Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:36 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2023 17:24 - 17:26 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
No, najčastejšie slovo, ktoré, ktoré si spomenula, pani ministerka, bolo riziká, riziká, riziká, riziká. Ja mám už taký strach, že celé ministerstvo práce je jedno veľké riziko pre občanov, pretože rozprávate teraz tak vehementne, teda rozprávaš ako kolegyňa, keď si tu bola, takisto si vehementne rozprávala, ale tri roky si dostala do rúk moc a bola si štátna tajomníčka a myslím si, že teraz možno nejaké kroky sa napĺňajú, ale je to taká kvapka v mori. Trošku som prekvapená, že vláda rieši také detaily, že ak dá na príspevok ľuďom, teda na činnosť v obciach a mestách na aktivačné práce, že sa budú opierať o lopatu, myslím si, že to neprislúcha, aby to, či sa robotník opiera o lopatu alebo motyku, malo zaujímať ministerstvo, od toho sú mestá, obce a všetci, ale je to veľmi potrebná vec, aby bola aktivačná činnosť.
A jednu vec chcem povedať, no, na konci, keby som tu neprišla, tak ani nezačneš rozprávať, čo som sa ťa pýtala, ale páči sa mi tvoja pravdovravnosť, výborne, o Sorosových peniazoch. Teším sa, že si to priznala, že sú to Sorosove peniaze, konečne (rečníčka zatlieskala), ste nám to vyčítali, toho Sorosa, sto rokov. Ďakujem, pani ministerka, že si to priznala, že tu sú peniaze pre Sorosa a pre jeho nadácie, ale prosím ťa, vysvetli ľuďom, čo za to budú mať naši občania, aké cieľové skupiny budú sa mať lepšie, či to budú opatrovateľky, seniori, alebo kde pôjde 21 miliónov, lebo naozaj na východnom Slovensku si ľudia odpľúvajú, pretože majú minimálne finančné prostriedky, seniori majú nízke dôchodky a tak ďalej a vy dávate 21 miliónov Sorosovi, Nadácii otvorenej spoločnosti, ktorá neviem, čo bude robiť. A nehnevaj sa, päť sekúnd pred koncom povieš, že Vaľová sa ma pýtala, tak poviem, čo s tým Sorosom. Na začiatku si to mala povedať, aby ľudia vedeli, kde je 21 miliónov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2023 14:54 - 14:56 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán predseda, ja nadviažem na ten vtip, ktorý si hovoril, že Slovensko si zaslúži dobrú vládu. My sme mali dneska výbor pre médiá a kultúru a to by ste neverili, hodina tam bola diskusia, ako poslanci OĽANO a bývalej vlády rozprávali o tom, čo všetko má byť v programovom vyhlásení tejto vlády, čo treba urobiť, ako treba urobiť a normálne sa tvárili, ako keby absolútne ani nevládli tri roky a úplne tvorili nový program.
Druhú vec nadviažem na tú Nadáciu otvorenej spoločnosti a poprosím kolegyňu Gaborčákovú, lebo kedysi bola naša kolegyňa, aby k tomu vystúpila, lebo východniari mi hovoria, že sa hanbia. Hanbia sa, pretože sú nezamestnaní, nemajú aktivačné služby, v mestách nefungujú, úrady práce na to nedávajú financie, a pani Gaborčáková za 21 miliónov nadácii nepodporí ženy, nepodporí matky, nepodporí rodiny. Tak prosím, aby vystúpila.
