Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 17:26 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 17:30 - 17:32 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani ministerka, veľmi nízka a slabá úroveň obhajoby. To znamená, že z toho vyplýva, že keď nemáte argumenty, tak útočíte a útočíte ešte veľmi chabo. Vymenovali ste dvadsaťpäť podozrivých, ani jeden obvinený. Vymenovali ste Ficove hodinky, čo nás po Ficových hodinkách a čo vás po Ficových hodinkách.
Súdnu mapu nekomentujem, tá tu odznela už často, ale vyhli ste sa kulantne odpovedi a vy sama viete prečo, že vaša firma si zobrala v mene klientov úver bez ich vedomia, že vaša firma defraudovala správny fond bytov, ktorého účel je úplne iný. To znamená, zakrývate tú tému, stále hovoríte len o súdnej mape, ale tie ostatné témy sú tu fakt zahmlievané a nechápem prečo. Na to by sme potrebovali tiež vysvetlenie.
Tiež by sme potrebovali hlbšiu analýzu toho, čo sa stalo s generálom Lučanským. O tom tiež ani slovo tu nepadlo. Každý to len zakrýva pod nejakú nezávislú komisiu, o ktorej ja pochybujem.
To znamená, tu sú témy citlivé, na ktoré treba odpovedať a kde by ste nás mali presvedčiť o tom, že naozaj to mienite dobre s tým rezortom spravodlivosti. Zatiaľ tu žiadnu takú aktivitu nevidím na vašu obhajobu, bez arogancie a bez útočenia na iných.
To znamená, že naozaj za každej vlády sa niečo dialo a deje, a keď budete vy vo vláde celé štyri roky, myslím, že nebudete, ale keď budete, tiež sa aj u vás udeje a už sa aj u vás deje niečo, to znamená, je to také, nehovorím, že je to správne, treba tých ľudí podozrivých obviniť, ale spravodlivým súdom obviniť a nie takéto, podľa mňa je to aj protietické, vyťahovať stále mená tých, ktorí neboli doteraz obvinení.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 16:50 - 16:51 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán podpredseda Blanár, dobre si to uviedol, ale veľmi okrajovo si sa dotkol toho úveru, ktorú si firma spriaznená s pani ministerkou zobrala s tým, že zažil som v živote všeličo, za socializmu bolo také heslo, ktoré väčšina z vás pozná, „kto nekradne, okráda sám seba a svoju rodinu“. Po revolúcii sa podnikalo, bolo to partizánske podnikanie a tiež som v tej oblasti zažil všeličo. Riadil som veľa firiem, veľkých firiem, takisto som zažil všeličo, ale nikdy som nezažil to, že si firma ministerky zobrala úver v mene klientov, ktorí o tom ani netušili, a dotiahli týmto proces falšovania alebo okrádania do „úplnej dokonalosti“.
Pred desiatimi dňami pán predseda vlády, pán Heger, tuto pri uvádzaní programového vyhlásenia vlády skonštatoval, že vláda Roberta Fica alebo vlády Roberta Fica uviedli Slovensko do tvrdého spánku v oblasti spravodlivosti. Ja teda konštatujem a vyzývam aj pána premiéra, aby sa nad tým zamyslel, že vaša vláda uviedla Slovensko nie do tvrdého spánku, ale do ťažkej a trvalej, keďže ide leto, letnej hybernácie v oblasti spravodlivosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 13:05 - 13:07 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Ako reakciu na pána podpredsedu, na pána podpredsedu pána Blanára, dobrý, pravdivý a objektívny pohľad na súčasnú situáciu. Zaráža ma to, že chaos poznačený pandémiou, určite poznačený pandémiou, chcete chválospevmi predať ako úspech, a oveľa sympatickejšie by mi bolo, ak by ste prehlásili, že nie všetko sa nám podarilo, ten chaos tu bol vymenovaný pánom Blanárom, a teda urobíme všetko pre to, aby sa taký chaos nestal. Ale toto boli len chválospevy minulého roku a je to pre mňa ozaj zarážajúce.
Čiže tiež doplním ako reakciu na pána Blanára to, že pán predseda vlády nám dnes predniesol ako také tri postrehy, ako úspešne rozdelil 1,1 mld. z eurofondov zo sociálnej oblasti na boj proti pandémii. To ste len rozdali, a to často chaoticky, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Ja nepoznám skoro nikoho alebo nikoho, živnostníkov, malých podnikateľov, ktorí by povedali, že dostal som dostatočnú pomoc a včas, čo sa nestalo. V okolitých krajinách sa to tak deje.
Druhý postreh, porovnávate, že vláda Roberta Fica, prepadlo vláde Roberta Fica 150 miliónov a nám neprepadlo ani jedno euro. Čiže porovnávate neukončené programové obdobie, to znamená, obdobie 2007 až 2013 bolo ukončené v roku 2016, s neukončeným programovým obdobím, to znamená, obdobie 2014 až 2020, ktoré teraz beží, bude ukončené 2023. A tam, hoci nerád, musím konštatovať, že bude prepadnutý minimálne desaťnásobok tejto sumy.
A posledný postreh je ten, že uviedli ste, pán predseda vlády, že uviedol, vlády Roberta Fica uviedli Slovensko do trvalého, tvrdého spánku. Tak sa nad tým zamyslite, čo vlastne konštatujete, lebo tá dynamika, aká bola za vládnutia Roberta Fica, nemá obdoby, a nie tvrdý spánok.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.1.2021 13:17 - 13:18 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, v súčasnosti je na Slovensku vyhlásený núdzový stav. Národná rada Slovenskej republiky tiež musí teda pracovať v režime núdzového stavu.
Na základe uvedeného navrhujem z programu 23. schôdze Národnej rady vypustiť do ukončenia núdzového stavu tie body, ktoré s núdzovým stavom nesúvisia, konkrétne body 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 (zasmiatie sa predsedajúceho), 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 50, 52, 53, 56, 57, 58 a 59.
Dochádza k anomáliám, pretože napríklad my riešime ako auto nespôsobilé pre prevádzku a možné na odtiahnutie, auto, ktoré nemá emisnú kontrolu, pričom emisnú kontrolu si ten človek nemôže zabezpečiť, lebo má zakázané... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2020 11:44 - 11:45 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Podľa mňa kolegovia z koalície, poslanci, chápu logiku toho nášho návrhu, ktorý tu bol viackrát odprezentovaný a chápu aj nezmyselnosť toho vládneho návrhu, najmä vo veci toho dodatočného vyslovenia súhlasu Národnou radou, ktorý je naozaj zbytočný a dá sa s tým výrazne manipulovať. Ale strach im nedovolí, aby niečo takéto podporili. A toto je to nebezpečie, že nehlasujú podľa svojho svedomia, ale podľa toho, ako im niekto prikáže. A ten niekto, kolega v tej štatistike tiež ešte neuviedol kolónku, úroveň predsedu vlády tých krajín, ktoré tu definoval a úroveň predsedu vlády Slovenska. Čiže toto je to nebezpečie, naozaj aj to tu veľakrát odznelo a je to naozaj problematické, to hlasovanie, ktoré v súčasnosti bude. A preto by bolo vhodné podporiť ten pozmeňujúci návrh z opozície, ktorý tu zaznel. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 17:26 - 17:27 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Pán poslanec, demagogická argumentácia, ale chápem, že chcete aspoň trochu zmierniť výčitky svedomia vášmu hlasovaciemu koaličnému stroju. Ale idem k veci, pretože ste hovorili, že ste niečo nespo..., pretože ste argumentovali, že ste niečo nepochopili.
Zaráža, znova vám to zopakujem, veľmi citlivé ustanovenie o dodatočnom súhlase Národnej rady k vládou vyhlásenému núdzovému stavu, o toto sa jedná, a tam ste argumentovali, že predsa Národná rada Slovenskej republiky môže vysloviť súhlas aj za jeden deň po vyhlásení núdzového stavu vládou. To znamená, nebude čakať 20 dní. A prečo teda nedávate predchádzajúci súhlas Národnou radou Slovenskej republiky, ak je pravda, že do jedného dňa Národná rada vie vyhlásiť súhlas, tak to môže urobiť s predchádzajúcim súhlasom a máte vyriešené to citlivé ustanovenie, o ktorom som vám povedal, že, a ktoré všetci vnímame ako veľmi citlivé a až protiústavné. Čiže dá sa veľmi dobre zaviesť režim predchádzajúceho súhlasu Národnou radou, ak to trvá jeden deň, čo ste vo svojej argumentácii použili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:10 - 16:12 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Adresujem to súčasnej koalícii, ktorá takýto pamflet prekladá, predkladá. Máloktoré zákony sa robia do dobrého počasia, pani poslankyňa Hatráková, aj v mimocovidovom období sa väčšinou zákony robia do komplikovanej situácie, a preto sa robia. S tým, že prekvapuje ma takýto masívny obrat pred rokom najväčšieho obhajcu ústavy pána poslanca Dostála, teraz spravodajcu, a dnes bez mihnutia oka obhajuje takúto protiústavnosť ako svet.
Nejdem komentovať obmedzenie základných práv a slobôd, ktoré sú v tomto predkladanom návrhu zákona naozaj porušené, ale chytím sa len jednej myšlienky. Ak teda Národná rada schváli a..., pardon, ak teda Národná rada vysloví súhlas s predĺžením núdzového stavu vyhláseného vládou už na druhý deň, a nie na dvadsiaty, ako povedal pán poslanec Dostál, prečo potom zavádzate takúto protiústavnosť, aká tu je? Citujem: „Ak Národná rada nevysloví súhlas, predĺžený núdzový stav zanikne dňom neschválenia návrhu vlády na vyslovenie súhlasu.“ To je úplný nezmysel. Tak potom tá Národná rada ozaj môže na druhý deň to schváliť alebo vysloviť súhlas a nemusíte tam takúto hlúposť dávať, takýto pamflet a zbytočne provokovať najvýznamnejší zákon na Slovensku, ktorým je Ústava Slovenskej republiky.
Čiže nemôžte zrazu obhajovať to, čo je protiústavné. Súhlasím, že to vysloví až Ústavný súd, ktorý výrazne oslabujete, ale na druhej strane nemáte problém pred rokom hájiť ústavu a teraz nič sa nedeje. Zrazu hovoríte, že naozaj sa nič nedeje, je to všetko v poriadku, je to všetko v súlade s ústavou, keď dodatočne Národná rada schváli. A toto sú naozaj ťažké nezmysly, čo tu zavádzate. Čiže naozaj vyjadrujem kritiku a zamyslite sa sami nad sebou, lebo to nie je len na zamyslenie, ale niekedy je to už na vracanie, čo to tu stvárate.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.11.2020 17:07 - 17:08 hod.

Ľubomír Vážny
Vážený pán podpredseda, keďže sme preložili na utorok tajnú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora, navrhujem procedurálnym návrhom, aby sme aj súčasnú voľbu dvoch predsedov výborov preložili na utorok, nech dvakrát nerobíme tú procedúru.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 14:38 - 14:40 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Možno chcem od vás, ináč ďakujem za veľmi dobré a faktografické vystúpenie pána poslanca Fica, ale možno chcem od vás veľa, ale chcem len trochu objektivity, aby ste robili, objektívne sa pozerali na vec, a reagujem, mimochodom reagujeme na vystúpenie pána Fica na COVID testy a zo strany opozície, či súčasnej koalície, pardon, nezaznelo ani jedno slovo k vystúpeniu pána Fica. Naopak, zaznelo veľmi veľa obvinení, z ktorých mimochodom žiadne nie je ničím podložené. Takže sa ešte raz pokúsim, aby ste sa aspoň zamysleli nad tými faktami, ktoré tu odzneli.
7. 3. 2020 sa zapísala firma Eurolab Lambda do zoznamu podnikateľských subjektov, ktorí môžu obchodovať so štátom. Do 7. 3. neobchodovala so štátom táto firma vôbec, 7. 3. je dátum cca desať dní po voľbách. Zamyslite sa nad tým, prečo je to takto? Zamyslite sa nad tým, prečo sa zrazu roztrhlo vrece s lukratívnymi zmluvami na COVID testy? Boli tri zmluvy urobené v priebehu jedného mesiaca, v priebehu, v priebehu októbra 2020 a zase sa zamyslite nad tými rôznymi cenami. Jedna cena je 2,64 za kus, druhá je 3,95 za kus, tretia 5,83 za kus a dokonca v režime priameho rokovacieho konania, ktoré bolo podľa môjho názoru urobené neoprávnene.
Ešte aj nástenkový tender, ktorý toľko kritizujete, zverejnil tento tender aspoň na nástenke. To znamená, aspoň uzatvorený okruh ľudí mohol vidieť do toho tendra. (Smiech v sále.) Vy ste úplne zakryli pod pláštik utajenosti tento tender. Všetky tri tendre, ktoré ste kľudne mohli pred dvomi, pred tromi mesiacmi obstarávať. Zamyslite sa nad tým, čo hovorím, hej?
Ďalej. Boli ignorované nedoplatky voči štátu z tejto firmy a podľa mňa to zakladá na neplatnosti zmluvy.
Posledné chcem povedať, neboli v tej zmluve, ani v jednej, zadefinované kvalitatívne parametre. Však to kupujete mačku vo vreci. Nikde nie je ani slovo o tom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.11.2020 11:38 - 11:39 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 293 a ktorý všetci ste obdržali. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 289 z 5. októbra 2020 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali tieto výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní, a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis