Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:40 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

24.6.2022 13:40 - 13:55 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Áno, ďakujem veľmi pekne, pán Šíbl. Ja by som sa vrátila k tej vete, kde ste rozprával, že vlastne treba mať konštruktívnu diskusiu, že sa netreba napádať a podobne.
Pán Šíbl, viete, veľmi dôležité je uvádzať fakty. Ak prestanete ľudí klamať o faktoch, tak tu prestanú zaznievať emócie. Ja vám pripomeniem, nebudem sa baviť o medveďa, ale ja vám pripomeniem, keď ste robili zákon o reforme národných parkov. Ste tu pobehovali, lebo ste nemali hlasy, pretože ste klamali, pretože ste bez zonácie, bez toho, aby ste ľuďom povedali, kde budú zonácie a aké, ste si schválili zákon.
Ďalšie klamstvá vám poviem. Keď som ešte bola vo výbore pre pôdohospodárstvo a hovorili sme o poľovníckych zväzoch, tak ste tam sa postavili a ste rozprávali, akí sú poľovníci neschopní, že oni nestrieľajú túto zver, proste že, vlastne že sa nestarajú, pardon, prepáčte, že sa nestarajú o túto zver, že zveri je málo, že táto zver vyhynula, táto zver vyhynula, táto.
Potom následne poľovnícky zväz vám poslal, keď si dobre pamätáte, o tom, koľko akej zveri je, a zistili sme, že zver je premnožená, že nemáte pravdu, že ste klamali. A teraz opäť sa to potvrdzuje, lebo ja nie som ani poľovník, ja naozaj nemám ani pušku, ani nechcem zvieratá vôbec strieľať, ja ich radšej chcem chrániť, a vtedy ste normálne klamali, ako vám to, ako, ako to bolo pre vás potrebné, aby ste obvinili poľovníkov, že je málo zveri, a zrazu vidíme, že zver premnožená. Oni vám presne tým istým argumentovali, pán Šíbl, a vidíme, že je to tu.
Tak potom naozaj nepoužívajme fakty účelovo a potom sa tu nebudeme baviť o tom, kto je jednoduchý, nejednoduchý, o emóciách, akú súťaž tu budeme robiť. Ale naozaj hovorme ľuďom pravdu. A nie, neprispôsobujme si, že raz zvieratá, pretože ich neprikrmuje, je málo. A zrazu dneska vidíme, že sú premnožené a podobne. Tak naozaj venujme sa faktom, lebo potom budeme mať taký istý problém pri všetkom ako pri tej reforme, ktorú dodnes, dodnes nemohli ešte, ešte ochranár a všetci stroviť, pretože je nedokonalá, je zlá a nebola odkomunikovaná s verejnosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2022 10:55 - 11:10 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán kolega, veľmi pekne ďakujem, že si aj odborne teda vysvetlil ľuďom, ako tá valorizácia mala postupovať, ako nepostupuje a vlastne, že naozaj tá valorizácia je úplne nízka. Keď už neriešime problémy rodín, tak naozaj pomôžme aspoň tým seniorom, pretože seniori vytvorili všetky hodnoty, ktoré dneska mladá generácia, ale aj naša generácia užíva v tejto spoločnosti a my sa im takýmto spôsobom nejakým odvďačujeme, že na nich zabúdame, tak myslím si, že podporou tohto zákona im určite môžme pomôcť.
Ja opäť spomeniem to, čo sa stalo v Českej republike včera alebo čo. Vláda v Českej republike včera predniesla, že prispeje teda na energie 600 eur na každú domácnosť. Čiže nerieši, či má niekto deti, nemá niekto deti, ale na každú domácnosť, lebo každý potrebuje kúriť a svietiť, musí mať nejaké štandardy v živote a bežné veci. Čiže Česká vláda včera schválila, že od 15-tisíc, od 13-tisíc českých do 15-tisíc českých prispeje každej jednej domácnosti na to, aby mohla zvládnuť to, čo sa dneska deje s energiami, to, čo je dneska vlastne na trhu a čo sa deje vlastne s infláciou. Myslím si, že naozaj, ak sa nevieme poučiť od susedov, ak si nevieme zobrať dobré príklady, ktoré fungujú v iných krajinách, ako je Maďarsko, Česko a podobne, tak pomôžme tým seniorom v tomto zákone určite a už keď nepomáhame rodinám a domácnostiam, pretože seniori si nemôžu privyrobiť, nemôžu ísť alebo ako sme počúvali, môžu robiť iba, že budú roznášať letáky alebo niečo podobné, ale každému to zdravotná situácia nedovolí.
Tak myslím si, že podporou tohto zákona pomôžete seniorom a nepozerajte na to, či je opozičný alebo koaličný, ale či je dobrý pre ľudí a ľudia prežijú, pretože ľudia potrebujú prežiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2022 10:40 - 10:55 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, veľmi dobre ste vymenovali, čo všetko momentálne je inflácia, zvyšovanie cien, zvyšovanie energií. Včera ráno česká vláda odsúhlasila 600 eur ako zľavu, vlastne príspevok pre každú jednu domácnosť na tento rok na energie. Bude to záležať od toho, či ľudia kúria plynom, alebo elektrinou a podobne. Ja sa pýtam, ak sa naozaj nevieme poučiť z okolitých krajín, že týmto ľuďom pomáhajú nie v roku 2024 krúžkovným, ale musia pomôcť, aby tie deti, ktoré majú chodiť do krúžkov, aby tie rodiny prežili, lebo keď neprežijú, tie deti budú hladné a nebudú chodiť ani do krúžkov. Takže ak sa nevieme naozaj poučiť z okolitých krajín, z Česka, Maďarska, tak prosím vás, nechápem, prečo odmietate akékoľvek opozičné návrhy, ktoré môžu ľuďom zabezpečiť aspoň aký-taký štandard, aby mohli tohto roku kúriť a svietiť. Už keď ste tým deťom zobrali ešte aj tie obedy zadarmo, ktoré boli vynikajúce, pretože bez rozdielu každé dieťa sa potrebuje najesť, aby sa vedelo sústrediť v škole a podobne. Tak vás prosím, naozaj sa započúvajte do toho, čo tu predkladáme, a skúste to podporiť, pretože ľudia sú naozaj už na pokraji toho, čo si môžu dovoliť. A keď dôjde k všetkému na budúci rok, k tomu zvyšovaniu energií a všetko, čo sa tu chystá, tak naozaj tie rodiny môžu mať vážne sociálne problémy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

17.6.2022 12:40 - 12:55 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za faktickú poznámku, pán Kočiš. Určite sa s vami aj ja stotožňujem vo vašom názore a presne ste to pomenovali. Mňa sa ešte aj ľudia na východe pýtajú, že keď si zazmluvnia plyn na štyri roky, či dostanú znovu aj garantovanú cenu tých 20 %. Lebo tí, čo si vraj nezazmluvnia, dostanú 40 plus 12, to je 52. A možno som, možno som ten príklad s Humenným preto dala, lebo keď si to spočítam, tak veľkopodnikateľ, ktorému, ktorého členom je aj práve tento teplár z Humenného, vlastnil pána Lipšica, tak dal 53 % cenu tepla a bude ju opakovať každý rok a pán Sulík tu nám rozprával 40 plus 12 je 52. Normálne to je ako úplne jak cez kopirák, tak neviem, či sa spolu niekde radia alebo niekde chodia tí podnikatelia a tí oligarchovia, ale kto zaručí občanom Slovenka, škoda, že tu pán Sulík nie je, ak sa upíšu na štyri roky, že budú odoberať plyn, že tá cena bude 40 %. Z čoho 40 %? Bude tam záväzne a fixne uvedená cena plynu? No určite nebude. Veď to nikto nevie dneska, čo bude platiť. Čiže mne to tak pripadá, že naženieme opäť ľudí na to, že ľudia pozor, nie na rok si dáte plyn, dáte si na štyri. Na štyri roky sa upíšete a potom budete musieť tie fixy platiť pravidelne, či, či, či tá cena vám bude vyhovovať alebo vám nebude vyhovovať. Veď to sú také oblbovačky, čo táto vláda tu robí.