Ďalej hovoríme o tom, že ste tu nastúpili preto, že bývalá vláda nemala dôveru. Určite nemala v eurofondoch, prepady eurofondov, zdravotníctvo. Ale ja som čakala, pán predseda vlády, že teda príde tu pani Dubovcová, prídu tu všetci ministri a aspoň keď sa tvária, že tejto republike chcú dobre, urobia rešerš zmlúv a tie zmluvy, ktoré sú zlé, tak ich zrušia. Ale vy sa tvárite, ako keby za vami nič nebolo a vy ste tu dneska prišli do niečoho nového. Ja spomeniem jednu zmluvu napríklad v Humennom. Je toto normálne, aby, aby expozitúra NBS, ktorú kúpil súkromný podnikateľ za 468-tisíc eur, ju predal štátu za milión 480-tisíc? A takúto zmluvu podpísalo ministerstvo spravodlivosti, ja som na to už upozorňovala, 7 miliónov tam majú z fondu, fondu obnovy, je to absolútne nevhodná budova, nie sú parkovacie plochy a podobne. Vy sa tvárite, že tieto zmluvy neexistujú. Ako chcete pomôcť tomuto štátu, keď nemôžte podávať zákony a nie ste schopní ani urobiť inventúru a zrušiť aspoň tie veci, ktoré štátu prinesú peniaze a ktoré predošlá vláda zle urobila a okradla tento štát. Tak vás prosím, prí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2023 11:07 - 11:09 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
No, SMER - sociálna demokracia, keď tu počúvam prestrelku medzi bývalými koaličnými partnermi, tak poprosím, aby SMER sa do toho nemiešal, lebo SMER určite zaviedol aj obedy zadarmo, ktoré ste zrušili, vlaky zadarmo a poviem, že aj príspevky deťom pri nástupe do škôl a vôbec sme tým nemysleli, aby to bolo populistické, ale mysleli sme práve na to, že nie všetky finančné prostriedky sa vždy od rodičov dostanú k deťom. Pretože tí, ktorí žijete v reálnom svete, a tí, ktorí rozprávate s riaditeľmi škôl, s učiteľmi, tak viete, že mnoho detí nespadá do hmotnej núdzi a hanbia sa tomu priznať, ani nemôžu, pretože rodičia zarobia, ale tí rodičia jednoducho, buď sú gambleri, alebo holdujú alkoholu a podobne a to dieťa ostáva bez obeda.
Ja keď som sa rozprávala s pani riaditeľkou, tak mi povedal, že je to, že zo začiatku to bolo problematické, kým sa nevybavili a nezmodernizovali kuchyne, ale potom následne to už bolo vynikajúce, pretože školské jedálne mali viac peňazí, mohli navariť lepšiu stravu, zdravšiu stravu, pestrejšiu stravu, všetky deti si sadli rovnako za jeden stôl, nemuseli ukazovať na seba, že ty si v hmotnej núdzi, ty máš otca alkoholika, ty máš matku takú alebo podobne, všetci sa najedli a všetci potom po obede mohli v kľude, ale úplne v kľude pokračovať mimoškolského vzdelávania a výchove.
Vážení, tu treba pozerať aj na ten aspekt. Ak chceme mať vzdelanú našu generáciu mladú. Od roku 2019 my sme zaviedli v materských školách zdarma obedy a od roku 2000 v septembri aj žiaci základných škôl. Áno, stálo to 80 až 120 mil., ale bola to pomoc, aj vlaky zadarmo, ktoré sa priamo dostali k tým deťom, kde sme nemuseli skúmať, lebo to dieťa išlo na ten obed, či sa od rodičov tie finančné prostriedky, ktoré im dávame rôznymi bonusmi a rôznymi peniazmi, či sa naozaj skutočne dostali k tým deťom, alebo skončili niekde inde.
A, vážení, toto je veľmi dôležité, aby práve tie deti boli spokojné, aby sme vychovávali dobrú a mladú generáciu, a preto je to veľmi dobré, že sa obedy vracajú.
Skryt prepis
 

3.2.2023 11:09 - 11:11 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tiež si myslím, že, prikláňam sa k názoru, že obchody by mali byť otvorené vtedy, ak majú zákazníkov a ak teda ich prevádzky sú vlastne, vlastne vyťažené a ľudia tam chodia. Ale zase musím súhlasiť aj s vami, pán kolega, že ísť v nedeľu nakupovať, ak by jeden obchod zatvoril a druhý otvoril, nebolo by to spravodlivé. Buď to budeme naozaj, že povieme zákonom, že tie obchody budú zatvorené, pretože, keď otvorí jeden, jedna prevádzka, otvorí aj druhá a nejakým spôsobom to treba upraviť. Chcem ale povedať, že neviem, či som správne, ale pozrela som si teraz analýzy veľkých reťazcov a tie zvýšili tržby, tie tržby neklesli to od minulého roku. A niekde je to o 6,7 %, niekde o 14 a tvorí to niekde až dokopy nejakých 119 miliárd. Takže zrejme, a viete, kde tie tržby najviac vyskočili? V online predaji.
Tak ja si myslím, že mali by sme tým zamestnancom vyjsť v ústrety a mali by sme, pretože naozaj tie reťazce tým ľuďom neposkytujú také mzdy. Ja viem napríklad na východe, že si volajú často dôchodcov, lebo tí ľudia nechcú ísť v nedeľu do práce, pretože tie mzdy nedosahujú takú adekvátnu vec a radšej sa chcú venovať rodine. A preto si myslím, že možno existujú aj, alebo budú donášky alebo online obchody, ale nenúťme ľudí, tých, ktorí nechcú pracovať, môžu ísť do online donášky alebo takto, aby v nedeľu išli pracovať.
Takže a viem to, že pretože mám v okolí známe, ktoré sú dôchodkyne, a stále im telefonujú, že v nedeľu nemá kto pracovať, v sobotu nemá kto pracovať, lebo tie tržby v tých obchodných, či tie mzdy v tých obchodných reťazcoch také nie sú, aké by mali byť, aké by mali zodpovedať ziskom, ktoré dosahujú v našej republike, a tie zisky sú skutočne výnimočné a nie malé.
Takže súhlasím s tým, čo povedal predrečník, a myslím si, že budem hlasovať za to, aby v nedeľu boli obchody zatvorené.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.2.2023 16:48 - 16:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán podpredseda, myslím si, že veľmi dobre si rozvinul všetky myšlienky, ktoré vlastne a ktoré vlastne boli aj na tom stretnutí s tými veľvyslancami, pretože ja si myslím, že zlyhala diplomacia v Európskej únii a práve preto je veľmi dobré sa stretávať s veľvyslancami, pretože ak niekto mohol vyjednať mier, tak určite nie Slovenská republika sama, ako tu rozprávate hlúposti, že napíšte Rusku list, ale jedine to môžu urobiť všetci spoločne a môže to urobiť diplomacia v Európskej únii, aby zabránila krvipreliatiu a vlastne tomu, čo sa deje.
Už Shakespeare povedal: "Mier kážeš s mečom v ruke?" Áno, vy kážete, že chcete mier, a pritom máte všetci meč v ruke. Čiže ak sa nepoučíme z histórie, budeme si ju musieť zopakovať. A verte mi, že len vyjednaný mier môže zabrániť ďalšej vojne, ktorá, ktorá sa môže veľmi ľahko rozšíriť a práve tým, že všetky krajiny sa do toho zapájajú dodávaním zbraní. Ešte raz, už Shakespeare povedal: "Mier kážeš s mečom v ruke?"
A to, že pán podpredseda hovorí, že chceme informácie od ministra obrany, no samozrejme, že ich chceme poslanci, chceme ich mať relevantné, chceme vedieť, čo sa deje, lebo potom čo robíte? Kričíte na ľudí, nechávate ich stíhať, že dávajú hoaxy, vypínate médiá a všetko. Samozrejme, čím menej informácií máte, a pravdivých, tým viacej inšpirácií a konšpirácií. Pretože každý reálny človek si chce, si chce danú situáciu nejakým spôsobom vyložiť a každý reálny človek má tie informácie, ktoré má. Pretože vy tie informácie zatajujete a skutočne púšťate iba také informácie, ktoré vám vyhovujú. Čiže ak by boli informácie objektívne, tak by sme aj my poslanci mohli možno viac s tými ľuďmi komunikovať. Ale nemáme ich ani my, pán minister. Takže budeme veľmi radi, ak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2023 11:20 - 11:22 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán predseda Fico, citujem, čo si povedal: "Hovoríte o demokracii, ale keď dôjde na skutky, robíte kroky, ktoré sú na kilometre demokracii vzdialené." Dôkazy nám o tom, a to už hovorím ja, dôkazy nám o tom dávate každý deň. Dneska pán spravodajca napríklad sa postavil a pred tým, ako uviedol, uviedol zákon, tak začal rozprávať o tom, čo by sme mali rozprávať v rozprave a čo by sme nemali. Vraj už sa nemáme vykecávať v tomto parlamente, ale veď dnes už iba poslanci môžu na tejto pôde a to preto, že majú imunitu, môžu povedať beztrestne pravdu. Pretože vy ste schopný trestať aj tlačovky. Veď Robert Fico bol obvinený z čoho? O tom čo rozprával na tlačovke. Vy ste schopní trestať tlačovky. A keď už ani tie tlačovky nie ste schopní teda zastaviť, tak potom zastavíte a zablokujete internetové portály, zablokujete rôzne médiá, ako boli hlavné správy a podobne, aby ľuďom sa nedostali aj z druhej strany skutočné a pravdivé informácie. Podceňujete ľudí a myslíte si, že tí ľudia sú naozaj neschopní, ak vy im všetko zablokujete a nedáte im možnosť čítať iné správy. Nie sú schopní si tie správy vyhľadať? Oni sú a myslím si, že po tých správach sú ešte viac hladovejší ako kedysi, keď ste tie portály nezablokovali.
Rozprávate o kriminalizácii. Vážení, veď pán generálny prokurátor má najväčšiu dôveryhodnosť. Veď nič nerobíte, len sa bojíte, aby nešiel kandidovať za prezidentku alebo za prezidenta takto, pardon, sa ospravedlňujem, proti prezidentke som myslela, veď len toho sa bojíte, aj keď pán generálny prokurátor o tom podľa mňa nikdy nepísal ani neuvažoval. Takže z toho máte strach, a preto šírite tie svoje konšpiračné veci. Neviete riadiť štát. Jednoducho ste vyhrali voľby na riadenej nenávisti. Vy ste vyhrali voľby na riadenej nenávisti, len ste zrazu zistili, že na riadenej nenávisti sa štát riadiť nedá a to už je vidieť v mestách, je to vidieť na okresných úradoch, ale aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.1.2023 14:36 - 14:38 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. A ja to vnímam zase takto, že pani Kolíková a jej kumpáni veľmi dobre vidia do hláv ľudí, a poviem, v akom slova zmysle.
Začnem tým, že traja činitelia najvyšší odhovárali ľudí, aby sa zúčastnili referenda. Ale to neboli len traja najvyšší činitelia, to boli aj ostatní. Mne mnoho ľudí prišlo povedať, že pracujú na okresných úradoch a bolo im naznačené, že sa referenda... nie je želané, aby sa zúčastnili. Mnoho ľudí, kde sú župani a primátori niektorí, takisto ktorí sú spojení s vládnou garnitúrou, bolo im naznačené, aby sa referenda nezúčastnili. A ja sa vás pýtam, viete, koľko ľudí približne pracuje v štátnej správe a v samospráve? Je to 1,4 mil. Ja týchto ľudí úplne chápem, že majú obavy o svoje živobytie, o prácu, pretože o tú by veľmi ľahko mohli prísť a neboli by schopní splácať energie, účty, teplo a všetko, čo ja... Tak by ohrozili vlastné rodiny a tak možno niektorí naozaj tú odvahu neprejavili a do toho referenda nešli.
Ale, bohužiaľ, táto vláda im za deväť mesiacov nič nepomôže, aby vlastne zlepšili svoju životnú situáciu. A tak pani Kolíková vidí do hláv ľudí, a preto si myslí, že referendum nie je správne, pretože ak sa zmení vláda, prídu voľby, a naozaj na Slovensko sa opäť vráti demokracia, ľudia budú slobodnejší a budú môcť ísť do tohto referenda, a to si, myslím, neželajú.
Takže, vážení, ešte raz treba týmto ľuďom poďakovať, ktorí prišli do tohto referenda, a prišlo ich veľmi veľa, pretože naozaj im boli kladené rôzne prekážky a sami mi povedali niektorí, že v strachu o svoju rodinu, o svoje deti radšej volili, že nepôjdu, ako by mali byť vo svojom zamestnaní alebo na štátnych úradoch perzekvovaní. Takže myslím si, že vieme, prečo sa toto všetko tu deje. A teraz všetci tu z opozície... či vlastne z koalície mlčia. Nech sa k tomu vyjadria, lebo sami vedia, ako to fungovalo, a hlav... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

9.12.2022 12:10 - 12:10 hod.

Jana Vaľová
 

15.11.2022 12:46 - 12:46 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, ja sa posnažím rozobrať tie vaše frázy a klamstvá, ktoré sa snažíte ľuďom vštepovať do hlavy, ale začnem najprv otázkou.
Vraveli ste, že všetkým beriete biometrické dáta, spýtam sa vás, vrátim sa k ukrajinskej hranici, čo je na tom pravda, všetci policajti si šuškajú, že od júla do septembra sa nevypína... sa vypínali cez sobotu, nedeľu kamery a majú normálne títo policajti obavy, že akí ľudia tu vstupujú a, a mnoho vám policajtov aj chce odísť z vašich radov, pretože tvrdia, že hranice naozaj nie sú dobre strážené.
Druhé vaše klamstvo je, že vy ste teda urobili viac za tie tri roky ako my za roky, ktoré sme boli, tak ja tak v skratke sa snažím vám povedať, že máme najdlhšiu materskú dovolenku nie v Európe, ale aj na svete vďaka SMER-u. Máme príspevky pri narodení dieťaťa, majú deti, mali deti obedy za nás zadarmo, mali vlaky zadarmo, mali prváci stoeurové príplatky, zvýšenie rodičovského príspevku, vianočné príspevky pre seniorov, zvýšenie príspevku za nočnú prácu, zvýšili sme príspevky ZŤP na minimálnu mzdu, teda v II. pilieri sme kedysi museli robiť vážne zásahy a poviem, tvrdíte, že my sme nikdy nič neriešili. Tak ja vám niečo poviem, keď sme, v 2012. mala Sociálna poisťovňa, to je to vaše tretie klamstvo, mala Sociálna poisťovňa 1,5 mld. schodku, a to vďaka pánu Kaníkovi, kde sme museli prehodnotiť všetky invalidné dôchodky a dať ľuďom peniaze. Je to tak v skratke, lebo nemám na to čas. Keď som to vašej kolegyni, pani Cigánikovej povedala, tak mi ukázala prostredník, pretože ešte by sme tu mohli čítať možno ďalších 20 minút, čo všetko sme urobili.
Viem, že pravda sa ťažko počúva, a ďalšia vec, aj my sme riešili migrantskú krízu, krízu migrantov, kde tisíc až 4-tisíc migrantov denne prichádzalo do Európy, a vtedy Robert Fico prehlásil, budem citovať z českého denníka: „Nikdy nedovolíme, aby tu vznikali migrantské tábory a aby tu...“ (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2022 15:10 - 15:25 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, vyčarili ste mi úsmev na tvári, že nevyčítajme si to, nerozprávajme politicky a vzápätí ste vo svojom príhovore použil toľko politiky, že až je zemi ťažko. Prvé, čo ste povedali, že sme neregulovali obchodné reťazce. Tak ja vám poviem také dve veci. Viete, kedy vstúpila Billa na slovenský trh? No, klamali ste. SMER s tým vôbec nič nemal, lebo prvé, čo ste nám hneď vyčítali, napríklad Billa vstúpila v roku 1993. A takto postupne vstupovali tieto reťazce a neviem si predstaviť, ako je to v rozpore s Európskou úniou, aby sme ich regulovali. Uvidím, či vy ich dokážete regulovať, keď tu bude chcieť vstúpiť nejaký iný reťazec.
Ďalšia vec, chcela by som povedať, že aj keď sa stavali tie obchody v daných mestách, veď o tom rozhodujú mestá, obce, s tým absolútne štát nič nemá, ak reťazec ide postaviť v nejakej obci alebo meste čokoľvek.
Potom ste rozprávali, že rohlíky nie sú pravicové ani ľavicové, ale vzápätí ste nám vyčítali, čo všetko bolo za nás, čo sa zle urobilo a podobne, ale hneď poviete, ale nám to nevyčítajte, nám nič nerozprávajte politicky, lebo rohlík je len, neni pravicový ani ľavicový. My tomu veríme, že neni pravicový ani ľavicový, ale každá vláda, ktorá vládne, pozostáva z politických strán. A tie politické strany majú svojich ministrov a nesú politickú zodpovednosť. Takže aj my berieme na svoje plecia zodpovednosť, ale aj vy musíte brať na svoje plecia zodpovednosť a možno preto dneska odvolávame pána ministra.
A prepáčte mi, takú od veci, ale keď ste povedal, že kravy nie sú ľavicové ani pravicové, váš kolega išiel hore, váš stranícky, a povedal, že kravy sú aj pravicové, aj ľavicové. Myslím si, že by ste sa mali ospravedlniť. Bolo to nemiestne voči vašim kolegyniam aj voči ženám, ktoré sedia v tomto parlamente. Takže... Pročko sa smeje, no, lebo jemu je to smiešne, ale myslím si, že to sa nerobí. Takže áno, tak to bolo povedané. Takže myslím, že takto sa to nerobí, ale dobre.
Rožky nie sú pravicové ani ľavicové, ale každá strana nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutia, za svoje politické a za svojich politických nomi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis