Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

22.2.2022 o 15:19 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 19:51 - 19:53 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán minister, mňa trošku prekvapilo, že do zákona je podchvostne vpravené to, že sa bude cenzurovať internet. O tom ste to, vôbec ste to nespomenuli. To, že sa budú blokovať ľuďom facebooky, to, že to bude robiť NBÚ, to, že nevieme, kto to bude robiť na NBÚ, pretože ja som sa pýtala kolegov koaličných poslancov, povedali, že nevedia, kto to bude robiť. Čiže vlastne bavíme sa tu o humanite, bavíme sa tu o ľuďoch, s čím súhlasíme, že ľuďom v núdzi treba pomôcť, odídencom treba pomôcť, ale vy ste to spojili do jedného zákona a ľudia už na facebooku písali, že SMER – sociálna demokracia podporil cenzurovanie facebooku, čo my určite nechceme a chceli sme to rozdeliť v zákone, aj pán Susko podal pozmeňujúci návrh. A keď som sa tých ľudí pýtala, že odkiaľ to vedia, tak to vraj už dneska Rádio Expres prinieslo občanom. Čiže Rádio Expres vlastne už ten váš zámer odhalilo, že naozaj ste vpravili do humanitného zákona, do pomoci ľuďom to, aby ste cenzurovali facebooky, aby ste vypínali iné názory, aby to robilo NBÚ, a sami neviete, kto to bude na tom NBÚ robiť a podobne.
My nemáme problém s humanitárnou pomocou ani pomoc odídencom a myslím si, že my na východnom Slovensku budeme prví, ktorí to budeme robiť aj fyzicky, ak k niečomu dôjde a budeme tým ľuďom aj fyzicky pomáhať. Ale skutočne, ja určite aj moji kolegovia majú problém s tým, že dneska sa zneužil tento zákon humanity na politickú propagandu, a to takú, že budete chcieť cenzurovať facebooky a povedzme si, že v roku ´22, to je tohto roku, sú voľby komunálne, komunálne voľby, čiže krásne sa budú facebooky vypínať, komu sa bude chcieť, bude sa, príde len nejaká nálepka a naozaj je mi to ľúto, že ste to dali do zákona, ktorý má pomôcť ľuďom, o humanitárnej pomoci, pomôcť ženám a matkám. Proste je to zlé. Je to zlé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 16:27 - 16:29 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážení kolegovia, kolegyne, chcem sa spýtať, kto to bude v NBÚ posudzovať? Vieme tých ľudí, prešli previerkami alebo kto to je? Alebo je to imaginárna skupina, ktorá bude rozprávať, že toto je správne a toto nie? Už dnes ľudia rozprávajú, že sú blokovaní bez toho, aby možno povedali nejaký svoj názor, a nedotýka sa to ani krajiny a tak ďalej, píšu svoje statusy. Ja som sa 10. 5. a ja zase budem z praxe, 2019 zúčastnila, keď pán Kiska bol v Prešove, rozprával tam o školstve, o rôznych veciach a bola som tam ako jediná zo SMER-u, som prišla a som povedala, že teda čo si myslia, čo by bolo dobré robiť s facebookom, ak sú tam dezinformácie. Viete, čo mi odpovedal pán Kiska? A všetci? Katka Koščová, ktorá stála na slušnom Slovensku, dneska už má, už vystupuje v televíziách, lebo dovtedy nevystupovala, kričala: Zoberte tej smeráčke mikrofón, nech drží ústa! A viete, čo povedal pán Kiska? Sloboda slova, vážení. Sloboda slova. My nemôžme obmedzovať slobodu slova. Ja mám z toho aj záznam. My nemôžme obmedzovať slobodu slova.
A vy dneska jednoducho zneužijete situáciu na Ukrajine, lebo my na východe im budeme prví pomáhať. My na východe ich prijmeme, my im dáme jesť a pomoc a vy tu v Bratislave zneužijete ešte túto situáciu, aby ste naozaj ľuďom, ktorí skutočne možno majú svoje pocity alebo ktorí chcú čokoľvek písať, lebo facebook je o tom, to nie sú politické stránky. Chcú písať, tak vy zneužijete to, že im zablokujete stránky.
