Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2021 o 15:20 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.11.2021 16:58 - 17:00 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja budem reagovať aj na pána Kremského faktickú poznámku, kde nereagoval, mal reagovať na predrečníka.
Pán Kremský, ja som nikdy nepovedala, že žena, ktorá opatrovala matku, nie dieťa, ako ste povedal, že stratila inteligenciu. To by som si nedovolila, ale stratila prax, pán Kremský, čo znamená, že neviem si dobre predstaviť, aby chirurg, ktorý osem rokov neoperoval, ho dali za primára a ľudia sa bili o to, aby ho operoval. Tu je strata praxe a ak dáte niekoho bez praxe okamžite riadiť, tak sa to ukáže.
Ja v tej súvislosti vám dám aj otázku, lebo vy ste povedal, že aj vaša žena pätnásť rokov nepracovala a teraz riadi. Ja som sa vás spýtala, že čo riadi vaša žena, keď pätnásť rokov nepracovala, dodnes ste mi neodpovedali, bola by som veľmi rada, keby ste to verejne povedali.
A máte pravdu, pravda sa časom vždy ukáže, pretože ak sa pozrieme, že akých ľudí dosadzujete, že znižujete vzdelanie, my sme nikdy nedosadzovali ľudí do funkcií, ktorí nemali vzdelanie, ktorí teda nepracovali tak, aby teda na to vzdelanie, aby to vzdelanie nemali. Takže beriem to, že je to skutočne iba čistky, ako hovoríte, že viete ľudí odvolať, ale dlho by to trvalo. Samozrejme, vy to chcete hneď, pretože chcete sa politicky rozhodnúť, že ten tu patrí, ten tu nepatrí a možno, aby vykonávali pokyny, tak ako si predstavujete a ako chcete, aby vyzeralo riadenie úradu. Takže ešte raz, ešte raz vás poprosím, že čo riadi vaša žena, ktorá dlhé roky nepracovala, lebo určite bude mať neskutočný talent podľa mňa, ako všetky tie talentované osoby, ktoré nepracovali dlhodobo a dneska nám riadia okresné úrady, dneska nám riadia štát.
A myslím si, že občania vám na to jasne odpovedajú, ako sú spokojní s týmto riadením v štáte, ale aj na okresných a mes... ale aj na okresoch a me... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.11.2021 16:41 - 16:43 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
No, ja som poslankyňa, ktorá už je tu 15 rokov a ktorá žije v regióne a veľa pamätá. Pán poslanec, veľmi sa mýlite, ja zase budem konkrétna. Vždycky budem hovoriť len príklady, ktoré som prežila, lebo tie sa nedajú vyvrátiť. Keď nastúpila vláda Ivety Radičovej, KDH a toto zoskupenie, KDH tam nebolo, pred tým, keď bolo KDH, pardon, 36 ľudí z úradu práce vyhodili šmykom. Skúste sa pozrieť v Humennom, koľko sme dali my preč ľudí, možno nejakých desať, aby vám to bolo jasné, ktorí aj odchádzali do dôchodku, takže nerozprávate pravdu, ako to bolo.
A hovoríte, že na prednostov neboli výberové konania. Tak čo to boli? Normalizačné komisie? Normalizačné čistky? Pročko bol v deviatich komisiách, Šudík bol v piatich. Šudík si dal svojho asistenta manželky brata za prednostu. Tak ja vám poviem, že veľmi pozná ten región, keď pozná len svojho asistenta manželky brata.
