Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:34 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.11.2021 11:12 - 11:13 hod.

Jana Vaľová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 10:46 - 10:48 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán poslanec Cmorej, tak ja vám poviem, s niektorými pozmeňovákmi súhlasím. Určite súhlasím s tým, aby život dieťaťa nebol nadradený nad život ženy, pretože o tom hovorí aj Ústavný súd Slovenskej republiky a jednoducho žena-matka, ktorá má ešte doma ďalšie deti, tak určite je pre túto rodinu potrebná a malo by to byť, malo to byť, mali by mať rovnaké práva aj matka, aj dieťa.
S čím nesúhlasím, je, že 15-ročné deti, pretože som matka a viem, čo je to dieťa, mám dve deti. Neviem, či vy máte, pán Cmorej, deti. Ak máte, tak mi to povedzte. (Reakcia z pléna.) Som rada, ale určite nie 15-ročné. Ako 15-ročné deti môžu sami rozhodovať o tom, či pôjdu na potrat, alebo nepôjdu bez súhlasu rodiča. Viete, čo je to puberta? Pubertu lekári klasifikujú, neviem, akých ste tam mali lekárov gynekológov, že je od 10 do 18 rokov. Ak sa to zmenilo, tak ma vyveďte z omylu, kedy je emočná instabilita, kedy ľudský organizmus rastie rýchlosťou sto percent a podobne. Čiže s tým nesúhlasím.
A, pán Stančík, dovolila, či, pán Cmorej, prepáčte, dovolila by som si povedať, skúste svoje deti učiť vychovávať slušne, pretože to, čo ste tu predviedli, viete, že bude sa pani zodpovedať, pani kolegyňa poslankyňa, ak nezahlasuje a všelijaké tie monštrá, všetko, čo používate, nepoužil ste to, ste to citovali, všetky tie slová ste priniesli liberáli a OĽANO do parlamentu. A potom sa sťažujete aj na výboroch, ako strašne vám ľudia ubližujú na Facebooku, aké strašné slová používajú, čo všetko voči vám robia. Viete, ak sme to povýšili do parlamentu, tak bežný človek si berie, že to je úplne bežná vec a môže to bežne používať. Takže ja by som poprosila možno aj trošku úcty, aby sme sa zároveň nevyhrážali kolega kolegovi, že ako musí hlasovať, prečo musí hlasovať proste, aké má kto svedomie. Ja si myslím, že každý tuná koná podľa najlepšieho... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 16:50 - 16:52 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán kolega, vy ste začal, že Ľubo Blaha tu všetkých uráža, mal osobné urážky. Celý váš prejav a okrem tej časti, ktorej som absolútne nerozumela, sa väčšina v sále pýtala, čo to rozprávate, ste použil na Ľuba Blahu iba urážky, že je, čo to je, lúzer, patlan, ani to neviem zopakovať a podobné veci. Veď to, čo ste rozprával, že údajne robil Ľubo Blaha, čo si nemyslím, ste teraz zopakoval v priamom prenose. Neviem, či vy sa vidíte alebo počujete, alebo sa teda vôbec počúvate. No a už nehovorím o tom, čo ste rozprával, čo sme tu vôbec nerozumeli, sme sa jeden druhého pýtali, že čo to rozprávate, že nula, nula, jedna, nula, nula, dva, sexuálne práva nula, nula, tri. Keby ste nám to vysvetlili, ja by som bola veľmi rada, hej, lebo viete, z toho, že väčšina z vás tu mladých poslancov rozpráva o tom, čo treba robiť s prostitútkami, čo treba robiť so sexuálnymi právami, tak ľudia z toho nebudú mať lacnejšiu ani elektrinu, ani plyn. Ľudia, bohužiaľ, majú problémy vôbec vyžiť a vôbec normálne fungovať, pretože cez covid ste ich pozatvárali, prevádzky, všetko. A my sa tu teraz bavíme a naozaj vás chcem poprosiť, čo to znamenalo? Aby aj vedeli občania, nula, nula, jedna, nula, nula, jedna, sexuálne práva, nula, nula, dva, to je dáke telefónne číslo? Nula, nula, tri a podobne, tak naozaj už fakt prestaňte s tými témami, ktoré ľudí nezaujímajú, a riešte chlebové témy. A naozaj neurážajte môjho kolegu, pretože toto boli osobné urážky, ktoré ste použili, že je patlák, lúzer a podobne.
