo som rád, že si spomenul, že Pčolinský je politický väzeň. Tiež si myslím, že je politický väzeň, a to z jedného jednoduchého dôvodu. Pretože základným prvkom politického procesu je, že obvinený nemá prístup k plnej obhajobe a je mu zamedzované používanie dostatočného rozsahu informácií na svoju obhajobu. A to, že Pčolinský je mesiace, mu je zabraňované, aby mohol vypovedať, tak to je jeden z atribútov politického procesu.
A ja sa divím aj Kresťanskej únii, ktorí by mali vedieť, čo to je falošné obvinenie na samotnom Kristovi, že aspoň nepristúpite na pri... na tú alternatívu, že môže byť prípad, že čo to je justičný omyl. A to, že sme tu niekoho chceli zavolať, to ešte neznamená, že sem nepríde a nebude zavolaný ešte raz.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 11:44 - 11:46 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán minister, vy ste povedali vo svojom vystúpení aj veci, s ktorými sa dá súhlasiť, a nikto tu ich ani nerozporoval.
Prvé tvrdenie je, že, citujem: „Nestranné a nezávislé vyšetrovanie nie je komplot, pán Fico.“ Ja som nikde nezaregistroval, že by Robert Fico hovoril, že komplotom by malo byť nestranné a nezávislé vyšetrovanie. To, čo vy ste nám sem priniesli prečítať cez správu SIS, je, že má tu existovať nejaký rozsah vyšetrovania, ktorý nestranný a nezávislý nie je, takže neviem, prečo dávame sem túto vsuvku.
Druhú vec, ktorú taktiež ja s vami súhlasím, že politici by sa nemali vyjadrovať k vyšetrovaniu. Myslím si, že toto najmä by ste mali adresovať Veronike Remišovej, ktorá celú svoju kariéru má postavenú na facebookových statusoch, kde kadekoho, ona je v podstate prvý taký informátor, kde koho ako zavreli. Už potom neinformuje, keď ho púšťajú. Ona bola tá, ktorá si tu robila piár na tej trapošine s tými krabičkami, ako nás odpočúva celý svet, a teraz už ako keby niet toho, ktorý to vtedy tu zrealizoval.
No ale dám ešte takú len jednu otázku, že vy ste na konci povedali, že toto vaše odvolávanie je ako keby nejaká snaha o alebo rozhodujúca snaha alebo neviem, teraz to reinterpretujem, o to, aby už na Slovensku polícia nemala rozviazané ruky. Keď táto vláda má 95 mandátov, keď vás tu niekto nominoval, nominovalo vás, pokiaľ viem, antikorupčné hnutie, čo ste vlastne touto vetou chceli povedať? Že ak by ste vy sa rozhodli napríklad zajtra, že vás to už nebaví a nechcete robiť ministra alebo, nedajbože, teda by vás odvolali, vy ste vlastne čo chceli povedať, že už potom ten váš nástupca by nebol vygenerovaný taký, ktorý by chcel, aby polícia mala rozviazané ruky?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 12:52 - 12:53 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán kolega, pýtate sa, že aký majú plán, tak bez ohľadu nato, aký majú plán, zaplatiť navýšenie o 3,5 mld. deficit, čím sa dostanú na 11 mld., čo je v podstate takmer desaťnásobok toho, čo vyberú na daniach ročne, tak cesty sú len štyri, ktoré všade existujú. Po prvé masívne zvýšenie daní, po druhé rozpredaj národného majetku, po tretie tlačenie peňazí alebo po štvrté vyhlásiť bankrot. Nikto žiadnu piatu, inú možnosť nenašiel, to znamená, že ak tu počúvame, že ideme gréckou cestou, tak v roku dvetisíc-, myslím, šesť bolo, bolo v Grécku konanie olympijských hier, vtedy boli veľkým tigrom, boli úspešným štátom, dva roky nato zbankrotovali.
My nie sme v rovine, že tu sa nepomáha, tu my nie sme v rovine, že je nulový štátny rozpočet veď oni aj bez tohoto navýšenia spôsobili 7,5-miliardovú sekeru. Takže myslím si, že to riešenie bude v ich prípade kombinácia všetkých týchto štyroch faktorov, čo spôsobí len to, že zo Slovenska ešte húfnejšie budú odchádzať naše deti, pretože oni to budú musieť všetko platiť.
A takto sociálna politika ani prorodinná politika nevyzerá.
Skryt prepis