To sú také oblbovačky na národ, že ja naozaj hovorím, tak ich sociálne tých ľudí ponižujete, tých starých ľudí. Veď oni nebudú schopní sa dožiť staroby. Chudáci sa tešili, tí seniori, že celý život pracovali, že ako si užijú dôchodok a oni si ho neužijú. Lebo na môj dušu buď zamrznú, alebo zomrú od hladu, alebo ja neviem čo. A vy stále, že to Igorko, keď Igorko nie, tak Edko a hráte sa tam jak na piesku a bijete sa tam s lopatkami po hlave a všetkým nám tu vyprávate, čo ten jedol, čo nejedol a máte také tlačovky, že to je hanba. Bez toho, aby ste ľuďom predložili na stôl, vážení občania, toto vás čaká, ako v Rakúsku, toto vám pomôžeme, za toto vám zaplatíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2022 12:25 - 12:40 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Chcem sa spýtať, či aj pán Sulík je ospravedlnený, lebo ho tu nevidím. Vidíme, že v poslednej dobe je to taká móda, že ak chce zákonodarca, poslanec zvolený ľudom, rozprávať s ministrom, ktorého volili poslanci, tak ten tu musí byť prítomný, ale pán minister, ku ktorému chcete rozprávať, prítomný byť nemusí. Fajn. Aj keď som mala naňho nejaké otázky. Ináč si myslím... (reakcia z pléna), kolegyňa s vami nerozprávam, dajte si faktickú. Ináč si myslím, že trošku dobrá taktika, lebo bolo povedané, že bude rokovať v stredu a dneska vlastne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, nebolo povedané. Bolo rozhodnuté, že sa bude rokovať po prerokovaní správ. Tak to chcem uviesť na správnu mieru. Možno došlo k nejakému šumu. Ideme podľa dohody. Nech sa páči.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Nebolo. Dobre. Tak sa potom ospravedlňujem. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dnes predovšetkým vážený pán minister, ktorý nie ste prítomný, vy mi dáte určite za pravdu, že sa osobne poznáme z politického života už veľmi dlho. Zažila som vás aj ako predsedu parlamentu, kedy vašou snahou bola spravodlivosť a zlepšenie práce tejto inštitúcie. Rovnako roky sme spolu sedeli ako kolegovia v parlamente. A raz ste mi ako vtedajšej primátorke mesta Humenné povedali, že som najväčšou pravičiarkou na východe. Pretože mesto Humenné má veľmi silný rozpočet, tak ste konštatovali. Vtedy som vám odpovedala, že rozhodnutia primátora nie sú nikdy pravicové, ani ľavicové, sú len správne alebo nesprávne. Môžeme mať vzájomne ľudské sympatie a osobne niektoré vaše postoje aj hodnotím kladne. Ale dnes tu stojím, pán minister, aby som posúdila vaše pôsobenie na pozícii ministra hospodárstva v tomto volebnom období.
Ako minister sa v poslednej dobe chováte veľmi nevyvážene, nezodpovedne a ustráchane. Neriadite sa tým, aby vaše rozhodnutia prispievali k prosperite štátu a v prospech občanov, ale tým, aby ste prosperovali vy a vaša strana a nestratili svoju politickú pozíciu. Takto sa však správajú aj všetci vaši koaliční partneri, a pomaly ale isto tým dláždite Slovensku cestu do pekla. Toho si je v súčasnosti vedomá prevažná väčšina občanov, keď počúvajú vaše hádky pri riešení akéhokoľvek viac či menej vážneho problému, ktorý sa týka nášho štátu a života občanov. Ak vznikne akýkoľvek problém, nepríde žiadna odpoveď, ale stále tá istá detská hra. To nie ja, to Riško. To nie ja, to Igorko. To nie ja, to Edko. Od lídrov, ktorí nám vládnu a vedú túto republiku, sa očakáva aspoň mentálna výbava, že aj keď sa dokážu v rámci rokovania pobiť a pohádať, v závere z toho vždy vyplynie spoločné riešenie. Doposiaľ to tak vždy na Slovensku bolo.
Na tlačovkách dookola počúvame, že vy by ste aj niečo urobili, ale ľuďom nemôžte nič dať, lebo na vine je vždy ten druhý koaličný partner. Robením tohto marketingu si robíte z ľudí výsmech a cielene ich sociálne ponižujete a vyprázdňujete im peňaženky. Lebo či je krajší Riško, Igorko alebo Edko, ľudia z toho absolútne nič nemajú. Len infláciu a prievan v peňaženke. Najnovšie aj prievan v nádrži, ktorý zrejme potrvá dlho, keďže vy ako minister hospodárstva prejavujete abnormálnu pasivitu pri predkladaní návrhov na zmiernenie dopad obrovského zdražovania energií.
Pán minister, stali ste sa slabochom. Lebo ste sa začali báť svojich koaličných partnerov. A poďme niekde na začiatok, kedy ja vnímam, kedy ste sa prvýkrát veľmi zľakli sponzorov a mecenášov vášho koaličného partnera, aj keď ste s tým od začiatku bojovali. O mne je známe, že vždy hovorím veci, ktoré sa udiali a sú neodškriepiteľné. Prejdem do regiónu, a to preto že s pánom ministrom sme si povedali, preto som nešťastná, že tu nie je, že si niektoré veci vyrozprávame, ktoré kričal o mne v Markíze bez mojej prítomnosti, ktoré kričal tuná v parlamente. Ale k tomu prejdem. Povedala som, že sa zľakol sponzorov a mecenášov svojho koaličného partnera.
Keď ste nastúpili na post ministra, pán Sulík, a to si určite pamätáte, konala sa pred bránami Úradu vlády a parlamentu obrovská demonštrácia zamestnancov nadnárodnej spoločnosti Nexis, ktorá sídli v Humennom, a jediným dodávateľom energií je firma Chemes. Vtedy som vám za váš postoj poďakovala, pán minister, a ocenila som vaše rázne začiatočné kroky, lebo hrozilo, že 600 zamestnancov tejto firmy na východe Slovenska skončí na dlažbe. Konštatovali ste, že firma Chemes si účtuje likvidačné ceny energií, čo likviduje ďalšie podniky v priemyselnom parku Chemes. Pán podnikateľ Molnár, stojaci za Chemesom, vám vtedy odkázal, lebo ste mu povedali pravdu, že ste nedôveryhodný a nemôžete ísť do Humenného vyjednávať za vládu ohľadom dohody týchto firiem. Namiesto vás sa do Humenného vydal pán Kremský z OĽANO. Prečo? Nuž Dávid Molnár je jedným z významných sponzorov Daniela Lipšica a strany OĽANO-NOVA. A o čom vám predkladám publikovaný dôkaz z Hospodárskych novín. Keďže tu nie ste, nemôžem vám ho dať, ale vám ho doručím. Pán minister, prečo som začala práve týmto? Lebo ja som osem rokov bojovala a tlačila tohto oligarchu do úzadia, aby sa nezvyšovali ceny tepla v meste. Dovolil si ich zvýšiť maximálne o 2 - 3 %. Pri mne sa nikdy problémy Humenného ohľadom tepla nedostali pred brány parlamentu a vláda, až za vlády nástupom nového primátora, ktorého ste podporovali s celou pravicou s Denníkom N, Slušným Slovenskom a hlavne oligarchami sa problémy dostávali až do Bratislavy. To už nehovorím, že rovno na váš stôl, pán minister. Takéto regionálne problémy som vždy vedela poriešiť. Ale tentokrát ste to zatiahli aj s pánom Šudíkom až na pôdu parlamentu.
Pre pripomenutie. V Humennom, kde už štyri roky nie som primátorkou poslanci OĽANO a pravicový primátor odsúhlasili 15-ročnú zmluvu na monopolnú dodávku tepla. Firma okamžite po podpise zmluvy zdvihla obyvateľom na východe cenu tepla o 53 %, vážení, o 53 %. To, pán Sulík, teraz nedvíhate ani plyn, lebo ide ho dvihnúť o 40. Takúto zmluvu, o mne bolo verejne známe, na ožobráčenie Humenčanov, by som nepodpísala. Preto došlo k spojeniu celej pravice v komunálnych voľbách v roku 2018. Dnes už aj váš okresný predseda SaS si uznal chybu a v nasledujúcich komunálnych voľbách dokonca nechce podporiť terajšieho primátora Merička, ktorý túto zmluvu podpísal. Aby toho nebolo málo, zbabelí poslanci mesta Humenné odsúhlasili úver, pretože idú komunálne voľby, vo výške 3 milióny eur, aby zaplatili za občanov časť enormného navýšenia ceny tepla na tento rok. Tieto peniaze presunú podnikateľovi na účet a úver bude, a úver budú splácať všetci občania, aj tí, ktorí vôbec nepoberajú teplo z centrálneho zdroja, lebo žijú v domoch, čo je diskriminačné, a spôsob schválenia čerpania úveru považujú viacerí právne vzdelaní ľudia za subvenčný podvod. Na to by som chcela hneď vo svojej rozprave, pán minister, upozorniť aj vás, aj Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky, aby konal.
Pán Sulík, teraz sa vrátim k tomu, ako pán Šudík a vy ste priniesli tento problém na pôdu parlamentu, aby ste sa zbavili politickej zodpovednosti, ste nehanebne klamali a osočili ste mňa ako osobu a stranu SMER, pretože vy všetci nič neriešite a myslíte si, že prezentáciou klamstiev na pôde parlamentu a v Markíze oklamete ľudí.
Mimochodom pán Šudík, ktorý ako poslanec v Humennom podporil nevýhodnú pätnásťročnú zmluvu mesta Humenné s firmou Chemes, už nevie, čo má zo strachu robiť, tak tu začal vykrikovať na hodine otázok, aby štát odkúpil firmu Chemes, aby sa vyhovoril na vás ako na ministra, že vy to nechcete, a tak sa vyhol tomu, že ho niekto v Humennom zrejme už prefacká. Keď položil túto otázku na hodine otázok pánu Krajniakovi a vám, minister Krajniak odpovedal pravdivo a choval sa ako minister, zatiaľ čo vaša odpoveď bola ustráchaná, klamlivá a detská.
Čo povedal minister Krajniak: „Problém vidím v tom, že dodávateľom tepla pre občanov Humenného je Humenská energetická spoločnosť, ktorá patrí mestu. Neviem si predstaviť, ako by štát vedel vstúpiť do zmluvných vzťahov tejto dcérskej firmy, mestskej a súkromného dodávateľa tepla."
Na tú istú otázku ste vy, pán Sulík, odpovedali takto: „Za posledných veľa-veľa rokov,", pán Sulík, vy ani neviete, koľko rokov som bola primátorka, „čo vám vládla pani Vaľová, ktorú si občania pravidelne volili,", neviem, či ma volili každý rok, lebo ja som bola len dve volebné obdobia, čiže nemáte ani elementárnu znalosť o tom, čo sa niekde deje, „veď tie tepelné rozvody sú v katastrofálnom stave." Odpoveď hodná tak poslanca Šudíka, nie ministra hospodárstva Sulíka.
Viem, pán Šudík za vami behal po chodbách pred vaším prvým odvolávaním a určite vám hrozil, že zahlasuje za vaše odvolávanie, ak tú smeráčku Vaľovú a SMER neobviníte zo špinavých biznisov, ktoré, bohužiaľ, robí terajšie vedenie mesta.
Pán Sulík, a vy ste sa zľakli. Čoho ste sa viacej báli? Šudíka alebo sponzora pána Molnára, ktorý sponzoroval Daniela Lipšica a zoskupenie OĽANO-NOVA? A potom ste ako bez zmyslov vykrikoval v relácii Markíza úplne od témy, že v Humennom za zvýšenie ceny tepla môže Jana Vaľová a SMER a ekonomicky som zničila mesto. V relácii som vôbec nebola prítomná. Diskutoval ste s Petrom Pellegrinim, nemohla som sa ohradiť a nikto na to vôbec nemohol odpovedať. Preto aj dnešná moja, môj príspevok na pôde parlamentu. Verím, že 60-tisíc občanov, aspoň niektorí z nich v okrese Humenné poznajú pravdu.
Tak, pán minister, ak ste ekonóm, vysvetlite mi, prosím, po mojom skončení vo funkcii primátorky v decembri 2018 sa niektorí poslanci, medzi nimi aj pán Šudík, škoda, že tu nie je, mediálne chválili, že začínajú svoje pôsobenie v Humennom s historicky najvyšším rozpočtom. To je jasné, keďže začali s prebytkom môjho hospodárenia z roku 2018 a daný článok vypustili do obehu vo februári 2019, kedy som im v mestskej kase nechala hotovostný prebytok šesť miliónov. Všetci vaši pravicoví spojenci v roku 2019 si navýšili poslanecké odmeny o 117 %, vážení kolegovia! A vy chcete, aby vás ľudia v regióne akceptovali? Vy chcete, aby vás volili? Viete, kolegovia z SaS, koľko máte poslancov v mestskom zastupiteľstve? Nemusíte sa báť, že oni to odsúhlasili. Nula, vážení, nula, lebo odkedy je mesto Humenné Humenným, SaS má nula poslancov, lebo nikdy nikoho z vás nezvolia.
Ako je možné, že mesto Snina, ktoré má väčšie katastrálne, väčšie katastrálne územie, mohlo potrubie vymeniť za milión dvestotisíc a vaši kolegovia, čo mi vyčítate, pán minister, nedokázali, nedokázali proste toto urobiť za šesť miliónov.
Pán minister, dám vám ešte dôkazy, ale to potom neskôr, ako som navýšila za posledné roky o osem miliónov eur majetok a všetko sú to už veci zo záverečného účtu, ktorý už dal váš primátor.
Pán minister, budem hlasovať za vaše odvolanie, pretože nedokážete pre ľudí presadiť veci, o ktorých sám viete, že by boli pre Slovensko a jej obyvateľov prospešné. Klamete, osočujete politicky opozíciu a neriešite problémy. Vašim klamstvám a vašej vlastnej politike, ktorú si robíte len sám pre seba, preto, aby ste mali percentá, preto, aby ste, vy neriešite ľudí, problém, vy neriešite problémy ľudí, ale riešite sám svoje percentá. Miesto toho, aby ste ľuďom rázne pomohli, politikárčite a kašlete na to, ako budú ľudia žiť, a už nehovorím o tom, že dávate ľuďom odporúčania ako minister hospodárstva nie to, aby ste im zachovali ich skutočné životné štandardy, lebo dneska svietiť a kúriť je normálny štandard.
Ja som včera mala telefonáty, kde mi ľudia volali, že či je to normálne, že cena plynu pôjde hore o 40 % plus 12 % inflácia každý rok. Pán minister to tu včera normálne rozprával, ako keby ľuďom priniesol, ja neviem, nejaký tu dar, že, vážení ľudia, normálne ak sa prihlásite, dvadsať percent, ak sa neprihlásite štyridsať. Musíte sa na štyri roky zaviazať SPP. Normálne nám to tu rozprával ako nejaký dar. A mne včera ľudia volili úplne, totálne zhrození, totálne zhrození, že čo to má znamenať, skadiaľ tí na východe Slovenska ľudia na to zoberú finančné prostriedky, keď v Humennom im váš mecenáš, ktorý sponzoroval OĽANO-NOVA a Lipšica, zdvihol teplo o 53 %. Viete si to predstaviť? A o 40 % im pôjde hore plyn? Viete si to predstaviť? A neviem, koľko tam, 20 % elektrina? A tí ľudia majú reálne nejakých 400 euro dôchodky. Ja si toto neviem predstaviť. Normálne ste s tým úplne spokojní, ste s tým stotožnení, že ako je to vynikajúce v tomto štáte. Takže naozaj prehlbujete a sociálne ponižujete ľudí a už nehovorím o pánovi Kremskom, to bol tiež vyjednávateľ obrovský v Humennom, ktorý povie, že starý človek sa má vysťahovať, ak nevládze platiť teplo.
Vážení, viete čo je pre seniora, vy ste absolútne, absolútne nemáte sociálne cítenie a sociálne emócie. Viete, čo je pre seniora, ktorý má 70-80 rokov, a vy ho zrazu, a on funguje, žije, a vy ho zrazu vytrhnete zo svojho prostredia, veď on si celý život staval dom, žije v prostredí a jeho držia vlastne jeho rodina, jeho kamaráti, kamarátky alebo keď to je žena, tak kamarátky, ktorí k nemu chodia na návštevu a ktorí mu pomáhajú. Jeho drží tá komunita. A vy zrazu poviete, však keď nevládzeš platiť, predaj a choď dakde inde. Nejde o to, či bude v jednoizbovom byte, lebo seniori sa uskromnia, ale ide o to, že ten človek stratí úplne sociálny kontakt. On ho úplne stratí a tak pomaly zomiera.