A proste hovoríte, že ak niektorých ľudí, vás citujem, nevieme dostať preč, tak sme to spravili. Akých niektorých ľudí? Však vy máte ročné hodnotenie. Však vy, spustite si záznam, čo ste povedali. Však vy vlastne ľudí bez toho, aby niečo urobili, jednoducho ste to spravili, lebo niektorých ľudí chcete dať preč. Však existuje v štátnej službe hodnotenie. Ak ten človek niečo poruší, ak má nejaký priestupok a podobne, čiže vy ich jednoducho neviete dať preč, tak ste to spravili. Choďte medzi ľudí a oni vám povedia. A zopakujem to, v celej krajine, čo sa týka COVID-u, čo sa týka úradov, všeckého, idete na hulváta, päsťou medzi oči a potom poviete ľuďom: „Prepáčte.“ Prepáčte! A myslíte si, že to stačí. Zatiaľ im to stačí, lebo ich ešte strašíte a boja sa, ale oni na to prídu. Príde ten čas.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.11.2021 15:42 - 15:44 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, tak ja budem aj konkrétna, aby to nebolo, že tu rozprávame. Ja si tiež myslím, že ako ste prečítali v tom programovom vyhlásení, že idete našich ľudí vymeniť za našich ľudí, a keď pán kolega tuná tlieskal, tak ja mu poviem konkrétne veci. Pán Vetrák povedal v televízii, že budete prijímať, potrebujete vymeniť úradníkov a vedúcich a všetkých, aby, aby ste prijali talentovaných ľudí. No naozaj musia byť veľmi talentovaní a začnem možno od prednostov, lebo to už prebehlo. Pán Pročko bol v deviatich výberových komisiách. Povedal tu, že on to bere profesionálne. Pán Šudík bol v štyroch alebo v piatich výberových komisiách? Čo by sa stalo, keby SMER dal poslancov Národnej rady do výberových komisií? A teraz poviem. V Humennom prednostka osem rokov nepracovala, opatrovala svoju matku. Áno, je veľmi talentovaná a po ôsmich rokoch, keď bola doma, naozaj zvládla to, že riadi teraz úrad. Rovno prešla na riadiacu funkciu. Pána Šudíka asistenta manželky brat je prednosta v Medzilaborciach. Veľmi talentovaný človek. Naozaj, vy máte talent na to, ako vyberať ľudí, a vy si píšete, že nebudeme našich ľudí meniť za našich ľudí. Tak to presne robíte.
A čo sa stalo vo Vranove, keď pán Šudík bol v komisii, tak všetci čakali, akú múdru otázku sa spýta toho talent... tých talentovaných ľudí. On sa prihlásil v komisii a viete, čo sa spýtal uchádzačov? Kto pozná Janu Vaľovú? Kto pozná Janu Vaľovú! To bola tak vysoko profesionálna otázka. A viete, čo mu odpovedali? Že Vaľovú poznajú všetci na východe, lebo je poslankyňa Národnej rady už pätnásť rokov. To sú skutočne otázky hodné výberového konania a hodné vašich talentovaných ľudí, ktorých idete týmto zákonom hlava-nehlava vymeniť. No Boh ochraňuj Slovensko!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.11.2021 15:20 - 15:22 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán podpredseda Blanár, veľmi dobre, že si občanom ešte raz vysvetlil a zopakoval, čo táto vláda vlastne chystá, a povedal si jednu takú vetu, či nezáleží týmto poslancom a tejto vláde, čo si občania myslia. Nie. Keď idete dnes medzi ľudí, tak ľudia rozprávajú: „A zase sa táto vláda urobila, títo poslanci na hulváta a zase nám títo poslanci a vláda dala päsťou rovno medzi oči.“ Presne ide o to, aby sme vyvinuli na policajtov tlak, pretože v niektorých krajinách už policajti, ako sa hovorí, dali si dole helmy a išli s ľudom, lebo už tento tlak, takisto vidia, že je veľmi neúnosný.
A ak by to naozaj mysleli dobre, tak vedia, že v štátnej službe je každý rok hodnotenie každého zamestnanca, lebo by tam dali aspoň, že ten zamestnanec, ak zle pracuje, dostane upozornenie, alebo ak má nejaký problém v kolektíve, že ho chcú preložiť, alebo nejak sa nevie v tom kolektíve, tak by predtým malo byť nejaké upozornenie, ale nie. Presne je to o tom, že ak policajt nebude počúvať, tak ho preložia bez toho, aby pozreli si, kde má rodinu, dajú ho na druhý koniec republiky. A majú to už vlastne odskúšané. Možno by som to s tým nemala zrovnávať, ale takisto pána Lučanského a všetkých dali na druhý koniec republiky, aby sa ani nemohol stretávať s advokátom. Presne to býva s policajtami, odlúčia ich od rodín, od detí a potom si budú myslieť, že ich budú počúvať. Ale ten tlak už je taký v tejto republike, že viete, keď tlačíte pružinu, ona sa zopne, ona strelí a praskne. Ľudia sú už tak z toho všetkého unavení a nešťastní, ja som aj dnes sa rozprávala s ľuďmi, boja sa o svoj život, o prevádzky, o všetko. Preto potrebujeme policajtov, ako sa povie, zošnurovať, dať im nôž na krk: Nebudeš počúvať, pôjdeš od rodiny, nebudeš pracovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.11.2021 15:05 - 15:06 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, aj za ústretovosť, aj za prestávku pred napísaním pozmeňujúceho návrhu.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Jany Vaľovej k návrhu na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 794.
Návrh na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 794, sa mení a dopĺňa nasledujúco:
Bod A. sa mení a dopĺňa vrátane nadpisu a znie nasledovne:
A. odvoláva poslankyňu Janu Vaľovú, SMER – SD, z funkcie členky Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Viliama Záhorčáka, poslanca, z funkcie člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.
Bod B. sa mení a dopĺňa a vrátane nadpisu znie nasledovne:
B. volí poslankyňu Janu Vaľovú, SMER – SD, za členku Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a volí poslanca Viliama Záhorčáka, SMER – SD, za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
Ďakujem pekne. Skončila som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2021 15:18 - 15:20 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán kolega. Je mi ľúto, že hodina otázok bola iba polhodiny, ale aspoň faktickou, že som nevystúpila, ale aspoň faktickou. Povedal ste základnú pravdu, hovorme ľuďom pravdu, a v tejto snemovni nechcú počuť pravdu, oni nechcú diskusiu a keď začnete diskusiu, tak vás začnú urážať, začnú z vás robiť neviem čo a potom sa v kuloároch sťažujú, ako aj moja kolegyňa, ktorá bola dneska osobná, nebudem menovať, nechcem do toho zájsť, ako im ľudia ubližujú.
Presne ste spomenuli Nemecko, ja som to už ráno spomínala, a preto som povedala príbeh na futbalistov z Bayern Mníchov, lebo to sledoval celý svet a mám podklady komplet, všetko zdokumentované a ešte k tomu vystúpim, kde sa futbalisti medzi sebou ponakazovali a mali teda zlé testy, čo je úplne normálne, že Nemci hovoria, že očkovaní sa navzájom nakazia a nakazia ešte aj zdravých. Takže tam žiadajú lekári, žiadajú tam pracovníci gastra a všetko, aby sa testovali všetci, aby sa nákaza neprenášala z človeka na človeka.
Čiže nám ide o čo? Aby sme mali ľudí len očkovaných, ale aby... nech pozomierajú? Nám ide o to predsa, aby sa tá nákaza nešírila alebo ja neviem, o čo ide vám. A keď už máme poznatky z iných krajín, ako je Nemecko, ako sú iné štáty, tak, preboha, nechytajme mačku za chvost, ale poďme tými krokmi, ktoré už sú odskúšané.
A ďalej máte pravdu, že ako my tu máme hlasovať, keď pri každej, každá, čo tu ide reforma, školstvo, sa stretnú oni až vtedy s odbornou verejnosťou, keď už je štrajk. Stretnú sa až vtedy s lesníkmi, keď už je tu štrajk, stretnú sa až vtedy, keď je tu štrajk. Však my sme aj pol roka kedysi rokovali s tripartitou. Ja som ešte nepočula, čo vám, či vám vôbec toto slovo hovorí niečo.
A spomínate tu, že Ficove hodinky, keď hovoríme o sociálnom dialógu. Preboha živého, prosím vás pekne, fakt tým ľuďom hovorte pravdu, lebo napätie v štáte je obrovské a medzi ľuďmi, obrovské napätie a vy to musíte cítiť, choďte medzi ľudí!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2021 11:38 - 11:40 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán pred... pán Fico rozprával o tom, že Ústavný súd dá neskoro rozhodnutie, aj tom, že vyhlášky, ktoré boli prijaté, neboli, neboli, je teda zák... zákonné. Samozrejme, aj ľudia, keď budú mať problémy a tak ďalej, aj pri tom Ústavnom súde sa všetci spoliehali, že tie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ľudia nebudú mať peniaze na to, aby sa súdili. Tí pendleri a tí všetci, ktorým ste robili zo života peklo, keď išli cez hranice, koľko peňazí ich to stálo, samozrejme, vy poviete, že prepáčte, to je najlepšie - však prepáčte. Zmizne 24 mil., z úradu práce sa pošle schránkovým firmám - prepáčte. Ochorejú ľudia, majú problémy nejaké teda aj po očkovaní, alebo... - prepáčte, však všetko je, jednoducho sa stačí povedať dneska, že prepáčte, tejto koalícii a kričať na opozíciu.
Samozrejme, veci sa prijímajú dialógom. Ja si pamätám, keď sme my boli pri vláde, tak aj pol roka sa prijal... sa menil Zákonník práce, sa o tom diskutovalo dopredu so všetkými sociálnymi partnerami. Vy teraz nemáte ani ten chochmes zavolať zamestnávateľom, ktorým na plecia dávate všetky tieto peniaze.
A jasne že vám neveríme, však ste sa tu bili pri prvom očkovacom zákone, tam boli dole tlačovky, všetci, že bude 5 euro stáť test. Dneska máte súkromné MOM-ky - a to ešte tiež spomeniem - 15-20 euro len také fukoty a ešte ani papier nechcú dať, ani potvrdenie tým ľuďom. Však z tých ľudí robíte bláznov, však si pozrite, čo vám píšu tí ľudia, ten bežný národ.
A, pán predseda, prepáčte, ale keď komentujete veci, tak si dajte zistiť, kto má protilátky, kto nemá protilátky. Toto by ste mali mať už overené v Národnej rade u poslancov a nerobiť tu šaškáreň a vyhadzovať ľudí vonku, aby nemohli reagovať. A, samozrejme, len opozíciu. Takže aj toto patrí k tomu, keď takí ste, proste dodržiavate zákon, tak si to dajte zistiť, dajte si to vypýtať od klubov, či má niekto protilátky, nemá, alebo čo má, a aby tu bol aj nejaký poriadok, a nie potom povedia kolegyne, že my tu robíme bordel.
Skryt prepis
 

11.11.2021 10:10 - 10:25 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Určite sa prihlásim do rozpravy, aby som na všetky otázky odpovedala, ale všetkým kolegom ďakujem za reakcie, a poviem, ak Der, tak je Spiegel, sú, Hlavné správy, pán kolega, a všetky, ja vám všetky tie noviny prečítam, písali to 9. 11. o tých futbalistoch nakazených. Ja to dávam ako príklad. Potom iba im porozprávam, prečo som rozprávala o pánovi ministrovi, že je müsli, keď ani neprišiel medzi ľudí na východe, lebo mali pozatvárané prevádzky. A potom sa spýtam ešte ďalej, prečo, ja nehovorím, že východ je chudobný, on je chudobnejší, lebo nemá takú infraštruktúru, ako má Bratislava, ale ešte tým chudobným na východe pozatvárate prevádzky, nie v Bratislave! Chudobným, chudákom na východe pozatvárate prevádzky, lebo nemajú žolíkov. Ja sa ešte aj spýtam, že či COVID pozná žolíka, lebo ja neviem, že by COVID poznal žolíka nejakého.
A ďalej, čo je riešenie, vám poviem, je liečenie a testovanie. Vidíme to v iných krajinách, a keby ste nerobili tie nezmyselné lotérie a uplácali ľudí, aby, aby v rôznych osadách ťahali starých ľudí, aby sa očkovali, a ste im za to platili peniaze a natláčali takto ľudí, a keby ste sa radšej pozreli, že ľudia majú protilátky, ja som prekonala takisto COVID, mám protilátky a majú ľudia protilátky a majú zdravotné problémy, a keby ste to nerobili takým nátlakom.
A pánovi Žiakovi chcem povedať ešte, že, pán Žiak, ja som hovorila, aby ste tieto opatrenia nerobili, tak nerobte zo mňa blázna, že ako ste vy mi strašne vysvetľovali všetko. My sme sa o tomto, najprv sme sa o tomto bavili, ale perfektne viete prekrúcať veci a vám aj prečítam všetky tie noviny, kde to píše.
A pánu Kremskému už len toľko poviem. Pán Kremský, áno, propagoval očkovanie tento hráč, to je jedno, či cez svoju nadáciu, alebo cez čokoľvek, ale nerozprávajte, že čítam Hlavné správy, lebo ja mám všetky denníky, kde to je napísané. Ja mám to ofotené, lebo vás poznám. Na rozdiel od vás si chystám fakty, ktoré vy vôbec nepoužívate, vy klamete jedna... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2021 9:46 - 9:47 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážení kolegovia, kolegyne, chcem sa vyjadriť k skrátenému legislatívnemu konaniu, pretože si myslím, že obsahovo vôbec nespĺňa podmienky, alebo iba sčasti. Čo to znamená? Zatvárať ľuďom prevádzky, aby sme týmto ľuďom zobrali prácu, dávať im reštrikcie a sankcie, to nie je na ochranu zdravia, to je na likvidáciu rodín. Sedeli sme tu dva alebo tri dni na ochranu ľudského života, nepočatého. A počatý ľudský život idete ničiť a likvidovať? To sa nehanbíte? A ešte to dáte do legislatívneho skráteného konania a ešte vás v tom podporuje aj prezidentka? Mám len desať minút, tak budem stručná.
Ďalej. Čo je to za farizejstvo, že zaradili ste, že zoberiete pandemické OČR-ky prokurátorom, policajtom, ktorí nás chránia, a vzápätí sa na nich obraciate, aby bili ľudí, aby ich sankcionovali, a vynecháte sudcov? Prečo sudcov, vážení? To čo má znamenať? Tak ak ideme celú zložku, tak berieme celú zložku, a to je to vaše farizejstvo, ktoré robíte, a ešte to dáte do legislatívneho skráteného konania.
A teraz sa vrátim k jednej veci, lebo rozprávate, že opozícia len trepe, lebo nevie, ako to má riešiť. My sme vyvesili aj na webovú stránku riešenia, ale ja vám poviem riešenia z Nemecka. Všetci sa tu oháňate, ako sme v Európskej únii... (Ruch v sále.) Poprosím kolegov, aby sa zdržali tam hore, z OĽANA a podobne, aby som mohla rozprávať (neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu), potom nech sa prihlásia.
Európska únia nám rozpráva, ako všetci máme dodržiavať rovnakú legislatívu, sankcionuje Poľsko, ktoré povedalo, že zákony, ktoré sú schválené v Poľsku, sú zvrchované nad Európskou úniou, tak si z nich berme príklad. Lídrom je Nemecko, vážení, a vy veľmi radi používate emócie na ľudí a príbehy, tak ja vám poviem príbeh, ale najprv poviem, čo sa kedysi udialo.
Igor Matovič išiel oznámiť nie prezidentke, ale pani Merkelovej, že pretestuje všetkých občanov, zdravých-nezdravých, hlava-nehlava, aby urobil pokus na Slovensku za miliardu, a zdravých ľudí nahnal medzi chorých, aby sa nakazili. To bolo v prvej, v prvej fáze, kedy ten COVID teda ešte iba začal.
Čo sa deje teraz? Teraz nútite zamestnávateľov, na ich plecia alebo zamestnancov, aby si platili testovanie, a ja vám poviem, čo sa stalo v Nemecku. V Nemecku je známy futbalový klub Bayern Mníchov. Jeho najväčšia hviezda Joshua Kimmich, dúfam, že to prečítam dobre, robil (reakcia z pléna), robil, robil reklamu na očkovaciu kampaň v Nemecku, aby sa ľudia dali očkovať. Ja to mám všetko aj sfotené z novín. Viete, čo sa stalo? Zrazu sa zistilo, že tento Joshua Kimmich nie je očkovaný. Obrovský škandál v Nemecku, obrovský, až Merkelová sa k tomu vyjadrovala, že čo to má znamenať. Tento mladý chlapec sa vyjadril, že nedôveruje vakcíne, pretože je to pokus, a nikto negarantuje, že tá vakcína, ak sa, ak teda, však vy negarantujete už ani, ani OČR-ky pandemické, aj keby aj sa niečo udialo, negarantuje, že ľudia ak budú mať zdravotné následky, tak sa všetci lekári tvária, že to nie je po vakcíne. Ale poďme ďalej, lebo ja nespochybňujem, ja nie som očkovaná ani sa nechcem dať očkovať, kto chce, nech sa dá, ja to nespochybňujem. Ale čo sa stalo ďalej?
Ďalej sa stalo to v Nemecku, že bol to veľký škandál. Keď malo Nemecko nastúpiť, musím si pozrieť, lebo nie som futbalový, futbalový nejaký guru, tak sa musím na to pozrieť, že kde to mali, myslím, že s Lichtenštajnskom... (Reakcie z pléna.) Poprosím vás, buďte takí láskaví, nechajte si to pre seba, kolegovia, a radšej sa prihláste. Dobre? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Prosím, kolegovia, nevyrušujte pani poslankyňu, nech môže vystupovať.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
No. Tak chcem povedať, že keď išli hrať proti, je to veľmi dôležité, Lichtenštajnsku, tak sa nakazili štyria hráči očkovaní medzi sebou, Julian Gaber a ďalší piati hráči nemeckého národného tímu vynechali pre karanténu zápas kvalifikácie - majstrovstvá sveta. Viete, čo sa stalo? Očkovaní nakazili očkovaných.
A čo sa teraz deje v Nemecku? V Nemecku vystúpili lekári a zase vám zacitujem z novín, lebo ja si myslím, že my tu chytáme mačku za chvost, a naša pandemická komisia by sa mala poučiť: „Testy na koronavírus u očkovaných ľudí sa musia výrazne rozšíriť a zaviesť plošne. Nemeckí zdravotníci požadujú výrazné rozšírenie koronových testov pre očkovaných ľudí, preto treba oveľa viac zdôrazniť, že očkovaní ľudia môžu preniesť vírus ďalej bez toho, aby sami ochoreli. Maloobchod, pohostinstvá, lekári požadujú opätovné zavedenie bezplatných rýchlotestov.“
Vážení, a my ideme dávať testy, kde sa nám očkovaní prenesú na očkovaných a neočkovaných, v čiernych okresoch zatvárame ľuďom živobytia. Pán minister, boli ste v Humennom. Povedali ste, že vy jete na obed len müsli a jogurty. Nechcem povedať, čo vám ľudia napísali pod to, keď to vyšlo na Facebooku. A potom ste išli kdesi sa najesť, ja neviem kde, ani ma to nezaujímalo, a prišli, a boli tam transparenty, že ľudia nemajú z čoho žiť, že sú pozatvárané reštaurácie. (Ruch v sále.) Pán Pročko! Že sú pozatvárané reštaurácie. Prečo ste medzi tých ľudí nešli? (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Nie, vy sa smejete a robíte tu cirkus, pán Pročko, vy sa zo všetkého smejete, zo všetkého! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Vám je všetko smiešne! (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Upozorňujem vás, aby ste sa ukľudnili, lebo použijem opäť rokovací poriadok. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Vám je smiešne, že ľudia nemajú z čoho žiť?! (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Ale ja si myslím, že, že, že to bude trošku, viete, karma je zdarma. Tak tí ľudia nemajú z čoho žiť, musia zatvárať prevádzky a ja som toho presvedčenia, že keby do prevádzok sa nezatvorili, ktorá Európska únia, mi povedzte, má takúto omaľovánku ako my, že zatvárajú. V Poľsku je všetko otvorené. Ja som si to dala, direkt som volala ľudí, ktorí tam žijú, nie čo nám tu médiá podsunú. V Poľsku je všetko pootvárané. V Nemecku je všetko pootvárané. Žiadajú, aby sa ľudia testovali aj očkovaní. A na základe tohto, čo sa stalo vo futbale, Bayern Mníchov, lebo musí prísť niekedy taká vec, ktorá, ktorá presvedčí možno cez nejakých známych ľudí.
V Švajčiarsku idú ľudia robiť referendum, ktoré bude záväzné pre vládu, lebo nesúhlasia s opatreniami, ktoré momentálne sú. A my miesto toho, aby sme povedali, to, čo sme dali pred tým, keď to nebolo treba, tie testy, a my sme povedali, že budeme testovať ľudí, aby medzi sebou neroznášali nákazu, a tak my teraz všetko prenesieme na zamestnávateľov, na zamestnancov, chudákov, ktorí každý druhý deň budú musieť chodiť na testy a ktorí zarábajú 500-600 eura. Tak nehnevajte sa na mňa, ak toto má byť v legislatívnom skrátenom konaní, tak toto je naozaj vojna voči, proti vlastnému národu a myslím si, že nemá to nič, nemá to nič, tak sa aspoň pozrite do iných krajín, ako to robia, lebo oni to už vyskúšali. Nemecko patrí medzi najviac zaočkovaných štátov a teraz to tam prichádza. Tak mne to tak prichádza, že my nechceme mať zdravých ľudí, my chceme mať ľudí len zaočkovaných. Alebo vám to dakto hovorí, že to tak musíte robiť, lebo zdravý rozum tak nehovorí?!
Takže nakoniec by som chcela povedať, preboha, zamyslite sa, zamyslite sa, chránite nenarodený ľudský život a likvidujete rodiny, deti, však tí ľudia nebudú mať z čoho žiť, tým deťom, budú tam, bude násilie v rodinách a podobne, pretože niektorí naozaj majú zdravotné problémy a jednoducho sa nechcú dať očkovať alebo to ten organizmus im to neprijme. Tak skúsme to, čo sme urobili predtým, otestujme. Lebo čo je z toho, ak očkovaný všade roznáša nákazu ešte aj na očkovaných? A že vakcína je zdravie? Ste hovorili? No nie je zdravie, lebo aj títo ľudia sú v nemocniciach. Hovorili ste, že je úsmev. No kto sa usmieva, keď ho nasilu pichajú ihlou? A teraz už hovoríte, že vakcína je sloboda. Aby ste aspoň toto dodržali, tak idete ľudí držať domov, idete zatvárať prevádzky a idete ničiť toto chudobné východné Slovensko, chudobné, mne je do plaču, čo robíte.
Pán minister, a ak vy jete 10 rokov müsli a jogurt, tak toto iní nejedia. Toto je od vás farizejské a mali ste u primátora obložené chlebíčky a jedlo a tam sú fotky zverejnené na mestskom úrade. Myslíte, že toto vám ľudia žerú? Tak sa pozrite do Nemecka a berte si príklad z vyspelejších krajín a nerobte si tu sami svoje, svoje výmysly a nútite ľudí, aby robili a konali proti svojej vôli a aby nemali prácu!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 16:39 - 16:41 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, ja som v prvom čítaní zahlasovala za, lebo som očakávala, že naozaj prejdú tie dobré veci pre ženy, pre slobodné matky a vlastne ten zákon bude nejakým spôsobom, tí rozumní ľudia, ktorí tu sedia, sa dohodnú. Ale nie tuná v pléne.
Vážení, ja sa teraz pýtam spravodajcu, lebo sa ma pán Šefčík pýtal, že čo sa pýtam. Že koľko je pozmeňovákov? Tak doposiaľ 19 a pozmeňuje sa asi 100 bodov. Preboha, kto normálny za toto vie hlasovať, mi povedzte. Sto bodov meníte, hádate sa tu medzi sebou celá koalícia, mne pripadá, že každý, kto už videl tehotnú ženu na chodníku, dáva pozmeňovací návrh a každý vie o tehotenstve všetko. No povedzte mi ako my, ktorí nie sme v žiadnom marketingu a v ničom zainteresovaní, normálne ako žena, no mám za toto hlasovať? No vôbec nemám chuť za nič hlasovať.
Preboha, zoberte ten zákon, dohodnite sa kdesi za dverami a nie tu traumatizujete celú spoločnosť. Hádajú sa tu ženy, hádajú sa tu matky a proste traumatizujete všetkých miesto toho, aby ste sa dohodli. Navzájom sa tu napádate, navzájom sa tu okydávate, no skutočne to nie je pomoc tehotným matkám, takto som si to vôbec nepredstavovala, keby som bola vedela, že takéto niečo bude v parlamente, že sto bodov sa bude meniť, že sa tu budete predbiehať jedni pred druhými, budete si tu nadávať, ako som počula pred tým, do všelijakých zrúd a kade čoho, tak nehnevajte sa, nikdy by som v prvom čítaní nezahlasovala. Nie preto, že nechcem tým ženám pomôcť, ale preto, že taká partia ľudí, ktorá sa tu teraz zišla vo vláde, to je niečo neskutočné. Ľudia sú nešťastní z covidu, sú chorí zo všetkého možného a vy ich tu ešte traumatizujete, ešte aj tie matky a tie stresy. Sto bodov meníte v 19 pozmeňovákoch, to ešte nie je koniec. Nehanbíte sa?! Tak sa choďte dohodnúť, prosím vás, dajte to dole, stiahnite to!
Skryt prepis