Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:17 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 11:40 - 11:42 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán poslanec Svrček, ja poviem prvú tú vetu, ktorú si povedal: "Sme v testovacej fáze." Vážení, to robíme testy na ľuďoch? A tí ľudia, ktorí sa nechcú tomuto testovaniu podrobiť, čiže nesúhlasia, tak tí ľudia majú byť vykázaní zo spoločnosti, nepriateľ spoločnosti?
Vrátim sa aj k tým vojakom, pretože niektorých osobne poznám a poviem vám, že sú desiati, ktorí majú ísť na Cyprus, a šesťdesiati, ktorí majú ísť do Litvy. Márne čakajú príkaz generálneho štábu, že sa majú zaočkovať, lebo taký príkaz im nikto nedá, lebo by sa mohli súdiť, ale pravidelne im telefonujú, že sa musia dať zaočkovať Johnsonom. Pravidelne na nich tlačia.
Ďalšiu vec, ktorú poviem, že sme v testovacej fáze. Keď sme mali protilátky, ja som COVID prekonala, som mala stredne ťažký, tak tri mesiace najprv boli protilátky, potom bolo šesť mesiacov protilátky a ja som si dala urobiť protilátky v krvi a mám ich stále dostatočné a som už asi trištvrte roka a lekári mi povedali, že bunka si pamätá, že nemusia byť ani protilátky, ona ak raz zvládne určitý typ choroby, tak si pamätá. Tak prečo tých ľudí nútime, aby sa očkovali? Kvôli čomu?
A ďalšia vec, že nechcete dať ľuďom testy zdarma. Tak keď Matovič testoval halabala, sme tu boli pokusná krajina, tak vtedy sa museli všetci testovať, či chceli alebo nechceli, zdarma, zdraví alebo chorí. Dneska tie testy raz zaplatíme za svoje dane, lebo celý život ľudia platia dane, a vy im poviete, aby ich ešte raz zaplatili? To čo je toto za filozofia? Ja tomu naozaj, ale naozaj nerozumiem.
A ako tu spomínal kolega, ja som bola s chorvátskym veľvyslancom, ktorý pred dvomi týždňami mi povedal, že idú všetkých testovať a hlavne očkovaných z toho dôvodu, že sú to prenášači choroby.
A to, že zneužívate ešte aj príchod Svätého Otca a ja ešte raz hovorím, že by sa cirkev mala k tomu postaviť, že ľudí zneužívate, aby sa museli dať očkovať, ak chcú vidieť pápeža, tak ja vám poviem, že Ježiš videl chorých, malomocných, stretol sa s kajúcnikmi, so všetkými a nerobil také rozdiely ako vy. To... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 11:02 - 11:04 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ja zacitujem z verejne dostupných dokumentov, že vplyv očkovania na šírenie vírusu SARS COVID v komunite zatiaľ nie je známy. Tiež nie je zatiaľ známe, do akej miery môžu zaočkované osoby naďalej prenášať a šíriť vírus. To znamená, že z hľadiska vedeckého poznania alebo preukázaných účinkov vakcíny očkované osoby musíme stále považovať za možných prenášačov ochorenia, tak ako osoby nezaočkované alebo ktoré neprekonali ochorenie COVID.
Chcem sa spýtať, pri návšteve Svätého Otca, keď sa všade rozpráva, že nezaočkovaní budú prenášať a môžu prenášať vírus, tak sa pýtam, že vôbec to nie je pravda, ak človek príde zdravý, otestovaný, tak tento neni prenášač a nemôže nakaziť iných. A možno by som aj týmto, myslím si, aj vyzvala Svätého Otca na zamyslenie, či naozaj nútiť tých ľudí, ktorí sú veriaci, že sa musia dať očkovať aj proti svojmu presvedčeniu, aj keď prekonali vírus teda, prekonali ochorenie COVID-19, lebo práve sa uvádza, že tí, ktorí prekovali COVID-19, nie sú prenášači, ich bunky si pamätajú a nemôžu ochorieť.
Ďalej sa vrátim, pán kolega, k tým vojakom. Ja som s nimi rozprávala. Idú do Cypru a na Lotyšsko. Keď išli na výberové konanie, nikto im nepovedal, že musia byť zaočkovaní. Akonáhle ich vybrali, sú to zdraví ľudia, veď tam musia ísť ľudia kondične, zdravotne na vyso... na veľmi dobrej úrovni, zrazu im povedali, že musí si dať pichnúť vakcínu. A už teraz nemôžeš inú, im telefonujú zo štábu generálneho, musí si dať pichnúť Johnson. To čo je? To čo je toto, vážení!
A hovoríte o pánovi Krčmérym. No, mňa pán Krčméry prekvapil. Pretože na začiatku je video, že netreba ľudí ani očkovať, máme na to lieky, máme všetko. A zrazu sa zmenil o 180 stupňov. Ja to nechápem, ako sa jeden človek v takomto veku môže zrazu prezrodiť podľa mňa, a je len za vakcináciu a vakcináciu. Každý nech rozhodne o svojom organizme a každý, aj tí ľudia, ktorí prekonali, sa predsa nemusia dať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 12:07 - 12:09 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega Blaha, úplne s tebou súhlasím, že toto riadenie štátu sa podobá na fašistický štát, a hovoria to už bežne ľudia na uliciach a hovoria to už aj Česi a hovoria to už aj iné krajiny. Videli ste včera TA3, kedy pán Ándor... Šándor And... Andor Šándor, takto, aby som sa nezmýlila, má podobné meno, bezpečnostný analytik, povedal: "Čo sa deje na Slovensku, sú eštebácko-gestapácke metódy." Čo bolo gestapo, preboha?! Veď gestapo bola zložka bezpečnostná fašistického štátu. Veď už takto nás označujú aj Česi a nielen Česi, ale aj všetky štáty, ktoré vlastne pozerajú, čo sa na tom Slovensku deje.
Vy rozprávate, že my sme zodpovední, alebo niektorí rozprávali, ste im vraveli, že ste boli vonku medzi ľuďmi, že sa stali úrazy. Preboha, veď rozdeľujete ľudí a že vakcína je úsmev. Kto sa na tom Slovensku usmieva? Veď ľudia sú znechutení, rodiny sa medzi sebou celé vadia, že vakcína je sloboda. Veď to je totálne násilie, čo tu robíte. Keď sme boli s chorvátskym veľvyslancom, bol tam pán Potocký aj pani Tabák, a veľvyslanec Chorvátska povedal, že idú plošne očkovať, že idú plošne testovať všetkých ľudí. Viete prečo, lebo povedali, že takto im nákazu rozširujú očkovaní ľudia, aby vedeli, koľko nákazy a koľkí ochoreli a koľkí sú chorí. O čom to rozprávate?
A ďalšia vec, vojaci idú na misiu na Cyprus, vojaci idú na misiu do Lotyšska. Vy urobíte výberové konanie a potom im poviete, keď sa nechcú zaočkovať, že nikam nepôjdeš. Čo to je za diskriminácia? Lebo nie si zaočkovaný a rovno si dáš Johnson and Johnson, im voláte. Však asi 80 vojakov sa nechce dať zaočkovať. Veď vy tých ľudí nútite, lebo prichádzajú o svoje financie, prichádzajú o prácu, o všetko. A koľko ľudí je chorých a koľko ľudí zomrelo? Veď ja som včera bola u kaderníčky a mi povedala, že babka po očkovaní, jej opuchla celá ruka, nevie s rukou hýbať už šesť týždňov a nikto jej nevie pomôcť, lebo tam bola dobrovoľne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 15:54 - 15:56 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda Fico povedal, že sa kriminalizuje opozícia. Ja tvrdím, že SMER sa kriminalizoval už v komunálnych voľbách, a to preto, aby ste si tam vlastne dosadili svojich nominantov. A poviem príklad. Poviem test Fico, Vaľová, možná test Makó.
Keď v Humennom Transparency International napadlo stavbu strechy zimného štadióna za 480-tisíc, stalo sa to, že miestny podnikateľ nebol zapísaný v zozname poskytovateľov služieb pre verejný sektor za 480-tisíc, tak ÚVO naparilo Humennému pokutu a, samozrejme, tvrdilo, že tento, tento, tento... (Rečníčka, otočiac sa dozadu, žiada o nevyrušovanie.) Môžem poprosiť?
A napokon potvrdilo (zaznenie gongu), že tento, ten človek alebo táto firma, ktorá robila túto zákazku, mala byť vyradená z verejného obstarávania.
Čo sa stalo firme LAMA? Firma LAMA urobila to isté, ale dostala zákazku za 10 mil. Takisto ako firma v Humennom sa zapísala do registra poskytovateľov a čo sa stalo? Všetko je v poriadku! Čiže test Vaľová, keď bola primátorka Vaľová a pán Beblavý to udal cez Transparency, vtedy to bolo v poriadku, že nemohol sa zapísať do registra miestny podnikateľ z eseročky, ale firma LAMA sa môže zapísať a na tlačovke sa dopočujem, ako vehementne redaktorky obhajujú – a čo? Však on sa tam potom zapísal, všetko je v poriadku!
Ako je možné, vážení? Veď ten zákon sme tu schvaľovali. Veď zákon sa nezmenil! Ale viete, ako je to možné? Zmenila sa vláda. Teraz je všetko možné. To, čo kedysi v zákone nebolo možné, za čo sme dostávali pokuty, za čo boli vyradzovaní ľudia, teda zo zákaziek, dneska firma LAMA za 10 mil. je úplne v pohode, je to v poriadku, zapísala sa, aj keď to zákon nedovoľuje. Lebo ja som to prežila takéto. Zákon nedovoľuje sa zapísať do registra obstarávateľov, ale zmenila sa vláda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 11:49 - 11:51 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som absolútne nerozprávala o zabetónovaných úradníkov, ale skôr by som rozprávala o profesionalite v štátnej správe, pretože, pán Kremský, viete si predstaviť, aký rozsiahly je zákon napríklad v stavebníctve, v životnom prostredí a podobne. Zase ste rozprávali iba polopravdy, pretože ak taký úradník konal protizákonne, tak ešte stále je ministerstvo, ktoré môže v takýchto rozhodovacích konaniach rozhodnúť na konci. Čiže rozprávate zle o systéme, ste to zakončili niekde pri nejakom odvolaní, takže to nie je pravda, je to polopravda, a dali ste príbeh, aby ste teda zase na city ľuďom zahrali, že ako vy sa snažíte, aby tu všetko bolo dobré.
Ja vám poviem príbeh iného úradníka. Váš bývalý prednosta, teda lebo prednosta pravice za SDKÚ nechal v Humennom pred okresným úradom vyrúbať komplet všetky stromy. Komplet, aby mohli pozemky používať developeri, aby ich mohol predať, len, bohužiaľ, padla vláda a celý zámer nedokončil. Tie pozemky stoja, donesiem aj fotografiu.
Tak sa teraz nebavme o takýchto, ja by som povedala, rečiach a zase ste sa iba ospravedlnili, bo ste povedali, že prednostovia vám odmietli ísť pracovať, lebo majú nízky plat. Samozrejme, a tu je zase vaša neprofesionalita, napríklad u nás v Humennom prednostku robí pani, ktorá osem rokov opatrovala matku. Česť, že opatrovala matku, ale osem rokov nepracovala v systéme. Tak ak si predstavujete, že budete tých čakateľov, čo som počula v Humennom, vymieňať za takých, ktorí 8-10 rokov nepracovali, neboli v systéme, nikdy nerobili na úrade, tak vám poviem, že skutočne máte pravdu, toto bude profesionalita a odbornosť na Slovensku. Neviete si predstaviť, akí ľudia sú už na úradoch, kde sú vaši primátori, ktorí takisto nepracovali v odboroch a v oboroch, by som povedala, svojich, a čo sa tam deje, ako nevedia vydávať rozhodnutia, ako meškajú s rozhodnutiami, nie je to jednoduché a ešte raz hovorím, na tohto vášho úradníka, ktorého ste spomenul, môže ministerstvo na konci prijať rozhodnutie, lebo vždy sa môžte po vyššom stupni orgánu na konci odvolať až na ministerstvo, takže nemáte pravdu, čo hovo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 16:51 - 16:53 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, úplne máš pravdu, že nie je to síce iba teraz, ale aj predtým, že médiá boli vždycky skôr pri akýchkoľvek autonehodách, pri čomkoľvek, kde ľudia sa bránili, aby natáčali obete, natáčali ľudí. Musí vyjsť informácia z polície, pretože na políciu sú tieto veci najprv hlásené.
Ale vrátim sa k tomu, o čom je tu dneska reč. Nehnevajte sa na mňa, nejde len o spravodlivosť. Keby vám šlo o spravodlivosť, tak viete, o čo ide, tak vlastne neurobíte to, že teatrálne niekomu vyrazíte dvere, že niekoho obviníte, takto sa zbavíte iba politického protivníka alebo nejakého funkcionára, ktorý sa vám už nemôže postaviť.
Ja som rozprávala s pani Pčolinskou, ona mi povedala, že jej dieťa chodí k psychológovi. Viete, koľkým ľuďom a rodinám vy ste vyvalili dvere, koľko detí musí chodiť k psychológovi, koľko rodín je traumatizovaných? O to vám šlo?
A potom už žiadne televízie, JOJ-ka, Markíza, nikoho nezaujíma, ako sa to skončilo, či ten človek je vinný, alebo nevinný. Ale tie deti skončia s psychickými poruchami. Tie rodiny skončia s psychickými poruchami. Vy tu hovoríte o nejakej spravodlivosti? Na celý život! Načo to robíte? Človeka môžte akokoľvek inak zaistiť.
A neviem, či chodíte medzi ľudí, ale ja chodím a viete, čo mi tí ľudia rozprávajú, že nikdy také obavy nemali ako teraz. Nikdy neboli tak nespokojní. A viete, koľko ľudí sa chce z tejto republiky vysťahovať, že rozmýšľajú nad tým, že ste dali dvojité občianstvo, že odídu zo Slovenska, aby mali nejakú istotu, aby sa mali lepšie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim. )

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujte na rečníka pána Kuffu.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
132.
Ja reagujem na pána Kuffu, ja to spomínam všetko dokopy, lebo tak to je.
A poslednú vetu, ktorú poviem, uvidíme, čo povie sčítanie ľudí, koľko ľudí z tejto, z tejto krajiny ste už vyhnali a koľko ešte vyženiete a koľkým ľuďom ste urobili psychické problémy. (Reakcie z pléna.) Je to tak, je to fakt, ja viem, že sa vám to nepáči, ale to ukáže, to ukáže realita. (Zaznenie gongu.)
Takže chcem povedať, ak máte týchto ľudí brať za nevinných, tak sa k nim chovajte ako k nevinným a nerobte to, aby ste celé rodiny mučili, traumatizovali deti. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 16:32 - 16:34 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že spravodlivosť by mala zvíťaziť, ale mali by o nej rozhodovať ľudia, ktorí niečo prežili, majú nejakú skúsenosť.
Vážená pani kolegyňa, ja som vám už minule povedala, vy tu predkladáte zákony, kedy ste ešte ani vôbec nežili. Kedy nemáte žiadne skúsenosti o tom, čo bolo.
Viete, mnohí ľudia nám rozprávajú, že toto sú 50. roky. A viete, čo bolo príznačné pre 50. roky? Ja som to už minule povedala, že zneužívali mladých ľudí, presne ako ste vy, na predkladanie rôznych vecí na rôznu šírenú demagógiu a presne používali ešte aj umelcov. História sa zopakovala.
Ja chcem povedať jedno, keď hovoríte o spravedlnosti, sedí tu pán Mikulec, tak sa porozprávajme o spravedlnosti.
Pán Mikulec, vy ste rok a pol neodpovedali, v Humennom vaši kolegovia, pán Mičovský, mali plagáty, megaplagáty, ktoré neboli napísané v transparentných účtoch, neboli nikde zapísané, s pánom Šudíkom mali ich po všetkých plotoch. Šlo podanie k vám na ministerstvo vnútra. Možno sa čakalo mesiac, dva, tri, dodnes neprišla odpoveď. Takisto máte prednostov pod svojím palcom, tomu ľudia rozumejú. Viete, že pán Šudík a pán Pročko boli v deviatich výberových konaniach, to je nonsens. V Humennom, v Medzilaborciach pána Šudíka asistenta švagor je prednosta a v Humennom je prednostka pani, ktorá musela vstúpiť do klubu poslanca Šudíka, lebo ináč by sa nestala prednostkou. A keď polícia dala priestupok, kedy ja som napísala, že Šudík klame, tak viete, čo robila vaša prednostka? Ešte ma ani nezavolali, ani nič neurobili, okamžite to zamietli.
To o akej chobotnici vy tu rozprávate? Veď vy priamo v regiónoch robíte taký čurbes, že sa pozrite, čo robíte, a chcete, aby sme vám dôverovali? No, nemyslíte to snáď vážne. Alebo aby vám dôverovali ľudia? A preto aj tie percentá to ukazujú. Však tí ľudia v tých regiónoch nie sú slepí, čo sa deje. To, to oni vidia, čo robíte, že si tam robíte rodinkárstvo, svojich švagrov, kmotrov a frajerky dávate do úradov. A takáto je skutočnosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 10:55 - 11:10 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán kolega, ďakujem veľmi pekne, že ste mnohé veci vysvetlili a objasnili, pretože naozaj sa stretávame s ľuďmi, tak oni nie sú zainteresovaní v tých všetkých veciach a potrebujú to možno aj viackrát zopakovať, aby pochopili určité súvislosti. Je mi smutno, čo ste povedali o pánu Lučanskom, a je mi smutno, nemyslím vy, ale že ste povedali slová pána ministra Mikulca, no ja mu vzdávam česť, lebo myslím si, že tento človek urobil mnoho dobrého pre Slovenskú republiku a takéto arogantné slová si v tejto snemovni absolútne nezaslúži.
Rozprávate o tom, ako sa tu vytváral systém. Tak ja vám poviem, ako sa vytvára systém na okresných úradoch a patrí to pod pána Mikulca. Výberové konanie vo Vranove. Pred chvíľou tu povedal pán, pán Pročko, že bol na desiatich, deviatich výberových konaniach, on to nebral politicky, on to bral profesionálne. Pán Šudík bol na štyroch a viete, čo sa pýtal vo Vranove? Vo Vranove sa pýtali všetkých uchádzačov, či poznajú Janu Vaľovú alebo či Jana Vaľová je ich príbuzná. Normálne všetci, normálne takto habkali tí ľudia, čo boli v komisii, lebo čakali, čo sa odborného opýta a samozrejme, že to je diskriminácia, to je vytváranie ľudí. V Humennom sa to nepýtal, lebo tam prednostku si dal svoju kolegyňu poslankyňu a tá musela vstúpiť za to do, k nemu do poslaneckého klubu a v Medzilaborciach si dal švagra svojho asistenta.
A čo sa stalo ešte v Humennom? Keď som pána Šudíka udala za to, že klame, na políciu, polícia dala, že je to priestupok a posunula to na obvodný úrad. A viete, čo sa stalo? Ešte ani ma nestihli zavolať, ani mi to oznámiť, už pani prednostka, ktorá je Šudíkova poslankyňa v jeho klube, okamžite to zamietla. A oni tu rozprávajú, že polícia má otvorené ruky. Všetci majú otvorené ruky. Kto tu má otvorené ruky? Vytvárajú si systém tak, ako hore si vytvárajú systém rôznych udavačov, tak si ich vytvárajú aj dole a toto je spravodlivosť pre koho? Pre našich? Toto je spravodlivosť pre ľudí? Veď tí ľudia to tam dole vidia, veď sa z toho všetci, ako sú, sa z toho smejú, že čo sa to tu v tej republike deje. Tomu ja hovorím mafia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 14:32 - 14:34 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán Pročko, ja na to, že ste ma obvinili, že som klamárka, aj keď vám to pán Suja vyvrátil, zareagujem na vás vtipom. Príde manžel domov a nachytá svoju manželku, ako laškuje so susedom. A manželka sa naňho pozrie a povie: „Preboha, môj drahý, azda veríš mne, alebo svojím očiam?“
Presne takto. Vy nás tu presviedčate to, čo na vlastné oči, preboha, vidíme. Poviete, že nie je to politická nominácia byť prednostom napríklad, a ja si tu prečítam, že Igor Matovič povie, že politickí nominanti budú prednostovia obvodných úradov a budú pravou rukou ministra. Vy ste bol v ôsmich, neviem, či v deviatich komisiách, Šudík bol v troch a pán Šudík rovno vymenoval za prednostu do Sniny svojho asistenta manželky brata. Však ja keď vám začnem rozprávať, aké sú tam rodiny, však jasne, že vy nemáte členov, lebo nemáte, ale vy si menujete svojich bratov, frajerov, frajerky a neviem koho do funkcií. O čom sa bavíte? Toto je totálna diktatúra a každý, kto len okolo SMER-u sa pohol, tak mu asi idete vypáliť hviezdu na hlavu. Nehnevajte sa, bola som na výbore, keď váš kolega rozprával, že nie sú vtá... že nie sú tie chránené dravce, kedy mu tí poľovníci povedali, že za sto rokov tu nebolo toľko chránenej zveri, ako je teraz. Mlčal váš kolega.
A ďalšiu vec, viem aj pána ministra, s kým sa stretáva, ako oligarchovia skupujú lesy. Ja vám to potom poviem. Prečo chce súkromné vlastníctvo? Pozrite sa, kto skupuje lesy pri Svidníku a tak ďalej, a pán minister ho pravidelne navštevuje, pána oligarchu, a sa s ním stretáva. Ja vám potom presne budem aj menovať tú oligarchiu, ktorú idete tuná budovať.
Takže skúsme tam, niekde sa ísť, tak poďme do prostriedku, ja nie som proti vlastníkom lesov, nie som za rozbitie komory, ale skúsme nájsť, ak budeme meniť zákon, niečo, čo bude niekde v prostriedku. Niekde, čo bude vyvažovať, aby mohlo byť aj aby mohli ľudia poľovať, ale nie tak, že keď budú vlastníci, že nepôjdete ani na huby, ani na kvety, lebo ten oligarcha, keď zobral tie lesy, ľudia boli hotoví.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 14:17 - 14:19 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda za... prepáčte, podpredseda, za zhovievavosť.
Ďakujem veľmi pekne všetkým za reakcie. Najprv začnem od pána Kočiša.
Pán Kočiš, ďakujem, máte pravdu, je komora relevantným zväzom na komunikáciu s ministerstvom. Ukázalo sa to aj teraz, keďže ich vylúčili z rokovania a nechceli počuť ich pripomienky, nechceli s nimi ďalej rokovať, tak je to tam jasne vidieť, že sú tam ľudia, ktorí majú možno iné názory, ako majú úradníci spoza stola, a ktorí nechcú spolitizovať poľovníctvo.
Pán poslanec Blcháč, áno, samospráva vždycky preukázala životaschopnosť, preukazujeme to vo všetkých odvetviach, takže ďakujem.
A, pán poslanec Kuffa, ja si myslím, že funguje aj Slovenský poľovnícky zväz, aj Slovenská poľovnícka komora, a tak ako sa vyvíja, ako ste povedali, od grófa Andrássyho sme už niekde inde, tak sa vyvíja aj poľovníctvo, vyvíjajú sa aj zväzy a komory. A to, čo som chcela dodať a som nedodala, pán Mičovský sa už pokúšal v roku 2014 dať na Ústavný súd, že platenie členstva v tejto komore je protiústavné. Viete, ako odpovedal Ústavný súd? Že nie je protiústavné.
Takže ja nerozumiem tomu, prečo, keď ideme tvoriť zákon, najprv ideme rozbiť komoru, aby tá komora nemohla legislatívne pracovať, pretože ju už samo ministerstvo vylučuje z pripomienok alebo z nejakých vecí. Najprv ideme rozbiť to, čo funguje, a potom dáme zákon.
Tak to, čo nefunguje v tej komore, a ona vykonáva kopu činností, ja som ich chcela prečítať, tak im zoberme tieto činnosti zo zákona, ale nenechajme to politickým nominantom. Veď dneska okresné úrady, prednostovia boli takto menovaní do funkcie jednoducho, že normálne poslanci Národnej rady boli členovia komisie. Keby sa toto stalo za niekoho iného, tak nechajme, ako povedal aj pán Blcháč, tú samosprávu, nechajme tých poľovníkov, nech sa sami, teda alebo nejakým spôsobom rozhodnú, a ja si nemyslím, že všetci, tu váš kolega povedal, že on neplatí do poľovníckej komory. Ale tak ja nerozumiem, však sa asi môže aj naďalej rozhodnúť. Takže nechajme organizácie pracovať.
Ďakujem.
Skryt prepis