Ja viem, že dobre sa tam smeje Pročkovi, lebo ho nebudú dávať, ako holý behá po Košiciach, ako skáče v Humennom po galandroch a po levoch, hej, v... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, reagujte na predrečníka a nekomentujte!

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže toto sa vám bude páčiť, aby ste blokovali, aby toto ľudia nevideli, alebo koľkí ľudia tu sú, ktorí sú pod nejakým vplyvom, to sa vám páči, aby sa to nepísalo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.2.2022 17:24 - 17:26 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som síce polovicu nerozumela, pretože pán poslanec si tak mumlal, že bolo veľmi ťažké rozumieť. Ale aspoň to, čo som rozumela, samozrejme, ak do akejkoľvek krajiny príde akákoľvek zmluvu, a to sa týka aj zmluvy s USA, ak prišla na Slovensko, tak je slušné a diplomatické o nej rokovať. Ale ak tá zmluva nie je výhodná pre Slovensko alebo vôbec v práve, tak ju nepodpíšete. Takže na rozdiel od vás, my sme tú zmluvu nepodpísali.
Pán kolega, chcem vám povedať, Benčík, vy ste taký útlocitný, ja som to už minule povedala, že vám vylepia nejaké plagáty a vy ste z toho úplne vedľa. Lebo niečo napíšu na facebooku, to nechcite vedieť, čo všetko písali vaši hejteri, ktorí sa mi priznali, že voľby sa robia ináč, pani Vaľová. My máme 20 – 30 nickov, ktoré sú falošné a takto vám píšeme, vy to neviete robiť. To bolo u nás pred voľbami a rôzne svinstvá.
Ale ja sa chcem vrátiť k tomu, pamätáte si likvidačné pexeso pani ministerky Remišovej, ktorá povedala, že týchto ľudí prečiarkla, a treba ich zlikvidovať? A to bola žena, ktorá mala reálnu moc. To nebola nejaká Janka P. alebo Jožko M., ktorý niečo povedal na facebooku.
Počuli ste odposluchy, kde boli reálni policajti, ktorí mali reálnu moc a ktorí nerozprávali o tom, že nejaká jaternica tlstá americká, čiže ja neviem ani, čo to znamená, k čomu to bolo, či to je z mäsiarstva alebo z čoho. Ale oni reálne rozprávali, že treba Santusovej podpáliť auto, treba nakopať do p..., treba ju zlikvidovať, treba ju odstrániť. Tu by ste mali, pán Benčík, podať trestné oznámenie, lebo tu sa už schyľovalo ku skutočnej likvidácii. Nieže vám nalepili plagátik.
A vy hovoríte, že zradcov nejakých išli, vy sa cítite byť zradca, pán kolega? Cítite sa byť zradca Slovenskej republiky, lebo to, čo ste prečítali, ľudia píšu o zradcoch Slovenskej republiky. Pýtam sa vás, cítite sa byť zradca Slovenskej republiky. Ak, áno, tak potom sa máte čoho obávať, lebo je to o vás. Ak nie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.2.2022 15:46 - 15:48 hod.

Jana Vaľová
 

Vystúpenie v rozprave 22.2.2022 15:19 - 15:39 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, milí občania, vidíte, že všetci čítame zo spisu na pokračovania a to z toho dôvodu, že v médiách sa to nedočítate, nikto vám to nepovie a myslím si, že to nevedia ani koaliční poslanci. Jednoducho dostali inštrukcie a možnože ani pána ministra, ani pani ministerky vôbec nezaujíma, čo sa dialo v skutočných prepisoch, ktoré potvrdila SIS, pretože dnes by tu niekto sedel. Ale dnes tu z vlády nesedí nikto. Buď nemôžu počúvať tie ohavnosti, lebo ja ako žena to musím nazvať, že je to ohavnosť, alebo jednoducho... pán Žiak, nevykrikujte na mňa, prosím vás, dobre? ... alebo jednoducho (zaznievanie gongu) a myslím si, že nemôžu počúvať tie ohavnosti, lebo keď tu bola minule pani Mária Kolíková, tak som jej povedala, že či ako žena môže prísť, to bolo v piatok, a schvaľovať také veci ako žena, že zapáľme žene, ktorú si podľa mňa, ktorá pracuje v Policajnom zbore v tak ťažkej práci, "zapáľme Santusovej auto kanistrom. Len ju treba, keby sme tú Santusovú normálne mohli spraviť a do väzby je... drbnúť." Nebudem čítať tie hrubé slová. "Len vieš, aby sme neostali ako najväčší..." Myslím, že tým, že to čítame, tak ľudia vedia, čo zostali. A najhoršie je na tom, že treba Santusovú monitorovať, elektronický pohyb auta a že na to bude treba príkaz, povedal Ďurka: "Na to sa ja môžem vykašľať, mne stačí, že budem vedieť."
Vážení, 8. júla mám presne narodeniny, pán Magula povedal: "Úlohou je spraviť SMER – zločineckú skupinu a tak úplne zničiť opozíciu." Začnem čítať o chvíľu zo spisov, je to niečo strašné, čo sa dialo a čo sa deje. Ja sa viem vcítiť do rodiny tejto ženy.
Prepáčte, ešte kým začnem čítať, vy tu plačete, je tu pán kolega, že mu nalepili plagátik na dvere, že je zradca. Že mu prišli traja ľudia povedať pred dvere, čo si o ňom myslia, a obhajujete tu zločiny a zverstvá, kedy policajtke mali poliať auto kanistrom, kopnúť ju do pi... pomstiť sa jej rodine. Akí ste vy útlocitní? Podávate trestné oznámenia za to, že vám napíšu na facebooku, že nie sú spokojní, že ste zradcovia, že nie sú spokojní. Prečo ste, pán kolega, tu sedíte, nepodali trestné oznámenie, aby ste ochránili túto ženu, Santusovú, že jej títo policajti z prepisov, ktoré potvrdila SIS, chcú ju kopnúť, chcú ju podpáliť? V akej spoločnosti žijeme, preboha? Tak vy máte tie srdiečka útlocitné, a necháte ľudí kopať, páliť, biť a podobne?
Je to niečo hrozné. Ja ako žena, ale idem to čítať. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím, nekomentujte.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Ďakujem, pán Žiak, že ste povedali, poviem aj vaše slová, aby ľudia si urobili obraz. "Ser na ňu," toto povedal pán Žiak pred chvíľou. Tak si urobte obraz o našich poslancoch! "Kopni ju do p..., ser na ňu," prepáčte občania, že to hovorím, ale takéto slová tuná padajú bežne.
Nie, pán kolega, my sme 12 rokov toto nebudovali, tu sa nikto takto nevyjadroval, tu neboli také, také veci, začalo to Igorom Matovičom a začalo to vaším hnutím. To, čo ste ľudí naučili, vám ľudia len vracajú a ešte si myslím, že celkom slušne. Poďme na to.
Dopísali to, svedok sa spýtal, či majú vyšetrovateľa, ktorého, ktorému to pôjde, na čo mu uviedli, že majú vyšetrovateľa, ktorý to začne hneď vyšetrovať. Svedok realizačný návrh následne podpísal v zastúpení vedúceho 2. operatívneho oddelenia. Ešte sa pýtal, akým spôsobom ho dajú podpísať riaditeľovi, teda Igorovi Sukupčákovi, nakoľko vedel, že je piatok a že už nie je v práci, pričom mu povedali, že pôjdu za ním a dajú mu ho podpísať. Žiadne prílohy k realizačnému návrhu nevideli a ani ich nečítali.
Účelovosť a bezdôvodnosť začatého trestného stíhania preukazuje aj zvukový záznam zo 16. 7. ´21 o 14.17 h a jeho prepis, keď neznámy muž hovorí: "Ty ju zobereš, neplánovala nič, ty..." budem hovoriť miesto týchto slov, že kokos, všetci si viete domyslieť, aké je tam slovo. "... ty kokos, vieš, aký to bude mať ohlas?" Na čo Milan Sabota reaguje: "No ale my ju nemusíme brať kvôli iba tomu, že niečo plánovala. My ju môžeme zobrať kvôli tomu, že máme dôkazy, že niečo robí." Štefan Mašin dodá: "No šak dvestošestku dajme." Pavol Ďurka na to povie: "Keby máš dôkazy za niečo, čo robí, tak už (nezrozumiteľné slová)."
O chvíľu neznámy muž hovorí: "Počúvaj ma, jak si to ty pochopil, čo on (Peter Scholtz) povedal, že budúci týždeň uvidíme?" Ján Čurilla reagoval: "Neviem, ee, treba podľa mňa začať, treba Štefana (Mašina) tam dať, ale treba, ale potom treba výnimku tak ísť vybaviť k tomu začiatku. On (Peter Scholtz) to musí podpísať. A on podľa mňa, on to aj podpíše. Vieš, klasické, lebo to je, na to je pre inšpekciu príslušnosť. To je príslušnosť pre inšpekciu, lebo veď to sú policajti. My potrebujeme od neho stanovisko, my ho máme..." podobne ako naši kolegovia poslanci povedia, "my ho máme u ...iči," nebudem hovoriť tie neslušné slová, "či on s tým súhlasí, alebo nie. Zákon vyžaduje stanovisko a s tým, že oni (ÚŠP) vydajú opatrenia, ale to treba, ee, vieš, rýchlo vybehať. A že ste dohodnutí na štvrtú či čo tam, hovoril Repa. Kysel, že oné." Na to Pavol Ďurkovský povie: "Že predbežne na štvrtú, lenže to je ...iča." Ján Čurilla pokračuje...
Vážení, toto nie sú chlapci pri pive, toto sú zákonodarcovia, ktorí majú chrániť tento štát, ktorí majú bojovať za spravodlivosť. To je niečo hrozné. Ja to normálne ako žena nebudem čítať ani. "Treba ono niečo, treba vyhodiť uznesko, ee, nejaké tieto, aby to malo reálne základy, ee. Podpíše to, podpíše to Pišta, aby tam nebola zaujatosť, aby sme úplne vyeliminovali nejakú zaujatosť, ee, a treba s tým potom oné, s tým vybehnúť za ním na to, aby dal stanovisko, vieš?" Čo svedčí o tom, že na vydanie uznesenia v ČVS:PPZ-205-NK/BA1-221 neexistuje žiadny reálny podklad ("... treba vyhodiť nejaké tieto (úradné záznamy), aby to malo reálne základy") a išlo zo strany obvinených len o operatívny útok vo vzťahu k vyšetrovaciemu tímu Oblúk z obavy o vlastné zadržanie.
V ďalšej časti zvukového záznamu zo 16. 7. 2021 od pätnástej hodiny do šestnástej, minúty nebudem čítať, a jeho prepisu k podpísaniu realizačného záznamu zo dňa 16. 7. sa Róbert Magula pýta: "Ty nevieš podpísať aj Igora?" (pplk. JUDr. Igor Skupčák, poverený riadeným dočasne neobsadenej riadiacej funkcie – riaditeľ odboru Bratislavy NAKA PPZ). Na čo Peter Košč reaguje: "Igor? Viete dakto? Vieš, aký má podpis?" Róbert Magula telefonuje: "No ty. Ty si major magister. Dobre. A druhý Ivan je nadporučík doktor. Dobre, dobre. A dojdi hore to podpísať, dobre?" Peter Koščo sa pýta: "Vy máte dohodnuté, komu to dáte už? Vyšetrovateľovi." Branislav Dunčko reaguje. "Hmm, Pišta asi." Peter Koščo sa pýta: "Pišta, Pišta, že ktorý." Róbert Magula odpovie: "Mašin." Peter Koščo sa pýta: "Ten je v pracovnej skupine?" Načo Branislav Dunčko reaguje: "Nie. Ale toto práveže by nemal robiť nikto z pracovnej skupiny." (Pracovná skupina Očistec.) Peter Košč sa pýta: "Pišta, Pišta Mašin je dohodnutý, už vie o tom. Vy to máte podložené tak normálne či len záznamami?" Operatívny pracovník Peter Tuňa reaguje: "Záznam bude stačiť." Branislav Dunčko sa pýta: "Naozaj to tak môže byť?" Peter Koščo povie: "Asi áno. Však Pišta vie o tom, hej?" Peter Turňa odpovedá: "Pišta vie." Peter Turňa povie: "Toto robili Židia v 67., volalo sa to preventívny úder."
Vážení, toto prečítam ešte raz. Peter Turňa povie: "Toto robili Židia v 67. Volá sa to preventívny úder." Nastane smiech.
V súvislosti s posledným výrokom uvedenej komunikácie pripomínam tzv. šesťdňovú vojnu, respektíve tretiu arabsko-izraelskú vojnu v roku 1967, kedy Izrael uvedomujúc si, že stojí proti presile, zvolil preventívny útok voči arabským štátom. Uvedená komunikácia jednoznačne dokazuje účelovosť začatia trestného stíhania, o ktorého dôvodnosti mal pochybnosti aj Mgr. Peter Koščo (Vy to máte podložené tak normálne, či len záznamami, pýtal sa.) a zároveň skutočnosť, že vydanie, že vydanie, podpísanie uznesenia bolo zámerne dohodnuté s obvineným Štefanom Mašinom, vyšetrovateľom NAKA PPZ, ktorý nepatril do pracovnej skupiny Očistec, ktorý však na jeho vydaní vôbec neparticipoval.
Ďalšia časť zvukového záznamu je zo 16. 7. ´21. a jeho prepisu dokazuje falšovanie podpisu, falšovanie podpisu, fúha, operatívneho pracovníka Ivana Bačíka a realizačného návrhu zo dňa 16. 7., keď sa Róbert Magula pýta: "Bačík je kde?" Operatívny pracovník Ivan Guba pokračuje: "On už je preč." Peter Turňa odpovedá: "Áno, už je, už je pri Trnave." Róbert Magula navrhne: "Dajme ho, podpíš ho tam normálne však jako, nepodpisuješ niekedy parťáka len vtedy, keď toto nevie o tom, ale však tuto presne o tom vie." Načo Ivan Guba povie: "Ukáž mi tento jeho podpis."
Vážení, policajti falšujú podpisy! Tí, ktorí majú dozerať, skupina, ktorá má dozerať na, nad inšpekciou policajnou, falšuje podpisy!
V tejto súvislosti poukazujem na výpoveď svedka npor. JUDr. Ivana Bačíka z 19. 1., ktorý na otázku, aby konkretizoval skutočnosti vyplývajúce z realizačného návrhu zo dňa 16. 7. ´21 a to, ktoré osoby majúce vzťah k SIS oslovili príslušníkov ÚIS, o ktorých príslušníkov ÚIS išlo, nech uvedie zdroj informácií, kedy a ako sa o uvedenom dozvedel svedok, odpovedal, že osoby z SIS nevie konkretizovať a oslovení mali byť členmi tímu ÚIS. Nemá informáciu na konkrétnu osobu. Nespomína si ani na zdroj informácií vo vzťahu k príslušníkom ÚIS, určite to bolo zo služobnej činnosti, avšak konkrétne nevie uviesť. Na otázku, nech konkretizuje skutočnosti vyplývajúce z predmetného realizačného návrhu a to, že spolupracujúcim osobám s orgánmi činnými v trestnom konaní bude ponúknutá "posledná možnosť", o aké osoby išlo a o akú poslednú možnosť malo ísť, za aký finančný vopred prisľúbený prospech, respektíve inú výhodu tak mali vyššie spomenuté osoby vykonať, svedok odpovedal, že nevie uviesť.
Z výpovede svedka JUDr. Ivana Bačíka je zrejmé, že o obsahu realizačného návrhu zo 16. 7. 21, na ktorom figuroval jeho podpis, ktorý bol evidentne sfalšovaný, čo dokazuje zvukový záznam z dňa 16. 7. 21 od pätnástej do šestnástej hodiny, jeho prepis, nemá žiadnu vedomosť a nevie ho vysvetliť.
V súvislosti s realizačným návrhom zo dňa 6. 7. poukazuje na zvukový záznam medzi sedemnástou hodinou a 17.35 h, 17.25 h a 17.35 h a jeho prepis, keď sa obvinený Pavol Ďurka a Milan Sabota chystali s realizačným návrhom na uznesenie ČVZ:PPZ-205-NK/BA1-2021 ísť na ÚŠP a Peter Turňa išiel zaviesť uznesenie Štefanovi Mašinovi do Senca, aby ho ten podpísal, pričom obvinený Pavol Ďurka sa pýtal: "A komu to poslal?" Peter Turňa odpovedal: "Hm, Skupčákovi. Tým pádom tam nemusíme ísť." Pavol Ďurka hovorí: "Igor bodka Skupčák." Nato sa Pavol Ďurka pýta: "Čo ste tam napísali vlastne (do realizačného návrhu)? Čo? Či radšej ani nevedieť?" Neskôr Peter Turňa hovorí: "Hm, počkaj. Kde sú tie záznamy, kde som to položil. Tu sú. To je s tým realizákom, aj oné, to sú tie záznamy (nezrozumiteľné slovo). Skupčák teda má (poslaný realizačný návrh), hej, má v maili?" Pavol Ďurka odpovedá: "Áno." Ivan Guba sa pýta: "Aj on dostal?" Pavol Ďurka mu hovorí: "To ešte cinknite mu predtým." Zvoní telefón a Pavol Ďurka hovorí: "Igor? Čau. Vieš to ty a v podstate je to prerokované na ÚŠP a informovaný, info, informovali sme o tom, že keby ideme do krajnosti (keby zadržali príslušníkov ÚIS a vyšetrovacieho tímu Oblúk), tak vie o tom aj prezident. Ech, Peťo Koščo, hm, dostal realizák hneď, jak sa to začalo. Len to, že by sa malo prípadne voľačo robiť, o tom sme, to sme my prebrali s prezidentom a ministrom. Myslím, že nie. Prezident je o tom informovaný. Hej, vie o tom, že pokiaľ bude toto, tak je to krajná možnosť. Pokiaľ sa potvrdí to, čo sa má potvrdiť (informácia, že ÚIS má zadržať štrnásť osôb, ktorá bola zverejnená v médiách). Dobre, chlapci. Čau."
Z uvedeného zvukového záznamu je zrejmé a potvrdil to vo svojom výsluchu v procesnom postavení svedka aj svedok plk. JUDr. Igor Skupčák, že realizovaný návrh zo dňa 16. 7. ´21, ktorý mal byť podkladom na vyjadrenie uznesenia ČVS:PPZ-205-NK/BA1-2021 v daný deň, to je 16. 7., on ako riaditeľ odboru Bratislava NAKA PPZ, poverený riadením dočasne neobsadenej riadiacej funkcie, nepodpísal, pričom pri výsluchu uviedol, že na bližšie okolnosti podpísania realizačného návrhu si už s odstupom času nespomína. Podpis vyzerá byť jeho vlastnoručný, realizačné návrhy z pracovnej skupiny Očistec mu bývali predložené len na formálny podpis bez akýchkoľvek príloh, respektíve konzultácií s ním. Na konkrétnu osobu, ktorá mu ho predložila, si nespomína, mohlo sa stať, že mu bol predložený v rámci pošty pre riaditeľa odboru, kde bol vložený v podpisovej knihe, čiže s konkrétnym predkladateľom do kontaktu nedošiel. V piatok mu štandardne končí pracovný týždeň a cestuje domov do miesta trvalého bydliska Myjava, kde ho v čase od sedemnástej hodiny až do osemnástej, časom si nie je istý, bolo ešte denné svetlo, telefonicky kontaktoval niektorý z členov skupiny Očistec, nevie už kto, že potrebujú podpísať nejaký realizačný návrh a vyznelo to ako súrna požiadavka. Dokonca s tým chceli k nemu domov niekoho poslať, to mu ten človek uviedol, pritom on mu povedal, že keď je to akútne, nech s tým prídu. Onedlho sa však ozvali, že je to vyriešené. Svedok ďalej uviedol, že 16. 7. uvedený realizačný návrh určite nepodpísal. Telefonát ohľadom podpísania realizačného návrhu v piatok podvečer myslí, že prebehol cez aplikáciu WhatsApp, pričom si nie je úplne istý, ale ako prvý mu mohol volať Jano Čurilla. Na otázku vyšetrovateľa Policajného zboru, kedy podpísal predmetný realizačný návrh zo dňa 16. 7. 2021, odpovedal, že presný dátum si nespomína, mohlo to byť najskôr po víkende v pondelok, teda 19. 7. Prvýkrát sa o ňom mohol dozvedieť, keď ho podpisoval. Dovtedy o obsahu nič nevedel. Pokiaľ ide o proces schvaľovania realizačného návrhu, spracovateľ ho predloží svojmu bezprostrednému vedúcemu, následne je predložený na podpis riaditeľovi odboru, po podpísaní riaditeľom odboru je realizačný návrh pridelený na konkrétne oddelenie vyšetrovateľa.
V tejto súvislosti poukazujem aj na výpoveď svedka Jána Hazuchu z 26. 1. ´22, ktorý v čase skutku vykonával funkciu zástupcu riaditeľa odboru Bratislava NAKA PPZ. Svedok vo svojej výpovedi popísal proces schvaľovania realizačného návrhu, pričom z jeho výpovede vyplýva, že keď bol realizačný návrh spísaný operatívnym pracovníkom, tento ho podpísal a následne ho schvaľoval vedúci oddelenia a riaditeľ odboru. Ak vedúci oddelenia nebol v práci, podpis za vedúceho v zastúpení zvyčajne dal niektorý zo zástupcov riaditeľa odboru, a v prípade, že nebol v práci ani riaditeľ, tak za riaditeľa podpisoval druhý zástupca riaditeľa, teda ten zástupca, ktorý nepodpísal realizačný návrh za vedúceho. Na realizačnom návrhu zvyčajne bolo uvedené, ktorému oddeleniu vyšetrovania je realizačný návrh určený, pričom riaditeľ odboru alebo zástupca mohol pokynovým lístkom prideliť vec konkrétnemu oddeleniu. Pokynový lístok sa dával vždy, aby to (...) prideľoval vedúci oddelenia. V tom prípade po vypracovaní realizačného návrhu by spis Štefanovi Mašinovi musel byť pridelený vedúcim oddelenia vyšetrovateľa, vtedy to bol Braňo Kišš.
Rovnako v súvislosti s procesom schvaľovania realizačného návrhu upriamujem pozornosť na výpoveď magistra Petra Košča zo dňa 25. 1. 2022, ktorý povedal, že realizačný návrh spisuje operatívny pracovník alebo pracovníci, ktorí na veci robili.
Dúfam, že, pán kolega, budete slušný, lebo boli sme spolu vzadu, o chvíľočku niečo poviem potom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.2.2022 10:40 - 10:55 hod.

Jana Vaľová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2022 12:27 - 12:29 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani ministerka, vy ste žena? Ste žena? Vy môžte takého veci obhajovať, že kopnime Santusovú do p... hneď ako tam pôjde, odstavme ju od roboty, polejme jej auto, ublížme jej deťom, len aby sme to neprepálili, vieš, aby sme dačo neboli, že nakoniec skončíme ako tí najväčší k...? Toto môže jedna žena obhajovať?
A ja vám poviem niečo aj z praxe, pani ministerka. Spravodlivosť a korupciu. Ja som vám osobne odniesla list. V Humennom sudca okresného súdu, aby ste dali disciplinárne stíhanie, ktorý tvrdil, dvakrát klamal, nechal sa vylúčiť. Klamal pri výberových konaniach, máte tam, máte tam nahrávky výberových konaní. Dvakrát klamal, že nepozná daného oligarchu, a keď daný oligarcha vždy sa nechal vylúčiť, o 2 mil. sa súdil s mestom, zrazu tento sudca sa tváril, že ho nepozná, za radie... že rozohral veľkú úlohu v súdnom spore, pani ministerka, a my sme dokázali, že sú kmotrovci, Ústavný súd ho vylúčil, teda a bol to kmotor podnikateľa, ktorý sponzoruje Lipšicovú stranu. Viete čo, ani ste si to neprečítali. Ja som tam bola osobne, neprijala ste ma. Nechala ste... štátneho tajomníka a do jedného dňa či do dvoch ste mi dala odpoveď, že všetko je O. K. A viete, prečo bolo všetko O. K.? Lebo práve tento kmotor je s... člen OĽANO - NOVA, je s Lipšicom priateľ a bol jeho najväčší sponzor. Toto vy rozprávate o tom, že toto je spravodlivosť? Toto je, vážení, boj proti korupcii?
Tak ja vám budem nosiť veci z praxi, pani ministerka. Ukážem vám aj list. Za jeden deň ste sa nemohla oboznámiť ani so spisom. Za jeden deň ste sa nemohla oboznámiť ani so spisom, ktorý som vám doručila, a tento sudca klamal. Klamal pri vere... Keď ho prijímali, klamal. Sú na to nahrávky, všetko. Ani ste sa tým nezaoberala, lebo je to sponzor Lipšica, OĽANO - NOVA, pán Molnár, ktorý sponzoruje jeho stranu.
To nie je hanba, toto nie je korupcia, toto nie je špina?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2022 20:12 - 20:14 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, povedal si odborné veci, nie nejaké emotívne a zakladajúce sa na nejakých dohadoch.
Ja by som chcela doplniť aj svojho predrečníka, kolegu poslanca, ako je to teraz v zmluve NATO?
„Ak počas výkonu služobnej povinnosti právomocí prekročí alebo spácha trestný čin alebo disciplinárne previnenie, majú právomoci vyšetrovať tieto len vojenské orgány vysielajúceho štátu. Zároveň ale v prípade, ak je treba vykonať vyšetrovacie úkony, predovšetkým neodkladné a neopakovateľné úkony, resp. zadržanie alebo zaistenie osôb a vecí mimo miest špecifikovaných v bode 10 písm. a) článku 7 zmluvy a nie je ustanovená dohoda medzi vojenskými orgánmi vysielajúceho štátu a orgánmi prijímacieho štátu, tieto orgány v rámci súčinnosti vykonávajú orgány prijímacieho štátu a následne o tom informujú vojenské orgány vysielajúceho štátu, resp. im odovzdajú zaistené osoby a veci.“
Čo to znamená? Že aj dnes vojská a Spojené štáty sú členmi NATO. Ak čokoľvek spáchajú alebo majú nejaké disciplinárne previnenie, tak, áno, majú primárne vojenské orgány vysielajúceho štátu. Ale základné úkony, zadržanie takéhoto vojaka, ktorý môže, ja nehovorím, môže, môže urobiť zranenie, lebo takýto prípad bol na Slovensku, kedy nabúrala vojenská technika civilné auto, môžu zaistiť už naše orgány. Prečo Spojené štáty americké chcú mať nadzmluvu a nechcú, aby tieto ani základné, základné zaisťovacie veci, vyšetrovacie veci mohli robiť naše orgány a následne ich odovzdať vojenským orgánom vysielajúceho štátu?
Vážení, veď toto už je zakotvené v zmluve NATO v článku 10 písm. a) článku 7. Ja viem, že argumenty sa veľmi zle počúvajú, pretože najlepšie je povedať, my všetko vieme, nám to povedali, tak to je a tieto emócie, a k tomu sa budem vlastne aj venovať aj vo svojom príspevku, že nie teraz odborné podklady, ale emócie sa nám snažíte, a ľuďom, podsúvať.
Skryt prepis
 

3.2.2022 11:08 - 11:09 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, ďakujem veľmi pekne. Dávam procedurálny návrh: Národná rada Slovenskej republiky žiada o stanovisko Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky k poslaneckému návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Trestný zákon v znení neskorších predpisov. Predmetné stanovisko Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky žiada Národná rada doručiť do 30 dní od podania tohto návrhu. Stanovisko bude súčasťou predkladaného poslaneckého návrhu zmeny uvedeného zákona.
Odôvodnenie: Jedná sa o citlivú záležitosť a ide o poslanecký návrh, ktorý nebol predmetom medzirezortného pripomienkového konania. K zákonom predkladaným vládou sa môže vyjadriť aj odborná, aj laická verejnosť. Odborné stanovisko aplikácie práva v tejto veci je podstatné a pomôže poslancom Národnej rady Slovenskej republiky pri kvalifikovanom rozhodovaní. Je to zákon o, ktorý bol síce preložený, o znížení trestov sadzieb za drogy, marihuanu a podobne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.2.2022 17:59 - 18:00 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ja by som vás chcela poprosiť, aby k zákonu č. 869, keď bude stiahnutý a bude ďalej prerokovaný, Generálna prokuratúra podala k tomuto zákonu vysvetlenie, že či je to naozaj tak, ako je to v skupine poslancov z toho dôvodu, že som naozaj rozprávala s prokurátormi a s políciou, 5 rokov dostanú len tí, ktorí sú díleri, viac ako 5 rokov.
A poprosím, aby Generálna prokuratúra podala stanovisko k tomuto zákonu 869, keď príde do budúceho rokovania.
Ďakujem.
Skryt prepis