Neviem, či možno toto je nejakým zámerom, ale, prosím vás pekne, prestaňte sa vyhovárať, lebo sa vyhovárate na vojnu, na všetko možné, pozrime sa do okolitých štátov. Stačí iba okopírovať veci z okolitých štátov. No, aby som zacitovala pána Sulíka, lebo poviem vám, že vystúpenie som mala napísané, len som si ho nechala a nestihla som ísť na kanceláriu, tak budem z hlavy, tak ak by som sa v citácii pomýlila, ale verím, že nie. Pán Sulík takisto dal takú jednu dobrú radu, že on, keď syn nezhasne žiarovku, treba zhasínať žiarovky. Pani Remišová dala, že treba si dať 16 stupňov, pán Kremský dal, že sa treba vysťahovať, tak to akože aby občania všetko vedeli, ak nevládzete platiť. A pán Sulík povedal, že on ukáže vztýčený prst na svojho syna, treba vypínať žiarovky. Ja chápem že a myslím si, že aj bez toho, keď plyn a elektrina toľko stáli, tak ľudia šetrili, ľudia vypínali žiarovky. A prosím vás pekne, prestaňte ľudí nútiť, aby sa sťahovali, prestaňte ich sociálne ponižovať.
A jednu radu pánu Sulíkovi dám. Zachovajte občanom normálne štandardy života, lebo kúrenie a svietenie je normálny štandard života, úplne normálny, a ja mu dám jednu radu, ktorú som mu povedala na začiatku, keď mi povedal, tuná sedel, tuná sedel, myslím, že v druhej alebo tu tuná vpredu, keď sme sa o tom bavili a povedal mi, že som najväčšia pravičiaka ako primátorka, že mam najviac peňazí. A ja som povedala, že ja nie som pravičiaka, že rozhodnutia sú len dobré alebo zlé.
Vážení kolegovia, prestaňte sa v tej koalícii hádať, či Edko, či, či Jurko, či ktokoľvek a už konečne predstúpte pred národ a národ posúdi, či vaše rozhodnutia sú dobré alebo zlé. Ale naozaj neexistujú pravicové a ľavicové. Existujú len dobré a zlé. A prosím vás pekne, nechajte tých ľudí žiť, pomôžte im. Od toho sme my zákonodarcovia, od toho sa ľudia daňami skladajú na naše platy a my sme povinní robiť tak, aby títo ľudia mohli slušne v tejto republike žiť.
A prepáčte, ešte mám čas, ma napadla jedna veta. Ako povedala pani prezidentka: fakt sa k tomu blížime, aby sa ľudia nebáli báť, fakt sa k tomu blížime, aby sa ľudia nemali báť zomierať v tomto štáte? Vy fakt, ako keď sa pomýlite, tak poviete také veci, že normálne zistíme, že, že sú pravdivé. A ja poviem, že mažete ľuďom facebooky, mažete, mažete správy, robíte cenzúru. Viete prečo? Lebo vy tvrdíte, že sú tu hoaxy. A viete aký je rozdiel, ľudia si už robia srandy, medzi hoaxom a pravdou? Jeden mesiac.
Tak ja vás ešte raz prosím, prestaňte sa hádať v koalícii za všetkých občanov a ľuďom nechajte normálny život, normálne štandardy, aby mohli kúriť a svietiť. A pán Sulík, rozhodnutia nie sú pravicové a ľavicové. Nehrajme sa na pravicu a na ľavicu. Sú len dobré alebo zlé pre občanov Slovenska.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

14.6.2022 17:55 - 18:10 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem. Začnem od začiatku.
Pani Kozelová, neklamte. Pán Jarjabek upozornil pána predsedu, aby predstavil všetkých členov komisie, čiže všetci boli predstavení, aj čo robia, čiže určite som vedela, kto je český riaditeľ RTVS. Tak niektorí tí, ktorí sú tam odborníci, boli zneužití v prospech vašich politických cieľov, je to veľmi smutné.
Čo sa týka zákona, zákon mal doteraz 265, vážení, pozmeňujúcich návrhov. Zákon neprišiel ešte do praxe a má 265, a teraz, keď pani Kozelová prečítala, tak by som bola veľmi rada, čiže už je to 301, hej? A ešte predtým čítali ďalšie dve kolegyne, takže je to niečo neskutočné, čo sa tu deje, také paškvily. A vy budete niekoho napádať, lebo vám povie pravdu, tak ma budete napádať, že ja nemám byť vo výbore, pretože vám poviem pravdu, že pozmeňovákov 265, členov komisie ste predstavili, sami ste si ich zvolili a podobne, to sa vám nepáči. Ja chápem, že Denník N, ako raz povedal, že to bola chyba, že Vaľová je vo výbore pre médiá. Jasné, však Denník N vám radí, pretože vedia, akú zohrali špinavú úlohu pri komunálnych a pri všetkých voľbách.
A čo sa týka ešte zasadania na výboroch, pýtam sa vás a všetkých, prečo dnes sme dostali esemesku, že výbor sa neuskutoční, lebo nie je uznášaniaschopný? Vážení, osem je vás tam vládnych poslancov, nechodíte na výbory a my vám nebudeme, ja vám teda nebudem robiť štafáž, aby sme mali uznášaniaschopné výbory. Nás je päť, ja vám štafáž robiť nebudem. Je to normálna obštrukcia a prídem vtedy, a je to uznané, normálne ako obštrukcia je to uznané.
Takže, pani Kozelová, koľko to je tých pozmeňovacích návrhov? Veľmi rada by som vedela. Tristo jedna s vaším? Ešte zákon neprišiel do praxe. To je tá vaša vynikajúca práca, to je to vaše odbornosť, to je všetko, o čom rozprávate. O tom rozpráva tento zákon. Nie o tom, aby ste kričali a obviňovali ľudí.
A už čo sa týka komisie kultúry, ja som bola osem rokov predsedníčka na VÚC v komisii kultúry. Také podvody sme tam nerobili, ani takéto špinavosti a preto sa ma to tak nedotýkalo a išlo to úplne normálne.
A za vás prišla takáto móda.
Skryt prepis
 

14.6.2022 17:40 - 17:55 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Tí, ktorí na mňa reagovali, začnem od konca, od psychológa Pročka, ktorý ma ohodnotil psychologicky, veľmi pekne mu za to ďakujem.
Pán Pročko, my o vás vytvárame zlý pohľad, vy ste o nás vytvárali vynikajúci. Na základe klamstiev ste vyhrali voľby a myslím si, že dneska o tom už ľudia vedia a myslím si, že sa to prejavuje aj v spoločnosti.
