Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:02 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.3.2021 14:54 - 14:56 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením za spravodajcu k návrhu zákona o štátnom občianstve (tlač 440), v súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30. apríla 2021 a v gestorskom výbore do 3. mája 2021 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predseda, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2021 14:47 - 14:49 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ja som sa nestačila. Tak chcela by som, vážení kolegovia a kolegyne, poďakovať za vaše faktické pripomienky. Myslím si, že požiadame, alebo som presvedčená, stavovské organizácie obcí a miest, či už ZMOS, alebo Úniu miest Slovenska, aby nám dali stanoviská, pretože v každej možno obci, meste sú možno iné možnosti, malá obec má menej prevádzok, aby sme vlastne tie úplne malé obce nezaťažovali nejakými ďalšími povinnosťami, pretože vieme, že obce, mestá dneska majú nad 4-tisíc kompetencií, a verím, že, že s nejakými spoločnými silami dospejeme k takému stanovisku, aby bolo prijateľné pre všetky samosprávy, či už pre obce, alebo mestá.
Myslím si, že tento zákon je veľmi dobrý. A v podstate znižovanie administratívnych prekážok, ktoré sú stanovené pred všetkých našich občanov, je úloha každej vlády a som veľmi šťastná, že vlastne môžem byť súčasťou takého zákona, kde zabezpečujeme, tak ako povedal pán kolega Suja, slobodu a menej byrokracie pre našich podnikateľov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.3.2021 14:34 - 14:42 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, zlepšovanie podnikateľského prostredia, ktoré bolo zasiahnuté opatreniami na zamedzenie šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, pokladám za jednu z prioritných úloh vlády.
Dňa 21. júla 2020 nadobudol účinnosť zákon č. 198/2020 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Lex korona predstavuje najväčší balík na zlepšenie podnikateľského prostredia a zníženie administratívneho zaťaženia v modernej histórii Slovenska.
To, čo potrebujú podnikatelia najviac, je, aby im štát dal slobodu a pokoj, aby ich nezaťažoval administratívou, zbytočnými nákladmi a nekládol im pod nohy kopec zbytočných prekážok.
Ambíciou znižovať administratívu má aj tento vládny návrh zákona, ktorý mení živnostenský zákon a zákon o obecnom zriadení. V rámci medzirezortného pripomienkového konania, ktoré skončilo 2. októbra 2020, bolo vznesených spolu 70 pripomienok, z toho bolo 29 zásadných. Finálnu verziu návrhu zákona tak ovplyvnil aj výsledok rozporových konaní, ktoré sa uskutočnili za účelom odstránenia rozporu pri zásadných pripomienkach. Pravdepodobne tieto, reakcie na tieto pripomienky sú aj odpoveďou pre pána kolegu Dostála, že, že vlastne, keď tento zákon bol pripomienkovaný, tak určite tie pripomienky boli vznesené v tomto pripomienkovacom konaní, a ako sa uvádza v dôvodovej správe návrhu zákona, je neúčelné, aby orgány verejnej moci požadovali preukazovanie skutočností, ktoré si vedia samé zistiť prostredníctvom informačných systémov verejnej správy alebo sú im známe z ich úradnej činnosti.
Jedným z cieľov zákona je zjednodušenie živnostenského podnikania v snahe odbúrať neprimeranú administratívnu záťaž fyzických a právnických osôb a jeho účinnosť je navrhnutá na... zrejme to ešte dohodneme v ďalšom postupe. Zákon hovorí, že by malo byť menej byrokracie, to znamená, že v záujme zrýchlenia konania o odpustení prekážky prevádzkovania živnosti sa ruší povinnosť vyžiadať vyjadrenie Slovenskej živnostenskej komory na daný účel.
Jedným z cieľov predkladaného návrhu zákona v čl. 1 je v súlade s princípom jedenkrát a dosť pokračovať v snahe o odbúravanie neprimeranej administratívnej záťaže fyzických osôb a právnických osôb, nakoľko je neúčelné, aby orgány verejnej moci požadovali preukazovanie skutočností, ak si tieto skutočnosti vedia samé zistiť prostredníctvom informačných systémov verejnej správy alebo sú im známe z ich úradnej činnosti. Uvedený zámer je v súlade aj s programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky v znižovaní administratívnej záťaže fyzických osôb a právnických osôb využívaním informačných systémov verejnej správy.
Ďalej tento zákon zabezpečuje zníženie počtu remeselných a viazaných živností, zníži sa počet remeselných a viazaných živností. Z remeselných živností pôjde o galvanizáciu a smaltovanie a z viazaných prekladateľské a tlmočnícke služby. Ako uvádza dôvodová správa v návrhu zákona, na základe poznatkov aplikačnej praxe je záujem o vznik opatrení na podnikanie, galvanizácia kovov, smaltovanie, za posledných desať rokov minimálne. Z dôvodu verejného záujmu od 1. mája 2021 sa tieto činnosti stávajú voľnými živnosťami.
Je tam kratšia odborná prax, dobrou správou je pri remeselných živnostiach, o niektorých viazaných živnostiach sa zníži počet rokov vyžadovanej odbornej praxe, to znamená, že žiadateľ bude môcť oveľa skôr disponovať živnostenským oprávnením na výkon určitej činnosti. Pri remeselných živnostiach sa navrhuje znížiť prax až na polovicu. Ďalej je prerušenie živnosti po novom, debatovali sme, že či to má byť tri roky, alebo viac rokov, v nadväznosti na zlepšovanie podnikateľského prostredia a väčšiu istotu podnikateľov sa navrhuje stanoviť minimálnu dĺžku pozastavenia živnosti na jeden mesiac a maximálne predĺžiť až na tri roky.
Odpustenie prekážky pri prevádzkovaní živnosti, fyzické alebo právnické osoby, ktoré nemôžu prevádzkovať živnosť, môžu požiadať živnostenský úrad o odpustenie prekážky prevádzkovania živnosti. Prekážkou je napr. ukončený konkurz na majetok podnikateľa. Aktuálne musí živnostenský úrad v takej situácii požiadať Slovenskú živnostenskú komoru o stanovisko, čo predlžuje dĺžku konania o odpustenie prekážky. Z tohto dôvodu návrh zákona ruší povinnosť žiadať o stanovisko Slovenskú živnostenskú komoru.
Máme tam ohlásenie prevádzkarne, bolo, podľa zákona o živnostenskom podnikaní je možné začať prevádzkovať živnosť aj v neskôr zriadených prevádzkarňach. Doteraz bol podnikateľ povinný oznámiť túto skutočnosť živnostenskému úradu najneskôr v deň zriadenia prevádzkarne. Po novom sa lehota na oznámenie zriadenia prevádzkarne predlžuje na 15 dní odo dňa jej zriadenia.
Vznik živnosti pre osoby mimo Európskej únii, ako uvádza dôvodová správa k návrhu zákona, navrhuje sa, aby fyzickým osobám a s trvalým bydliskom mimo Európskej únie, resp. mimo zmluvné štáty Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktoré nemajú pobyt na území Slovenskej republiky, vzniklo živnostenské oprávnenie až v deň udelenia povolenia na pobyt na území Slovenska.
Čo sa týka predtým debatovanej povinnosti, obce nebudú ukladať oznamovanie povinností. Článkom II návrhu zákona sa dopĺňa zákon o obecnom zriadení, podľa ktorého obec ustanovením nariadi pravidlá času predaja v obchode a času prevádzku, času prevádzky služieb.
Z dôvodu zlepšovania podnikateľského prostredia odstraňovaním neprimeranej byrokracie sa v tomto ustanovení navrhuje doplniť veta, podľa ktorej obce nebudú oprávnené podnikateľom ukladať oznamovaciu povinnosť súvisiacu s prevádzkovým časom, samozrejme, za podmienky, že tento nebude porušovať všeobecné záväzné nariadenie, v ktorom si vie obec upraviť dĺžku zatváracích hodín v zmysle pravidiel, ktoré má na svojom území zavedené.
V súlade s potrebami malých a stredných podnikov je naďalej potrebné pokračovať v zefektívňovaní podpory pre malé a stredné podniky. Zároveň je však potrebné pokračovať v systematickej spolupráci a v koordinovanom prístupe všetkých zainteresovaných rezortov, ako aj v zohľadňovaní návrhom a odporúčaní jednotlivých subjektov.
Zlepšovanie podmienok podnikania by malo prispievať k celkovému zvyšovaniu kvality podnikateľského prostredia na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.3.2021 14:10 - 14:12 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajkyňu k návrhu zákona (tlač 367). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajúcu z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor Národnej rady, výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti a výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 15:45 - 15:47 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, vážený pán spravodajca, tiež by som chcela podporiť vystúpenie môjho kolegu Gyimesiho a možno povedať, že niekedy ten proces prípravy projektu netrvá len jeden a pol roka, ale trvá niekedy možno aj tri-štyri roky. My sme v obci robili taký veľký projekt Suchý polder, ktorý vlastne zabraňuje povodniam, a tá celá príprava bola veľmi, veľmi zložitá, tie administratívne procesy. A keď zoberieme, že v malej obci do tisíc obyvateľov je väčšinou starosta sám a jeden pracovník na obecnom úrade, tak tento proces je veľmi, veľmi, veľmi zložitý.
A možno taký vzor kolegov z Poľska. Oni vlastne majú dvojkolové podávanie tých žiadostí. A to je veľmi dobré, pretože v prvom kole dá len návrh vlastne starosta a na základe určitých kritérií sa povie, či ten projekt bude dobrý, alebo či vlastne podporíme finančné prostriedky na tento projekt. A potom v druhom kole, keď už má jasné ten starosta, že tento projekt bude úspešný, potom už pripravuje všetky tie náležitosti. Takže myslím si, že aj toto by bol taký dobrý krok, aby tie obce nemuseli ten celý proces prípravy projektov absolvovať pred realizáciou.
My sme pripravovali projekt štyri a pol roka. Potom sme mali na teda realizáciu celého projektu nejaké tri mesiace, čo, a celá hodnota projektu bola milión 200-tisíc. Čiže tá suma bola obrovská. Bol obrovský strach, že či dokážeme ten projekt zrealizovať. Keby neprialo počasie, tak by to bolo veľmi zložité. Takže každá jedna legislatíva, ktorá upraví a zjemní vlastne tie administratívne požiadavky a zjednoduší ten celý proces, potom ani starostovia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 22:38 - 22:40 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Krajčír, milí kolegovia, môžeme sa sporiť tu, či materiál, ktorý predložilo ministerstvo spravodlivosti ako podklad k predĺženiu núdzového stavu, je lepší, ako bol predchádzajúci, mohol by byť ešte lepší, mohol by byť ešte podrobnejší. Som však presvedčená, že je pripravený najlepšie, ako ho vedeli pripraviť v súčasnom alebo v súčasnej situácii. (Zaznievanie gongu.)
Ľudia chcú nádej. Je tam aj nádej, až po dosiahnutí kolektívnej imunity môžeme hovoriť o návrate do normálu, keď už núdzový stav nebude potrebný. Či to je toľko percent alebo toľko percent, je to nádej pre ľudí.
Na jednej strane má vláda chrániť životy ľudí, na druhej strane nemá prijímať také opatrenia, ktorými by neprimerane zasahovala do práva na slobodu pohybu a práva zhromažďovania.
Som za to, aby sme diskutovali a hľadali rozumné riešenia pre maloobchodné prevádzky, aj pre verejné bohoslužby. Podmienkou musí byť dodržanie prísnych protipandemických opatrení. Nik nepochybuje, že pre celkové zdravie je potrebné aj starostlivosť o duchovný a sociálny rozmer. Verím, že to, že tu sedíme a diskutujeme, našou snahou je, aby sme konečne nad pandémiou zvíťazili. A preto myslím si, že je potrebné, aby sme nachádzali spoločné kompromisné riešenia a samozrejme sa tu neobviňovali a nenadávali a normálne, tak ako Národná rada a všetci poslanci, akí majú byť, tak takí by sme mali byť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 22:23 - 22:24 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Kotleba, sťažujete sa, že rokujeme v noci. Musím vás ubezpečiť, že nielen Národná rada Slovenskej republiky rokuje večer, my sme v Európskom parlamente rokovali počas zasadnutia v Bruseli alebo Štrasburgu takmer vždy do polnoci a ja som na tých rokovaniach takmer vždy vydržala.
Milí kolegovia, keď už mám pocit, že nachádzame kompromisné riešenie, začnú invektívy a útoky. Vírus je neviditeľný nepriateľ a celý svet bojuje s pandémiou rovnako ako Slovensko. Ja sa niekedy čudujem, pán kolega, vy ste učiteľ a vy ste už premiéra toľkokrát pourážali, ako asi nedostal žiaden premiér na svete. A ja vám hovorím, že keby Igorovi Matovičovi nezáležalo na ľudských životoch, dnes by sme tu nesedeli a nediskutovali o nutnosti predĺženia núdzového stavu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 20:03 - 20:04 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Šutaj Eštok, mala by som na vás niekoľko otázok. Myslíte si, že ochrana ľudských životov je pre vás fraška demokracie? Pán kolega, vírus kašle na ľudské práva. Pán kolega, aj keby som tu mala sedieť celú noc, neľutujem tento čas diskusie. Viete dobre, že pri fóliovníku v parlamente boli dodržané prísne hygienické a bezpečnostné predpisy a napriek tomu to tu stále spomínate. Pán kolega, máte krátku pamäť? Vy ste počas dvanástich rokov dali priestor opozícii? Počúvali ste ju? Spomínali ste tu aj referendum. Ste právnik. Ste presvedčený, že otázka na skrátenie mandátu poslanca Národnej rady je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky? Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 18:02 - 18:04 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, Monika, za tvoje vystúpenie. Pandémia sa môže úplne ukončiť iba v globálnom meradle. V súčasnej dramatickej situácii som za predĺženie núdzového stavu. Mnohí sa oháňajú, že predĺžením núdzového stavu sú ohrozené ľudské práva. Vírus COVID-19 a vírusy s rôznymi mutáciami majú ľudské práva na háku. Sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii.
Monika, spomenula si samosprávu a jej súčinnosť so štátom. Moja vďaka patrí starostom a primátorom, ktorí sú súčinní a pomáhajú aj napriek všetkým ťažkostiam, ktoré testovanie obyvateľov prináša. Rovnako moja vďaka patrí ZMOS-u, Únii miest Slovenska aj župnej SK8 za riešenia, ktoré prinášajú, aby v tejto náročnej situácii pomohli. Mnohí si kladieme otázky, testovať, netestovať, máme však iné riešenia? Tiež sme v našej obci rozniesli FFP respirátory našim občanom 62 plus a mnohé samosprávy robia tieto služby svojim obyvateľom.
V zmysle § 10 písm. e) zákona 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu obec plní úlohy ustanovené vládou v rozsahu určenom vládou a ústredným krízovým štábom. V prípade, že obec odmietne súčinnosť, hrozia jej sankcie. Samozrejme, štát jej musí na prenesený výkon štátnej správy poskytnúť financie. Čiže zvládnuť pandémiu dokáže štát v súčinnosti so samosprávami. Rovnako je na občanoch, keď budú dodržiavať opatrenia, zvíťazíme. Naše zodpovedné konanie pomôže našim lekárom a zdravotným sestrám, ktorí obetujú pre nás najcennejšie, čo majú, svoje životy. Patrí im moje obrovské ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.2.2021 14:43 - 14:58 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som tiež chcela upresniť, že používanie technických noriem je založené na zásade dobrovoľnosti a z tejto zásady vychádza aj slovenská právna úprava v oblasti technickej normalizácie, to je zákon 264/1999. V súlade s deklarovanou zásadou dobrovoľnosti technická norma obsahuje všeobecne uznávané technické riešenia, ktoré sú v dispozícii všetkým zainteresovaným stranám. Použitie technickej normy má byť len jednou z možností, ako splniť požadované parametre a vlastnosti výrobku. Technické normy sa však môžu stať záväznými v rámci zmluvnoprávnych vzťahov v obchodných zmluvách medzi dodávateľom a odberateľom. Čiže toto nám hovorí vlastne zákon o európskej normalizácii a myslím si, že to je len vlastne vstup do toho riešenia, aby sa stali záväzné pre, v rámci zákona o detských ihrísk, ihriskách. Takže to, čo povedal pán minister aj pán podpredseda vlády ohľadom tej svojej ponuky, možno toho kompromisu, tak myslím si, že to by vyriešilo vlastne ten problém, o ktorom tu teraz diskutujeme.
Skryt prepis