Zaujímavé, že ako vy sa ohradzujete, ako sa vás to dotýka, ak vám niečo niekto povie osobné, ale že do tohto parlamentu ste to zaviedli vy, OĽANO, pán Matovič a podobne, tak to absolútne neriešite. Tak skúste začať od seba a potom skúste riešiť aj iných, lebo viete, ten osobný príklad je najlepší. A poprosím tie sexuálne skratky, keby ste nám vysvetlili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 11:47 - 11:49 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ja sa takisto vrátim k obstarávaniu - pošta. Ja mám veľmi osobnú skúsenosť s tým, ako Transparency International v roku 2018 v Humennom napadlo obstarávanie strechy za 480-tisíc a vtedy konštatovalo, že firma, ktorá vyhrala túto zákazku, sa nemôže dodatočne dopísať do registra poskytovateľa služieb tak pre verejný sektor. Tak ja sa teda pýtam, kde bola Transparency International, keď LAMA s.r.o., ktorá dostala zákazku za 9,5 mil., hovoríme o zákazke v Humennom 480-tisíc, sa dodatočne zapísala do registra, do registra poskytovateľa služieb. Ako je to možné?
Ja keď som zisťovala ako primátorka, lebo táto firma, ktorá zase v Humennom, obyčajná eseročka sa zapísala, mesto dostalo pokutu a bolo napísané, že sa netransparentne obstarávalo, aj keď cena bola v poriadku. Ja sa teda pýtam ešte raz, ako sa LAMA s.r.o tam mohla zapísať? Keď som sa vtedy rozprávala s pánom Hlivákom povedal, že zákon jasne určuje, ktorý tu dal Miro Beblavý v roku 2017, že zákon jasne určuje, že nikto sa nemôže už zapísať následne do tohto registra, ak sa zúčastnil obstarávania. To je veľmi zaujímavé, že zrazu aj ÚVO dalo úplne iné vyjadrenie, všetci po zmene vlády.
Čiže, pre všetkých to platí, hlavne pre smeráckych primátorov, pre SMER a pre všetkých občanov Slovenska. Ale akonáhle príde nová vláda, tak pre LAMA s.r.o, pre pána Makóa to neplatí.
Tak, vážení, nieže tu je, tu je fakt dvojitý kilometer a ja som to osobne prežila. Tak sa pýtam, kde je teraz Transparency. Kde sú teraz všetky tie organizácie, ktoré sponzoroval Pfizer? Kde sú teraz? Kde sú teraz a prečo nekonajú? Konajú iba tam, kde sa im to hodí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 11:47 - 11:49 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán generálny prokurátor, máte skutočne obrovskú úlohu rozlíšiť a zabrániť v tejto spoločnosti politickým procesom, a to, aby sme sa nevrátili do 50. rokov, lebo tá cesta tam skutočne, alebo to, čo sa tu deje, tá cesta ukazuje tie 50. roky. Preto vám dôverujú primátori, to ste videli, ten potlesk na ZMOS-e, preto vám dôveruje široká verejnosť, a preto vám dôverujú aj prokurátori, lebo prokurátori majú skutočne strach, aby nemali tlak, aby nemuseli rozhodovať politicky, majú rodiny a deti a vedia, že politické rozhodovanie po zmenách vlády prináša iba revanš, neprofesionalitu. A tohto sa obávajú a naozaj do vás vkladajú určitú nádej a... a podporu.
Aby som pre ľudí porovnala rozdiel, čo kritizuje opozícia a čo očakáva od vás a čo robí pán Čekovský na kultúrnom na výbore, keď prišli novinári. Ja som to písala. Týždeň vopred sa objednali z Hlavných správ. Povedal, že ich nevpustí. A prenos na rozdiel od vás, kedy ste zobrali všetky relevantné médiá, zobral svoj Facebook či svoj mobil a prenášal výbor, pretože nevpustil novinárov, údajne, že bol COVID, ja som ho sfotila, bolo plne voľných miest, prenášal cez svoj mobil na svoj vlastný Facebook. A predstavte si, že keď došlo k diskusii tak ešte ten svoj mobil vypol, aby ľudia nevideli tú diskusiu. A táto, tá, táto, tento človek si dovolí vás kádrovať, tento človek si dovolí porovnávať váš prípad so svojím prípadom?!
Čiže ja neviem, ale vnímam to ako obrovský nátlak na to, aby sa skrivila spravodlivosť, a vnímam to ako neporovnateľnú vec, a aby poslanci parlamentu rozprávali... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 18:34 - 18:36 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Spomínali ste Ústavný súd, že vlastne ignoruje práva ľudí, a je to vidieť. Ja tu už viackrát čítam veci z praxe, ktoré mi prichádzajú do pošty, tak ako som čítala Egotex, s. r. o., ktorý ženám šičkám hovorí, že musia byť do 9. 8., budú kontrolovať, či sú zaočkovaní, alebo musia mať PCR test. Žena, ktorá má minimálnu mzdu 400 eur v čistom, 4-krát si urobí PCR test a je vybavená a nemá deťom čo dať jesť, nemá ako uživiť rodinu.
Viete čo, bola som sa pozrieť pred chvíľou cez okno a ako žene mi to bolo ľúto. Ženy, zamyslite sa v OĽANE, videli ste tých ťažkoodencov, čo pochodujú na tých ľudí? Normálne mi je do plaču.
Teraz zvýšili ostrahu, ďalší celý skoro pluk tam pochoduje. Čo to znamená? Že bude zákon prijatý? Vy sa nehanbíte, že vás musia proti týmto ľuďom, proti týmto ženám, ktoré nechcú dať očkovať svoje deti, proti ľuďom, ktorí sú zdraví a platia do zdravotnej poisťovne peniaze, ktorí v živote možno neboli chorí, ktorí v živote nemali COVID a možno sa s ním nestretnú, aby tých všetkých mohli liečiť. Čo to znamená? Že zákon prejde? Tak ťažkoodenci teraz pochodujú, celá čata či rota, nie som vojak, aby, aby týchto ľudí zastrašili tam vonku?! Je to, je to a vy si hovoríte, že nie ste fašistický štát.
Viete čo, niečo vám poviem, Andor Šándor, včera som to povedala, český analytik, na TA3 povedal, nie sú to moje slová: „Na Slovensku jsou použity gestapácko-esesácke, eštebácke metódy.“ Vážení, čo bolo gestapo? Najsilnejšia zložka štátu. To už o nás hovoria Česi, to už o nás hovorí zahraničie.
To fakt naozaj, naozaj tých ľudí idete takto strašiť, ktorí si prišli vydobyť normálne svoje práva, ktorí nechcú nič iba rovnoprávnosť, ktorí chcú rozhodovať sami o sebe, o svojich deťoch o svojom živote, ktorí prichádzajú o prácu, ktorí nemôžu ísť slúžiť do armády, nemôžu ísť na misiu, veď vám, veď to píšu z praxe?!
To naozaj toto chcete v tomto štáte, aby títo ľudia skutočne prišli o robotu, aby, aby celé rodiny sa tu rozvrátili?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 18:02 - 18:04 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Kotleba, povedali ste, alebo ste teda upozornili poslancov, že sa tu smejú, uškŕňajú z toho poslanci, ktorí sú vo vládnej strane. Áno, aj pred chvíľou pán Žiak tu vulgárne kričal a nadával mi, keď naozaj citujeme to, čo nám ľudia píšu, čo je skutočne z praxe.
Dneska sme tu povedali, že vojaci sú nútení, ktorým nikto nepovedal a idú do misie, môžu byť aj horší, môžu dostať príkaz, vymenia ich. Dneska sme tu citovali, ja som citovala, o šičky, ktorí pracujú vo firme Egotex, s. r. o., v Prešove, kde už dnes s účinnosťou do 9. 8. musia byť očkovaní, resp. musia doniesť test PCR. Vážení, takáto šička, ktorá má minimálny plat, si urobí štyrikrát PCR test po 75-80 euro a je vybavená. Doteraz sme ľudí mohli vlastne testovať hajlom-tajlom aj zdravých, nič. A teraz sme zakázali, MOM-ky sme zlikvidovali, pretože chceme všetkých vakcinovať.
A presne, ako povedal môj kolega, my nechceme ľudí zdravých, ale vakcinovaných.
A už vrchol je to, že pán Galko z SaS povie, že ľudia, ktorí nebudú vakcinovaní, budú platiť vyššie dane. Za čo? Za to, že sú zdraví? Za čo, že sú zdraví? (Reakcie z pléna.) Pretože nikdy nepoužili zdravotnú poisťovňu? Pretože vlastne sa nikdy možno s COVID-om nestretnú? Ako prečo? Lebo pracujú kvôli tým, a teda zabezpečujú, aby, aby bola naplnená poisťovňa zdravotná?
Takže toto je to nútenie, toto je, toto je vlastne výsledok všetkého toho, čo sa tu deje. A vy sa čudujete, že sa ľudia vonku búria. No, samozrejme, že sa ľudia vonku búria, pretože im ide o ich životy, o ich deti, o ich rodiny. A ľudí nezaujímajú žiadne farmaceutické firmy. A už vôbec to, čo tu je, že sú tu nejaké lotérie, výhry, kolesá šťastia, ktoré neplatia farmaceutické firmy, ale platia presne tí zdraví ľudia, ktorí sú vonku, ktorí nikdy neboli teda chorí, ktorí prispievajú tomuto štátu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 16:44 - 16:46 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja opäť sa vrátim, pani kolegyňa, k tým slovám, lebo naozaj musím zastávať tých ľudí, ktorí prichádzajú dennodenne o prácu. Dobre ste povedali, že sú dané podmienky a vydieranie. Ešte raz poviem, ešte nefunguje ani zákon a už firma Egotex, s. r. o., zahraničná, núti ľudí, aby boli očkovaní pri vstupe do práce s účinnosťou do 9. 8. Sú to ženy, šičky. Alebo musia mať platný PCR test. Ja sa pýtam. Ako takáto žena, ktorá má 400 eur a možno v čistom, si zaplatí 4 PCR testy do mesiaca, tak čo má, celú výplatu v čudu? O čom vy sa tu bavíte? A vy sa tým ľuďom čudujete, že sú vonku, že sú nahnevaní, že niektorí sú aj vulgárni. Veď zúfalé, zúfalé veci prinášajú zúfalé činy.
Ďalej by som chcela povedať jedno, že ľudia prečo nemajú zadarmo možno iné lieky, veď títo ľudia, ktorí chcú mať dneska zadarmo aspoň testy, ktorí sa naozaj nechcú očkovať, platili si celý život poistné. Prečo im nedáte zadarmo prevenciu vitamínov? Prečo im nepovie... nedáte zadarmo, aby teda mali tie testy, aby mohli chodiť do práce. Ale nie, pretože ako povedal kolega, na Slovensku my nechceme mať zdravých ľudí, my chceme mať ľudí len očkovaných.
A to že už naozaj na farách budú vznikať očkovacie centrá, že už tie staré babky budete nútiť a vymysleli ste tam, že nemôžu ísť pozrieť na pápeža a že skutočne, ktoré sa nechceli doteraz zaočkovať, lebo sa boja, a že skutočne budeme mať v obchodných centrách medzi nanukami striekačky s injekciami, že už nepotrebujeme ani mínus 80 chladničky, lebo budeme očkovať v očkovacích centrách, to ako myslíte vážne, že toto je dobrá propaganda pre ľudí?
Prosím vás pekne, ak chceme mať zdravých ľudí, a naozaj dokážete, že nelobuje sa iba za firmami a ľudí, tak povedzme im aj tú prevenciu, všetko a ja ešte stále hovorím o tých protilátkach. Prečo ste zakázali odoberať ľuďom protilátky a musia si ich platiť. Prečo?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 16:26 - 16:28 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, stále rozprávame o tom, že ten zákon je nejasný. Ja by som bola veľmi rada možno, keby pán minister Lengvarský vystúpil a nám ten zákon vysvetlil, aby trošku tu tak nesedel, že sedí tu, sedí, aby nás vypočul, ale my by sme boli radi, aby sme s ním mohli diskutovať.
Čo sa týka, keď tu pán kolega Žiak vykrikoval po mne, aby som možno nedokončila svoju rozpravu, dobre, že odchádza, tak opäť prečítam. Spoločnosť Egotext, s. r. o., prijala za účelom zamedzenia šírenia COVID-19, ešte neplatí ani táto vy... ani tento zákon, ani vyhláška, že ľudia musia prísť do fabriky s účinnosťou do, od 9. 8. zaočkovaní, musia mať PCR test a podobne. Viete čo, jedná sa o šičky. Tie šičky nemajú peniaze na to, aby si tie testy platili. Prečo im nezaplatíme teraz tie testy, keď za bývalých čias sa testovalo hajlom-tajlom aj zdravých ľudí, keď už raz sme my za svoje dane tieto testy nakúpili, a tieto testy sme zaplatili. (Ruch v sále.)
Prosím vás, prestaňte, pán Žiak, tu provokovať dneska od rána poslancov. (Zaznievanie gongu.) Neviem, čím vás očkovali, ale asi nejakou besnotou.

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujte na predrečníka, nech sa páči.
A, pán Žiak aj kolegovia, upokojte sa, prosím.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Chápem, pardon, ale už naozaj... (Povedané súbežne s predsedajúcim.) To som rada. Dobre, aj keď by som poprosila ešte čas, keby sa dal aspoň o chvíľočku.
Takže vlastne títo ľudia prichádzajú o prácu a nerozprávajme, ako sme hovorili, že boli hoaxy, že všetci sme sľubovali, že sa budú očkovať raz, teraz už je to dvakrát, trikrát.
Vakcinačné centrá, preboha, vznikajú v svätých stánkoch, na farách, a to už nehovorím, že vznikajú ešte aj v obchodných domoch, kde kedysi sme potrebovali chladničky na mínus 80. Ako tí ľudia vám majú dôverovať? Teraz čo, hodíte vakcíny medzi nanuky, otvoríte skrinku s nanukmi a vyberte si, akú vám pichneme? Veď to je niečo nehorázne. A čudujete sa tým ľuďom, že sú vonku.
Prosím vás, nepripravujme ich o prácu a dajme im slobodu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 16:09 - 16:11 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Som rada, že ste prečítali o tých vstupoch do prevádzok, ktoré sa nedefinujú, a ja teraz poviem, ja som prišla s jednou vecou, kde mi písali vojaci, a pustila som to vonku, že išli na výberové konanie na misiu. Nikto ich neupozornil a teraz sa musia očkovať. Ak sa nezaočkujú, tak jednoducho... a Johnson & Johnson si musia dať, tak ich nikam nezoberú a prídu o prácu. Teraz týmto vojakom zavolali, že vlastne nemusia sa očkovať, ale šéf generálneho štábu ich môže vyradiť. No ja si vypýtam zoznam, ktorých ľudí vyradil, ako poslankyňa Národnej rady.
A teraz vám prečítam niečo iné, lebo ľudia mi veľa píšu, aby ste vedeli, že ešte aj bez vašej vyhlášky, ako diskriminujú ľudí v zamestnaní. Tak si to vypočujte. Lebo oni sú si istí, že to môžu robiť, veď prečo nie, keď to robí hygienik Mikas. Firma Egotex, s. r. o., prijala za účelom obmedzenia šírenia COVID-19 tieto opatrenia. S účinnosťou od 9. 8. 2021. Pri vstupe do objektu spoločnosti zamestnávateľ bude vyžadovať od každého zamestnanca preukázať sa potvrdením o očkovaní COVID-19 minimálne prvou dávkou, ktorý sa nepreukáže potvrdením o očkovaní, musí sa preukázať PCR trestom. To kde sme? To kde sme, vážení? A toto je zneužívanie a títo ľudia mi píšu, že prichádzajú o prácu. To kde sme?
Čo vy tu rozprávate o akých vyhláškach? Veď tí ľudia, čo tam vonku stoja, ich obdivujem. Na tej horúčave. Veď prichádzajú o robotu a vy sa tu smejete, máte 5-tisíc plat a chechotáte sa, proste, vakcína je úsmev, no úsmev pre vás a pre vaše biznis firmy.
Ešte že si povedzme. A Svätý otec, pri všetkej úcte, som veriaca, prináša jeho návšteva na toto územie len rozbroje a nepokoje. Miesto toho, aby prinášal kľud a vieru pre ľudí, a ešte niečo poviem, keď som sa dneska dočítala, že vakcinačné centrá už budú na farách, tak sa nehnevajte na mňa, a v obchodných, a v obchodných reťazcoch, tak to čo teraz má znamenať. Nevykrikujte na mňa, kolega, otočte sa dopredu! Ste drzý ako opica! A dlhodobo! Takže jednoducho chcem, chcela... (Prerušenie vystúpenia časomerom a ruch v sále.)
Skryt prepis