Na pani Kozelovú. Pani Kozelová, ja som sa slovom nedotkla, ani som raz nespomenula riaditeľa českého, nikoho. Ja som spomenula tých, ktorí tam nemajú čo robiť, a tých, ktorých si pán riaditeľ nominoval a teraz ste mi potvrdili, že to neboli organizácie, pán Kučera povedal, že jeho oslovili, kto tam má byť. Prečo neoslovili nás, opozičných poslancov? A rovno pán Čekovský sa priznal ku klamstvu, že predseda komisie má byť poslanec. Veď v zákone nie je, že predseda komisie má byť predseda výboru. Prečo ste neoslovili niektorého z poslancov, aby bol predseda výboru, aby Čekovský sám sebe nepredsedal v dvoch výboroch? Prečo ste to neurobili, ak ste transparentní, aby to bol opozičný poslanec? Veď klamete, až sa práši za vami. A proste ste z toho nervózni, ak niekto spochybní vaše takzvané transparentné kroky, ktoré len píšete, fotíte sa na Facebooky. Keby ste tak konali, ako všetko píšete, len ľudia vidia, že to tak nie je. A čo sa týka, ja som tam bola do 20.30 h aj s prestávkou.
A čo sa týka nechodenia na výbory, vážení, viete čo je to politická obštrukcia? Prečo dneska nebol kultúrny výbor 10.15 h? Prečo?! Lebo ste tam koalícia nesedeli! A ja nemienim vás suplovať na výboroch, mám ofotené prezenčky, pravidelne sa rušia výbory, pretože koalícia na tie výbory nechodí! A viete, čo to je obštrukcia? My to bežne robíme, my to bežne robíme a robili nám to bežne, aj nám v parlamente, že nám neprišla opozícia na výbor, lebo výbor nebol uznášaniaschopný.
Pán Čekovský, a o vás nebudem rozprávať, o akej hanbe. Vy ste robil novinára za prachy podnikateľovi, ktorý dneska zvýšil v Humennom, či pán tento (reakcie z pléna), Potocký, áno, neviem mu prísť na meno, ktorý zvýšil teplo o 53 %, ste robil hajzla... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.6.2022 17:10 - 17:25 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň. Keďže je to všetko takto narýchlo ako vždycky, ani pozmeňovacie návrhy nemáme v laviciach, lebo ako hovorí legislatíva, ani nestíha, ako vy sa rýchlo dokážete dohodnúť, ako rýchlo dokážete všetko zmeniť, čo už ste päťkrát zmenili a opäť zmeníte.
Pýtala som sa pani ministerky, keďže v návrhu, v tomto zákone je aj zákon o kreovaní poradnej odbornej komisie, ktorá by vlastne mala byť nápomocná pri, pri výbere kandidátov. Ja to hneď budem aplikovať, pretože pán Čekovský je ešte rýchlejší predseda výboru, ešte skôr kým platí zákon. Čiže čo nemá oporu v zákone, tak pán Čekovský si už proste tento zákon vysvetlil, že už platí, aj keď neplatí, a pani ministerka teraz otvorila rozpravu. To len pre ľudí, že tu, čo platí-neplatí, to je ako v tej rozprávke, že našli-nenašli, a čo platilo včera, neplatí dneska. Viete, keď sa v tom nevieme vyznať ani poslanci, tak si myslím, že ani ľudia sa v tom vôbec nevyznajú.
Ale spomeniem včerajší precedens, ktorý si pán Čekovský vysvetlil už po svojom. Čiže včera bola, bolo vypočutie, vypočutie kandidátov do Rady RTVS. Musím povedať, že takéto, som 15 rokov v parlamente a takúto frašku som už dávno nezažila, takúto hru na transparentnosť. Proste oblbovák, neskutočný.
To znamená, že pán Čekovský a poslanci samozrejme vládnej koalície, ktorí majú väčšinu, si prijali uznesenie, že vznikne akási odborná komisia, ktorá bude mať za úlohu odporučiť poslancov, údajne zástupcovia ľudu, nemám tu všetky papiere, lebo som tu tak narýchlo, sa tu dneska zvrtla debata, údajne zástupcovia ľudu, ktorí budú odborne posudzovať kandidátov a tí potom následne doporučia parlamentu, koho treba voliť za riaditeľa RTVS.
Vážení, túto komisiu kreoval predseda výboru pán Čekovský, kde v štatúte, ja už to viem naspamäť, nemusím čítať, kde v štatúte sa píše, že predseda výboru si sám zkreuje komisiu, čiže menuje do komisie a sám môže aj týchto členov odvolať. A potom ako predseda nezávislej komisie odovzdá zápisnicu a ako sa dohodla nezávislá komisia, ktorej velí pán Čekovský za OĽANO, odovzdá sám sebe ako predsedovi výboru, ako, koho máme voliť. Čiže pán Čekovský si urobí všetko. Všetko sám. A ešte bude viesť údajnú komisiu.
Včera sme asi hodinu čakali, aby sa spustil web, aby to bolo údajne transparentné, aby ľudia videli vypočutie kandidátov a nemohli sme začať bez toho, aby to ľudia nevideli verejne. A čo sa stalo? Komisia, ktorá bola kreovaná neverejne, nikto nevie, a teda neviem, či verejne zasadala dneska, ale zrejme neverejne zasadala, odborníkov, neverejne zasadala, tak táto komisia jednoducho mala prednosť včera aj pred poslancami, aby sa mohla pýtať otázky, aby mohla diskutovať. A my ako poslanci sme boli zahriaknutí, že: "Rýchlo a krátko, prosím vás, rýchlo a krátko!" Ja nechápem ako proste či, či komisia, ktorú si zvolil pán Čekovský ako osoba, má väčšiu alebo, má väčšie práva ako poslanci Národnej rady, ktorých si vlastne zvolili zástupcovia ľudí.
A vrátim sa k tej komisii. Na začiatku pán Taraba a pán Jarjabek, určite o tom budú rozprávať, upozornili, že keďže nevieme mená týchto zástupcov v komisii, tak chcú upozorniť na to, že či títo ľudia nebudú v konflikte záujmov z niektorých, z kandidátov na riaditeľa, alebo či sa osobne nepoznajú, alebo či nemajú nejaké vzťahy, pretože predsedov komisie nám predstavili ráno, ráno, keď sme začali teda to vypočutie kandidátov a ja vám poviem, že večer, keď teda to vypočutie bolo pána Rezníka, pretože ja osobne som pánu Rezníkovi povedala, že má aj výhodu, aj nevýhodu, pretože tým, že už je riaditeľ, ho môžu aj kritizovať za jeho prácu, zatiaľ čo ostatných nie, lebo nepôsobili práve na, práve v televízii alebo neriadili. Mali ste vidieť tú inkvizíciu. Zrazu nezávislý člen komisie pán Fejér, ktorý pracoval ako proti korupcii, točil predvolebné filmy a ktorého sponzoroval ESET proti korupcii - pán Pročko, keď vám šibe, tak si zoberte tabletku, lebo je mi vás ľúto, no akože, lebo takéto výbuchy smiechu a takéto zmeny nálad, to nemáva hocikto. (Reakcie a pokriky z pléna.) No takže, takže, ale zrejme vás znervózňuje, čo hovorím, lebo hovorím pravdu. Takže pán Fejér asi dvadsať minút si s pánom Rezníkom konzultoval, ako musel odísť z RTVS, ako bol ukrivdený a ako tento člen komisie, ako je zle v RTVS-ke a podobne. Čiže bol v megakonflikte záujmov voči pánu Rezníkovi.
Ďalej. Už ani nehovorím, že pán Čekovský takisto odišiel z RTVS počas pôsobenia pána Rezníka, ktorý zostavoval celú komisiu, bol predseda obidvoch komisií, aj výboru, aj všetkého, ja tomu hovorím, že ´z boží vůle král´, tak ďalší, ďalší, ktorý tam bol, nemám tu tie papiere, myslím, že ho prečítam dobre, pán Guda sa volal? Guda? (Reakcia z pléna.) Goda. Vážení, to bolo, to bola pohádka toto počúvať, toho chlapca, o ktorom sa nedočítate nič na internete, ja som si ho dneska dala pozrieť, nič, čo robil, nič. Viete, čo sa dočítate? Že zrušil hlavné správy. On je ten, ktorý dokázal zrušiť hlavné správy. On je ten, ktorý zrušil ´Zem a vek´ a on je ten, ktorý posudzuje hoaxy! Ja som sa aj pána Rezníka pýtala, kto posudzuje, či právnici alebo ktokoľvek, aké relácie môžu ísť vonku, a tento pán, neviem, koľko má rokov, nikto nám nepovedal, nikdy sme nevideli jeho životopis, nič, ani jedného člena komisie, to aby vám bolo jasné, ráno sa postavil pán Čekovský a povedal: "ten je toto, ten je tu, zastupuje toho, ten zastupuje toho, ten tamto". A ešte som zbehla do parlamentu, aby som sa vrátila, a pýtala som sa tu prítomných novinárov: "Prosím vás pekne, vám povedali, kto vás zastupuje ako novinárov?" Boli tu redaktori rôznych televízií. "Kto vás zastupuje ako novinárov, novinársku obec pri vypočúvaní riaditeľa RTVS?" Oni, že: "Nie, my to nevieme." Ja hovorím: "Tak vás zastupuje pán Fejér, aby vám to bolo jasné."
Čiže nikto nevedel, žiadna organizácia nikoho do tejto komisie nevyzvala, žiadna organizácia nikoho nepredložila do tejto komisie, no a ten pán Goda, k nemu sa vrátim, to bol výkvet, to bol výkvet, skutočne to bol výkvet múdrosti toto, začal na pána Rezníka útočiť, že: "Ako je to možné, že ste si dovolili do televízie pustiť lekára, komunikovať očkovanie, ktorý mal názor, že očkovanie je škodlivé?" O čom je televízia, vážení?! Nie o diskusii? O čom sú diskusné relácie? O tom, čo vy tým ľuďom nadiktujete, čo majú rozprávať? Alebo diskusia je o tom, že majú zaznieť dva rôzne názory? Čiže to bol ďalší posudzovateľ, posudzovateľ kandidátov na riaditeľov RTVS, to bol ďalší posudzovateľ, ktorý povedal, že takíto ľudia, ktorí majú iný názor, nemôžu sedieť v televízii, v diskusiách.
Vážení, čo si myslíte, že tí občania sú fakt už, už sú fakt debili? Že vy im, teda blokujete im Facebooky. Zase je tu zákon na blokáciu.
Pán Pročko, strašne smiešne, ale sa teším, že vy máte z toho takú dobrú náladu, lebo iba blázon sa môže smiať z týchto vecí, ale vám to je prepáčené. Takže myslíte si, že ľudia sú nenormálni, že si nevedia porovnať dva názory? Že takýto mladý chalan, ktorý tam sedel a ktorý rozprával o tom, že tam nesmie byť človek, ktorý má iný názor o očkovaní, ani lekár, takýto človek bol členom komisie? Ako to kde sme?!
Takže televízia, vážení, podľa nového riaditeľa, ktorého si zvolí tuná OĽANO svojou komisiou za tajnými dverami, už nebudú diskutovať. Len budú tí diskutujúci, ktorí budú všetci rozprávať, takto kývať hlavičkami. Ja si pamätám, my sme mali také, v aute takého psíka, kedysi bol a takto kýval hlavičkou. Čiže všetci ľudia budú musieť takto... (Rečníčka sa odmlčala z dôvodu rušivého pokrikovania poslanca Pročka.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Pročko, prosím, nevyrušujte, pani poslankyňa má rozpravu.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Pán predseda, ja si myslím, že skôr by ste mali rozdávať tabletky, ako stráž tu mať, viete, lebo jemu fakt treba tabletky, on je chudák, ja ho ľutujem, no ale dobre. Akože (reakcia z pléna), dobre, pán Pročko. Ešte sa môžte vyzliecť a už sme tam.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím vás pekne, pani poslankyňa Vaľová, pán poslanec Pročko, naozaj nemôžete medzi sebou komunikovať.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
A ja s ním nekomunikujem. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Môžete reagovať s faktickou poznámkou potom na pani poslankyňu. Nech sa páči. (Povedané súbežne s rečníčkou.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
On sa smeje ako divý a nech sa ešte vyzlečie, pobehá a máme šouku hotovú. Včera to mohol urobiť tiež, keď bola RTVS, vypočutie bolo aj priame takisto.
No takže, takže (reakcia z pléna), takže vlastne tak je to. A ja sa pýtam pani ministerky ešte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Predĺžte hlas, teda čas pani poslankyni, lebo bola zdržiavaná pánom poslancom Pročkom, aby to mohla dokončiť. Dajte jej ešte dve minúty. Ďakujem.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Ďakujem pekne.
Pani ministerka, ja sa vás preto chcem opýtať, čo sa týka kreovania komisií, lebo som sa vás pýtala a ste povedala, že si toto zistíte legislatívne, lebo my už fakt z toho nevieme, či tam priamo predseda zase bude menovať komisiu, sám sebe bude tam nosiť zápisnice a podobne, alebo ako je to v tom zákone, lebo toto, čo sa udialo včera, to bol smutný precedens pre celé, pre celé Slovensko, preto nie je možné, aby jeden človek rozhodoval o členoch komisie, aby to nedali odborní nejakí zástupcovia alebo odborné obce a aby títo ľudia boli v konflikte záujmov pri výberových konaniach. Pretože toto sa mi naozaj zdalo, zdalo veľmi neférové a veľmi neslušné a verím tomu, že všetci kandidáti budú postúpení do parlamentu, aby sa o nich všetkých mohlo hlasovať a rokovať. Že to nebude tak, že komisia bude mať, ja vás aj vyzvem, aby ste nám tú komisiu, že komisia, tak ako to predviedol, lebo to bolo, to bolo ukážkové, čo pán Čekovský ako predviedol ešte pred tým, ako bude platiť zákon, že iba nebudú tí, ktorí budú doporučení členmi, členmi komisie, nejakej odbornej, ktorá je fakt pofidérna, dať, budú hlasovaní v parlamente, pretože naozaj všetci kandidáti, ktorí splnili, si myslím, že by mali pristúpiť pred poslancov, malo by sa o nich hlasovať a, prosím vás pekne, toto včera bol tak trápny pokus tlaku na poslancov, že rozhoduje odborná verejnosť, to bol tak trápny pokus, aby nás poslancov zatlačili do kúta a dokonca ešte pán Čekovský povedal, že my sme závislí, že toto je nezávislá komisia. No on sa cítil podľa mňa závislý, lebo bol vyhodený z RTVS počas pána Rezníka, tak to je najzávislejší človek, ktorý sa na tejto voľbe zúčastnil. Takže vás prosím, aby ste nám to objasnila, lebo ak to má fungovať tak, ako to fungovalo včera, tak je to normálne facka, facka, to ja hovorím päsťou medzi oči občanom a tvárime sa, že sme transparentní.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 18:00 - 18:02 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Vladko, veľmi dobre si pomenoval nevedomosť koaličných poslancov, ktorí rozprávajú o tom, že parlament stratí legitimitu, pokiaľ nerozhodne o vydaní do väzby Roberta Fica. Do akej väzby? Pretože Robert Fico nie je odsúdený, ale má ísť do kolúznej väzby a ja ešte raz zacitujem, čo sa udialo, keď sme zrušili imunitu 144 hlasmi: "Poslanec bude od septembra nepostihnuteľný už len za výroky prednesené v pléne alebo v orgánoch Národnej rady a za hlasovania, to aj po ukončení jeho mandátu. Na vzatie poslanca do väzby však bude nevyhnutný súhlas parlamentu." Ale tu bola myslená väzba, keď je niekto odsúdený, ale niekoho do kolúznej väzby, ktorý nie je odsúdený, a tam mu 24 hodín na deň svietiť do očí a čaká, že sa niečo prizná alebo niečo povie, aj to, čo by sa možno, čo by možno nikdy v živote nepovedal, pretože bude tam tlačený a nútený.
"Na zadržanie člena snemovne v prípade postihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. Ak k nemu dôjde, bude poslanec okamžite prepustený. O prichytení zákonodarcu pri čine bude polícia musieť upovedomiť predsedu Národnej rady a šéfa spomínaného výboru." Samozrejme, lebo však, ako som hovorila, by sme nestihli dôjsť ani z východu do Bratislavy a urobíte niečo možno aj nechtiac a už vás zadržia a tým pádom bude nevyvážený počet hlasov, opozícia nebude mať hlasy a môže sa stať, že vlastne takto bude bránené ako výkonu mandátu a legitimity. A mrzí ma ešte aj to, čo písal Wiener Zeitung, že Úrad špeciálnej prokuratúry požiadal o vzatie opozičného lídra Roberta Fica. Potvrdila to hovorkyňa TA SR, že zruší imunitu Roberta Fica. No ešte keď toto napíšu nemecké noviny o zrušení imunity, že o tom bude rozhodovať parlament, tak ja už potom nechápem, že naozaj aké to správy vychádzajú a naozaj veľmi dobre, Vladko, a treba to vysvetľovať nielen novinárom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 16:00 - 16:02 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, veľmi dobre si to povedal o tých politických nomináciách. No keď si otvoríme ktorýkoľvek denník, tak sa dočítame, že Igor Matovič povedal: "Ku každej z uvedených pozícii, teda ministra, je uvedené len jedno meno." Povedala to Zuzana Čaputová, keď jej Matovič doniesol zoznam. Takže ja sa pýtam, toto čo boli? Výberové konania? Keď ku každej pozícii bolo pani prezidentke predložené iba jedno meno. A ona to, samozrejme, schválila. Lebo to bola politická nominácia.
Ďalej sa pozrime na to, čo povedal pán Baránek, politológ. Povedal, pretože ak chceme Roberta Fica stíhať za politické nominácie, tak on povedal, citujem: "Pokojne sa to v budúcnosti môže stať, budem parafrázovať, ak by sa v dotknutom uznesení", ktoré je teraz napísané na Roberta Fica, to je, to sú moje slová, zase pán Baránek: "urobilo niekoľko drobných úprav a vymenili by sa mená Fica za Matoviča a Kaliňáka za Mikulca", čo poviete? Úplne by to sedelo. Ja si myslím, že by to úplne sedelo. Ja tomu nerozumiem ako, o čom sa tu teraz bavíme. Veď predsa každá politická strana si nominovala ministrov, veď je to normálne v nejakej koaličnej dohode. Všetci si dali nominácie a zrazu sa bombasticky dozvieme v médiách, že je tu zosnovaná zločinecká skupina. No tak to krásne znelo, pretože ja si myslím, že polovičku práce za túto, dovolím si povedať, vládu, ktorá tu kriví všetku spravodlivosť, robia médiá. Ja dodnes stretávam ľudí, ktorí teda nesledujú spravodajstvo týchto televíznych novín, lebo už ani mnoho ľudí nesleduje spravodajstvo, lebo povedali, že to už na to nemajú ako nervy na toľko klamstva. Ale oni niektorí si myslia, že naozaj je to o tých miliónoch, čo nám tu stále rozprávali, že sa rozkradli. A ono je to o politických nomináciách ministrov.
Pán Baránek, nemám na vás reagovať, no povedzte, aj vy ste nominovali politických minist... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis