Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2020 o 9:56 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 11:39 - 11:41 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne. Ja naviažem na vaše slová. Aj keď to nebude úplne k tejto správe, ale tak zoberiem si tie slová, že situácia je veľmi zlá. Napríklad ako hovoríte, že kontrolórku nepustili do objektu, keď ste rozprávali o mestách, obciach. Ja musím pochváliť NKÚ, keď boli v Humennom v dvetisícdesiatom, tak takisto nám nepustili kontrolórku do Humenskej energetickej spoločnosti. NKÚ tam vykonalo kontrolu v našich spisoch a zistili pochybenia tohto monopolného dodávateľa, kde 68 % vlastnila firma CHEMES. Vážení, dneska je v Humennom štrajk v Nexisu, 400 ľudí štrajkuje, tisíc ľudí, matky, otcovia prídu o príjem. Nezaoberajme sa len ex post, ja vyzývam všetkých.
Presne táto firma v Humennom, pán, pán predseda NKÚ, kúpili, poslanci odsúhlasili za milión euro kúpiť podiely v eseročke, kde končil nájom, aby páni z CHEMES-u vykúpili, ja neviem, za čo zaplatili, ak potrubia, v októbri končí nájom a mali patriť mestu. A preto vás chcem všetkých poprosiť, aby títo ľudia neprišli o prácu. Boli pred parlamentom. Dneska zúfalo kričia v Humennom. Boli pred Úradom vlády. Prosím vás pekne, zaoberajme sa tým, lebo tento miestny oligarcha teraz dostane od mesta milión, dostal na 15 rokov nájom potrubia, čo je dačo absurdné od, od poslancov a od vášho nominanta primátora. Je absurdné, že sa ne, ne, vôbec nerešpektuje súdne rozhodnutie. Že Protimonopolný úrad povedal, aby túto firmu nevypli; nič sa nerešpektuje.
Vážení, vy tu rozprávate, čo všetko bolo, ako všetko sa zle robilo, a vám sa pred oknami deje, čo sa deje, a nikto sa k tomu nevie postaviť čelom, aby týchto ľudí zachránil. Tak vyzývam predsedu vlády, vyzývam všetkých: Prosím vás, zaoberajte sa touto vecou. Aj NKÚ vtedy konštatovalo, že porušujú zákon v Humennom. My sme sa to snažili napraviť. Snažili sme sa to cez rôzne inštitúcie. Tento človek prekračuje medze a táto firma prekračuje medze. A takto to bude robiť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.4.2020 15:58 - 16:08 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené kolegyne, kolegovia, programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2020 až 2024 sme dostali do rúk úplne na poslednú chvíľu, kedy zákon ukladá predložiť ho do Národnej rady. Čas na preštudovanie bol veľmi krátky, ale aj napriek tomu som sa snažila s ním detailne oboznámiť - a to nechcem byť osobná -, ale keď sme namietali na výbore pre pôdohospodárstvo, že potrebujeme čas na zvolanie výboru aspoň dva dni, aby sme sa vedeli odborne diskutovať s ministrami, kolegyňa Anna Zemanová povedala: „Prosím vás, načo vám to je, vy aj tak zaňho nebudete hlasovať, načo je vám to čítať.“
Myslím si, že programové vyhlásenie je tak dôležitý dokument, že by si ho mali mať právo prečítať všetci poslanci, pretože všetci tu zastupujeme občanov Slovenskej republiky a mali by sme mať možnosť názory týchto občanov vyjadriť v parlamente. Zatiaľ stále žijeme v demokracii, aj keď niektoré prvky koaličných krokov a niektoré časti tohto programového vyhlásenia mi skôr pripadajú, že sa snažia túto demokraciu potlačiť. Keďže som toto volebné obdobie vo výboroch pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a pre kultúru a médiá, dotknem sa najmä týchto oblastí v tomto programovom vyhlásení.
Ale nedá mi, aby som nezačala od úvodnej časti programového vyhlásenia, hneď na začiatku predkladatelia uvádzajú: „Počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať.“ Tieto slová, že vláda bude vždy hovoriť pravdu a čestne konať, by som dala do pozornosti všetkým občanom, aby nezabudli, čo táto vláda ľuďom sľubuje a čo je podľa mňa - a podľa toho, keď si predkladala pani Radičová takisto svoje vyhlásenie vlády, to isté rozprávala, vieme, čo sa potom udialo. Podľa mňa je to úplne nereálne už teraz a vôbec je to nereálne v živote, ale držím im palce. Jedine, ak pravdu a čestnosť možno bude určovať vládna koalícia, pretože pohľad na pravdu je veľmi rozmanitý, uhol videnia je vždy z pohľadu sedenia. A ak by pravda bola vždy taká jednoznačná, tak sa vás pýtam, načo potrebujeme vôbec v tejto republike súdy. Ale verím, že tak si to predseda vlády nebude predstavovať ako v prípade obyčajného človeka z Prievidze (ruch v sále), z Prievidze, kedy povie, čo je pravda, a daný človek mu odkáže, obyčajný človek, že to pravda nie je, je to lož.
A tak by sme mohli pokračovať vo viacerých veciach, kde možno niekedy aj ministri, aj predseda vlády, či už z neznalosti situácie, verím, že nie úmyselne, klamali, ale už klamali. Napríklad nevedomosť určite nie je to, ak zamestnávajú rodinných príslušníkov na ministerstvách a pred tým srdcorvúco odsudzovali rodinkárstvo. Jedni môžu, jedni nie.
Aj preto mám obavy, ako sa to uvádza v programovom vyhlásení v časti média a kultúra, že vláda bude bojovať proti hoaxom. Vláda v nej tvrdí, že so znepokojením sleduje nárast dezinformácií v médiách, a najmä na sociálnych sieťach, ktoré účelovo vyvolávajú strach a nedôveru v štátne zariadenia a liberálnu demokraciu. V tejto časti neuviedli žiadne nástroje, ktoré na to použijú, a záron, zároveň neuviedli, neuviedla, kto bude ten, kto bude posudzovať, čo je hoax a čo nie je hoax.
Ja už napríklad teraz sa v parlamente stretávam s tým, že Ľuboš Blaha nie je zvolený za predsedu parlamentu, pretože šíri nepravdy a hoaxy. Kto to posudzuje? Kto? Alebo zriadia po vzore Georgea Orwella z románu 1984 ministerstvo pravdy, ktoré jasne určí, čo je pravda a čo nie? Prvý krok k tomu, že vláda má pravdu a nič len pravdu, je v tom, že idú vydávať vládne noviny. To znamená, že každý občan si v schránke nájde to, čo si má myslieť, a to, čo je podľa vlády pravda.
Aby som len nekritizovala, v programovom vyhlásení sú aj pozitívne veci, kde ma zaujala pasáž o rozvoji kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Vo svete je kreatívny priemysel veľkým zdrojom príjmov, preto je jeho rozmach aj u nás veľmi perspektívny. Vítam, že vláda má ambíciu vytvoriť podmienky pre čo najefektívnejšie čerpanie fondov z európskych fondov určených pre túto oblasť. A keďže som z východného Slovenka, predpokladám, že kreatívne centrá rušíme aj na regionálnu úroveň. Regióny sa musia rozvíjať aj v tomto smere. Bratislava je určite centrom kultúry v rámci Slovenska, ale ide o to, aby sme tú kultúru preniesli na celoslovenskú úroveň. Je dôležité, aby sa o podporu na rozvoj kultúry mohli uchádzať aj občianske združenia a iné organizácie v jednotlivých regiónoch.
Rovnako oceňujem aj zámer ministerstva kultúry o ochranu kultúrneho dedičstva, nehnuteľných kultúrnych pamiatok a ich sanovanie a obnovu. Ale pevne dúfam, že súkromné firmy nebudú iba tie, pretože vieme, ako sme sa dočítali z médií, veľa kultúrnych pamiatok údajne vlastní pán Kollár a pán Matovič trvale. Budem so záujmom sledovať aktivity vládnej garnitúry v tejto oblasti a opäť s ohľadom na regióny.
Podľa novej vlády je základným nástrojom finančnej podpory neštátnej kultúry národnostných menšín Fond na podporu kultúry národnostných menšín. V tejto súvislosti ma bude veľmi zaujímať fungovanie tohto fondu z hľadiska rusínskej národnostnej menšiny žijúcej na Slovensku. Je to preto, že sama som napoly Rusínka a napoly Slovenka. Rusínska menšina je po maďarskej a rómskej menšine treťou najpočetnejšou národnostnou menšinou u nás, a tak verím, že túto kultúru určite obohacuje, aj keď je to majoritný národ. K rusínskej národnosti na Slovensku a k ich jazyku sa hlási vyše 55-tisíc obyvateľov, takže je to nezanedbateľná komunita, ktorá však veľmi je nespokojná, a musím povedať, že už dlhodobo s fungovaním Fondu na podporu kultúrnych, národnostných menším. Preto sa budem o túto vec intenzívne zaujímať a aj o to, ako si vláda konkrétne predstavuje implementovanie pripravovanej stratégie rozvoja miestnej regionálnej kultúry a kultúry národnostných menšín.
Pre krátkosť času sa vyjadrím stručne aj k pôdohospodárstvu, aj keď v dobrom konštatujem, že na obidvoch výboroch som položila viacero otázok ministrom, ktorí na ne odpovedali viac konkrétne. Ale, samozrejme, je mi ľúto, že viac konkrétne, konkrétnejšie tieto predstavy nie sú pretavené v programovom vyhlásení. A tak ak napíšete program všeobecne a v čase, keď sa začnú voliči pýtať, čo ste vlastne spravili, ten odpočet si vláda môže prispôsobiť ľubovoľne. Musím si vybrať vlasy. (Rečníčka si vyberá vlasy z ochranného rúška, ktoré má na tvári.)
Opäť zacitujem z vyhlásenia: „Výrazne zvýšime potravinovú sebestačnosť Slovenska.“ Je to dobré opatrenie pre ľudí rovnako ako odstránenie starých environmentálnych záťaží, kde programové vyhlásenie hovorí o konkrétne - odstrániť PCB látok na východnom Slovensku.
Budem rada, ak nastavíme aj spravodlivejší systém podpory poľnohospodárov.
Ale čo mi v programovom vyhlásení chýba, že úplne ostala nepovšimnutá problematika živočíšnej výroby, rastlinnej výroby a jej postavenia na trhu s komoditami. Samozrejme, nie je to sektor, ktorý patrí do portfólia ministerstva pôdohospodárstva, ale absolútne tu chýba akákoľvek zmienka o rozvoji vidieka, ktorý predstavuje dokonca polovicu názvu ministerstva, takže aj otázky súvisiace s plánom rozvoja vidieka úplne vypadli.
Je veľmi zvláštne, že programové vyhlásenie v tejto časti vôbec nespomína medializovaný zámer presúvať oblasť regionálneho rozvoja pod podpredsedníčku vlády pre investície. Bude sa teda tento krok realizovať alebo nebude?
A prekvapujúce je pre mňa, že programové vyhlásenie vlády absolútne mlčaním obchádza otázku súvisiacu s ekonomickými dopadmi koronavírusovej krízy na pôdohospodárstvo. Už nie je, dnes je zrejmé, že niektoré sektory budú veľmi negatívne zasiahnuté. Ide najmä o mliekarenský sektor a sektor živočíšnej výroby.
Ďalšia veta, ktorá ma v programovom vyhlásení tak trochu zaujala, ale zasa aj nadchla: „Osobitnú pozornosť budeme venovať chudobným, chorým a slabým.“ Nie som už vo výbore pre sociálne veci, ale to, čo sa deje v prípade pandémie COVID-19 v zariadeniach pre seniorov, je doslova memento a radšej by ste toto mohli naozaj z programového vyhlásenia odstrániť. Už teraz to neplníte. (Reakcia z pléna.)
Na záver mi dovoľte, na záver mi dovoľte sa pozrieť ešte na oblasť, ktorá mi ako predsedníčke Únie žien Slovenska je veľmi blízka, a tou sú práva žien a vyrovnávanie rodovej rovnosti. Z programového vyhlásenia je jasné, že toto prioritou určite nebude. V celom dokumente sa spomína iba raz a to veľmi všeobecne: „Vláda Slovenskej republiky bude realizovať politiky zamerané na znižovanie nerovnosti medzi mužmi a ženami a odstraňovať diskriminácie žien.“ Z konkrétnych opatrení som nenašla iba jedno, umožnené utajeného tehotenstva a pôrodu, čo by mohlo pomôcť ochrane nenarodeného života, predchádzajúce k domácemu násiliu, ale pri tejto citlivej téme bude veľmi dôležité vidieť konkrétny návrh zákona.
Potom som našla už iba dve veľmi vágne formulácie, že vláda by chcela zabezpečiť vyrovnanie rozdielov v platoch a dôchodkoch mužov a žien. Tak tomu tlieskam, vážení, ale považujem to za sci-fi. Pýtam sa, ako chcete zmeniť nastavenie dôchodkov, ktoré sú vypočítané na základe výšky príjmov a odpracovaných rokov, a ako chcete zabezpečiť, aby súkromné firmy vyplácali rovnaké mzdy za rovnakú prácu pre mužov a ženy? Snáď keby bolo jasne napísané, že vláda dorovná vyššou valorizáciou dôchodky ženám. Ale pýtam sa, myslíte to naozaj vážne, keď chcete zrušiť 13. dôchodky, ktoré sú dnes pre všetkých?
Veta, ktorá zaznela vo všetkých médiách k programovému vyhláseniu vlády, pretože predseda vlády je podľa mňa skôr lepší marketér ako životný praktik, je to, že programové vyhlásenie vlády je najambicióznejším plánom v histórii Slovenska. Ja k tomu dodám na záver vetu od jednej slovenskej osobnosti: „Prehnané ambície sú ako zbraň hromadného ničenia.“
Takže, občania, verme im, ale buďme v strehu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 9:56 - 9:58 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ja som sa chcela tiež dotknúť tých karanténnych centier, ale musím povedať, že veľmi veľa ľudí mi píše cez Messenger, a keďže už moji predrečníci o tom rozprávali, tak ja poviem iba jednu vec.
Chcela by som vedieť, či tí ľudia dostávajú potvrdenia o testoch COVID C, COVID, či sú negatívni, alebo pozitívni, lebo stane sa to, že ich otestujú dvakrát. Raz vyjde test negatívny, raz pozitívny. Nikto nevie, kto tie testy robí, nikto nedostane papier a potvrdenie a naozaj je potrebné túto prácu na hraniciach zlepšiť.
Ja by som sa ale obrátila aj ohľadom tej hotovosti, ktorú ste spomínali, ženy, ktoré pracujú v Švajčiarsku ako opatrovateľky, mi povedali, že kedysi švajčiarske banky boli pre nás príkladom, dneska sú v mínusovom úroku. To znamená, že ak máte v švajčiarskej banke peniaze, tak banka si účtuje peniaze za to, že ich tam máte, obrovské poplatky. Nie, že máte nulu, máte mínus. Mne sa páčilo, čo povedal minule pán minister Krajniak, tu sedí, verím, že ho nepresvedčí OĽANO ani iný koaličný partner, že hotovosť je potrebné zachovať. My sme znížili hotovosť na 5-tisíc eur, čiže nerozumiem, o akom prepieraní alebo akým spôsobom sa snažíme toto ľuďom rozprávať cez médiá.
Ja sa pýtam, ak je dôchodkyňa, je sama doma, nemá účet, potrebuje si nakúpiť za 20 eur aj to mi ľudia píšu, tak čo potom, dá kreditnú kartu susede? Ako proste, toto sú také veci, nad ktorými sa naozaj treba zamyslieť, a Rakúsko to už dalo do ústavy, takže verím, že pán minister Krajniak je tu, tak sa teším, že verím, že zostane na svojich, na svojich názoroch zotrvá a že ich presadí vo vláde, pretože treba sa zamyslieť, že budú na tom zarábať iba banky. A naozaj keď pôjdeme, čo banky avizovali, banky to avizovali. Ja som sa rozprávala s tromi riaditeľmi bánk minulého roku a oni avizovali, že pôjdeme do mínusového úroku, že my budeme platiť bankám za to, že tam máme peniaze, nie banky nám a už sa to vlastne aj deje, takže verím tomu, že tieto veci ostanú zachované a že ostane aj zdravý rozum a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:40 - 11:41 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Šeliga, hovorili ste o spravodlivosti, zodpovednosti o informatike a ja som čakala, že sa ako chlap postavíte k včerajšiemu incidentu, pretože dvakrát ste zamietli moju faktickú, môj procedurálny návrh. A viete čo? Fakt máte informatiku v malíčku a poviem:
O 18.20 Denník N zverejnil výsledky tajných volieb, vážení. Údajne, ako som informovaná, ste podali vy správu vonku médiám o tom, ako dopadli tajné voľby bez toho, aby bola zapísaná zápisnica.
O 19.05 Národná rada vyhlásila výsledky.
A aby klamstva nebolo málo, tak 18.17 Národná rada, my to dneska pristálo na mojej stránke ako poznámka, 18.17 že vraj Národná rada zverejnila voľby.
Ako je možné, že Národná rada, zrazu dneska prišlo, že zverejnila voľby 18.17, keď ešte voľby neboli podpísané, nebola zápisnica, nebola, nič, a zrazu dnes mi príde vo faktickej poznámky na Facebook, že, pani Vaľová, čo tu vy vyprávate, pozrite sa, veď 18.17, čiže ste klamali druhýkrát. Lebo viete, to sa dá urobiť dozadu.
Fakt to ministerstvo a tá pani Remišová, vy ste v informatike zdatní, ako posunúť klamlivé informácie ešte aj do portálu Národnej rady. No nehnevajte sa na mňa, ale spravodlivosť, česť a informatika sú vám ozaj blízke.
Ďakujem aj pani ministerke, asi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 10:42 - 10:44 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, spomínal si Zákonník práce, odbory a odborárov. Chcem povedať, že odbory sú veľmi dôležitá súčasť našej vlastne, a, našej spoločnosti a mali by sa vyjadriť k takémuto dokumentu. A týmto chcem aj niečo povedať.
Vážení páni a dámy, prepáčte, dúfam, že nikto nebude protestovať, 400 ľuďom v Humennom hrozí, že prídu o prácu. Ľudia mi píšu, urobili dneska demonštráciu pred mestským úradom aj napriek tomu, že ste prijali opatrenia, že sa ľudia nesmú zhromažďovať. Čiže vy normálne bránite tomu, aby ľudia vyjadrili svoj názor dlhodobo.
Ďakujem, včera že Peter Pellegrini a ďalší poslanci vyjadrili, že ako sa môžme zhromažďovať my, keď je zákaz zhromažďovania. Využívajú to súkromní oligarchovia. Vypli energie. Vypli energie firme, kde 400 ľudí môže prísť o prácu, a nerešpektujú súdny príkaz, nerešpektujú súdny príkaz súdu.
Pán Šeliga, chcem ich podporiť a určite, ak namietate, povedzte, že ste proti tomu, aby sme sa zastali 400 ľudí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Pán podpredseda nenamietal nič, niečo iné mi hovoril.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Ďakujem pekne, lebo po včerajšku zamietol mi všetko. (Smiech v sále.) Takže ešte aj to, že ja sa ho ešte budem pýtať. Ale dobre. Čiže jedni môžu, jedni nie.
Takže, vážení, zoberte si, aké vy dávate opatrenia, čo robíte a ako tým napomáhate veciam.
No a čo sa týka vydávania novín, tak, samozrejme, pán premiér môže vydávať noviny, môže robiť propagandu, mestá propagandu robiť nemôžu, pretože ja si pamätám, ako Transparency hodnotila noviny, napísali: V Trnave noviny sú fantastické, síce informujú o meste iba 20 %, ale sú výborné. V Humennom noviny informujú 100 % o dianí v meste, ale sú netransparentné.
Viete, môže si niekto robiť srandy, ale ja stále budem rozprávať o praxi, lebo kopu ľudí tu prišlo bez praxe a ja som strašne veľa vecí prežila a budem hovoriť len o tom, čo ľudia zažili, čo zažívajú, či sa vám to páči... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.4.2020 19:15 - 19:16 hod.

Jana Vaľová
Ďakujem pekne. Žiadam predsedu parlamentu, aby informoval parlament a poslancov, ako je možné, že výsledky volieb v tajnom hlasovaní, ktoré sme aj teraz videli a potvrdili sa, že boli presné, ako zverejnil Denník N o 18.20 h, boli zverejnené v Denníku N skôr ako v pléne v Národnej rady, kde tieto boli zverejnené až o 19. hodine piatej minúte. Ďakujem.
Skryt prepis
 

23.4.2020 19:06 - 19:07 hod.

Jana Vaľová
Písomne to dám zajtra. Aj tak nemôžeme... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.4.2020 19:06 - 19:07 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Prosím vás pekne, žiadam informáciu zajtra na začiatku schôdze od pána predsedu parlamentu, ako je možné, že poslanci sa dozvedajú výsledok tajných volieb, aj keď boli zverejnené s menom o 19.06 a 18.20 Denník N uviedol, že pán Majerník získal 93 hlasov, pán Mazák 92, o hlas menej, a Alena Svetlovská získala 83 hlasov. To znamená, že parlament posiela, volebná komisia, správy Denníku N z tajného hlasovania. Ak bude sedieť počet týchto poslancov, žiadam, aby predseda parlamentu podal zajtra poslancom informáciu a verejnosti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 10:29 - 10:31 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja sa budem držať aj praxe, aj keď niekedy sa vyčíta, že sa vraciame do regiónov, ale viete, v regiónoch žijeme, ja som bola primátorka, mala som veľa praxe teda s rôznymi inštitúciami. Prvé poviem, že súhlasím s tým, že sú tam aj dobré veci, ale opozícia je na to, aby vám povedala, kde sú chyby, lebo vaši vlastní vám to nepovedia. Je tam veľmi veľa zhlukov, o čom sa aj budem chcieť vyjadriť v rozprave, kde si miešajú rezorty svoje kompetencie. A napríklad rezort hospodárstva ide zriaďovať školy, čo nie je absolútne možné. Vrátim sa k NKÚ. Plná pravda. Opäť z praxe ako primátorka. Veď NKÚ nemôže dávať pokuty, NKÚ nemá ani spätnú väzbu, NKÚ vám nepríde ani skontrolovať to, čo váš kontrolór navrhne ako opatrenie. Absolútne, to je tá, to je tá neskúsenosť, ako neviete, ako fungujú inštitúcie, ako funguje štát.
Trojka. Vytvárať nové úrady. Samozrejme my, ktorí sme dlhšie v politike, vieme, že sú to miestečka teplé pre svojich blízkych. (Reakcie z pléna. Šum v sále.) Transparency International, no našiel sa tam... No samozrejme, že to vieme, pretože ja som zažila v Humennom, ja som zažila v Humennom, je vám smiešne fajn... (Potlesk.) Ja vám poprosím, pán predseda, aby mi dali čas za ten potlesk, aby som dovysvetľovala... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Pokračujte, pani poslankyňa.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže ja som zažila v Humennom, za SMER-u sa to určite nedialo, keď prišla vaša garnitúra, určite sa to nedialo a bolo 30 - 40 ľudí z úradu práce vyhodených. Ja som to zažila. A momentálne zažívam v Humennom, keď z 96 ľudí, ktorých som mala ja na úrade, si nový primátor, váš nominant, nanominoval do 140 a zvýšil mzdy o 330-tis. euro, vážení, o 330-tis. euro. A dneska šetrí tak, že vypína v noci energie. Takže sa pozrite. A čo sa týka Transparency, a keď už som pri tom meste, tak Transparency vynechám, sedí tu pán Naď. Hovoríte o segregácii. Humenský primátor sa vyjadril v JOJ-ke, že Rómov nechce do Humenného nakazených. A čo sa stalo? Pán Naď stiahol chvost, takto to vyznelo v JOJ-ke... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 18:52 - 18:53 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Naozaj zákon bol vyprecizovaný. Samozrejme, že vždy sa niečo môže nájsť v praxi, ale myslím si, že taký zákon je, je teraz pripravený tak, aby sme ho mohli - teda ja aj za seba hovorím, možno aj za niektorých kolegov - podporiť, a viem, že nemám reagovať síce na pána ministra, ale mám jednu otázku. Pán minister, keď pôjdeme východniari v stredu ráno domov, sa to, dúfam, že počíta ako cesta z práce? Lebo všetci tu majú, všetci tu sú hotoví z toho, aby ste vedeli, že nevedia, ako majú ísť domov, aj vaši kolegovia, len ja sa to opýtam za všetkých (povedané so smiechom).

Mikulec, Roman, minister vnútra SR
Áno, ja som to zaregistroval... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis